Dodaj do ulubionych

Zapasy na zimę - przetwory, mrożonki...

10.07.04, 19:35
Czy robicie sobie jakieś zapasy na zimę, np. w postaci dżemów czy mrożonych
warzyw lub owoców?
Ja dzisiaj kupiłam truskawki, maliny i jagody smile Teraz leżą już zamrożone.
Zamierzam jeszcze przygotować trochę dżemów i może pomrożę jakieś warzywka smile
Na zimę będą jak znalazł...
smile
Edytor zaawansowany
  • misiatorka25 10.07.04, 19:40
    ja zamrazam owoce tj jezyny, malinki i truskawki. Idealne sa potem do
    koktaili. Kupuje z Piatnicy kefir 0% i miksuje z zamrozonymi owocami i
    slodzikiem> Pychotka! Smakuje jak lody a kalorii malutkosmile
  • dsb 10.07.04, 19:42
    Ja zamierzam robić z nimi to samo - koktajle z owocami albo nawet czasem zjeść
    troszkę samych, jak zatęsknię za truskawkami w zimie smile))
    A dżemy będą rewelacyjne do twarożku smile))
    PS. Kefir z "Piątnicy" 0% już stoi u mnie w lodówce i czeka na
    poniedziałek... smile))
  • meg_83 11.07.04, 22:18
    jak zrobic taki dżem samodzielnie?
  • dsb 13.07.04, 22:17
    Podaję przepis na dżem dopiero dziś, bo chciałam wcześniej sprawdzić ten, który
    sama dostałam.

    Składniki:
    1 kg truskawek
    2 czubate łyżki fruktozy
    Przygotowanie:
    Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do garnka i
    dodajemy dwie czubate łyżki fruktozy. Gotujemy. Należy pamiętać o mieszaniu.
    Gdy już się zagotuje, zmniejszamy gaz i nadal często mieszamy. Truskawki
    puszczą sok i wtedy mamy dwie możliwości: albo odlewamy sok i już wtedy
    nakładamy truskawki do słoiczków albo gotujemy do momentu, gdy sok wyparuje (ja
    wybrałam tę wersję). Dłuższe gotowanie sprawia jednak, że truskawki tracą
    witaminki. Gdy truskawki zgęstnieją już wystarczająco, nakładamy je do
    słoiczków i pasteryzujemy przez 15 minut (wkładamy do garnka z wodą i gotujemy).

    Z porcji 1 kg truskawek wyszedł mi tylko jeden słoiczek dżemu (chciałam
    spróbować) ale muszę przyznać, że jest pyszny! smile
  • meg_83 13.07.04, 22:39
    dziękuję
  • meg_83 14.07.04, 14:28
    "Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do garnka i
    dodajemy dwie czubate łyżki fruktozy. Gotujemy."
    nie dodajemy wody?? i czy fruktoze mozna w sklepie kupic tak jak zwykly cukier?
    dzieki
  • dsb 14.07.04, 15:22
    Wody nie dodajemy, truskawki puszczą sok, dużo soku.
    Fruktozę można kupić w chyba każdym większym markecie (może stać przy cukrach
    albo produktach bez cukrowych, musisz poszukać). Także można kupić fruktozę w
    sklepach ze zdrową żywnością smile

    meg_83 napisała:

    > "Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do garnka
    i
    > dodajemy dwie czubate łyżki fruktozy. Gotujemy."
    > nie dodajemy wody?? i czy fruktoze mozna w sklepie kupic tak jak zwykly
    cukier?
    > dzieki
  • mamamona 17.07.04, 19:26
    no tak, ale w piątkowej wyborczej mądry pan mówił, że tak długa pasteryzacja i
    tak zabija wszystko co najcenniejsze w owocu. on radził gorące siup! do
    słoiczka i do góry dnem.
    --
    zobaczcie
    Polcia! i
    Miłek!
    Mona mama Polci (30.09.2002) i Miłosza (24.04.04)
  • dsb 19.07.04, 11:41
    Tak, właśnie to napisałam podczas podawania przepisu - że im dłużej gotujemy,
    tym mniej witaminek i innych najlepszych rzeczy w owocu.

    Jak ktoś chce - można więc odlać ten sok jak już trsukawka puści, przestać
    gotować i gęstą resztę włożyć do słoika smile Za jednym razem będzie sok i dżem smile

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka