Dodaj do ulubionych

Posiłki - pomysły na tanie i smaczne dania

12.01.07, 14:35
Mam propozycję, może spiszmy nasze pomysły na tanie, smaczne, a jeżli się uda
to i szybkie dania w tym wątku i przypnijmy go szpilką, aby zawsze był pod
ręką. Często tak jest, że zostają nam jakieś produkty, z którymi nie bardzo
wiemy co zrobić, żal wyrzucić, bo to wszak pieniądze, a tak może nas coś
zainspiruje. Dania mają być sprawdzone, czyli, nie gdzieś tam przeczytane w
gazecie i spisane, tylko przetestowane we własnej kuchni. W tytule wątku
wpisujemy nazwę, a w treści przepis.
--
Patusia ma juz
Edytor zaawansowany
  • 12.01.07, 14:43
    Właśnie przed chwilą zrobiłem przegląd tego forum pod kątem tanich posiłków i
    uzbierałem ich 30 stron. Mam to wszystko wrzucić? Chyba nie da rady smile
  • 26.01.10, 18:22
    to jak nie da rady wrzućić na forum oszczędnościowe przepisy to
    poproszę na maila gosiaczek278@gmail.com
    dziękuję serdecznie
  • 07.07.11, 14:34
    Witam,
    uśmiechnę sie o te 30 stron tanich i prostych dań na e-maila gazetowego.Pozdrawiam
  • 23.08.11, 20:51
    proszę bardzo, tanie a dobre

    podudzia w Biedronce, 4 szt koszt 3,99 zł, a z kurczaka 2 szt to ok 2,50 zł

    przepis:

    udziec z kurczaka 2 szt ( 2,50 zł )
    cebula 1 szt ( 0,30 zł )
    marchew 2 szt ( 0,30 zł )
    majonez 2 czubate łyżki ( 0,50 zł )
    przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
    olej 2-3 łyżki
    kuskus ( 1,40 zł )

    filety z podudzi (sama wytrybowałam kostki), bez skóry, posolić i popieprzyć, doprawić ostrą papryką
    obraną cebulę pokroić w piórka, a marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach, następnie cebulę z marchwią przesmażyć na małej ilości oleju..

    podudzia przełożyć do formy, podlać odrobiną wody (ja lubię sos, króry powstaje po upieczeniu), nałożyć na nie warstwę z cebuli i marchwi, następnie na wierzchu rozsmarować majonez, po łyżce na porcję..
    zapiekać ok 25-30 min w temp 190-200'C

    kuskus lekko posolić, zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut i gotowe, sosem powstałym z pieczenia polać kaszę..

    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wd/ki/nfo0/UNtGdKKSbE3liTBtWX.jpg

    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wd/ki/nfo0/EJXCIMMZ7zbbt3KADX.jpg



    --
    uigi.blox.pl/html
  • 25.08.11, 16:16
    proste, szybkie i tanie....

    na przekąskę, lekki obiad lub deser....

    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wd/ki/nfo0/ZDHkdbmIeeEx7p7xxX.jpg



    --
    uigi.blox.pl/html
  • 27.08.11, 18:09
    muszelki z pieczarkami

    ugotować muszelki lub dowolny makaron 1/2 opakowania - cena 1 zł
    cebulę 0,10 zł 1 szt przesmażyć na oleju pokrojoną w piórka, dodać 10 pieczarek pokrojonych w plasterki 0,80 zł, podlać wodą, pod koniec smażenia dodać makaron, wymieszać, podawać z odrobiną tartego żółtego sera..

    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wd/ki/nfo0/73MaPIa3zav1Qymt7X.jpg


    przepis jn
    --
    uigi.blox.pl/html
  • 16.09.11, 20:16
    ryba w cieście...

    1/2 kg mintaja, ziemniaki i parę deko fasolki szparagowej.... u mnie koszt porcji wyniósł ok 2,30 zł
    no może dla górnika trzeba takich porcji ze dwie, ale dla nas są wystarczające..

    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wd/ki/nfo0/ONpqgzREbXvQPkmxtX.jpg

    --
    uigi.blox.pl/html
  • 21.02.15, 20:01
    Wydaje mi się że naleśniki są w miarę tanim jedzeniem. Mleko, mąka, jajka i jakiś dżem do posmarowania smile
    --
    Blog Blokowisko Oszczędza
  • 03.07.12, 16:21
    tapatik bardzo barzo proszę o @ z tymi przepisami magdabober1981@wp.pl
  • 28.09.12, 19:57
    byłabym bardzo wdzięczna za wysłanie tych wszystkich przepisów! smile mail: klaudyna.kowierska@gmail.com
  • 12.01.07, 14:46
    Może ja dam przykład. Proste, ze składników, które zawsze są w domu i smaczne.
    Często robię na niedzielę.

    Składniki:
    1/2 margaryny Kasia
    4 jajka
    1 szkl.cukru
    cukier wanilinowy,lub migdałowy lub zapach
    1,5 szkl.mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki oleju
    owoce (puszkowe ananasy,brzoskwinie,świeże- śliwki,truskawki,maliny,jagody,
    oprócz gruszek i jabłek)

    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Margaryna + cukier + cukier waniliowy
    utrzeć na jednolitą masę. Wbić po 1 jajku i dodać łyżkę oleju,zmiksować. I tak
    4x. Na końcu dodać mąkę z proszkie do pieczenia. Prostokątną blaszkę wyłożyć
    papierem do pieczenia, wylać ciasto, na wierzch położyć owoce. Piec około 40-45
    min w piekarniku nagrzanym do temp.175-180 stopni.
    Wychodzi zawsze.

    --
    Patusia ma juz
  • 12.01.07, 17:04
    fajny przepis,na pewno zrobię.
    Napisz tylko czy musi byc ten papier?Nie może byc np margaryna+bułka tarta?
  • 20.05.07, 00:13
    Dlaczego wy piszecie o ciastach? Tego w tanim i zdrowym żywieniu nie może być.
  • 13.01.07, 17:57
    Dzięki za fajny przepis! Ciasto wyszło pyszne z brzoskwiniami z puszki! smile)
  • 03.05.07, 09:28
    to proste bardzo:
    w garnku roztopic kostke masla lub margaryny,dodac pol szklanki wody i szklanke
    cukru,jak sie roztopi to poczekac jak wystygnie,dodac 3-4 lyzki kakao,potem
    dodac ok.350g zyklego mleka w proszku(mozna je kupic w
    supermarketach),wymieszac,dodac ok.150g rozkruszonych zwyklych herbatnikow i co
    chcecie:orzechy,rodzynki,co jest pod reka i wylac na blaszke,wstawic do lodowki
    i po 3 godzinach kroic-pyszne dla dzieci i dla doroslych,taka niby domowa czekolada
  • 19.01.11, 14:00
    U mnie to się nazywa blok czekoladowy smile uwielbiany przez wszystkich smile Pochodzi z czasów, kiedy w sklepach nie można było kupić czekolady. Rewelacja!
  • 28.05.07, 10:09
    blacha o jakich wymiarach , bo mam rózne prostokatne?
    ile tych owoców? cała puszke?
    --
    Ja to ja...
  • 05.07.09, 09:50
    pyszne to ciasto! upieklam je wczoraj z mrozonymi malinami. dzieki
    za przepissmile
  • 11.07.09, 16:28
    tez pieke to ciasto. Lepsze jest ednaj, jak pzrynajmniej jedno bialko ubijesz z
    cukrem i po jakis 20 minutach pieczenia wylozysz ostroznie na ciasto. Wtedy
    nalezy nieco zmniejszyc temp. pieca na ok.160° C. Piana powinna byc podsuszona
    isypka, jak beza. Pychota.
  • 12.01.07, 17:36
    Składniki:
    50 dkg mielonej wieprzowiny
    1 średnia cebula
    1 czerstwa kajzerka
    1 jajko
    1 spory ząbek czosnku
    2 łyżki mąki
    sól, pieprz, ulubione zioła
    2 ziarna ziela angielskiego
    1 duży liść laurowy
    olej lub oliwa do smażenia

    Sos:
    1 mały kubeczek gęstej śmietany (np. 18%)
    2 łyżki mąki
    1 spory pęczek posiekanego koperku
    Sposób przygotowania:
    Do mięsa dodać namoczoną w mleku lub wodzie i dobrze odciśniętą kajzerkę,
    posiekaną dość drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, całe
    jajko, przyprawy. Wszystko wyrobić na jednolitą masę. Formować z niej pulpeciki
    wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je w mące (nadmiar otrzpać) i smażyć na
    rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoto.
    Podsmażone pulpeciki włożyć do garnka, zalać wodą tak żeby je przykryła, włożyć
    ziele angielskie i liść laurowy, posolić. Dusić na małym ogniu około 30 min.
    Przestudzić.
    Pulpeciki wyjąć na talerz. Śmietanę rozprowadzić z mąką, szczyptą soli i
    wystudzonym wywarem, w którym gotowały się pulpeciki, dolać do reszty wywaru
    starannie mieszając i podgrzewać na niewielkim ogniu. Dodać posiekany koperek,
    pieprz, ew. sól do smaku i włożyć pulpeciki. Jeszcze chwilę całość podgrzać.
    Podawać z ryżem i ogórkiem kiszonym
  • 12.01.07, 17:38
    Składniki:
    18 – 20 małych, cienkich kiełbasek, np. koktajlowych ( ja kupuję 6 “smerfów” lub
    10 śląskich delikatesowych i dzielę na mniejsze kawałki)

    3 dag drożdży świeżych
    1,5 łyżeczki cukru
    2 żółtka
    0,5 szklanki mleka 2% lub 3,2%
    3 łyżki kwaśnej śmietany, 12% lub 18%
    1,5 łyżki oleju lub oliwy

    1 łyżeczka soli
    40 dag mąki pszennej

    1 białko
    Sposób przygotowania:
    Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Drożdże zasypać cukrem, a gdy się rozpuszczą
    wymieszać dokładnie z żółtkami, dodać olej, następnie śmietanę i na końcu lekko
    podgrzane ale nie gorące mleko. Wymieszać dokładnie. Wlać całość do przesianej i
    wymieszanej z solą mąki. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części.
    Każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 20 cm x 25 cm. Wycinać
    radełkiem paski o szerokości około 2 cm i długości 20 cm. Posmarować
    roztrzepanym białkiem. Każdy pasek zawijać spiralnie wzdłuż kiełbaski. Tak samo
    postąpić z drugą częścią ciasta. Kiełbaski zawinięte w ciasto układać na blasze
    wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować białkiem. Piec 18 – 20 minut do
    zarumienienia.
  • 12.01.07, 17:42
    Składniki:
    6-7 średnich ziemniaków
    mały słoiczek chrzanu
    plaster boczku surowo-wędzonego
    plaster wędzonej ogonówki
    1 kiełbaska śląska
    1/2 szklanki śmietany
    1 łyżka mąki
    2 kostki bulionowe
    2 litry wody
    sól, pieprz, majeranek
    liść laurowy
    Sposób przygotowania:
    Obrane ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą, posolić i zagotować
    pod przykryciem. Dodać kostki bulionowe, liść laurowy, chrzan, roztartą sporą
    szczyptę majeranku, przykryć i gotować dalej na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną.
    W tym czasie pokroić boczek, wędlinę i kiełbasę na małe kawałki i podsmażyć na
    łyżce oleju na rozgrzanej patelni. Dodać wszystko do zupy i przyprawić świeżo
    zmielonym czarnym pieprzem.
    Smietanę dobrze rozmieszać z mąką i zahartować ją gorącą zupą - czyli wlać do
    kubka ze śmietaną kilka łyżek zupy, dokładnie wymieszać, powtórzyć to jeszcze
    kilka razy, a następnie przelać zawartość kubka do garnka. Wymieszać i podawać.
  • 12.01.07, 18:14
    a ja często robię mini zapiekanki. Jak mam bułki to kroję na pół i wydrążam
    napycham duszonymi pieczzarkami, posypuję serem i do pieca smile A jak nie mam
    bułek to kromeczki.
  • 01.02.14, 22:57
    Zupa teściowej z jajem.
    dwie marchewki
    kawałek pora
    kawałek selera
    kawałek pietruszki
    mała cebulka
    3 ziemniaki
    po jajku na osobę
    opcjonalnie porcje lub kawałek żeberek
    sól, pieprz, majeranek, cukier, odrobina octu,
    śmietana lub mleko rozmieszane z 2 łyżkami mąki do zagęszczenia
    Warzywa obrane ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora, cebulę i ziemniaki kroimy. Wszystko oprócz ziemniaków podsmażamy chwilę i do wrzątku, dodajemy pyrki. Przyprawiamy do smaku, gdy warzywa będą miękkie wlewamy łyżkę octu i delikatnie wbijamy jajka, gotujemy aż jaja będą twarde, zaciągamy.
    --
    drogaodnedzydopieniedzy.wordpress.com/
  • 12.01.07, 18:59

    Skladniki dla 2-3 osób:
    0,5 kg parowek cienkich
    0,5 kg pieczarek
    0,5 kg cebuli
    mały koncentrat pomidorowy
    sol, pieprz

    Wykonanie:
    Parowki kroimy na cztery czesci, na kazdej z tych czesci robimy naciecie w
    ksztalcie krzyza i podsmażamy na patelni. Pieczarki kroimy i tez podsmażamy na
    patelni, cebula w kostkę i tez na patelnie. Wszystko smazymy osobno. Wszystkie
    skladniki wrzucamy do garnka, zalewamy woda z koncentratem, doprawiamy i
    gotujemy chwile, zeby przeszlo smakiem. I tylesmile Aha te naciete parowki trzeba
    podsmazyc do tego stopnia az sie rozejda na tym nacieciusmile
    Zamiast parowek mozna dac watrobke drobiowa - ale nie robiłam tej wersjismile
    Tzlko objetosciowo mniej wychodzismile
    Polecam - szybko i tanio

    --
    Patusia ma juz
  • 13.01.07, 09:03
    MURZYNEK
    1 kostka margaryny
    0,5 szklanki wody
    4 lyzki kakao
    4 jajka
    2 lyzeczki proszku do pieczenia
    2 szklanki maki
    1,5 szklanki cukru
    aromat do ciasta albo cukier waniliowy ale nie koniecznie
    Margaryne,wode,kakao,aromat zagotowac ciagle mieszajac zeby nie
    przywarlo.ostudzic zmiksowac z jajkami,maka i proszkiem.wlac ciasto do formy
    natluszczonej i obsypanej maka.piec w temp ok 180 stopni.ja do tego ciasta
    czesto dodaje kokos,albo ziarenka maku surowego,albo przekladam dzemem,albo
    galarekta ze sniezka,albo kremowka.ciasto jest super za kazdym razem inne i
    zawsze wychodzi.
  • 13.01.07, 13:06
    Składniki:
    2 piersi kurczaka - o łącznej wadze około 60 dag
    łyżka oliwy
    około szklanki naturalnego jogurtu
    łyżka drobno posiekanego szczypiorku do dekoracji

    marynata:
    łyżeczka suszonego czosnku
    po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki w proszku
    łyżeczka suszonego oregano
    pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    pół łyżeczki rozmarynu
    pół łyżeczki soli
    pół łyżeczki mielonego kminku
    spora szczypta pieprzu cayenne
    szczypta tymianku
    2 łyżki oleju
    Sposób przygotowania:
    Piersi kurczaka myję i dokładnie osuszam. Kroję na bardzo cienkie i długie
    paski. Wszystkie składniki marynaty mieszam dokładnie ze sobą i wkładam do niej
    pokrojone mięso. Odstawiam na 10 minut.

    Na patelni rozgrzewam silnie łyżkę oliwy i kiedy zaczyna dymić, wkładam mięso
    razem z marynatą - smażę na dużym ogniu, cały czas mieszając przez 3-4 minuty -
    kawałki mięsa powinny zacząć się lekko przypalać - wtedy zaś z przypraw
    wydobędzie się ich cały aromat.

    Mięso wykładam na talerze, polewam zimnym jogurtem i dekoruję szczypiorkiem
    Podawać z ryżem i surówką.
  • 21.06.08, 21:03
    Moim zdaniem używanie piersi kurczaka w przepisie wyklucza z definicji pobyt
    tego przepisu pod tym wątkiem.
    --
    Fakt, że jestem paranoikiem, nie oznacza jeszcze, że cały świat nie sprzymierzył
    się przeciwko mnie.
  • 08.02.09, 12:49
    a nieprawda! ja kupuję kurczka w Biedronce i trybuję go,mam wtedy
    piękną pierś kurczka za małe pieniądze
  • 05.07.11, 14:32
    Gyros z tego przepisu jest autentycznie swietny, ale jesli sie cytuje przepis na zywca przepis z portalu kuchennego (platnego zreszta smile to miloby bylo podac chociaz autora/zrodlo.
  • 14.01.07, 20:44
    Składniki:
    1 opakowanie sera Feta
    1 puszka kukurydzy mała
    4 małe ogórki konserwowe
    4 jajka na twardo
    1 puszka ananasa
    mozna jeszcze kawałeczek żółtego sera (ale ja nie daję)
    majonez, ja daję Babuni Hellmasna, ok. 1/2 dużego słoika

    Wszystko kroimy w drobną kostkę, co przy fecie wymaga wprawy, trzeba mieć fetę
    z lodówki. Mieszamy. Dodajemy majonez. Raczej nie doprawiamy, feta sama w sobie
    jest już słona. Najlepiej sałatka smakuje schłodzona.
    Super smakuje.

    --
    Patusia ma juz
  • 16.01.07, 09:25
    może samo danie nie jest supertanie, ale oszczędne przez to, że wykorzystuje
    resztki z poprzedniego obiadu - czasmi zostaje pieczeń w ilości za małej na
    cały następny obiad, więc - zapiekanka: ugotowany makaron, to mięsko pokrojone
    w małe kawałki, kawałki ananasa z puszki, parę suszonych śliwek, polane oliwą,
    posypane sezamem i na wierzch starty ser- zapiec. wykwintne, lekkie, pyszne
    danie, które wychodzi w ogromnych ilościach prawie z niczego
    --
    Z wiekiem szansa na miłość dozgonną wzrasta
  • 17.01.07, 03:46
    Składniki:
    Kurzęce uda: po jednym na łebka
    Cebula: pół sporej na osobę
    Papryka (strąki): ile chcemy, raczej dużo (2-3 na osobę)
    Oliwa, czosnek, pieprz, sól, słodka papryka mielona, śmietana/jogurt


    Udka zamarynować (najlepiej dzień wcześniej) w: roztartym czosnku, oliwie, soli
    i pieprzu. Obsmażyć na silnym ogniu wraz z cebulą pokrojoną w kostkę. Podlać
    wodą, dusić pod przykryciem prawie do miękkości. 20 min. przed zdjęciem z ognia
    dodać pokrojoną w półplasterki różnkolorową paprykę. Przed podaniem doprawić
    łyżką śmietany/osobę i papryką w proszku. POdawać z makaronem.

    --
    Używam [kogo? czego?] CalgonU.
    Ubieram SIĘ W sukienkę z dekolTem.
    Ziemniaki ŚCIERAM na tarce a nie tarkuję.
  • 19.01.07, 22:30
    1 szklanka mleka
    1 szklanka cukru
    2 łyżki kakao
    2 łyżki oleju
    1/4 kostki margaryny
    2 szlkanki mąki
    1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
    Mleko, cukier, kakao, olej i margarynę wymieszać podgrzewając ( nie gotować!).
    Po ostudzeniu dodać mąkę z sodą (mnie lepiej wychodzi na sodzie). Przelać na
    keksówkę i do piekarnika. Ostudzone ciasto polać polewą z 1/4 kostki margaryny,
    2 łyżek śmietany, 2 łyżek kakao i 2 łyżek cukru. Składniki wymieszać
    podgrzewając. Gorącą polewą polać ciasto.
  • 20.01.07, 14:11
    zapomniałam o 1 jajku, które dodaje się razem z mąką smile
  • 22.01.07, 21:57
    50 dkg sera - np sernikowy tosca, albo z biedronki w wiaderku, lub inny ale
    musi być gładki lub dobrze zmielony - jak ser jest słodki dajemy mniej cukru!!!!
    1 szklanka cukru pudru
    4 jajka
    20 dkg masła lub Kaśki(4/5 kostki)
    cukier waniliowy
    filiżanka rodzynek
    kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
    skórka pomarańczowa ok. 2 łyzek (niekoniecznie)
    tłuszcz i bułka do formy

    ilośc do średniej tortownicy

    z białek z dodatkiem szczypty soli ubijamy pianę;
    zółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy zmiękczony tłuszcz i cały
    czas ucierajac dodajemy mąkę ziemn. i ser, gdy całosc sie połączy delikatnie
    dodajemy bakalie i pianę z białek - dokładnie łączymy;
    przekładamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tortownicy
    wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
    pieczemy godzine z kawałkiem - wierzch musi być zarumieniony, a boki odstawac
    od formy...
    po przechłodzeniu kroimy

    po wyciagnięciu z pieca sernik trochę opada!!!!

    zawsze wychodzi i jest pyszny
    --
    Patusia ma juz
  • 22.01.07, 22:02
    Czy tanie, to nie wiem, ale na pewno sprawdzone:

    Przepis 1
    kostka masła/margaryny (moja mama daje pół i jest ok, ja całą, bo potem drugie
    pół lezy latami,
    szklanka cukru, spokojnie można pół, zwłaszcza jeśli dodajesz waniliowy
    jajko
    3 szklanki mąki, może być krupczatka, może poznańska
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ewentualnie cukier waniliowy

    wszystko razem zagnieść, jeśli za suche, to poprawiać konsystencję kwaśną
    śmietaną, na pół godziny do lodówki i robić z tego kruche ciastka.
    ja wałkuję i wycinam szkalnką, a mama kiedyś puszczała przez maszynkę do
    mielenia - miała taką specjalną nakładkę...
    Mozna uzyc jako kruchego ciasta do jabłecznika.
    Acha, przy tych proporcjach i krupczatce ciasto wchłania u mnie sporo mąki przy
    wałkowaniu.
    Piec w 180 stopniach, jak juz się zrumieni, to potem błyskawicznie sie przypala.

    Przepis 2
    Nie wiem, czy tanie, ale trwałe:
    250 g płatków owsianych
    200 g tłuszczu
    125 g cukru
    1 jajko
    1 lyzeczka proszku
    100 g mąki

    Płatki zalać wrzącym tłuszczem, dodać cukier, jajko, mąkę, proszek i aromat
    (waniliowy chyba najlepszy, bez tez ok).
    Wymieszać, kłaść łżkami na blachę, piec w 180 stopniach

    --
    Patusia ma juz
  • 23.01.07, 23:52
    Ugotować kartofle z sola ,przestudzić.Jesli ma byc tyle co na 2 osoby to trzeba
    ugotować tak jak na normalny obiad dla 2 osób. Kartofle muszą wystygnąć po
    czym trza je zmielić,ja używam "ręcznej" praski- trwa krócej i mniej zmywania.
    Wywalamy to do czegoś głębokiego zbijamy w kulę i dzielimy kulę na 4
    części.Jedną z tych czterech części wyjmujemy i kladziemy na górę a w miejsce
    po tej częsci wsypujemy mąkę ziemiaczaną. Takie są mniej więcej właśnie
    proporcje- mąki ma byc tyle co jedna czwarta ziemiaków. Dodajemy jajko czy też
    dwa i wyrabiamy ciasto. Ma być jednolite i sie nie lepic za bardzo wiec jakby
    sie okazalo,ze jajka za bardzo rozrzedzily mase- dodac jeszcze troche mąki.
    W miedzyczasie zagotować osolona wode. Z ciasta formować kluchy- mają wygladać
    jak splaszczone pyzy a po środku robimy wgniecenie palcem. Wrzucać do
    wrzątku ,gotować az wypłyną. Podawać ze zrumienioną bułką tartą i roztopioną
    margaryną,Pycha i taniocha.
  • 24.01.07, 08:36
    moi rodzice są rodowitymi ślązakami i w związku z tym muszę oprotestować twój
    przepis, gdyż dodaje się mąkę pszenną a nie ziemniaczaną!!!!
    --
    łaskotki łaspieski
  • 24.01.07, 14:00
    Do klusek, o których pisze Aga dodaje się właśnie mąkę
    ziemniaczaną do dołka po 1/4 ziemniakach.
    Można dodatkowo dodać mąki pszennej ale dosłownie troszkę.
    Pozdrawiam
  • 25.01.07, 20:22
    też mam rodzinę na śląskusmile Ja zawsze robię z mąką ziemniaczaną.
  • 29.01.07, 14:29
    A ja jestem ślązaczką.... smile)
    Do klusek śląskich zawsze dodaje się MĄKĘ ZIEMNIACZANĄ. Nigdy pszenną. Co do
    jajek to są zdania podzielone. U mnie w domu i u teściowej nigdy się nie
    dodawało jajek, natomiast spotkałam sie u innych z tym, że dodają. Generalnie
    kluski śląskie są chyba twardsze z jajkami.
    Tradycyjnie to się je zjada oczywiście z roladami, ale czasem jak zostanie
    ugotowanych na drugi dzień, to można je pokroić na cząstki i podsmażyć z
    cebulką (jak pierogi) albo z kapustą kiszoną (jak łazanki) albo zwyczajnie z
    resztką sosu. Ja je uwielbiam, ale ze względu na wagę - ograniczam sad
  • 27.02.07, 09:10
    najlepiej dodać np. 1 jajo i 2 żółtka lub same żółtka (zależy oczywiście od
    liczby ziemniaków) - wtedy kluchy miekkie


    --
    Tomek
    Wojtek
  • 11.01.08, 12:14
    miało być tanio, to bez jajek. Zawsze zresztą robię bez jajek. Rodowita Ślązaczka
    --
    Forum Tychy Dobre Miejsce
  • 18.02.09, 09:47
    Na pewno daje sie ziemniaczana mąkę a jejek nie trzebasmile
    --
    http://tiny.pl/vd5w
  • 15.02.07, 14:16
    Jak ma być niedrogo i zdrowo:
    Moje dziecko to uwielbia i ja też, szybko się robi i drogie nie jest.
    Proporcje na oko, zależy dla ilu osób.
    Kilka ziemniaków obrać i pokroić w plastry
    Tak samo obrać i pokroić 2-3 marchewki, 1 seler, 1 por, 1 pietruszke dużą i 1-2
    cebule.
    Można dodać pokrojoną kiełbasę, szynkę, boczek w plasterki ale jak sie nie da,
    będzie danie warzywne. Do popicia koniecznie maślanka, my uwielbiamy.
    A robi sie tak - do garnka (stalowego najlepiej, nie emaliowanego!) nalać łyżkę
    oleju,rozprowadzić po dnie, i układać warstwami, pierwsza warstwa na dnie
    powinna być cebulka albo wędlina, warstwy z lekka posolić, popieprzyć czy tam
    warzywkiem posypać, jak kto lubi.
    I wtedy przykryć i na kuchenkę. Tak kilka minut, aż się cebulka ta z dna z
    lekka przyrumieni albo ta wędlinka. Pilnować, żeby nie zaczęło sie palić. Potem
    dolać trochę wody (wszystko zalezy od wielkości garnka i ilości potrawy ale
    generalnie nie np. połowę tylko raczej ok 1/4). I dusić, aż się warzywka zrobią
    miękkie.
    Pamiętajcie o maślance...
    Ach, na dwie osoby to spokojnie wystarczy teraz jedna taka włoszczyzna na tacce
    i ze 2-3 duże ziemniaki, lepsze są oczywiscie warzywa latem. Ja to czasem robię
    jak nie mam pomysłu na obiad a z córcią jesteśmy akurat tylko we dwie...
  • 16.02.07, 23:29
    Takie pieczonki robię często w sobotę.
    Na dno rondelka jako pierwszą warstwę daję ziemniaki,
    póżnie warzywa ,cebula, kiełbasa, boczek i ostatnia
    warstwa znowu ziemniaki, które polewam też olejem
    ale nie dolewam wody i na dnie zrobią się ładne pieczonki.
    Do tego może być śmietana lub żurek.
  • 20.02.07, 16:29
    Ja tez takie robie, rowniez wartstwami, ale dodatkowo z kilkoma malymi
    burakami,dodac jako kolejna warstwe. Ziemniaki u mnie rowniez na dno i na gore.
    Dodac nieco tluszczu na gore (ja daje pare lyzek masla). Buraki ogrooomnie
    podnosza smak potrawy!!! Ale wtedy musi byc juz dodana jakas kielbaska, bo
    bardzo pasuje; boczku nie dodaje.
  • 23.02.07, 12:07
    Por pokroić na drobne kawałeczki i usmażyć z 1 cebulą na maśle.
    Ugotować kaszę gryczaną.
    Kaszę wyłożyć na talerz, na górę położyć usmażony por, posypać żółtym startym
    serem, można polać jeszcze roztopionym masłem.
    Pychotka. Ja podaję to zawsze jeszcze z kefirem.
    Smacznego.
  • 02.04.07, 07:55
    Składniki: danie dla 2-3 osób
    1/2 kg dowolnego mięsa (szynka wieprzowa, karkówka, piersi kurczaka, wołowina,
    obojetnie)
    4 marchewki;
    4 cebule;
    5-6 ziemniaków
    liśc laurowy, ziele angielskie, sól, ogólnie przyprawy
    masło

    mieso umyć, włożyć do garnka, dodać obraną marchewkę, cebulę w krąąkach, zalać
    wodą, dodać ziele angielskie i liśc laurowy, posolic, popieprzyć (WAŻNE!
    zapamiętać ilość wrzucanych ziaren ziela i lisci lauru!!), gotować tak długo aż
    mięso się ugotuje- dłuzej dla wołowiny (około 1h-1,5h), krócej dla drobiu (ok.
    pół godziny). dodac pokrojone w kostę ziemniaki (około 20 minut), poczekac az
    sie ugotuje. Gdy wszystkie warzywa bedą miękkie, wyjąć mieso z garnka, odlac
    wywar warzywno- miesny (najlepiej zlać do jakiegos kubka- bradzo smaczny rosół
    powstaje). Wyjąć liść laurowy i ziele angielskie (dlatego trzeba było zapamiętac
    ile sie tego wrzucało), zmiksować blenderem, lub utłuć jak ziemniaki tłuczone,
    dodac masła (kilka łyżek- ile kto lubi) wymieszać. mieso pokrajac w plastry,
    podawać z warzywnym piure (celowa pisownia). PYCHA- mój mąż za tym przepada,
    danie odpowiednie dla rocznego dziecka bez uczulenia na białko mleka krowiego
    (chyba ze masło zastąpiło by się oliwą z oliwek- ale nie sprawdzałam tej wersji).
    _______________________oOo________________________
    Co robią koty?
    -skakają.
  • 26.04.07, 12:59
    rewelacja!
    robiłam wczoraj smile i polecam wszystkim
    smaczne, nietuczące a sycące, i nie wymaga wiele pracy

    --
    Kapitalizm jest systemem jednoznacznie obchodzącym się z ludźmi, którzy nie
    wiedzą, co podpisują.
  • 31.07.07, 09:13
    pychoya!!! polecam, szybkie i przepyszne
  • 26.04.07, 13:04
    zrobić cienkie naleśniki (chyba nie muszę podawać na nie przepisu smile
    farsz: pasztet lub kiszka pasztetowa, cebula, troszkę tłuszczu
    panierka: jajo, trochę mleka, bułka tarta
    barszczyk czerwony

    na patelni obsmażamy cebulkę, gdy się zeszkli, wrzucamy do niej pasztet (lub
    pasztetową), mieszamy, można doprawić do smaku wg uznania
    Ciepłym farszem smarujemy naleśniki, składamy, obtaczamy w rozbitym jajku i
    bułce, smażymy na tłuszczu
    Podajemy na ciepło z czerwonym barszczykiem
    Ja uwielbiam smile
    --
    Kapitalizm jest systemem jednoznacznie obchodzącym się z ludźmi, którzy nie
    wiedzą, co podpisują.
  • 09.05.07, 21:06
    polecam, szybkie i tanie danie
    makaron dość gruby, typu penne lub świderki-ja lubie z Lidla za 1.69 ugotowac
    al-dente
    w tym czasie przygotowujemy sos
    w blenderze lub mikserze:
    trochę oliwy z oliwek może być olej
    natka pietruszki posiekana-pęczek
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    zmiksowac i wymieszac w garnku z ciepłym ,ugotowanym makaronem
    można posypać startym serem a w wersji wykwintnej mozarella-oststnio nabylam w
    promocji z Lidla za jakies 1.70
    Smacznego

    --
    Witaj moje Słonko
    Stefan
    Zobaczcie
  • 19.03.12, 10:20
    wypróbowałam. Pycha smile
  • 14.05.07, 21:59
    -udka układamy w żaroodpornym naczyniu , posypujemy wegetą, tymiankiem i
    czosnkiem
    - ziemniaki kroimy w cwiartki i kladziemy na udkach
    - cebulę na pół lub w cwiartki
    -całe ząbki czosnku (ile kto lubi, ja daję całą główkę)
    - wszystko to można posypac jeszcze wegetą i papryką
    - polewamy oliwą

    wstawiamy na godzinę do nagrzanego do 200 st. piekarnika
    Pyszny obiadek a taki prościutki smile
  • 31.07.08, 10:29
    Pulpeciki w sosie z pieczarkami.
    Robie je wtedy jak mam nadmiar rosołu i jakieś mięsko mielone.
    Jeśli nie mam rosołu, wrzucam kostki rosołowe.
    Z mięsa mielonego, cebuli, bułki, jajka i przypraw zrobic kotleciki.
    Podsmażyć je z obu stron na patelni. Do garnka zrosołem wrzucić
    pokrojone w grube kawałki pieczarki. Podgotowac ze 20 min i dołozyć
    kotleciki. Podgotować to wszystko jeszcze ze 20 min. Zaprawić mąką i
    śmietaną. Można jeść z pieczywem, ryżem, ziemniakami.
    --
    Bartolin
  • 15.05.07, 19:36
    To dla tych, którym zostało trochę usmażonych naleśników, a niekoniecznie chcą
    je jeść z serem lub dżemem.
    SKŁADNIKI
    Usmażone naleśniki
    Starty żółty ser
    Śmietana 18%
    Przyprawy, zioła
    (ilość składników zależy od naleśników)
    PRZYGOTOWANIE
    Do startego sera dodać przyprawy i połączyć ze śmietaną (najlepiej małe
    opakowanie, starcza na farsz dla ok 6 naleśników). Farsz ma być gęsty, więc
    dodać sera, jeśli na oko jest zbyt rzadki. Zostawić troszkę sera do posypania.
    Nakładać farsz na 1/4 naleśnika i składać je w trójkąty. Smażymy na patelni, po
    obróceniu posypać resztką sera i przykryć.
    Ja podaję z ketchupem.
    Bardzo proste i sycące danie. Polecam!!
    --
    Do dnia ślubu pozostało...
  • 16.05.07, 14:25
    Ja zdecydowanie polecam Pierogi z mięsem.
    U mnie w domu wszyscy je uwielbiają, tylko miałam nielada problem, żeby znaleźć
    do nich odpowieni farsz. Nigdy nie wiedziałam czy robić w podsmażonej
    wieprzowiny, czy może z jakiegoś mięsa mielonego... I tak kiedyś wpadłam na
    pomysł, aby mięso z rosołu poprostu wsadzić do zamrażarki i zamrozić
    (domowinicy mieli już dość mięska w sosie musztardowym/śmietanowym/koperkowym).
    Przeis jest bardzo prosty do wykoniania wink zresztą jak każde pierogi.

    Ugotowane mięso z rosołu (jeśli mam mało to zamrażam i czekam na kolejny
    rosół), rozmrażam, "przepuszczam" przez maszynkę do mięsa na drobnych oczkach,
    dodaje przysmażoną cebule (zależy ile mam mięsa zwykle dodaje 1 -2 cebul),
    jeśli jest zbyt suche to dodaje 1 kostke rosołku warzywnego rozpuszczonego w
    szkalce wody/ ewentualnie w połowie, dodaje do mięsa, sól, pieprz, pieprz
    ziołowy. Robie pierogi, gotuje i gotowe wink a pyszne są, że mmmmmm. Szkoda, że
    nie mam mięsa z kuraka, bo bym zaraz nalepiła wink
    --
    "Myśli o przyszłości, choć pełne niepokoju, budzą wielkie nadzieje..."

    "Człowiek nie jest stworzony do klęski. Człowieka można zniszczyć ale nie
    pokonać..."
  • 18.05.07, 14:15
    na 1- 2 osoby
    opakowanie uszek ( ja lubie z kapustą i grzybami, ale mięsne też dobre)
    śmietana ( mały kubek)
    zółty ser
    wędlina
    czosnek
    uszka gotuje,na patelni podsmażam wędlinkę ( najczęściej taką któa została z
    poprzednich dni) do ugotowanych odcedzonych uszek dodaje ( w ciepłym garnku)
    śmietanę i starty żółty ser + wędlinkę z patelni + czosnek. i szybko
    jem.pychaa!!!!
    inna wersja to z zapieczeniem w piekarniku w żaroodpornym naczyniu posypuje to
    wszystko jeszcze dodatkowo serem czasami dodaje oliwki albo brokuły. palce
    lizać polecam
  • 21.05.07, 08:57
    cisto na naleśniki:
    szklanka wody
    szklanka mąki
    szklanka mleka
    2 łyzki otrąb (otrtębów?)
    1 jajko
    sól
    ciasto dobrze rozmieszać i odstawić na ok 15 min.
    w tym czasie w garnku rozmrozić szpinak ( ze świeżym nie próbowałam, )
    dodać sól, czosnek- dużo, pieprz, może być też trochę gałki, śmietanę i łyżkę
    otrąb(otrębów?)
    usmażyć nalesniki, każdy nadziać masą szpinakową, zwinąć w rulon, posypać
    żółtym serem i zapiec, pycha.
  • 29.05.07, 13:35
    jest naprawdę pyszne i superszybkie! polecam! ja dodałam do smażenia wędliny
    troszkę boczku
    POLECAM
    --
    Kapitalizm jest systemem jednoznacznie obchodzącym się z ludźmi, którzy nie
    wiedzą, co podpisują.
  • 19.03.12, 11:35
    ja jescze do takiego mięska dodaję ugotowaną soczewicę zieloną. Z soczewicą farsz nie jest taki suchy. Pierogi z mięsem i soczewicą to hit u mnie w domu wink
  • 23.05.07, 12:38
    dla 2 osób:
    podwójna pierś kurczaka (pokroić na kawałki)
    1 piwo karmi
    pieprz, sól, papryka w proszku, ew. przyprawa do kurczaka
    oliwa lub olej

    Pierś wrzucamy na rozgrzany na patelni tłuszcz, dodajemy przyprawy. Gdy się
    obsmaży, wlewamy trochę wody, zmniejszamy ogień i mieszamy kawałki piersi, żeby
    się nie przypaliły. Gdy mięso zmięknie wlewamy piwo i smażymy, aż zrobi się
    sosik (piwo wyparuje). Mięsko jest kruchutkie, bardzo smaczne, ma lekko
    słodkawy smak.
    Ja podaję z ryżem, do tego sałatka grecka (kapusta pekińska, feta, pomidor,
    ogórek, ew. kukurydza, oliwki, ananas) albo sałata ze szczypiorem, rzodkiewką i
    śmietaną.
    SMACZNEGO

    --
    Kapitalizm jest systemem jednoznacznie obchodzącym się z ludźmi, którzy nie
    wiedzą, co podpisują.
  • 21.06.08, 21:20
    Jestem pewien, że ten przepis jest wyśmienity dla podniebienia ale czemu akurat
    został zamieszczony w tematyce TANIO????
    --
    Fakt, że jestem paranoikiem, nie oznacza jeszcze, że cały świat nie sprzymierzył
    się przeciwko mnie.
  • 05.07.11, 14:40
    moja rodzina je tak nazywa,ewentualnie placki warzywne.Wrzucam przepis bo są zdecydowanie tego warte.
    A więc:
    Potrzebujemy kawałek zielonej kapusty /1/4 albo i mniej głowki/
    1-2 cebule
    2-3 marchewki
    kilka ziemniaków
    Opcjonalnie również: 1 pietruszka,kawałek selera,por,ale niekoniecznie

    Kapustę szatkujemy drobno,reszte ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Dodajemy kilka łyżek mąki pszennej ,1-2 jajka /opcjonalnie troche mąki ziemnniaczanej,ale jak nie ma to nic nie szkodzismile/

    Teraz najważniejsze: nalezy tę masę porządnie przyprawić,a więc wrzucamy : sporo soli,sporo zmielonego pieprzu,papryki ostrej i CURRY .Curry to podstawa tego dania w ogóle.
    Mieszamy w dosc duzej misce najlepiej rękamismileporządnie.

    Smarzymy na oleju na złoty kolor z obu stron.
    Z tej ilości wyjdzie nam tyle placków,ze 3 osoby / z nienajmniejszym apetytem/najedzą się jednego dnia i zostanie jeszcze na drugi /a są wtedy równie smaczne/
    Można jesc bez niczego i jest pycha,ale....
    jak ma być tanio a jeszcze smaczniej,to polecam sos smietanowysmile

    Chwytamy jedną dużą smietanę,najlepiej 12% bo jestesmy zyczliwie nastawieni do własnej wątroby..../ostatecznie moze to byc jogurt-duzy kubek/
    wsypujemy do niej ze dwie porzadne szczypty majeranku, wciskamy 2 ząbki czosnku,2 łyżki majonezu,2 solidne łyżeczki cukru i z jedną solidną soli,łyżeczkę octu /wszystko jest zresztą kwestią wyczucia/
    a wychodzi nam z tego sos podobny /a niekiedy identyczny/ do tego białego,który podają w pizzeriach dagrasso.

    W/w wspomniane placki z tym sosem......to juz poezjasmileSprawdzcie jak Wam się chce,ale ostrzegam,ze są uzależniającesmile
  • 29.05.07, 13:38
    Gotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę (jeśli są ciepłe można tylko
    ubić tłuczkiem), dodajemy trochę mąki (ok.1/4 objętości ziemniaków), pieprz,
    sól, formujemy kotlety (jak na mielone), smażymy na patelni na rozgrzanym
    tłuszczu.
    Podawać z sosikiem (np. pieczarkowym), albo z kefrem lub zsiadłym mlekiem
    --
    Kapitalizm jest systemem jednoznacznie obchodzącym się z ludźmi, którzy nie
    wiedzą, co podpisują.
  • 17.11.09, 15:07
    skarpetka82 napisała:

    > Gotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę (jeśli są ciepłe
    można tylko
    > ubić tłuczkiem), dodajemy trochę mąki (ok.1/4 objętości
    ziemniaków), pieprz,
    > sól, formujemy kotlety (jak na mielone), smażymy na patelni na
    rozgrzanym
    > tłuszczu.

    Coś mi nie gra sad Zupełnie mi nie wyszło to danie. Ziemniaki
    (jeszcze ciepłe) z mąką w podanej przez Ciebie ilości (zdziwiłam
    się, że nie ma jajka) niestety przypominały breję, bardzo trudną do
    uformułowania. Na patelni z wielkim trudem dało się takie kotlety
    obrócić, a ich smak budził moje wątpliwości (mąka w ziemniakach -
    czy nie zaszkodzi?)
  • 06.01.10, 17:44
    ja rozbijam tluczkiem ugotowane ziemniaki, dodaje doslownie garstke
    maki, sol, pieprz i jajko- bez jajka sie nie zwiaze kotlet

    obtaczam w bulce tartej i smaze na oleju

    podaje z sosem borowikowym knorr z torebki i surowka z czerwonej
    kapusty, jablka, majonez, sol, pieprz, cukier
  • 19.03.12, 12:24
    wiem gdzie jest problem - dodawałaś mąkę do ciepłych ziemniaków wink Ziemniaki można przetrzeć przez praskę, lub tłuczkiem ubić, jak są cieple, ale przed dodaniem mąki trzeba czekać aż ostygną - tak jak na kopytka. U mnie sie na te "kotlety" mówi placki z gotowanych ziemniaków - kotlety brzmią dumniej wink

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.