Dodaj do ulubionych

Dieta Kwasniewskiego!

IP: *.highway.telekom.at 27.03.04, 21:43
Uruchamiam maly ranking dot. diety optymalnej Kwasniewskiego. kto wie o co
chodzi niech napisze pare zdan. Jak dlugo stosuje ta diete, z jakim skutkiem,
co wolno jesc i czego trzeba unikac. Czy mozna stosowac ta diete jezeli
lykamy Metformax\Metformin?
Obserwuj wątek
    • maretina Re: Dieta Kwasniewskiego! 27.03.04, 21:55
      w skrocie: dieta ta polega na przestawieniu metabolizmu na twz lipolize, czyli
      spalanie tluszczu. zatem wszystko co tluste mozna jesc niemal bez ograniczen.
      moj kolega kiedys na imprezie powiedzial, ze sie odchudza a po chwili wchlanal
      dwa slusznej wielkosci schabowe. na deser zjadl tlusta smietane ubita z paczka
      wiorkow kokosowych.
      mdli mnie na wspomnienie tego. efektem tej diety bylo 3 kg mniej po 2
      miesiacach. po odstawieniu rygorow nie laczenia pewnych pokarmow ma -5 kg.
      a na oddziale, na ktorym pracuje moj maz ( gastroeneterologia) kilku pacjentow
      lezalo, ktorzy wlasnie ta dieta sie raczyli. laczyly ich dwie sprawy: chora
      trzustka i dieta.
      ja serio nie pojmuje, ze w dzisiejszym swiecie, przy tak wysokiej swiadomosci
      wplywu diety na nasze zdrowie, przy trabieniu o warzywach i owocach itd... sa
      ludzie, ktorzy nie boja sie tak odzywiacsad
      nie moze cos dac dobrych i zdrowych rezultatow jesli srodek do celu jest zly.
      radzialabym sie skosultowac z porzadnym dietetykiem.
      --
      Uwaga sigma! Uwaga pi! Nadszedł kolejny rozkaz z matplanety!smile
      • Gość: Jakak Re: Dieta Kwasniewskiego! IP: 195.3.96.* 28.03.04, 15:24
        Poruszam temat diety na forum nieplodnosci bo to jest oczywiste, ze jedno ma
        scisly zwiazek z drugim. Kazde 10 kilo nadwagi obniza o 50% prawdopodobienstwo
        wystapienia owulacji. Z drugiej strony, chyba nie musze wspominac, do czego
        prowadzi nadmierne i bezmyslne odchudzanie...
        Kobietom, ktore maja PCO lekarze zalecaja diete niskoweglowodanowa. Czesciowo
        pokrywa sie ona z dieta Kwasniewskiego. Czy ktos wie o czym pisze?
    • neti87 Re: Dieta Kwasniewskiego! 29.03.04, 15:44
      ZNALAZŁAM PONIŻSZY ARTYKUŁ NA STONIE WWW.POLKI.PL
      NIE JEST OPTYMISTYCZNY.

      Największym przebojem rynku wydawniczego w Stanach jest nie kolejny tom przygód
      Harry'ego Pottera ani nowe bajki Madonny. Wszelkie rekordy pobiła wydana pod
      koniec ubiegłego roku książka dr. Atkinsa "New Diet Revolution" w wersji
      uzupełnionej, rozszerzonej i poprawionej. To pewne, że ta dieta pozwala pozbyć
      się w krótkim czasie wielu kilogramów. Ale również pewne jest to, że podczas
      jej stosowania zwiększa się ryzyko wystąpienia wielu chorób.
      Fatalne zauroczenie
      Od kilku miesięcy w Ameryce trwa burza z piorunami z powodu diety Atkinsa.
      Zajęto się badaniem zachorowań, mogących mieć związek z jej stosowaniem.
      Zaangażowano ekspertów do spraw dietetyki. Nawet gwiazdy Hollywood, Catherine
      Zeta-Jones i Jennifer Aniston, które jeszcze do niedawna szalały na punkcie
      diety Atkinsa, przerażone zaniechały jej stosowania.
      Doktor Neal Bernard przebadał dziesiątki pacjentów stosujących tę dietę i
      stwierdził, że 42 proc. skarżyło się na spadek energii, 22 proc. miało
      kamienie, groźne stany zapalne miedniczek nerkowych albo inne problemy z
      nerkami, a u 20 proc. podniósł się poziom cholesterolu i wystąpiły zaburzenia w
      czynności serca. – Nie ma bezpośrednich dowodów na to, że dieta jest szkodliwa
      dla zdrowia – wyjaśniał Bernard, choć lekarze potwierdzają jej
      istotny wpływ na zgon 53-letniego pacjenta, który zmarł z powodu
      arteriosklerozy, po stosowaniu przez 2,5 roku diety Atkinsa.
      Groźne menu Eskimosa
      Lekarze biją na alarm: dieta Atkinsa może prowadzić do pogłębienia schorzeń
      serca i układu naczyniowego u ludzi chorych, a u zdrowych może prowadzić do
      powstania tych chorób. Daje także uboczne efekty w postaci zaparć,
      nieprzyjemnego oddechu, mdłości. W artykule opublikowanym w ubiegłym roku przez
      New England Journal of Medicine dr Paule Nathan, na podstawie przeprowadzonych
      badań nad zmianą nawyków żywieniowych, stwierdza, że zmiana diety ze
      śródziemnomorskiej na "dietę Eskimosów" jest wysoce niebezpieczna. Cóż z tego,
      że powoduje czasowy spadek wagi, skoro prowadzi do wielu chorób?
      W Polsce dieta Atkinsa została rozpowszechniona przez lekarza medycyny Jana
      Kwaśniewskiego. Obecnie ponad 2 mln Polaków objadają się wyłącznie tłustymi i
      niemal całkowicie pozbawionymi węglowodanów potrawami. Prof. Jerzy Adamus,
      kardiolog z Wojskowego Instytutu Medycznego w Warszawie, zauważył znaczny
      wzrost liczby pacjentów stosujących tę dietę. U wielu osób już po kilku
      miesiącach pojawiają się zaburzenia układu krążenia, serca, nerek i wątroby.
      Dietetycy są zgodni, że spożywanie dużych ilości białka i tłuszczu oraz
      drastyczne ograniczenie węglowodanów jest niebezpieczne. Wykluczenie z diety
      warzyw oraz owoców to jedna z przyczyn pojawiania się schorzeń nowotworowych. Z
      kolei faszerowanie organizmu dużą ilością białka zwierzęcego prowadzi do
      schorzeń nerek, a dieta bogata w wysoko nasycone tłuszcze zwierzęce zwiększa
      ryzyko zachorowania na raka piersi.
      Dlaczego to odchudza?
      Według dr. Atkinsa ograniczenie spożycia węglowodanów, a zwiększenie spożycia
      białka i tłuszczu, których strawienie wymaga od organizmu dużego wysiłku,
      uruchamia nietypowy proces spalania tłuszczu. By znaleźć energię na
      przetworzenie dostarczanego mu w dużych ilościach białka i tłuszczu, organizm
      sięga do swoich własnych rezerw tłuszczowych.
      Część lekarzy nie zgadza się z tą teorią. Według nich skuteczność diety Atkinsa
      polega tylko na jej niskokaloryczności. Np. jedząc kotlet schabowy bez
      dodatków, zjadamy mniej, niż wtedy, kiedy na talerzu mamy także ziemniaki i
      buraczki. Co więcej, uczucie sytości pojawia się szybciej, gdy zjadamy sam
      kotlet, niż wtedy, kiedy jemy same buraczki.
      Wielkie żarcie
      Dr Robert Atkins, amerykański kardiolog, opisał swoją dietę na początku lat 70.
      w książce "New Diet Revolution" (pierwsze polskie wydanie w 2001 r.). Zachęcał
      w niej do eliminowania z jadłospisu węglowodanów, owoców i większości warzyw. W
      ich miejsce proponował białka zwierzęce i tłuszcze (wołowinę, wieprzowinę,
      drób, jaja, masło i smalec, a warzywa tylko te, które mają mało skrobi). Pomysł
      ten większość kardiologów przyjęła z przerażeniem, nazywając dietę Atkinsa
      wynaturzeniem. Sam Atkins nazywał ją dietą optymalną. W ciągu 10 lat książkę
      Atkinsa kupiło na całym świecie ponad 10 mln ludzi. Sam autor opowiadał o
      tysiącach pacjentów swojego Centrum Medycyny Komplementarnej wyleczonych z
      otyłości. Na początku dieta okazywała się nadzwyczaj skuteczna: już po 3
      tygodniach widać było wyraźne rezultaty. Nic dziwnego, że wszyscy, z gwiazdami
      Hollywood na czele, wykluczyli z jadłospisu pieczywo i włoską pastę, a zaczęli
      się objadać bekonem. Doszło do tego, że w nowojorskich restauracjach zjedzenie
      bułeczki stało się oznaką takiej samej rebelii, jak zapalenie papierosa.
      Dzień według Atkinsa
      śniadanie: jajecznica lub jajka sadzone z bekonem, szynką lub kiełbasą, kawa
      bezkofeinowa lub herbata
      obiad: wędliny, kurczak pieczony lub smażony, rosół drobiowy, mała porcja
      surówki, woda mineralna niegazowana
      kolacja: pasztet z kurzych wątróbek, stek, surówka z sosem winegret, bita
      śmietana
      bez cukru
      w ciągu dnia: wędliny jako przekąski, woda mineralna, kawa, herbata bez cukru
      Duże spalanie, duże problemy
      Rozmowa z lekarzem medycyny chińskiej, Krzysztofem Romanowskim:
      Efektem diety Atkinsa jest nadmierne spalanie tłuszczu. Uboczny skutek tego
      procesu to długotrwałe zakwaszenie organizmu.
      - Czy kwasica jest niebezpieczna?
      Dieta oparta na produktach zwierzęcych zawiera kilkakrotnie więcej białka niż
      potrzeba organizmowi. To powoduje przewlekle kwaśny odczyn krwi. Organizm musi
      pobierać nieustannie wapń z kości w celu zneutralizowania kwaśnego odczynu.
      Potem wapń po spełnieniu swej roli jest wydalany przez drogi moczowe, gdzie "na
      pożegnanie" ujawnia się w postaci piasku lub kamieni. Zakwaszenie płynów
      ustrojowych jest też potencjalnym inkubatorem dla karcinogenezy. Komórka
      nowotworowa dobrze prosperuje tylko w środowisku kwaśnym. O tym powinni
      pamiętać onkolodzy, a wiedzieć ich pacjenci. Kwasica nie jest jedynym
      szkodliwym skutkiem diety wysokobiałkowej i wysokotłuszczowej. Trzeba też brać
      pod uwagę zmienione niekorzystnie środowisko chemiczne i florę bakteryjną w
      jelitach. W takich warunkach w jelitach powstają procesy gnilne i
      fermentacyjne. Tak zmienione środowisko przewodu pokarmowego jest powodem
      chronicznego zatrucia organizmu i dostarcza do krwiobiegu substancje
      rakotwórcze.

      Ewa Żychlińska/Uroda

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka