Dodaj do ulubionych

Tanie przekąski własnej roboty na przyjęcie

03.11.10, 11:37
Potrzebuję przepisów na małe, tanie i pyszne przekąski.
Impreza parapetówkowa, więc najlepiej by było przyrządzic coś "na jeden kęs" - bez przygotowywania sztućców , talerzy.

POMOOOOOCYYY!
Edytor zaawansowany
  • 03.11.10, 12:03
    Roladki domowej roboty z naleśników
    przepis np. tu (użyj tańszych zamienników)
    www.mojegotowanie.pl/przepisy/przekaski/kolorowe_roladki_nalesnikowe
    www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/nalesniki/roladki_z_nalesnikow/przepis.html
  • 03.11.10, 12:46
    Tak całkiem bez talerza się nie da ale ja niedawno zrobiłam furorę ,papryka pieczona w skórce jakieś pół godz, po ostudzeniu obrana ze skórki podzielona na cztery części posmarowana konkretnie kremowym serkiem czosnkowym, z jednej papryki cztery roladki ,potem ułożyć w fajnym naczyniu skropić dobrą oliwą lub olejem parę kropli octu balsamicznego ubrać świeżą bazylią lub tymiankiem i cudne tapas za grosze zobacz ile kosztuje kg w ALMIE lub innym markecie ,a ja papryczka z Biedronki po 2,99,serek z Biedronki po 1,39 ziółka własne.
  • 03.11.10, 15:54
    krakersy z różnymi pastami. 3 pasty zróżnicowane kolorystycznie np:
    Zielona: serek biały kremowy (w Biedronce w takich pudełkach po 500 chyba gram) + posiekana duża ilość ziół: szczypiorek, pietruszka, + może być do tego kosteczka przyprawowa pietruszkowa (ale niekoniecznie) do tego sól, odrobina pieprzu, troszkę śmietany lub jogurtu naturalnego, jeśli za gęste.
    żółta: jajka na twardo starte na tarce, curry, troszkę musztardy i majonez.
    czerwona: serek z posiekaną drobniutko czerwoną papryką, papryką w proszku i odrobiną koncentratu pomidorowego/keczupu.
    pomysłów na pasty jest mnóstwo. ja podałam sprawdzone, łatwe i tanie. pasty nakładamy na krakersy szprycką do kremów, ozdabiamy wierzch kolorystycznie dobraną "ozdobą" kawałkiem papryki, ogórka kons, oliwkami, połówkami orzechów włoskich układamy rzędami na tackach, półmiskach.
    koreczki. z różnych składników wg uznania. na pewno ser żółty pokrojony w kostkę, może być ser pleśniowy, wedlina typu szynka porojona w kostkę, kiełbaska typu kabanos kokrojna w grubsze plasteki. grzybki marynowane, oliwki, papryka, świeża i marynowana w różnych kolorach, ogórek, cebulka marynowana. nabijamy na wykałaczki tworząc kilka kompozycji, układamy rzędami na połmisku tacce poszczególne rodzaje.
  • 03.11.10, 18:16
    nie zapominaj o koreczkach ! i to nie tylko takich z sera szynki i oliwki ale też tych z bakalii .
    Kiedyś byłam na wernisażu gdzie podano wino i właśnie koreczki ser, rodzynki, morela itp
    --
    Jestem na dwóch dietach - na jednej byłam cały czas głodna.
  • 03.11.10, 20:39
    Ja, często, jak mam niezapowiedzianych gości podaję dechę chleba pokrojonego w trójkąty (przeważnie mamy do domu ciemny i jasny) i do tego słoik ze smalcem i pasztetem z biedronki (bardzo nam smakują) i pokrojone ogórki kiszone. To wszystko ląduje na stole, goście sami sobie robią kanapki. Zawsze inne potrawy zostają a smalec i pasztet zjedzone do ostaniego okruszka chleba.
    Pozdrawiam
  • 03.11.10, 21:14
    Ja przed swoją parapetówką znalazłam gdzieś w necie taką podpowiedź która okazała się hitem na wszystkie następne imprezy:
    Kup miniaturowe sucharki z biedronki (taie 3cm na 3cm) i a to dodatki - pasty które ktoś wcześniej opisał, kawałek szynki i pół plasterka ogórka konserwowego, kawałek sera żółtego i czerwonej papryki, masełko czosnkowe, twarożek i inne pyszności smile
  • 03.11.10, 22:21
    nie wiem, jak to cenowo ale moze sliwki owijanie boczkiem zapieczone w piekarniku?
    male kulki z mielonego, i kiszone do tego
  • 04.11.10, 07:35
    Jestescie rewelacyjni!

