• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

niedoczynnosc tarczycy a ciaza?

  • 27.06.07, 13:24
    po dwuch poronieniach dowiedzialam sie ze mam niedoczynnosc tarczycy.tsh18.76
    a norma to 0.27-4.2.ile gdzies bedzie trwalo leczenie i czy to moglo byc
    przyczyna poronien?dziekuje
    Edytor zaawansowany
    • 27.06.07, 20:22
      Masz duuuuza niedoczynnosc. Mogla byc powodem poronien, ale spawdz jeszcze pare innych rzeczy.
      Czesto np z niedoczynnoscia ma sie chorobe hashiomoto. Sprawdzalas p/ciala tarczycowe TPO i TG.
      Ja poronilam wlasnie przez immunologie 2 razy, teraz jestem w trzeciej ciazy.

      TSH powinnas zbic do poziomu 1.0-2.0. Norma labo 4.0 jest dlakobiet z menopauza, a nie dla
      starajacych sie o dziecko. Ft4 i ft3 powinnas miec w gornej polowie normy.

      Znajdz dobrego endokrynologa, ktory doprowadzi Twoja tarczyce do ladu. To w sumie prosta sprawa,
      dostaniesz Euthyrox i bedziesz zbijac TSH. Sprawdzasz po 4 tyg i zwiekszasz dawke, az osiagniesz
      poziom 1.0-2.0.

      Skad jestes?

      jak masz pytanka, to pisz

      • 27.06.07, 20:47
        Ja mam pytanie. planuję ciążę lecz mam niedoczynność i hashimoto. Jestem w
        trakcie normowania hormonów ale mam pytanko co u Ciebie w trakcie ciąży
        zastosowano przeciwko przeciwciałom ATG i ATPO?
        • 27.06.07, 21:38
          Ja przed ciążą miałam nadczynność i bardzo duże przeciewciała anty tpo powyżej
          1000 i tg 1394-nie zwalczałam ich niczym. Podano mi jod radioaktywny po którym
          weszłam w niedoczynność a przeciwciała bez zmian-wysokie. Doktorowa uspakajała
          mnie że w ciąży najważniejsze są dobre wyniki tsh,ft3,ft4, a przeciwciała są i
          będą i mam się nimi nie przejmować.Po roku od podania jodu, przy dobrych
          wynikach zaszłam w ciążę, którą przeszłam jakichkolwiek problemów-w tym czasie
          nie badałam poziomu przeciwciał aby się nie stresować. Mam cudownego prawie
          rocznego synkasmile
          • 28.06.07, 09:23
            Dzieki ewelam za odpowiedź smile Pytałam gdyż ok. 3 tyg temu wystąpiło u mnie
            poronienie zatrzymane w 6 tc. Zasatanawiam się wciąż czy przyczyną była własnie
            niedoczynność- dowiedziałam się o niej na początku ciąży i od 3 tc łykałam
            euthyrox. Było chyba za późno gdyż wyniki po obumarciu wskazywały na to, ze
            nadal byłam w sporej niedoczynnosci. Dodatkowo mam przeciwciała i u mnie też
            Pani doktor oznajmiła, ze z przeciwciałami w ciąży nic nie bedziemy robić.
            Wnioskuję więc, ze najważniejsze mieć unormowane hormony. Pozdrawiam
            • 28.06.07, 16:05
              na p/ciala w ciazy stosuje sie encorton. On obniza p/c i chroni Maluszka, przyjmuje sie go do 16tc,
              potem odstawia. Poza ciaza nie ma sensu tego stosowac, bo on obniza p/c tylko jak sie go przyjmuje,
              po odstwieniu p/c znow ida w gore. Stosuje sie go natomiast juz podczas staranek, zeby przygotowac
              organzim na Malucha.
              Ze swieczka szukac ginekologow, ktorzy przywiazuja wage do poronien spowodowanych chorobami
              autoimmunologicznymi.

              joanna ureguluj hormonki tarczycy i jesli jestes na tyle silna psych, to podejdz do drugiej ciazy.
              Nie ma na to madrych, poznalam na forum pare dziewczyn, ktore te p/c mialay i spokojnie zasz;ly i
              urodzily, wiec wszystko ejst mozliwe.
      • 02.07.07, 16:25
        nina_74 napisała:

        > Masz duuuuza niedoczynnosc. Mogla byc powodem poronien, ale spawdz jeszcze
        pare
        > innych rzeczy.
        > Czesto np z niedoczynnoscia ma sie chorobe hashiomoto. Sprawdzalas p/ciala
        tarc
        > zycowe TPO i TG.
        > Ja poronilam wlasnie przez immunologie 2 razy, teraz jestem w trzeciej ciazy.
        >
        > TSH powinnas zbic do poziomu 1.0-2.0. Norma labo 4.0 jest dlakobiet z
        menopauza
        > , a nie dla
        > starajacych sie o dziecko. Ft4 i ft3 powinnas miec w gornej polowie normy.
        >
        > Znajdz dobrego endokrynologa, ktory doprowadzi Twoja tarczyce do ladu. To w
        sum
        > ie prosta sprawa,
        > dostaniesz Euthyrox i bedziesz zbijac TSH. Sprawdzasz po 4 tyg i zwiekszasz
        daw
        > ke, az osiagniesz
        > poziom 1.0-2.0.
        >
        > Skad jestes?
        >
        > jak masz pytanka, to pisz
        >
        czesc jestem z kowar i wlasnie zaczelam sie leczyc.wyniki bede miec
        jutro.dzieki piekne za odp.mysle ze znalazlam dobrego lekarza.zna ktos lekarza
        wlodzimierz wiciak.dzieki
    • 14.07.07, 01:02
      U mnie niedoczynnośc tarczycy i chorobe Hashimoto stwierdzono dopiero w
      trzeciej ciazy (po dwoch poronieniach), dodatkowo wykryto u mnie zespol
      antyfosfolipidowy. Leczylam sie Acardem, clexanem i Euthyroxem. Za dwa tygodnie
      moj synek konczy rok. Fajny z niego lobuziak. Powodzenia!
      • 14.07.07, 13:17
        Mam pytania do dziewczyn, ktore w czasie ciazy braly euthyrox lub letrox.

        1.CZy Wai ginowei lub endokrynolodzy w czasie ciazy kazali Wam badac tylko ft4, czy TSH i ft4?
        2. czym sie sugerowali zwiekszajac dawki leku parametrem tsh czy ft4?
        3. czy zalozyli jakis okreslony poziom ft4, np srodek normy, gorna polowa normy i wg wyniku dokladali
        Wam leki?
        • 16.07.07, 11:50
          Nina, w mojej krótkiej ciąży Pani endokrynolog sugerowała się FT4. Twierdziła,
          ze TSH w ciąży skacze i nie ma sensu go badać- nie jest miarodajne w tym
          okresie. Na podstawie FT4 zwiększała dawkę i jej zdaniem najlepszy wynik jest
          wówczas gdy jest ono w górnej granicy normy.
          Pozdrawiam
        • 17.07.07, 11:42
          dzieki dziewczyny.biore tabletki od ponad 2 tygodni,we wrzesniu mam jechac na
          kontrol.zdecydowalam sie z mezem ze jezeli lekarz powie ze spadla ta
          niedoczynnosc to staramy sie o dzidziusia.moj lekarz jest specjalista od
          tarczycy i ginekologiem.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.