Znów w kontekście dzieci piszesz o czymś, o czym nie masz pojęcia.
Nie istnieje lista wad genetycznych i rozwojowych kwalifikujących do usunięcia ciąży, jest zapis o ciężkich, nieuleczalnych wadach płodu.
Zespół Downa się do nich zalicza. 2x miałam amniopunkcję w ciąży - pierwszy raz robiłam odpłatnie, bez wskazań, w IMiD w Warszawie, drugi raz teraz ze względu na wiek (37 lat) na Sobieskiego i Karowej. Każdy lekarz z którym teraz miałam kontakt w w/w placówkach twierdził, że ZD jest wskazaniem do usunięcia ciąży, podobnie jak Zespół Edwardsa, Turnera czy tzw. zespół kociego krzyku.
ZD jest nieuleczalną wadą genetyczną i skierowanie do szpitala na terminację ciąży dostałabym lekkim twistem. Większy problem mógłby być z wyegzekwowaniem zabiegu, ale są lekarze, którzy legalnie w Warszawie, w szpitalach publicznych to robią.
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.