Gazeta.pl   Forum   Turystyka   Świat: Europa   Hiszpania   Mandaty w Hiszpanii

Mandaty w Hiszpanii

Autor: Gość: colo IP: *.dynamic.chello.pl 09.01.11, 13:14
Uważajcie na fotoradary w Hiszpanii. Właśnie otrzymałem po wyjeździe w październiku 2010 mandat za zbyt szybką jazdę. Ograniczenie było do 80 km/h. Jechałem 100 km/h. Fotoradar znajdował się około 100 m za znakiem, na dużej tablicy informacyjnej na autostradzie koło Grenady. Nie przypuszczałem ze policji hiszpańskiej chce się ściągać mandaty od obywateli UE za tak niewielkie wykroczenie.
Samochód był z wypożyczalni, więc tym bardziej sprawa wydaje się skomplikowana. Nic bardziej mylnego. Policja ustaliła moje dane na podstawie informacji z wypożyczalni /dodatkowe 30euro zgodnie z warunkami wynajmu auta/, a reszta prosta, list polecony ze zdjęciem samochodu prosto na mój adres.
Cennik mandatów za prędkość w skrócie kształtuje się następująco:
przekroczenie do 10 km nie ma kary od 10 do 30 - 110 euro
od 30 do 40 -150 euro, od 40 do 50-210 euro, 50 do 60 -300 euro, od 60 do 70- 420 euro
Od tej ostatniej prędkości sprawa staje się kryminalna i jest zagrożona poważniejszymi sankcjami.
W wypadku do 50 km/h tzw. obszaru zabudowanego już za v większą niż 105 km/godz mamy 600 euro i duży problem. Zatem uważajcie. Poza tym Hiszpania to naprawdę piękny kraj. Jadę w tym roku jeszcze raz.
P.S. Mandaty uregulowane w ciągu 20 dni sa pomniejszane o połowę.

Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Polecamy:

Top 10 miast w Europie, które warto odwiedzić

Tam trzeba pojechać chociaż raz w życiu!

Najbardziej imprezowe rajskie wyspy świata

Wycieczki po nocnych klubach, imprezy na plaży do białego rana...

Top 10. Najseksowniejsze miasta świata

Miasta zmysłowe i pełne atrakcji, w których można przeżyć najgorętszą przygodę życia.

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.