IP: *.mofnet.gov.pl 01.09.11, 10:29
Czy przyjmowanie preparatu magnezu może spowodować problemy żołądkowe, typu mdłości i "bulgotanie w brzuchu"? Pani w aptece sprzedając mi magnez mówiła że sa to tabletki dojelitowe i takich problemów napewno nie będzie, ale mi po około miesącu przyjmowania coś takiego się pojawia, nie wiem czy to zrzucić na karb tego preparatu, a może mój organizm już się "przejadł" magnezem?
Edytor zaawansowany
  • 1mzeta 01.09.11, 11:16
    A co na to ulotka ?
    --
    Zmieniłam nicka smile
  • Gość: ona IP: *.mofnet.gov.pl 01.09.11, 11:44
    nie mam jej przy sobie, ale chyba o takich skutkach ubocznych nic nie było
  • lady_iris 03.09.11, 17:30
    Duże dawki magnezu (np. 3x500) mogą powodować tzw. "miękkie kupki"... smile Serio, ale to raczej na początku brania, a nie po dłuższym stosowaniu, bo z czasem organizm się przyzwyczaja.
    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/2nn3skjoyc2bv9a4.png
  • Gość: elle IP: *.dynamic.chello.pl 03.09.11, 19:27
    nie dopiero po miesiącu.
  • mel.la 05.09.11, 10:15
    Pod jaka postacia lykasz magnez - tabletki, kapsulki ?
    Te objawy moga byc spowodowane nie samym magnezem ale skladnikami pomocniczymi, ja tak mam po roznego rodzaju kapsulkach, po tabletkach nie.
  • claratrueba 05.09.11, 13:45
    ulotka mg b6:
    www.doz.pl/leki/p5776-Mg_B6
    Mi się pojawia to co u Ciebie jeśli wezmę przed śniadaniem lub jeśli wezmę dwie tabletki na raz. Wszystko jedno jaki preparat.
  • mel.la 05.09.11, 17:52
    [i] Substancje pomocnicze
    Pozostał nam do omówienia jeszcze jeden czynnik wpływający na jakość suplementów diety, a mianowicie substancje pomocnicze. Bez nich nie powstałyby tabletki, pastylki i kapsułki. Wbrew pozorom to one mogą decydować w dużym stopniu o jakości suplementu, o jego przyswajalności, biodostępności, skuteczności, a nawet lekkostrawności i smaku.

    Oczywiście klasę mistrzowską reprezentują producenci, którzy nie używają żadnych sztucznych substancji konserwujących, barwiących, smakowych czy innych pomocniczych (poślizgowych, przeciwzbrylających). Wiadomo również, że składniki roślinne są lepiej i lżej trawione niż składniki pochodzenia zwierzęcego. Tak więc w suplementach możemy użyć kwasu stearynowego czy stearynianu magnezu, który jest otrzymywany tradycyjnie z tłuszczu zwierzęcego, lub – za pomocą nowoczesnej metody – ze składników roślinnych.

    Kolejnym przykładem jest pokrycie tabletki. Może być ono wykonane z szelaka (szorstkie i bardzo trudne do strawienia) lub za pomocą naturalnych pokryć na bazie wody z domieszką naturalnych barwników z winogron czy buraków. Nawet kapsułki typu twardego (dwuczęściowe) mogą być wykonane z żelatyny lub w 100 proc. ze składników roślinnych. Do wytwarzania kapsułek miękkich w suplementach stosuje się żelatynę wieprzową lub wołową. Jednak producenci mają wybór pomiędzy żelatyną przeznaczoną do celów spożywczych (tańsza) lub farmaceutycznych (droższa). [/b]

    Zrodlo: nazdrowie.pl



Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka