Re: pomóżcie w interpretacji hormo...

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Witam dziewczyny zwracam się z prośbą o pomoc w interpretacji wyników:
    badanie w 5 dc
    FSH 6,14 norma 4,0-13,0 mlU/ml
    LH 3,68 norma 1,0-18,0 mlU/ml
    Prolaktyna 14,7 ng/ml norma 1,3-25
    Prolaktyna z testem 264,0 ng/ml
    Testosteron 0,57 ng/ml norma 0,06-0,82
    TSH 2,46 ulU/ml norma 0,27-4,2
    FT4 1,31 ng/dl norma 0,93-1,7
    Głównie chodzi mi o wyniki prolaktyny. Mam problem ponieważ nie chcą mi pękać
    pęcherzyki tylko robią się torbiele.
    Jeśli któraś z was ma jakąś wiedze na ten temat to prosze o odpowiedź. Z góry
    dziękujęsmile
    • 08.08.06, 10:22 Odpowiedz
      5dc - troche pozno zrobilas te badanka. LH jest niskie. Dlatego moga nie pekac.
      pecherzyki.

      Prolaktyna podstawowa nie jest zla ale ja lepiej robic w drugiej polowie cyklu.
      Prolaktyna z testem jest za wysoka. Nie wiem czy jest sens brac od razu leki
      ale castangus w drugiej polowie cyklu moglabys sprobowac pobrac.

      No i to tsh piekne nie jest. Wg miedzynarodowych norm od 2 juz jest podejrzenie
      niedoczynnosci. Przy niedoczynnosci - moze w ogole nie byc owulacji bo
      pecherzyki nie rosna albo moga wlasnie robic sie torbiele zamiast pecherzykow.
      To jest zwiazane z tym ze tsh ma wplwaw na produkcje lh i fsh a te steruja
      owulacja.

      Mozesz wrzucic w wyszukiwarke i znajdziesz troche o tarczycy tu na forum i na
      forum na www.nasz-bocian.pl. Ja bym zrobila fT3 i przeciwciala TPO i Tg i
      poszla do endo.
      Wielu lekarzy nie leczy tego jeszcze. Duzo zalezy do jakiego sie trafi
      endokrynologa. Sa tacy ktorzy uznaja te nowe normy i uznaja tez ze zwlaszcza
      u kobiet ktore maja problemy z zajsciem w ciaze - nalezy wlaczyc wczesniej
      leczenie (ktore nie jest bardzo skomplikowane, jesli porowna sie do leczenia
      nieplodnosci). Jesli lekarz zdecyduje ze on tego nie leczy to na pewno powinnas
      to dalej obserwowac.

      pozdr.
      ula
      • 08.08.06, 10:34 Odpowiedz
        Dziękismile) Tak nie dodałam ale leczę się na niedoczynnośc tarczycy od marca tego
        roku. Biorę Letrox25. Moze właśnie tarczyca tak namieszała w moich hormonach.
        Myślisz że jak TSH spadnie poniżej 2 to się to jakoś unormuje??
        • 08.08.06, 11:37 Odpowiedz
          moze byc na sile ten piaty dzien. tsh musi spasc.

          --
          Moje wykresy

          spokojne wody też płyną...
        • 08.08.06, 13:54 Odpowiedz
          Tak. Mysle, ze jesli obnizysz tsh ponizej 2 to jest szansa, ze sie co nieco
          unormuje.

          U mnie nawet w trakcie brania leku byly problemy z owu. i niepekaniem
          pecherzykow (torbielami) jak tylko wpadalam w niedoczynnosc. Dla ginekologa -
          jesli widzi ze hormony sa w normie (jak u Ciebie lh) to nie szuka dalej.

          U Ciebie fT4 jeszcze nie jest tragiczne ale ze wzgledu na to lh zwiekszylabym
          dawke euthyroxu.
          Tsh trzeba pilnowac. Na poczatku leczenia co 2 mies. badanko. Jak sie przez
          dluzszy czas nie bedzie zmieniac to mozna sobie pozwolic na luksus i robic
          rzadziej badania.
          Lepiej zeby tsh bylo (w miare mozliwosci oczywiscie) blisko dolnej normy -
          wtedy nawet jak skoczy to nie bedzie bardzo "mieszalo". To jest tez wazne ze
          wzgledu na ciaze. Zbadano ze poronienia rzadziej zdarzaly sie u kobiet u,
          ktorych tsh pylo ponizej 1.5. Jak znajde znowu link do tego artykulu to go
          wkleje.

          Od czasu do czasu warto tez zbadac wszystkie 3 - tsh, fT4 i fT3. Sa osoby u
          ktorych bywaja problemy z przemiana fT4 w fT3.

          pozdr.
          ula

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.