Dodaj do ulubionych

Przepisy - 1 faza

02.07.04, 16:35
Tutaj możemy wrzucać przepisy, które można wykorzystać w 1 fazie diety smile
Proszę o wpisywanie nazwy potrawy w temat - łatwiej będzie odszukać.
Obserwuj wątek
    • o_l_a Leczo z cukini 02.07.04, 16:37
      Dla dobra ogółu pokopiuje przepisy ze starego forum
      LECZO Z CUKINII
      Składniki:
      1 duża cukinia
      3 papryki (różne kolory)
      szynka gotowana (w I fazie)
      2 cebule
      czosnek (jeśli ktoś lubi)
      3 pomidory
      oliwa z oliwek
      przyprawy
      Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy szynkę
      pokrojoną w kostkę. Po chwili dokładamy cukinię, pomidory (wcześniej obrane ze
      skóry), papryki pokrojone w kostkę i przyprawy (pieprz, sól, papryka w proszku,
      itp.). Dusimy. Można podlać wodą, jeśli wyparowała, a warzywa są jeszcze twarde.

      --
      Vamos a la playa : )
      • aspidistra de...serek 21.05.05, 17:07
        ...serek light figury, z trzema kropelkami słodzika, rozpuszczalną kawą
        expresso i cynamonem!!!!!na 10 min do zamrażalnika...pyyyychaaa na goracy
        dzień!
      • misza46 Re: Leczo z cukini 26.08.10, 20:06
        Leczo z cukinii to na pewno jest dobra potrawa, ale takie składniki
        jak szynka - pytanie jaka? Jest taka stronka cyt; wolnoamerykanka
        mięsna. Warto zajrzeć w archiwa uwag. To trzeba zaznaczyć i
        podkreślić jak również warto byłoby pofatygować się i nie tylko
        poczytać, ale i dobrze zrozumieć czym grozi taka szynka. Podobna
        sytuacja jest z pomidorami. Rolnicy którzy zdają sobie sprawę jak
        ważne są jadalne potrawy dla organizmu i jak nie wiele rozumią
        mieszczuchy co to jest jadalna potrawa nie wiele mniej jadowita od
        sromotnika mówią często tak. Cyt. Te za stodołu na ty mały grzuntce
        su do jedzynio a ten duzy do spsedanio.k cyt. A mówi się, że chłopu
        słoma z cholew wychodzi a mieszczuch jest taki światły i obyty.
        Przyprawy jakie – czy te z chlorkami?. Bo i tak obecnie często i to
        bardzo bywa. Podobnie jest ze solą. Chlorek sodu, sól z różnymi
        chlorkami, jugolami, antyzbrylaczami itp. czy prawdziwa sól?. No i
        papryka w proszku. Trzeba być bykiem żeby być zdrowym po takich
        potrawach. Później mamy alergię tylko dlatego, że skóra ma jeszcze
        siłę podjąć pracę. Żołądek boli. Serce wysiada. I tak można narzekać
        jakim się jest nieszczęśliwym. Chwalić się jak to dobrze się
        odżywiamy - prawda? I tak można sobie wyliczać o wiele więcej. A
        nie lepiej byłoby być zdrowym i jeść zdrowo? Tak w skrócie tyle
        zastrzeżeń godne uwagi.
    • o_l_a Papryka duszona 02.07.04, 16:38
      PAPRYKA DUSZONA
      Składniki:
      3 zielone papryki
      2 pomidory
      3 duże cebule
      troszkę oliwy z oliwek
      przyprawy
      ew. pietruszka (natka)
      Pomidor obrać ze skórki po sparzeniu i pokroić. Papryke oczyścić z nasion i
      pokroić. Cebulę pokroić i zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać pomidory, paprykę.
      następnie przyprawić wg gustu. Podlać wodą (nie za dużo) i poddusić, aż warzywa
      zmiekną. Na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki i gotowe.


      --
      Vamos a la playa : )
    • o_l_a Hummus 02.07.04, 16:41
      1 puszka ciecierzycy
      2 łyżki soku z cytryny (ja wciskam pół cytryny)
      1/2 szklanki pasty sezamowej (jest w arabskich sklepach - czysta bez dodatków)
      1/4 szkl. posiekanej cebuli
      3 ząbki czosnku (ja nie dodaję)
      2 łyżki oliwy (dodaję chyba z pół szklanki)
      2 łyżeczki mielonego kminku (chyba w Polsce nie można kupić zmielonego - jeśli
      ktoś znajdzie to proszę dać znać)
      1/8 łyżeczki zmielonej czerwonej papryki
      1/2 łyżki soli (soli nie dodaję bo nie używam od 10 lat)
      natka pietruszki
      Wszystko to miksujęw mikserze. I jest bardzo pyszny - 6 porcji. Niestety zjadam
      na 3 razy smile

      --
      Vamos a la playa : )
        • spinetta Re: Ciecierzyca 12.07.04, 12:43
          niunia3 napisała:

          > Kupiłam ciecierzycę w torebce... mam ją ugotować? Pierwszy raz mam to coś w
          > ręku wink
          Najpierw ją namocz, bo inaczej będzie sie baaardzo długo gotowala. Odlej wodę
          od moczenia, nalej swieżej. Nie sól. Ugotuj, a jak będzie półmiekka, to dopiero
          wtedy dodaj soli.
      • raszelika Re: Hummus 29.04.06, 20:39
        Kminek mielony ma w ofercie KOTANYI. Cena 1,81. Dzis dostalam...w sklepie w
        ktorym robie zazwyczaj zakupy... i nie byl to zaden wielki hipermarket...wiec
        moze juz coraz dostepniejszy??smile
        Pozdrowieniawink



        o_l_a napisała:

        > 1 puszka ciecierzycy
        > 2 łyżki soku z cytryny (ja wciskam pół cytryny)
        > 1/2 szklanki pasty sezamowej (jest w arabskich sklepach - czysta bez dodatków)
        > 1/4 szkl. posiekanej cebuli
        > 3 ząbki czosnku (ja nie dodaję)
        > 2 łyżki oliwy (dodaję chyba z pół szklanki)
        > 2 łyżeczki mielonego kminku (chyba w Polsce nie można kupić zmielonego -
        jeśli
        > ktoś znajdzie to proszę dać znać)
        > 1/8 łyżeczki zmielonej czerwonej papryki
        > 1/2 łyżki soli (soli nie dodaję bo nie używam od 10 lat)
        > natka pietruszki
        > Wszystko to miksujęw mikserze. I jest bardzo pyszny - 6 porcji. Niestety
        zjadam
        >
        > na 3 razy smile
        >


        --
        RASZELIKA
      • krasnoludka Re: Hummus 14.07.06, 14:30
        nie chodzi o kminek, tylko kumin - on jest w postaci zmielonej do kupienia w
        sklepach z arabską żywnością. ma zupełnie inny smak niż kminek.
          • sperczil Re: Hummus 05.05.09, 09:52
            Kmin rzymski (kmin, kumin) Cuminum cyminum
            Kminek zwyczajny (Carum carvi L.; lud. karolek, karulek)

            to są dwa odrębne gatunki, chociaż blisko spokrewnione. W ziarnach wyglądają
            dość podobnie, w smaku różnią się diametralnie. Kminku mielonego nigdy nie
            spotkałam, natomiast kumin można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, z
            żywnością wegetariańską a także np w Kuchniach Świata i niektórych sklepach
            internetowych. Szeroko stosowany w kuchni indyjskiej, arabskiej a także
            meksykańskiej. Jedna z moich ulubionych przypraw smile
            • margo55f Re: Hummus 11.10.11, 20:00
              kminek czy cumin można samemu zmielić w młynku do kawy, ja robię humus bardzo prosty, czasem z ciecierzycy, czasem z grochu czasem z fasoli, dodaję tak na oko czosnek, sól, olej, cytrynę i próbuje w trakcje miksowania, nie koniecznie trzeba latać po sklepach z azjatycką czy zdrową żywnością. Pozdrawiam
      • jej_torebka Falafel 21.10.08, 18:46
        To jest danie które je się z hummusem często, więc podam Wam wg jakiego przepisu
        to dziś zrobiłam smile

        Składniki:
        na oko 1.5 szklanki grochu (oryginalnie jest to ciecierzyca, ale ja zrobiłam ze
        zwykłym grochem)
        jedna cebula
        koperek
        sól
        pieprz
        olej do smazenia (rzepakowy)

        -przez noc moczymy groch w miseczce.
        -następnego dnia odlewamy wodę, osuszamy groch i mielimy. (ja mieliłam w blenderze.
        -dodajemy posiekane cebulę i koperek oraz przyprawy.
        -na patelni rozgrzewamy tak pół centymetra oleju ( chodzi mi o głębokośćsmile )
        -z masy ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i usmażyć na
        brązowo

        pycha!smile

        • jej_torebka Re: Falafel 21.10.08, 19:30
          Uwaga! zapomniałam, że trzeba jeszcze dodac 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej !!


          (po usmażeniu dobrze jest też odsączyć tłuszcz na papierowych ręcznikach)
        • olita23 Re: Falafel 25.01.09, 02:54
          troche tylko cie sprostuje, falafel nie je sie z houmousem....falafel tak jak
          houmous jest zrobiony z ciecierzycy zmielonej, inna nazwa falafel to mezze,
          roznia sie troche przepisamismile powinno sie go smazyc na glebokim oleju ale
          oczywiscie nie na SB...
          proponuje dodac kolendry siewnej (oczywiscie swiezych lisci) ma super smak i
          bardzo duzo dodaje jej sie do f. w kuchni arabskiej


          na drugiej fazie mozna sobie pozwolic na pite ciemna z warzywkami i sosem i
          wlasnie z falafel, pycha

          pozdrawiam
    • o_l_a Straciatella ze szparagami 02.07.04, 16:42
      STRACIATELLA ZE SZPARAGAMI
      Składniki: półtora litra bulionu, solidny pęczek świeżych szparagów, 1 duży
      pomidor, 1 jajko , 40 g tartego parmezanu lub grana padano, sól i pieprz, kilka
      listków bazylii.

      Szparagi starannie obrać, pokroić na kilkucentymetrowe odcinki i gotować do
      miękkości w rosole (20-25 min.) Sparzonego pomidora obrać ze skórki, pokroić w
      kawałki, rozdrobnić w miseczce (za pomocą miksera) i dodać do zupy pod koniec
      gotowania.

      Wymieszać dokładnie jajko i parmezan - masa powinna być niezbyt gęsta, o
      konsystencji gęstej śmietany. Całą masę wlać do wrzącej zupy, energicznie
      mieszając widelcem. Doprawić solą, pieprzem i siekaną bazylią.
      --
      Vamos a la playa : )
    • o_l_a Kalafior 02.07.04, 16:43
      1 kalafior
      zielona cebulka /ok. 1/2 kg/
      1 pęczek koperku
      przecier pomidorowy (sok pomidorowy)
      olej z oliwek
      sól, pieprz
      ocet winny
      Umyty i podzielony na kawałki kalafior podsmażamy lekko na niewielkiej ilości
      oleju /ok. pół szklanki/.
      Następnie dodajemy posiekaną cebulkę i koper, 3 łyżki przecieru
      pomidorowego /albo 200 gr. soku pomidorowego/, sól i pieprz do
      smaku oraz niewielka ilość wody.
      Gotujemy do miękkości kalafior i do momentu kiedy sos będzie gęsty.
      Dodajemy ocet winny do smaku.

      --
      Vamos a la playa : )
      • karolka9876 ser smażony na sposób "orientalny" 01.12.04, 21:21
        oto dziecko mojej miłości do sera (szczególnie do roztopionego big_grin)

        bierzemy:
        - cztery grubsze (ok. 0,5cm) plastry żółtego sera odtłuszczonego
        - jajko
        - sproszkowany imbir, słodką paprykę, czosnek granulowany, curry, sól
        - kilka orzechów włoskich

        jajko mieszamy z przyprawami oraz posiekanymi drobno orzechami otrzymując
        paierkę (no prawie). rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy. ponieważ panierka
        za żadne skarby nie chce się przykleić do sera, to wylewamy ją po łyżeczce lub
        dwie i formujemy cienki placuszek pod każdy plaster sera. kładziemy ser i gdy
        sie zacznie rozpływać to odwracamy znowu "przemycając" panierkę pod spód.

        wyszło pysznie. nawet mój Kuba docenił. aha. podałam je z sosem pomidorowym, o
        którym chyba też zaraz napiszę.
        pozdrawiam plażowiczki i życzę smacznego!!
      • karolka9876 aromatyczny sos pomidorowy 01.12.04, 21:31
        - średnia cebula
        - ząbek czosnku
        - oliwa z oliwek
        - 2 łyżki suszonej bazylii
        - przecier pomidorowy (ja używałam przecieru od babci, ale valfruta robi taki
        rzadszy w kartoniku, też dobry), albo koncetrat rozrobiony z wodą, albo pomidory

        drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek smażymy na dość dużym ogniu aż
        się cebulka zrumieni (ok. 10 min.) i wrzucamy bazylię. smażymy jeszcze chwilkę,
        a potem dodajemy sos, przecier lub pomidory. zmniejszamy ogień i dusimy razem,
        aż uzyskamy żądaną konsystencję. ewntualnie doprawiamy do smaku pieprzem, solą,
        chili..

        pozdrawiam, życzę smacznego
        karolka
    • o_l_a Bakłażan nadziewany 02.07.04, 16:44
      BAKŁAŻAN NADZIEWANY

      Składniki:
      bakłażan
      pomidor
      cebula
      pieczarki
      żółty ser
      przyprawy

      1. Bakłażan przekroić na pół (wzdłuż). Posypać solą i odstawić na ok. 20 min.
      Po 20 minutach zebrać suchym papierowym ręcznikiem krople, które się pojawią (w
      ten sposób unikniemy gorzkiego smaku).
      2. Miąższ bakłażana posiekać.
      3. Cebulkę pokroić i zeszklić na oliwie z oliwek.
      4. Dodać do cebuli pieczarki i podsmażyc kilka minut.
      5. Dodać pomidory i posiekany miąższ bakłażana. Podusić kilka minut, aż nieco
      zmiękną. Przyprawic do smaku.
      6. Taką masą nadziewać połowki bakłażana.
      7. Wstawić do gorącego piekarnika, leciutko skropić oliwą z oliwek (nie jest to
      konieczne) i zapiec przez ok. 0,5 h. Można posyać startym żółtym serem.

      --
      Vamos a la playa : )
    • o_l_a Bakłażan zapiekany 02.07.04, 16:44
      BAKŁAŻAN ZAPIEKANY

      Składniki:
      bakłażan
      2 dojrzałe pomidory
      mozzarella w zalewie
      cebula
      ząbek czosnku
      oliwa z oliwek
      oregano suszone
      świeża bazylia
      sól

      1. Pomidory obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki.
      2. Cebulę również pokroić i zeszklić na oliwie razem z pokrojonymi ząbkami
      czosnku.
      3. Dodać pokrojone pomidory i tak dusić kilka minut. Posypać solą i oregano.
      4. Bakłażany pokroić w grube plastry i przysmażyć na oliwie z obu stron, by się
      zarumieniły i lekko zmiękły.
      5. Bakłażany włożyć do naczynia żaroodpornego, na nich pokrojone plastry
      mozzarelli, warzywa (pomidory+cebula+czosnek) i ponownie na wierzch mozzarella
      6. Całość włożyć do gorącego piekarnika na kilka minut, żeby ser się roztopił.
      7. Posypać oregano i bazylią.

      --
      Vamos a la playa : )
    • o_l_a Bakłażan z grzybami 02.07.04, 16:45
      BAKŁAŻAN Z GRZYBAMI

      Składniki:
      2 bakłażany
      40 dkg grzybów
      1 papryka
      2 pomidory
      cebula
      2 ząbki czosnku
      20 dkg sera "feta"
      oliwa z oliwek
      koperek
      sól
      pieprz

      1. Bakłażany umyć.Odciąć nasady i przekroić wzdłuż. Wydrążyć miąższ i pokroić w
      kostkę.
      2. Obrać cebulę i czosnek, i posiekać. Smażyć na oliwie z oliwek przez 2 minuty.
      3. Dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki grzyby, miąższ z bakłażanów oraz
      pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć aż grzyby będą miękkie. Często mieszać.
      4. Dodać do smażonych grzybów miąższ z pomidorów i rozkruszony ser. Doprawić
      solą i pieprzem.
      5. Powstałą masą nadziać połówki bakłażana.
      6. Ułożyć na natłuszczonej blasze i piec w temperaturze 200 stopni przez 25
      minut.
      7. Przed podaniem posypać koperkiem.

      --
      Vamos a la playa : )
    • o_l_a Ryba w rozmarynie z rusztu 02.07.04, 16:45
      filet z ryby 4 kawałki (w przepisie był tuńczyk, ale ja zrobiłam z dorszem i
      też bardzo smaczne)
      "marynata":
      łyżeczka oliwy z oliwek
      łyżeczka soku z cytryny
      2 wyciśnięte ząbki czosnku
      łyżeczka posiekanego rozmarynu lub 2 suszonego
      szczypta soli i pieprzu

      wszystko mieszamy w misce, moczymy w tym rybę i na ruszt
      Voaila! (czy jak to tam wink

      --
      Vamos a la playa : )
    • o_l_a Bakłażan jeszcze inaczej 02.07.04, 16:46
      Baklazana pokroic w plasterki, wrzucic na 15 min do wrzatku, odcedzic,
      na patelni rozgrzac oliwe, dodac czosnek (2 zabki), baklazana, przyprawic sola,
      pieprzem, papryka oraz imbirem, dodac pomidory (czasami dodaje tez cukinie),
      dusic ok. 20 min. mozna podawac jako dodatek do miesa lub ryb, ale ja jem to
      jako osobny posilek.

      --
      Vamos a la playa : )
    • o_l_a Bakłazan w sosie orzechowym 02.07.04, 16:46
      BAKŁAŻAN W SOSIE ORZECHOWYM
      (z kuchni gruzińskiej)

      średni bakłażan
      1/4 szklanki wyłuskanych orzechów
      ok. 1/4 szklanki bulionu
      troszeczkę zmielonej kolendry
      ząbek czosnku
      sól
      sproszkowana ostra papryka
      ocet winny lub sok z cytryny

      1. Bakłażan pokroić w grube plastry, usmażyć z obu stron.
      2. Sos: Orzechy zmielić lub zmiażdżyć w moździeżu. Czosnek rozetrzeć z solą,
      dodać do orzechów. Dodać zmieloną kolendrę, szczyptę ostrej papryki, ocet winny
      lub sok z cytryny (do smaku, nie za dużo), nastepnie dodawać bulion i
      rozcierać. Najlepiej przygotowanie sosu wychodzi w makutrze bardzo dobrze sie
      uciera. Sosem polewać plastry bakłażanów.
      Można jeść to danie na zimno, jako przystawke, ale smakuje też na ciepło.

      --
      Vamos a la playa : )
    • ireczka1 Re: Przepisy - 1 faza 03.07.04, 13:23
      South Beach Ketchup
      Makes 1 cup

      Ingredients:
      1 can (8 ounces) tomato sauce
      3/4 cup tomato paste
      2 tablespoons sugar substitute
      2 teaspoons onion powder
      2 teaspoons light soy sauce
      1/2 teaspoon ground cloves
      1/2 teaspoon ground allspice
      1 1/2 tablespoons malt vinegar

      Instructions:
      In a large pot over medium heat, combine the tomato sauce, tomato paste, sugar
      substitute, onion powder, soy sauce, cloves, allspice, and vinegar. Simmer for
      5 minutes. Refrigerate until serving. (Keeps covered in the refrigerator for 1
      week.)

      Nutritional Information:
      45 calories
      0 total fat (0 g sat)
      0 mg cholesterol
      10 g carbohydrate
      2 g protein
      2 g fiber
      390 mg sodium

      • anmanika Re: Przepisy - 1 faza 03.07.04, 18:08
        Falafel - placuszki z grochu
        Porcja dla 4-6 osób. Czas przygotow. 2 godz. 45 min.

        250 g grochu włoskiego,
        1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki,
        1 łyżka drobno posiekanej kolendry,
        4-5 cebulek dymek,
        1 ząbek czosnku,
        1/2 łyżeczki kminku,
        sól, pieprz,
        1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
        olej do smażenia.

        1. Groch opłukać, zalać wodą i moczyć przez 8 godz.

        2. Usunąć z wody kawałki skórki, które oddzieliły się od grochu. Odcedzić go,
        osuszyć na ściereczce i zemleć w maszynce z sitkiem o małych otworach. Groch
        powinien mieć konsystencje suchego puree.

        3. Pietruszkę i kolendre posiekać. Wymieszać z grochem. Czosnek i zielone końce
        cebulek posiekać, a następnie wraz z kminkiem, solą i pieprzem oraz soda dodać
        do reszty. Dobrze ugnieść. Wstawić do lodówki na 2 godz. do wyschnięcia.

        4. Lekko zmoczyć ręce. Formować z ciasta kulki wielkości orzechów włoskich, a
        następnie lekko spłaszczyć je na placuszki.

        5. Dużą ilość oleju (na głębokość 3 cm) wlać do garnka. Smażyć falafel w
        gorącym oleju z obydwu stron na ciemnobrązowy kolor. Obsuszyć na bibułce, a
        następnie podać na półmisku. Falafel można jeść z hummusem
    • misiatorka25 brokul zapiekany z dipem ziolowym i serem 04.07.04, 07:29
      Srednio miekki brokul(tak 5 minutek pogotowany) wkladamy do zaroodpornego
      naczynia. Przygotowujemy sos do polania:
      150g serka Tosca 3%+odrobina mleka 0%-mieszamy az do uzyskania smietanowej
      konsystencji-dodajemy zielona pietruszka,koperek,szczypiorek,czosnek i co tam
      lubicie wedle uznania. Na koniec wrzucamy 2 zoltka i mieszamy. Wlewamy na
      brokoly. Na gore mozna polozyc plasterki sera light to zrobi sie ladna
      skorupka. Wstawiamy do piekarnika 200% az sie wierzch nie zrumieni.
      To jest danie z cyklu "pelna improwizacja" dlatego skladniki mozecie sobie
      komponowac do woli. Ja zrobilam tak i bylo pyszne. Starczylo dla calej rodziny!
    • misiatorka25 suflet z warzywami 04.07.04, 07:35
      kolejna improwizacja!
      pol kalafiora chwile pogotowac(5 min), drobniutko pokroic, dodac pomidorka(bez
      miekkich czesci), zieleninke i co tam lubicie. Na koniec 2 zoltka-wymieszac.
      Pozostale bialka ze szczypta soli na bardzo sztywna piana i delikatnie
      domieszac do jarzyn. Calosc przelozyc do foremki(ja nie smarowalam ale sie
      nawet nie przypalilo) i piec ok pol godziny w temp 200' Suflecik powinien Wam
      troszke urosnac-je sie go od razu na cieplo bo inacze opada i robi sie
      paskudny. Nastepnym razem jak bede robic dodam zamiast kalafiora kapuste
      pekinska i pieczarki.
      Smacznego
    • dsb Omlet z pomidorem 05.07.04, 11:51
      OMLET Z POMIDOREM

      Składniki:
      - 3 średnie pomidory,
      - 2 ząbki czosnku ( mozna dodac wiecej jesli ktos lubi)
      - 5 jajek,
      - ewentualnie troszke szczypiorku,
      - vegeta (albo inne przyprawy),
      - bazylia,
      - oliwa z oliwek.

      Przygotowanie:
      Najpierw parzymy pomidory i obieramy je ze skóry. Nastepnie wlewamy odrobinę
      oliwy z oliwek na patelnię i rozgrzewamy tłuszcz. Zmniejszamy ogień i kładziemy
      pokrojone w kostkę pomidory, posypujemy to vegetą (nie jest to konieczne) lub
      innymi przyprawami, które lubimy i przykrywamy aby sie poddusiło. Gdy pomidory
      sie podduszą, dodajemy wyciśnięty czosnek, posiekany szczypiorek, bazylię i
      wszystko to zalewamy rozbełtanymi uprzednio jajkami. Za parę minut gdy jajka
      sie zetną, danie jest gotowe.

      To jest przepis na jakieś 2-3 porcje. Składniki zmniejszamy i mamy tylko dla
      siebie śniadanie smile
      Można zamiast pomidorków dodać inne warzywa (grzybki, kalafior, brokuły) i mamy
      już inny omlet, można też dodać starty żółty ser smile
      • agra_edziecko Re: Omlet z pomidorem 06.07.04, 21:05
        dsb napisała:
        > już inny omlet, można też dodać starty żółty ser smile

        dsb a ser ma byc o obnizonej zawartosci tluszczu?


        --
        agra,mama Dawida(06.12.2000r.)

        Nie to jest piękne co jest piekne,ale to co się komus podobawink
          • kollen Re: Omlet z pomidorem 23.11.09, 22:10
            dsb napisała:

            > Tak, najlepiej, aby był taki o obniżonej zawartości tłuszczu.
            > Ja znalazłam ser żółty light PRYMUS Mlekowity smile
            > Jest smaczny smile


            Prymus Mlekowity ma 35% tłuszczu

            Ja znalazłam HIT ma 18%

            Są takie które mają jeszcze mniej????

            Chodzi o sery żółte????
    • dsb Galaretka owocowa bez cukru 05.07.04, 22:56
      GALARETKA OWOCOWA

      Składniki:
      750 g owoców: do wyboru czerwone porzeczki, truskawki, maliny, jagody, jeżyny
      lub ich miks

      1. Umyte i oczyszczone owoce doprowadzić do wrzenia i gotować przez kilka minut
      (jak ktoś chce - w kuchence mikrofalowej przy pełnej mocy 800 W - ok. 6 min.).
      2. Zdjąć z ognia, pozostawić do wystygnięcia i ewentualnie odcedzić.
      3. Zmiksować owoce.
      4. Masę przełożyć do wyparzonych słoikow.

      UWAGA: Galaretka przechowywana w lodówce będzie się nadawać do spożycia przez 3
      tygodnie, natomiast w zamrażarce przez conajmniej 3 miesiące.

      Przepis jest zaczerpnięty z GW.
      Jeszcze przeze mnie nie wypróbowany wink
    • rucola Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem 06.07.04, 21:10
      Przepis pochodzi z książki kucharskiej "South Beach Diet recipe's"
      przedstawionej przez Olę.

      Składniki:
      Pół paczki mrożonego posiekanego szpinaku
      1/2 posiekanej cebuli
      1 ząbek czosnku (wyciśnięty)
      pojemnik serka wiejskiego Piątnica light
      piersi kurczaka
      przyprawy: sól, pieprz, chili
      margaryna Flora/Benecol


      Szpinak rozmrozić, zmieszać z cebulą, czosnkiem i serkiem. Piersi kurczaka
      przyprawić solą, pieprzem (i czym tam się jeszcze chce). Ostrym nożem przeciąć
      każdy kawałek wzdłuż, nie przecinając do końca - należy zrobić coś na wzór
      kieszonek. Do nich należy naładować farszu, można wykałaczkami pozpinać i do
      piekarnika (ja robiłam to w naczyniu żaroodpornym, żeby się nie porozwalały) na
      25 - 30 min. Bardzo smaczne !!!
      • kat_prz Re: Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem 16.06.08, 09:35
        Polecam pyszne, przeczytałam przepis na forum i zrobiłam lecz
        zamiast piersi miałam wspaniały chudy schab (mam nadzieję, że jest
        dozwolony w I fazie). I zamiast faszerowanych piersi były schabowe
        roladki ze szpinakiem. MMMMMMMMMMM palce lizać - dziękuję za przepis
    • rucola Kurczak ziołowy 06.07.04, 21:23
      Jeszcze jeden przepis na kurczaka.

      Marynata:
      Sos sojowy
      Oliwa
      Wino białe
      Ocet winny
      Zioła prowansalskie + świeży tymianek i rozmaryn
      Sól, świeżo zmielony pieprz

      Sos sojowy zmieszać z oliwą oraz winem, dodać odrobinę octu winnego, zioła i
      przyprawy, powinna powstać rzadka zawiesina. W to wrzucamy piersi z kurczaka,
      wstawiamy do lodówki, najlepiej na cała noc, na drugi dzień po pracy do
      piekarnika na 25 min i podajemy np. z sałatką grecką. Pyszne !!!!!!!
    • dsb Sos pomidorowy z imbirem 06.07.04, 22:40
      Sos możemy używać do czego chcemy smile

      SOS POMIDOROWY Z IMBIREM

      Składniki:
      kawałek świeżego imbiru,
      250 g przecieru pomidorowego,
      łyżka soku z cytryny,
      troszkę słodziku (nie jest to konieczne),
      sól,
      pieprz cayenne,
      kawałek imbiru do przybrania.

      Przygotowanie:
      Kawałek imbiru wielkości włoskiego orzecha obrać,utrzeć na tarce z drobnymi
      otworkami. Przecier pomidorowy zagotować z sokiem z cytryny, słodzikiem i
      startym imbirem, przyprawić solą i pieprzem cayenne, wystudzić. Drugi
      kawałek imbiru drobno pokroić, posypać nim sos.
      • dsb Sos pomidorowy 06.07.04, 22:49
        Jeszcze jeden przepis na sos pomidorowy

        SOS POMIDOROWY

        Składniki
        75 dag świeżych lub mrożonych pomidorów albo puszka koncentratu pomidorowego
        2 strąki papryki
        pół szklanki bulionu
        2 łyżki oliwyz oliwek
        3 ząbki czosnku
        pieprz
        sól

        Przygotowanie:
        Pomidory zanurzyć na minutę w gorącej wodzie, ostudzić, obrać, pokroić w paski.
        W rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, włożyć paprykę pokrojoną w paski, pomidory i
        obrane ząbki czosnku, dusić pod przykryciem na małym ogniu. Gdy warzywa będą
        miękkie, przetrzeć sos przez sito, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    • dsb Re: Sos pomidorowy z imbirem 06.07.04, 23:12
      Tak, niestety może, ale nie jest to regułą - tak mi się wydaje smile
      Można samemu zrobić taki przecier i wtedy będziemy go pewne (mały zapas na zimę
      na przykład). A w przepisie po prostu użyć świeże pomidorki smile
    • dsb Roladki z kurczaka z grzybami 07.07.04, 11:59
      ROLADKI Z KURCZAKA Z GRZYBAMI

      Składniki:
      - 2 piersi z kurczaka,
      - 300g pieczarek,
      - cebula,
      - bulion,
      - oliwa z oliwek,
      - sól,
      - pieprz,
      - inne przyprawy (wg gustu).

      Przygotowanie:
      Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć przyprawami.
      Cebulę pokroić w kostkę i przysmażyć na oliwie z oliwek, dorzucić połowę
      pieczarek pokrojonych w kosteczkę i poddusić aż do odparowania płynu. Cebulę z
      pieczarkami przełożyć do miseczki i przyprawić.
      Płaty mięsa posmarować farszem, zwinąć, obwiązać nicią albo spiąć wykałaczkami.
      Podsmażyć na rumiano na patelni. Dorzucic resztę pieczarek pokrojonych w
      cienkie plasterki, chwilę smażyć razem z mięskiem.
      Wlać bulion i dusić na małym ogniu ok. 30 minut.

      Do farszu można też dodać trochę pokrojonej papryki i startego na tarce sera
      żółtego.
    • dsb Zupa bułgarska z kluseczkami serowymi 07.07.04, 12:18
      ZUPA BUŁGARSKA Z SEROWYMI KLUSECZKAMI

      Składniki:
      - 0,5 kg cukini,
      - 2 czerwone papryki i jedna żółta,
      - 1 duża cebula,
      - bulion,
      - 0,3 kg zółtego sera,
      - 1 jajko,
      - cząber,
      - sól,
      - pieprz,
      - oliwa z oliwek.

      Przygotowanie:
      Cukinię pokroić w 0,5 cm plastry, a nastepnie ćwiartki (nie obierać skórki). Z
      papryki wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokoić w
      kosteczkę. Na patelni rozgrzać troche oliwy z oliwek i podsmażyć warzywa,
      stopniowo podlewając wodą. Gdy bedą lekko miękkie przyprawić solą i pieprzem,
      następnie przełożyć do garnka, podlać bullionem, tak, aby przynajmniej przykrył
      on warzywa. Dusić i na koniec dodać cząber. W międzyczasie przygotować
      kluseczki serowe. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W talerzu rozbełtać
      jajko z serem. Masę dokładnie wymieszać, następnie nabierać je małą łyżeczką i
      wrzucać do gotującej się zupy. Zupę podawać z warzywami i kluseczkami.
              • agra_edziecko Łosoś w sosie ogorkowym 10.07.04, 14:23
                Wyjsciowy przepis z ksiazki o diecie,zmodyfikowany,ale mam nadzieje wciaz
                zgodny.
                SKŁADNIKI
                mieso z lososia
                wino
                woda.kostka rosolowa
                cytryna
                pieprz
                inne ziola do smaku

                SOS
                serek homogenizowany 3%tluszczu
                ogorek
                szczypior

                Do garnka wlalam odrobine bialego wina(reka mi sie trzesla,ale mysle,ze skoro
                jest w przepisie...),pol szklanki wody,pol kostki rosolowej,3 ziarnka
                pieprzu,garstke suszonej zielonej pietruszki(zywej nie mialam,w przepisie jest
                koperek) i 2 plasterki cytryny.
                Postawic na gaz i poczekac az zacznie wrzec.Pogotowac kilka minut.
                Nastepnie wlozyc mieso z lososia(ja mialam na ta ilosc wywaru ok 35dkg mieska)
                i gotowac az mieso bedzie miekkie.Po wyjeciu z wywaru( i tu juz moje wariacje)
                wrzucilam je na patelnie z ociupinka oliwy z oliwek i na to wrzucilam
                przygotowany sos z opakowania serka,jednego sredniego ogorka i odrobiny
                szczypiorku.Wymieszalam,poczekalam moze z minutke,zeby sos byl cieply,dolalam
                do niego(poniewaz byl dosc gesty) odrobine wywaru z ryby.Ta porcja starczy mi
                na dwa obiady!!!
                Mam nadzieje,ze jest zgodny z dieta:-0

                --
                agra,mama Dawida(06.12.2000r.)

                Nie to jest piękne co jest piekne,ale to co się komus podobawink
    • dsb Papryka faszerowana grzybami 07.07.04, 12:41
      PAPRYKA FASZEROWANA GRZYBAMI

      Składniki:
      - 8 strąków papryki
      - 50 dag grzybów leśnych (lub pieczarek)
      - 2 średnie cebule
      - 1 papryczka chili
      - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
      - 4 łyżki startego żółtego sera
      - bulion (w wersji z pieczarkami)
      - oliwa z oliwek
      - sól
      - pieprz.

      Przygotowanie:
      Paprykę umyć i pozbawić gniazd nasiennych. Grzyby umyć, obgotować, osączyć i
      drobno posiekać (w przypadku pieczarek tylko umyć i posiekać). Wywar zachować
      (dla pieczarek przygotować bulion). Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić
      na oliwie z oliwek. Dodać pokrojone chili i grzyby. Doprawić solą i pieprzem (i
      innymi przyprawami wg gustu). Wymieszać. Masą napełniać posmarowane uprzednio
      oliwą papryki. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Posypać startym żółtym
      serem. Podlać wywarem z grzybów lub bulionem. Piec w średnio nagrzanym
      piekarniku przez ok. 25 min. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
    • dsb Dorsz w pikantnym czerwonym sosie 07.07.04, 12:45
      DORSZ W PIKANTNYM CZERWONYM SOSIE

      Składniki:
      - 60 dag filetów z dorsza (bez skóry),
      - 2 średnie cebule,
      - 5 dojrzałych pomidorów,
      - 1 łyżka octu,
      - 5 łyżek oliwy z oliwek,
      - 2 czerwone papryczki chili,
      - sól,
      - pieprz.

      Przygotowanie:
      Pomidory sparzyć i obrać ze skórek. Miąższ pokroić w kostkę. Cebulę obrać i
      również pokroić w kostkę. Papryczki chili umyć, pozbawić gniazd nasiennych i
      drobno posiekać. W dużym rondlu rozgrzać oliwę z oliwek. Zeszklić na niej
      cebulę. Dodać pomidory, papryczkę chili i ocet. Całość dporawić solą i
      pieprzem. Dusić ok. 20 min. Do sosu włożyć umyte i osuszone filety z dorsza.
      Dusić w sosie do miękkości ryby (ok. 15 min.).
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka