Gazeta.pl   Forum   Prywatne   Dziecko   Oszczędzamy   zmiany w zarządzaniu budżetem

zmiany w zarządzaniu budżetem

Autor: bazia8 15.02.12, 13:14
czego nauczyliście się dzięki forum? jakie konkretnie zmiany wprowadziliście, z czego jesteście zadowoleni, a co się nie sprawdziło?

zacznę od moich drobnych osiągnięć

1) zmieniłam abonament w komórce, z 70 zł zeszłam do 19 zł/ mc (ale korzystam z telefonów służbowych), mam go w tej samej sieci co rodzina, więc nie przekraczam abonamentu

2) konto bankowe: wcześniej dużo płaciłam za korzystanie z obcych bankomatów
teraz mam to w cenie konta, a jeśli przekroczę limit wpływów płacę tylko za ubezpieczenie karty

3) zrezygnowałam z drogiej polisy na życie, w zamian mam trzy mniejsze i na lepszych warunkach

4) unikam taksówek

5) lepiej wykorzystuję żywność, niestety tu mam dużo do zrobienia

6) ja i moi bliscy dużo częściej korzystamy z biblioteki - jest dużo lepiej zaopatrzona niż myślałam

7) zapisuję wydatki i planuję je

8) rzadziej robimy zakupy, za to zawsze z listą, oczywiście nie zawsze się jej trzymamy

wcześniej zdarzały się nam często podwójne zakupy czasopism, pieczywa, owoców

9) staramy się kupować tańsze zamienniki popularnych leków na przeziębienie

nie udało mi się do tej pory
1) wyeliminować jedzenia na mieście (związane z pracą - nie zawsze możemy zjeść coś przygotowanego wcześniej)
2) przeprowadzić projektu tylna ścianka - ciągle zalegają jakieś zapasy,
3) trzymać ustalonego jadłospisu - przede wszystkim chodzi o gotowanie obiadów
a u Was?
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Serwis eDziecko poleca

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.