Subarumania. Tym razem w USA.
Autor:
v-6
08.02.10, 00:46
Dedykowane wszystkim miłośnikom Subaru, w szczególności robertowi 3x8, dla uprzyjemnienia porannej wizyty w kibelku.
Subaru forester zdobyło amerykańską Car Of The Year (w kategorii SUV) miesięcznika Motor Trend w zeszłym roku. Subaru outback - w tym. Motor Trend to wprawdzie tylko jedno z wielu pism motoryzacyjnych w USA, ale ta nagroda, przyznawana od połowy ubiegłego wieku, bardzo się liczy. Rywalizuje z nią NACOTY (North American Car Of The Year) przyznawana przez jury w styczniu, na salonie w Detroit. I w tym roku outback zajął w Detroit 3 miejsce w bardzo szerokiej kategorii "Truck", obejmującej od małych crossoverów po klasyczne furgonetki. Sukces tym większy, że wcześniej uhonorowano go konkurencyjną COTY. Ja sobie nie przypominam, żeby jakiś inny nie-amerykański producent odnosił takie sukcesy w przeszłości.
Tyle o preferencjach Amerykanów w czasach recesji. Teraz o napędach outbacka 2010, bo są aż 3, każdy przypisany do innej skrzyni biegów.
1. 6-biegowy manual jest łączony z tradycyjnym napędem subaru: centralny dyferencjał ze sprzęgłem wiskotycznym. Rozkład wyjściowy napędu 50:50. W Polsce, o ile wiem, sprzedawana jest nadal 5-biegowa skrzynia.
2. Nowy automat CVT to podobno pierwsza na świecie skrzynia tego typu ułożona wzdłużnie w aucie z napędem 4x4. Nie będąc technikiem nie potrafię ocenić wiekopomności (lub nie) tego osiągnięcia. Subaru bardzo się nim chwali, milczy natomiast, że do tej skrzyni dobudowany jest napęd tylko dołączany na tylną oś. Nie ma centralnego dyferencjału, jest elektronicznie sterowane sprzęgło wielopłytkowe. Rozkład wyjściowy 90:10, potem do max. 50% na tył. Powód zastosowania oczywisty - oszczędność paliwa. Ta wersja nie jest (jeszcze?) w Polsce oferowana.
3. No i top - 6-cylindrowy boxer, 5-biegowy klasyczny automat. Dostępny w Polsce. Takie samo sprzęgło jak w wersji 2, ale działające poprzez planetarny centralny dyferencjał. Rozkład momentu zaprogramowany zgodnie z nowymi trendami, 45:55. Elektronika modyfikująca pracę skrzyni biegów, układu kierowniczego itp. w zależności od życzenia kierowcy.
I pomyśleć, że jak subaru rozkręcało interes w USA, popularny był taki komentarz: Jaka jest największa zaleta subaru? Taka, że za cenę jednego samochodu mozna mieć dwa.
Pozdrawiam
v-6