Dodaj do ulubionych

czy jest jakis watek z przepisami?

26.11.07, 00:24
szukalam i nie moglam nic takiego znalezc (moze sle szukalam). Moze by
stworzyc jakis watek (i przypiac go wysoko) z przepisami, jakimis nowinkami,
przepisami oczywiscie wyprobowanymi przez nas, godnymi polecenia.
Wiele z nas mieszka w stanach wiele lat, wiele kilka miesiacy. Ja np. gotuje
caly czas polskie potrway, ale mam ochote wyprobowac jakies potrawy z
amerykanskiej, meksykanskiej, wlaskiej itp, kuchni. Ale nie wiem od czego
zaczac, gdzie szukac. Moze wy macie jakies sprawdzone przepisy, ja oczywiscie
moge podzielic sie przekaskami "sprowadzonymi" z polski.
Co Wy o tym myslicie?
Obserwuj wątek
      • englishinter Re: czy jest jakis watek z przepisami? 26.11.07, 23:12
        Absolutnym hitem jest u nas ostatnio klops wg. przepisu Gargamela z
        archiwum forum kuchnia. Synek ktory nie chce gryzc wsuwa to cudo i
        na obiad i w kanapce. Wklejam:

        Klops
        “"Mięso mielone (lepsze lekko tłustawe np. mielony boczek surowy)
        1kg do tego
        300ml mleka zagęszczonego niesłodzonego i przyprawy jakie dodajesz
        (sol czy
        warzywko,pieprz,zioła)dobrze wymieszać,wlozyć do foremki keksówki i
        piec 1,5
        godziny w 180st.
        Po tym czasie wyjać i od razu zlać płyn, który się wydzieli(aby
        pieczeń klops nie wchłonął).
        Podawac można jako wedlinę na zimno i grubsze
        plastry w sosie na cieplo do drugiego.\Zaleta -bez jajek,bułki -nie
        skwasnieje
        tak szybko."
        Dodałam rodzynki, pieczarki i garść zielonej
        pietruszki...rzeczywiście wyszła
        pyszna
        polecam””

        Ja (englishinter) dodaje do niego przerozne rzeczy, wedle inwencji.
        Robilam z mielonego wieprzowego, indyka, mieszanego. Pycha,
        naprawde.
        --
        Moj Krol Lew
    • englishinter Re: czy jest jakis watek z przepisami? 27.11.07, 16:07
      Cos nie idzie nam ten watek, a przeciez pomysl przedni.
      Podaje jeszcze 2 pomysly:

      Placuszki cukiniowe, Alex je odkad skonczyl roczek; medoda na
      przemycenie warzyw do diety. Przepis z edziecka.

      PLACUSZKI Z CUKINII
      Dla dziecka od: 1 roku
      Autor: Agnieszka Kręglicka
      Składniki
      - cukinia
      - roztrzepane
      - jajko
      - 3 łyżki tartego
      - żółtego sera lub 2 łyżki parmezanu
      - 2 łyżki posiekanego koperku
      - mięty
      - natki pietruszki lub szczypiorku
      - bułka tarta
      - sól
      - pieprz
      - oliwa do smażenia
      Sposób przyrządzania:
      Umytą cukinię utrzeć ze skórką na tarce o dużych oczkach. Posolić i
      odstawić na godzinę, aż puści sok; dobrze odcisnąć.
      Wymieszać cukinię z jajkiem, serem, pieprzem i zieleniną. Dodać tyle
      bułki tartej, żeby związać składniki (ale jednak jak najmniej, żeby
      nie powstały placuszki z bułki zamiast z cukini). Jeżeli masa się
      rozpada, dodać jeszcze jedno jajko i trochę bułki.
      Formować placuszki i smażyć na gorącym oleju, aż będą złote. Są
      dobre na ciepło i na zimno.


      I jeszcze pomysl na to co zrobic z bialkami uzbieranymi przy
      dodawaniu zoltka do niemowlecych potraw. Tez z serwisu kuchnia.
      Wyprobowalam, moznaby dodac mniej cukru bo tutejsze wiorki kokosowe
      sa slodzone, ale jak na bezy schnie toto b. szybko i smaczne
      wychodzi.

      Skałki - bezy z wiórkami kokosowymi
      Danie wegetariańskie: tak
      Autor: Joanna Tronina-Petit


      Składniki:
      - 3 białka
      - 1 opakowanie cukru waniliowego
      - 200 g wiórków kokosowych
      - 170 g cukru

      Sposób przyrządzania:

      Białka wlać do garnuszka, wsypać cukier. Postawić na bardzo słabym
      ogniu i ubijać mikserem do uzyskania bardzo puszystej, ciepłej masy
      (nie dopuścić do zagotowania !). Zdjąć z ognia, jeszcze chwilę
      ubijać, wsypać wiórki, delikatnie wymieszać.Blachę wyłożyć papierem,
      łyżką nakładac kupki ciasta. Piec (suszyć) w lekko nagrzanym
      piekarniku 150°C (th.4) ok. 12-15 min. Ciastka powinny zachować
      lekko kremowy kolor.


      --
      Moj Krol Lew
      • aniutek Re: czy jest jakis watek z przepisami? 28.11.07, 00:48
        domowy macaroni and cheese.banalne

        gotuje kluski kolanka czy inne rurki, odcedzam dodaje kilka
        plasterkow american cheese lub (co wole) parmigiano czy romano,
        lyzke masla, pol kubka mleka, mieszam az sie ser rozpusci- dzieci
        b.b. to lubia.

        placki z jablkami (czy apple pancakes )
        2 szklanki maki
        2 jajka z bialek ubita piana
        2 lyzki smietany
        lyzeczka proszku do pieczenia /mozna zastapic kefirem lub jogurtem
        wanilia
        wyrobic na galdka mase
        dodac grube plastry jablek
        smazyc na rozgrzanym oleju

        moi jedza z cukrem lub kwasnym dzemem

        pasta z maslem, parmigiano i brokulami
        ugotowac rurki
        sparzyc brokuly podzielone na kwaitki
        polaczyc gorace, psypac duza iloscia parmezanu i troche masla lub
        oliwy, mozna dodac roztarty czosnek ale dzieciaki zwykle nie lubia

        french toast
        chalke namoczyc w rozbeltanym jajku z mlekiem i wanilia
        smazyc na masle, podac z cukrem lub maple syroup

        grilled cheese
        kwalki bialego chleba posmarowanego maslem polozyc na rozgrzana
        patelnie przykryc serem ( am cheese mocno lubiany przez dzieci)
        mozna przelozyc kawalkiem pomidora czy szynki. zlozyc podwac
        opczywiscie z ketchupem.

        Losos z grilla
        z czosnkiem, sola z tluczonymi ziemn iakami- Zuza b. lubi

        white clam sauce
        posiekac kilka zabkow czosnku podsmazyc na duzej, glebokiej patelni
        z oliwa, rozetrzec 2-3 fileciki z anchovies, dodac clam juice ( z
        butelki) jak sie zagotuje dodac 3-4 lbs manila clams przykryc,
        gotowe gdy wszystkie sie otworza, posypac ogromna iloscia natki
        podawac wymieszane z linguini.
        uwielbiam.

        tuna salad
        rozdziabane 2-3 puszki white tuna, posztakowana cebula, seler
        naciowy, 2 lyzki majonezu, mozna dodac kaparki, jajko na twardo.

        najzwyklejsze hamburgery
        po 1/2 lbs na glowe zmielonego DOBREGO wolowego miesa, organiczne
        jest the best, zrobic z niego hamburgery z dolkiem - bo lubia
        urosnac, smazyc na pasiastej patelni bez tluszczu, nie przyciskac!
        przewracac dopiero jak odkleja sie od patelni, podac wlozone w pita
        bread z salata grubymi plastrami pomidora, cebula, ogorkiem.

        wszelkie miesa robione w jednym garnku, w piecu
        nacieram mieso czosnkiem, rozmarynem czy ziolami prowansalskimi,
        majerankiem etc ukladam w brytwannie, wrzucam do niej pocwiartowane
        ziemniaki, zmieszane z sola, ziolami i paroma lyzkami oliwy,
        marchewke, cebule. do nagrzanego pieca na godzine.podlewam piwem lub
        winem, zalezy na co mam ochote, jakie mieso etc

        cukinia z patelni
        grube plastry cukini wrzucic na rozgrzana oliwe z czosnkiem, smazyc
        krotko na bardzo ostrym ogniu. posolic na talerzu, swiezym pieprzem
        potraktowac- ja to uwielbiam.

        pste z sosem pomidorowym chcecie?
        a udka kurczaka z czosnkiem?
        proste to dania, nie wiem czy czy chcecie?

        --
        Change one person's mind.
        Change the world.
        www.serce-malwiny.pl/index.php
          • aniutek Re: czy jest jakis watek z przepisami? 28.11.07, 18:46
            no mam :=)

            jesli lubicie anchovies i ryby w ogole to to jest doskonala pomasta
            do spagetti
            kilka zabkow czosnku posiekane drobniutko, oliwa, 2-3 fileciki
            anchovies, garsc roztartego oregano, wszytsko na patelnie, pod
            wplywem temperatury anchovies rozetrzec z oliwa ( one sie liquify ;)
            jak zacznie mocno pachniec jest gotowae, zmieszac z goraca pasta.
            podawac z ryba z grila, pieca - doskonale IMO.

            oliwa rozdrowbniony czosnek na patelnie, lyzeczka red pepper flakes,
            jak czosnek zezlocieje ale nie zbrazowieje bo wtedy jest gorzki
            dodac szynki, bekonu, pol cebuli posiekanej, przesmazyc, dodac duza
            puszke cruched tomato, zamiachac, jak sie zagotuje dodac lyzke
            smietany, posypac szczodrze parmezanem moi najbardziej lubia z
            rurkami.

            duza ilosc duzych krewetek obranych i nakrojonych na grzbiecie
            obsmazyc z nieprzyzwoita iloscia posiekanego czosnku na masle pol na
            pol z oliwa, podlac troche bialym winem, jak zrobia sie rozowe
            posypac natka i skropic cytryna podac z duza iloscia bulki i wina.
            dzieci lubia to danie z dodatkiem brokolow podane z ryzem.
            --
            Change one person's mind.
            Change the world.
            www.serce-malwiny.pl/index.php
            • alexls Re: czy jest jakis watek z przepisami? 28.11.07, 19:32
              to ja dorzuce przepis na pyszne ziemniaki
              obgotowuje ziemniaki w skorce (najlepsze te w czerwonej) i tu na 2
              sposoby mozna - albo mniej i potem piekarnik, albo bardziej i potem
              patelnia(taniej)
              Najfajniejsze sa takie malutkie, ale kazde inne sa ok - tylko
              pokroic troche trzeba.
              Nastepnie na patelnie (lub piekarnik) i dodac maselko, posypac
              slodka papryka i tu tez na 2 sposoby:
              - czosnek, lub
              - rozmaryn (najlepszy swiezy!)
              moze to nie nowosc, ale polecam:)
              --
              bejbej.pl/suwaczek/6224.png
            • kobraluca spaghetti z sosem pomidorowym 17.12.07, 22:30
              ja tez mam super przepis na sos do makaronu z tunczykiem. Co
              najlepsze jest bardzo prosty i nie cuc prawie tunczyka jak ktos nie
              lubi

              Potrzebne beda:
              -pomidory w puszce Del Monte Original Recipe with Onions, Celery and
              Green Peppers
              -czosnek
              -puszka tunczyka
              -posiekana natka pietruszki
              -parmezan

              Czosnek pokroic w plasterki, podsmazyc. Dodac pomidory i pogotowac
              ok.20 minut. Nastepnie dodac tunczyka z puszki i przed wylaczeniem
              gazu dodac pietruszke. polac sosem makaron(moj ulubiony to penne) i
              posypac parmezanem. I gotowe. Moj maz nieraz dodaje tez kielbase
              pokrojona w kostke i podsmaza przed dodaniem pomidorow.
              Smacznego

              --
              Kajtek bez majtek:)
    • bea_mama buraki... 14.12.07, 22:51
      Dzieki za przepisy. Kilka ju wyprobowalam:)
      Jak znajde chwilke to cos swojego dorzuce. A na razie pytanie.

      Kupujac buraki na zupe zawsze mam cala mase tych odnog i lisci i sie
      zastanawiam czy mozna je jakos wykorzystac. W szoku w ogole jestem,
      ze te buraki takie drogie... Wyrzucacie, czy zuzywacie je do
      salatki, albo innych celow?
      --
      Beata i Zuzia-Podróżnik
      Niespodzianka
    • bea_mama soczewica 18.12.07, 00:21
      Odkrylam niedawno soczewice (kiedys nigdy jej nie jadalam). Gotuje
      okolo 10 minut w pressure cooker, sole. Dodaje jeszcze drobno
      pokrojona podsmazona cebulke, oraz pokrojone pomidory z puszki. Dla
      zaostrzenia smaku uzywam "diced tomatoes with lime juice & cilantro -
      Mexican Festival" - pycha. Swietny dodatek do miesa zamiast ryzu czy
      ziemniakow. Ja wcinam to czasem bez niczego:)
      --
      Beata i Zuzia-Podróżnik
      Niespodzianka
      • aniutek Re: soczewica 18.12.07, 00:35
        soczewica jest pycha, mozna gotowac na niej taka sama zupe jak
        grochowka tylko zamiast grochu dac soczewice, czerwona, brazowa,
        zielona, gotuje sie szybko, mozna dodac bekonu podsmazonego z
        cebula, rozgnieciony zabek czosnku, majeranek, pasta pomidorowa lub
        crushed tomatoe.

        --
        Change one person's mind.
        Change the world.
        www.serce-malwiny.pl/index.php

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka