Dodaj do ulubionych

Węglowodany

02.04.10, 16:44
Szkoda, że jakiś chemik nie recenzował tych "mądrości".
Oprócz glukozy i fruktozy jest jeszcze galaktoza. To są cukry proste.
Sacharoza, laktoza, maltoza to dwucukry (a więc złożone, choć nie za bardzo).
Mózg nie żywi się "cukrami prostymi" a glukozą.
W razie potrzeby organizm wytwarza glukozę z białka (zjadając niejako własne
mięśnie).
Istnieją wreszcie (dość rzadkie wśród artykułów spożywczych) cukry nie mające
6 węgli, ani ich wielokrotności. Np w soku brzozowym słodycz pochodzi od cukru
pięciowęglowego (nazwa wyleciała mi z głowy), czyli jest jedną z tzw. pentoz.
Tyle wiem nie mając z chemią nic wspólnego. Ile błędów wynalazł by chemik?
--
"Wesołe jest życie staruszka, wesołe jak piosnka jest ta."
Edytor zaawansowany
  • Gość: Ichi51e IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.10, 16:51
    No wlasnie, ktos tu spal na lekcjach chemii... Ale i tak brawo za tumaczenie...
  • Gość: zagmatwany IP: *.krakow.pl 02.04.10, 20:24
    czyli tak na polski język, i nie pogmatwanie.. to co mam jeść żeby mi
    sie dobre cukry odkladaly w tych mięśniach? i czego nie jeść (wiem że
    cukru białego, ale on prawie we wszystkim generalnie występuje uncertain)?
  • shadowofeclipse 02.04.10, 22:47
    Czym są kalorie?

    Ilością energii uzyskanej ze spalenia ale nie uwzględniają takich czynników jak
    skład jedzenia.
    Przykład:
    Skrobia jest łatwo trawiona w układzie pokarmowym a błonnik wcale, ilość kalorii
    po 100g błonnika i celulozy jest prawie taka sama.
  • Gość: bioch. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.10, 22:05
    niestety napisane przez matołka i matołek już zrozumiał, że ma jeść słodycze
    tylko pomyślał, że może owocowe... ręce opadają. ludzie to naprawdę jest
    prosta wiedza i łatwo ją przyswoić, tylko błagam niech ona nie pochodzi z
    takich źródeł jak to. tu się tez wypowiadają dietetyczki, co niebywale
    interesujące z nadwagą średnio 10kg. myśleć, trzeba myśleć a nie wybierać z
    tekstu to, co najbardziej smakuje.
  • kolodziejo 03.04.10, 11:21
    Mnie się podoba też "tzw. glikogenu" big_grin
    --
    Надо просто до 100 досчитать и забыть...
  • Gość: menda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.10, 23:57
    pij mleko bedziesz kaleka
    do tego jeszcze zryj pasze (czyli zboza), a na pewno wyjdzie ci to na "zdrowie" uncertain
  • Gość: Roksana SARK, Wien IP: *.home.aster.pl 13.05.10, 22:13
    WĘGLOWODANY.
    __PODPOWIEDŹ:
    BH.40.
    MOTTO: INFO o węglowodanach.
    __WYSOKIE węglowodany, to takie, które po spożyciu produktu
    zawierającego właśnie węglowodany, podnoszą poziom cukru o więcej niż 26% (od
    26,01% wzrostu).
    __NISKIE węglowodany; to,
    1. zalecane: wzrost poziomu cukru po spożyciu od 0-13%, lub
    2. dozwolone: wzrost poziomu cukru od 13,01-26,00%.

    Ten POZIOM WZROSTU można sobie łatwo samemu sprawdzić, własnym
    GLUKOMETREM !!
    Np. odczyt na glukometrze jest/mamy 100 mg/dL na czczo.
    Po spożyciu 50 gram czystej glukozy poziom wzrośnie; o ok. 74% przy odczycie
    najwyższym (sprawdzamy co 15 minut przez ok. 1,5-2,5 godziny), po spożyciu 50
    gram winogron o ok. 12% (ten najwyższy), po ugotowanym ryżu ok. 14-18% (zależy
    od rodzaju ryżu), po kaszy jaglanej o ok. 17%. Po spożyciu cukru spożywczego
    też poziom wzrośnie o około 73-74%. Po spożyciu czekolady tzw. min. 70% cacao,
    poziom cukru wzrośnie o ok. 42%, to jest dużo, ponieważ w takiej czekoladzie
    jest dużo __WYSOKICH węglowodanów czyli cukru białego lub brązowego.
    Po spożyciu chleba pszenno-żytniego poziom cukru wzrasta UWAGA o ok. 74%,
    czyli jak przy czystej glukozie.

    To jeden z dramatycznych U J E M N Y C H, przyrodniczych rekordów !!
    I tenże wzrost poziomu cukru po spożyciu, można sobie sprawdzić samemu tj.
    należy tylko odczyty, wykonywać co 15 minut określając najwyższy poziom
    wzrostu i jest to łatwe, no ale należy to wykonać OSOBIŚCIE.
    Badanie zaczynamy NA CZCZO, określamy wówczas; POZIOM CUKRU np. 100mg/dL
    (tj. 5, 5 mmol/L). Następnie zjadamy 50 gram produktu, w którym chcemy
    określić wzrost poziomu cukru po spożyciu i badamy co 15 minut, określając
    odczyt najwyższy; może tym najwyższym być 2-gi, a może być 4-ty odczyt. To
    oczywiście zależy od rodzaju węglowodanów zawartych w zjedzonym przez nas
    produkcie.

    Takimi badaniami można łatwo i jednoznacznie potwierdzić sobie, tzw. __INDEKS
    GLIKEMICZNY,
    i zobaczyć ile jest tam błędów.
    P. S. __INDEKS ŻYWIENIOWY, a; __INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia
    na realia przyrodnicze.
    IŻ, to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, a; IG, to marketing,
    obłuda i biznes.

    Zobacz też: IRL KRAKÓW.
    __Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
    __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
    __ADRES_______: www.magdalirl.com.pl/

    Pozdrawiam Ciebie i WSZYSTKICH

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka