Dodaj do ulubionych

Przepisy - 1 faza

02.07.04, 16:35
Tutaj możemy wrzucać przepisy, które można wykorzystać w 1 fazie diety smile
Proszę o wpisywanie nazwy potrawy w temat - łatwiej będzie odszukać.
Edytor zaawansowany
  • o_l_a 02.07.04, 16:37
    Dla dobra ogółu pokopiuje przepisy ze starego forum
    LECZO Z CUKINII
    Składniki:
    1 duża cukinia
    3 papryki (różne kolory)
    szynka gotowana (w I fazie)
    2 cebule
    czosnek (jeśli ktoś lubi)
    3 pomidory
    oliwa z oliwek
    przyprawy
    Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy szynkę
    pokrojoną w kostkę. Po chwili dokładamy cukinię, pomidory (wcześniej obrane ze
    skóry), papryki pokrojone w kostkę i przyprawy (pieprz, sól, papryka w proszku,
    itp.). Dusimy. Można podlać wodą, jeśli wyparowała, a warzywa są jeszcze twarde.

    --
    Vamos a la playa : )
  • aspidistra 21.05.05, 17:07
    ...serek light figury, z trzema kropelkami słodzika, rozpuszczalną kawą
    expresso i cynamonem!!!!!na 10 min do zamrażalnika...pyyyychaaa na goracy
    dzień!
  • mamba8 02.11.08, 20:09
    kofeiny podobno nie wolno w pierwszej fazie...
  • misza46 26.08.10, 20:06
    Leczo z cukinii to na pewno jest dobra potrawa, ale takie składniki
    jak szynka - pytanie jaka? Jest taka stronka cyt; wolnoamerykanka
    mięsna. Warto zajrzeć w archiwa uwag. To trzeba zaznaczyć i
    podkreślić jak również warto byłoby pofatygować się i nie tylko
    poczytać, ale i dobrze zrozumieć czym grozi taka szynka. Podobna
    sytuacja jest z pomidorami. Rolnicy którzy zdają sobie sprawę jak
    ważne są jadalne potrawy dla organizmu i jak nie wiele rozumią
    mieszczuchy co to jest jadalna potrawa nie wiele mniej jadowita od
    sromotnika mówią często tak. Cyt. Te za stodołu na ty mały grzuntce
    su do jedzynio a ten duzy do spsedanio.k cyt. A mówi się, że chłopu
    słoma z cholew wychodzi a mieszczuch jest taki światły i obyty.
    Przyprawy jakie – czy te z chlorkami?. Bo i tak obecnie często i to
    bardzo bywa. Podobnie jest ze solą. Chlorek sodu, sól z różnymi
    chlorkami, jugolami, antyzbrylaczami itp. czy prawdziwa sól?. No i
    papryka w proszku. Trzeba być bykiem żeby być zdrowym po takich
    potrawach. Później mamy alergię tylko dlatego, że skóra ma jeszcze
    siłę podjąć pracę. Żołądek boli. Serce wysiada. I tak można narzekać
    jakim się jest nieszczęśliwym. Chwalić się jak to dobrze się
    odżywiamy - prawda? I tak można sobie wyliczać o wiele więcej. A
    nie lepiej byłoby być zdrowym i jeść zdrowo? Tak w skrócie tyle
    zastrzeżeń godne uwagi.
  • o_l_a 02.07.04, 16:38
    PAPRYKA DUSZONA
    Składniki:
    3 zielone papryki
    2 pomidory
    3 duże cebule
    troszkę oliwy z oliwek
    przyprawy
    ew. pietruszka (natka)
    Pomidor obrać ze skórki po sparzeniu i pokroić. Papryke oczyścić z nasion i
    pokroić. Cebulę pokroić i zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać pomidory, paprykę.
    następnie przyprawić wg gustu. Podlać wodą (nie za dużo) i poddusić, aż warzywa
    zmiekną. Na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki i gotowe.


    --
    Vamos a la playa : )
  • o_l_a 02.07.04, 16:41
    1 puszka ciecierzycy
    2 łyżki soku z cytryny (ja wciskam pół cytryny)
    1/2 szklanki pasty sezamowej (jest w arabskich sklepach - czysta bez dodatków)
    1/4 szkl. posiekanej cebuli
    3 ząbki czosnku (ja nie dodaję)
    2 łyżki oliwy (dodaję chyba z pół szklanki)
    2 łyżeczki mielonego kminku (chyba w Polsce nie można kupić zmielonego - jeśli
    ktoś znajdzie to proszę dać znać)
    1/8 łyżeczki zmielonej czerwonej papryki
    1/2 łyżki soli (soli nie dodaję bo nie używam od 10 lat)
    natka pietruszki
    Wszystko to miksujęw mikserze. I jest bardzo pyszny - 6 porcji. Niestety zjadam
    na 3 razy smile

