Tanie przekąski własnej roboty na przyjęcie Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Potrzebuję przepisów na małe, tanie i pyszne przekąski.
    Impreza parapetówkowa, więc najlepiej by było przyrządzic coś "na jeden kęs" - bez przygotowywania sztućców , talerzy.

    POMOOOOOCYYY!
      • Tak całkiem bez talerza się nie da ale ja niedawno zrobiłam furorę ,papryka pieczona w skórce jakieś pół godz, po ostudzeniu obrana ze skórki podzielona na cztery części posmarowana konkretnie kremowym serkiem czosnkowym, z jednej papryki cztery roladki ,potem ułożyć w fajnym naczyniu skropić dobrą oliwą lub olejem parę kropli octu balsamicznego ubrać świeżą bazylią lub tymiankiem i cudne tapas za grosze zobacz ile kosztuje kg w ALMIE lub innym markecie ,a ja papryczka z Biedronki po 2,99,serek z Biedronki po 1,39 ziółka własne.
    • krakersy z różnymi pastami. 3 pasty zróżnicowane kolorystycznie np:
      Zielona: serek biały kremowy (w Biedronce w takich pudełkach po 500 chyba gram) + posiekana duża ilość ziół: szczypiorek, pietruszka, + może być do tego kosteczka przyprawowa pietruszkowa (ale niekoniecznie) do tego sól, odrobina pieprzu, troszkę śmietany lub jogurtu naturalnego, jeśli za gęste.
      żółta: jajka na twardo starte na tarce, curry, troszkę musztardy i majonez.
      czerwona: serek z posiekaną drobniutko czerwoną papryką, papryką w proszku i odrobiną koncentratu pomidorowego/keczupu.
      pomysłów na pasty jest mnóstwo. ja podałam sprawdzone, łatwe i tanie. pasty nakładamy na krakersy szprycką do kremów, ozdabiamy wierzch kolorystycznie dobraną "ozdobą" kawałkiem papryki, ogórka kons, oliwkami, połówkami orzechów włoskich układamy rzędami na tackach, półmiskach.
      koreczki. z różnych składników wg uznania. na pewno ser żółty pokrojony w kostkę, może być ser pleśniowy, wedlina typu szynka porojona w kostkę, kiełbaska typu kabanos kokrojna w grubsze plasteki. grzybki marynowane, oliwki, papryka, świeża i marynowana w różnych kolorach, ogórek, cebulka marynowana. nabijamy na wykałaczki tworząc kilka kompozycji, układamy rzędami na połmisku tacce poszczególne rodzaje.
    • nie zapominaj o koreczkach ! i to nie tylko takich z sera szynki i oliwki ale też tych z bakalii .
      Kiedyś byłam na wernisażu gdzie podano wino i właśnie koreczki ser, rodzynki, morela itp
      --
      Jestem na dwóch dietach - na jednej byłam cały czas głodna.
    • Ja, często, jak mam niezapowiedzianych gości podaję dechę chleba pokrojonego w trójkąty (przeważnie mamy do domu ciemny i jasny) i do tego słoik ze smalcem i pasztetem z biedronki (bardzo nam smakują) i pokrojone ogórki kiszone. To wszystko ląduje na stole, goście sami sobie robią kanapki. Zawsze inne potrawy zostają a smalec i pasztet zjedzone do ostaniego okruszka chleba.
      Pozdrawiam
    • Ja przed swoją parapetówką znalazłam gdzieś w necie taką podpowiedź która okazała się hitem na wszystkie następne imprezy:
      Kup miniaturowe sucharki z biedronki (taie 3cm na 3cm) i a to dodatki - pasty które ktoś wcześniej opisał, kawałek szynki i pół plasterka ogórka konserwowego, kawałek sera żółtego i czerwonej papryki, masełko czosnkowe, twarożek i inne pyszności smile
    • nie wiem, jak to cenowo ale moze sliwki owijanie boczkiem zapieczone w piekarniku?
      male kulki z mielonego, i kiszone do tego
    • Jestescie rewelacyjni!

      Śliwki w boczku jadłam kiedys na przyjeciu.... były boskie! (ale chyba z szynką parmeńską)

      Ale opowieśc o boczku podsunela mi pomysł na parówki z boczkiwm i ogórkiem w wersjii... mini-> czyli parówka podzielona na 3 części + boczek i ser, zapieczone.... spróbuję!

      A czy ktos robił rogaliki z ciasta francuskiego? Np. ze szpinakiem? ja kiedys zrobiłam przymiarkę, ale takie były ..bezsmakowe.

      Pasty na pewno przygotuję, suchary z biedronki są świetne, ale czy nie za twarde do takich past?

      Dziekuję jeszcze raz
      • > A czy ktos robił rogaliki z ciasta francuskiego? Np. ze szpinakiem? ja kiedys z
        > robiłam przymiarkę, ale takie były ..bezsmakowe.

        Ja robiłam ciasto francuskie z:
        - duszonymi pieczarkami z cebulą - b.smaczne
        - ze szpinakiem z fetą - też dobre
        - na słodko z kawałkiem jabłka. smile
      • Ciasto francuskie jest dobre z kawałkiem gorzkiej czekolady albo prażonymi jabłkami w środku. Na słono robiłam z pieczarkami i kapustą - wyraźniejsze w smaku niż ze szpinakiem. Możesz spróbować z fetą, z nadzieniem mięsnym. Rogaliki albo w kształcie pasztecików mniejszych lub większych.
        • jak ciasto francuskieto jamam latwy sposob...czesto pomaga mi w tym moj 4-latek
          biore ciasto francuskie (z biedronki) ktore kroję w prostokąty ok 7cmx5xm
          na nich ukladam plasterek brzoswini z puszki do wersji na slodko, a na slono no szynka, ser, bazylia...nic nie zawijam...
          wszucam do piekarnika na kilkanascie minut
          te z owocami posypuje cukrem pudrem /to tych na slono dodaje ketchup
          i jest szybka smaczna przekaska
    • niesmiertelne kanapki smile jakos przeminela na nie moda, ostatnio jednak przywrocilam je do mojego menu przystawkowego i naprawde odniosly sukces
      pokrojona bagietka (mozna podpiec kromki) a jako dodatki rozne serki, pasty, wedliny, warzywa, jajko, ogorki/papryka konserwowa itp. itd

      frittaty z dodatkami warzyw (cukinia, cebula, szparagi, papryka, co mamy w lodowce)

    • Jako przystawka na ciepło mogą być pieczone ziemniaki. Niewielkie (najlepsze takie, które dadzą się spożyć ze skórką) pokrojone na ćwiartki wzdłuż otaczam solą, przyprawami (jakie tylko zapragniesz) i olejem, na blachę do piekarnika - 15 minut grzałka górna i dolna, potem jeszcze z 10-15 minut tylko na górnej żeby się przypiekły.
      A na słodko kokosanki tanio i dużo, no i kto ich nie lubi.
      Ja robię tak - rozpuszczam margarynę (100 g) z cukrem (szklanka), potem dodaję wiórki kokosowe (400 g) zostawiam do wystudzenia. Ubijam na sztywno 4 białka, na koniec dodaję 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Łączę wszystko, formuję ( po prostu spycham porcje z łyżeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia) w małe kulki i na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni. Dla domowników na 2-3 dni wystarcza, więc na jedno przyjęcie będzie w sam raz.

      Oba dania naprawdę robi się ekspresowo.
      --
      Nie odpowiadam? Nie jesteś dla mnie partnerem do dyskusji!
      PRZEKAŻ 1% PODATKU JĘDRKOWI ZAMIAST FISKUSOWI!
    • fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,75144475,75144475.html
      --
      Olik
      mama Kornelii (17.11.2008), przyszła mama Idalii (08.03.2011)
      • Dla mnie niezbyt tanie ale wlaśnie dzisiaj zrobiłam ale z 25 dkg sera z połowy porcji.Dla mnie nie jest to za tanie(chyba że ser się dorwie w promocji)ale pyszne i strasznie syte,polecam.
        --
        Życie to bajka.Jak się skończy? Tylko zależy od ciebie
    • surowe ciasto na pizze rozwalkowac na prostokat
      ulozyc na nim plasterki sera,
      wedline - chudy boczek, szynke, kielbase w kostkach - dowolnie
      mozna dodac pokrojone paski marynowanej papryki lub oliwki
      zwinac w rolade, upiec (ok 40 min)
      pokroic w kromki i podawac


      --
      Inny Swiat - Zespół Aspergera
    • Na 1-kesowa przekaske polecam np. krewetki w panierce:
      moj-lunch.pl/pliki/lunch/panierowane_krewetki.html
      albo kawalki kurczaka w pikantnej panierce:
      moj-lunch.pl/pliki/lunch/kurczak_pikantny.html
      Gdy jednak zdecydujesz sie uzyc sztucow i talerzy polecam tanie i szybkie w przygotowaniu salatki - znajdziesz ich prawdziwe bogactwo na:
      moj-lunch.pl/pliki/lunch.html
      Smacznego smile
    • Ja odkryłam ciasto francuskie ostatniosmile Kupujesz arkusz na kilkanaście ciastek w Biedronce za 2,5zł chyba i mozesz albo zrobić ciastka z nadzieniem np. brzoskwiniowym (ja brałam brzoskwinie z puszki) albo zrobić paluchy z serem.
      Dla mnie ważny w tym był też czas przygotowania - zajmuje to dosłownie 10 minut (w czasie robienia rozgrzewa się już piekarnik).
      Przepisy:
      www.youtube.com/watch?v=4pvycuNojkg
      www.youtube.com/watch?v=8paJiXBQERE&feature=related

    • DIABLOTKI
      ½ szklanki mąki, 3 płaskie łyżki masła, żółtko, 15 dag żółtego sera, sól. Zagnieść cienkie krążki, posypać 15 dag żółtego sera, upiec.



      Kulki z krakersów
      1 op. Krakersów zmiażdżyć, dodac 25 dag masła, 20 dag tartego sera żółtego, 3 łyżki jogurtu, 1 ząbek czosnku. Kulki otaczac w zmielonej papryce, ziołach, zmiażdżonych krakersach.

      Kanapki na krakersach
      - plasterki 2 jajek na twardo, rzodkiewek, ogórka, pomidora, 15 dag twarogu ze śmietaną i szczypiorkiem, sól

      Nadziewane kanapeczki
      Po 3 grube kromki chleba białego i razowego – przekroić po przekątnej, wydrążyć, podrumienić w piekarniku, nadziać. Por i 5 dag pieczarek posiekać, 5 dag żółtego sera zetrzeć, marynowane paluszki krabowe osączyć, wymieszać z majonezem, sokiem z cytryny i koperkiem.

      Nadziewane minikanapeczki
      Bagietkę przekroić w poprzek i wydrążyć. Po 1 łyżce oliwek czarnych i zielonych posiekać, utrzeć z puszką tuńczyka i połową miąższu, 1 łyżką koncentratu pomidorowego, usmażonymi 1 cebulą i 20 dag pieczarek, natką, pieprzem, solą. Nadziać, schłodzić, pokroić w plastry.

      Pasty do kanapek
      - rzeżucha, natka, szczypiorek, koperek, 2 żółtka na twardo, oliwa, sok z cytryny, cukier, sól, musztarda, pieprz + siekane białka na twardo
      - 25 dag filecików rybnych uduszonych na oleju, cebula, marchewka, pietruszka, kawałek selera – starte na tarce, uduszone, przecier pomidorowy, mielona papryka, pieprz ziołowy, zielenina - ostudzić
      - sałata, szynka, 2-3 szparagi w zalewie, ¼ plasterka cytryny, pomidor, melisa
      - 100 ml kremówki utrzeć z avokado i sokiem z cytryny + plastry wędzonego łososia, ogórek i koperek
      - 10 dag serka topionego, salami, oliwki
      - pasta z tuńczyka, rzodkiewki, papryka, marynowany pieprz

      Kulki serowe
      Ugnieść 25 dag twarogu z cebulką, oliwkami, szynką żółtym serem, solą, pieprzem. Otaczac w zmielonej papryce, szczypiorku, oregano.

      --
      Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
      — św. Augustyn (Aureliusz Augustyn z Hippony)

      "Kto nie naraża się na szwank - ten głównej stawki nie wygrywa"
    • przy robieniu kanapek i koreczków to się człowiek może zarobić...3 razy sie przeprowadzałam i 3 razy miałam parapetówki.. Polecam zrobić sałatkę lub jakąś szybka pastę (ser, tuńczyk , coś zielonego) i podawać ją w waflowych foremkach vafini. Fajna sprawa, bo zmywać talerzyków później nie trzeba, a co najważniejsze zamiast siedzieć w kuchni można siebie "naszykować" hehe
      • widzę, że odgrzewany wątek wink przynajmniej nic się nie zepsuje wink

        moja propozycja:

        marchewka i ogórek krojone w długie słupki, do tego dipy-czosnkowy i np. paprykowy. może też być dip na słodko-z miodem i cynamonem. wszystko na jogurcie naturalnym. tanie. i łatwe na parapecie-wszystko w kubkach plastikowych i jest ok wink

        pozdrawiam!

        --
        Ucz się na Muranowie:
        www.eq.edu.pl/

        "Jedynie ważny klucz, w jedynej słusznej sprawie tworzą żurawie"
    • tu podpiac

      pomysly smaczne, ale maz robi impreze z kolezka na jakies... 50 osob?

      w kazdym razie nie ma tam kuch i, wiec odpada wszystko na cieplo, w domu cos sie da zrobic, ale odpadaja np kanapki

      ccialabym zrobic tortille z ziemniakow, pokoroje w kawaleczki wlasnie takie akurat, zeby wykalaczka je haps!
      kulki mielone - w piekarniku je upieke

      ktos wspominal o gotowym ciescie na pizze, zeby zawinac i pokroic - bedzie zajdliwa na zimno?

      moze macie jeszcze cos w glowie?.

    • A może smalec i ogórki kiszone? Bardzo tanio, smacznie i niezdrowo smile
      zmieloną niezbyt drobno lub drobno pokrojoną słoninę wytopić na patelni aż skwarki zaczną się rumienić, dodać pokrojoną drobno cebulę (na oko, zależy od ilości słoniny), a na samiutki koniec kwaśne jabłko, dobrze posolić, popieprzyć, posypać majerankiem. Jak przestygnie to przelać do słoika (mieszać co jakiś czas żeby wszystko co dobre nie poszło na dno) i do lodówki żeby smalec dobrze się schłodził.
      Jest pyszny i ludzie wbrew pozorom uwielbiają takie rzeczy, szczególnie faceci do piwa wink
      • Robiłam wczoraj jestem zachwycona nie tyle smakiem co ekonomicznością -znaczy można zrobić więcej i zamrozić choć mnie się nie udało-goscie wszystko wchłonęli big_grin Przetestuję jeszcze z serem, makiem, i rodzynkami(w wersji słodkiej)
        Przepis tu:
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,129164104.html
        Masło tylko w przypadku-jeśli ciasto jest na słodko(do posmarowania przed zwinięciem)
        Robiłam trzy rodzajesadczyli ciasto podzieliłam na trzy)
        1.z podsmażonymi pieczarkami z cebulką+pokrojona szynka i starty ser+oregano
        2. z serkiem feta , tuńczykiem z puszki i szczypiorkiem +żołty starty ser
        3. posmarowałam roztopionym masłem na to cukier i cynamon-wyszły pyszne cynamonowe ślimaczki.

        Wielkość bułeczek regulujesz sama-dzieląc taką ilość na trzy- bułki wyjda spore, dzieląc na mniejsze kawałki-ślimaczki wyjdą mniejsze. Można podawać na zimno -u mnie czekali aż wystygną.
        Wyglądają naprawdę estetycznie big_grin
    • Bruschetki - bagietka, ciabatka itp, opieczone w piekarniku na chrupko, na to pomidory pokrojone w kostkę z ziołami, czosnkiem i oliwą

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.