Dodaj do ulubionych

skilled worker2008

03.11.08, 23:46
Witam serdecznie wszytkich!!!
Mam takie pytanie odnośnie czasu jaki upływa miedzy zrobieniem
badań, a otrzymaniem wizy imigracyjnej w paszporcie.
Dwa tygodnie temu zrobiłem badania lekarskie i zastanawiam sie jak
długo mam czekac na odpowiedz.Mając na uwadze fakt, że od mementu
złożenia wniosku (simplified application) do dostania skierowania na
badania lekarskie mineło zaledwie 6 miesięcy mniemam, że wize
dostanę równie szybko?? A może jest inaczej??.

Bardzo byl bym wdzięczny za wszelkie informacje odnośnie tej materii.
Jeżeli ktoś ma jakiekolwiek pytania odnosnie aplikacji ( Skilled
Worker) i jej przebiegu przynajmniej do momentu zrobienia badan
chętnie udziele wszelkich informacji.
Pozdrawiam
Edytor zaawansowany
  • sunee 04.11.08, 02:03
    Witaj. Jesli wszystko jest w porzadku to nie powinno to dluzej trwac
    niz kilka tygodni. Kiedys czekalo sie dluzej np pol rokusmile Wize
    praktycznie bedziesz miec w kieszeni kiedy pojawia sie wyniki badan.
  • sylwek07 04.11.08, 08:22
    To gratuluje smile


    a mozesz cos wiecej napisac,gdzie lecisz,czy miales moze oferte
    pracy ...
    --
    "Miłość i przyjażń wzmacniają poczucie bezpieczeństwa"
    "Dopiero samotność uświadamia nam jak jesteśmy bezsilni"
    "Nikt nie rodzi się bez wad, lecz ten lepszy,kogo nękają najmniej"
  • szpon77 05.11.08, 00:40
    Dziekuje!!
    Plan jest taki, że pojadę do Toronto. Myślę, że tam nie powinno byc
    problemu ze znalezieniem pracy no chyba, że się rozczaruję sad.
    Oferty pracy jako takiej nie mam, będąc już w Kanadzie zacznę się
    rozglądc za pracą.Z moich dotychczasowych przygód związanych z
    szukaniem pracy w rożnych krajach wiem,ze większośc pracodawców nie
    bedzie zainteresowanych moim CV jeżeli nie będę na miejscu co
    zagwarantuje Im moje szybkie stawienie sie na interview
    (zakładam,że Kanada nie jest tu odstępstwem).Biorąc pod uwagę
    fakt,że nie znam nikogo w Kanadzie jestem całkiem optymistycznie
    nastawiony do tego wyjazdu więc wszystko powinno byc ok smile.

















  • szpilki 07.11.08, 09:55
    jedziesz solo czy z rodzina?
    pytam, bo my staramy sie o skilled worker ale cztroosobowa familia..
    --
    nie bedzie żadnych sygnaturek
  • szpon77 08.11.08, 12:14
    Re:szpilki
    Jadę solo, rodziny sie jeszcze nie dorobiłem
  • szpon77 05.11.08, 00:09
    Im duzej to potrwa tym lepiej bo z tego co wiem wyjechac trzeba w
    ciagu pół roku po otrzymaniu wizy???. Poczatkowo wyjazd planowałem
    latem przyszlego roku i sie chyba troche przeliczyłem bo proces
    wizowy przebiega bardzo szybko i bez żadnych problemów.
  • sylwek07 05.11.08, 07:47
    szpon bedziesz miec 1 rok na wyjazd bo tyle sa wazne badania
    medyczne ,,
    a co do poznawania osob to moze juz na tym Forum znajdziesz kogos smile

    --
    "Miłość i przyjażń wzmacniają poczucie bezpieczeństwa"
    "Dopiero samotność uświadamia nam jak jesteśmy bezsilni"
    "Nikt nie rodzi się bez wad, lecz ten lepszy,kogo nękają najmniej"
  • szadi77 07.11.08, 12:46
    Lucky You.
    Mi mija juz szosty miesiac od zlozenia wniosku i poza listem
    przyznajacym mi numer sprawy oraz wyjasnieniem o zmianach w
    przyznawaniu wiz, nieruszylo sie nicsad
  • szpon77 08.11.08, 12:48
    Związane jest to zapewne z wprowadzeniem nowych zasad emigracyjnych.
    Z tego co zdążylem zauważyc wbieraja oni ludzi z odpowiednimi
    zawodami, na które jest obecnie wieksze zapotrzebowanie.Ja po
    zlożeniu wniosku w ciągu niespełna miesiąca dostałem list proszący
    o dosłanie kompletu dokumentów i po ich wysłaniu po dwóch tygodniach
    dostałem list porszący o zrobienie badań i przesłanie ich do
    ambasady.
  • szadi77 08.11.08, 18:00
    Z pewnoscia masz racje tylko ze o ile pamietam to musialam jedynie
    wpisac doswiadczenie zawodowe a jest ono raczej marne(w latach
    imponujace gorzej ze stanowiskami).Nie wpisywalam zawodu wyuczonego
    a szkoda bo podejrzewam ze ulatwiloby mi to droge do Kanady.
  • tymot_uk 08.11.08, 18:12
    Z tego co wiem, zawód wyuczony nie ma znaczenia, jeżeli nie możesz go poprzeć
    doświadczeniem zawodowym...
  • szpon77 08.11.08, 19:05
    Dla nich ważniejsze jest doświadczenie zdobyte w zawodzie, ktory
    figuruje na tak zwanej Canadian National Occupational Classification
    list. Trzeba miec w tym zawodzie co najmniej jeden rok
    przepracowany.Wiec jeżeli Twoim wyuczonym zawodem jest zawód, który
    jest na tej liście, ale nie masz doswiadczenia zwązanego z tym
    zawodem natomiast masz dośdwiadzcenie w zawodzie, który nie figuruje
    na tej liście to według mojej interpretacji nie spełniasz jednego z
    ich warunków.
    I odwrotnie jeżeli masz doświadczenie zdobyte w zawodzie, który
    figuruje na ich liście lecz Twój wykonywany zawód nie ma nic
    wspólnego z wyuczonym to w takim wypadku spełniasz ich kryteria.
    Najlepiej by bylo i zapewne najłatwiej ażeby Twoj wyuczony zawód i
    wykonywany był ten sam choc nie jest to warunkiem koniecznym by móc
    ubiegac sie o status imigranta w kategorii skilled worker.
    Taka jest moja interpretacja 
  • szadi77 09.11.08, 21:15
    Szkoda ze nikt mnie niepozbawil tych zludzen wczesniej.dzieki.
    Wrecz przeciwnie jak naswietlilam Pani w ambasadzie moj dorobek
    zawodowy i wyksztalceni,to wrecz mnie namawiala zebym skladalam
    wniosek, dlatego iz Kanada potzrebuje ludzi wyksztalconych.
    Czyli ze 6 miesiecy czekania na nic.
    Szkoda
    Dziekuje za informacje
    Chyba wroce do Stanow.
  • krzychup78 26.11.08, 23:53
    hej!!!! widze ze szybko udalo ci sie zdobyc wize gratulacje ja mam
    pytanie jeszcze nie zlozylem papierow w ambasadzie poniewaz wiza
    skilled worker zostala zawieszona od lutego sad pozatym to mam pare
    pytan
    - jesli byles w usa to czy musiales zlozyc papier o niekaralnosci i
    z urzedu podatkowego ze nie zalegasz z podatkami???
    nie wiem czy jest to wymagane a jesli tak to gdzie sie starac o te
    dwa papiery????.
    -czy wysac pierwsze aplikacje do ambasady i czekac na ich
    odpowiedz???a reszte wymaganych dokumentow zlozyc pozniej czy
    zlozyc wszystko naraz???
    -jakie dokumenty i inne apiery sa potrzebne do skilled worker???
    bede wdzieczny za pare odpowiedzi pozdrawiam krzychu
    -
  • szpon77 24.11.08, 22:16
    No i mam juz wize w paszporcie. Dokladnie trwalo to 9 miesiecy
    Pozdrawiam
  • sunny25 25.11.08, 06:45
    gratulacje!!!!!kiedy planujesz wyjazd i do jakiego miasta?
  • sylwek07 25.11.08, 08:31
    gratuluje smile
    --
    "Miłość i przyjażń wzmacniają poczucie bezpieczeństwa"
    "Dopiero samotność uświadamia nam jak jesteśmy bezsilni"
    "Nikt nie rodzi się bez wad, lecz ten lepszy,kogo nękają najmniej"
  • szpon77 25.11.08, 10:44
    Dzieki!!!
    Co do mojego wyjazdu to planuje go wczesna wiosna i mam zamiar
    pozostac w Toronto przynajmniej przez jakis czas.Jak narazie to nie
    wiem czy jest to dobry wybor ale gdzies trzeba zaczac.
    A tak przy okazji czy moze ktos mieszka w Toronto lub jego okolicach
    i bylby w stanie udzielic mi kilka praktycznych rad.Nieznam tam
    absolutnie nikogo wiec byl bym bardzo wdzieczny za jakiekolwiek
    wskazowki i porady.
  • anka.piotrowska 25.11.08, 12:00
    Hey, szpon 77 serdecznie gratuluję, niestety nie mam zbyt wielkiej
    wiedzy o Toronto... Chciałabym wiedzieć, czy obejmuje Cię nowe prawo
    ważne od 27 lutego, czy emigrujesz według starych zasad? Pozdro.
  • szpon77 25.11.08, 12:32
    Aplikacje zlozylem 20 lutego biezacego roku tak wiec moja aplikacja
    byla rozpatrywana wedlug starych zasad.
  • anka.piotrowska 25.11.08, 21:11
    Dzięki za odpowiedź i wszystkiego dobrego.
  • cyberagent008 25.11.08, 22:02
    Mieszkam na przedmiesciach Toronto.
    O jakie praktyczne rady Ci chodzi?
  • szpon77 26.11.08, 00:09
    Jak zorganizowany jest publiczny transport w Toronto? Czy nie ma
    problemu z dojazdem z centrum miasta np do Mississauga czy innych
    miejscowosci zlokalizowanych w obrebie Toronto.Wiekszosc firm z
    mojej branzy zlokalizowanych jest w obrebie Toronto natomiast Ja
    chcialbym zamieszkac gdzies w centrun wiec stad moje pytanie
    odnosnie dojazdow.Z wlasnego doswiadczenie zdobytego w USA wiem ze
    nie zawsze bylo to latwe i posiadanie samochodu bylo
    koniecznoscia.
  • sunee 26.11.08, 02:21
    Najlepiej zrobisz wchodzac na strone TTC i wyswietlajac mapke metra.
    Niestety to w praktyce tylko 2 linie plus dwa ogarkismile, ale moze Ci
    to dac wyobrazenie gdzie szukac lokum. Majac metro w zasiegu
    wlasnych nog bez problemu przebijesz sie ze wschodu na zachod
    [przecina downtown] lub z poludnia na polnoc. Jadac na zachod
    dobijasz do terminalu na ktorym spotykaja sie autobusy toronto i
    mississauga, wiec jestes w stanie poruszac sie po mississauga tez.
    Jest jeszcze kolej GO, ktora rusza w kilku kierunkach z union
    station w downtown i Twoje potencjalne lokum [badz praca] moze sie
    znalezc w jej zasiegu. Ja praktycznie wyeliminowalem w zyciu
    codziennym samochod - uzywam rowera, autobosow i metra - nie udalo
    mi sie jeszcze przez 3 lata tutaj pojechac tramwajem ale... Aaa
    miasto ma w planach budowe 7 czy 8 szybkich lini tramwajowo -
    kolejkowych, ale to raczej dluzsza perspektywa. Pytaj - na pewno
    odpowiemysmile
  • szpon77 26.11.08, 22:33
    Wyglada to nawet całkiem niezle.Szkoda tylko ze metro nie jest
    bardziej rozbudowane no ale co tam nie mozna miec wszytkiego ;-
    ).Serdeczne dzieki za odpowiedz. Pozdrawiam
  • krzychup78 26.11.08, 23:57
    mam pytanie czy ktos skladal dokumenty o skilled worker po lutym
    2008... co w ambasadzie wam powiedzieli??? ile sie czeka i czy
    procedura dziala??? jestem ciekaw czy wszyscy maja podobne
    informacje ja dostalem informacje ze dokumenty leza i nikt z nimi
    nic nie robi bo niewiadomo jakie sa nowe zasady... pozdrawiam
    krzychu

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.