    --
    Vamos a la playa : )
  • niunia3 07.07.04, 17:12
    Kupiłam ciecierzycę w torebce... mam ją ugotować? Pierwszy raz mam to coś w
    ręku wink
  • spinetta 12.07.04, 12:43
    niunia3 napisała:

    > Kupiłam ciecierzycę w torebce... mam ją ugotować? Pierwszy raz mam to coś w
    > ręku wink
    Najpierw ją namocz, bo inaczej będzie sie baaardzo długo gotowala. Odlej wodę
    od moczenia, nalej swieżej. Nie sól. Ugotuj, a jak będzie półmiekka, to dopiero
    wtedy dodaj soli.
  • spinetta 12.07.04, 12:44
    Dla jasności, po posoleniu gotujemy dalej, aż do miękkości smile)
  • raszelika 29.04.06, 20:39
    Kminek mielony ma w ofercie KOTANYI. Cena 1,81. Dzis dostalam...w sklepie w
    ktorym robie zazwyczaj zakupy... i nie byl to zaden wielki hipermarket...wiec
    moze juz coraz dostepniejszy??smile
    Pozdrowieniawink



    o_l_a napisała:

    > 1 puszka ciecierzycy
    > 2 łyżki soku z cytryny (ja wciskam pół cytryny)
    > 1/2 szklanki pasty sezamowej (jest w arabskich sklepach - czysta bez dodatków)
    > 1/4 szkl. posiekanej cebuli
    > 3 ząbki czosnku (ja nie dodaję)
    > 2 łyżki oliwy (dodaję chyba z pół szklanki)
    > 2 łyżeczki mielonego kminku (chyba w Polsce nie można kupić zmielonego -
    jeśli
    > ktoś znajdzie to proszę dać znać)
    > 1/8 łyżeczki zmielonej czerwonej papryki
    > 1/2 łyżki soli (soli nie dodaję bo nie używam od 10 lat)
    > natka pietruszki
    > Wszystko to miksujęw mikserze. I jest bardzo pyszny - 6 porcji. Niestety
    zjadam
    >
    > na 3 razy smile
    >


    --
    RASZELIKA
  • krasnoludka 14.07.06, 14:30
    nie chodzi o kminek, tylko kumin - on jest w postaci zmielonej do kupienia w
    sklepach z arabską żywnością. ma zupełnie inny smak niż kminek.
  • martynosia 31.03.09, 22:14
    kumin to po angielsku kminek, moze byc w ziarenkach albo jak piszesz zmielony, i
    raczej spotyka sie go w sklepach z zywnoscia indyjska.
  • sperczil 05.05.09, 09:52
    Kmin rzymski (kmin, kumin) Cuminum cyminum
    Kminek zwyczajny (Carum carvi L.; lud. karolek, karulek)

    to są dwa odrębne gatunki, chociaż blisko spokrewnione. W ziarnach wyglądają
    dość podobnie, w smaku różnią się diametralnie. Kminku mielonego nigdy nie
    spotkałam, natomiast kumin można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, z
    żywnością wegetariańską a także np w Kuchniach Świata i niektórych sklepach
    internetowych. Szeroko stosowany w kuchni indyjskiej, arabskiej a także
    meksykańskiej. Jedna z moich ulubionych przypraw smile
  • margo55f 11.10.11, 20:00
    kminek czy cumin można samemu zmielić w młynku do kawy, ja robię humus bardzo prosty, czasem z ciecierzycy, czasem z grochu czasem z fasoli, dodaję tak na oko czosnek, sól, olej, cytrynę i próbuje w trakcje miksowania, nie koniecznie trzeba latać po sklepach z azjatycką czy zdrową żywnością. Pozdrawiam
  • jej_torebka 21.10.08, 18:46
    To jest danie które je się z hummusem często, więc podam Wam wg jakiego przepisu
    to dziś zrobiłam smile

    Składniki:
    na oko 1.5 szklanki grochu (oryginalnie jest to ciecierzyca, ale ja zrobiłam ze
    zwykłym grochem)
    jedna cebula
    koperek
    sól
    pieprz
    olej do smazenia (rzepakowy)

    -przez noc moczymy groch w miseczce.
    -następnego dnia odlewamy wodę, osuszamy groch i mielimy. (ja mieliłam w blenderze.
    -dodajemy posiekane cebulę i koperek oraz przyprawy.
    -na patelni rozgrzewamy tak pół centymetra oleju ( chodzi mi o głębokośćsmile )
    -z masy ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i usmażyć na
    brązowo

    pycha!smile

  • jej_torebka 21.10.08, 19:30
    Uwaga! zapomniałam, że trzeba jeszcze dodac 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej !!


    (po usmażeniu dobrze jest też odsączyć tłuszcz na papierowych ręcznikach)
  • olita23 25.01.09, 02:54
    troche tylko cie sprostuje, falafel nie je sie z houmousem....falafel tak jak
    houmous jest zrobiony z ciecierzycy zmielonej, inna nazwa falafel to mezze,
    roznia sie troche przepisamismile powinno sie go smazyc na glebokim oleju ale
    oczywiscie nie na SB...
    proponuje dodac kolendry siewnej (oczywiscie swiezych lisci) ma super smak i
    bardzo duzo dodaje jej sie do f. w kuchni arabskiej


    na drugiej fazie mozna sobie pozwolic na pite ciemna z warzywkami i sosem i
    wlasnie z falafel, pycha

    pozdrawiam
  • o_l_a 02.07.04, 16:42
    STRACIATELLA ZE SZPARAGAMI
    Składniki: półtora litra bulionu, solidny pęczek świeżych szparagów, 1 duży
    pomidor, 1 jajko , 40 g tartego parmezanu lub grana padano, sól i pieprz, kilka
    listków bazylii.

    Szparagi starannie obrać, pokroić na kilkucentymetrowe odcinki i gotować do
    miękkości w rosole (20-25 min.) Sparzonego pomidora obrać ze skórki, pokroić w
    kawałki, rozdrobnić w miseczce (za pomocą miksera) i dodać do zupy pod koniec
    gotowania.

    Wymieszać dokładnie jajko i parmezan - masa powinna być niezbyt gęsta, o
    konsystencji gęstej śmietany. Całą masę wlać do wrzącej zupy, energicznie
    mieszając widelcem. Doprawić solą, pieprzem i siekaną bazylią.
    --
    Vamos a la playa : )
  • o_l_a 02.07.04, 16:43
    1 kalafior
    zielona cebulka /ok. 1/2 kg/
    1 pęczek koperku
    przecier pomidorowy (sok pomidorowy)
    olej z oliwek
    sól, pieprz
    ocet winny
    Umyty i podzielony na kawałki kalafior podsmażamy lekko na niewielkiej ilości
    oleju /ok. pół szklanki/.
    Następnie dodajemy posiekaną cebulkę i koper, 3 łyżki przecieru
    pomidorowego /albo 200 gr. soku pomidorowego/, sól i pieprz do
    smaku oraz niewielka ilość wody.
    Gotujemy do miękkości kalafior i do momentu kiedy sos będzie gęsty.
    Dodajemy ocet winny do smaku.

    --
    Vamos a la playa : )
  • karolka9876 01.12.04, 21:21
    oto dziecko mojej miłości do sera (szczególnie do roztopionego big_grin)

    bierzemy:
    - cztery grubsze (ok. 0,5cm) plastry żółtego sera odtłuszczonego
    - jajko
    - sproszkowany imbir, słodką paprykę, czosnek granulowany, curry, sól
    - kilka orzechów włoskich

    jajko mieszamy z przyprawami oraz posiekanymi drobno orzechami otrzymując
    paierkę (no prawie). rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy. ponieważ panierka
    za żadne skarby nie chce się przykleić do sera, to wylewamy ją po łyżeczce lub
    dwie i formujemy cienki placuszek pod każdy plaster sera. kładziemy ser i gdy
    sie zacznie rozpływać to odwracamy znowu "przemycając" panierkę pod spód.

    wyszło pysznie. nawet mój Kuba docenił. aha. podałam je z sosem pomidorowym, o
    którym chyba też zaraz napiszę.
    pozdrawiam plażowiczki i życzę smacznego!!
  • karolka9876 01.12.04, 21:31
    - średnia cebula
    - ząbek czosnku
    - oliwa z oliwek
    - 2 łyżki suszonej bazylii
    - przecier pomidorowy (ja używałam przecieru od babci, ale valfruta robi taki
    rzadszy w kartoniku, też dobry), albo koncetrat rozrobiony z wodą, albo pomidory

    drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek smażymy na dość dużym ogniu aż
    się cebulka zrumieni (ok. 10 min.) i wrzucamy bazylię. smażymy jeszcze chwilkę,
    a potem dodajemy sos, przecier lub pomidory. zmniejszamy ogień i dusimy razem,
    aż uzyskamy żądaną konsystencję. ewntualnie doprawiamy do smaku pieprzem, solą,
    chili..

    pozdrawiam, życzę smacznego
    karolka
  • o_l_a 02.07.04, 16:44
    BAKŁAŻAN NADZIEWANY

    Składniki:
    bakłażan
    pomidor
    cebula
    pieczarki
    żółty ser
    przyprawy

    1. Bakłażan przekroić na pół (wzdłuż). Posypać solą i odstawić na ok. 20 min.
    Po 20 minutach zebrać suchym papierowym ręcznikiem krople, które się pojawią (w
    ten sposób unikniemy gorzkiego smaku).
    2. Miąższ bakłażana posiekać.
    3. Cebulkę pokroić i zeszklić na oliwie z oliwek.
    4. Dodać do cebuli pieczarki i podsmażyc kilka minut.
    5. Dodać pomidory i posiekany miąższ bakłażana. Podusić kilka minut, aż nieco
    zmiękną. Przyprawic do smaku.
    6. Taką masą nadziewać połowki bakłażana.
    7. Wstawić do gorącego piekarnika, leciutko skropić oliwą z oliwek (nie jest to
    konieczne) i zapiec przez ok. 0,5 h. Można posyać startym żółtym serem.

    --
    Vamos a la playa : )
  • o_l_a 02.07.04, 16:44
    BAKŁAŻAN ZAPIEKANY

    Składniki:
    bakłażan
    2 dojrzałe pomidory
    mozzarella w zalewie
    cebula
    ząbek czosnku
    oliwa z oliwek
    oregano suszone
    świeża bazylia
    sól

    1. Pomidory obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki.
    2. Cebulę również pokroić i zeszklić na oliwie razem z pokrojonymi ząbkami
    czosnku.
    3. Dodać pokrojone pomidory i tak dusić kilka minut. Posypać solą i oregano.
    4. Bakłażany pokroić w grube plastry i przysmażyć na oliwie z obu stron, by się
    zarumieniły i lekko zmiękły.
    5. Bakłażany włożyć do naczynia żaroodpornego, na nich pokrojone plastry
    mozzarelli, warzywa (pomidory+cebula+czosnek) i ponownie na wierzch mozzarella
    6. Całość włożyć do gorącego piekarnika na kilka minut, żeby ser się roztopił.
    7. Posypać oregano i bazylią.

    --
    Vamos a la playa : )
  • o_l_a 02.07.04, 16:45
    BAKŁAŻAN Z GRZYBAMI

    Składniki:
    2 bakłażany
    40 dkg grzybów
    1 papryka
    2 pomidory
    cebula
    2 ząbki czosnku
    20 dkg sera "feta"
    oliwa z oliwek
    koperek
    sól
    pieprz

    1. Bakłażany umyć.Odciąć nasady i przekroić wzdłuż. Wydrążyć miąższ i pokroić w
    kostkę.
    2. Obrać cebulę i czosnek, i posiekać. Smażyć na oliwie z oliwek przez 2 minuty.
    3. Dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki grzyby, miąższ z bakłażanów oraz
    pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć aż grzyby będą miękkie. Często mieszać.
    4. Dodać do smażonych grzybów miąższ z pomidorów i rozkruszony ser. Doprawić
    solą i pieprzem.
    5. Powstałą masą nadziać połówki bakłażana.
    6. Ułożyć na natłuszczonej blasze i piec w temperaturze 200 stopni przez 25
    minut.
    7. Przed podaniem posypać koperkiem.

    --
    Vamos a la playa : )
  • o_l_a 02.07.04, 16:45
    filet z ryby 4 kawałki (w przepisie był tuńczyk, ale ja zrobiłam z dorszem i
    też bardzo smaczne)
    "marynata":
    łyżeczka oliwy z oliwek
    łyżeczka soku z cytryny
    2 wyciśnięte ząbki czosnku
    łyżeczka posiekanego rozmarynu lub 2 suszonego
    szczypta soli i pieprzu

    wszystko mieszamy w misce, moczymy w tym rybę i na ruszt
    Voaila! (czy jak to tam wink

    --
    Vamos a la playa : )
  • o_l_a 02.07.04, 16:46
    Baklazana pokroic w plasterki, wrzucic na 15 min do wrzatku, odcedzic,
    na patelni rozgrzac oliwe, dodac czosnek (2 zabki), baklazana, przyprawic sola,
    pieprzem, papryka oraz imbirem, dodac pomidory (czasami dodaje tez cukinie),
    dusic ok. 20 min. mozna podawac jako dodatek do miesa lub ryb, ale ja jem to
    jako osobny posilek.

    --
    Vamos a la playa : )
  • o_l_a 02.07.04, 16:46
    BAKŁAŻAN W SOSIE ORZECHOWYM
    (z kuchni gruzińskiej)

    średni bakłażan
    1/4 szklanki wyłuskanych orzechów
    ok. 1/4 szklanki bulionu
    troszeczkę zmielonej kolendry
    ząbek czosnku
    sól
    sproszkowana ostra papryka
    ocet winny lub sok z cytryny

    1. Bakłażan pokroić w grube plastry, usmażyć z obu stron.
    2. Sos: Orzechy zmielić lub zmiażdżyć w moździeżu. Czosnek rozetrzeć z solą,
    dodać do orzechów. Dodać zmieloną kolendrę, szczyptę ostrej papryki, ocet winny
    lub sok z cytryny (do smaku, nie za dużo), nastepnie dodawać bulion i
    rozcierać. Najlepiej przygotowanie sosu wychodzi w makutrze bardzo dobrze sie
    uciera. Sosem polewać plastry bakłażanów.
    Można jeść to danie na zimno, jako przystawke, ale smakuje też na ciepło.

    --
    Vamos a la playa : )
  • bebejot 05.07.04, 22:01
    Wielkie dzięi za przepisy, właśnie napisałam post z prośbą o przepisy dla
    wegetarian!

