Dodaj do ulubionych

Najlepszy czas na kiszenie kapusty :)

24.09.10, 20:44
Polecam samodzielne kiszenie kapusty w domu , na początek lepiej zaczynać od małych ilości . Ja zakisiłam w zeszła sobotę 15 kg , jest już gotowa i jutro przełożę ją do słoików . Domowa kapusta jest bardzo smaczna i zdrowa , ta w woreczkach ze sklepu jest z dodatkiem octu .
Podaję link gdzie jest bardzo duzo porad o kiszeniu kapusty .
sk9.pl/266c
Obserwuj wątek
Edytor zaawansowany
        • kokkoszka Roxanko 25.09.10, 09:23
          bylam na Twoim blogu i mialam wlasnie o ta kapuste pytac. Twoje przepisy na niedrogie i pozywne jedzenie sa super, ostatnio probowalam paprykarz, wyszedl bardzo dobry. Dziekuje Ci za nie, naprawde sa bardzo pozyteczne!!
          pozdrawiam
            • roxanna1336 Re: Roxanko 25.09.10, 12:03
              Duży słój 3-4 litry będzie dobry ale musi mieć dość szeroką szyjkę aby było łatwo ubijać i wyjmować kapustę .Lepiej jesli nigdy nie kisilismy kapusty zaczynać od jednej główki , bo jeśli coś nie wyjdzie to bez żalu można wyrzucić . W czasie kiszenia najwazniejsza jest czystość , wszytko to co używamy do kiszenia powinno być bardzo czyste to co można należy wyparzyć wrzątkiem .Kapustę należy obrać z wierzchnich liści , posztkowac , w zalezności od upodobań jedni lubią drobno poszatkowana inni wola grubsze pasma . Ja kisze za wsze z dodatkiem marchewki , trę ja na grubszych oczkach na tartce . Dodaję tez nasiona kopru , daje on zapch i tak kapusta jest lżej strawna. Kapuste poszatkowaną kapustę mieszamy z tarta marchewka i przyprawami dodajemy sól . Można to wszytko wymieszać w jakiejś większej misce lub czystym wiaderku . Kapusta po dodaniu soli po jakimś czasie robi się bardziej miękka i puszcza sok . Ja odstawiam na godzinę , potem umieszczam we właściwym pojemniku w którym będzie się kisić . Np dużym słoiku , baniaku , wiaderku . Kapustę przekładamy dokładnie ugniatając do mniejszych ilości dobry jest tłuczek do ziemniaków . Kapusta taka powinna wytworzyć dość dużo soku . Ugnieciona kapustę przykrywamy czysta sciereczką i stawiamy w dość ciepłym miejscu aby się zakisiła . Ważne jest aby drugiego dnia odgazować ja bo inaczej będzie gorzka . Polega to na nakłuciu kapusty i wypuszczeniu zbierających się gazów . Nakłuć można trzonkiem drewnianej łyżki na przykład . Kapusta kiśnie jakieś dwa tygodnie lub krócej potem należy ja wynieść do chłodnego miejsca . Z wierzchu przykrywany jakimś talerzem i obciążamy aby była pokryta sokiem . Ja przekładam kapustę w słoiki , nie pasteryzuje .
              • roxanna1336 Re: Roxanko 25.09.10, 14:40
                Zapomniałam jeszcze podać ,że na 1kg kapusty dodajemy od 18 do 20 g niejodowanej soli . Przełożyłam kapustę do słoików wyszło mi tyle , a już trochę może z jeden słoiczek zjedliśmy próbując czy już się ukisiła smile
                http://i52.tinypic.com/10i9awx.jpg
                • mala-mila Re: Roxanko 25.09.10, 19:30
                  o matko nie dość że głodna jestem to aż mi zapachniało kapustą, normalnie uwielbiam
                  ale takie zabawy to nie na moje nerwywink

                  może chcesz przesłać słoiczek?
    • magdalena.78 Re: Najlepszy czas na kiszenie kapusty :) 15.10.10, 17:00
      Taki słoiczek zimą sobie wciągnąć, mniam-mniam!
      Ja po tym jak w ub. roku próbowałam zrobić ogórki małosolne, które nie wyszły, a w domu przez kilka dni capiło czosnkiem, chrzanem i czymś tam jeszcze bliżej niesprecyzowanym, ale zdecydowanie o woni smrodu, odpuściłam kiszonki.
      Tylko grzybki zamarnowałamsmile

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się