• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Co można zrobić dobrego z brokuły :)

  • 11.08.06, 22:03
    Edytor zaawansowany
    • 11.08.06, 22:10
      a ja sie uczepięwink chyba z brokuła?? kto co brokuł, tak samo jak por,
      co do dania to nie wiem, troche mi zbrzydly bo sie jadlo w kopenhaskiej
      • 11.08.06, 22:25
        ;/ ups powinno byc brokułu lub brokułów
        • 11.08.06, 22:30
          mi sie wydaje ze z brokuła
          • 11.08.06, 22:43
            brokuł -ułu, -ule; - ułów ale nie ważne hehe my sie mamy odchudzać a nie
            dyskutować jak sie odmienia "brokuł " za błędy przepraszam sad
            • 11.08.06, 23:56
              Brokuly sa okropne:<bleee swinstwo;/Niecierpie brokulow:X
    • 11.08.06, 23:58
      zrob sobie zupe krem z brokulow. taka zwykla jarzynowa, z duza iloscia
      brokolow. zmiksuj i gotowe. dla mnie pycha. ale ja tez lubie ugotowane brokuly
      wiec... kwestia gustu smile
      --
      tickers.TickerFactory.com/ezt/d/3;10722;104;1;1/c/68/t/65/s/70/k/ed35/weight.png
    • 12.08.06, 00:05
      co do formy gramatycznej, to stawiałabym na "z brokułów", bo są te brokuły smile

      a co do dania, to moja propozycja wygląda tak:
      składniki: brokuły ugotowane jeśli świeże, rozmrożone jeśli z paczki smile,
      oliwa z oliwek
      czosnek- ilość zależna od gustu, ale najlepiej duuużo
      migdały, najlepiej poszatkowane w plasterki
      sól
      ser feta light

      wykonanie: z czosnku robimy miazgę i dodatkowo rozcieramy z solą. mieszamy z
      oliwą. ilość zależy od tego, ile jest brokułów. warzywka układamy w
      misie/salaterze, polewamy oliwą z czosnkiem i mieszamy. można doprawić jeszcze
      pieprzem, jeśli ktoś lubi. ser feta kroimy w kostkę i posypujemy nasze brokuły.
      całość posypujemy migdałami. proste, a w smaku bajka smile
      • 12.08.06, 01:39
        yennn napisała:

        > co do formy gramatycznej, to stawiałabym na "z brokułów", bo są te brokuły smile

        i z tym się zgodzę, jeśli mowa o liczbie mnogiej.
        Liczba pojedyncza to BROKUŁ, więc odpowiednio:
        -ułu,
        -ule,

        a w przepisach jest jeden fajny na BROKUŁY big_grinDDD zapiekane smile

        --
        prawie jak sygnaturka
        • 13.08.06, 11:13
          a przepis tto np.(zamiast kalafiora wes BROKUŁA big_grin czy jak tam to sie pisze;d)

          KALAFIOR PO WŁOSKU

          kalafior
          10 dag szynki
          10 dag pieczarek
          przecier pomidorowy
          trochę oliwy
          pieprz
          sól

          Kalafior umyć, podgotować w lekko zakwaszonej wodzie, podzielić na różyczki,
          ułożyć na wysmarowanym oliwą żaroodpornym półmisku. Pieczarki oczyścić, pokroić
          i udusić z odrobiną oliwy. Szynkę drobno posiekać. Obsypać kalafior szynką i
          pieczarkami, doprawić pieprzem i solą, polać przecierem pomidorowym, z wierzchu
          można skropić lekko oliwą. Wstawić do gorącego piekarnika i piec do
          zarumienienia (około 15 minut).
    • 07.11.06, 00:35
      Uwielbiam Brokuły! tongue_out i mam najprostszy przepis na świecie smile
      Ugotuj sobie brokuły a nastepnie wrzuc je na rozgrzana patelnie (z oliwą z oliwek) i dodaj ząbek czosnku smile
      Moja przyjaciółka nigdy nie jadła brokuł,ale w takiej formie wcinała tak,że aż jej się uszy trzesły
      Mniam.... tongue_out
      • 17.02.07, 19:31
        Ja dzisiaj jadlam danie bardzo latwe i pyszne zarazem;D:
        -Ugotuj brokuly
        -Wloz na blache czy jakies inne naczynie ktore sie nadaje do piekarnika
        -Polej brokuly koncentratem pomidorowym(ile chcesz,tylko nie przesadz;P) i na
        to plasterki sera zoltego (z niska zawartoscia tluszczu oczywiscie,tez ile
        chcesz plasterkow,ale z rozwaga;PP)
        -To upiecz w piekarniku mniej wiecej az ser sie roztopi i sie przyrumieni troche

        Pychotka;P
        • 17.02.07, 20:07
          Co za czepialskie te baby...chyba z braku cukru wink))

          Brokuły gotuję (ok 15 min od zagotowania wody) potem wrzucam do żaroodpornej
          miski z przykrywką, posypuję tarkowanym serem (niskotłuszczowym oczywiście) i
          do piekarnika, aż się ser dobrze rozpuści i przypiecze. Dobre! (tak ja dobre są
          pozostałe dozwole potrawy w ciągu tych 2 tygodni....no może wykluczając jogurt
          z kakao i migdałami wink))
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.