Dodaj do ulubionych

Najlepiej wykonana strona na świecie.

06.01.06, 22:21
www.stopdesign.com

Wykonana przez Douglasa Bowmana - obecnie najlpeszego chyba designera.
Perfekcyny design i wykonanie techniczne (CSS!!) co rzadko idzie w parze.
Polecam jako przykład dla webmasterów.
Edytor zaawansowany
  • typowy_kark 07.01.06, 23:55
    fajna, mniej wiecej tak samo jak 100 000 innych stron w stylu "pure css". przyjemny dobor kolorow.
  • jarekka 12.01.06, 21:23
    WWW.WOSP.ORG.PL
    WWW.ALLEGRO.PL

    To najlepsze polskie strony bo wg. mnie nie liczy sie sama witryna i kod
    10101010110101 a idea.
  • szczurek1983 13.01.06, 12:14
    Ale to forum o nazwie tworzenie stron www i kod jest ważny, swoją drogą to te
    strony nie mają bardzo strasznego kodu.
    --
    Internet Explorer służy do przeglądania internetu z twojego komputera i na odwrót.
  • kuchnieina 23.01.06, 12:33
  • kuchnieina 23.01.06, 12:36
    jak zabezpieczyc strone zeby nie mozna było jej zapisać (a przez to skopiować)
    i czy ewentualnie jak juz teoretycznie zrobiłbym (w co wątpie) taka strone to
    czy mogłby ktos mi ja skopiowac?
  • szczurek1983 25.01.06, 11:51
    Kod html/css jak się ktoś uprze to zawsze zobaczy nie ma skutecznego sposobu
    żeby nikt tego nie widział skoro to udostępniasz.
    p.s. To chyba nie ten temat.
    --
    Internet Explorer służy do przeglądania internetu z twojego komputera i na odwrót.
  • blekot 02.02.06, 11:40
    pether_23 napisał:

    > www.stopdesign.com
    > Wykonana przez Douglasa Bowmana - obecnie najlpeszego chyba designera.

    ?

    > Perfekcyny design i wykonanie techniczne (CSS!!) co rzadko idzie w parze.

    ?

    i jeszcze jeden pod tematem

    i zgadzam się z typowym_karkiem (może nie co do liczby)

    --
    blekot AdSense: biomaris
  • foamclene 21.02.06, 17:48
    jezeli chodzi o design to jak dla mnie zbyt drastyczne przejscia na podstrony;
    zbyt agresywnie zmieniaja sie barwy po wyborze kolejnych opcji w menu...
    czemu to sluzy?
    czy witryna nie powinna byc maksymalnie spojna?
    w pierwszym momencie myslalam, ze wyslalo mnie na calkiem inna strone...
    nic orginalnego w wygladzie strony nie widze... poza ta platanina barw
    pozatym dlugomi sie ta grafika laduje... teksty juz sa a popis plastyczny
    dopiero wprogu :)
  • pether_23 21.02.06, 19:43
    Hmm, to że stronka "się wolno ładuje" to wina twojego łącza. A to, że "teksty
    już są a grafiki jeszcze nie" to sorry, ale akurat to jest zaleta a nie wada -
    świadczy to o prawidłowym oddzieleniu treści od wyglądu. Spójność strony? Strona
    JEST spójna, podstrony różnią się kolorystyką i grafiką na górze, ale to nie
    jest błąd.

    A skoro znasz lepsze lub bardziej oryginalne strony (pewnie podobają ci się
    potwory wykonane we flashu, mam rację?) to PODAJ LINKI. Ja też sobie mogę
    powiedzieć "o przepraszam, ale znam tysiące lepszych stron", powiedzieć mogę
    wszystko!
  • foamclene 21.02.06, 22:24
    tutaj "spojnosc strony" mnie nie przeraza ;)

    www.thanea.com
  • foamclene 21.02.06, 22:28
    www.akademia.parp.gov.pl
  • foamclene 21.02.06, 22:53
    i moja ulubiona

    www.okasie.co.za/
    nie znam sie na bebechach... te ktore wymienilam uwazam za przyjazna dla
    uzytkownika (uzyteczna czyli estetyczna i komunikatywna), bo z tym tworcy maja
    najwiekszy problem...
    gdzies spotkalam sie z liste herystyk oceny stron www przez przecietnego
    uzytkownika :), liste przygotowano przez psychologfow ktorejs z uczelni
    jak znajde wrzuce link
  • pether_23 22.02.06, 07:15
    Za całym szacunkiem, ale linki które dałaś to kpina.
  • foamclene 22.02.06, 23:46
    Dlaczego te kpiny tyle kosztują?
    Ile w takim razie kosztuje perfekcyjnie wykonana witryna www?
  • szczurek1983 22.02.06, 11:15
    Która strona jest najlepsza na świecie to można się sprzeczać w nieskończoność i
    każdy będzie miał inne zdanie. Ja osobiście nie ma swojej ulubionej strony.
    Tyle, że porównywanie stron zrobionych we flash ze stronami opartymi o html+css
    mija się z celem. Flash jest prezentacją osadzoną w kodzie za pomocą znacznika
    <object> i tyle ma wspólnego z html.
    Przy tych stronach które podałaś agrument, że ta pierwsza się wolno ładuje do
    mnie nie przemawia, bo te flashowe ładują się dłużej tylko, że mają
    preloadery(które mnie drażnia).
    Oczywiście że przeciętny użytkownik jest zachwycony jak mu się coś ładnie
    animuje, ja też to lubie ale zależy czego na tej stronie szukam.
    Uwielbiam strony flashowe które mogę odwiedzić dla rozrywki, jeśli szukam
    informacji nie interesuje mnie co się tam rusza tylko jak szybko to dostanę.
    Dostępność stron flashowych to już zupełnie inna sprawa i nie będę tego
    poruszać, bo za długa dyskusja z tego wyjdzie.
    Rozumiem, że nie znasz się na "bebechach" jak napisałaś. Jednak skoro jest to
    forum "tworzenie stron www" to pozwolę sobie jednak zajrzeć w kod, bo to dla
    mnie istotne.
    I tak pomijam wszystkie strony flashowe bo tam wiadomo co jest i zabieram się za
    www.akademia.parp.gov.pl/
    a tam:
    - layout oparty o tabelki
    żeby mi nie padło pytanie dlaczego tabelki są złe to odsyłam na
    osiolki.net/tabelki/
    - w kodzie elementy takie jak <font> (lekko przestarzały)
    - na stronie głównej validator pokazuje "tylko" 41 błędów
    - w css 12 błędów a ogranicza się on tylko do formatowania tekstu(jak widać po
    <font> nie w pełni. O boxmodelu webmaster pewnie nie chciał słyszeć.

    To nie jest temat "najpiękniejsza strona" żeby oceniać tylko szate graficzą i
    nie mów, że dla laika tylko to sie liczy bo o tym wiem.
    Po to jednak webmasterzy wymieniają poglądy żeby oceniać nie tylko grafikę.
    A to która strona jest najlepsza zawsze będzie względne.
    --
    Internet Explorer służy do przeglądania internetu z twojego komputera i na odwrót.
  • foamclene 22.02.06, 23:24
    a tak zebym cos zrozumiala :)
    to co z tym >fontem<? ...znaczy czy to ma jakies konsekwencje w "pracy,
    dzialaniu" strony? czy to na zasadzie 10-letnia toyota vs toyota 2006?
    ze ta stara
    nie pali na mrozie i ma mniejsza moc silika...?

    co to validator? >pokazuje "tylko" 41 błędów< cos w rodziaju bledow
    ortograficznych (nie zmieniaja tresci merytorycznej, tylko rażą) czy raczej
    uzycie slowa o blednym znaczeniu (uniemozliwiajacy odbiorcy zrozumienie)?

    jak zleceniodawca moze sprawdzic, ze produkt za ktory zapalcil xx tys!!! jest
    wart tej ceny? czy wogole ma taka mozliwosc? czy np na podstwie takiej oceny
    mozna reklamowac produkt i zazadac zwrotu czesci poniesionych kosztow?
  • szczurek1983 23.02.06, 15:53
    No więc tak:
    > a tak zebym cos zrozumiala :)
    > to co z tym >fontem<? ...znaczy czy to ma jakies konsekwencje w "pracy,
    >
    > dzialaniu" strony? czy to na zasadzie 10-letnia toyota vs toyota 2006?
    To na zasadzie utrudnianie sobie pracy, zamiast oddzielać warstwę prezentacji od
    treści robimy odwrotnie.

    Zwiększa to rozmiar strony (działa negatywnie na szybkość ładowania).
    Zamiast w pliku css ustawić właściwości tekstu dla jakiegoś bloku np.
    test i tutaj tekst będzie pogrubiony, z kursywą i jaki tam jeszcze ktoś chce i
    później jak chcesz jakiś tekt mieć z takimi właściwościami daje na stronie
    powiedzmy <div id="test"></div> i już ma. Chociażby było tego na stronie i 20.
    Wiem że powiesz mi "co to za obciążenie te pare znaków?" ale co gdy będzie tak
    się działo z każdym blokiem?
    Co za tym idzie zużywa się więcej transferu przy przeglądaniu stron a ten
    przecież nie jest nieograniczony.
    Teraz pomyśl, że przy jakiś zmianach na stronie webmaster kasuje Cię za każdą
    godzinę pracy.
    Ty chcesz zmienić tekst w jakis blokach tekstowych masz ich na stronie 300
    Ile czasu zajmie zmiana tych właściwości w jednym miejscu a ile w 300?
    Poza tym używanie tego jest niezalecane przez world wide web consorcium które
    rozwija język html/xhtml css.

    Co to vaidator masz już odpowiedź w innym poście, co do rodzaju błędów to są
    różne. Niektóre mogą powodować błędne wyświetlanie strony w jakiejś przeglądarce
    a niektórych użytkownik może niezauważyć. Co nie zmienia faktu, że miło by było
    pisać zgodnie ze standardami i przyczyniać się do tego żeby sieć była bardziej
    dostępna dla wszystkich użytkowników.

    Wiecz co do tej ceny to warto zasięgnąć opini ludzi, którzy tworzą strony.
    Poprosić np. o wycenę kilka osób/firm i niekoniecznie wybrać najtańszą.
    Oczywiście nie popadajmy w skrajności:
    jeśli powiedzmy 9 osób wyceni projekt na 1500PLN a gdzieś jakiś desperat powie
    300 to nie znaczy, że tamci chcą zedrzeć. Na różnym poziomie mogą być usługi tej
    ostatniej osoby (nie jest to stwierdzenie że muszą być na niskim tylko
    przypuszczenie).
    To moje zdanie, bo sprawdzanie czy nie przepłacił po wykonaniu usługi nie jest
    dobry pomysłem, lepiej rozejrzeć sie po rynku przed podjęciem współpracy.

    --
    Nie udzielam pomocy na prv!
  • foamclene 23.02.06, 16:07
    Dziekuje,
    Troche mi sie rozjasnia :)
  • blekot 06.03.06, 10:13
    1. to było 2advanced kilka lat temu (5?)
    2. spróbuj to obejrzeć na słabszym sprzęcie
  • madzia69 22.02.06, 01:22
  • gdotb 23.02.06, 06:02
    Wydaje mi sie, ze jak ktos tworzy strone oparta na CSS, to i moze jednak upewnic
    sie, ze kod odpowiada standardom postawionym przez W3 Consortium. Strona, ktora
    podalas, po pierwsze wyglada jak tysiac innych, po drugie wyprodukowala mase
    bledow, nie mowiac o bledzie w walidacji CSS - pierwszy raz w zyciu zobaczylem
    taki blad.

    Odpowiadajac na pytanie w poprzednim poscie:
    '41 bledow wyprodukowane przez strone' to automatyczna strona z walidatorem
    (takim sprawdzaczem), ktora sprawdza poprawnosc kodu HTML i kodu CSS. Szczegoly
    znajdziesz na www.w3.org

    bezposrednie odnosniki do walidatorow:
    kod HTML: validator.w3.org/
    kod CSS: jigsaw.w3.org/css-validator/

    mozesz sobie sprawdzic poprawnosc kodow kazdej jednej strony w internecie,
    wystarczy tylko skopiowac URL i wkleic do strone, ktore podaje wyzej.

    Gee


    --
    Every day we lose five thousand brain cells.
    Or is it five million?
    ...I used to know...
  • foamclene 23.02.06, 15:33
    a tak zebym cos zrozumiala :)
    to co z tym >fontem<? ...znaczy czy to ma jakies konsekwencje w "pracy,
    dzialaniu" strony? czy to na zasadzie 10-letnia toyota vs toyota 2006?
    ze ta stara
    nie pali na mrozie i ma mniejsza moc silika...?

    co to validator? >pokazuje "tylko" 41 błędów< cos w rodziaju bledow
    ortograficznych (nie zmieniaja tresci merytorycznej, tylko rażą) czy raczej
    uzycie slowa o blednym znaczeniu (uniemozliwiajacy odbiorcy zrozumienie)?
  • foamclene 23.02.06, 15:37
    Czy moze strorzyc taki "validator" i narzucac standardy, zakladajac ze ma taka
    moc? Czy validator ma jakiegos konkurenta w ustalaniu standardow? Jezeli tak
    kto decyduje o tym ktore standardy bardziej standardowe :) ?
    Czy te standardy sa niezmienne czy mozliwe jest ze to co dzis jest
    niestandardowe jutro bedzie standardem?
  • foamclene 23.02.06, 15:39
    Jeszcze jedno pytanie: co z tymi flashowymi stronami? Dlaczego nie sprawdzacie
    ich validatorem? Czy technologia flash jest standardem czy nie miesci sie w
    standardzie validatora?
  • szczurek1983 23.02.06, 16:07
    Jest nie tylko jeden validator ale każdy z nich sprawdza ten sam standard i
    zgodność z nim. Bywają mniej lub bardziej rygorystyczne.
    A co do flashowych stron to można tylko sprawdzić czy poprawnie został osadzony
    obiekt flasha w html.
    Flash to prezentacja multimedialna, od pobiera dane w plików swf a nie html(tak
    wiem że swf może mieć różne zródła danych).
    Flash jest odtwarzany przez flashplayera sama przeglądarka tego nie robi bo
    obsługuje html/css.
    Flash to inna technologia, ładna, ma duże możliwości ale to po prostu inny
    radzaj stron a moim zdaniem to prezentacja osadzona w html.

    --
    Nie udzielam pomocy na prv!
  • szczurek1983 23.02.06, 16:11
    I jeszcze jedno odnośnie tego czy ktoś może sobie ustalić własny standard
    Microsoft próbóje wynajdując różne dziwne rozwiązania w IE utrudniające życie
    webmasterom.
    --
    Nie udzielam pomocy na prv!
  • gdotb 23.02.06, 20:41
    Flash.
    Jak szczurek1983 zauwazyl, jest to prezentacja multimedialna i nie mozna jej
    poprawosci sprawdzic walidatorem html. To tak, jakbys zaimportowala prezentacje
    w Power Point do Worda - mozesz sprawdzic, czy w tekscie naokolo prezentacji nie
    ma bledow, ale samej prezentacji przeciez sprawdzic nie mozesz (poprawcie mnie,
    jesli sie myle - nie uzywam tych programow w ogole).

    Walidator sprawdza sam kod HTML i CSS, i porownuje, czy jest on zgodny z
    obowiazujacymi standardami. A same standardy... No coz, zostaly ustanowione
    przez Konsorcjum W3, czyli praktycznie tworcy samego HTML, wiec maja oni chyba
    prawo do ustalania standarow, hm? :)

    Pozdrawiam,
    Gee




    --
    Every day we lose five thousand brain cells.
    Or is it five million?
    ...I used to know...
  • gdotb 23.02.06, 21:05
    mimo, ze <font> jest wbrew standardom, nie stworzy bledow w dzialaniu samej
    strony. <font> jest znacznikiem HTML i dzialal bedzie. Mowiac krotko: po prostu
    W3 Consortium stwierdzilo, ze od wersji tej i tej znacznik <font> jest uznawany
    za blad i nalezy jego wyglad zdefiniowac za pomoca CSS.

    I zamiast pisac:
    <p><font -opis fonta>Jakis tekst</font></p>

    nalezy pisac, np:
    <p class="opis_fonta">Jakis tekst</p>
    lub:
    <span class="opis_fonta">Jakis tekst</span> (albo <div>)

    gdzie klasa 'opis_fonta' jest zdefiniowania w CSS.
    Np.
    .opis_fonta {
    font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;
    font-size: 12px;
    color: #5A584F;
    }

    Mam nadzieje, ze bylem pomocny.
    Gee


    --
    Every day we lose five thousand brain cells.
    Or is it five million?
    ...I used to know...
  • foamclene 24.02.06, 00:41
    dzieki za pomoc
    i cierpliwosc ;)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka