Dodaj do ulubionych

Robię w sobotę party dla znajomych.

18.07.03, 16:31

Podrzućcie proszę parę przepisów, bo chciałabym
wypróbować coś nowego. Im mniej mięska, tym lepiej.
Dziękuję!
Edytor zaawansowany
  • habitus 18.07.03, 17:50
    I co? Żadnych propozycji? Chatko, Aniu 1, Nxa...
    Zostawiliście mnie?
  • ashanti5 18.07.03, 17:59
    Trochę za późno o to prosisz. Zaraz musze odstąpić od komputera i nic mi nie
    przyjdzie oryginalnego do głowy tak na szybkiego.
    Ja robię np. omlet z warzywami - takimi z mrożonki (np. sałatka jarzynowa).
    podsmażone warzywka i zalane rozbełtanymijajkami z przyprawami. Potem takie
    placuszki kroję jak pizze. Mozna je jeść na zimno. Deska dobrych serów. Zawsze
    serwuję duuuuużo oliwek, kabanosiki pokrojone w 3centymetrowe pałeczki. Możesz
    też nafaszerować pomidory np. twarożkiem z dodatkami. Faszerowane pieczarki sa
    ok (farsz z ogonków, jajek, majonezu i szczypiorku). sałatka na bazie kuskusu:
    kasza, pomidory, papryka, oliwa, świeża bazylia i możesz jeszcze cos dodać
    wedle uznania.
    Mogłabym długo pisać o jedzeniu, bo lubię gotować, ale niestety nie mam już
    czasu.
    Udanego party!
  • habitus 18.07.03, 18:25
    Dzięki!
  • all2 18.07.03, 19:04
    Minimum wysiłku, dobry efekt - spaghetti z cukinią.
    Cukinię pokrojoną w kostkę wrzucić na rozgrzaną oliwę, obsmażyć krótko,
    dorzucić przyprawy (sól, zioła - bazylia, estragon etc. może być w dużych
    ilościach, ew. pieprz ziołowy) i jeszcze ser żółty rozpuszczalny w wiórkach lub
    kawałkach. Gdy ser się rozpuści - gotowe. To znaczy wykładamy na makaron.
    Do tego sałatka z pomidorów z bazylią i oliwą, i już... :)))
    (no i białe wino :)
  • janiolka 18.07.03, 19:39
    wlasnie cukinia!!! najlepiej faszerowana
  • all2 22.07.03, 11:35
    all2 napisała:

    > Minimum wysiłku, dobry efekt - spaghetti z cukinią.
    > Cukinię pokrojoną w kostkę wrzucić na rozgrzaną oliwę, obsmażyć krótko,
    > dorzucić przyprawy (sól, zioła - bazylia, estragon etc. może być w dużych
    > ilościach, ew. pieprz ziołowy) i jeszcze ser żółty rozpuszczalny w wiórkach
    lub
    >
    > kawałkach. Gdy ser się rozpuści - gotowe. To znaczy wykładamy na makaron.
    > Do tego sałatka z pomidorów z bazylią i oliwą, i już... :)))
    > (no i białe wino :)


    O kurcze - zapomniałam o czosnku!!! Bez niego ta potrawa traci sens (i smak).
  • ogabiniak 18.07.03, 20:27
    Ciasto-zapiekanka z makaronu(rurki)i utartych na tarce jablek.
    Makaron ugotowac i wymieszac z przynajmniej 4-5 surowymi jajkami.
    Piec najlepiej w prodzizu(zna ktos jeszcze to cudo?:))
    Na dno wyciac i polozyc krazek z pergaminu lub papieru do
    pieczania, brzegi wysmarowac maslem.
    Najpierw warstwa makaronu potem jablek i tak na zmiane makaronem
    konczac.Grubosc makaronu ok. 2cm, jablek ok. 0,5 cm.
    Po upieczeniu odstawic na cala noc w chlodne miejsce a potem
    dobrze jest potrzymac z 2 godz. w lodowce.
    Po wyjeciu z lodowki baaaardzo dokladnie oddzielic nozem od
    scianki prodziza, polozyc na wierzch duzy talerz i po
    odwroceniu wiele razy pukac w dno az placek odpadnie.
    Do jablek mozna wmieszac cynamon - ja nie lubie.
    Posypac cukrem pudrem a dla efektu esy-floresy z kakao.
    Podawac z bita smietana. Zycze by sie udalo.
  • saunne 18.07.03, 21:35
    grill to mało oryginalny pomysł, ale na wieczór jest niezły, zwłaszcza że
    pogoda jest ładna.
    Jak ma być bez mięska to może placki kartoflane (kurcze od kilku dni za mną
    chodzą...)? Nowe ziemniczki już są.
    Obowiązkowo sałatka: pomidory pokrojone w ósemki + papryka zielona pocięta w
    cienkie paseczki + natka pietruszki + oliwa z oliwek + przyprawy. Pycha!
    Trochę dla szpanu dorzuciłabym "na spróbowanie" dopiero co zrobione konfitury z
    wiśni. Dzieciakom by smakowało :)
    No i jakiś alkohol np. martini z lodem lub żubrówkę z sokiem jabłkowym i lodem.

    pozdrawiam.
  • nxa 18.07.03, 22:25
    Galaretka podlaska z herbaty

    Składniki:

    Sposób wykonania:
    Rozpuścić pół pudełka żelatyny w takiej ilości wody, aby ją ledwie przykryła.
    Zrobić bardzo mocną herbatę, na 2 litry tej herbaty wsypać filiżankę cukru. Gdy
    się cukier rozpuści, zamieszać herbatę z żelatyną, po czym przecedzić i
    ponalewać w foremki, które należy postawić na lodzie. Galaretkę tę podawać
    należy bardzo zimną, a osobno do niej śmietanę i cukier.

    Rolada rybna po białostocku

    Składniki:
    1 kg ryby morskiej lub słodkowodnej (w orginale był szczupak) 3 jaja 2 dag mąki
    ziemniaczanej 2 dag kaszy manny 7 dag cebuli sól, pieprz przyprawa dowolna do
    ryb pół szklanki mleka lub kwaśnej śmietany

    Sposób wykonania:
    Zmielone filety rybne (bez skóry) połączyć i wyrobić ze zmieloną cebulą i
    pozostałymi składnikami. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, dodać trochę tartej
    bułki. Uformować wałek, zawinąć w folię aluminiową wysmarowaną tłuszczem lub
    olejem i upiec w prodiżu lub piekarniku. Pokrajaną w plastry podawać na zimno z
    dodatkiem majonezu lub sosu tatarskiego względnie chrzanem ze śmietaną. Jeżeli
    robimy z ryby mrożonej, dodać mniej mleka. Z tej samej masy rybnej można smażyć
    kotlety otaczając je w mące ziemniaczanej z tartą bułką.


    Po mojemu : równe porcje pieczarek, mięsa, ogórków kiszonych. Wszystko na
    plasterki. Każdy składnik oddzielnie zrumienić. Połączyć w garze, dodać troszkę
    wody. Dusić 20 minut. Pod koniec duszenia dodać przecieer pomidorowy. OSTROŻNIE
    z solą - ogórki. To tak na szybko.
  • nxa 18.07.03, 22:27
    Bułeczki z niespodzianką
    Składniki
    4 kajzerki, 25 dag grzybów (leśnych lub pieczarek), 4 jaja, duża cebula, 15 dag
    startego żółtego sera, masło, sól, pieprz

    Sposób przyrządzania
    Skroić wierzchy z bułek, wydrążyć środki. Każdą bułkę nasmarować wewnątrz
    masłem. Oczyszczone grzyby i cebulę drobno pokroić, usmażyć i przyprawić. W
    zagłębienia powstałe w każdej z bułek najpierw włożyć trochę nadzienia,
    następnie wbić po jednym jaju i posypać żółtym serem. Wstawić do gorącego
    piekarnika. Piec 20 min.
  • nxa 18.07.03, 22:30
    Sałatka po grecku
    Składniki
    4 pomidory, świeży ogórek sałatkowy, 20 dag owczego sera, 2 cebule, 10 dag
    czarnych oliwek, ząbek czosnku, łyżeczka octu winnego, świeżo zmielony czarny
    pieprz, 4 łyżki oliwy, zielenina

    Sposób przyrządzania
    Umyte pomidory podzielić na 8 części. Obrać ogórek, przekroić wzdłuż na pół,
    wyjąć nasiona i pokroić w plastry. Osączyć ser i pokroić w kostkę. Obrać cebulę
    i czosnek, cebulę pokroić w krążki, czosnek w małą kostkę. Ogórek, kawałki
    pomidora, ser i oliwki połączyć razem, na wierzchu ułożyć krążki cebuli.
    Przygotować sos: wymieszać ocet, sól, pieprz, zieleninę, czosnek i oliwę, polać
    sałatkę.

  • habitus 22.07.03, 10:02
    Dziękuję za szybki odzew! Dużo pomysłów wykorzystałam.
    Wszystko się udało z wyjątkiem fondue, bo mąż zapomniał
    kupić paliwo do maszynki.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka