• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

tanie potrawy wielkanocne

  • 02.03.08, 08:43
    Po ostatnich przezyciach swiątecznych u teściów postanowilimy
    Wielkanoc spędzic w domu, sami. Tylko mam problem bo zupełnie nie
    wiem co się robi na te święta do jedzenia. Myślę o jakies sałatce,
    kiełbaskach, szynce, jajku. Nie chcę zeby było dużo, ale zeby było
    coś dobrego i nie drogiego.Jakie macie pomysły?
    Edytor zaawansowany
    • 02.03.08, 10:12
      ja będe robiła jajka faszerowane
      1)jajka ugot. na twardo,przeciąc na pół razem ze skorupką,tak zeby nie popekała.
      jajka drobno siekam,łacze z wedlinka,szczypiorkiem i majonezem,mozna tez dodac
      rzeżuche i wkladam spowrotem do skorupek.Dekorje na talerzu.
      2) obieram jajka,przekrawam na poł i wyjmuje żółtka,znich robie farsz podobny
      jak w przykł. wyzej.
      Sałatke zrobie tradycyjna i owocowa.
      Duzo nie robie bo i tak nie ma sensu.
      --
      fotoforum.gazeta.pl/5,2,moniskap.html
      Kuba (moniskap)
      • 02.03.08, 11:32
        o swietny pomysł. Wiem, ze nie ma sensu przesadzac z ilością bo
        poźniej po swietach na silę się je bo szkoda wyrzucic. sad
        • 02.03.08, 12:17
          Moja wielkanoc to nic szczególnegosmileZupełnie odmienna od grudniowych świąt.W
          sumie gdyby nie jajeczka..
          ...czyli jajeczka,dobra wędzona szyneczka ,kiełbaski i sałatka.Obiadek slaski i
          wielkanocne ciasta(baba sekaczowa, drożdżowa i mazurek).
          • 02.03.08, 14:37
            Zawsze robię chrzan z jajkiem jest pucha słodko -ostry.Znakomity do
            wędliny i nie tylko.
            Mały słoik(musztardowy)ostrego chrzanu 4 jajka na twardo łyżka cukru.
            Chrzan odsączyć na sitku jeśli wodnisty,przełożyć na głeboki talerz,
            z jajek(ugotowanych)wyjąć żółtka i dodać do chrzanu, wsypać cukier i
            widelcem utrzeć na masę ,białka pokroić drobniutko(nie muszą być
            wszystkie ja jak widze ze za dużo to część dodaje do sałatki)i
            połączyć z masą.Wpakować do większego słoika i zakręcić niech nie
            traci mocysmileW smaku ma być ostre i słodkie równocześnie,więc czasem
            trzeba dodać troszkę wiecej chrzanu ale pycha.Ela
            --
            Złe wiadomości przychodzą szybko na dobre trzeba zawsze poczekać.
      • 19.03.08, 10:48
        Ja dodaję do tego farszu jeszcze posiekanych drobno ogórków kiszonych smile Pycha!
        --
        Twoja stara klaszcze u Rubika!
    • 03.03.08, 14:57

      Pasztet.
      Danie to może nieco pracochłonne, ale:
      - starcza zwykle na dużo dłużej niż same tylko święta
      - z mięsa, które gotujemy do pasztetu daje nam sporo bardzo esencjonalnego
      wywaru, na którym można sporo zup i sosów po świętach przyrządzić
      - do pasztetu można wykorzystać różne rodzaje mięs w tym bardzo tanie podroby

      Poza pasztetem oczywiście dyżurny żur na kiełbasie. Zakwas kosztuje grosze a
      masz i zupę i kiełbaskę do pogryzania smile

      Mięsa na zimno. Schab nafaszeruj orzechami, śliwkami, rodzynkami, obsyp sola,
      papryką słodka i majerankiem i upiecz. Można część schabu zostawić do zjedzenia
      na ciepło ( sos z pod pieczenia doprawić śmietaną lub tylko zagęścić) a część,
      pokrojoną na cienkie plastry zalać galaretą ( rosół + żelatyna). Eleganckie,
      efektowne, proste smile


      • 16.03.08, 09:00
        Sledzie!!!
        nie każdy je lubia ale sa napewno tanie.Ja zwykle robię w oleju lub sosie
        tatarskim.Ewentualnie kupuje salse lub takie z ananasem,orzeszkami w bialym
        sosie(nie pamietam nazwy).
        Sałtaki to tez nie za duzy koszt tylko ze zwykle sie robi jej duzo a nie zawsze
        jest komu ja zjesc(jak u nas).
        --
        fotoforum.gazeta.pl/5,2,moniskap.html
        Kuba (moniskap)
    • 17.03.08, 00:21
      Napisze, co robila moja mama, sama zastosowalam to tylko raz, w zeszlym roku, Wielkanoc na pol samotnie, na pol z chlopakiem - nijak nie moglo byc za duzo zarcia smile zdecydowanie:

      galaretka z kurczaka - ugotowac kurczaka w wywarze warzywnym (marchew, por, pietruszka, seler, ziola), nastepnie do wywaru dodaje zelatyne (proporcje na opakowaniu, zalezy od objetosci wywarusmile, ja dodaje 1/2 zalecanej ilosci na litr, jak wywar jest gesty to zsiada sie sam z siebie), do miseczek wlozyc kukurydze, groszek, jajko w plasterkach, pokrojone ugotowane warzywa (ja tylko marchewke, bo reszty nie znosze), i podziabane mieso z kurczaka. Ja dodaje mnostwo natki. Takie zimne nozki. Tanie, pyszne, delikatne (uwaga z iloscia zelatyny) i wychodzi mnostwo. Aha, wywar szumuje i zdejmuje tluszcz, ale to juz moje zboczenie.

      Jajka faszerowane - bez skorupek, z ugotowanych przekrojonych jajek wydlubuje zoltka i mieszam z :
      - anchois, posiekanymi oliwkami i czosnkiem
      - szynka drobiowa, majonezem i szczypiorkiem (cudne kolorystycznie)
      - pieczarkami podsmazonymi z cebulka
      I z powrotem laduje do bialeksmile

      Robi sie je ekstraszybko, sa pyszne, wbrew pozorom lekkie, i znikaja blyskawiczniesmile

      No i jeszcze "kawior zydowski" (przynajmniej pod taka nazwa funkcjonuje to danie w mojej rodzinie): watrobki drobiowe smazone (chyba?) na masle, niestety nie znam dokladnego przepisu, musze wypytac mame; jest to jeden z moich najukochanszych smakow, moze dlatego tak lubiany, ze tak rzadki? (Swieta li i jedynie).

      Poza tym klasyka: jajka, wedliny, chrzan, ciasta (sernik, makowiec, ja jedyna upieram sie przy mazurkach bo lubie dekorowacsmile) )

      --
      Rzeczy, które próbują wyglądać jak rzeczy, częściej wyglądają bardziej jak rzeczy, niż same rzeczy.
    • 22.03.08, 23:16
      ja polecam

      Śledzie pod pierzynką:

      2 bardzo duże buraki ugotowane

      kilka ziemniaków ugotwanych

      3 sledzie w oleju (ok 200g)

      sos: 2 łyzki majonezu, 200ml jogurtu naturalnego, łyżeczka chrzanu
      białego startego, 2 łyżeczki musztary, 1 łyżka octu winnego.

      Układac pokrojone w kostke produkty warstwami:

      ziemniaki

      buraki

      śledzie plus pieprz czarny świeżó mielony

      sos

      buraki

      ziemniaki

      sos

      wierzch udekorowac plasterkami oliwek i listkami pietruszki i
      bazylii.

    • 23.03.08, 04:53
      Na pewno Ci sie przyda www.ozdabianiepotraw.pl
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.