Dodaj do ulubionych

Wyniki tarczycy(starania o ciążę)-OK?

13.02.10, 13:35
Witam, zrobiłam sobie na własną rękę badania na tarczycę oto wyniki:
TSH 0,93 mlU/l norma 0,27-3,50
FT3 3,14 pg/ml norma 2,02-4,43
FT4 1,30 ng/dl norma 0,93-1,71
Anty-TPO <10 (min 0 max 35)
Anty-TG 2,55 (min 0,00 max 4,11)

Poprzednio miałam robione badania (łącznie z USG) chyba gdzieś na początku
2007 roku przed staraniami o dziecko-wszystko wyszło ok ale kazali mi
powtórzyć po porodzie a że nie mogłam się zebrać zrobiłam przed kolejnymi
staraniami...tyle, że nie wiem czy iść gdzieś teraz z tymi wynikami czy jest
ok? Dodam, że w lipcu miałam ciążę pozamaciczną i nie wiem czy ewent. tarczyca
mogła mieć z tym jakiś związek ale między innymi dlatego teraz zrobiłam te
badania, no i nic nam ze starań nie wychodzi cosik i testy owulacyjne
jakieś takie dziwne(prawie cały czas blada kreska testowa) i pewna osoba
podsunęła mi że to może być coś od tarczycy...
Z góry dziękuję za pomoc
Edytor zaawansowany
  • lidek0 13.02.10, 14:07
    Cp nie miała związku ztarczycą, po niej sugerowałabym badanie na
    drożność. Z wynikami tak czy inaczej warto iść do edokrynologa.
    --
    Lidek mama Maćka /ur.08.06.2001/
    Aniołek VIII 1996
    Aniołek XI 1997
    Aniołek IX 2005
  • alpepe 13.02.10, 14:13
    ja zaszłam w ciążę przy tsh 4,90.
    --
    Drogi Moje nie są drogami waszymi, ani ścieżki wasze nie są Moimi ścieżkami.
  • annajustyna 13.02.10, 14:27
    Ok, podobno czasem sie to zdarza, ale jest niebezpieczne dla dziecka. Bralas w
    ciazy potezne dawki tyroksyny?
    --
    Gasofnia
  • mysza009 13.02.10, 21:21
    Czyli wyniki są ok choć nie zaszkodzi wybrać sie do lekarza? Rozumiem że bez
    histerii z tym lekarzem bo mam ich już ostatnio trochę dosyć i chciałabym sobie
    odpocząć od służby zdrowia uncertain
  • Gość: Gość IP: *.chello.pl 14.02.10, 00:36
    jasne jasne. na fryzjera i kosmetyczkę masz pieniądze. A na lekarza
    nie. Zastanów się jaką bedziesz matką
  • Gość: Gość IP: *.chello.pl 14.02.10, 00:37
    No comments. Twój wynik sam mówi o tobie. Ja bym się tak nie
    firmowała ze swoją nieodpowiedzialnością
  • annajustyna 14.02.10, 10:24
    Wydaje mi sie, ze Alpepe tworzy nieco legende. Swego czasu pisala, ze miala cos
    kolo 3,20 jak zaszla, teraz 4,90, za tydzien pewnie 7,30 etc. Przy takich
    wynikach mialaby niedorozwiniete dziecko, a zdaje sie, ze wszystko ok.
    --
    Gasofnia
  • mysza009 14.02.10, 16:57
    Pomijając wpisy "Gości", które nie wiem do kogo/czego się odnoszą, zresztą jak
    ktoś nie ma odwagi się zalogować to nie ma co się wiele spodziewać po takiej
    wypowiedzi...
    Ja nie chciałam tutaj rozpętać wojny tylko dowiedzieć się czy jest ok, gdybym
    miała czas i cierpliwość chodzić po lekarzach to nie robiłabym odpłatnie i na
    własną rękę badań... jeśli zachodzi taka konieczność to do lekarza się wybiorę
    ale miałam nadzieję, że może ktoś będzie zorientowany i napisze mi coś na temat
    tych wyników(że się mieszczę w normach to widzę, ale jak zbadałam tylko tsh i
    ft3, ft4 to dziewczyny radziły mi jeszcze zrobić te anty-tpo i anty-tg i teraz
    chciałam się dowiedzieć czy te wyniki wnoszą coś nowego) i bardzo proszę darować
    sobie posty nie wnoszące nic do tematu i mojej wiedzy(to nie do Ciebie
    Annajustyna tylko do "gości" właśnie)
  • annajustyna 14.02.10, 17:07
    Myszo, z mojego doswiadczenia - dobrze, by wyniki zinterpretowal endokrynolog.
    Moj ginekolog mowil, ze wszystko ok, a dopiero jak poszlam do endokrynologa, to
    ta potwierdzila, ale pod warunkiem, ze nie planuje dzieci. Czyli rewelacja.
    Mialam TSH 2,96 (powinno byc wedlug lekarki od 0,1 do 1,0), a reszte mialam ok.

    --
    Gasofnia
  • Gość: wiejska baba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.10, 18:37
    jw, nie pisz głupot
    dziewczyna idzie w kier nadczynnosci malej co prawda, a Tobie endo
    nie mogl podawac takich wynikow i mowic,że są dobre, to skrajna
    nadczynnosc, nie jestem lekarzem, mam praktykę 15 letnia w leczeniu
    przez lekarzy
    do osoby zakladającej wątek, dla wszelkiego spokoju polecam jednak
    endo, jesli nie w tym tyg to za dwa, ale bez obaw, nic zlego sie
    nie dzieje żeby histeryzowac
  • mysza009 14.02.10, 20:19
    Dzięki Kochane, właśnie takich konkretnych odpowiedzi potrzebuję. Jeszcze raz
    dziękuję smile
  • Gość: gosc IP: *.jjs-isp.pl 14.02.10, 22:17
    A jaki masz poziom prolaktyny ?
  • mysza009 14.02.10, 22:32
    Miałam w grudniu 33 przy normie do 25, obecnie biorę 1/2 tabl. Bromergonu i 1
    mastodynonu(czy jakoś tak) i jutro idę na kolejne badania(prolaktyny)
  • annajustyna 14.02.10, 22:38
    2,96 bylo ZLE wg endo ze wzgledu na ewentualna ciaze (lekarz - jedna z
    najlepszych endo od ciazy w Monachium), ale ksiazkowe wg ginekologa (tez jednego
    z najlepszych, ale jak widac nie od spraw typu tarczyca a ciaza). Polska jezyk
    trudna jezyk nieprawdaz?
    --
    Gasofnia
  • mysza009 14.02.10, 23:04
    Ja od siebie dodam, że od razu zrozumiałam o co chodzi(tzn, że wyniki ok pod
    warunkiem, że nie planujesz ciąży)...
  • annajustyna 14.02.10, 23:19
    O wlasnie! A gin-pie... sie nie poznal.
    --
    Gasofnia

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.