Dodaj do ulubionych

Acard na problemy z zajściem w ciąże

20.01.05, 20:32
czy wiecie coś na temat leczenia niepłodności acardem.
będę wdzięczna za info.
Edytor zaawansowany
  • 20.01.05, 20:52
    "Kwas Acetylosalicylowy
    Czyli niska dawka aspiryny (do 81 mg na tabletkę) wydaje się przynosić dużą
    zasługę dla poprawy płodności. W Polsce można zakupić preparat o nazwie Acard®
    (75 mg). Jeśli podejrzewasz się o poronienia, jeśli poroniłaś w przeszłości
    zapytaj lekarza o tę formę leczenia. Niektóre typy poronień związane są ze słabo
    rozwiniętą śluzówką macicy. Inne z obecnością antyciał antyfosfolipidowych. Są
    to białka, które najwyraźniej związane są problemami krzepliwości. Mogą
    prowadzić do powtarzających się poronień. W takich wypadkach istnieje
    zmniejszony dopływ krwi do rozwijającego się zarodka z powodu zbytniej
    krzepliwości krwi. Aspiryna redukuje ryzyko zakrzepów.

    Poprawia jakość śluzówki macicy, dopływ krwi do jajników i macicy. Dzięki temu
    wspomaga pracę układu rozrodczego, w tym wzrastanie pęcherzyka z dojrzewającym
    jajeczkiem wewnątrz.

    Uwaga: Nie bierz aspiryny jeśli masz uczulenie na kwas acetylosalicylowy,
    cierpisz na skazę krwotoczną i zaburzenia krzepnięcia krwi, chorobę wrzodową
    żołądka i/lub dwunastnicy, stany zapalne przewodu pokarmowego. Przeciwwskazane
    jest także branie w okresie ciąży i karmienia, u chorych z zaburzeniami
    równowagi kwasowo-zasadowej (np. w cukrzycy, mocznicy, tężyczce). Każda osoba,
    która chciałaby rozpocząć terapie aspiryną powinna wpierw doradzić się lekarza.

    Chociaż w pełni tego nie przebadano, branie aspiryny codziennie w zasadzie nie
    może zaszkodzić. Szczególnie, że może pomoc w poprawie płodności. Ostrożnie
    jeśli masz astmę, niewydolność nerek i poważne schorzenia wątroby, stosujesz
    doustne preparaty przeciwcukrzycowe lub wkładkę wewnątrzmaciczną. Niektórzy
    lekarze nie sprzeciwiają się braniu niskich dawek aspiryny w momencie zajścia w
    ciąże, chociaż inni będą oponować. Zapytaj lekarza tak szybko jak dowiesz się o
    ciąży czy kontynuować branie.

    Efekty uboczne: Może wydłużyć czas krzepnięcia, rzadko powodować odczyny
    uczuleniowe, pocenie się, szum w uszach, nudności, wymioty, zawroty głowy,
    objawy ze strony przewodu pokarmowego, zwiększone krwawienia miesiączkowe.

    Dawkowanie: Do 81 mg preparatu dziennie. Nie stosować na 5-7 dni przed
    planowanym zabiegiem operacyjnym. Nie ma znaczenia firma jaka wyprodukowała lek
    dopóki nie zawiera więcej niż 81 mg na tabletkę."
  • 20.01.05, 21:01
    dzięki wielkie za informacje. Niemniej jednak zastanawiam sie nad tym jak to
    wygląda w praktyce, czy faktycznie pomaga to we wzroscie pecherzykow, bo umni
    marniutko 8 mm - 13 dc.
    moje cykle trwaja sredni 34 -35 dni
  • 20.01.05, 21:05
    ejejej! Chyba nieuwaznie przeczytałaś.
  • 20.01.05, 21:10
    Przy cyklach takiej długości pęcherzyki w 13 dc maja prawo byc marniutkie. Ale
    tydzień później- mogą byc w sam raz! Przecież jesli cykl masz 35-dniowy, to
    owulacja przypada na 20-25 dc.Czyż nie?
  • 21.01.05, 18:42
    wiesz obawiam sie ze one w ogóle nie rosną.moja ginekolog uswiadomila mnie ze
    raczej nic z tego nie bedzie. zaproponowała mi abym w poniedziałek t.j 24.01.05
    zaczęła juz brać luteine celem skrócenia cyklów. więc sama juz nie wiem co mam
    robić. czy poswiecic kolejny raz ten cykl luteinie - ale wtedy wstzryma owulacje.
    wróce jeszcze do pęcherzyka, rozumiem że rosnie on okolo 2 mm na dobę. czy w
    takim razie sa jakies szanse. a moze to wszystko "olać" i nie brać żadnych leków
    oprócz mastodynon. co o tym sądzidzie?
  • 21.01.05, 22:34
    A na jakiej to podstawie ginka TO Ci uświadomiła????? Sprawa jasna, jesli Cie
    monitorowała do konca cyklu, w co nie wierzę. Sprawdź najpierw czy faktycznie
    nie masz owulacji (jesli masz w miare regularne, choć długie cykle, to niczego
    nie przesądza), a jak ich nie masz, to dopiero wtedy cykl skracajcie. Jesli
    weźmiesz za wcześnie luteinę, to wtedy owulacji byc nie musi.A z jakiego powodu
    masz mastodynon? Jak sprawdzasz, czy masz owulację? Polecam zwykły test
    termiczny- na początek wystarczy, i ewentualnie progesteron 7 dni po skoku.
  • 20.01.05, 21:44
    A może jakiś link do badań potwierdzających ew. zwiększenie odsteka ciąż przy zastosowaniu acardu?

    --
    GG: 1832817 || ICQ: 345347435 || AQQ: 124895
  • 21.01.05, 20:56
    hej dziewczyny czekam na dalsze opinie. nie mozemy sie poddawać.

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka