Gazeta.pl   Forum   Auto-Moto   Auto-Moto   Bo ma zaawansowane VTEC.

Bo ma zaawansowane VTEC.

Autor: v-6 09.02.10, 19:21
Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
programistajava napisał:

> Zawsze mnie nurtowało dlaczego Honda nie poszła w "cywilnych/dla ludu" autach w
> silniki turbodoładowane? Ktoś wie? Tak z ciekawości pytam?

Jak wiadomo to nie Honda wymyśliła Variable Valve Timing (zmienne fazy zaworów), ale w charakterystyczny dla Japończyków sposób zaadoptowała sobie wynalazek Fiata, po czym przez jakieś ćwierć wieku pracowała nad jego udoskonaleniem. Skutek każdy może sam ocenić, tu są szczegóły techniczne:
hondateam.phorum.pl/viewtopic.php?t=203
Z tych przydługich, choć pouczających zachwytów, wniosek jest taki: Honda twierdzi, że umie zrobić świetne turbo, ale nie chce, bo Advanced VTEC jest lepszy: podobna moc z jednostki pojemności, mniejsze zużycie paliwa, mniej elementów = mniejsze koszty i awaryjność.
Mnie trudno to ocenić: wydaje mi się, że wolę turbo, bo lubię jak najmocniejszy dół obrotów, a typowa honda jest (była?) "wysokoobrotowa". Ale jedyna honda jaką jeździłem, to był stary model civica z prymitywnym automatem. Wiele lat temu, auto było z wypożyczalni. Może jacyś bardziej kompetentni użytkownicy się wypowiedzą?
Pozdrawiam
v-6
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.