Dodaj do ulubionych

tabelki www

23.09.05, 15:26
jak moge nauczyć sie poprawnego tabelkowania? chce zrobić strone ale jak
zrobie jakies tabelki to wszytstko rozjeżdza sie i jest do dupy. sa jakies
ksiażki o tabelkowaniu?
Obserwuj wątek
    • mtq Re: tabelki www 23.09.05, 19:07
      Konstrukcja jest taka:
      <table>
      <tr>
      <td></td>
      <td></td>
      </tr>
      </table>
      Do tego atrybuty dla każdego znacznika: width, align, bgcolor itp. i do całości: border, cellpadding,
      cellspacing itp.
      Zawsze pamiętaj o zamykaniu znaczników (pary <tr></tr> i <td></td>), oraz żeby w każdym rządku
      bylo tyle samo <td>. Jeżeli chcesz rozciągnąć jakąś komórkę na dwie kolumny to podajesz atrybut <td
      colspan="2"> i wtedy tych <td> dajesz o jedno mniej.

      Zagnieżdżanie tabel wymaga dużego skupienia :-)
      Możesz sobie pomagać np. wcięciami linii.
      • szczurek1983 Re: tabelki www 24.09.05, 11:15
        żeby się nie pogubić przy pisaniu tabelek formatuj sobie kod żeby miał taki
        układ jak tabelka.
        mtq zrobił Ci bardzo ładny przykład takiego formatowania. Ze swojej strony dodam
        jeszcze że jest taki znacznik jak <th> oczywiście też trzeba go zamknąć.
        Pewnie powie ktoś że maniak jestem, ale do ustawiania tła wyrównania itp. używaj
        styli css będziesz pisał zgodnie z zaleceniami w3c a jeśli będzie to styl
        używany poza znacznikiem to zmiany dla określonej grupy tabel będziesz mógł
        nanieść znacznie szybciej i wygodniej.
        --
        Internet Explorer służy do przeglądania internetu z twojego komputera i na odwrót.
        • szczurek1983 Re: tabelki www 29.10.05, 18:20
          Ludzie robią strony na tabelkach ale nie jest to zalcane. Właściwie szkodzą sami
          sobie i gdyby przy tym nie marnowali czasu i transferu odwiedzających ich strony
          to wszystko by było ok.
          Ale przecież po co się starać uczyć css, lepiej iść na łatwiznę i krzyczeć jakim
          to jest się profesjonalistą. Pisanie po<b>a<br>anego kodu to norma u
          dzisiejszych webmastrów, których duża ilość nie zauważyła, że przeglądarki nie
          są już tak ograniczone i żeby tworzyć ładne strony nie trzeba się uciekać do
          różnych sztuczek jak kiedyś. No ale po co się rozwijać lepiej zostać w
          internetowym średniowieczu niż uczyć się nowych rozwiązań, które ułatwiają pracę
          oszczędzają pieniądze posiadacza strony i jej użytkowników praz wiele czasu
          przy modyfikacjach.
          Piszcie sobie dalej potworkowaty kod tylko zamieszczajcie na stronach
          ostrzeżenia "mój kod to potwór, oglądając takie strony tracisz 3 razy więcej
          transferu niż powinienieś, tak masz rację mam cię w głębokim poważaniu drogi
          użytkowniku", no i nie podpowiadajcie ludziom którzy dopiero zaczynają swoją
          przygodę z webmasterką przestrzałych rozwiązań.
          --
          Internet Explorer służy do przeglądania internetu z twojego komputera i na odwrót.
          • kuba12 Re: tabelki www 30.10.05, 16:04
            jak polecacie umieszczać css na stronie? bezpośrednio w kodzie strony, czy w
            osobnym pliku? i ktorą komendą linkować plik css do pliku html? bo są bodajże 2
            lub 3 sposoby.
            • tommy_from_cracow Re: tabelki www 30.10.05, 18:40
              Wlasciwie komendy @import i link sa bardzo podobne choc jak zauwazylem czesciej stosuje sie link.
              Co do Twojego pytania o umieszczanie css-a to moim zdaniem najlepiej umiescic go w osobnym pliku poniewaz:
              a)dokument jest czytelniejszy i otwierajac plik do edycji wyswietli Ci sie html nad ktorym mozesz sie skupic a kiedy chcesz przerabiac css to otwierasz sobie do edycji wlasnie ten plik.
              b)Jesli strona jest dosc rozbudowana to zeby zmienic jakiegos <div'a> musialbys pozmieniac jego wlasciwosci na kazdej z 20 np. podstron a tak edytujesz jeden plik a zmiany sa widoczne na calej witrynie.
              c)uzywajac zewnetrznych arkuszy mozesz uzywac kilku(np na forach internetowych masz mozliwosc wybrania skina) + ew zamiescic wewnetrzny

              --
              To co widzimy i co nam się zdaje jest tylko snem. Snem we śnie
    • puszczalska.uszczelka Re: tabelki www 30.10.05, 08:50
      trojano napisał:

      > jak moge nauczyć sie poprawnego tabelkowania? chce zrobić strone ale jak
      > zrobie jakies tabelki to wszytstko rozjeżdza sie i jest do dupy. sa jakies
      > ksiażki o tabelkowaniu?

      A po co ci książki ?

      Zapisz kilka stron internetowych na swoim dysku i otwórz w edytorze którym
      robisz strony www.
      Zobaczysz jak robione są te tabelki i tą metodą prób i błędów dojdziesz co i
      jak :)

      Tu niezastąpiony jest edytor pracujący w trybie graficznym a nie tylko
      pokazujący kod :)

    • tommy_from_cracow Re: tabelki www 23.11.05, 06:44
      Mam taka mala uwage do wypowiedzi na gorze. Zgadzam sie, ze wiekszosc stron jest
      opartych o tabele ale zdaje mi sie, ze wynika to z takich powodow: 1. po
      pierwsze wiele stron powstalo przed tym jak css sie rozwina 2. wezmy np. portal
      GAZETY, ktory istnieje od dawna - przebudowa go i oparcie o layout'y w css
      byloby niezwykle pracochlonnym zadaniem 3. Wiele stron w internecie i tu
      rzeczywiscie mozna mowic o wielkim procencie, jest budowana przez osoby ktorych
      wiedza na ten temat jest niewielka a umieszczajac swoje "dzielo" moga w ten
      sposob zaistniec. Nic wiec dziwnego, ze takie osoby wola sobie strone
      potabelkowac a nie pomeczyc sie z css-em i rozna jego interpretacja w
      przegladarkach. CSS ma jednak wielka zalete nad stronami w tabelach a mianowicie
      zmiana wygladu witryny typu: kolory, tla i rozmieszczenie elementow trwa
      nieporownywalnie krocej niz w przypadku <table>...
      --
      To co widzimy i co nam się zdaje jest tylko snem. Snem we śnie
      • szczurek1983 Re: tabelki www 23.11.05, 19:28
        Pytanie z pierwszego postu było o poprawne tabelkowanie. Jeśli przedstawia się w
        tabelkach dane tabelaryczne to nie ma ta, wiele do uczenia się a jeśli używa się
        ich jako szkieletu strony, nie jest to poprawne bo nie do tego zostały stworzone.
        Większość stron tworzonych dzisiaj dlaego tworzonych jest na tabelkach bo ludzie
        piszący ten kod nie wiedzą że jest coś takiego jak css. Ponieważ jesli zaglądają
        w takie miejsca jak to chcąc się dowiedzieć jak zbudować szkielet cała masa
        krzyczy "tabelki!". Druga część tworzących na tabelkach to ludzie wiedzący że
        istnieje css ale po co się męczyć i go uczyć lepiej używać starych metod które
        były wykorzystywane ilka lat te,u tylko ze względu na brak innych możliwości.
        Mają w głębokim poważaniu nowoczesne rozwiązania jeśli muszą się ruszyć i czegoś
        nowego nauczyć. Mają też gdzieś swoich użytkowników, nie dbają o ich transfer i
        czas a o użytkownikach przeglądarek tekstowych już w ogóle nie wspomnę.
        Jest jeszcze jedna grupa pomagająca sobie lekko tabelkami przy tworzeniu bardzo
        skomplikowanych witryn gdzie czasem rzeczywiście ciężko używać tylko css, ale
        przecież większość witryn w sieci to nie są wielkie skomplikowane strony tylko
        małe stronki które można spokojnie oprzeć o css z pożytkiem dla wszystkich,
        tylko trzeba chcieć!!!
        --
        Internet Explorer służy do przeglądania internetu z twojego komputera i na odwrót.
        • gienius Re: tabelki www 23.11.05, 21:43
          Tworzę na zasadzie tabelek. Znam już style mniej więcej ale cięgle się jeszcze
          uczę. Może możesz mi i forumowiczom przybliżyć zasadę tworzenia stron wyłącznie
          na stylach tak ogólnikowo. Albo jakiś link czy coś. Byłbym wdzięczny.
        • mtq Re: tabelki www 24.11.05, 01:49
          szczurek1983 napisał:

