• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

ginekolog-położnik

  • 07.03.05, 10:33
    Jestem lekarzem ginekologiem-położnikiem. Od jakiegoś czasu czytam na forum
    rozne pytania i przyszło mi do głowy, że może mogłabym w czymś pomóc, a
    przynajmniej podzielić sie swoją wiedzą i doświadczeniem. Pracuje od przeszło
    dziesieciu lat w szpitalu i w gabinecie prywatnym , wiec wiele z poruszanych
    problemow nie jest mi obce. Jeśli macie ochote pytania kierujcie bezpośrednio
    na moj adres: koala.mb@gazeta.pl. Postaram sie także włączać do dyskusji na
    forum.
    Edytor zaawansowany
    • 07.03.05, 11:12
      A ja nazywam się Beger, Renata Beger i mam problem, ku..ki w oczach nie
      pozwalają mi odpowiednio funkcjonować. Ciągle myslę o seksie.

      Człowieku, jaką mamy pewność, że jesteś tym za kogo się podajesz ??
      Nikt do ciebie na priva nie będzie pisał, daj najpierw świadectwo swego
      doświadczenia i prawdomówności.

      Pozdrawiam.
      --
      ***Moje szczęście smile***
      • 07.03.05, 11:26
        Nie wiem skąd tyle agresji. To po prostu była propozycja. Nie chcesz to nie
        pisz, nie ma obowiazku. Czasem skorzystać z czyjejś rady nie zaszkodzi.
        Poczytaj to co piszę jako odpowiedzi na forum, moze stwierdzisz, że sa
        sensowne. Innego "dowodu" nie mam.
        • 07.03.05, 11:30
          Jaka znowu agresja ??
          Może faktycznie jest Pani ginekologiem, bo na pewno nie psychologiem.

          Jeśli odpowiedzi są sensowne, na temat to wróżę na tym forum przyszłość
          eksperta. smile
          --
          ***Moje szczęście smile***
          • Gość: asieksu IP: *.portnet.pl 07.03.05, 11:42
            ale na tym forum? bo nic nie mogę znaleźć?
            • Gość: renata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 12:43
              Ciesze sie ze jest tu jeszcze jeden lekarz.Mam pytanie-w posiewie za kazdym
              razem wychodza jakies bakterie ale nie mam zadnych objawow-czy powinno sie to
              leczyc?Jakie jest Pani zdanie na ten temat?
              • Gość: kasia IP: 80.72.46.* 07.03.05, 12:53
                A ja mam pytanie też dotyczące posiewu... Skąd w pochwie moze się znaleźć
                bakteria wywołująca zapalenie płuc?
                • 07.03.05, 13:38
                  Bakteria wywołująca zapalenie płuc może sie znajdować w dowolnym miejscu
                  organizmu,w tym także w pochwie, a dostać się tam zarówno drogą krwionośną jak
                  i wstepującą. Nie koniecznie jej obecność musi być związana ze stanem
                  chorobowym. Może po prostu tylko być w organizmie, a przy obniżeniu odporności
                  wywołać chorobę
              • 07.03.05, 13:33
                Pytanie - posiew z pochwy czy moczu?, czy jesteś w ciąży albo czy ja
                planujesz?, jakie to bakterie?
                Same bakterie w posiewie z pochwy nie sa wskazaniem do leczenia, szczególnie
                jeżeli nie daja objawow. U zdrowej, wspólżyjącej dorosłej kobiety jałowa pochwa
                to raczej rzadkość. Może natomiast warto uzupełnić braki pałeczek kwasu
                mlekowego, które stanowia o kwaśnym środowisku pochwy i tym samym chronia
                pochwe przed nadmiernym wzrostem bakterii patogennych. Preparat Lactovaginal do
                stosowania dopochwowego.
                • Gość: renata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 13:40
                  Chodzilo mi o posiew z pochwy,w ciazy nie jestem i jej nie planuje
                  bakteria ,ktora ostatnio znaleziono to e.coli.Robilam rowniez badanie moczu i
                  jest ok.Czekam na odpowiedz
                  • 07.03.05, 14:08
                    Czemu zatem nie mając objawów robiłaś sobie te posiewy? E. coli to wredna
                    bakteria której dosyć trudno się pozbyć, ale jeśli nie ma jej w moczu, ani nie
                    jesteś w ciąży dla której mogłoby to stanowić zagrożenie i przy tym nie masz
                    objawów to może warto dać sobie spokoj z leczeniem. Każdy lek przeciwbakteryjny
                    działa zarowno na bakterie "dobre", które w pochwie muszą być, żeby zapewnić
                    jej kwaśne środowisko jak i na te złe, których tam być nie powinno. Przyjmując
                    go wyjaławiasz pochwe i moze dojść do jej nadkażenia np. grzybami.
                    • Gość: renata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 14:19
                      Te posiewy to zasluga mojej ginekolog-mimo braku objawow chciala mnie leczyc w
                      nieskonczonosc-zwykla naciagara i wiecej do niej nie pojde.Wiecej szkody
                      moglaby narobic tym leczeniem niz pozytku.Dziekuje za porade i to
                      bardzo.Pozdrawiam
                • 07.03.05, 13:40
                  czy na samym początku ciąży (przed terminem krwawienia) mogę odczuwać dyskomfort
                  podczas sexu taką "płytkość"?
                  --
                  Kabhi Khushi Kabhie Gham...
                  • 07.03.05, 14:14
                    Taki dyskomfort może być wynikiem zapalenia pochwy, które niejednokrotnie
                    pojawia się we wczesnej ciąży, ale także może wystąpić przed miesiączką jako
                    wyraz przekrwienia narządu rodnego. Oczywiście jeśli dobrze rozumiem
                    słowo "płytkość"
                    • 07.03.05, 14:20
                      nie mam zapalenia-jestem u lekarza 2 razy w cyklu (ostatnio 2 tyg temu) i brak
                      upławów
                      "płytkość"-może nie precyzyjnie się wyraziłam-chodzi mi o taką tkliwość
                      podbrzusza i obawiałam się głębszej penetracji z powodu lekkiego, ale jednak bólu
                      w tym cyklu stymulowano mnie clostillbegytem
                      --
                      Kabhi Khushi Kabhie Gham...
                      • 07.03.05, 15:44
                        Przy stymulacji klomifenem może dojść do "powiększenia" jajników i napinania
                        ich torebki. Stąd tkliwość podbrzusza nasilac sie może przy stosunku. Skąd u
                        Ciebie takie objawy? Za mało mam danych, żeby cos sensownego powiedzieć.
                • Gość: Ela IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.05, 14:19
                  Na wstepie bardzo serdecznie pozdrawiam.W wyniku cytologii wyszły mi liczne
                  granulocyty i nie bardzo wiem co to oznacza .Ogólny wynik mam prawidłowy(1)Czy
                  moze mieć to jakis zwiazek z tym iż niedawno w posiewie moczu wyszły mi
                  bakterie e -coli.Brałam antybiotyk Augmentin ,teraz biore furagin i tabletki z
                  żórawiny.Dodam iż cytologie miałam robioną zanim dowiedziałam się o e -coli w
                  moczu.Prosze o porade .Z góry bardzo dziękuje .
                  Ela
                  • 07.03.05, 14:43
                    Cytologia I to bardzo dobry wynik. Jeśli były bakterie w posiewie z moczu, to
                    może warto sprawdzić czy nie ma ich w pochwie i przeleczyć miejscowo, bo jesli
                    zostały, to bedzie to znakomity rezerwuar dla kolejnych infekcji układu
                    moczowego. Granulocyty w cytologii moga być wyrazem infekcji.
                    • Gość: Ela IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.05, 18:46
                      Witam serdecznie mam pytanie jakimi środkami ,dopochwowymi sie to leczy.Tzn
                      jaki środek pani dr.proponuje aby wybic e -coli w pochwie.W chwili obecnej moj
                      lekarz jest na 2-u tygodniowym urlopie.Jesli będe znała nazwe tego leku to
                      załatwie sobie recepte jeśli jest ona potrzebna,bo być moze jest coś bez
                      recepty.
                      • Gość: Ela IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.05, 19:12
                        czy gynalgin jest odpowiednim lekiem dopochwowym na tego rodzaju bakterie???
                      • 07.03.05, 19:37
                        Gdybym miała to leczyć wykonałabym posiew z pochwy z antybiogramem, zeby wybrać
                        najlepszy antybiotyk do gałek. Jeśli byłas leczona Augmentinem na E.coli w
                        drogach moczowych i pomogło, to istnieje pewna szansa, że dopochwowo trzeba
                        zastosować ten sam lek. Gorzej jednak jak bakterie sie na niego uodporniły.
                        poza tym nie ma pewności, że drobnoustroje w pochwie to E. coli. Chyba poczekaj
                        spokojnie na swojego ginekologa, niech rozważy dalsze leczenie.
                    • 25.04.05, 14:38
                      badanie cytologiczne wykazało: zmiany zapalne nabłonka płaskiego i gruczołowego-
                      endocervix,grupaII. Moja ginekolog stwierdziła,że to nic poważnego i nie wymaga
                      leczenia. Czy powinnam się martwić takim wynikiem cytologii? Proszę o odpowiedź.
                      • 25.04.05, 14:44
                        Martwić nie, ale trzeba to wyleczyć.
                    • 25.04.05, 14:54
                      dziękuję bardzo za odpowiedź. Chyba zmienię lekarza.smile
          • Gość: marta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 14:22
            Iwcale sie nie pomyliles z ta kariera na forum-zobacz co sie dzieje
    • 07.03.05, 14:04
      W jaki sposob mozna na 100% zdiagnozowac endometrioze, spodziewam sie ze jakas
      metoda inwazyjna np laparoskopia, ale czy nie ma innego sposobu?
      • 07.03.05, 15:57
        Niestety w przypadku podejrzenia endometriozy to obecnie jedyna metoda
        (laparoskopia). Powinna być połączona z testem termokoagulacyjnym, ponieważ
        niewielkie zmiany niekiedy nie są widoczne.Skąd u Ciebie podejrzenie
        endometriozy?
        • 07.03.05, 19:21
          mam bardzo bolesne miesiaczki i czesty bol w miednicy malej(lekarz tam go
          zlokalizowal), po wizytach u wielu ginekologow, ostatni stwierdzil ze
          prawdopodobnie jest to endometrioza, na razie mam brac tabletki antykoncepcyjne
          zeby ulzylo mi w czasie miesiaczek...3 lata temu mialam laparoskopie zrobiona
          ze wzgledu na torbiel na jajniku..podejrzewano endometrioze ale po zabiegu
          lekarz prowadzacy wyjechal na wakacje i wiele sie nie dowiedzialam, nowa
          lekarka powiedziala ze nikt jej nie mowil ze mam endometrioze wiec pewnie nie
          mam i dopero teraz po 3 latach inny lekarz powiedzial mi o tych podejrzeniach.
          Mam 25 lat. A czy sa jakies inne objawy endometriozy?Lekarz tez mnie
          poinformowal ze moge miec problemy z zajsciem w ciaze.
          • 07.03.05, 19:48
            Czy usunięto Ci tę torbiel jajnika? Jeśli tak, to jaki był wynik
            histopatologiczny? Może go posiadasz? Czy pomagaja Ci tabletki antykoncepcyjne?
            Możesz owszem mieć problemy z zajściem w ciążę jeśli to endometrioza, ale wcale
            tak nie musi być.
            • 07.03.05, 19:59
              tak usunieto ta torbiel, nie mam przy sobie wyniku bo jestem jeszcze w pracy,
              ale z tego co jedynie pamietam to ta torbiel byla wypelniona krwia.
              A co do tabletek to biore Marvelon, wczesniej bralam Microgynon i Regulon ktore
              nie pomagaly, Marvelon troche pomaga, na tyle ze moge w czasie miesiaczki
              ruszyc sie z lozka, ale w czasie cyklu nadal chociaz nie az tak mocno boli mnie
              podbrzusze.
              Czasami tez boli mnie dol plecow, to tez moze byc od tego?
              serdecznie dziekuje za odpowiedzi i czekam na nastepne
              • 07.03.05, 21:49
                Twoje dolegliwości i prawdopodobnie wynik badania pooperacyjnego potwierdzaja
                przypuszczenia co do endometriozy. Tabletki antykoncepcyjne nawet jeżeli
                zmniejszą dolegliwości, to nie zahamują rozwoju choroby ani jej nie zlikwidują.
                Trzeba przynajmniej półrocznego leczenia hormonalnego. Znajdź ginekologa ,
                który zajmuje się takimi przypadkami. Z leczeniem nie można zwlekać po pierwsze
                dlatego, ze Twoja jakość życia już pozostawia troche do zyczenia, po drugie ze
                względu na ciążę, w której jak rozumiem chciałabyś być.
      • 11.05.05, 11:18
        Brałam Marvelon 6 lat, i teraz przestałam i od tygodnia czekam na okres i nic...
        Byłam mieisac temu u ginekologa i robił mi usg i cytlogie mam II grupe ogólnie
        wszytsko oki.
        Czy to jest normalne ze tak długo nie mam okresu?Wykluczam ciąze
        • 12.05.05, 12:22
          Po odstawieniu antykoncepcji zdarzaja sie zaburzenia miesiączkowania, ponieważ
          ulega wytłumieniu czynność przysadki mózgowej. Powrót cyklu moze troche
          potrwać, mozliwe ze trzeba będzie miesiaczkę wywołać.
    • Gość: sara IP: 211.26.102.* 07.03.05, 14:25
      SUPER !!!!!!!! potrzeba nam takich ludzi na forum i to bardzo
    • Gość: Madzia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 14:26
      kurcze od ok tygodnia mnie piecze i szczypie w srodku uncertain 2-3 razy przy
      oddawaniu moczu krwawilam - pogubilam sie w tym juz - nie portafie okreslic
      czy to drogi moczowe mi szwankuja czy rodne (chociaz chyba jednak te drugie).
      Chwiliwo ze wzgledow fizjologiznych/kobiecych nie moge isc ani do ginekologa
      ani na badanie moczu. Co wy o tym sadzicie??
      P.S.
      dodam tlko ze o wspolzyciu nie ma mowy w ostatnim czasie-poza tym moje libido
      od ok miesiaca spadlo do zera (glownie zw wzgledu na te moje dolegliwosci).
      Moze przydatna informacja-od grudnia rozregulowal mi sie kompletnie cykl
      (jedyna miesiaczka ktora od tego czasu wystapila byla w lutym)
      I jeszcze jedno - na czym polega ew leczenie takich problemow i czy wymaga
      drogich lekow stosowanych dlugotrwale??
      • 07.03.05, 15:53
        Tu jest chyba kilka problemów które trzeba kolejno rozwiązać. Koniecznie idź po
        miesiączce do ginekologa.Pieczenie może powodować stan zapalny zarówno pochwy
        jak i dróg moczowych. Jakie masz dodatkowe objawy? Ból w podbrzuszu, parcie na
        mocz, bolesne oddawanie moczu? Czy pojawiły sie upławy? Leczenie nie musi być
        drogie, wszystko zależy od diagnozy. Jeśli to drogi moczowe, to na pewno
        powinno być długie - dla Twojego bezpieczeństwa. Nieregularne miesiaczki to
        myślę inny temat.
        • Gość: Madzia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 16:03
          to co mi teraz dolega to chyba niekoniecznie miesiaczka - przyszla zupelnie
          bezobjawowo (zawsze umieram z bolu w pierwszych dniach krwawienia). Sama nie
          wiem - dosc obfite skrzepy/ glutki + krew (niby tj podczas miesiaczki...)
          Czesto w polowie cyklu mialam plamienia (brazowa barwa) ale teraz sie pogubilam
          bojest krew - moze to przez to "zapalenie"?? Czuje, ze te glutki wink lagodza
          pieczenie
          Poza piczeniem nie mam takich objawow ja przy zapaleniu pecherza (tez
          przeszlam) - nie czuje parcia na mocz i nie oddaje moczu kropelkowo... Nerki
          mnie tez nie bola. Tylko to pieczenie...
          Dziekuje za porade....
          • 07.03.05, 17:16
            Koniecznie pokaż się ginekologowi jak najszybciej, nawet jeżeli krwawienie nie
            ustąpi. Myślę, że to będzie najlepsze rozwiązanie. Trzeba to jak najszybciej
            zdiagnozować, a korespondencyjnie niewiele mogę pomóc.
    • Gość: midwife IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.03.05, 14:52
      Absolutnie wykluczam autentycznosc postu Koali. Ginekolog trzaska kasiore w
      swoim prywatnym gabinecie do wieczora/nocy, a nie traci czasu na porady dla pań.

      • Gość: Położnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.05, 15:02
        Dlaczego tak mówisz może siedzi na dyżurze jak ja i ma komputer albo jest na
        zwolnieniu ,odpowiada sensownie .Jak wam ktos chce służyć pomocą to macie
        wątpliwości jak ktoś was oszukuje jawnie to wie życie kobiety kobiety!
      • Gość: renata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 15:08
        I po co te komentarze-nie pasuje to nie czytaj.
      • 07.03.05, 15:40
        Przykre, że masz tylko takie doświadczenia z ginekologami.
        • Gość: Madzia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 15:42
          Moze p. odpowiedziec na moj post (kilka wierszy wyzej)? To dla mnie wazne...
          • 07.03.05, 15:46
            ja tez bardzo prosze o odpowiedz
            • Gość: marta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 16:04
              Bardzo dziekuje za odpowiedzi dotyczace mojego postu jak rowniez za to ze jako
              lekarz pomagasz na tym forum innym kobietkom.Bardzo Ci za to dziekuje i
              pozdrawiam-bo to jest bardzo ludzkie i piekne.Marta
            • Gość: sevika IP: *.241.81.adsl.skynet.be 07.03.05, 21:48
        • Gość: midwife IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.03.05, 16:15
          Akurat bardzo sobie chwale swojego gina...
          A co to znaczy- mam wyniki i chce dokładnie wiedzieć:

          cellulae neoplasmaticae non repertae [m-00100]


          • 07.03.05, 16:28
            komórki o nienabłonkowym charakterze nie (zostały) znalezione
            --
            Kabhi Khushi Kabhie Gham...
    • 07.03.05, 16:33
      Witam serdecznie!
      Zauwaylam, ze udziela Pani porad na forum z czego wiele forumowiczek bardzo sie
      cieszy! smile
      Chcialabym rowniez poradzic sie w mojej sprawie. Od samego poczatku wspolzycia,
      po stosunku z moim partnerem zawsze odczuwam pieczenie i dyskomfort w pochwie.
      Kontakt skory z nasieniem rowniez wywoluje lekkie podraznienie. Wszystkie
      ginekologiczne badania zawsze byly w normie i lekarz zasugerowal, ze to alergia
      na sperme partnera. Ostatnio jednak robilam rutynowe badanie i w cytologii
      wyszla mi I grupa, ale niestey z zapaleniem odczynowym (bakterie streptococa
      B), chociaz besz zadnych objawow. Lekarz zasugerowal by nic z tym nie robic,
      tylko lactovaginal i powtorzyc badanie po 3 miesiacach. Zastanawiam sie jednak,
      czy te bakterie moga byc odpoiwedzialne za pieczenie pochcwy po kontakcie ze
      sperma?
      Slyszalam, ze takie objawy moze dawac rowniez wirus HPV. Czy jego obecnosc nie
      byla by stwierdzona wtedy w cytologii?
      Bardzo prosze o porade, nie wiem, czy dalej sie leczyc, czy wykonac jeszcze
      jakied doatkowe badania?
      Serdecznie dziekuje i pozdrawiam!
      Lucyna
      • 07.03.05, 17:12
        Sperma niestety może dawać objawy uczuleniowe. Czy jeśli stosujecie
        prezerwatywę objawy są mniejsze? Można sprobować prostych lekow
        antyhistaminowych np. Zyrtec i zobaczyć czy objawy się zmniejszają. Jednak taką
        decyzję trzeba skonsultować ze swoim lekarzem. Wirus HPV może być stwierdzony
        w badaniu cytologicznym, ale też nie musi. Może być jego forma subkliniczna
        widoczna tylko przy użyciu specjalnych metod mikroskopowych. Streptokoki z
        grupy B poza ciążą i brakiem objawów klinicznych można zostawić w spokoju, a
        Lactovaginal na pewno Ci nie zaszkodzi i jest szansa że wspomoże dobrą flore
        bakteryjną
        • 07.03.05, 17:14
          Napisałam na priv
          • 07.03.05, 21:26
            Odpisałam na wszystkie maile, które znalazlam w skrzynce, ale mam pewne
            niejasne podejrzenie, ze cos z moja skrzynka jest nie tak. Jeśli dotarły moje
            maile, bardzo proszę o potwierdzenie. Moze być na forum lub na priv. Dzięki
    • 07.03.05, 17:26
      Dziekuje serdecznie za odpowiedz!
      Tak, jak Pani sugeruje, przy uzyciu prezerwatywy nie ma zadnych podraznien.
      Chcialabym jednak byc pewna, co do tego wirusa HPV. Jakie w takim wypadku
      polecilaby Pani badania na jego wykluczenie?
      Pozdrawiam bardzo serdecznie!
    • Gość: karola IP: 81.219.88.* 07.03.05, 18:08
      Niestety niektóre uczestniczki forum mają podejrzania co do wiarygodności Pani
      specjalności ginekologicznej. Jeśli chce Pani uczestniczyć w poradach na forum
      i nie spotykać sie z ironią i krytyką to proszę się zgłosić do administratorki
      Joisany i uzyskać tytuł eksperta na tym forum. Pozdrawiam.
    • Gość: jjaaa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.05, 19:31
      Mam problem , ostatnio pojawiły sie u mnie chyba to sa upławy takie zółtawo
      zielonkawo białawe. Boje sie....A w połowie cyklu mam brazowa wydzieline czame
      trwa tydzien a czasem do okresy....Czy to normalne? tez sie boje.. Dziekuje za
      odpowiedz.
      • 07.03.05, 19:43
        Upławy, które opisujesz to prawdopodobnie wyraz stanu zapalnego pochwy, który
        trzeba wyleczyć. Plamienie w środku cyklu może być fizjologiczne, natomiast
        jeżeli przedłuża sie az do miesiączki może sugerować zaburzenia hormonalne lub
        zmianę na szyjce. Kiedy ostatnio byłaś u ginekologa? Może zamiast sie bać po
        prostu skonsultuj się z lekarzem osobiście.
        • Gość: jjaaa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.05, 19:53
          Dziekuje za odpowiedz, do lekarza sie wybieram od dłuszego czasu, chce isc
          prywatnie . Mam nadzieje ze to nic powaznego. Dodam ze jestem dziewica i boje
          sie badania bo ono bedzie prawdopodobnie przez odbyt..?
          • 07.03.05, 19:59
            Wizyta u ginekologa nie musi być przecież dramatem, choć rozumiem, że pierwszy
            raz może byc trudny. Niekoniecznie musisz być badana przez odbyt. To zależy od
            Twojej anatomii, wieku i doświadczenia badającego. Nic sie nie boj, będzie
            dobrze.
    • 07.03.05, 19:55
      czy we wczesnej ciąży wolno robić rtg zęba? właśnie pękł mi ząb na pół i czeka
      mnie leczenie kanałowe-jest duże prawdopodobieństwo, że jestem w ciąży-co robić!
      --
      Kabhi Khushi Kabhie Gham...
      • 07.03.05, 20:06
        Rtg zęba we wczesnej ciąży jest przeciwwskazany. Jesli masz tego typu problem
        udaj się do gabinetu dentystycznego wyposażonego w urządzenie do pomiaru
        długości kanału zęba - endometr oraz mikroskop stomatologiczny. Wtedy może
        okaże sie że uratuja Ci ząb bez konieczności wykonania zdjecia Rtg.Więcej na
        temat leczenia kanałowego możesz przeczytać na stronie www.dentonet.pl w
        vademecum pacjenta w dziale endodoncja
        • 07.03.05, 20:10
          bardzo dziękuję-co za pechsad
          --
          Kabhi Khushi Kabhie Gham...
    • Gość: aaaaa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.05, 21:15
      Czy skrzepy w okresie to jest naturalne?? , bo ostatnio zaobserwowałam i sama
      niewiem czy to powód do iepokoju czy nie.
      • 07.03.05, 21:29
        Za mało danych. Napisz coś o sobie, o swoich cyklach,czy jesteś zdrowa, czy
        rodziłaś i jesli tak to kiedy itd. Czy skrzepy sa duże, czy przy tym miesiaczka
        obfita...? To wszystko wbrew pozorom jest dosyć ważne.
        • Gość: aaaaa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.05, 18:52
          Mam prawie 25 lat, nie rodziłam , jestem dziewica, mam okres regularnie co 26-
          27 dni.Trwa przez 3 dni.Miesiączka jest normalna ani obfita ani skapa. 1-2 dni
          przed i po okresie mam taka wydzieline brazowo- krwista .Skrzepy pojawaja sie w
          2 dniu miesiaczki i raczej sa róznej wielkosci. I nieweim czy to naturalne
          fizjologiczne czy tez nie.
          • Gość: renata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 18:57
            Witam.Moj problem to okres trwajacy nawet do 10 dni.Robilam czas krzepniecia z
            krwi i jest wynik prawidlowy.Moze powinnam wykonac dodatkowe badania? Dodam ze
            cykle mam regularne.
          • 08.03.05, 20:05
            Możesz mieć podwyższony poziom prolaktyny i ewentualnie w następstwie obniżone
            stężenie progesteronu w drugiej fazie cyklu. Może też warto żeby zobaczył Cie
            ginekolog i zaproponował badania ktore ten stan rzeczy wyjaśnią?
    • 07.03.05, 21:26
      Moja mama ma zaawansowane żylaki. Babcia (matka mamy) miała nadciśnienie (i to
      poważne), brała masę leków + lekarstwa na odwodnienie. Około 60 roku życia
      miała zakrzepicę z zatorowością płucna - przeżyła to. Zmarła lata później na
      zawał serca.
      Ja mam 23 lata. Żylaków raczej nie mam - mam widoczne żyły na nogach, ale tak
      mam od zawsze. Jedynie na prawej kostce (wewn.) mam pajączki. Ciśnienie mam
      niskie, czasami aż za niskie. Czasami miewam migreny, przede wszystkim dzień
      przed lub pierwszego dnia okresu, ale te migreny są bez aury.
      Przez rok brałam pigułki. Cilest (4 miesiące) i Stediril 30 (9 miesięcy). Od
      ponad pół roku nic nie biorę, bo szczerze mówiąc obawiam się zakrzepicy i
      żylaków. Ostatnio byłam u 2 ginekologów. Oboje znając historię moich chorób i
      chorób w rodzinie śmiali się z moich obaw. Pierwszy lekarz zalecił jedynie
      picie dużo wody i jak się boję mogę brać pól tabletki aspiryny tygodniowo.
      Drugi lekarz (kobieta) zapisała mi Novynette, twierdząc, że to lekka pigułka,
      która nie powinna mi zaszkodzić. I że mam się niczym nie przejmować, tylko
      obserwować czy mi nogi nie puchną i nie bolą.

      No i teraz jestem trochę skołowana... i nie mam pojęcia czy zacząć znowu
      pigułki czy nie... Nie ukrywam, że bez pigułek przechodzę straszne stresy. A
      Cerazette nie chcę brać, bo mam trochę pryszczy i trochę za dużo włosków. A
      poza tym nie przeżyłabym braku okresu wink

      Aha, moje badania krzepliwości (robione 3 m-ce temu):
      czas protrombinowy 83% | INR 1,14 | 13,8 sec
      APTT 44,4 sec

      Przepraszam za tak długi list... Ale bardzo proszę, pomóżcie mi podjąć decyzję.
      • 07.03.05, 21:41
        Dodatni wywiad rodzinny w kierunku choroby zakrzepowo-zatorowej żylnej nie jest
        przeciwwskazaniem bezwzględnym do stosowania tabletek hormonalnych, ale na
        pewno wymaga okresowej kontroli układu krzepnięcia oraz obserwacji objawów.
        Jeżeli nie miałas napadow migreny podczas stosowania środków antykoncepcyjnych
        w ciągu roku, nie powinny one wystąpić jeżeli zdecydujesz się na powrót do tej
        formy antykoncepcji. Aspiryna działa przeciwkrzepliwie stosowana w dawce 75-
        100mg/ dobe. Jest to na pewno jakis sposob zabezpieczenia i mozna ja stosować
        łącznie z tabletkami.
        • Gość: Anka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.05, 21:46
          Ja mam takie pytanie odnosnie skrzepów w czasie obfitej miesiączki u kobiety w
          wieku 51lat i majacej mięśniaki.ZAznaczam ze jest w kontakcie ze swoim
          lekarzem.Chodzi mi tylko o to czy te skrzepy w tym okresie sa objawem
          normalnym.Problem dotyczy mojej mamy
          • 07.03.05, 21:54
            Macica mięśniakowata często współistnieje z przerostem blony śluzowej macicy,
            która w czasie miesiaczki ulega złuszczeniu. Zarówno nadmierna obfitość
            miesiączki jak i skrzepy mogą być tego wyrazem.
            • Gość: Anka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.05, 21:57
              Serdecznie dziękuję.Pozdrawiam
              • Gość: Anka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.05, 22:01
                Napewno wiele osob znajdujacych sie w potrzebie odczuje obecnosc lekarza
                ginekologa na tym forum.Napewno wszyscy beda wdzieczni takiej osobie.
        • 07.03.05, 21:51
      • Gość: Ania IP: *.icpnet.pl 08.03.05, 08:51
        Super, że pojawił się tu ktoś z taką wiedzą jak Pani!
        Podwieszam się pod posta g-shock bo mam podobną sytuację, wyniki krzepnięcia
        również w normie. Pigułki brałam 15 miesięcy. Najpierw Cilest (2 mce), potem
        Microgynon 21 (8 mcy), potem 5 mcy przerwy i Novynette (5mcy). Teraz chciałabym
        wrócić do pigułek i lekarz zapisał mi Novynette. Ja się jednak trochę przez ten
        wylew w rodzinie martwię. Poza tym na Cileście bolały mnie żyły, na
        Microgynonie było już raczej OK, ale pojawiła się pajęczynka na kostce i
        widoczna żyła nad kostką nie zniknęła (powstała na Cileście). Pod koniec brania
        Microgynonu zaczęła boleć mnie głowa, dlatego odstawiłam. Na Novynette w sumie
        było OK, żyły się nie powiększały, głowa bolała żadko (tak jak i bez pigułek),
        ale odstawiłam, bo chłopak wyjechał. I teraz nie wiem czy wracać do pigułek czy
        nie... Panicznie boję się ciąży. Jak Pani mi radzi? Wrócić do Novynette?

        Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź!

        Ania
        • 08.03.05, 09:36
          Na poczatek chciałam się odnieść do preparatu Novynette, bo nazwa ta pada już
          nie pierwszy raz jako określenie srodka bezpiecznego. Owszem zawiera on niska
          dawke etynyloestradiolu (0,02), natomiast zawiera również dezogestrel, który wg
          badań naukowych (np. Leiden Trombophilia Study) zwiększa ryzyko wystąpienia
          zylnej choroby zakrzepowo-zatorowej o ok 2,5 x w porównaniu do innych
          progestagenów zawartych w tabletkach (np. lewonorgestrelu). Nie ma oczywiscie
          bezwzglednych zaleceń do unikania tabletek z dezogestrelem ( i gestodenem, bo
          jego te badania też dotyczyły) jednak jesli istnieje jakiekolwiek zwiększone
          ryzyko wystąpienia choroby zakrzepowo-zatorowej to proponowałabym inny
          preparat. Nie podam nazwy, bo złośliwi natychmiast stwierdzą, że prowadzę
          kampanię dla firmy farmaceutycznej!
          Wracajac do Twojego pytania: tabletki możesz brać, tylko okresowo kontroluj
          układ krzepnięcia oraz zwracaj uwage na objawy. Proponuję preparat z niską
          dawką etynyloestradiolu 0,02 oraz gestagenem innym niż dezogestrel lub
          gestoden. Jest trochę tych preparatów, więc spytaj swojego lekarza jaki jego
          zdaniem będzie dla Ciebie najbardziej odpowiedni. A ciąży się nie bój!! To nie
          dramat, ale naprawdę bardzo miłe zjawisko!! Trzymaj się.
          • Gość: Anka IP: *.filar.net / *.filar.net 08.03.05, 13:28
            bardzo proszę chociaż podać skład tych bezpiecznych pigułek. Bo o ile się nie
            mylę w Polsce nie ma żadnych pigułek z 0,02 ethinylestradiolu i innym
            gestagenem niż dezogestrel lub gastoden. A co Pani sądzi o 0,03
            ethinylestradiolu i lewonorgestrel? Będą lepsze niż 0,02 ethinylestrasdiol i
            dezogestrel? Które z nich będą dla mnie bezpieczniejsze?

            Bardzo proszę o odpowiedź i z góry dziękuję.

            Ania
    • Gość: kasia IP: 80.72.46.* 07.03.05, 22:07
      Robiłam badania: cytologię i posiew. Cytologia I gr i flora bakteryjna
      prawidłowa.Posiew:enterococcus faecialis i klebsiella pneumoniae. Obecnie biorę
      Augmentin i Flucunazole (łacznie przez 7 dni). Nie wiem skad te bakterie...Czy
      po tej kuracji warto przez jakis czas aplikowac Lactovaginal? Czy Flucunazol
      przy niewykrytej obecnosci grzybów ma działać w moim przypadku osłonowo przed
      ewentualną grzybicą po eliminacji bakterii?
      Pozdrawiam serdecznie...
      • 07.03.05, 22:14
        Lactovaginal koniecznie, bo te leki wybiją wszystko co sie rusza, a pałeczki
        kwasu mlekowego to dosyć wrażliwe stworzenia i pożyteczne zarazem, więc warto
        je mieć. Jeśli bierzesz te leki tylko dopochwowo to wystarczy dla odnowienia
        flory bakteryjnej. Jeśli także doustnie to proponuję później Trilac, bo w
        przewodzie pokarmowym też nic nie zostanie.
        • Gość: kasia IP: 80.72.46.* 07.03.05, 22:56
          Tak, biorę doustnie.A mam pytanie jeszcze jak powyżej o ten Flucunazole? Po co
          mi go lekarz przepisał jeśli nie wykryto u mnie grzybów?
          Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzsmile
          • 08.03.05, 09:00
            Myślę, że osłonowo. Pozbawienie przewodu pokarmowego flory bakteryjnej,
            szczególnie tej "dobrej", co właściwie ma miejsce po wszystkich antybiotykach,
            sprzyja rozwojowi grzybicy. Pewnie spotkałaś sie z tym że lekarze przy
            antybiotykoterapii dają czasem Nystatynę. Działa podobnie.
    • 08.03.05, 08:02
      Witam,

      poszukuje dobrego ginekologa-endokrynologa, gdyz podejrzewam, że mam hirsutyzm.
      • 08.03.05, 09:07
        Hirsutyzm jest pojęciem naduzywanym często dla określenia nadmiernego
        owłosienia, które występuje rodzinnie i nie bardzo jest z nim co zrobić oprócz
        kosmetycznego usuwania (dotyczy nóg lub ramion). Hirsutyzm jest to występowanie
        u kobiety włosow w miejscach typowych dla meżczyzny - górna warga, broda,
        bokobrody, klatka piersiowa, dolna część brzucha, okolica międzypośladkowa,
        uda. Czy o takie zjawisko Ci chodzi?
        • 08.03.05, 09:15
          Tak, występuja u mnie włosy w nietypowych miejscach dla kobiety tj, na brodzie i
          wokoło brodawek.Przeczytałam, że może to być objawem wilu poważnych chorób
          kobiecych. ponadto nadmienie ze mam nieregularne miesiączki a do tego bardzo
          bolesne i obfite.
          • 08.03.05, 09:41
            Jeśli tak sprawa wygląda, to polecam forum PCO(s). Tam na pewno znajdziesz coś
            dla siebie istotnego, może nawet ktoś poleci Ci lekarza. Nie twierdzę, że masz
            PCO, ale na to forum piszą dziewczyny z problemami podobnymi do Twoich. Mozna z
            nimi pójść do sensownego ginekologa, niekoniecznie musi być dodatkowo
            endokrynologiem. Powodzenia
            • 08.03.05, 09:55
              Dziekuję.
    • Gość: Ania IP: *.icpnet.pl 08.03.05, 09:12
      Super, że pojawił się tu ktoś z taką wiedzą jak Pani!
      Podwieszam się pod posta g-shock bo mam podobną sytuację, wyniki krzepnięcia
      również w normie. Pigułki brałam 15 miesięcy. Najpierw Cilest (2 mce), potem
      Microgynon 21 (8 mcy), potem 5 mcy przerwy i Novynette (5mcy). Teraz chciałabym
      wrócić do pigułek i lekarz zapisał mi Novynette. Ja się jednak trochę przez ten
      wylew w rodzinie martwię. Poza tym na Cileście bolały mnie żyły, na
      Microgynonie było już raczej OK, ale pojawiła się pajęczynka na kostce i
      widoczna żyła nad kostką nie zniknęła (powstała na Cileście). Pod koniec brania
      Microgynonu zaczęła boleć mnie głowa, dlatego odstawiłam. Na Novynette w sumie
      było OK, żyły się nie powiększały, głowa bolała żadko (tak jak i bez pigułek),
      ale odstawiłam, bo chłopak wyjechał. I teraz nie wiem czy wracać do pigułek czy
      nie... Panicznie boję się ciąży. Jak Pani mi radzi? Wrócić do Novynette?

      Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź!

      Ania
    • Gość: sara IP: *.003.dsl.wa.iprimus.net.au 08.03.05, 09:40
      czy mogla by pani poradzic jakie tabletki sa najodpowiedniejsze zeby
      zmiejszyc cyste _torbiel na jajniku
      • 08.03.05, 09:45
        Powinna posiadać w składzie silny gestagen oraz przeciętną bądź małą dawkę
        etynyloestradiolu (oczywiście jeśli ma to być tabletka antykoncepcyjna i mamy
        pewność, że ta torbiel jest czynnościowa)Dobór konkretnego preparatu zależy od
        lekarza prowadzącego. Może chce na przykład zaproponować Ci same gestageny, bo
        obraz kliniczny wymaga zastosowania właśnie takiego postepowania, a jest ono
        równie skuteczne?
        • Gość: sara IP: *.003.dsl.wa.iprimus.net.au 08.03.05, 10:00
          biore tabletki ktore maja skladnik levonorgestrel 150mg i ethinylestradiol 30mg
          i niewiem co to za torbiel wiem ze cos ma w srodku, jutro ide na usg ponowne i
          w srode do ginekologa . dziekuje za szybka odpowiedz !!!!!!! i mam stracha jak
          nie wiem ale od kad biore te tabletki to mam klucia w tym miejscu i mam
          nadzieje ze moze sie zmiejsza i wszystko skonczy sie dobrze.
          • 08.03.05, 10:07
            Proponuje Ci uzbroić się w cierpliwość i nie martwić dwa razy ( to trudne,
            wiem, ale podobno przedluża zycie!!) Zawartość torbieli swiadczy prawdopodobnie
            o tym, że jest to torbiel krwotoczna czyli jak najbardziej czynnościowa, którą
            leczy się środkami takimi jak podałaś. Głowa do góry!
            • Gość: sara IP: *.003.dsl.wa.iprimus.net.au 08.03.05, 10:12
              bardzo ,, bardzo dziekuje za odpowiedz naprawde poczulam sie lepiej
              i jeszcze tylko jedno czy skladnik tych tabletek ktore podalam jest odpowiedni
              zeby z nia walczyc
              • 08.03.05, 10:33
                Ważne czy odniesie oczekiwany skutek. Powinien.
        • Gość: wiki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 20:42
          mam prosbe o rade.Ostatnio zaczelam brac tabl;etki regulon na poczatku bylo oki
          a pozniej zaczely puchnac mi nogi i czuje jeden wielki gorac biore juz czwarty
          miesiac i przytylam 4 kilo ale to wszystko poszlo mi w nogi czy to moze byc ta
          woda w organizmie ?czestao boli mnie glowa i czasem czuje jakby serce mnie
          silnie kulo .CHYBA NIE TOLERUJE TYCH TABLETEK wiec prosze o rade co ot moze
          byc. I jakie poleca paqni mi tabletki ktore maja malo hormonow bo teraz mam
          tendencje do tycia i strasznie sie boje.Z gory dziekuje za odp
          • 19.04.05, 21:25
            NA PEWNO źle tolerujesz Regulon i dziwie sie że jeszcze go przyjmujesz.Moze
            rzeczywiscie powinnas zmienić na preparat niskodawkowy, tylko, żeby w skladzie
            miał co innego niz dezogestrel. O preparat spytaj sojego lekarza. Bez jego
            wiedzy nie powinnas nic robić na własna reke, chyba że całkiem zrezygnować z
            tabletek.
        • 11.05.05, 11:21
          Mam pytanie od 6 lat biore Marvelon, teraz odłozyłam tabletki bo chcialam
          zrobic sobie przerwe(sugestia mojego lekarza). Od tygodnia czekam na okres i
          nic...
          Czy to jest normalne czy powinnam jechac do lekarza?
          Byłma u niego miesiac temu robił mi wszytskie badania(usg, cytologie) i
          wszytsko jest oki.
    • Gość: Kasia IP: *.man.bydgoszcz.pl 08.03.05, 10:05
      Na ostatniej wizycie ginekolog powiedziała mi, że mam macicę w przodozgięciu z tendencją do tyłopochylenia. Co to oznacza? Czy utrudnia to zajście w ciążę (jestem w trakcie starań)?
      Z góry dziękuję za odpowiedź.
      • 08.03.05, 10:31
        Pochylenie całej macicy określane jest przez kąt, jaki tworzy się miedzy osią
        macicy a osią pochwy w przypadku nie zgiętej macicy, lub kąt jaki tworzy się
        między osią szyjki a osia pochwy przy macicy zgietej. Zgiecie macicy określa
        natomiast kąt zawarty między osią szyjki a długa osią trzonu.Jeśli masz macicę
        przodozgiętą oznacza to, że trzon macicy zgiety jest ku przodowi w stosunku do
        szyjki macicy, zaś tyłopochylenie takiej macicy oznacza, że jest ona pochylona
        w kierunku kości krzyżowej czyli kąt zawarty pomiędzy szyjką macicy a pochwą
        jest rozwarty. Prawidłowo połozona macica jest przodozgięta i przodopochylona,
        natomiast negatywne znaczenie dla zajścia w ciążę może mieć utrwalone ustalenie
        macicy w nadmiernym zgięciu, najcześciej tyłozgięciu. Staraj się wiec nadal i
        odstresuj się bo Twoja budowa anatomiczna naprawdę nie jest powodem do
        zmartwień, a blokada głowy może zrobić wiele złego. Powodzenia
    • Gość: Ewa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.05, 10:16
      Mam 10 cm torbiel. Dostałam na 2 miesiące Jeanine. Jeśli nić mi sie nie
      zmniejszy to czeka mnie operacja. Mam pytanko czy podczas brania tego leku mogą
      wystąpić plamienia? Jak miałam przerwę między lekami odczuwałam bardzo tą
      torbiel,mdliło mnie i był silny ból głowy . Czy to oznaka ,że może ona pęknąć?
      Boje sie bardzo bo jest duąża.
      • 08.03.05, 10:42
        Plamienia mogą wystąpić, bóle głowy w trakcie 7 dniowej przerwy także i to jest
        związane z działaniem tabletek. Torbiel natomiast może pęknąć lub sie skrecić
        bez względu na przyjmowanie tabletek dlatego jeśli odczuwasz silne dolegliwości
        bólowe,mdlości czy wymiotujesz, jest Ci słabo lub mdlejesz koniecznie
        skonsultuj się natychmiast z lekarzem
    • 08.03.05, 10:59
      Mam prośbę do P.G.super porady!Jestem 6tyg. po porodzie jak dotąd wszystko
      goiło się ok ale od trzech dni zauważyłam przy wejściu do pochwy zgrubienie co
      utrudnia mi siadanie i daje uczucie swędzenia a czasami kłucia i pieczenia na
      początku był śluz podbarwiony krwią a dzisiaj miałam iść do gin. ale dostałam
      krwawinie jak przy mieś.i nie poszłam nie wiem czy czekać aż minie krwawienie
      czy iść jak najszybciej do gin. dodam żę nie karmię piersią. Bardzo proszę o
      radę.
      --
      • 08.03.05, 12:06
        Jesli nie karmisz piersią, to krwawienie jest prawdopodobnie miesiączką. W
        przedsionku pochwy łatwiej bedzie cokolwiek zobaczyć jak przestaniesz krwawić.
        Zgrubienie mogło powstać wskutek bliznowatego gojenia rany. Może tam też być
        wezeł od szwu zakładanego na pochwę.Na pewno da sie z tym coś zrobić. Gdyby
        dolegliwości nasilały się, idź do lekarza bez względu na trwające krwawienie,
        jeśli nie poczekaj z wizytą do końca miesiączki.
    • Gość: Marysia IP: *.torun.mm.pl 08.03.05, 11:09
      Mój problem to na co się zdecydować tabletki czy spirala. 40-kę czuję już na
      karku, więc pewnie tabletki i tak mnie czekają przy menopauzie. Brałam
      Cerazette 3m-ce po porodzie, zabezpieczały doskonale, bo sex przestał dla mnie
      istnieć. Wcześniej nie stosowałam tabletek, więc zerowe libido i to ciągłe
      pamiętanie, żeby łyknąć i to o odpowiedniej godz. wydaje mi się strasznie
      uciążliwe. Przed porodem miałam spiralę i w porównaniu do okresu kiedy brałam
      Cerazette czułam się wolna, a o antykoncepcji myślałam raz, jak ją zakładałam.
      Moja gin. nie zakłada spirali i miała wpadkę, więc mogę ją założyć w innym
      gabinecie na własne ryzyko. Czy po porodzie ten sam rodzaj wkładki może byc dla
      mnie nieodpowiedni? Wtedy nic się nie działo a teraz co wypadnie mi, bo nie
      doszło jeszcze wszystko do normy. Gin. może mi zapisać inne tabletki, ale tamte
      kazała odstawić, czekać na okres i zrobić cytologię. Wszystko pewnie potrwa 2 m-
      ce a ja jestem bez żadnego zabezpieczenia no i ja mam zdecydować czy chcę
      tabletki czy spiralę, a myślałam, że gin. dobiera to co najodpowiedniejsze.
      • 08.03.05, 12:17
        Nie napisałaś kiedy rodziłaś, a to dość istotna informacja. To czy rodzaj
        wkładki oraz czy w ogóle wkładka jest dla Ciebie odpowiednia zależy od Twojej
        szyjki macicy czyli od badania ginekologicznego. Jesli jest na niej nadżerka
        trzeba ją zdiagnozować (cytologia, kolposkopia, wycinek) i wyleczyć. Jeśli jest
        czysta trzeba pobrać cytologie po miesiączce jeśli miesiączkujesz, jeśli nie to
        mozna 6 tygodni po porodzie. Przed założeniem spirali konieczna próba ciażowa.
        Po porodzie fizjologicznym wkładkę można założyc 6 tygodni po, po c.ces
        conajmniej 3 miesiące.Po Cerazette warto zrobić USG żeby wykluczyć ewentualną
        torbiel jajnika, która po tym leku mogła się pojawić i może opóźnić powrót
        miesiączki oraz ocenic stan blony śluzowej macicy. jeśli karmisz tabletki
        dwuskładnikowe sa dla Ciebie przeciwwskazane. Popieram Twoja Panią Doktor w
        kwestii pozostawienia Ci wyboru czy tabletki czy spirala. To Twoje ciało i
        Twoja decyzja. My jesteśmy po to, aby przedstawić za i przeciw.Decyzja zawsze
        należy do pacjentek.
        • Gość: Agata IP: *.eia.pl 25.04.05, 23:54
          Witam,mam pytanie dosyc wazne dla mnie!!Mam 21 lat i wykryto u mnie genetyczna
          chorobe-von Willebranta!!Moje pytanie dotyczy pigulek antykoncepcyjnych-bardzo
          zależy mi na stosowaniu tej metody antykoncepcji ale lekarz ginekolog u którego
          byłam w tej sprawie w momencie gdy dowiedział się że mam tego typu chorobe od
          razy stwierdził,że to jest przeciwskazanie takiej antykoncepcji i że nie ma
          mowy żebym stosowała tabletkisada mi bardzo zależy i jestem gotowa pojsc do
          jakiegokolwiek lekarza i poprostu nie przyznac sie do tej choroby-wiem ,że
          wtedy dostane pigułki ale zastanawiają mnie konsekwensje takiego zachowania!!
          jezeli okaże sie ze jest to niebezpieczne dla mojego zdrowia to jestemw stanie
          zrezygnować z tej metody ale chcialabym uzyskac w miare profesjonalą odpowiedzi:
          (zalezy mi bardzo i moge nawet na wlasna odpowiedzialnosc zazywac pigulki
          byleby to nie zawazylo na moim zdrowiu i zyciu,bardzo prosze o w miare rzeczową
          odpowiedzsadDodam jeszcze ,ze moja mama przez znaczny okres swego zycia nie
          wiedząc o chorobie(też ma von willebranta)stodowała pigulki antykoncopcyjne z
          tym ze przez niewiedze lekarską i swoją prawie umarla przy porodzie gdyż prawie
          się wykrwawiła.bardzo prosze o pomoc!!
          • 27.04.05, 08:55
            Przyznam,że twoj post wprawił mnie w niejakie osłupienie i przekopałam tone
            różnych materiałów, żeby to sprawdzić . A moje zdziwienie sprawiło stwierdzenie
            twojego lekarza, że posiadając taka chorobe nie mozesz stosować antykoncepcji
            hormonalnej.Zaczne od końca, od tego co wiem na pewno ( w kwestii antykoncepcji
            i twojej choroby pisze sie bardzo niewiele niestety!!). Otóz Twoja Mama miała
            klopoty przy porodzie związane z samym posiadaniem tej choroby a nie
            przyjmowaniem uprzednio tabletek. W ciązy bowiem pod wpływem estrogenów
            steżenie czynnika VIII, a wiec tego co go wam brakuje, wzrasta, dlatego objawy
            choroby ulegaja osłabieniu, badx nie manifestuja sie w ogóle. Podczas porodu
            jednak zachodzą zmiany w układzie krzepniecia i nierozpoznana choroba
            manifestuje się w dwójnasób. Koniecznie trzeba lekarzy powiadomić że sie w
            sobie taka chorobe ma, poniewaz po wynikach podstawowych badań niekoniecznie
            można zorientować sie o co chodzi gdy kobieta sie wykrwawia. Natomiast
            wystarczy przed porodem podać jej odpowiednie leki i nie ma problemu. Odnosnie
            antykoncepcji: nigdzie nie znalazłam aby choroba von Willebranda była p/wsk do
            antykoncepcji hormonalnej; na zdrowy rozum - skoro tabletki anty zawieraja
            estrogeny zwiekszajace steżenia czynnika VIII i adhezje płytek krwi, czyli
            działaja prokrzepliwie, a u Ciebie ta krzepliwość jest zmniejszona, to dlaczego
            miałyby Ci zaszkodzić? Poza tym choroba von Willebranda często rozpoznawana
            jest w przypadku obfitych krwawień młodocianych, które leczy sie...
            gestagenami, czyli drugim składnikiem tabletki anty. Ponieważ jednak,
            przyznaję, wiedza moja na ten temat nie jest pełna skonsultuj sie z
            hematologiem. Podejrzewam, że ginekolodzy w tym temacie nie sa specjalnie
            biegli. Na pewno nie rob nic na własna rękę.
    • Gość: gocha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 11:18
      Co to oznacza: pojedyncze komórki nabłonka wiel. pł. z cechemi dysplazji małego
      stopnia, i podejrzenie infekcji wirusowej typu HPV? Tj. wynik mojej cytologii
      gr. III.Nic nie wiem o tym i jak się leczy? Bardzo dziękuje za odpowiedź.
      • 08.03.05, 11:20
        P.Doktor napisałam na maila gazetowego, proszę o odpowiedź
        dziękuję
        • 08.03.05, 12:25
          Albo jeszcze go nie mam, albo już odpisałam. Moja skrzynka jest pusta.
          • 08.03.05, 14:50
            u mnie w skrzynce odpowiedzi brak....a wiadomosc mam zapisaną jako wysłaną sad
            przeslałam maila jeszxcze raz ....a może inny adres a nie gazetowy ?
            z góry dziękuję
            • 08.03.05, 20:38
              jaki masz adres mailowy? Albo chociaż podaj w przybliżeniu temat na jaki
              pisałaś.Dzisiaj odpisałam na kilka maili przed południem. Nadal mam pustą
              skrzynkę - co jest trochę rzeczywiście dziwne
              • Gość: ellinka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.05, 20:42
                Przekazałam lekarzowi informację, że moja babcia ze strony mamy zmarła na raka
                narządów rodnych w wieku 53 lat. Mama nie ma problemów ginekologicznych, ale ma
                problemy z chorobą zakrzepową żył. Na tej podstawie lekarz orzekł, że nie mogę
                stosować tabletek antykoncepcyjnych. Czy nie zbyt pochopnie?? Mam 30 lat, nigdy
                nie stosowałam hormonów, nie rodziłam.
                Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
                • 10.03.05, 21:15
                  Obciążony choroba zakrzepowo-zatorową wywiad rodzinny nie jest bezwzględnym
                  przeciwwskazaniem do tabletek antykoncepcyjnych. Niewątpliwie jednak jesli
                  miałabyś przyjmować tabletki hormonalne musisz okresowo kontrolowac układ
                  krzepnięcia oraz zwracać szczegolna uwagę na wszystkie niepokojące objawy. Nie
                  wiem co to znaczy nowotwor narządu rodnego - rak szyjki macicy, trzonu macicy
                  czy jajnika? To dość ważne, bo tabletki wręcz zmniejszają ryzyko wystapienia
                  raka jajnika,raka trzonu macicy, zwiekszają natomiast ryzyko raka szyjki macicy.
                • Gość: Monik181 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.05, 10:16
                  Mam 29 lat mam kamienie żółciowe czy mogę stosować tabletki antykoncepcyjne?
                  Czy stosowanie tej metody powoduje powstawanie kamieni? Mój lekarz twierdzi że
                  mogę spokojnie brać i jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Pozdrawiam
                  • 13.03.05, 10:24
                    Nie chcę podważać stanowiska Twojego lekarza, wiec nie napiszę co o tym sądzę.
                    Przytoczę tylko Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego z 2004r w
                    sprawie klasyfikacji przeciwwskazań do stosowania tabletek ( wg WHO z 1994).
                    Otóz kobiety z kamica żołciową znajdują sie w grupie IV czyli w takiej gdzie
                    u "pacjentek nie wolno stosować DTA, ponieważ ryzyko dla ich zdrowia związane
                    ze stosowaniem tej metody jest nie do przyjęcia". Jednak to Twój lekarz bierze
                    za Ciebie odpowiedzialnośc nie ja czy PTG.
                    • Gość: Monik181 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.05, 10:40
                      Tak też myślałam bo czytałam tu i tam opinie na ten temat. Jaką metodę
                      mogłabym stosować?
                      • 13.03.05, 10:55
                        Tego nie wiem. Musiałabym cię zbadać i trochę wiecej o Tobie wiedzieć. Nie mogę
                        zlecać leków wirtualnie.
                        • Gość: Monik181 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.05, 11:54
                          Rozumiem. Chciałam się tylko dowiedzieć czy w moim przypadku tabletki z małą
                          zawartością hormonów są zabronione? Czy mogłabym stosować plastry? Na razie
                          używamy prezerwatywy ale nie odpowiada nam to. Pozdrawiam
                          • 13.03.05, 17:15
                            Wszystkie hormony stosowane doustnie bez względu na dawkę metabolizowane są w
                            wątrobie i mają na nią wpływ. Plastry sa bezpieczniejsze. I tak sama decyzji co
                            do formy antykoncepcji nie możesz podejmować. Porozmawiaj z lekarzem o swoich
                            wątpliwościach i pomysłach.
              • 11.03.05, 15:37
                qurcze naprawde swietny watek wink
              • Gość: jola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 10:24
                prosze mi powiedziec jakie badanie nalezy zrobic zeby sie upewnic czy w
                organizmie sa komórki rakowe czy nie?czy to morfologia wykaze?
                • 18.03.05, 15:12
                  Nie wiem o jaki nowotwór chodzi. Sama morfologia niewiele wnosi do sprawy przy
                  nowotworach narządu rodnego.
      • 08.03.05, 12:22
        Jak najszybciej zgłoś się do lekarza. Ten wynik jest niepokojący i wymaga
        dalszej diagnostyki - potwierdzenia histopatologicznego i ewentualnie
        sprawdzenia onkogenności wirusa HPV. Leczenie zależy od tego co powie
        histopatolog. Będzie źle, jesli to zaniedbasz, jesli się za to weźmiesz
        zaraz ,wszystko będzie ok.
        • Gość: Gocha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 12:37
          Bardzo dziekuje za odpowiedź. Byłam u lekarza ale nic dokładnie mi o tym nie
          powiedział- dał mi dalacin krem dopochwowy ale o żadnych dodatkowych badaniach
          nie mówił. Czy mam mu zasugerować na wizycje skierowanie na badania? Jeszcze
          raz proszę o odpowiedź i bardzo dziekuje.Pozdrawiam smile
          • 08.03.05, 12:53
            Jeszcze raz: powinnas mieć wykonaną kolposkopię albo pobrane wycinki z tarczy
            części pochwowej. Jeżeli w wyniku histopatologicznym potwierdzone zostana
            zmiany dysplastyczne małego stopnia można przeleczyć ogolnie i miejscowo lekiem
            przeciwwirusowym i ponownie pobrać cytologie po leczeniu. Proponowałabym także
            wykonać oznaczenie DNA HPV oraz określenie jego onkogenności w materiale
            pochodzącym z szyjki macicy. Wynik tego badania może mieć znaczenie dla
            dalszego postępowania. Gdzie w Twoim mieście i czy można zrobić takie badania
            powinien powiedzieć Ci Twoj ginekolog.
    • Gość: LUCY IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 08.03.05, 11:44
      Proszę : mam pytanie. czy przy niewydolności zastawek żylnych w nogach bez
      problemów mogę poddać się zabiegowi usunięcia polipów i czyszczenia macicy .
      dziekuję
      • 08.03.05, 12:29
        To jest zabieg krótkotrwały, nie wymagajacy w następstwie unieruchomienia.
        Jeśli nie ma innych czynnikow ryzyka choroby zakrzepowo-zatorowej, to myślę, że
        nie ma problemu. Tak czy inaczej o bezpieczeństwie wykonania zabiegu decyduje
        lekarz go wykonujacy.
        • Gość: LUCY IP: 157.25.152.* 08.03.05, 12:59
          DZIEKUJĘ , PO TRZECIM PORODZIE DOSTAŁAM KRWOTOKU , A LEKARKA BADAJĄC MNIE
          NAJPIERW MYŚLAŁA , ŻE MAM NADŻERKĘ A NIE POLIPY, ŻE SĄ TAKIE CZERWONO -
          KRWAWE . NARAZIE SĄ WIELKOŚCI FASOLI , NIE MAM DOLEGLIWOŚCI / 1 RAZ KRWAWIENIE
          MIĘDZYMIESIĄCZKOWE / MAM NIEWYDOLNOŚĆ ZASTAWEK IV STOPNIA W NOGACH , LECZYŁĄM
          SIĘ 3 LATA , OD 1,5 ROKU PRZESTAŁAM BRAĆ TABLETKI , STOSUJĄC TYLKO CWICZENIA .
          NIE MOŻNA DOPROWADZIĆ U MNIE DO ZAKRZEPÓW , DLATEGO BOJĘ SIĘ CZY MOŻE DOJŚĆ DO
          KRWOTOKU I PO PODANIU LEKÓW MOGŁOBY " COŚ " SIĘ ZE MNĄ STAĆ . MAM 43 LATA .
          JESZCZE RAZ DZIĘKUJĘ
          • 08.03.05, 19:37
            Polipy wielkosci fasoli to nie bagatela. Nawet jeśli nie daja dolegliwosci to
            swiadcza o tym, ze coś w twoim organizmie, najprawdopodobniej hormonalnie jest
            nie tak i koniecznie trzeba to wyjaśnić. Przed zabiegiem zrób badania układu
            krzepnięcia, bo jesli masz skłonność do krwawień( krwotok po porodzie nie jest
            fizjologią) to przy zabiegu wylyzeczkowania jamy macicy moga sie te klopoty
            powtórzyć, wiec trzeba znać stan wyjściowy.
    • Gość: Zaniepokojona IP: *.man.bydgoszcz.pl 08.03.05, 12:18
      Z powodu nawracających infekcji pęcherza moczowego ginekolog przepisał mi Polseptol - mam wziąć 5 globulek - po 1 co 2 dni. Lekarz wiedział, że jestem w trakcie starań o dziecka i powiedział, że spokojnie mogę brac te globulki, nawet w II fazie cyklu (gdy potencjalnie mogę być w ciąży). Przeczytałam jednak, że Polspetol nie jest zalecany w czasie ciąży i nie wiem, co robić. Powinnam dzisiaj wziąć pierwszą globulkę, bo czuję, że znów tam na dole się coś dzieje.
      • 08.03.05, 12:42
        Polseptol jest z tego co wiem lekiem stosowanym przy ostrych lub nawracajacych
        zakażeniach pochwy, jak również zapobiegawczo przed zabiegami operacyjnymi na
        przykład. Nie jest lekiem z wyboru przy nawracajacych infekcjach pecherza
        moczowego. Biorąc pod uwage jednak bliskość anatomiczną pochwy i cewki moczowej
        można domniemywać, że zapaleniom pecherza u Ciebie towarzyszą zapalenia pochwy,
        które zapobiegawczo nalezy traktować lekami. Ze wzgledu jednak na zawartość
        jodu w globulce, we wczesnej ciąży raczej nie zalecałabym tego leku. Nie mogę
        jednak z całą pewnością odnieść się do Twojego przypadku, ponieważ o Tobie wie
        na pewno wiecej Twój ginekolog. Może z jakiegoś mnie nieznanegto powodu zalecił
        Ci ten a nie inny lek?
    • Gość: Ewa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.05, 12:40
      W maju miałam robioną elektrokonizację ponieważ miałam cytologię III. Teraz
      znów mam nadżerkę. Może pani mi powiedzieć jaka może być przyczyna? Lekarz
      zlecił mi badania na posiew i HPV. Zrobiłam te badania. Na HPV czekam , a w
      posiewie wyszła mi Enterocoocus faecalis . Czy to może być przyczyna
      powstawania u mnie nadżerki? Niewiem co mam najpierw leczyć ponieważ jak
      pisałam wyżej mam tą torbiel 10 cm, o której już z panią pisałam wyżej.Dziękuję
      za odpowiedz.
      • 08.03.05, 12:57
        Niestety trzeba leczyć wszystko naraz. Może lepiej raz a dobrze, żeby potem
        mieć spokoj. Przede wszystkim zrób ponownie cytologie, bo jesli jest III, to
        moim zdaniem nie ma się co bawic w zabiegi ambulatoryjne, tylko trzeba
        zmieniony fragment szyjki uciąć. Jeśli jest cyt II, to trzeba włączyć leczenie
        celowane. Poczekaj jednak na wynik HPV.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka