Gazeta.pl   Forum   Auto-Moto   Auto-Moto   Re: dalsza walka o rejestracje anglika

Re: dalsza walka o rejestracje anglika

Autor: tomek854 13.02.10, 20:39
Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
michaelm3 napisał:

> Ostatni raz...

Mam nadzieję :P

> To o czym piszesz nie ma zadnej racji bytu w polskiej rzeczywistosci, nie ta me
> ntalnosc . Takie utrudnienie jak kierownica po prawej stronie w samochodzie por
> uszajacym sie w ruchu prawostronnym dziala na kierowce jak plachta na byka! On
> ma sie czuc gorszy i przez to miec zabronione wykonywanie niektorych manewrow?
> On zaraz udowodni, ze takim sztruclem nie tylko da sie wyprzedzac ciezarowki al
> e robi sie to łatwiej, wygodniej i bezpieczniej niz autem LHD (wg. niektorych f
> orumowiczow).

Wiesz, zakładając że faktycznie niektórzy ludzie tak rozumują (ja na to nie
wpadłem, ale rozumiem, że każdy mierzy swoją miarą) to dlaczego nie jeżdża w ten
sposób kierujący fiatami 126p, cinquecento 700, starymi polonezami na gaz,
żukami i wszystkim innym złomem, którego na naszych drogach o wiele więcej niż
samochodów z kierownicą po prawej? No i przecież szpan większy, bo wyprzedzić
maluchem to każdy zobaczy a jak wyprzedzisz brytyjskim autem to wielu może nawet
nie zauważyć po której stronie masz kierownicę...

A przecież z tego co piszesz ty, czy wielu innych forumowiczów, wyprzedzanie
maluchem jest o wiele bezpieczniejsze niż np. primerą z kierownicą po prawej, bo
maluch ma kierownicę tam gdzie trzeba :-)

> Jak dodasz do tego takie korzysci jak wyginanie i rozciaganie sie podczas wklad
> ania biletu parkingowego czy mozliwosc wysiadania bezposrednio na chodnik przez
> kierowce to sam sie zastanawiam czy w swoim samochodzie w PL nie zrobic przekl
> adki odwrotnej, z LHD na RHD!!!

A przekładaj sobie :-) Ja akurat zabawy z biletami do korzyści nie zaliczam...
:-) Ale wysiadanie na chodnik jest fajne :-)

> Co wiecej, dalej nie moge pojac co za skonczony idiota wymyslil, ze dla ruchu p
> rawostronnego obowiazujacego w wiekszosci cywilizowanego swiata najlepszym rozw
> iazaniem bedzie samochod LHD?

Bo jest najlepszym rozwiązaniem - tego nikt nie neguje. Dyskutujemy jedynie o
tym, czy samochód z kierownicą po prawej w takim ruchu jest niedopuszczalny, czy
jedynie gorszy.

> Przeciez forumowi spece wiedza, ze to RHD jest lepszym wyborem.

Kto tak napisał? Ja napisałem tylko, że porządny samochód z kierownicą po prawej
jest lepszy niż stary sztrucel z kierownicą po lewej. I dalej to podtrzymuję.

> 'Na ten przyklad', jeden z przodownikow tego ruchu zapodal ostatnio argument o
> wyspiarskich emerytach kolonizujacych Hiszpanie i ciagnacych za soba swoje angi
> elskie skorupy, ktore pozniej bez problemu przerejestrowuja

To ja pisałem. Chciałbyś mieć taką skorupę jaką jeździ typowy Brytyjczyk którego
stać na spędzenie emerytury w nowo kupionym domku w Hiszpanii :-)

O ile pierwszy fak
> t jest doskonale znany, o tyle drugi jest liczony w promilach w stosunku do lic
> zby zarejestrowanych samochodow w E i nie ma zadnego przelozenia na polskie rea
> lia i skale w jakiej to zjawisko mialoby miejsce u nas.

No właśnie. NIe ma żadnego przełożenia. Ale to nieistotne, bo skoro te nieliczne
pojazdy z kierownicą po prawej robią tam 0 wypadków, to niezależnie od tego ile
razy byłoby to więcej w Polsce, to zero dalej będzie zero. Niezależnie od tego
przez ile byś to pomnożył.

A tak na marginesie: samochody z kierownicą po lewej są dość znacznym procentem
na drogach brytyjskich.

> Konczac nie chce mi sie pisac kolejny raz jaki to obciach jezdzic zmeczonym zyc
> iem Mondeo czy Vectra w wersji angielskiej po polskich drogach bo argumenty dot
> yczace bezpieczenstwa, wygody czy nawet estetyki raczej nie przekonaja ludzi, k
> torych podstawowe potrzeby dot. motoryzacji zwykle ze wzgledow ekonomicznych mo
> ga byc zaspokojone tylko i wylacznie przez taki wlasnie samochod.

Oczywiście. Mając ograniczony budżet estetyka i obciach to ostatnia rzecz na
którą się patrzy.

Tylko powiedz mi czym ma jeździć Polak, którego nie stać na super auto podobne
do tych, którymi rzekomo jeździ większość forumowych mądrali?

Skodą? Obciach
Dacią? Obciach
Koreańczykiem? Obciach
Używanym sprowadzonym z zachodu? Obciach
Jakimś najmniejszym z "uznanych" marek w rodzaju Citroen C1 albo VW Fox? Obciach.

To co zostaje?

--
ŻYJ ZDROWO - UŻYWAJ TYLKO LOGARYTMÓW NATURALNYCH!
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.