Gazeta.pl   Forum   Turystyka   Świat: Europa   Europa   Amsterdam. Jazz, rock i alternatywa

Komentarze do artykułu

Amsterdam. Jazz, rock i alternatywa

Mój Amsterdam bywa rodzinny, świąteczny, zalany słońcem, przemoczony deszczem...

Amsterdam. Jazz, rock i alternatywa

Autor: Gość: dadaPAN IP: *.aster.pl 28.08.09, 18:51
A ja polecam Amsterdam od innej strony. Kiedy tam wpadam zawsze jest ciepło (wiosna,lato, wczesna jesień) więc nocuje pod namiotem lub w domku na kempingu-wyspie (polderze) o nazwie Zeeburg (www.campingzeeburg.nl/). Mieści się we wschodniej dzielnicy miasta, zaraz przy obwodnicy więc dojazd z Polski (auto) jest idealny.
Graniczy ze wschodnią dzielnica miasta i parkiem Flevoo (chyba tak się pisze). Mieszkają w niej imigranci ze wszytkich możliwych byłych kolonii Królestwa Niderlandów. Na głównej ulicy dzielnicy rozstawione są dziesiątki kramów z ich lokalnymi specjałami itp. Nietypowy to Amsterdam bo turystów tu mało, zabytków chyba nie ma, ale czuć przewspaniała atmosferę tygla. Najfajniejsze są wizyty w lokalnych knajpkach. Funkcjonowanie niektórych w nich było by niemożliwe (SANEPID pozamykał by je w 5 min) a oferują potrawy których nawet nie potrafę nazwać (mieszkańcy też nie, więc wybiefra się je na podstawie zdjęć które zdobią ścianę). Obsługa najczęściej azjatycka lub arabska, ultra miła (jak wszyscy w Amsterdamie), jedzenie stosunkowo tanie i smaczne, a do tego możliwość oglądania mieszkańców zmagających się z codziennością.
Centrum, o którym pisze autorka jest też bardzo ok - polecam malutki park na trasie Zeeburg-Centrum gdzie znajduje się duży szklany pomnik poświęcony ofiarom Oświęcimia (dopiero za któryąś z kolei wizytą zoirentowałem się że to taki "polski" park). Niemniej jednak centrum = kupa turystów, a to powoduje że Holendrzy traktują cię w specyficzny sposób. Z mojej strony polecam Nemo Museum - muzeum nauki dla dzieci, ale ja bawiłem się w nim doskonale. Wygląda jak dziób statku wystający z wody. Nie sposób nie zauważyć.
A co do jazdu rowerem. Nie wiem gdzie autorka się uczyła jeździć na rowerze, ale ja spędziłem na nim całe dzieciństwo i muszę powiedzieć że jazda na rowerze w Amsteradmie z jednoczesnym przeglądaniem mapy, lub pisaiem sms to pryszcz. A na dowód taka oto historia:
odwiedzałem Amsterdam, chyba 3 raz, wraz z 3 znajomych, którzy nigdy w nim nie byli. Poobwieszali się aparatami, poubierali po turystycznemu (o ile ktoś wie o co chodzi) i co najgorsza wzięli rowery z wielkimi oznaczeniami wypożyczalni. Ja akurat wyglądałem dość codziennie, miejsce które odwiedzaliośmy znałem bardzo dobrze i znudzny oparty o swój nieoznakowany rower stałem na uboczu. Nagle podbiuega jakaś panna i zagaja po niderlandzku. Znam kilka słów i coś tam trzy po ptrzy zrozumiałem (czy czekam na kogoś?) odpwoiedziałem twierdząco a ona dalej po swojemu. tego już nie zrozumiałem i przeszyliśmy na angelski. Okazało się że ze względu na remonty nie może dostać się autem do centrum (akurat jazda autem po Amsterdamie to nie za mądry pomysł) i pzez to nie może zdąrzyć do ....fryzjera, a to dla niej dość ważne. No i oczywiuście czy nei mogę jej podwieść, ale że jestem turystą to pewnie nie. Oczywiści ezagrało mi to na ambicji i pojechaliśmy. Tutaj bardzo ważna informacja - dziewczyny w NL inaczej siadają na bagażniku roweru. Nie wiem czy jest na to jakieś określenie, ale one siadają bokiem - jak kiedyś panie jeździły na koniach. No i generalnie poodbijałem jej dość mocno pupę. Powiedziała że nie woiedziała że w POlsce tak szybko jeździ się na rowerach i że ..... wymuszamy pierwszeństwo ;-))))))) W Polsce pewnie bylibyśmy już po kilku poważnych wypadkach ale w Amsterdamie każdy kierowca liczy się z rowerem. Tak więc jeśli potrafisz jeździć na rowerze i to lubisz to w NL będziesz się czuł jak pies spuszczony ze smyczy.
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Polecamy:

Top 10 miast w Europie, które warto odwiedzić

Tam trzeba pojechać chociaż raz w życiu!

Najbardziej imprezowe rajskie wyspy świata

Wycieczki po nocnych klubach, imprezy na plaży do białego rana...

Top 10. Najseksowniejsze miasta świata

Miasta zmysłowe i pełne atrakcji, w których można przeżyć najgorętszą przygodę życia.

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.