Dodaj do ulubionych

kulinarnie - jak zuzyc?

08.09.12, 21:37
- 3 puszki mleka kokosowego (pewnie jakies curry?)
- 3 puszki tunczyka w sosie wlasnym
- makaron razowy penne
- marynowana papryka (kilka sloikow)
- marynowana dynia (kilka sloikow)
- platki owsiane (owsianka jakos nie wchodzi a ciastek nie lubie)
- papier ryzowy (sajgonki pewnie ale czy cos jeszcze?)
- dzemy od tesciowej (nie lubimy za bardzo kanapek i nalesnikow na slodko)
- mnostwo bialej herbaty lisciastej (jakos slabo sie ja nam pije)

jako klasyczny chomik wiekszosc dostepnych przypraw juz mam smile prosze o propozycje konkretnych dan
--
http://lb4f.lilypie.com/rCwJp2.png
Obserwuj wątek
    • maddlenel Tunczyk 08.09.12, 22:09
      Makaron razowy z tunczykiem - dobre i zdrowe!!!
      Na patelni poddusic pól cebuli, dodać Tunczyka i puszkę krojonych pomidorów. Doprawic solą, pieprzem i słodka papryka. Podawać z makaronem posypane natka pietruszki.

      Sałatka z tunczykiem - dietetyczne
      Mix salat, tunczyk, oliwki, papryka, ogórek, kukurydza konserwowa, oliwa z oliwek, sól, pieprz, ulubione zioła

      Salatka warstwowa z Tunczyka
      Warstwa białek z 4 jaj ugotowanych na twardo, starte na tarcze o gr oczach
      Warstwa majonezu
      Warstwa cebuli pokrojonej w kostkę
      Warstwa majonezu
      Warstwa Tunczyka
      Warstwa majonezu
      Warstwa starego żółtego sera
      Warstwa majonezu
      Warstwa starych 4 zoltek
      Troche ketchupu na wierzch




      --
      http://www.suwaczki.com/tickers/17u9wn15j63730rr.png
    • maddlenel Płatki owsiane 08.09.12, 22:16
      Placki z cukinii
      2 cukinie, 4-6 lyzek płatków owsianych, 2-4 łyżki mąki, oliwa z oliwek, zioła. Cukinię zetrzeć na tarce z grubymi oczkami – następnie dokładnie wycisnąć cukinię na ręczniku papierowym by wyciekł sok, dodać szczyptę soli i płatki owsiane, mąkę, ewentualnie rozgnieciony czosnek, szczyptę majeranku i łyżką nakładać placki na patelnię z rozgrzaną łyżką oliwy. Smażyć z obu stron na zloty kolor.
      --

      http://www.suwaczki.com/tickers/17u9wn15j63730rr.png
    • dansch Re: kulinarnie - jak zuzyc? 08.09.12, 22:33
      Ja Ci nie zaproponuję konkretnych przepisów bo jest zatrzęsienie tego w necie. Podpowiem Ci tylko jak ja szukam. Np. weźmy tę dynię marynowaną: w google wpisuję koniecznie w cydzysłowiu "z dynią marynowaną" "z mlekiem kokosowym" itp .... w wyszukiwarce ogólnej lub częściej w grafice. A potem to już nic tylko do garów.
      Z dżemami, które mi nie chciały wchodzić samodzielnie poradziłam sobie mieszając je z kefirem lub jogurtem naturalnym. Makaron razowy możesz zjeść w daniach jak każdy inny makaron (sosy, zupy, sałatki) bez wymyślania oryginalnych potraw. Herbatę spróbowałabym domieszać (w niewielkich najpierw ilościach) do innej liściastej.
      Nie mam pomysłu na płatki owsiane ale google coś tam znalazł "w płatkach owsianych" ;P
    • jagoda_pl Re: kulinarnie - jak zuzyc? 08.09.12, 22:40
      Mleko kokosowe - dodaję do zup-kremów z dyni i marchewki
      Tuńczyk (wymieszany razem z pomidorami, cebulą i jogurtem) do razowego penne
      Płatki owsiane jako panierka lub peelingwink
      Biała herbata z dodatkami typu syrop z agawy, syrop klonowy, konfitura lub zamrożona w kostkach do okładów likwidujących opuchliznę
    • sowa_nie_sowa Re: kulinarnie - jak zuzyc? 09.09.12, 09:40
      Mleko kokosowe dodaję do dań na słodko albo deserów.
      Makaron + maliny lub tego typu owoce + mleko kokosowe + miód/cukier
      Tak samo z ryżem jadam.

