Dodaj do ulubionych

Wielkanoc - tanie sposoby na świąteczne śniadanie

14.03.07, 12:18
Witam!
Zbliżają się święta a ja w tym roku wydaję śniadanie.... Pomóżcie skomponować
tanie ale eleganckie potrawy na świąteczny stół.

Z góy dziękuję i pozdrawiamsmile
Dorota
Obserwuj wątek
    • procesor Re: Wielkanoc - tanie sposoby na świąteczne śniad 14.03.07, 14:19
      Wielkanoc - to proste smile
      jajka i jeszcze raz jajka w przeróznych postaciach

      nawiasem mówiąc - chrzan najtaniej.. jest wykopac i zetrzeć samemu smile
      i pisze to całkeim poważnie
      w życiu nie kupie takiego chrzanu w sklepie jaki robi moja rodzinka smile jest
      bieluśki, mocny ale nie palący i ten smak!

      poszukam przepisów to zamieszczę -0 ale z jajek to po prostu fantazji trzeba
      wodze popuścić
      --
      "Na ukończenie kliniki hematologii w Łodzi brakuje 2 mln zł. Remont fontanny i
      podgrzewana kostka chodnikowa przed Pałacem Prezydenckim ma kosztować 3,5 mln,
      więc niech nikt nie mówi, że w tym kraju brakuje pieniędzy."
    • kobietazwyczajna Re: Wielkanoc - tanie sposoby na świąteczne śniad 16.03.07, 21:14
      Przykładowe śniadanie z mojego świątecznego stołu
      Po pierwsze oczywiście jajka, gotowane na miękko i twardo. Podane oddzielnie,
      żeby się nie pomyliły smile
      Do jajek, sos chrzanowy własnej produkcji (chrzan ze słoiczka czyli kupiony, do
      tego majonez, śmietana, ciut cukru i to chyba wszystko), sam majonez i
      koniecznie keczup (dla dzieci).
      Tradycyjna sałatka jarzynowa.
      Wędlina; koniecznie szynka, kabanosy.
      świeżutka drożdżowa bułka, pieczywo.
      Masło.
      Nowalijki w postaci pomidorów i ogórków.

      I u mnie jeszcze koniecznie do śniadania musi byc zupa czyli biały barszcz.
      Gotowany na przykład na frankfurterkach (dla każdego po jednej). Kiełbaski
      wyjmuję. Do wywaru dodaję liście laurowe, pieprz, ziele, vegetę, sól, odrobina
      cukru, a potem śmietanę wymieszaną z mąką i na samym końcu kwasek cytrynowy.
      Posypuję obficie majerankiem i bazylią.
      Barszczyk jemy z frankfurterką, jajkiem i dobrociami z koszyczka: pokrojonym
      drobniutko chrzanem, pieczywem, kiełbasą itp.
      Bez barszczu nie wyobrażam sobie śniadaniasmile
      --
      nie mam sygnaturki smile
        • lorenai Re: Wielkanoc - tanie sposoby na świąteczne śniad 19.03.07, 22:02
          "Barszcz biały kiszony" - u nas to nazywa się żurek i jest to coś zupełnie
          innego niż podany wyżej barszcz. No i konieczna do niego biała kiełbasa. Oprócz
          tego szynka i inne wędliny na zimno, ćwikła z chrzanem i sałatka jarzynowa.
          Proste to, ale po odpowiednim udekorowaniu potrafi wyglądać wykwintnie.
          • a_gneskka Re: Wielkanoc - tanie sposoby na świąteczne śniad 20.03.07, 02:02
            Barszcz biały = zakwas na bazie mąki pszennej.
            Żurek = zakwas na bazie mąki żytniej.

