Dodaj do ulubionych

tanie potrawy wielkanocne

02.03.08, 08:43
Po ostatnich przezyciach swiątecznych u teściów postanowilimy
Wielkanoc spędzic w domu, sami. Tylko mam problem bo zupełnie nie
wiem co się robi na te święta do jedzenia. Myślę o jakies sałatce,
kiełbaskach, szynce, jajku. Nie chcę zeby było dużo, ale zeby było
coś dobrego i nie drogiego.Jakie macie pomysły?
Edytor zaawansowany
  • 02.03.08, 10:12
    ja będe robiła jajka faszerowane
    1)jajka ugot. na twardo,przeciąc na pół razem ze skorupką,tak zeby nie popekała.
    jajka drobno siekam,łacze z wedlinka,szczypiorkiem i majonezem,mozna tez dodac
    rzeżuche i wkladam spowrotem do skorupek.Dekorje na talerzu.
    2) obieram jajka,przekrawam na poł i wyjmuje żółtka,znich robie farsz podobny
    jak w przykł. wyzej.
    Sałatke zrobie tradycyjna i owocowa.
    Duzo nie robie bo i tak nie ma sensu.
    --
    fotoforum.gazeta.pl/5,2,moniskap.html
    Kuba (moniskap)
  • 02.03.08, 11:32
    o swietny pomysł. Wiem, ze nie ma sensu przesadzac z ilością bo
    poźniej po swietach na silę się je bo szkoda wyrzucic. sad
  • 02.03.08, 12:17
    Moja wielkanoc to nic szczególnegosmileZupełnie odmienna od grudniowych świąt.W
    sumie gdyby nie jajeczka..
    ...czyli jajeczka,dobra wędzona szyneczka ,kiełbaski i sałatka.Obiadek slaski i
    wielkanocne ciasta(baba sekaczowa, drożdżowa i mazurek).
  • 02.03.08, 14:37
    Zawsze robię chrzan z jajkiem jest pucha słodko -ostry.Znakomity do
    wędliny i nie tylko.
    Mały słoik(musztardowy)ostrego chrzanu 4 jajka na twardo łyżka cukru.
    Chrzan odsączyć na sitku jeśli wodnisty,przełożyć na głeboki talerz,
    z jajek(ugotowanych)wyjąć żółtka i dodać do chrzanu, wsypać cukier i
    widelcem utrzeć na masę ,białka pokroić drobniutko(nie muszą być
    wszystkie ja jak widze ze za dużo to część dodaje do sałatki)i
    połączyć z masą.Wpakować do większego słoika i zakręcić niech nie
    traci mocysmileW smaku ma być ostre i słodkie równocześnie,więc czasem
    trzeba dodać troszkę wiecej chrzanu ale pycha.Ela
    --
    Złe wiadomości przychodzą szybko na dobre trzeba zawsze poczekać.
  • 19.03.08, 10:48
    Ja dodaję do tego farszu jeszcze posiekanych drobno ogórków kiszonych smile Pycha!
    --
    Twoja stara klaszcze u Rubika!
  • 03.03.08, 14:57

    Pasztet.
    Danie to może nieco pracochłonne, ale:
    - starcza zwykle na dużo dłużej niż same tylko święta
    - z mięsa, które gotujemy do pasztetu daje nam sporo bardzo esencjonalnego
    wywaru, na którym można sporo zup i sosów po świętach przyrządzić
    - do pasztetu można wykorzystać różne rodzaje mięs w tym bardzo tanie podroby

    Poza pasztetem oczywiście dyżurny żur na kiełbasie. Zakwas kosztuje grosze a
    masz i zupę i kiełbaskę do pogryzania smile

    Mięsa na zimno. Schab nafaszeruj orzechami, śliwkami, rodzynkami, obsyp sola,
    papryką słodka i majerankiem i upiecz. Można część schabu zostawić do zjedzenia
    na ciepło ( sos z pod pieczenia doprawić śmietaną lub tylko zagęścić) a część,
    pokrojoną na cienkie plastry zalać galaretą ( rosół + żelatyna). Eleganckie,
    efektowne, proste smile


  • 16.03.08, 09:00
    Sledzie!!!
    nie każdy je lubia ale sa napewno tanie.Ja zwykle robię w oleju lub sosie
    tatarskim.Ewentualnie kupuje salse lub takie z ananasem,orzeszkami w bialym
    sosie(nie pamietam nazwy).
    Sałtaki to tez nie za duzy koszt tylko ze zwykle sie robi jej duzo a nie zawsze
    jest komu ja zjesc(jak u nas).
    --
    fotoforum.gazeta.pl/5,2,moniskap.html
    Kuba (moniskap)
  • 17.03.08, 00:21
    Napisze, co robila moja mama, sama zastosowalam to tylko raz, w zeszlym roku, Wielkanoc na pol samotnie, na pol z chlopakiem - nijak nie moglo byc za duzo zarcia smile zdecydowanie:

    galaretka z kurczaka - ugotowac kurczaka w wywarze warzywnym (marchew, por, pietruszka, seler, ziola), nastepnie do wywaru dodaje zelatyne (proporcje na opakowaniu, zalezy od objetosci wywarusmile, ja dodaje 1/2 zalecanej ilosci na litr, jak wywar jest gesty to zsiada sie sam z siebie), do miseczek wlozyc kukurydze, groszek, jajko w plasterkach, pokrojone ugotowane warzywa (ja tylko marchewke, bo reszty nie znosze), i podziabane mieso z kurczaka. Ja dodaje mnostwo natki. Takie zimne nozki. Tanie, pyszne, delikatne (uwaga z iloscia zelatyny) i wychodzi mnostwo. Aha, wywar szumuje i zdejmuje tluszcz, ale to juz moje zboczenie.

    Jajka faszerowane - bez skorupek, z ugotowanych przekrojonych jajek wydlubuje zoltka i mieszam z :
    - anchois, posiekanymi oliwkami i czosnkiem
    - szynka drobiowa, majonezem i szczypiorkiem (cudne kolorystycznie)
    - pieczarkami podsmazonymi z cebulka
    I z powrotem laduje do bialeksmile

    Robi sie je ekstraszybko, sa pyszne, wbrew pozorom lekkie, i znikaja blyskawiczniesmile

    No i jeszcze "kawior zydowski" (przynajmniej pod taka nazwa funkcjonuje to danie w mojej rodzinie): watrobki drobiowe smazone (chyba?) na masle, niestety nie znam dokladnego przepisu, musze wypytac mame; jest to jeden z moich najukochanszych smakow, moze dlatego tak lubiany, ze tak rzadki? (Swieta li i jedynie).

    Poza tym klasyka: jajka, wedliny, chrzan, ciasta (sernik, makowiec, ja jedyna upieram sie przy mazurkach bo lubie dekorowacsmile) )

    --
    Rzeczy, które próbują wyglądać jak rzeczy, częściej wyglądają bardziej jak rzeczy, niż same rzeczy.
  • 22.03.08, 23:16
    ja polecam

    Śledzie pod pierzynką:

    2 bardzo duże buraki ugotowane

    kilka ziemniaków ugotwanych

    3 sledzie w oleju (ok 200g)

    sos: 2 łyzki majonezu, 200ml jogurtu naturalnego, łyżeczka chrzanu
    białego startego, 2 łyżeczki musztary, 1 łyżka octu winnego.

    Układac pokrojone w kostke produkty warstwami:

    ziemniaki

    buraki

    śledzie plus pieprz czarny świeżó mielony

    sos

    buraki

    ziemniaki

    sos

    wierzch udekorowac plasterkami oliwek i listkami pietruszki i
    bazylii.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.