          > Pytanie z pierwszego postu było o poprawne tabelkowanie. Jeśli przedstawia się w
          > tabelkach dane tabelaryczne to nie ma ta, wiele do uczenia się a jeśli używa się
          > ich jako szkieletu strony, nie jest to poprawne bo nie do tego zostały stworzone.

          To, że nie zostały do tego stworzone, nie znaczy, że takie ich użycie jest niepoprawne czy zabronione.

          > Druga część tworzących na tabelkach to ludzie wiedzący że
          > istnieje css ale po co się męczyć i go uczyć lepiej używać starych metod które
          > były wykorzystywane ilka lat te,u tylko ze względu na brak innych możliwości.

          Skoro działa to po co zmieniać? Słuchaj, ja naprawdę znam ludzi, którzy siedzą na starych kompach a
          co za tym idzie na archaiczych browserach, oni też oglądają moje strony. To co, mam im powiedzieć,
          żeby "se kupili lepszy sprzęt"? Bo są nowe technologie? Bez sensu.

          > Mają w głębokim poważaniu nowoczesne rozwiązania jeśli muszą się ruszyć i czegoś
          > nowego nauczyć. Mają też gdzieś swoich użytkowników, nie dbają o ich transfer i
          > czas

          Uważam, że różnica w szybkości ładowania i objętości pliku nie ma się nijak do odebrania możliwości
          czytania strony użytkownikom starszych przeglądarek. Powinieneś zwrócić na to uwagę, tym bardziej,
          że piszesz o przeglądarkach tekstowych (których używa jeszcze mniej osób)

          > Jest jeszcze jedna grupa pomagająca sobie lekko tabelkami przy tworzeniu bardzo
          > skomplikowanych witryn gdzie czasem rzeczywiście ciężko używać tylko css, ale
          > przecież większość witryn w sieci to nie są wielkie skomplikowane strony tylko
          > małe stronki które można spokojnie oprzeć o css z pożytkiem dla wszystkich,
          > tylko trzeba chcieć!!!

          Jak już wspomniałem, z pożytkiem albo i szkodą.

          Zaakceptujmy obydwie możliwości! Każda ma swoje wady i swoje zalety - zawsze tak jest.
          • szczurek1983 Re: tabelki www 24.11.05, 20:01
            Strony oparte o css i mówiące o css zostały już podane więc pozwolicie że
            odniosę się do wypowiedzi mtq

            > To, że nie zostały do tego stworzone, nie znaczy, że takie ich użycie jest niep
            > oprawne czy zabronione.
            To znaczy że nie jest poprawne, bo poprawne jest przedstawianie w nich danych
            tabelarycznych. używanie ich w tym celu nie jest zalecane a standardy są po to
            żeby je stosować bo jak każdy będzie miał je gdzieś to xhtml nie rozwinie się
            dalej gdyż większość stron będzie na przestarzałych metodach.

            > Skoro działa to po co zmieniać? Słuchaj, ja naprawdę znam ludzi, którzy siedzą
            > na starych kompach a
            > co za tym idzie na archaiczych browserach, oni też oglądają moje strony. To co,
            > mam im powiedzieć,
            > żeby "se kupili lepszy sprzęt"? Bo są nowe technologie? Bez sensu.
            Zmieniać po to żebyśmy mogli się rozwijać i tworzyć lepsze i lżejsze strony
            łatwe w modyfikacji a nie potwory z masą zbędnego kodu.
            Bez sensu jest to żeby nie rozwijać swoich stron bo śa ludzie korzystający z
            przeglądarek bez wsparca dla css. A co do starych kompów, to ff odpalałem na
            sprzęcie Pentium 166 i 32 MB SDRAM i wszytko chodziło nor,alnie, do tego było
            wspomaganie dla css. Wiem, że teoretynie ff ma większe wy,agania ale spokojnie
            na takim sprzecie działał a to chyba nie są duże wymagania sprzętowe?

            > Uważam, że różnica w szybkości ładowania i objętości pliku nie ma się nijak do
            > odebrania możliwości
            > czytania strony użytkownikom starszych przeglądarek. Powinieneś zwrócić na to u
            > wagę, tym bardziej,
            > że piszesz o przeglądarkach tekstowych (których używa jeszcze mniej osób)
            >

            Do tego odniosłem sie już wyżej są darmowe nwe przeglądarki które nie potrzebują
            demonów szybkości żeby działać, nie są też tak ciężkie żeby użytkownicy modemów
            nie mogli ich sciągnąć. Jak powiedziałem dysponując starym sprzętem można
            sciągnąć nową przeglądarkę a osoby np. niewidome używają przeglądarek tekstowych
            i programów czytających im te strony i jeśli webaster utrudnia im życie to oni
            już nie mogą nic zrobić.
            No i przy tym wszytkim nadal zostaje plus szybszego ładowania się stron oraz ich
            łatwej modyfikacji.
            Tak na marginesie to z IE 6 pracowałem na 63 MB ramu i 300MHz procesorze więc
            demon szybkości to też nie był.

            > Jak już wspomniałem, z pożytkiem albo i szkodą.

            Z jakąś szkodą może i tak, ale rozmiar i ilość tych szkód jest znikoma w
            porównaniu z pozytywnymi skutkami używania css.
            --
            Internet Explorer służy do przeglądania internetu z twojego komputera i na odwrót.
      • daniel.drozd Re: tabelki www 27.12.05, 13:04
        Świetny przykład. I jeszcze jedna uwaga dla mtq. Jeżeli wolisz używać syrenki
        albo 20-letniego malucha, zamiast najnowszego modelu mercedesa nie musisz
        przekonywać do tego innych. To, że 90% ludzi używa układów tabelkowych nie
        znaczy, że to jest wskazane. I użyłeś dość niepoprawnego przykładu, że musiałbyś
        przekonywać znajomych o konieczności zmiany sprzętu. To nie prawda. Nowe
        standardy i techniki są skonstruowane tak aby działały !szybko! na każdym
        sprzęcie, na telefonach komórkowych czy handheldach, po to właśnie używa się
        CSS. Nie namawiam Cię żebyś zmienił swój sposób tworzenia stron, ale nie
        przekonuj ludzi do tabelek bo to nie jest prawidłowe podejście.
    • eofek Re: tabelki www 01.01.06, 14:02
      kod html służy do oznaczeń semantycznych, a nie prezentacyjnych. koniec i kropka. jeśli ktoś nie
      rozumie różnicy, niech sobie poczyta nt. semantyka vs. prezentacja, a potem porozmawiamy. bo zanim
      się tego nie naumiecie w końcu, nie możecie nawet przybliżyć się do odpowiedzi na pytanie dlaczego
      tabelkami nie tworzy się struktury prezentacyjnej. wszelkiego rodzaju banialuki typu "są dwa podejścia
      i każde dobre" świadczą wyłącznie o braku znajomości podstaw zarówno specyfikacji standardów
      xhtml, jak i celów, dla jakich zostały uzgodnione. nie wiedząc zaś po co używać technologii zgodnie z
      jej intencjonalnym przeznaczeniem, możecie sobie klepać bzdury do za przeproszeniem usranej
      śmierci. osobiście nie mam siły tłumaczyć po raz pięćsetny, po co oddzielać formę od treści.
      poczytajcie sobie, google jest za darmo. a jak się ktoś uprze, służę pomocą na gg.

      --
      eryk 'eof' orłowski || gg# 2765 || uin# 99692537
      offline.pl - użyteczność interfejsów użytkownika

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka