Dodaj do ulubionych

Co zrobić do domowej spiżarki - mam tydzień:)

10.09.10, 14:46
Mam jeszcze 1 tydzień siedzenia w domu (zwolnienie zdrowotne) i stwierdziłam, że dobrym pomysłem byłoby wykorzystanie tego czasu na porobienie jakichś przetworów na przyszłość - jakies gotowe dania pomrożone/zawekowane, jakieś musy (jabłkowy)?
Oświećcie mnie - co o tej porze opłaca się robić i co mozna na przyszłość jakoś zakonserwować. Nie mam ogromnego zamrażalnika, więc weki są ok (tylko nigdy nie wekowałamsmile) Proszę o zyczliwe rady. Mam samochód, mój stan zdrowia pozwala na pojechanie do sklepu czy na ryneczek.
Obserwuj wątek
Edytor zaawansowany
    • re_ni73 Re: Co zrobić do domowej spiżarki - mam tydzień:) 10.09.10, 14:57
      Może powidła śliwkowe(jak lubicie) zaczynają się węgierki,powinny być tanie,chyba ze popękają od nadmiaru wody.Pomidor już poszedł drastycznie u nas w góre więc nawet troszke przecieru w tym roku nie zrobiłam.Polecam forum smaczny pl.Jest tam dużo fajnych przepisów

      --
      Życie to bajka.Jak się skończy? Tylko zależy od ciebie
    • paskud_agg Re: Co zrobić do domowej spiżarki - mam tydzień:) 10.09.10, 15:30
      Zrób leczo; papryka jest teraz tania, ale już lada moment zacznie drożeć.
      Na bazie papryki zrób też za jednym zamachem ostrzejszy sos, będzie do placków po węgiersku.
      Łatwo się robi sos boloński i inne sosy do makaronu czy ryżu bądź do kaszy.
      Ja sobie wekuję rosół i potem używam jak bazy do zup.
      Możesz porobić kopytka, ostudzić, posmarować olejem, zamrozić (posmarowane lepiej się rozmrażają - nie sklejają się tak).

      Aha, moja mama twierdzi, że nie powinno się wekować dań z cebulą, bo ona "pracuje" i otwiera słoiki. Czy ktoś na forum może potwierdzić lub zaprzeczyć?
      --
      Jupiii!
      • aurinko Re: Co zrobić do domowej spiżarki - mam tydzień:) 18.09.10, 09:27
        paskud_agg napisała:

        > Aha, moja mama twierdzi, że nie powinno się wekować dań z cebulą, bo ona "pracu
        > je" i otwiera słoiki. Czy ktoś na forum może potwierdzić lub zaprzeczyć?

        Potwierdzam, Twoja mama ma rację. W zeszłym roku wszystko co robiłam z cebulą musiałam wyrzucić, mimo, że cebula była zeszklona. Pokrywki były nabuzowane sad To mnie nauczyło, żeby np. do leczo w słoikach nie dodawać cebuli.
        --
        pomoz-amelce.pl
    • asiula30 Re: Co zrobić do domowej spiżarki - mam tydzień:) 17.09.10, 23:40
      jesli chodzi o "pracujaca" cebule to sie zgodze wyrzucilam ogromna ilosc salatki buraczanej z papryka i cebula....,
      co do przetworow to proponuje marynowana papryke, leczo (cukinia, papryka, pomidory lub przecier), ogorki kiszone , w occie, kanapkowe, salatke ogorkowa, kompoty ze sliwek, jablek, powidla, musy, mozesz narobic swojskiego makaronu i przechowywac nie ugotowany tylko dobrze wysuszony w puszcze lub w sloju, zamrozic sobie ziola , fasolke po bretonsku w sloiki i zapasteryzowac, bigos, zamrozic golabki, zakisic kapuste w slojach masz ogromne pole do popisu tylko dzialacsmile)) zycze powodzenia
    • mysz0lec Re: Co zrobić do domowej spiżarki - mam tydzień:) 22.09.10, 09:06
      U mnie to już końcóweczka robienia przetworów. Teraz już jedynie grzyby, bo wysyp w lasach, koło domu przeogromny. Mam pełno słoików prawdziwków, kurek i grzybków po cygańsku. Poza tym robiłam ogórki kiszone, curry, musztardowe i konserwowe, ale to wtedy, gdy ogórki były nawet po 0,70 zł za kilo. Porobiłam powidła, bo śliwki z sadu.
      Ale teraz to już chyba tylko grzyby zostały do robienia. Ale jesli masz je kupować, to się nie opłaca. Nie wiem po ile jest papryka, ale też już chyba najtanszy jej okres minął.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się