      Kilka przepisów z mlekiem (i nie tylko) na moim blogu, polecamsmile
      --
      Zdrowa kuchnia - Pięć Przemian, Metoda Montignac
    • crazy_mama Re: kulinarnie - jak zuzyc? 09.09.12, 10:30
      Ale naleśniki nie na słodko jadacie?
      Ja często dosypuję garść płatków owsianych (lub otrąb) do ciasta naleśnikowego. Odstawiam, żeby chwilę postało i smażę normalnie naleśniki. Takie naleśniki z dodatkami lubię szczególnie nie na słodko (za takimi również nie przepadam) np. ze szpinakiem czy mięsem i warzywami.
      A zrobiłam tak kiedyś, żeby zagęścić ciasto bo mi mąki brakło smile To był eksperyment, który już na stałe wszedł u mnie do użycia.
      --
      Dawniej jako happy_mama smile
      Młoda, Młodszy, Najmłodsze
    • starobrno Re: kulinarnie - jak zuzyc? 09.09.12, 11:20
      Ja platki owiane dodaje do klopsow: mieso mielone + jajko + przyprawy + szklana platkow. Gotujesz w goracej wodzie, podajesz np. z sosem pomidorowym, grzybowym lub koperkowym jako drugie lub dodajesz do zupy . Mozna tez panierowac w bulce i usmazyc. Ale nam zdecydowanie bardziej samkuja te mniej tluste.
    • magdalenka79k Re: kulinarnie - jak zuzyc? 09.09.12, 11:50
      Mleko kokosowe świetnie uzupełnia smak jagód lub wiśni z innymi owocami nie próbowałam ale jesli masz takie dżemy polecam ugotowac ryż w mleku kokosowym dodac do tego dżem i jest juz pyszny podwieczorek lub wersja bardziej zaawansowana: ugotować ryż w mleku kokosowym i przełożyc do naczynia zaroodpornego na to słoik dżemu z jagód lub wiśni (pewnie dobre będą tez truskawki, maliny, porzeczki), na to masa: zmiksować serek maskarpone ze słodką śmietaną i jajkiem i do piekarnika na jakieś 160 stopni przez 40-50 min piec.
    • asia_i_p Re: kulinarnie - jak zuzyc? 09.09.12, 20:04
      Tuńczyk po zmieszaniu z białym serem i odrobiną majonezu oraz siekaną cebulką daje świetną pastę kanapkową.
      Dynia i papryka - na pewno jako dodatki do obiadu, ale może dałoby się zrobić coś na kształt leczo i dopchać tym makaronem razowym penne.
      Dżemy - fajnie wypadają na cieście drożdżowym pod kruszonką - szlachetnieją. Jako nadzienie do rogalików krucho-drożdżowych (zasadniczo robi się jak ciasto półkruche, ale bez proszku, a na etapie, na którym do półkruchego dodaje się śmietanę, dodać trzeba rozczyn drożdżowy na śmietanie - oj, rozmarzyłam się).
      Herbata - wpakować w stare skarpetki, skropić olejkiem zapachowym i włożyć do butów sportowych.
      Płatki - dać komuś, kto ma chomika?
      --
      Moja Mama (z namysłem, usiłuje sobie przypomnieć): "Wyjmij belkę ze swego oka i..."
      Mój Tato (pomocnie): "i wsadź ją bliźniemu swemu!"
    • solejrolia Re: kulinarnie - jak zuzyc? 09.09.12, 21:10

      > - 3 puszki mleka kokosowego (pewnie jakies curry?)
      curry, do wypieków, albo drink pina colada,
      > - 3 puszki tunczyka w sosie wlasnym
      np sałatka: makaron kokardki, tuńczyk, łyżka majonezu i pęczek natki
      > - makaron razowy penne
      np. podsmażyć cebulę, wrzucić cukinię, podsmażyć 2minutki, dodać pół papryki, jeszcze smażyć 7-10minut, sól, pieprz, czosnek, oregano. podawać z makaronem.
      > - marynowana papryka (kilka sloikow)
      np.sałatka: kurczak usmażyć/zgrilować, ryż, papryka, kukurydza, łyżka majonezu
      > - marynowana dynia (kilka sloikow)
      do wódeczki?suspicious
      > - platki owsiane (owsianka jakos nie wchodzi a ciastek nie lubie)
      a jednak owsianka, na gęsto z dodatkiem jabłka, doprawiona cynamonem, albo z suszonymi owocami, żurawiną, rodzynkami, albo orzechami
      > - papier ryzowy (sajgonki pewnie ale czy cos jeszcze?)
      nie wiem, nie kupuję takich cudów
      > - dzemy od tesciowej (nie lubimy za bardzo kanapek i nalesnikow na slodko)
      może do wypieków, np jednym ze składników murzynka są powidła, albo do przełożenia piernika.
      > - mnostwo bialej herbaty lisciastej (jakos slabo sie ja nam pije)
      > no z tym zupełnie nie miałabym problemu-zaparzyłabym dzbanek napoju jak przyjdą goście, albo zabrałabym z sobą w gości i tam zaparzyłabym cały dzbanek- na pewno znalazłby się amator takiej herbatkismile
      --
      Dlaczego dziś wstałam o 5.00? Hmmm..żeby się dłużej poobijać???
    • marta.uparta Re: kulinarnie - jak zuzyc? 13.09.12, 14:20
      Płatki owsiane - garść gotuję w wodzie i po odciśnięciu dodaję do np. kotletów mielonych lub pulpecików zamiast namoczonej bułki. Zamiast bułki dodaję też kaszę kuskus albo namoczone otręby.
      Mleko kokosowe używam b. czesto zamiast śmietany do zabielania zupy. Cżesto też robię tak, że np. mieszankę warzyw chińskich podsmażam i zalewam mleczkiem kokosowym. Mój hit jak nie mam pomysłu na obiad to: kroję w małe kawałki filet z kurczaka, potem dorzucam pokrojoną w kostkę cukinię i jak się zeszkli zalewam mleczkiem. Oczywiście przyprawiam, najlepiej pastą curry.
      Tuńczyk, papryka, dynia zużyłabym w sałatkach. Papier ryżowy chyba tylko w sajgonkach. Dżemy czasem utylizuję w ten sposób, ze dodaję po kilka łyżek do gotowanego kompotu. Tylko nie gotuję kompotów zbyt często. Herbatę pomieszałabym ze zwykłą czarną.
      --
      "Poza tym uwazam, że Kartagina powinna być zburzona"

      Forum A&O
    • truscaveczka Re: kulinarnie - jak zuzyc? 15.09.12, 14:40
      Z mleka kokosowego torcik smile
      matkaweganka.blogspot.com/2012/01/weganski-tort-z-owocami-i-bita-smietana.html
      www.kwestiasmaku.com/desery/torty/tort_pina_colada/przepis.html
      www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-czekoladowe-i-kakaowe/188-przepis-na-czekoladowo-kokosowy-duet
      A ja planuję synowi-alergikowi zrobić tort-ptasie mleczko - spód ze zmielonych herbatników i wierzch z mleka kokosowego z żelatyną smile No, chyba że znajdę przepis na kruche ciasto z mąki niepszennej i bez jajek i masła...
      --
      "Mazurek charakteryzuje się tym, że jest płaski, i bardzo ładnie dekorowany, a owa dekoracja nawiązuje do swiat. Poza tym mazurek jest kwintesencją polskości: każdy robi co chce i jak chce" /by Miu, forum Kuchnia/
    • jalla1 Re: kulinarnie - jak zuzyc? 15.09.12, 17:39
      Mleko kokosowe + curry:
      wegetarianka.blox.pl/2010/01/CURRY-Z-DYNIA-I-SZPINAKIEM.html
      www.kuba-pichci.pl/2010/10/karaibska-zupa-z-dyni-z-mlekiem-kokosowym.html
      Makaron + tuńczyk + marynowana papryka - idealne produkty na sałatkę

      Dżemy - można wykorzystywać np. do ciast
      www.mniammniam.com/Ciasto_dzemowe-9967p.html
      Płatki owsiane - do zupy, np.
      www.wielkiezarcie.com/recipe71283.html
      Papier ryżowy:
      www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/nalesniki_ryzowe/nalesniki_ryzowe.html
      --
      MOJE AUKCJE ALLEGRO:

      allegro.pl/listing/user.php?us_id=2392806
    • licziliczi Re: kulinarnie - jak zuzyc? 20.09.12, 01:33
      Witam wszystkich - wpadłam do Was przypadkiem, gdyż, jak na razie, nie oszczędzam jakoś specjalnie (choć i nie jestem rozrzutna smile). Chciałabym jednak w ciągu roku spłacić kredyt, więc niewykluczone, że od października zacznę coś robić w tym temacie wink.

      Ale do rzeczy: otóż makaron pełnoziarnisty to super sprawa! Sto razy zdrowszy niż tzw. jajeczny. Ja kupuję bardzo często makaron z Lubelli i robię tak:

      Gotuję go al dente i do gorącego albo przestudzonego dodaję pokrojonego w kostkę serka typu feta albo bałkańskiego, sałatkowego, czy tam podobnego (chodzi o taki słony), pokrojone pomidory, oliwę, pieprz (soli moim zdaniem nie, bo serek jest i tak już słony, jak wspominałam), mogą być oliwki (ja lubię czarne) i zioła typu cząber, świeża bazylia albo zioła prowansalskie.

      Sałatka jest dobra i na ciepło i na zimno (można brać w pojemniku do pracy), sama albo podana do np. kurczaka. Polecam!!!

      Jadłam też makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem (zarówno w wersji świeżej, jak i w formie "sosu" - zrobionego chyba z mrożonki?) oraz sosem z serowym. Był pyszny, ale nie wiem dokładnie, jak się przyrządza takie danie. W necie są na pewno przepisy smile.

      Co do herbaty - latem można z niej robić herbatę mrożoną (dodając jeszcze jakieś soki, owoce) albo sorbet. smile

      Tuńczyk w sosie własnym: zdecydowanie pasta na kanapki (np.wymieszać z bryndzą, ale może być i doprawiony twaróg plus drobno wkrojony ogórek kiszony - w necie jest trochę przepisów na ten temat wink. W pastach na kanapki (z bryndzą a być może i z tuńczykiem) widziałabym również pokrojoną marynowaną paprykę.

      Odrobinę płatków owsianych oraz ewentualnie rodzynki można też razem namoczyć w ciepłej wodzie z miodem i dodać następnego dnia do naturalnego jogurtu - i mamy zdrową przekąskę/śniadanie smile.

      Dżemami można przekładać babki piaskowe, ciasta na zimno (na biszkoptach, typu tiramisu). Na pewno na ich bazie można byłoby też przygotować sos do ..... mięsa, ale ja nie umiem smile

      Mleczko kokosowe - do deserów kawowych na zimno i ciepło, z prądem wink. Pogoda sprzyja obecnie tym drugim. wink

      Marynowana dynia: istnieją w necie przepisy na tarty słodko-słone właśnie z marynowaną dynią, oraz na tarty słodkie przełamane marynowaną cukinią.

      Papier ryżowy: może farsz "typu tortilla", na bazie fasoli?

      Ha - zużyłam wszystko smile. Przepraszam, że nie zawsze konkretne przepisy, ale konkretyzacje z pewnością znajdziesz w Google albo bardziej wprawna kucharka/kucharz dopisze. smile

      A tak a propos oszczędzania, ale i zdrowia (tzn. żeby było bez konserwantów, polepszaczy itp): co warto kupić w Lidlu i Biedronce?

      Mam obydwa sklepy po drodze do pracy i kupuję czasem w obydwu twaróg ziarnisty, a w Lidlu: pesto zielone (uwielbiam właśnie to z Lidla, na marginesie, przypomniałam sobie, że jem je z makaronem razowym wink), wędzonego łososia, serek pleśniowy camembert niskokaloryczny (czasem, bo niezbyt zdrowy, ale lubię wink), chleb chrupki (ze składu wynika, że jest on bez zbędnych dodatków), jaja od kury z wolnego wybiegu, czasem owoce, jak są świeże (nie zawsze są).

      Na co jeszcze warto zwrócić uwagę (chodzi mi zarówno o jedzenie, jak i o chemię)?


      Pozdrawiam smile
    • guderianka Re: kulinarnie - jak zuzyc? 20.09.12, 11:40
      > - 3 puszki mleka kokosowego (pewnie jakies curry?)-zupa kokosowa
      > - 3 puszki tunczyka w sosie wlasnym+kiszony ogórek+cebulka w kostkę i jest pasta rybna
      > - makaron razowy penne- do zapiekanki makaronowej z papryką, dynią, do tego kup filet z kurczaka i pomodory+ zioła
      > - marynowana papryka (kilka sloikow)-j.w. + kurczak wędzony+kukurydza+jajko gotowae+ogórek typu korniszon
      > - marynowana dynia (kilka sloikow)-j.w. + może na kanapki ?
      > - platki owsiane (owsianka jakos nie wchodzi a ciastek nie lubie)-nie poradzę, do głowy przychodzi mi muesli ew,jako panierka do kotletów/ryby
      > - papier ryzowy (sajgonki pewnie ale czy cos jeszcze?)-nie wiem
      > - dzemy od tesciowej (nie lubimy za bardzo kanapek i nalesnikow na slodko)-bułeczki drożdzowe
      > - mnostwo bialej herbaty lisciastej (jakos slabo sie ja nam pije)-oodaj winkalbo daj dziecku do wykorzystania do pracy plastycznej wink
      --
      http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/aj/bi/e83n/A8WTTObXAoZ7NOGD9X.jpg
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka