Dodaj do ulubionych

Najsmaczniejsze w Hiszpanii

31.01.08, 19:51
Co Wam najbardziej smakowało w Hiszpanii? Co chętnie zjedlibyście jeszcze raz?
Edytor zaawansowany
  • Gość: Beta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.08, 20:27
    gazpacho i grilowane ryby z ziołowymi sosami
  • b541 01.02.08, 00:52
    Może nie w Hiszpanii , ale konkretnie w Andaluzji - genialne oliwki faszerowane
    czosnkiem i różniste tapasy.
  • Gość: hunk IP: *.chello.pl 09.04.08, 10:19
    adac do Barcelony nie zapomnijmy pokosztowac lokalnych smakolykow i choc raz
    wybierzmy sie na hiszpanskie tapas.

    Tapas sa to niewielkie przekaski podawane zazwyczaj do napojow w barach
    Hiszpanii. Zwyczaj wywodzi się z Andaluzji, jednak obecnie jest rozpowszechniony
    w calym kraju. Slowo 'tapa' oznacza w jezyku hiszpanskim pokrywke, wywodzi sie
    od przykrywania kanapka szklanki z napojem.
    Do najbardziej znanych tapas naleza:
    tortilla española - omlet z jaj i ziemniakow
    oliwki
    patatas bravas - smazone ziemniaczki podawane z ostrym sosem
    jamon iberico - suszona szynka
    chorizo - pikantna kielbaska
    empanadillas - pierozki hiszpanskie
    roznego rodzaju bocadillos - kanapeczki
    mariscos - owoce morza
    chipirones - male kalmary
    berberechos - malutkie malze
    gambas - krewetki

    Hiszpanska kuchnia bazuje na specjalnosciach regionalnych, przyrzadzanych z
    produktow typowych dla kuchni srodziemnomorskiej. Wykorzystuje sie w niej miedzy
    innymi wiele rodzajow ryb, owocow morza, a takze warzyw. Popularna jest oliwa z
    oliwek i pikantne wedliny. W Hiszpanii kultura jedzenia jest odmienna niz w
    Polsce i wiaze się to z typowo "poludniowym" trybem zycia. Hiszpanie wiele czasu
    spedzaja poza domem, nie jest wiec dla nich niczym dziwnym chodzenie na
    sniadania do baru. Bar taki laczy zreszta funkcje kawiarni, piwiarni i
    restauracji, przy czym w zalezności od pory dnia serwuje odpowiednie potrawy.
    Od dwunastej do szesnastej kuchnia podaje cieple potrawy.
    Większosc restauracji serwuje tak zwane menu del día, czyli stosunkowo
    przystepny cenowo obiad skladajacy się z dwoch dan (do wyboru), deseru, pieczywa
    oraz napoju: woda, wino lub piwo. Po szesnastej kuchnia jest zamknieta az do
    wieczora, to znaczy do 20-21, kiedy to rozpoczyna się podawanie kolacji. W tym
    przypadku wiele lokali oferuje menu de noche (ceny wieczorne sa nieco wyzsze).

    Dania:
    Paella - ryz, szafran warzywa i owoce morza (istnieje duzo roznych odmian
    paelli, kazdy region ma swoja. Katalonska nazywa sie fidua i zamiast ryzu podaje
    sie makaron) smazone na specjalnej patelni.
    Gaspacho - chlodnik pomidorowy
    Chuleta de cerdo - kotlet wieprzowy

    Desery:
    flan - katalonski budyn
    churros - paluszki z ciasta smazone w glebokim oleju
    arroz con leche - ryz z mlekiem i wanilia

    Napoje:
    Wino - z rejonow Rioja
    Sangria - mieszkanka wina, owocow i lodu (a dla fanow: z dodatkiem brandy,
    wermutu i napoju gazowanego)
    Tinto de verano - wino z gasiosa (napoj sodowy)
    Cava - wino musujace (we Francji zwane szampanem)
  • globerr 11.04.08, 09:40
    hm......... mój ulubiony zestaw...... juz wiem
  • globerr 12.05.08, 18:20
    rybki w każdej postACI
  • Gość: koala IP: *.chello.pl 01.02.08, 17:34
    paela w miejscowości Callela. Rewelacja
  • ulybka 01.02.08, 19:11
    Prócz przepysznej paelli w Valencii jadłam tam taki biały ser który podawali z
    tapas i marmoladą. Nie wiem co to był za ser, zupełnie inny niż u nas ale tak
    pyszny, taki kremowy. Ktoś może kojarzy? Chętnie kupiłabym u nas jeśli w ogóle
    jest. mniam...:)
    --
    pozdrowienia

    Asia
  • Gość: baskina IP: *.british-museum.ac.uk 09.08.08, 16:41
    Ta marmolada to membrilllas ( u nas mozesz zastapic ja marmolada z
    jablek)a ser to raczej nie ma u nas odpowiednika, nazywa sie
    Manchego i jest serem owczym z La Manchy.
  • Gość: ken IP: *.chello.pl 03.02.08, 18:41
    dla mnie hiszpańskie, pachnące słońcem i winoroślą ........
    wina.
  • Gość: af-bcn IP: 89.6.33.* 05.02.08, 20:21
    tak proste i takie smaczne :)
    + tortilla - bez problemu jeszcze wiele razy :)
    patatas bravas - tych za duzo na raz nie moge :(
  • Gość: koka IP: *.chello.pl 10.02.08, 07:44
    pa amb tomaquet, allioli w Katalunii
    R E w E L A C J A
  • globerr 10.04.08, 08:35
    tostada con tomate (w Katalonii pan tumaca) - podpieczona kromka białego
    pieczywa ze świeżo startym pomidorem, z odrobiną oliwy i soli. Do tego
    oczywiście kawa. Cudowne chwile leniwego poranka
  • Gość: gosciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.08, 09:33
    Ja dorzucę także:

    - pan con tomate
    - patatas bravas
    - bombas
    - bikini
    - pimientos de padron
    - jamon, ale to zależy gdzie

    Pozdrawiam,

    Gosciu
  • adams123 10.02.08, 08:32
    bób z szynką serano
    chorizo
    krewetki w oliwie czosnkowej
    patatas bravas :)
  • Gość: af-bcn IP: 89.6.33.* 12.02.08, 21:04
    horchata de chufa - nie ze4by mi b.smakowaLa, ale warto wiedziec co
    to jest.

    + falafel: nie jest 'scisle hiszpanski' ale tez srodziemnomorski,
    w B. smakuje a w W-wie nie
  • Gość: galea IP: *.chello.pl 13.02.08, 17:57
    mnie chyba chuleta de cerdo......to takie kotleciki wieprzowe i tortilla
    francesa, czyli omlet
  • Gość: ala IP: *.chello.pl 18.02.08, 18:09
    jak wrócę opowiem.........
  • iwwo2 19.02.08, 14:19
    plastry cienko pokrojonej suszonej szynki
  • Gość: kolar IP: *.chello.pl 20.02.08, 20:43
    Gazpacho czyli chłodnik
  • maria_antonieta 01.04.08, 18:58

    Salmorejo, ale tylko w Cordobie; krewetki, ale tylko w Huelvie;
    Langosty ale tylko w San Lucar; Espinacas con garbanzo, ale tylko w
    Sevilli...
    A tak generalnie: kozi ser zapiekany z gruszka i polany octem
    balsamicznm :)
    (w restauracji sevillskiej Porta Rosa)
    --
    www.cieplo.blogspot.com
  • Gość: Fredzio IP: *.zwm.osi.pl 05.04.08, 16:20
    Wołowina al horno, Merluza ala Romana - proste i wspaniałe.
  • Gość: ALA IP: *.chello.pl 05.04.08, 10:30
    podroby z Kordoby .........la la .la
  • globerr 08.04.08, 11:16
    Czy nie leci Wam ślinka??
  • xulu 10.04.08, 11:31
    jamon (czytaj chamon), którego w Polsce niema, małże , ślimaki -morskie,i
    wszelkiego rodzaju owoce morza.
    ...a tak po chłopsku to wielki krwisty kawał bisteca ;)
    --
    Poznaj Hiszpanie
  • kissmygrass 17.05.08, 17:11
    Hiszpański jamon jest jak najbardziej dostępny w Polsce. W dobrych delikatesach
    :) Bez najmniejszego problemu :)
  • Gość: Franz IP: *.matrix.pl 18.06.08, 15:07
    Zgadzam się.
    Ten rodzaj naturalnie suszonej szynki jest powszechnie obecny w kuchni
    śródziemnomorskiej, a dokładniej w jej "chrześcijańskiej" części (rozumiecie:
    świniaki i islam czy judaizm to niezbyt koszerne połączenie). Jest dostępny we
    Włoszech, Chorwacji czy nawet w trochę mało "śródziemnej" Austrii, ale nigdzie
    mi nie smakował tak jak w Hiszpanii.
    No i wina. Bez nich nic nie smakuje dobrze ;)
  • Gość: mimi9949 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.08, 14:48
    Flan , ale taki domowy.Jego katalońska wersja to crema catalana.
    Kalmary oraz malutkie chrupiące rybki boquerones. W Barcelonie
    ośmiornice na drewnianym talerzyku posypane papryką - pulpo alla
    Gayega. Navajas , ale rzadko się trafiają. Kalmary w sosie własnym -
    calamares en su tinto. Pycha!
  • a.nancy 21.04.08, 23:17
    > Flan , ale taki domowy.Jego katalońska wersja to crema catalana.
    ???
    > W Barcelonie
    > ośmiornice na drewnianym talerzyku posypane papryką - pulpo alla
    > Gayega
    ??? :D
    > Kalmary w sosie własnym - calamares en su tinto
    ???

    warto najpierw sprawdzic CZYM sa potrawy, ktore jesz, i jak sie NAPRAWDE nazywaja :D

    --
    "hankrearden" natym blogu ponizej twierdzi, ze powolaniem kobiety jest uzywanie
    swojego mozgu i to on decyduje na co kobieta ma ochote. Mysle, ze normalny facet
    nie chce miec z taka kobieta nic wspolnego. (z forum)
  • xulu 22.04.08, 10:33

    flan

    pulpo

    calamares

    nazewnictwo jest odpowiednie, jednak w dużej mierze nazwa potrawy zależy w dużej mierze od restauracji w jaki sposób danie zostało przyrządzone i nazwane ....






    --
  • a.nancy 22.04.08, 23:06
    tosmy sie xulu nie zrozumieli :)
    ty podales PRAWIDLOWE nazwy. w przeciwienstwie do mimi9949.
    chyba musze uscislic, o co mi chodzilo.

    > Flan ,(...) Jego katalońska wersja to crema catalana.

    dziwne stwierdzenie, crema catalana to nie jest rodzaj flanu.
    es.wikipedia.org/wiki/Crema_catalana
    > W Barcelonie (...) pulpo alla Gayega

    dziwne z dwoch powodow:
    1) nazwa (juz myslalam ze to jakis dialekt, ale chyba nie) - powinno byc
    es.wikipedia.org/wiki/Pulpo_a_la_gallega
    2) informacja, ze w Barcelonie. rozumiem, ze tam tez podaja, ale potrawa jest,
    jak sama nazwa wskazuje, galisyjska.

    > calamares en su tinto
    nie czepiam sie calamares, czepiam sie tinto, bo tinto to... czerwone wino. "en
    su tinta" to kalmary... we wlasnym atramencie, nie we wlasnym sosie. wbrew
    pozorom to nie to samo.

    > jednak w dużej mierze nazwa potrawy zależy w duż
    > ej mierze od restauracji w jaki sposób danie zostało przyrządzone i nazwane

    nie do konca. bigos to bigos, a nie na przyklad bigus. podejrzewam, ze
    "calamares en su tinto" to raczej nie jest nazwa wymyslona w danej restauracji.
    chociaz kto tam wie, w sklepie kolo mnie sprzedaja ciastka podpisane... dunot :D

    --
    cenie swoja ignorancje w tym temacie
    Tak, ale o co w tym wszystkim naprawdęchodzi? Ale tak naprawdę, skoro juz o tym mowa.
  • xulu 23.04.08, 11:58
    a.nancy napisała:

    > tosmy sie xulu nie zrozumieli :)
    > ty podales PRAWIDLOWE nazwy. w przeciwienstwie do mimi9949.

    Widocznie nie wiedziała co jadła ;)
  • Gość: mimi9949 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.08, 09:45
    Co jadłam wiedziałam, gorzej u mnie z operowaniem hiszpańskim
    nazewnictwem - moja wina - dawno nie byłam w Hiszpanii, a intencje
    w poleceniu w/w potraw były jak najbardziej szczere.
    A dyskutować czy flan można porównać do crema catalana można by
    pewnie długo - składniki takie same , we flanie domowym pieczonym w
    kąpieli wodnej karmel jest pod spodem, w crema catalana gotowanym
    jak budyń i zapieczony bądź opalony palnikiem cukier tworzy
    chrupiącą skórkę na wierzchu.
    Pozdrawiam i życzę smacznego, mimi9949
  • Gość: gość portalu 1 IP: *.centertel.pl 23.05.08, 13:59
    Może mniej hermetycznie- czyli po polsku - wyjaśnilibyście różnice - między
    FLANEM(czy to kisiel?) i CREMA CATALANA (czy to budyń, czy coś jeszcze innego)?
    Pozdrawiam
  • a.nancy 23.05.08, 15:24
    ani budyn, ani kisiel :) jedno i drugie to krem, crema catalana robi sie z
    glownie z mleka i smietanki, z dodatkiem zoltka, cukru, soku z i skorki z
    cytryny, cynamonu i maki. flan ma jako podstawe jajko, plus mleko, plus dodatki
    zaleznie jaki smak chcemy uzyskac (wanilia, cynamon, czekolada, kawa, itp.)

    crema catalana jest podobny do francuskiego creme brulee
    pl.wikipedia.org/wiki/Cr%C3%A8me_br%C3%BBl%C3%A9e
    i ma na wierzchu wartwe chrupiacego karmelu

    flan sie przygotowuje z kapieli wodnej, a karmel (plynny) daje sie na spod,
    potem schlodzony flan wyjmuje sie z formu odwracaja do gory nogami, wiec karmel
    pojawia sie na wierzchu. ale jest plynny a nie twardy jak w crema catalana.

    --
    "hankrearden" natym blogu ponizej twierdzi, ze powolaniem kobiety jest uzywanie
    swojego mozgu i to on decyduje na co kobieta ma ochote. Mysle, ze normalny facet
    nie chce miec z taka kobieta nic wspolnego. (z forum)
  • Gość: gość portalu 1 IP: *.centertel.pl 24.05.08, 02:59
    Flan przygotowuje się w kąpieli wodnej(90 st.)jak krem brulee,ale ostatecznie do
    kremu brulee podobny jest crema catalana bo podobnie jak francuski krem o
    pół-stałej, a pół-galaretowatej konsystencji ma warstwę chrupiącego,
    skarmelizowanego cukru uzyskaną przez opalanie lut-lampą. Flan natomiast ma
    płynny karmel na wierzchu? Dobrze zrozumiałem? Czy flan jest również płynny(jak
    karmel na jego wierzchu), czy pół galaretowaty jak krem brulee?
    Pozdrawiam
  • Gość: gość portalu 1 IP: *.centertel.pl 25.05.08, 03:21
    Spróbuję w Katalonii.
    Muchas gracias
  • Gość: Tomasz IP: *.adsl.inetia.pl 22.05.08, 12:55
    grilowane kotleciki z jagnięciny z kawałkiem malutkiej kostki - rewelacja, mule w sosie pomidorowo - czosnkowym, gazpacho.
  • Gość: last_tara IP: *.gdynia.mm.pl 22.05.08, 13:23
    pil pil(smazone krewetki w oliwie, genialnie doprawione) w Nerji u
    Joanny
  • a.nancy 23.05.08, 15:26

    > pil pil(smazone krewetki w oliwie, genialnie doprawione)

    akurat pil pil to nazwa sosu ;) na oliwie, owszem

    --
    "hankrearden" natym blogu ponizej twierdzi, ze powolaniem kobiety jest uzywanie
    swojego mozgu i to on decyduje na co kobieta ma ochote. Mysle, ze normalny facet
    nie chce miec z taka kobieta nic wspolnego. (z forum)
  • Gość: last_tara IP: *.gdynia.mm.pl 24.05.08, 19:27
    ok, ale nazwa potrawy brzmiala "pil pil", o gambas tam nie bylo mowy
  • marusia811 25.05.08, 10:59
    szczerze powiedziawszy, w hiszpańskiej kuchni nic mnie specjalnie
    nie zachwyca, paelle można teraz zjeść na całym świecie a która
    jest "prawdziwa" to chyba tylko jeden Bóg wie,
    wina, hm, te zwykłe są do kitu, to raczej napoje wino podobne niż
    wina ale tam, w tamtej atmosferze są OK, te dobre są dość drogie ale
    dużo z nich ma zbytnio smak dębowej beczki, no ale jesśli ktoś to
    lubi ......
    tak ogólnie to atmosfera i klimat mogą sprawiać, że ich kuchnia jest
    do zaakceptowania, zresztą w miejscach turystycznych mająca pewnie
    mało wspólnego z tą "prawdziwą, hiszpańską kuchnią" tylko co jest
    hiszpańską kuchnią ?






  • Gość: gość portalu 1 IP: *.centertel.pl 16.07.08, 04:30
    Zupy hiszpańskie są straszne, ale chłodnik gazpacho - ok!
  • menab 30.07.08, 09:44
    Ślimaki po andaluzyjsku, pycha:-)
  • zielas61 15.08.08, 13:34
    globerr napisał:

    > Co Wam najbardziej smakowało w Hiszpanii? Co chętnie zjedlibyście
    jeszcze raz?

    Zdecydowanie najmilej wspominam ryby w każdej postaci. Szczególnie
    grillowane.
    Nie smakowała mi natomiast paella, na którą mniałem ogromy apetyt
    przed wyjazdem...
  • cloclo80 18.08.08, 23:07
    Paella, fideua, jamon i oczywiście gambas.
  • Gość: mario 1966 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.08, 11:15
    Wino i jeszcze raz wino. nie to które można kupić zabutelkowane w sklepach, ale
    lane prosto z beczki w sklepach ( najczęściej warzywnych)do butelek. Warto za
    nim pochodzić do dzielnic w których mieszkają miejscowi, wówczas można kupić za
    5 - 7 euro, 1,5 litra doskonałego wina które rozweseli wieczory. Ja podczas
    moich wypraw trafiłem ba doskonały Jerez i Moscatel. Szczególnie ten ostatni był
    wyborny i nie do podrobienia przez wina o tej nazwie które kupowałem w kraju.
  • Gość: Werset IP: *.aster.pl 19.08.08, 17:35
    Gazpacho - wiem, że to mało oryginalne, ale dla mnie fantastyczne -
    zwłaszcza z odpowiednimi dodatkami. Znalazłem przepis jak je zrobić
    samemu.
  • Gość: kasia IP: 89.124.124.* 25.08.08, 02:26
    gazpacho, szynka, oliwki, paella, sangria uwielbiam
    Hiszpanię!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Gość: aa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.08, 23:06
    Gazpacho, paella valenciana, gambas, pan con tomato, patatas bravas,
    ser z La Manchy, horchiata, taki bakłażany w miodzie, i wiele innych
    tapas.
  • Gość: aa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.08, 23:07
    zapomniałam o chorizro, salchichon, jamon serrano....
  • Gość: smaKOSZ IP: *.chello.pl 16.04.09, 18:21
    Wpisujcie jeszcze mniam mniam
  • Gość: hiszpania-to-lubie IP: 89.107.243.* 20.04.09, 18:25
    sopa de marisco ktora przygotowuje moja Zona :)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Booking.com
Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.