            U mnie będzie żurek z białą kiełbasą, ćwikła, chrzan, zamiast wędlin pieczony
            schab/pierś z indyka/boczek (jeszcze niezdecydowane) i pasztet, jaja w 2-3
            wersjach + 1-2 surówki (za sałatką jarzynową nie przepadamy). W ramach deseru
            sernik i może jakiś mazurek...albo w wersji bardziej kosztownej keks.
            --
            Używam [kogo? czego?] CalgonU.
            Ubieram SIĘ W sukienkę z dekolTem.
            Ziemniaki ŚCIERAM na tarce a nie tarkuję.
    • azonka1 Re: Wielkanoc - tanie sposoby na świąteczne śniad 30.03.07, 19:14
      Proponuję upiec pasztet, moja mam robi go co roku na Wielkanoc, jest pyszny i w
      składnikch są głównie jarzyny, więc cyba nie wychodzi drogo, a z całą pewnością
      domowy pasztet będzie doceniony. Dla mnie Wielkanoc to najpiękniejsze ze
      wszystkich świąt w roku i chyba nie drogie. Dużo jajek chrzanu i białej
      kiełbasy (to chyba najdroższe), żurek i tyle. Cudowna zabawa z dzieciakami w
      dekorowanie mazurków.
      --
      Joanna i dzieciaczki forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=22862460
        • azonka1 Re: Wielkanoc - tanie sposoby na świąteczne śniad 05.04.07, 13:58
          mam napisała mi tak:
          do pasztetu kup: kawałek łopatki,przerośniętego boczku,jakiejś wątróbki.30 dag
          słoninki(kawałak z tego trzeba odłożyć do wyłożenia dna foremekdo
          pieczenia),może wszystkiego po około 30dag.Potrzebna będzie 1 cebulka.1
          czerstwa bułka,ja dodaję marchewkę, seler ,ząbek czosnku, 1 cebulkę, listek
          laurowy,kawałek suszonego grzybka.Mięsa można krotko obsmażyć i włożyć do
          garnka,dodać wszystkie warzywa, przyprawy i zalać wodą zeby się z godzinke
          pogotowało.Wystudzić wyjąć ziele i listek. zimne zmiksowac, dodac 2 całe jajka,
          doprawic solą, pieprzem, galką muszkatalowa, kieliszek wytrawnej wodki
          (żołądkowa gorzka),malą lyżeczke cukru, posmakowac czy dobre i włozyć do
          wysmarowanej tluszczem i wysypanej tartą bułką blachy.Piec około godziny pod
          przykryciem poten zdjąć folię i 15-minut bez przkryci w temp. 180-200
          stopni.Jest przy tym trochę roboty wiec mysle ze powinnaś zrobić to przed
          sobotą .pa mama.
          Zawsze myślałam że jest tam więcej warzyw, ale i tak jest pyszne.
          No to będę próbować robić sama.
          --
          Joanna i dzieciaczki forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=22862460
    • mrowka_r świąteczne menu :) 05.04.07, 09:19
      Witam serdecznie!
      Wczoraj wieczorem okazało się, że po raz pierwszy w życiu spędzę Wielkanoc nie u
      rodziców jak to zwykle bywało, ale w towarzystwie męża i jego młodszej siostry.
      W związku z tym mam mały dylemat. Dzisiaj wybieram się po zakupy i nie do końca
      wiem co powinno znaleźć się na mojej liście.
      Na śniadanie wielkanocne chciałam przygotować:
      * żurek
      * jajka
      * sałatkę jarzynową
      * jakieś wędliny
      * bułka drożdżowa
      * buraczki ćwikłowe
      * ciasto

      Czy to wystarczy? Pytam bo w sumie nie wiem od czego mam zacząć i może ktoś z
      Was ma jeszcze inny patent na świąteczne menu?
      • liilka1 Re: świąteczne menu :) 05.04.07, 16:18
        u mojej babci wygląda to tak:

        święconka którą się dzielimy
        żurek/barszcz biały z jajkiem i kiełbaską
        potem kiełbaska biała na gorąco
        ćwikła i chrzan
        chleb
        jajka na twardo
        pieczony schab/pasztet/kabanosy
        ciasto
        do tego herbata/ewentualnie zimne napoje

        tak jest od kiedy byłam malutka i jak dla mnie nigdy się może nie zmieniaćsmile

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka