Dodaj do ulubionych

Ciasto - 2f

03.04.07, 14:26
drogie plazowiczki
nieuchronnie zbliza sie przyjazd mojej mamuski w sobote i juz zapowiedziala
ze bez ciasta do kawy sie nie obejdzie
wiec prosze pomozcie !!!
potrzebuje przepis ktory odpowiadalby drugiej fazie - bo nie chce przerywac
diety
czy ma ktos jakis przepis ???
szukalam juz na przepisach SB - ale bez powodzenia
z gory dzieki wink
Obserwuj wątek
    • ssylwa Re: Ciasto - 2f 03.04.07, 16:12
      Moze nie ciasto, ale za to pyszne ciasteczka
      Prezpis z dietaplazpoludnia.ilonka.org/index.php?
      option=com_content&task=view&id=47&Itemid=


      Przedstawiam przepis na zdrowe ciasteczka - zawierają wyłącznie dobre
      węglowodany, tłuszcze i błonnik. Bardzo sycące i wymagające starannego
      gryzienia - dwie sztuki wystarczą jako przekąska, lub deser!

      Składniki (trochę "na oko", proporcje można modyfikować):


      dwie szklanki płatków owsianych (ale nie błyskawicznych, tylko zwykłych)
      szklanka otrębów owsianych
      dwa jajka
      trochę margaryny w płynie - Rama Culinesse, albo Knorr (margaryna w kostkach ma
      szkodliwe izomery trans, a masło ma tłuszcze nasycone)

      trochę mleka odtłuszczonego
      miód, cukier, fruktoza do posłodzenia (albo spacjalny słodzik, który można
      piec - uwaga, ASPARTAMU NIE MOŻNA!!!)
      Przyrządzanie:

      Płatki i otręby wsypujemy do miski, wbijamy jajka, dodajemy dwie-trzy łyżki
      margaryny, kilka łyżek miodu (albo czegoś innego słodkiego - ilość trzeba sobie
      dobrać eksperymentalnie). Składniki dokładnie mieszamy, dolewamy trochę mleka,
      znowu mieszamy. Masa ma być dobrze posklejana, trudna do mieszania, ma się
      solidnie przyklejać do łyżki. Odstawiamy ją na kilka godzin, żeby płatki
      nasiąkły. Przed pieczeniem dolać trochę mleka (żeby masa była bardziej
      plastyczna) i wymieszać.
      Nabierać kopiastą łyżkę masy, formować z niej placki o średnicy 5 cm i grubości
      niecałego centymetra. Ciasteczka układać na blaszce przykrytej papierem do
      pieczenia. Piec w piekarniku w temp. ok. 150-200 stopni na środkowym poziomie
      około 20 minut. Powinny zrobić się na wierzchu złoto-brązowe. Zostawić w
      piekarniku aż do jego wystygnięcia. I już!

      Można do masy dodać 2-3 łyżeczki odtłuszczonego kakao, jakiś aromat, zmielone
      orzechy, kilka łyżek mąki pszennej razowej 2000... Resztę pozostawiam Waszej
      wyobraźni.

      SMACZNEGO!
        • ka-sha1 Re: Ciasto - 2f 03.04.07, 20:57
          w sumie ciasteczka tez dobry pomysl
          madziuus interesuje mnie cokolwiek ciastopodobnego
          (zastanawialam sie czy maka razowa nadaje sie do ciast )
          za wszystko bede wdzieczna
          ostatnio znalazlam przepis na jogurt z zelatyna - taka legumina z dodatkami
          (np. orzechy, morele itd) calkiem fajne ale nie na wielkanocny kawowy poranek z
          mama ...
          wiec cokolwiek o pochodzeniu ciastowym smilesmilesmile

          pozdrowionka
          (jak fajnie jest miec to forum ... wink
          • madziuus CIASTO 2 f 04.04.07, 07:38
            pewnie ze sie nadajewink ja robiłam pyszne ciastatongue_out .. (ale sama wymyslałam;d)
            mimo to mam kilka przepisówwink ale prawde mowiac chyba ich nie próbowalam;d

            ROLADA Z JABŁKAMI

            - 5 jaj,
            - 1 szklanka fruktozy,
            - 1 szklanka mąki z pełnego przemiału,
            - łyżeczka proszku do pieczenia,
            - 6 jabłek pokrojonych w małe plasterki ,
            - łyżeczka cynamonu.

            Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy jabłka pokrojone w plastry,
            posypujemy cynamonem. Jajka całe ucieramy z fruktozą na jednolitą masę. Dodajemy
            mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy i wylewamy ciasto na jabłka. Pieczemy
            około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wykładamy ciasto na
            ściereczkę i zawijamy gorącą roladę, tak żeby jabłka były w środku. Wystudzoną
            roladę można posypać rozdrobnioną fruktozą. Smacznego

            SZARLOTKA

            25 dag masla roslinnego(zastapilam olejem)
            5 zoltek
            3 lyzki fruktozy
            1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
            3 szklanki maki razowej
            1kg jablek

            zagniatamy ciasto ukladamy na blaszce i ukladamy na to jablka(starte na tarle
            poslodzone fruktoza i posypane cynamonem)
            pieczemy ok 30 min


            TORT

            Składniki na tortownice o śrdnicy 26 cm:
            ciasto:
            6 jajek
            3 płaskie łyżki fruktozy
            30 dkg mielonych (orzechy włoskie lub migdały lub wiórki kokosowe)
            dżem bez cukru

            należy upiec 3 placki:
            2 jajka+ lyżka fruktozy, ubić na sztywno, dodać orzechy, wymieszać dokładnie i
            do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. ok. 160 st. C przez
            20-30 min.


            krem czekoladowy:
            gorzka czekolada bez cukru
            śmietana kremówka ok 300 ml.

            wstawić do mikrofali na 2-3 min. lub rozpuścić na parze. Studzić, sporadycznie
            mieszając, aż zgęstnieje.

            krem śmietankowy
            150 ml. śmietany kremówki ubić z kilkoma kroplami olejku waniliowego i łyżeczka
            fruktozy (niekoniecznie)

            Każdy placek należy posmarować dżemem, a następnie połową kremu czekoladowego,
            na wierzch położyć krem śmietankowy.


            PIERNIK

            Piernik
            4 szklanki maki razowej
            400 g maslanki lub chudego mleka
            1/2 opakowania przyprawy do piernika ( 15 g)
            proszek do pieczenia
            jablko pokrojone w kawałki

            Wszystko razem zmiksowac dodac jablka i do piekarnika nagrzanego do temperatury
            160 stopni na 1 i 1/2 godziny



            CIASTO Z OWOCAMI

            4 szklanki pp maki
            1.5 szklanki fruktozy ( ja dalam 0.5 bo tyle mialam w domu)
            1 szklanka oliwy lub dobrego oleju
            1 szklanka wody mineralnej koniecznie gazowanej lub wody sodowej opakowanie
            proszku do pieczenia ( mozna zastapic to soda)
            laska wanili ( ja dalam taka wanilie w proszku, juz gotowa)
            2 sloiki wisni ( kompot) bez cukru - ( ja dalam zamrozone)
            ale na pewno mozna dac rowniez inne owoce.

            Make, fruktoze, oliwe, wode, proszek do pieczenia i wanilie wymieszac mikserem
            (mialam problemy bo ciasto bylo za geste i dodalam jeszcze odrobine wody).
            Wylozyc na blaszke wysmarowana oliwa (ja wykladam blaszke papierem do
            pieczenia).
            Na ciasto wylozyc odsaczone owoce i piec w temp. 200 stopni okolo 20 minut



            SERNIK ŚMIETANKOWY

            spod:
            200g maki pp typ 2000
            50g kakao
            6g fruktozy
            sztywne bialko
            oliwa z oliwek jakis 1/4-1/2 szkl.

            masa: oliwa z oliwek pol szkl
            20g fruktozy
            krople aromatu smietankowego/waniliowego
            5 bialek i 2 sztywne albo jak kto woli wszystkie sztywne
            2 lyzki maki pp typ 2000
            500g twarogu 0%
            250g twarozku homogeniz 0%
            250g jogurtu 0%
            sok z pol cytryny

            piec okolo godziny w 180-160 stop.


          • madziuus CIASTA DALEJ 04.04.07, 07:39
            KEKS ŚWIĄTECZNY

            po 10 dag szuszonych jabłek, gruszek, moreli i śliwek
            4 jajka
            1/3 szklanki oleju
            1/4 szklanki mleka
            2 płaskie łyzeczki proszku do pieczenia
            4 czubate łyzki fruktozy
            2 szklanki maki pszennej 1850
            olejek cytynowy lub pomarańczowy
            olejek waniliowy
            olej do wsmarowania formy

            Owoce pokroic w kostke.
            Żółtka ubic na puszysta mase z fruktoza, dodac mleko i olej i olejki (po kilka
            kropli), zmiksowac, dodac make i proszek, wymieszac. Ubic białka na sztywna
            paine, połaczyc z ciastem, delikatnie wymieszac, dodac bakalie wymieszac.
            Przełyżc do wysmaroanje olejem keksówki (ok. 12x30 cm). Piec 30-40 min w 180
            stopni, az wierzch bedzie ciemno złoty a patyczek wbity w ciasto- suchy. Po
            wyjeciu odczekac około 30 min i dopiero wyciagac z blachy



            KEKS JABŁKOWY

            5-6 sztuk jabłek (około 1 kg)
            0,5 - 1 szklanki fruktozy (w zależności od kwaśności jabłek - dla kwaśniejszych
            więcej dla słodszych mniej)
            3 jaja
            1 i 1/2 szklanki mąki pszennej graham typ 2000
            1 łyżeczka proszku do pieczenia
            1 łyżeczka sody oczyszczonej
            3 łyżki oleju
            1/2 szklanki orzechów włoskich
            10 dag innych suchych bakalii MM (polecam morele i śliwki)

            WYKONANIE:
            - jabłka obrać i pokroić w kostkę
            - jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę
            - do masy z jajek dodać kolejno: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, olej,
            orzechy, pokrojone na drobno bakalie i na końcu jabłka
            - wszystko dokładnie wymieszać
            - wysmarować blaszkę keksówkę margaryną lub olejem
            - wyłożyć ciasto do blaszki
            - piec w nagrzanym do 200 stopni piekaniku przez około 40 minut tj. aż do czasu
            mocnego zbrązowienia


            . PIERNIK Z JABŁKAMI

            4 jajka
            2 szklanki maki pp
            0,4 szklanki fruktozy
            0.5-1 szklanki oliwy z oliwek
            ok 3 jabłka
            1 szklanka orzechów (włoskich np)
            2 łyżeczki proszku do pieczenia
            1 łyzeczka sody
            1 łyżeczka cynamonu

            Jabłka utrzeć na tarce, dodac olej- wymieszać, dodac orzechy - wymieszać. Utrzeć
            4 całe jajka z cukrem, dodac makę z proszkiem, sodą i cynamonem - wymieszać i
            piec ok 45 minutsmile porcja na dużą blachę



            . MAZUReK

            Spód:
            1,5 szkl. płatków owsianych
            0,5 szkl. otrąb
            0,5 szkl. maki razowej
            0,3 szkl. fruktozy
            0,3 szkl.oliwy
            0,3 szkl. wody
            1/2 łyżeczki soli
            1 jajko
            4 łyżeczki cynamonu
            ziarenka - słonecznik,dynia,wiórki, orzeszki
            wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy,dodajemy jajko,oliwe i
            wodę.Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem na gr.1 cm. Pieczemy 20-30 min. w 180st.
            Po upieczeniu smarujemy np. dzemem morelowym i dekorujemy orzechami, migdałami i
            owocami

            Krem:
            5 jaj
            5 dag cukru pudru(SLODZIK)
            20 dag zmielonych orzechów włoskich
            pól łyżki maki ziemniaczanej(chyba nie da sie niczym zastapic)
            20 dag jogurtu naturalnego
            10 dag masła
            5 dag cukru (fSLODZIK)
            Białka ubić ze slodzikiem, powoli dodawac zmielone orzechy. Wyłozyc na
            tortownice i piec 20 min. W tym czasie żółtko utrzec z maka , podgrzac jogurt ze
            slodzikiem i mieszajac dodawac zóltka- calosc zagotowac.
            Przestudzony krem rozsmarowac na upieczony spodzie.
          • madziuus i jeszcze jakies ciasta;) 04.04.07, 07:41
            . MAZUReK

            Spód:
            1,5 szkl. płatków owsianych
            0,5 szkl. otrąb
            0,5 szkl. maki razowej
            0,3 szkl. fruktozy
            0,3 szkl.oliwy
            0,3 szkl. wody
            1/2 łyżeczki soli
            1 jajko
            4 łyżeczki cynamonu
            ziarenka - słonecznik,dynia,wiórki, orzeszki
            wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy,dodajemy jajko,oliwe i
            wodę.Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem na gr.1 cm. Pieczemy 20-30 min. w 180st.
            Po upieczeniu smarujemy np. dzemem morelowym i dekorujemy orzechami, migdałami i
            owocami

            Krem:
            5 jaj
            5 dag cukru pudru(SLODZIK)
            20 dag zmielonych orzechów włoskich
            pól łyżki maki ziemniaczanej(chyba nie da sie niczym zastapic)
            20 dag jogurtu naturalnego
            10 dag masła
            5 dag cukru (fSLODZIK)
            Białka ubić ze slodzikiem, powoli dodawac zmielone orzechy. Wyłozyc na
            tortownice i piec 20 min. W tym czasie żółtko utrzec z maka , podgrzac jogurt ze
            slodzikiem i mieszajac dodawac zóltka- calosc zagotowac.
            Przestudzony krem rozsmarowac na upieczony spodzie.


            CIASTO JOGURTOWE

            2 duże jogurty 0%
            żelatyna / porcja na 0,5l/
            aromat
            słodzik
            kakao
            migdały,wiórki kokosowe,orzechy laskowe
            Jogurty doprawiamy aromatem i słodzikiem wg smaku, żelatynę rozpuszczamy w 0,5l
            goracej wody,czekamy aż przestygnie, mieszamy z jogurtem. Na dno małej
            tortownicy wysypujemy płatki migdałowe,wiórki i orzechy. lekko scięte jogurty
            wylewamy na orzechowy spód.wstawiamy do lodówki. Z kakao i odrobiny wody
            rozrabiamy polewę i rozprowadzamy na sciętym ciescie.



            RAZOWY MURZYNEK:

            1/3 szkl oliwy
            1/4 szkl.mleka 0,5%
            3/4 szkl. fruktozy
            2 lyzki gorzkiego kakao
            powyzsze składniki wymieszać, zagotować i wystudzić, odłożyć 1/2 szkl. na polewę
            Do masy wmiksować 1 szkl. mąki razowej,1 łyżeczkę proszku do pieczenia,2
            żółtka,ew. olejek np. migdałowy, posiekane bakalie.ubic pianę z 2 białek,
            delikatnie domieszać do ciasta. Wlac do keksówki lub tortownicy lub z kominkiem
            - jaka tam macie - piec 40 min w 170 st.C. Na goracym rozsmarować polewę i
            posypać np. kokosem.



            SERNIK LIGHT

            -ok.400g. chudego twarogu
            -3 jajka
            -fruktoza
            -odrobina proszku do pieczenia( tylko żeby sernik się trochę podniósł)
            -masło niskotłuszczowe (w moim przypadku Mlekovity Miss Figura)
            -otręby
            Twaróg ucieramy lub mielimy alby nie było grudek. Białka odzielamy od żółtek i
            ubijamy z odrobinką soli, a żółtka ucieramy z fruktozą (tyle aby było bardzo
            słodkie, ale wedle gustu). Do twarogu dodajemy żółtka i ucieramu na jednolitą
            masę. Dodajemy proszek do pieczenia i na końcu białko delikanie mieszając aby
            nie opadło. Formę na sernik wysmarować masłem i posypać otrębami. Wlać sernik i
            wstawi.ć do nagrzanego piekarnika(ok.180-200 stopni).Piec aż ciasto będzie
            rumiane i będzie odchodzić od ścianek formy.
            ja zamiast proszku dodałabym piane z białek - powinno wystarczyc,żeby nie bylo
            zakalcowate


            JABŁECZNIK

            Na spód:
            1,5 szklanki mąki pszennej razowej
            2/3 szklanki mąki owsianej
            łyżeczka soli
            1/2 szklanki wody
            1/2 szklanki oliwy
            Składniki wyrabiamy rekami , rozwalkowujemy na gr. 1 cm,wykładamy na forme i
            dziabiemy widelcem

            Na masę:
            6 szklanek pokrojonych jabłek
            3/4 łyżeczki cynamonu
            1/4 szklanki wiórków kokosowych
            2 łyżki miodu
            1/4 szklanki wody
            ew. 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia masy
            Wszystkie skadniki masy mieszamy i gotuje,y ok. 5 minut,ew. zageszczamy maka
            ziemniaczaną.Masę wylewamy na spód i pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 180-200 st.



            KEKS Z KUSKUSU

            250g kuskus
            500ml jogurtu
            100g wiórków kokosowych
            ok.50g fruktozy
            rodzynki (niekoniecznie)
            migdały orzechy
            ja daję np.brzposkwinie w kostkę lub truskawki latem
            0,5 szkl. wody

            Wsypać kuskus do salterki, dodać wodę i jogurt, do tego fruktoza, wiórki i reszta.
            Formę wysmarować np. oliwą, wlać masę i zostawić na 5 minut. Powierzchnię można
            udekorować orzechami, migdałami (albo dać je do środka). Piec 30 min. w 200st.
            Schłodzić dobrze w lodówce przed wyjęciem z formy.



            SZARLOTKA INACZEJ

            -oliwa z oliwek
            -otręby
            -jabłka
            -cyynamon

            tortownicę smarujemy odrobinkę oliwą albo jakimś innym dozwolonym
            tłuszczem i posypujemy otrębami rozgniecionymi tak jak bułka tarta.
            tworząc ok 1mm warstewkę (taaką cieniutką chyab wiecie o co mi chodzi i na
            to te pokrojone jabłuszka i na to cynamon według gustu i znowu otręby, tylko
            troszke
            więcej... i do piekarnika, i pieczemy w temp 200 stopni gdzieć ok 10-15 min
            (dopóki jabłka się nie zrobią mięciutkie)...
            * można ją też polać czekoladową polewą. (kilka kawałków dozowlonej czekolady
            czyli gorzkiej albo bez cukru rozpuszczamy w rondelku nad parującą wodą)

          • madziuus Re: Ciasto - 2f 04.04.07, 07:42
            i dalej..;d

            CHUDY SERNIK Z OWOCAMI NA ZIMNO

            Uwaga: porcja na małą tortownicę.

            ok. 800 g.
            chudy biały ser - 300 g
            mleko 0.5% - 150 ml
            woda - 300 ml
            2 kropelki aromatu waniliowego
            galaretka owocowa bez cukru - 1 opakowanie
            owoce, np. truskawki, pomarańcze, jagody
            fruktoza

            Ser zmiksować z mlekiem, dodać aromat waniliowy. Galaretkę podzielić na pół,
            pierwszą połowę rozpuścić w 100 ml wrzątku. Dodawać do masy powoli, mieszając,
            aż do uzyskania jednolitej masy. Spróbować, czy jest wystarczająco słodka. Masę
            wlać do niedużej tortownicy, wstawić do lodówki i pozostawić do stężenia (około
            15 minut). W tym czasie przygotować owoce, a drugą porcję galaretki rozpuścić w
            200 ml wrzątku. Gdy masa stężeje, ułożyć owoce i zalać cienką (ok. 3 mm) warstwą
            galaretki. Wstawić na kilka minut do lodówki, gdy stężeje zalać drugą warstwę i
            tak dalej - aż do zużycia galaretki. Smacznego!


            CIASTO DROŻDŻOWE

            1kg maki pszennej
            6 do 8 lyzek fruktozy
            4 jajca cale
            kostka tluszczu(maxmix jogurtowy bacoma)
            3 paczki suchych drozdzy
            mieszanka owocow suszonych (brzoskwinie, jablka, gruszko, sliwki, rodzynki itp -
            okolo
            200 gr)
            okolo 100 gr wiorkow kokosowych (nadaja ciastu lekkosc i puszystosc)
            1,5 szkl mleka (odtluszczonego lub 1,5 % tl).

            Wszystko razem sie miesza dodajac cieple mleko. Poczekac az wyrosnie


            Biszkopt miodowy light
            Składniki:
            *100 g mąki pszennej najlepiej razowej
            *0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
            *3 łyżki płynnego miodu
            *0,5 cytryny wyszorowanej w grorącej wodzie
            *3 białka
            *1 żółtko
            Przygotowanie:
            Piekrnik rozgrzać do 200 stopni C. Blachę lub tortownicę wyłóż papierem do
            pieczenia. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Płynny miód utrzyj robotem
            ze startą skórką cytryny, sokiem z połówki cytryny i żółtkiem.Białka ubij na
            sztywną pianę ze szczyptą soli, dodaj do miodowej masy i wsyp 1/3 ilości mąki.
            Wszystko bardzo ostrożnie wymieszaj i dodaj pozostałą mąkę. Ciasto włóż na lachę
            i piecz do momentu uzyskania złotego koloru (ok 10-15 minut). Po upieczeniu
            nakryj wypiek ściereczką, a po 3 minutach z łatwością usuniesz papier z ciasta.




            .......


            mysle ze wystarczywink

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka