Ciasto z niczego

Oszczędzamy

założyciel: roxanna1336

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Słodyczy nie kupuję ze względu na oszczędzanie oraz zdrowie. Czasem jednak chciałoby się przegryźć coś słodkiego,ale niedrogiego. Macie jakieś patenty na tanie ale pyszne ciasta domowe?
    • 21.02.11, 19:18 Odpowiedz
    • 21.02.11, 19:33 Odpowiedz
      Drożdżowe?
    • 22.02.11, 14:20 Odpowiedz
      Moje ulubione - niczego nie musisz kupować , składniki zazwyczaj są w domu smile
      CIASTO Z NICZEGO

      3 jaja,
      3/4 szkl.cukru,
      150g jogurtu Jogobella o dowolnym smaku,ja dałam brzoskwiniowy,
      cukier waniliowy .
      1/3 szkl.oleju,
      1i1/2 szkl.mąki,
      2 łyzeczki proszku do pieczenia,
      Jaja ubić (mikserem) z cukrem i cukrem waniliowym . na gęstą masę.
      Powoli dodawać olej, jogurt(cały czas ubijać mikserem).
      Dodać na końcu mąkę ( przesiana przez sito) z proszkiem do pieczenia, mieszać drewnianą łyżką.
      Blaszka 25x30, piec 190 stopni, ok.30-40 min.
    • 24.02.11, 01:18 Odpowiedz
      Polecam banalnie proste i tanie ciasto marchewkowe:
      moj-lunch.pl/pliki/deser/ciasto_marchewkowe.html
      czy te rownie prosta babke cynamonowa:
      moj-lunch.pl/pliki/deser/babka_cynamonowa.html
      Smacznego!!
      -------------------
      www.moj-lunch.pl
    • 26.02.11, 11:00 Odpowiedz
      prosta, tania i szalenie smaczna szarlotka:
      mojewypieki.blox.pl/2010/09/Szarlotka-sypana.html
      tanie, szybkie i proste ciasteczka z gotowego ciasta francuskiego:
      mojewypieki.blox.pl/2010/11/Cynamonowe-palmiery.html
      oba przepisy wypróbowałam, polecam!
      --
      mama Jasia (27.11.2002) i Antosia (27.09.2005)
      mój BLOG
      • 09.03.11, 13:42 Odpowiedz

        Widzę, że blog Doroty króluje smile To i ja dorzucę jeszcze jeden rewelacyjny i rewelacyjnie tani przepis na Banana Bread - chleb to on tylko z nazwy, bo to po prostu przepyszne, wilgotne, niesamowicie aromatyczne ciasto.
        mojewypieki.blox.pl/2007/07/Chlebek-bananowy-banana-bread.html
        A na dodatek robi się je z tego, co zostanie ... czyli z nakrapianych bananów smile U mnie zostają zawsze takie nieszczęsne sierotki. Wczoraj uratowałam życie trzem piegowatym gościom i przerobiłam je bardzo tanim kosztem na ciasto.
        Koszt:
        3 banany ( 5 sztuk kupiłam za 4 złote więc te 3 powiedzmy..) - 2,50
        masło - ca 1,50
        cukier - 0,50
        jajko - 0,40
        mąka, sól, soda - ca 0,50

        koszt składników to ok. 5,60 zł.
        Wychodzi średnia keksówka ( 30x12).
        I jest naprawdę przepyszne! Bardzo polecam smile


        • 09.03.11, 16:07 Odpowiedz
          potrzeba nam:
          2 galaretki np. malinowe
          2 galaretki np. cytrynowe
          2 śnieżki
          mleko
          paczka biszkoptów okrągłych

          galaretkę np. malinową przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i zostawiamy do wystygnięcia. w tym czasie układamy na dnie tortownicy biszkopty równo żeby przykryły całe dno.

          jak galaretka malinowa ostygnie, ubijamy mikserem 2 śnieżki z mlekiem zgodnie z przepisem na opakowaniu dodajemy do tego ostygniętą galaretkę i calą taką masę wylewamy delikatnie na biszkopty. dajemy do lodówki.

          jak masa stężeje w lodówce przygotowujemy drugą galaretkę wg przepisu, zostawiamy do delikatnego stężenia i wylewamy na masę. i znów do lodówki do stężenia,

          pyszny, delikatny deser smile
          ja zawsze robię różne kolory wybierając różne smaki galaretek smile

          • 13.03.11, 19:02 Odpowiedz
            ja zamiast śnieżki daęj do galaretki serek homogenizowany 2 małe lub 1 duży i tak 2 lub 3 warstwy i sernik gotowy. na wierzch mozna jakieś owoce i zalać samą galaretką.
            • 28.03.11, 15:16 Odpowiedz
              Polecam proste, pyszne i bardzo aromatyczne ciasto z dżemem.
              Jest świetne, bo nie dość, że naprawdę smaczne to jeszcze rozwiązuje problem p.t.: co zrobić z zalegającymi w spiżarni dżemami  Nadają się do tego ciasta różne dżemy, ale ja najbardziej lubię z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe. Choć z wiśniowym też boskie 
              Aha, i robi się JE tak szybko, że piekarnik nie zdąży się nagrzać a już jest gotowe.

              CIASTO Z DŻEMEM

              2 szklanki mąki ( ok. 350 g) – 0,60 zł
              3 jaja – 1,20 zł
              szklanka mleka ( 250 ml) – 0,60 zł
              szklanka cukru – ( 160 g) – ca. 0,80
              ½ szklanki oleju ( 125 ml) – ca. 0,60 zł
              ½ - ¾ słoiczka dżemu ( miałam własnej roboty z czarnej porzeczki, koszt słoiczka mikry, bo porzeczki za darmo, ale powiedzmy, że …już z naddatkiem) – 1 zł
              po łyżeczce kakao, sody oczyszczonej, cynamonu – 0,60 zł
              Razem koszt użytych składników ok. 5,50 zł

              Zmiksować jaja z cukrem, dodać pozostałe składniki, porządnie zmiksować. Piec w 180 C przez 50 minut do 1 h.
              Sprawdzić patyczkiem czy się dobrze dopiekło.
              Wychodzi duża keksówka.
              Ciasto jest wilgotne, a jak dżem był z czarnej porzeczki czy wiśni to są w nim takie fajne kawałki owoców, jak bakalie – a przecież nie dodaliśmy bakalii 


              • 28.03.11, 18:02 Odpowiedz
                Właśnie upiekłam i polecamsmile Bardzo szybkie i smaczne.
                • 28.03.11, 19:41 Odpowiedz
                  taba18 napisała:

                  > Właśnie upiekłam i polecamsmile Bardzo szybkie i smaczne.


                  No proszę, co za tempo smile
                  Prawda, że proste i smaczne? smile
                  Na wielką galę się nie nadaje, ale na zwyczajną rodzinną sobotę jest super.

                  Zdarzało mi się je polać polewą czekoladową i ozdobić połówkami orzechów. Jeszcze pyszniejsze.



                • 29.03.11, 13:29 Odpowiedz
                  taba18 napisała:

                  > Właśnie upiekłam i polecamsmile Bardzo szybkie i smaczne.

                  Właśnie upiekłam i ... mam całą blache zakalca wink
                  potwierdzam robi się je błyskaicznie.
    • 28.03.11, 16:48 Odpowiedz
      Ciasto to piecze samodzielnie moja 11-letnia córka:
      1 kubek jogurtu wszystko jedno jakiego wrzucamy do miski i myjemy kubek.Kubeczkiem odliczamy:
      3 kubki mąki
      1,5 do 2 kubków cukru
      1 kubek oleju
      2 jajka
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      Wymieszać widelcem, piec ok.30-40 min. w 180 stopniach
      Można podzielić i dodać kakao, można dodać owoce albo cynamon albo dżem lub skórkę kandyzowaną.Zawsze wychodzi i jest smaczne.
      • 28.03.11, 19:43 Odpowiedz
        Znam to jogurtowe - faktycznie dziecinnie proste smile

        Mój nastoletni syn z kolei nauczył się robić muffinki, bo je uwielbia smile Łakomstwo jest bardzo dobrą motywacją wink



Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj



Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.