    Pozdrawiam
    Bebejot
  • ireczka1 03.07.04, 13:23
    South Beach Ketchup
    Makes 1 cup

    Ingredients:
    1 can (8 ounces) tomato sauce
    3/4 cup tomato paste
    2 tablespoons sugar substitute
    2 teaspoons onion powder
    2 teaspoons light soy sauce
    1/2 teaspoon ground cloves
    1/2 teaspoon ground allspice
    1 1/2 tablespoons malt vinegar

    Instructions:
    In a large pot over medium heat, combine the tomato sauce, tomato paste, sugar
    substitute, onion powder, soy sauce, cloves, allspice, and vinegar. Simmer for
    5 minutes. Refrigerate until serving. (Keeps covered in the refrigerator for 1
    week.)

    Nutritional Information:
    45 calories
    0 total fat (0 g sat)
    0 mg cholesterol
    10 g carbohydrate
    2 g protein
    2 g fiber
    390 mg sodium

  • anmanika 03.07.04, 18:08
    Falafel - placuszki z grochu
    Porcja dla 4-6 osób. Czas przygotow. 2 godz. 45 min.

    250 g grochu włoskiego,
    1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki,
    1 łyżka drobno posiekanej kolendry,
    4-5 cebulek dymek,
    1 ząbek czosnku,
    1/2 łyżeczki kminku,
    sól, pieprz,
    1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
    olej do smażenia.

    1. Groch opłukać, zalać wodą i moczyć przez 8 godz.

    2. Usunąć z wody kawałki skórki, które oddzieliły się od grochu. Odcedzić go,
    osuszyć na ściereczce i zemleć w maszynce z sitkiem o małych otworach. Groch
    powinien mieć konsystencje suchego puree.

    3. Pietruszkę i kolendre posiekać. Wymieszać z grochem. Czosnek i zielone końce
    cebulek posiekać, a następnie wraz z kminkiem, solą i pieprzem oraz soda dodać
    do reszty. Dobrze ugnieść. Wstawić do lodówki na 2 godz. do wyschnięcia.

    4. Lekko zmoczyć ręce. Formować z ciasta kulki wielkości orzechów włoskich, a
    następnie lekko spłaszczyć je na placuszki.

    5. Dużą ilość oleju (na głębokość 3 cm) wlać do garnka. Smażyć falafel w
    gorącym oleju z obydwu stron na ciemnobrązowy kolor. Obsuszyć na bibułce, a
    następnie podać na półmisku. Falafel można jeść z hummusem
  • misiatorka25 04.07.04, 07:29
    Srednio miekki brokul(tak 5 minutek pogotowany) wkladamy do zaroodpornego
    naczynia. Przygotowujemy sos do polania:
    150g serka Tosca 3%+odrobina mleka 0%-mieszamy az do uzyskania smietanowej
    konsystencji-dodajemy zielona pietruszka,koperek,szczypiorek,czosnek i co tam
    lubicie wedle uznania. Na koniec wrzucamy 2 zoltka i mieszamy. Wlewamy na
    brokoly. Na gore mozna polozyc plasterki sera light to zrobi sie ladna
    skorupka. Wstawiamy do piekarnika 200% az sie wierzch nie zrumieni.
    To jest danie z cyklu "pelna improwizacja" dlatego skladniki mozecie sobie
    komponowac do woli. Ja zrobilam tak i bylo pyszne. Starczylo dla calej rodziny!
  • misiatorka25 04.07.04, 07:35
    kolejna improwizacja!
    pol kalafiora chwile pogotowac(5 min), drobniutko pokroic, dodac pomidorka(bez
    miekkich czesci), zieleninke i co tam lubicie. Na koniec 2 zoltka-wymieszac.
    Pozostale bialka ze szczypta soli na bardzo sztywna piana i delikatnie
    domieszac do jarzyn. Calosc przelozyc do foremki(ja nie smarowalam ale sie
    nawet nie przypalilo) i piec ok pol godziny w temp 200' Suflecik powinien Wam
    troszke urosnac-je sie go od razu na cieplo bo inacze opada i robi sie
    paskudny. Nastepnym razem jak bede robic dodam zamiast kalafiora kapuste
    pekinska i pieczarki.
    Smacznego
  • dsb 05.07.04, 11:51
    OMLET Z POMIDOREM

    Składniki:
    - 3 średnie pomidory,
    - 2 ząbki czosnku ( mozna dodac wiecej jesli ktos lubi)
    - 5 jajek,
    - ewentualnie troszke szczypiorku,
    - vegeta (albo inne przyprawy),
    - bazylia,
    - oliwa z oliwek.

    Przygotowanie:
    Najpierw parzymy pomidory i obieramy je ze skóry. Nastepnie wlewamy odrobinę
    oliwy z oliwek na patelnię i rozgrzewamy tłuszcz. Zmniejszamy ogień i kładziemy
    pokrojone w kostkę pomidory, posypujemy to vegetą (nie jest to konieczne) lub
    innymi przyprawami, które lubimy i przykrywamy aby sie poddusiło. Gdy pomidory
    sie podduszą, dodajemy wyciśnięty czosnek, posiekany szczypiorek, bazylię i
    wszystko to zalewamy rozbełtanymi uprzednio jajkami. Za parę minut gdy jajka
    sie zetną, danie jest gotowe.

    To jest przepis na jakieś 2-3 porcje. Składniki zmniejszamy i mamy tylko dla
    siebie śniadanie smile
    Można zamiast pomidorków dodać inne warzywa (grzybki, kalafior, brokuły) i mamy
    już inny omlet, można też dodać starty żółty ser smile
  • agra_edziecko 06.07.04, 21:05
    dsb napisała:
    > już inny omlet, można też dodać starty żółty ser smile

    dsb a ser ma byc o obnizonej zawartosci tluszczu?


    --
    agra,mama Dawida(06.12.2000r.)

    Nie to jest piękne co jest piekne,ale to co się komus podobawink
  • dsb 06.07.04, 22:33
    Tak, najlepiej, aby był taki o obniżonej zawartości tłuszczu.
    Ja znalazłam ser żółty light PRYMUS Mlekowity smile
    Jest smaczny smile
  • kollen 23.11.09, 22:10
    dsb napisała:

    > Tak, najlepiej, aby był taki o obniżonej zawartości tłuszczu.
    > Ja znalazłam ser żółty light PRYMUS Mlekowity smile
    > Jest smaczny smile


    Prymus Mlekowity ma 35% tłuszczu

    Ja znalazłam HIT ma 18%

    Są takie które mają jeszcze mniej????

    Chodzi o sery żółte????
  • dsb 05.07.04, 22:56
    GALARETKA OWOCOWA

    Składniki:
    750 g owoców: do wyboru czerwone porzeczki, truskawki, maliny, jagody, jeżyny
    lub ich miks

    1. Umyte i oczyszczone owoce doprowadzić do wrzenia i gotować przez kilka minut
    (jak ktoś chce - w kuchence mikrofalowej przy pełnej mocy 800 W - ok. 6 min.).
    2. Zdjąć z ognia, pozostawić do wystygnięcia i ewentualnie odcedzić.
    3. Zmiksować owoce.
    4. Masę przełożyć do wyparzonych słoikow.

    UWAGA: Galaretka przechowywana w lodówce będzie się nadawać do spożycia przez 3
    tygodnie, natomiast w zamrażarce przez conajmniej 3 miesiące.

    Przepis jest zaczerpnięty z GW.
    Jeszcze przeze mnie nie wypróbowany wink
  • emi1228 14.07.04, 17:32
    Mam watpliwosci do tego przepisu. W fazie pierwszej zabroniony jest
    jakikolwiek cukier, a wiec i fruktoza wystepujaca w owocach. Podczas
    przyrzadzania tej galaretki cukier przeciez nie wyparowuje. To tak jakbyscie
    jadly owoce... albo pily z nich soki. Zupelnie sprzeczne z zasadami fazy I...
  • czarnaksc 28.09.07, 13:31
    ale w 1 fazie owoce sa zakazane wiec>>>>>>>>>.
  • martynosia 31.03.09, 22:22
    Owocow nie mozna jesc w I fazie!
  • rucola 06.07.04, 21:10
    Przepis pochodzi z książki kucharskiej "South Beach Diet recipe's"
    przedstawionej przez Olę.

    Składniki:
    Pół paczki mrożonego posiekanego szpinaku
    1/2 posiekanej cebuli
    1 ząbek czosnku (wyciśnięty)
    pojemnik serka wiejskiego Piątnica light
    piersi kurczaka
    przyprawy: sól, pieprz, chili
    margaryna Flora/Benecol


    Szpinak rozmrozić, zmieszać z cebulą, czosnkiem i serkiem. Piersi kurczaka
    przyprawić solą, pieprzem (i czym tam się jeszcze chce). Ostrym nożem przeciąć
    każdy kawałek wzdłuż, nie przecinając do końca - należy zrobić coś na wzór
    kieszonek. Do nich należy naładować farszu, można wykałaczkami pozpinać i do
    piekarnika (ja robiłam to w naczyniu żaroodpornym, żeby się nie porozwalały) na
    25 - 30 min. Bardzo smaczne !!!
  • kat_prz 16.06.08, 09:35
    Polecam pyszne, przeczytałam przepis na forum i zrobiłam lecz
    zamiast piersi miałam wspaniały chudy schab (mam nadzieję, że jest
    dozwolony w I fazie). I zamiast faszerowanych piersi były schabowe
    roladki ze szpinakiem. MMMMMMMMMMM palce lizać - dziękuję za przepis
  • rucola 06.07.04, 21:23
    Jeszcze jeden przepis na kurczaka.

    Marynata:
    Sos sojowy
    Oliwa
    Wino białe
    Ocet winny
    Zioła prowansalskie + świeży tymianek i rozmaryn
    Sól, świeżo zmielony pieprz

    Sos sojowy zmieszać z oliwą oraz winem, dodać odrobinę octu winnego, zioła i
    przyprawy, powinna powstać rzadka zawiesina. W to wrzucamy piersi z kurczaka,
    wstawiamy do lodówki, najlepiej na cała noc, na drugi dzień po pracy do
    piekarnika na 25 min i podajemy np. z sałatką grecką. Pyszne !!!!!!!
  • dsb 06.07.04, 22:40
    Sos możemy używać do czego chcemy smile

    SOS POMIDOROWY Z IMBIREM

    Składniki:
    kawałek świeżego imbiru,
    250 g przecieru pomidorowego,
    łyżka soku z cytryny,
    troszkę słodziku (nie jest to konieczne),
    sól,
    pieprz cayenne,
    kawałek imbiru do przybrania.

    Przygotowanie:
    Kawałek imbiru wielkości włoskiego orzecha obrać,utrzeć na tarce z drobnymi
    otworkami. Przecier pomidorowy zagotować z sokiem z cytryny, słodzikiem i
    startym imbirem, przyprawić solą i pieprzem cayenne, wystudzić. Drugi
    kawałek imbiru drobno pokroić, posypać nim sos.
  • dsb 06.07.04, 22:49
    Jeszcze jeden przepis na sos pomidorowy

    SOS POMIDOROWY

    Składniki
    75 dag świeżych lub mrożonych pomidorów albo puszka koncentratu pomidorowego
    2 strąki papryki
    pół szklanki bulionu
    2 łyżki oliwyz oliwek
    3 ząbki czosnku
    pieprz
    sól

    Przygotowanie:
    Pomidory zanurzyć na minutę w gorącej wodzie, ostudzić, obrać, pokroić w paski.
    W rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, włożyć paprykę pokrojoną w paski, pomidory i
    obrane ząbki czosnku, dusić pod przykryciem na małym ogniu. Gdy warzywa będą
    miękkie, przetrzeć sos przez sito, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • dsb 06.07.04, 23:12
    Tak, niestety może, ale nie jest to regułą - tak mi się wydaje smile
    Można samemu zrobić taki przecier i wtedy będziemy go pewne (mały zapas na zimę
    na przykład). A w przepisie po prostu użyć świeże pomidorki smile
  • dsb 07.07.04, 11:59
    ROLADKI Z KURCZAKA Z GRZYBAMI

    Składniki:
    - 2 piersi z kurczaka,
    - 300g pieczarek,
    - cebula,
    - bulion,
    - oliwa z oliwek,
    - sól,
    - pieprz,
    - inne przyprawy (wg gustu).

    Przygotowanie:
    Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć przyprawami.
    Cebulę pokroić w kostkę i przysmażyć na oliwie z oliwek, dorzucić połowę
    pieczarek pokrojonych w kosteczkę i poddusić aż do odparowania płynu. Cebulę z
    pieczarkami przełożyć do miseczki i przyprawić.
    Płaty mięsa posmarować farszem, zwinąć, obwiązać nicią albo spiąć wykałaczkami.
    Podsmażyć na rumiano na patelni. Dorzucic resztę pieczarek pokrojonych w
    cienkie plasterki, chwilę smażyć razem z mięskiem.
    Wlać bulion i dusić na małym ogniu ok. 30 minut.

    Do farszu można też dodać trochę pokrojonej papryki i startego na tarce sera
    żółtego.
  • janakami 23.07.04, 13:25
    Roladki są rewelacyjne!!! Do farszu dodałam starty na tarce żółty serek i dużo
    natki pietruszki. Pyszne!
  • dsb 07.07.04, 12:18
    ZUPA BUŁGARSKA Z SEROWYMI KLUSECZKAMI

    Składniki:
    - 0,5 kg cukini,
    - 2 czerwone papryki i jedna żółta,
    - 1 duża cebula,
    - bulion,
    - 0,3 kg zółtego sera,
    - 1 jajko,
    - cząber,
    - sól,
    - pieprz,
    - oliwa z oliwek.

    Przygotowanie:
    Cukinię pokroić w 0,5 cm plastry, a nastepnie ćwiartki (nie obierać skórki). Z
    papryki wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokoić w
    kosteczkę. Na patelni rozgrzać troche oliwy z oliwek i podsmażyć warzywa,
    stopniowo podlewając wodą. Gdy bedą lekko miękkie przyprawić solą i pieprzem,
    następnie przełożyć do garnka, podlać bullionem, tak, aby przynajmniej przykrył
    on warzywa. Dusić i na koniec dodać cząber. W międzyczasie przygotować
    kluseczki serowe. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W talerzu rozbełtać
    jajko z serem. Masę dokładnie wymieszać, następnie nabierać je małą łyżeczką i
    wrzucać do gotującej się zupy. Zupę podawać z warzywami i kluseczkami.
  • niunia3 07.07.04, 17:13
    brzmi fantastycznie smile spróbuję.
  • niunia3 08.07.04, 17:36
    Troszkę zmieniłam i... niesamowicie pyszne!
  • dsb 08.07.04, 19:51
    A co zmieniłaś? smile
  • niunia3 09.07.04, 10:57
    Ogołociłam nieco wink Nie dodałam papryki (bo mi szkodzi), zmiksowałam i potem
    dodalam sam ser. smile
    Następnym razem dodam też pieczarki.
  • agra_edziecko 10.07.04, 14:23
    Wyjsciowy przepis z ksiazki o diecie,zmodyfikowany,ale mam nadzieje wciaz
    zgodny.
    SKŁADNIKI
    mieso z lososia
    wino
    woda.kostka rosolowa
    cytryna
    pieprz
    inne ziola do smaku

    SOS
    serek homogenizowany 3%tluszczu
    ogorek
    szczypior

    Do garnka wlalam odrobine bialego wina(reka mi sie trzesla,ale mysle,ze skoro
    jest w przepisie...),pol szklanki wody,pol kostki rosolowej,3 ziarnka
    pieprzu,garstke suszonej zielonej pietruszki(zywej nie mialam,w przepisie jest
    koperek) i 2 plasterki cytryny.
    Postawic na gaz i poczekac az zacznie wrzec.Pogotowac kilka minut.
    Nastepnie wlozyc mieso z lososia(ja mialam na ta ilosc wywaru ok 35dkg mieska)
    i gotowac az mieso bedzie miekkie.Po wyjeciu z wywaru( i tu juz moje wariacje)
    wrzucilam je na patelnie z ociupinka oliwy z oliwek i na to wrzucilam
    przygotowany sos z opakowania serka,jednego sredniego ogorka i odrobiny
    szczypiorku.Wymieszalam,poczekalam moze z minutke,zeby sos byl cieply,dolalam
    do niego(poniewaz byl dosc gesty) odrobine wywaru z ryby.Ta porcja starczy mi
    na dwa obiady!!!
    Mam nadzieje,ze jest zgodny z dieta:-0

    --
    agra,mama Dawida(06.12.2000r.)

    Nie to jest piękne co jest piekne,ale to co się komus podobawink
  • dsb 07.07.04, 12:41
    PAPRYKA FASZEROWANA GRZYBAMI

    Składniki:
    - 8 strąków papryki
    - 50 dag grzybów leśnych (lub pieczarek)
    - 2 średnie cebule
    - 1 papryczka chili
    - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    - 4 łyżki startego żółtego sera
    - bulion (w wersji z pieczarkami)
    - oliwa z oliwek
    - sól
    - pieprz.

    Przygotowanie:
    Paprykę umyć i pozbawić gniazd nasiennych. Grzyby umyć, obgotować, osączyć i
    drobno posiekać (w przypadku pieczarek tylko umyć i posiekać). Wywar zachować
    (dla pieczarek przygotować bulion). Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić
    na oliwie z oliwek. Dodać pokrojone chili i grzyby. Doprawić solą i pieprzem (i
    innymi przyprawami wg gustu). Wymieszać. Masą napełniać posmarowane uprzednio
    oliwą papryki. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Posypać startym żółtym
    serem. Podlać wywarem z grzybów lub bulionem. Piec w średnio nagrzanym
    piekarniku przez ok. 25 min. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
  • dsb 07.07.04, 12:45
    DORSZ W PIKANTNYM CZERWONYM SOSIE

    Składniki:
    - 60 dag filetów z dorsza (bez skóry),
    - 2 średnie cebule,
    - 5 dojrzałych pomidorów,
    - 1 łyżka octu,
    - 5 łyżek oliwy z oliwek,
    - 2 czerwone papryczki chili,
    - sól,
    - pieprz.

    Przygotowanie:
    Pomidory sparzyć i obrać ze skórek. Miąższ pokroić w kostkę. Cebulę obrać i
    również pokroić w kostkę. Papryczki chili umyć, pozbawić gniazd nasiennych i
    drobno posiekać. W dużym rondlu rozgrzać oliwę z oliwek. Zeszklić na niej
    cebulę. Dodać pomidory, papryczkę chili i ocet. Całość dporawić solą i
    pieprzem. Dusić ok. 20 min. Do sosu włożyć umyte i osuszone filety z dorsza.
    Dusić w sosie do miękkości ryby (ok. 15 min.).
  • slodkaczarnula 28.07.04, 14:14
    DSB (Kinga) ten dorsz to dla jednej osoby porcja czy dla więcej??? Przepis
    bardzo fajny, tym bardziej, że uwielbiam dorszasmile))
    Pozdrawiam Beata
  • dsb 29.07.04, 14:07
    Beatko, ten przepis jest na takie normalne 4 porcje smile
    Mam nadzieję, że będzie Ci smakowało.
    Pozdrawiam smile))


    slodkaczarnula napisała:

    > DSB (Kinga) ten dorsz to dla jednej osoby porcja czy dla więcej??? Przepis
    > bardzo fajny, tym bardziej, że uwielbiam dorszasmile))
    > Pozdrawiam Beata

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka