Dodaj do ulubionych

niepokojąca morfologia-prośba

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.13, 13:05
Witam
zrobiłam sobie standardowe badanie krwi.
martwią mnie jednak wyniki.
niskie limfocyty, niska hemoglobina, niskie monocyty.
Proszę zerknijcie i powiedzcie co o tym myślicie. naczytałam się o hiv i białaczce, nie spie po nocach.

Morfologia

WBC 5,0k/uL norma (4,0-9,0)
NE% 67% (3,300) norma (55-70)
LYM% 23,6 % (1,200) norma (20,0-45,0)
MO% 5,6% (0,300) norma 1,0-8,0
EO% 3,7% (0,200) norma (0,0-4,0)
BA% 0,1% (0,000) norma 0,0-1,0

RBC 4,24m/ul norma 4,10-5,10
HGB 11,2 g/dL norma 11,8-15,3
HCT 34,8 % norma 36-46
MCV 82,1 fl norma 80-96,1
MCH 26,4 pg norma 26-33,2
MCHC 32,2 g/dL norma30-35,5
RDW 12,6% NORMA 11,5-15,5
PLT 225 K/uL norma 150-450
MPV 6,7 fL


Rozmaz mikroskopowy
Granulocyty segmentowe 61% norma 55-70
Granul kwasochłonne 2% norma 0-4
Granul zasadochłonne 1% norma 0-1

Limfocyty 35% norma 20-45
Monocyty 1% norma 1-8

OB 7
CRP 1,8
Edytor zaawansowany
  • Gość: ea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.13, 17:32
    Mała anemia, nic wielkiegosmile
  • Gość: maggi IP: *.tktelekom.pl 07.06.13, 17:54
    a ta niska ilość limfocytów? czy to aby nie powód do niepokoju? i niskie leukocyty?
  • kocio-kocio 07.06.13, 19:39
    A co powiedział lekarz?

    --
    Muranów
  • bartek742 10.06.13, 08:46
    Przy białaczce raczej jest za dużo leukocytów.
  • Gość: maggi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.13, 13:51
    lekarz dopiero w czwartek sad a ja tak sie boje
  • skrytapiromanka 09.06.13, 12:46
    zdecydowanie przesadzasz. lekka anemia albo robiłaś badania w trakcie lub zaraz po miesiączce.
    --
    *nie dokarmiać ciężarnej*
    http://fajnamama.pl/suwaczki/tbm3ss1.png
  • Gość: maggi IP: *.tktelekom.pl 09.06.13, 13:00
    do okresu mam jeszcze 10 dni. ale dzień wcześniej robiłam morfologię i była zdecydowanie lepsza. fakt że w innym laboratorium, ale anemii żadnej nie było. chyba że wynik pogorszył się dlatego, że dzień po dniu robilam badania, mozliwe to? to jakaś jednak utrata krwi. no a krwi i na jedno badanie potrzebne troche i na drugie. oprócZ tegoz reguły okres mam długi, bo "kapie" mi jeszcze siódmego dnia. bardziej zmartwiłam sie tymi niskimi limfocytami,niż anemią, bo ani nie jestem chora ani nie byłam, a one takie niskie, w dolnej granicy. dodam, że w tamtym labie też w wynikach limfocyty wyszły dużo wyższe. jestem dość skołowana i zmartwiona.
  • doral2 09.06.13, 20:59
    przestań się wkręcać, nic ci nie jest.
    --
    http://images44.fotosik.pl/266/58ea10722a7ca480m.jpg
  • easyblue 09.06.13, 21:30
    Kazdy lab ma inne normy, to raz. Dwa - nigdy morfologia robiona dzień po dniu nie będzie identyczna!

    --
    Najtrudniej przyznać, że nosi się w sobie diabła i umieć chwycić go za gardło w momencie, gdy tylko się ruszy.
    Ryszard Kapuściński
  • easyblue 09.06.13, 21:33
    Właśnie zajrzałam do moich wyników. Dla normy 25-40 wielokrotnie limfocyty miałam ponizej, nawet 13. Jak widać, żyjęsmile
    --
    Najtrudniej przyznać, że nosi się w sobie diabła i umieć chwycić go za gardło w momencie, gdy tylko się ruszy.
    Ryszard Kapuściński
  • Gość: LuriTuri IP: *.uph.edu.pl 12.06.13, 16:58
    Minimalna niedokrwistość, żaden problem. Więcej zielonych warzyw i więcej ruchu

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka