A więc zaczynam .Podczytuje forum już od dawna i muszę przyznać ,ze dużo fajnych porad tu znalazłam.Postanowiliśmy z mężem,ze zaczniemy oszczędzać .I tak mam wrażenie,ze dość skromnie żyjemy ale pensja starcza od 1 do 1.Od marca wracam do pracy po wychowawczym i dojdą nam dodatkowe pieniądze .opisałam nasze wydatki ,koszty .Może doświadczeni w temacie spojrzą i poszukają gdzie można oszczędzić .Rodzina 4os,(dzieci 1 rok i 2 lata)
Koszty stałe
Czynsz 500 zł
Prąd/gaz ok 300 zł (co chyba 2/3m się płaci)
Telefon max 100 zł ,mąż ok 50 zł
Paliwo ok 300 zł
Internet/kablówka 100zł
Nie płacimy żadnych rat,kredytów itp.
Koszty dzieci
Opieka 600 zł
Pieluchy 200zł (2 dzieci jeszcze nosi)
Mleko /kaszki120 zł Obiady sama robię
Ubrania /kosmetyki kupujemy bardzo żadko jak już do w ciucholandach lub na wyprzedażach ,młodsze nosi po starszym .Kupuje tylko buty .
Nasze wydatki
Kosmetyki moje i męża 20 zł miesięcznie (mamy spore zapasy ,dokupuje tylko puder ,mąż piankę do golenia itp)
Ubrania od może roku 0 zł (nic nie kupujemy )
Przyjemności 0 zł (nigdzie nie chodzimy)
Wydatki codzienne
Wydaje co 2 dzień 100 zł .Co daje 1500 zł miesięcznie (z pieluchami,chemią ,jedzenie)
Dochód mąż 2200 netto ,mój dochód 0 zł (nie płaciliśmy za opiekę nad dziećmi )
Brakowało nam co miesiąc ok 300/500 zł i dokładałam z konta oszczędnościowego
Teraz wracam do pracy i masz budżet wzrośnie o 2000 zapłacę niani 600 .
Gdzie szukać oszczędności,bo i tak mam wrażenie,ze mało wydajemy
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.