• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Kiedy rozlewac z butli do butelek ???

  • 29.12.03, 09:08
    W tym roku nastawilem 40 litrow wina z ciemnych winogron. Po ilu tygodniach
    rozlac je do butelek ?? Minelo juz ponad 8 tygodni a wino ciage
    jeszcze "pracuje". Bulgocze co jakies 10 min ;))

    Kiedy je rozlac? Az zupelnie przestanie fermentowac? Kolorek i klarownosc juz
    prawie OK, w smaku jeszcze "gazowane"

    Dzieki

    Miecz
    Edytor zaawansowany
    • 31.12.03, 21:12
      miecz23 napisał:

      > W tym roku nastawilem 40 litrow wina z ciemnych winogron. Po ilu tygodniach
      > rozlac je do butelek ?? Minelo juz ponad 8 tygodni a wino ciage
      > jeszcze "pracuje". Bulgocze co jakies 10 min ;))
      >
      > Kiedy je rozlac? Az zupelnie przestanie fermentowac? Kolorek i klarownosc juz
      > prawie OK, w smaku jeszcze "gazowane"
      >
      > Dzieki
      >
      > Miecz
      A moze to jest tak zwana > dzika fermentacja< ????????, bo coś za długo proces
      trwa.
      PS. mam nadzieję, że nie dodawałaś/łeś drożdży - nawet szlachetnych.

      • Gość: bartek IP: *.olimpnet.pl 01.01.04, 20:11
        > W tym roku nastawilem 40 litrow wina z ciemnych winogron. Po ilu tygodniac
        > h
        > > rozlac je do butelek ?? Minelo juz ponad 8 tygodni a wino ciage
        > > jeszcze "pracuje". Bulgocze co jakies 10 min ;))
        > >
        > > Kiedy je rozlac? Az zupelnie przestanie fermentowac? Kolorek i klarownosc

        Ze swoich skromnych obserwacji i malego doswiadczenia poczekałbym spokojnie az
        przestanie fermentowac, a nastepnie sciagnolbym do innego balonu (zlewajac wino
        znad osadu) na pare tygodni aby dofermentowalo nastepnie przeprowadzilbym
        obciag do balonu,antałka i pozostawił w spokoju na pare miesiecy aby moglo sie
        uksztaltowac. Dopiero po tym okresie rozlalbym do butelek.
        bartek
        • 06.01.04, 03:22
          to co napisal Bartek....czekaj dlugo!

          Wino musi byc kilka razy przelane do nastepnego
          (wysterilzowanego gasiora szklanego)
          i zupelnie stac sie super klarownym!

          Jak najmniej na dnie osadu i dopiero potem przelac do wysterylizowanych
          butelek...

          40 litrow - czyli czym wiecej wina w pojemniku,
          tym dluzej....dluzszy czasowo proces ...

          PS.
          masz fermentacje po 8 tygodniach - to:
          masz dzikie drozdze z powietrza, (czy mialesz zalozony korek fermentacyjny?)
          lub
          masz wino przechodzace w...ocet!

          lub musisz sprawdzic poziom alkoholu
          i moze poprostu zastabilizowac proces fermentcji...

          Zycze powodzenia...
    • Gość: Robert IP: *.grontmij.net 06.01.04, 08:53
      Większość odpowiedzi na temat domowego wyrobu win znajdziesz na www.wino.art.pl
      ale:
      Czas fermentacji uzależniony jest głównie od rodzaju drożdży oraz zawartości
      cukru w nastawie. Jak mocne wino więc planowałeś ? Wiadmo, że 12 % alkoholu
      uzyskasz znacznie szybciej niż 16 %.
      Do butelek zlewa się już tylko dobrze sklarowane wino - bez zawartości drożdży.
      Z pewnością nie można rozlać kiedy wino jeszcze pracuje bo będziesz miał
      szampana domowej roboty. Po fermentacji alkoholowej (która teraz ma miejsce)
      przyjdzie czas na fermentację jabłkowo - mlekową podczas której, wino straci
      trochę kwasu i się ułoży.
      Teraz po 8 tygodniach to z pewnością masz warstwę osadu w balonie. Zlej wino
      znad osadu (długotrwałe przetrzymywanie wina nad osadem ujemnie wpływa na smak
      wina)i jeżeli jest to możliwe przenieś balon do chłodniejszego pomieszczenia -
      ok. 16 - 17 st. C - wino szybciej dojrzewa w takiej temperaturze.
      Po następnych 2-3 zlaniach co 2-3- miesiące zrób test nalewając wino do
      kieliszka i zostawiając na 24 h w temp. pokojowej. Później delikatnie wylej z
      kieliszka i jeżeli na ściankach nie zauważysz nalotu na ściankach kieliszka
      albo, że wino jest zgazowane to nadszedł czas, że wino można przelać do
      butelek. W przypadki win mocnych ciężkich terminy te mogą znacznie się
      wydłużyć.
      Jeżeli jest to wino stołowe o małej zawartości alkoholu to radziłbym je
      zakonserwować- chyba, że zostanie skonsumowane w ciągu 2 lat.
      Powodzenia
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.