• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

płyta indukcyjna - brak garnków - opłaca się?

  • 22.07.12, 12:08
    Witam.
    Urządzamy kuchnię i zastanawiamy się nad wyborem płyty - ceramiczna czy indukcyjna.
    U ceramicznej plusem jest to, ze możemy wykorzystać wszystkie swoje garnki i patelnie (przyzwoitej jakości), u indukcyjnej oszczędność czasu i prądu.

    Wiem, że na indukcyjnej można gotować w zwykłych garnkach emaliowanych lub z nierdzewki, ale ja dostaje drgawek na mysl o takim rozwiązaniu, głównie ze względu na uciążliwe czyszczenie. Teraz mam teflonowe garnki moneta, nowiutkie patelnie tefala i tytanowe i jestem zachwycona - wystarczy przetrzeć. Przy podliczeniu, że mam wydać 2 - 3 tysiące na nowe garnki i patelnie (z teflonem) rozwiązanie z indukcją nie wydaje się już takie fajne, tym bardziej, że na początku wydatków w nowym domu będzie sporo.

    Doradźcie, czy warto.
    Może są jakieś fajne garnki w przyzwoitej cenie, które przegapiłam? Albo teraz płyta ceramiczna, stopniowo wymieniac garnki, a za parę lat indukcyjna?
    Edytor zaawansowany
    • 22.07.12, 17:57
      A jesteś pewna, że żadne z posiadanych garnków się nie nadadzą? Ja mam indukcję i nie zamieniłabym na żadną inną wink

      Nam wystarcza taki zestaw:

      www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30101168/
      • 22.07.12, 19:06
        Sprawdzałam magnesem i symbole na dnie. Żaden teflonowy ani patelnie nie pasują sad Nierdzewki nie chcę, jestem przyzwyczajona do gotowania w teflonowych.
    • 22.07.12, 21:09
      Kup płytę indukcyjną, a za pozostałe 2-3k, które planowałaś zainwestować w garnki, kup zestaw garnków z Ikei za niecałe 200, zmywarkę za 1300, a pozostałe 500-1500 wydaj na przyjemności albo odłóż do skarbonki.

      Płyta ceramiczna to kompletna pomyłka i musieliby mi dopłacać nie w garnkach, a w brylantach i futrach z norek, żebym zechciała do niej wrócić po wygodzie gotowania na indukcji.
      • 22.07.12, 21:43
        Właśnie wróciłam od mamy, gdzie dwa tygodnie gotowalam na ceramicznej, dobrej jakości bo Boscha - mam zdanie podobne, za żadne skarby ceramicznej. Ile to trwa!!! Jak przywiera, jak długo trwa zanim płyta zareaguje na zmniejszenie mocy, jak sie źle czyści, brrrr. Moja indukcyjna to złoto po prostu. Mam tez zestaw 365+ z ikei, za jakieś 200 zł chyba, i uwierz, do indukcyjnej żadne teflony itp nie są potrzebne, nawet w największej nierdzewce gotuje sie jak idealnie.
        --
        --------------
        http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/dd/qh/ddmo/KLwAqaMVGEwOdGbaIX.jpg
        • 22.07.12, 22:58
          Mam małe dziecko, za chwilę dojdzie niemowlak, u mnie przypalic cos to chwila moment. Jak pomyśle o czyszczeniu tych zwykłych garnków (choćby po gotowaniu makaronu) to mam wrażenie, że skończy się na pizzy 5x w tygodniu....
          • 23.07.12, 07:29
            Ale jak przypalic, w sensie ze woda sie wygotuje i makaron zamieni sie w breje, a potem zacznie sie dymic? No to garnek do wyrzucenia. Ale poza takimi ekstremalnymi sytuacjami to na indukcji sie nic nie przypala przy gotowaniu, żaden makaron nie przywiera itp. No a patelnia to owszem, teflonowa najlepsza, ale ta z ikei tez taka i jest super.
            --
            --------------
            http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/dd/qh/ddmo/KLwAqaMVGEwOdGbaIX.jpg
            • 23.07.12, 07:49
              Nie, nie w sensie, że woda się wygotuje i wszystko będzie spalone, ale np. nie zdążę zamieszać we właściwym momencie, bo ratuję dwulatka, a makaron na spodzie się trochę przykleja do dna...
              • 23.07.12, 09:54
                Ale naprawdę na indukcji przywieranie się praktycznie nie zdarza. Ja po wrzuceniu makaronu mieszam raz, jak się woda ponownie zagotuje, i to na tyle.
                --
                --------------
                http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/dd/qh/ddmo/KLwAqaMVGEwOdGbaIX.jpg
    • 22.07.12, 23:34
      Albo kup zestaw garnków w Ikea (są przyzwoite i w rozsądnej cenie np 365+ za ok 150 pln),albo na allegro kup podkładki pod garnki do płyty indukcyjnej. 1 podkładka ok 50 pln * 4 = 200 pln smile
      Dzięki podkładkom będziesz mogła gotować na indukcyjnej w swoich garnkach smile
      --
      http://www.suwaczek.pl/cache/b4efb997c4.png
      • 22.07.12, 23:48
        Czytałam, że te nakładki są bardzo nieekonomiczne (w sensie zużycia prądu) i po prostu niebezpieczne. Garnki z Ikei cenowo super, ale to nielubiana przeze mnie nierdzewka (czyszczenie).
        Dlatego zastanawiam się, zalety płyty indukcyjnej są warte rezygnacji z moich teflonowych garnków.


        Dziewczyny, a ze zmywarkami macie doświadczenie? Które programy się przydają? Czy krótki program domywa naczynia (szybkie mycie szklanek lub kubków na imprezie)? NA co warto zwracać uwagę?
        • 23.07.12, 07:32
          Wg mnie co do zmywarek - zeby miała krótki program (ja głównie na taki Włączam, wszystko domywa) i sensowne ustawienie w środku, duży koszyk na sztuce, miejsce na ustawienie wysokich szklanek, kieliszkow.
          --
          --------------
          http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/dd/qh/ddmo/KLwAqaMVGEwOdGbaIX.jpg
        • 24.07.12, 19:31
          Jeśli chodzi o zmywarkę, to patrz przede wszystkim na zużycie wody. moja na programie economicznym zużywa tylko 8 litrów.
          Program szybki domywa, ale do szybkiego muszę używać płynu, bo tabletka często się nie rozpuszcza.

          --
          http://www.suwaczek.pl/cache/b4efb997c4.png
          • 24.07.12, 21:43
            Dodam jeszcze, że dobrze gdy w zmywarce jest możliwość składanie koszy, jak też i możliwość opuszczania. Wówczas wnętrze ustawiasz sobie według potrzeb. ja polecam ci boscha, bo jest super, ale jak dla ciebie to o szerokości 60

            --
            Jestem jak trzcina, zawsze wracam do pionu.
        • 24.07.12, 21:40
          Zastanawiam się co ty masz z tym czyszczeniem garnków, jaka to uciążliwość dla ciebie? Ja ma płytę ceramiczną, w zasadzie nie muszę czyścić garnków. Jak nie miałam zmywarki to myłam normalnie, że tak powiem z gotowania wnętrze, zewnątrz prawie nie musiałam czyścić, bo i po czym, to nie gaz, gdzie garnki masz okopcone.
          --
          Jestem jak trzcina, zawsze wracam do pionu.
          • 24.07.12, 22:26
            Gotować umiem, ale mam ruchliwego dwulatka. I zwykle jest tak, że coś gotuję, a co parę minut muszę się oderwać od gotowania i zając się dzieckiem. Zwykle zdąży mi się przykleić (nie spalić) do dna kasza lub makaron. I nie cierpię tego czyścić.
            • 24.07.12, 23:19
              Nie musisz tego czyścić, wystarczy jak zalejesz wodą no jakiś czas, samo odejdzie. W sytuacji która przedstawiasz, to zawsze coś przypalisz, lub przywrze ci do dna, niezależnie od tego na jakiej kuchni będziesz gotować. Garnki i kuchnia tu nie pomogą moim zdaniem, chyba, że będziesz gotować w szybkowarze.
              --
              Jestem jak trzcina, zawsze wracam do pionu.
    • 23.07.12, 13:23
      Przekonałyście mnie. Stanęło na tym, że kupujemy indukcję + zestaw garnków IKEA oraz jeden porządny (tj. teflonowy, do mleka). Potem - jeśli będą potrzebne - to ewentualnie dokupimy wg aktualnych potrzeb.
      Dziękuję za rady.
      • 23.07.12, 19:42
        W mieszkaniu, które kilka lat temu wynajmowałam była płyta: dwa palniki ceramiczne + dwa indukcyjne (indukcyjne od przodu). Może w Twoim przypadku to rozwiązanie warto przemyśleć.
        • 26.07.12, 11:48
          po pierwsze tylko indukcja. 100 razy lepsza od kuchenki gazowej czy zwyklej ceramicznej. płytę indukcyjną mam z ikea.
          garnki wg mnie tylko nie ikea... w cale nie są takie rewelacyjne - są po prostu tanie. na garnkach po 5 latach użytkowania są przebarwienia na stali nierdzewnej. używam od kilku lat dwóch garnków ikea z serii 365+. myje w zmywarce. do tego mam 2-3 garnki emaliowane olkusz/florina. wg mnie garnek do kuchenki indukyjnej musi mieć b.grube dno. emaliowane te które mam mają za cienkie dna - przy mocnym i długim grzaniu skala 8 na 10 odskakuje emalia.
          teraz zamierzam kupić garnki berghoffa ze stali nierdzewnej (wydatek ok 400-500 zł zestaw) lub ceramicne berghoffa - ale nie można ich wkładać do zmywarki, więc mam obiekcje.
          przy kuchence indukcyjnej największy problem do kupno patelni. większość patelni teflonowych nie nadaje sie na indukcje
          • 26.07.12, 19:50
            Berghofa mam do tej pory chwaliłam bo można ugotować ziemniaki w łyżce wody, mają grube dno. Rozwaliły się pokrywki wypadają termometry, co prawda do kupienia za 20zł ale się popsuły. W jednym małym rondlu wypaczyło się dno, ale to chyb moja wina bo za szybko zalałam zimną wodą. Wytrzymały 5 lat w całości.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.