    Śliwki w boczku jadłam kiedys na przyjeciu.... były boskie! (ale chyba z szynką parmeńską)

    Ale opowieśc o boczku podsunela mi pomysł na parówki z boczkiwm i ogórkiem w wersjii... mini-> czyli parówka podzielona na 3 części + boczek i ser, zapieczone.... spróbuję!

    A czy ktos robił rogaliki z ciasta francuskiego? Np. ze szpinakiem? ja kiedys zrobiłam przymiarkę, ale takie były ..bezsmakowe.

    Pasty na pewno przygotuję, suchary z biedronki są świetne, ale czy nie za twarde do takich past?

    Dziekuję jeszcze raz
  • 04.11.10, 09:27
    > A czy ktos robił rogaliki z ciasta francuskiego? Np. ze szpinakiem? ja kiedys z
    > robiłam przymiarkę, ale takie były ..bezsmakowe.

    Ja robiłam ciasto francuskie z:
    - duszonymi pieczarkami z cebulą - b.smaczne
    - ze szpinakiem z fetą - też dobre
    - na słodko z kawałkiem jabłka. smile
  • 04.11.10, 09:30
    Ciasto francuskie jest dobre z kawałkiem gorzkiej czekolady albo prażonymi jabłkami w środku. Na słono robiłam z pieczarkami i kapustą - wyraźniejsze w smaku niż ze szpinakiem. Możesz spróbować z fetą, z nadzieniem mięsnym. Rogaliki albo w kształcie pasztecików mniejszych lub większych.
  • 04.11.10, 09:41
    jak ciasto francuskieto jamam latwy sposob...czesto pomaga mi w tym moj 4-latek
    biore ciasto francuskie (z biedronki) ktore kroję w prostokąty ok 7cmx5xm
    na nich ukladam plasterek brzoswini z puszki do wersji na slodko, a na slono no szynka, ser, bazylia...nic nie zawijam...
    wszucam do piekarnika na kilkanascie minut
    te z owocami posypuje cukrem pudrem /to tych na slono dodaje ketchup
    i jest szybka smaczna przekaska
  • 04.11.10, 10:57
    niesmiertelne kanapki smile jakos przeminela na nie moda, ostatnio jednak przywrocilam je do mojego menu przystawkowego i naprawde odniosly sukces
    pokrojona bagietka (mozna podpiec kromki) a jako dodatki rozne serki, pasty, wedliny, warzywa, jajko, ogorki/papryka konserwowa itp. itd

    frittaty z dodatkami warzyw (cukinia, cebula, szparagi, papryka, co mamy w lodowce)

  • 04.11.10, 11:07
    Proponuję szynkę szwarcwaldzką z Lidla, a w nią zawinięte ósemki (czy szesnastki? nie wiem, w każdym razie kawałki) melona. Szynka jest niedroga, podobna w smaku do parmeńskiej.
    --
    Maksymilian 21 listopada 2005
    Aleksandra 8 sierpnia 2007
  • 04.11.10, 12:43
    Ta szynka jest przepyszna też jak się do środka włoży kawałek cammemberta i obsmaży na gorącej patelni.

    A moja mama robi normalną sałatkę warzywną ale nakłada ją w makaronowe muszle (duże) i tak układa na półmisku. Proste, tanie i efektowne.
    --
    Olik
    mama Kornelii (17.11.2008), przyszła mama Idalii (08.03.2011)
  • 23.09.11, 15:46
    Nie wiem jak dla ciebie, ale jak dla mnie szynka szwarcwaldzka z Lidla jest nie do jedzenia, koło parmeńskiej toto nie leżało.
    --
    Jestem jak trzcina, zawsze wracam do pionu.
  • 04.11.10, 16:39
    Jako przystawka na ciepło mogą być pieczone ziemniaki. Niewielkie (najlepsze takie, które dadzą się spożyć ze skórką) pokrojone na ćwiartki wzdłuż otaczam solą, przyprawami (jakie tylko zapragniesz) i olejem, na blachę do piekarnika - 15 minut grzałka górna i dolna, potem jeszcze z 10-15 minut tylko na górnej żeby się przypiekły.
    A na słodko kokosanki tanio i dużo, no i kto ich nie lubi.
    Ja robię tak - rozpuszczam margarynę (100 g) z cukrem (szklanka), potem dodaję wiórki kokosowe (400 g) zostawiam do wystudzenia. Ubijam na sztywno 4 białka, na koniec dodaję 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Łączę wszystko, formuję ( po prostu spycham porcje z łyżeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia) w małe kulki i na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni. Dla domowników na 2-3 dni wystarcza, więc na jedno przyjęcie będzie w sam raz.

    Oba dania naprawdę robi się ekspresowo.
    --
    Nie odpowiadam? Nie jesteś dla mnie partnerem do dyskusji!
    PRZEKAŻ 1% PODATKU JĘDRKOWI ZAMIAST FISKUSOWI!
  • 04.11.10, 16:42
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,75144475,75144475.html
    --
    Olik
    mama Kornelii (17.11.2008), przyszła mama Idalii (08.03.2011)
  • 10.11.10, 13:53
    Dla mnie niezbyt tanie ale wlaśnie dzisiaj zrobiłam ale z 25 dkg sera z połowy porcji.Dla mnie nie jest to za tanie(chyba że ser się dorwie w promocji)ale pyszne i strasznie syte,polecam.
    --
    Życie to bajka.Jak się skończy? Tylko zależy od ciebie
  • 10.11.10, 14:29
    surowe ciasto na pizze rozwalkowac na prostokat
    ulozyc na nim plasterki sera,
    wedline - chudy boczek, szynke, kielbase w kostkach - dowolnie
    mozna dodac pokrojone paski marynowanej papryki lub oliwki
    zwinac w rolade, upiec (ok 40 min)
    pokroic w kromki i podawac


    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • 11.11.10, 06:06
    Na 1-kesowa przekaske polecam np. krewetki w panierce:
    moj-lunch.pl/pliki/lunch/panierowane_krewetki.html
    albo kawalki kurczaka w pikantnej panierce:
    moj-lunch.pl/pliki/lunch/kurczak_pikantny.html
    Gdy jednak zdecydujesz sie uzyc sztucow i talerzy polecam tanie i szybkie w przygotowaniu salatki - znajdziesz ich prawdziwe bogactwo na:
    moj-lunch.pl/pliki/lunch.html
    Smacznego smile
  • 12.11.10, 14:16
    Ja odkryłam ciasto francuskie ostatniosmile Kupujesz arkusz na kilkanaście ciastek w Biedronce za 2,5zł chyba i mozesz albo zrobić ciastka z nadzieniem np. brzoskwiniowym (ja brałam brzoskwinie z puszki) albo zrobić paluchy z serem.
    Dla mnie ważny w tym był też czas przygotowania - zajmuje to dosłownie 10 minut (w czasie robienia rozgrzewa się już piekarnik).
    Przepisy:
    www.youtube.com/watch?v=4pvycuNojkg
    www.youtube.com/watch?v=8paJiXBQERE&feature=related
  • 02.12.10, 10:43

    DIABLOTKI
    ½ szklanki mąki, 3 płaskie łyżki masła, żółtko, 15 dag żółtego sera, sól. Zagnieść cienkie krążki, posypać 15 dag żółtego sera, upiec.



    Kulki z krakersów
    1 op. Krakersów zmiażdżyć, dodac 25 dag masła, 20 dag tartego sera żółtego, 3 łyżki jogurtu, 1 ząbek czosnku. Kulki otaczac w zmielonej papryce, ziołach, zmiażdżonych krakersach.

    Kanapki na krakersach
    - plasterki 2 jajek na twardo, rzodkiewek, ogórka, pomidora, 15 dag twarogu ze śmietaną i szczypiorkiem, sól

    Nadziewane kanapeczki
    Po 3 grube kromki chleba białego i razowego – przekroić po przekątnej, wydrążyć, podrumienić w piekarniku, nadziać. Por i 5 dag pieczarek posiekać, 5 dag żółtego sera zetrzeć, marynowane paluszki krabowe osączyć, wymieszać z majonezem, sokiem z cytryny i koperkiem.

    Nadziewane minikanapeczki
    Bagietkę przekroić w poprzek i wydrążyć. Po 1 łyżce oliwek czarnych i zielonych posiekać, utrzeć z puszką tuńczyka i połową miąższu, 1 łyżką koncentratu pomidorowego, usmażonymi 1 cebulą i 20 dag pieczarek, natką, pieprzem, solą. Nadziać, schłodzić, pokroić w plastry.

    Pasty do kanapek
    - rzeżucha, natka, szczypiorek, koperek, 2 żółtka na twardo, oliwa, sok z cytryny, cukier, sól, musztarda, pieprz + siekane białka na twardo
    - 25 dag filecików rybnych uduszonych na oleju, cebula, marchewka, pietruszka, kawałek selera – starte na tarce, uduszone, przecier pomidorowy, mielona papryka, pieprz ziołowy, zielenina - ostudzić
    - sałata, szynka, 2-3 szparagi w zalewie, ¼ plasterka cytryny, pomidor, melisa
    - 100 ml kremówki utrzeć z avokado i sokiem z cytryny + plastry wędzonego łososia, ogórek i koperek
    - 10 dag serka topionego, salami, oliwki
    - pasta z tuńczyka, rzodkiewki, papryka, marynowany pieprz

    Kulki serowe
    Ugnieść 25 dag twarogu z cebulką, oliwkami, szynką żółtym serem, solą, pieprzem. Otaczac w zmielonej papryce, szczypiorku, oregano.

    --
    Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
    — św. Augustyn (Aureliusz Augustyn z Hippony)

    "Kto nie naraża się na szwank - ten głównej stawki nie wygrywa"
  • 23.09.11, 12:47
    przy robieniu kanapek i koreczków to się człowiek może zarobić...3 razy sie przeprowadzałam i 3 razy miałam parapetówki.. Polecam zrobić sałatkę lub jakąś szybka pastę (ser, tuńczyk , coś zielonego) i podawać ją w waflowych foremkach vafini. Fajna sprawa, bo zmywać talerzyków później nie trzeba, a co najważniejsze zamiast siedzieć w kuchni można siebie "naszykować" hehe
  • 23.09.11, 13:11
    widzę, że odgrzewany wątek wink przynajmniej nic się nie zepsuje wink

    moja propozycja:

    marchewka i ogórek krojone w długie słupki, do tego dipy-czosnkowy i np. paprykowy. może też być dip na słodko-z miodem i cynamonem. wszystko na jogurcie naturalnym. tanie. i łatwe na parapecie-wszystko w kubkach plastikowych i jest ok wink

    pozdrawiam!

    --
    Ucz się na Muranowie:
    www.eq.edu.pl/

    "Jedynie ważny klucz, w jedynej słusznej sprawie tworzą żurawie"
  • 06.10.11, 13:09
    tu podpiac

    pomysly smaczne, ale maz robi impreze z kolezka na jakies... 50 osob?

    w kazdym razie nie ma tam kuch i, wiec odpada wszystko na cieplo, w domu cos sie da zrobic, ale odpadaja np kanapki

    ccialabym zrobic tortille z ziemniakow, pokoroje w kawaleczki wlasnie takie akurat, zeby wykalaczka je haps!
    kulki mielone - w piekarniku je upieke

    ktos wspominal o gotowym ciescie na pizze, zeby zawinac i pokroic - bedzie zajdliwa na zimno?

    moze macie jeszcze cos w glowie?.

  • 06.10.11, 14:10
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,129164104.html
    one są smaczne nawet na zimno, możesz zrobić po prostu mniejsze
    --
    http://lb1m.lilypie.com/TikiPic.php/8YKTASK.jpghttp://lb1m.lilypie.com/8YKTp2.png
  • 07.10.11, 10:00
    A może smalec i ogórki kiszone? Bardzo tanio, smacznie i niezdrowo smile
    zmieloną niezbyt drobno lub drobno pokrojoną słoninę wytopić na patelni aż skwarki zaczną się rumienić, dodać pokrojoną drobno cebulę (na oko, zależy od ilości słoniny), a na samiutki koniec kwaśne jabłko, dobrze posolić, popieprzyć, posypać majerankiem. Jak przestygnie to przelać do słoika (mieszać co jakiś czas żeby wszystko co dobre nie poszło na dno) i do lodówki żeby smalec dobrze się schłodził.
    Jest pyszny i ludzie wbrew pozorom uwielbiają takie rzeczy, szczególnie faceci do piwa wink
  • 07.10.11, 10:26
    Robiłam wczoraj jestem zachwycona nie tyle smakiem co ekonomicznością -znaczy można zrobić więcej i zamrozić choć mnie się nie udało-goscie wszystko wchłonęli big_grin Przetestuję jeszcze z serem, makiem, i rodzynkami(w wersji słodkiej)
    Przepis tu:
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,129164104.html
    Masło tylko w przypadku-jeśli ciasto jest na słodko(do posmarowania przed zwinięciem)
    Robiłam trzy rodzajesadczyli ciasto podzieliłam na trzy)
    1.z podsmażonymi pieczarkami z cebulką+pokrojona szynka i starty ser+oregano
    2. z serkiem feta , tuńczykiem z puszki i szczypiorkiem +żołty starty ser
    3. posmarowałam roztopionym masłem na to cukier i cynamon-wyszły pyszne cynamonowe ślimaczki.

    Wielkość bułeczek regulujesz sama-dzieląc taką ilość na trzy- bułki wyjda spore, dzieląc na mniejsze kawałki-ślimaczki wyjdą mniejsze. Można podawać na zimno -u mnie czekali aż wystygną.
    Wyglądają naprawdę estetycznie big_grin
  • 07.10.11, 11:38
    Bruschetki - bagietka, ciabatka itp, opieczone w piekarniku na chrupko, na to pomidory pokrojone w kostkę z ziołami, czosnkiem i oliwą
  • 07.10.11, 12:46
    o tak, bruschetta,

    a te buleczki to dwa razy tu polecane

    warto pewnie w domu je
    moze w weekend?

    dzieki
  • 07.10.11, 13:16
    kaskahh napisała:

    > o tak, bruschetta,
    >
    > a te buleczki to dwa razy tu polecane
    >
    > warto pewnie w domu je
    > moze w weekend?
    >
    > dzieki

    Moja wina niedokładnie doczytałam i powtórzyłam przepisbig_grin
    ...ale jak się powtórzyły dwa razy-znaczy warto big_grin
  • 07.10.11, 14:12
    sama je robiłam, to co miałam nie polecić wink
    --
    http://lb1m.lilypie.com/TikiPic.php/8YKTASK.jpghttp://lb1m.lilypie.com/8YKTp2.png
  • 29.08.12, 11:53
    up
    --
    "Jeśli kobieta jest szczęśliwa, jest także piękna..." Sophia Loren
    58,4
    Niestety stara to prawda: diabły są atrakcyjniejsze od aniołów.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.