Gazeta.pl   Forum   Auto-Moto   Auto-Moto   Ale dobrzy ludzie bywają niezastąpieni :)

Ale dobrzy ludzie bywają niezastąpieni :)

Autor: v-6 06.02.10, 16:03
Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
crannmer napisał:

> Sprawa trzecia to glebszy sens nieuzywania ABS czy kontroli trakcji na
> sliskiej nawierzchni. To zachowanie analogiczne do kierowcy, ktory w
> samochodzie z doskonale dziajajaca synchronizacja biegow uparcie synchronizuje
> recznie, z podwojnym wysprzeglaniem i miedzygazem. Czy tak mozna? Ano mozna.
> Ma to jakis sens? Nie ma zupelnie zadnego.

No nie wiem ... W naszym małym aucie jest wyłącznik ESP. W instrukcji jest napisane, że tak naprawdę wyłącza on tylko kontrolę trakcji (ASR). Zeby umożliwić rozbujanie auta przy wyjeździe z zaspy, albo jazdę w kopnym śniegu. Czyli w sytuacjach, kiedy pewien uślizg kół napędzanych jest nieunikniony i przydatny, bo inaczej auto w ogóle nie ruszy z miejsca.
Nie jestem bezkrytyczny wobec instrukcji obsługi samochodów, ale jednak zadali sobie ten trud i koszt, żeby zrobić odłączenie. Nie wiem, jak to działa w praktyce. Żona wprawdzie ze dwa razy utknęła tej zimy, ale przytomnie uznała, że zamiast odłączać ESP, lepiej dołączyć jakiegoś dobrego samarytanina-pchacza. I to zadziałało, mogę polecić :)
Pozdrawiam
v-6

Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.