• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

ginekolog-położnik

    • Gość: Anet IP: *.n4u.krakow.pl 05.05.05, 14:21
      Mam mięśniaka macicy o śr. 4.2 cm, rośnie na zew. , jest w środkowej warstwie
      macicy, oprócz częstszego niż normalnie oddawania moczu i obfitszych krwawień
      nie daje innych objawów, czy jest konieczność opewrowania takiej zmiany, jaki
      wymiar mięśniaka powoduje, że jest on konieczny do usunięcia? Dodam, że jestem
      przed 30-tką i nie rodziłam. Dziękuję.
      • 05.05.05, 14:45
        O konieczności operowania decyduje lekarz ktory Cię prowadzi. Twój mięsniak jak
        sama piszesz jest objawowy ( nasilone krwawienia, częstsze oddawanie moczu), a
        więc jedno z kryteriów kwalifikacji do operacji spełnia. Wielkość natomiast nie
        zawsze jest takim kryterium. Pozostaje jeszcze pytanie jaki będzie wpływ
        mięśniaka na Twoja płodność. Jego obecność moze ja zaburzać.
        • Gość: Anet IP: *.n4u.krakow.pl 05.05.05, 14:56
          Dziękuję za odpowiedź, czyli nie decydując się na zabieg będe mogła mieć
          problemy z zajsciem w ciążę? Czy sam zabieg nie spowoduje,że będe mogła być
          bezpłodna, jakie mogą wystapić komplikacje po zabiegu(zrosty, niedroznośc
          jajowodów itd.)?
          • 05.05.05, 15:11
            Nie decydujac sie na zabieg BYĆ MOŻE będa problemy z zajściem w ciążę, jednak
            wiele kobiet posiadajac miesniaki w ciążę zachodzi nawet nie wiedzac, że je ma.
            Zabieg nie powinien utrudnić zajścia w ciążę, raczej wręcz przeciwnie.
            • Gość: Anet IP: *.n4u.krakow.pl 05.05.05, 16:26
              Bardzo dziękuję za poradę smile
    • Gość: Anet IP: *.n4u.krakow.pl 05.05.05, 15:05
      Czy istnieje jakiś środek chamujacy wzrost mięśniaka, czy Duphaston jest takim
      lekiem?
      • 05.05.05, 15:09
        Duphaston nie jest lekiem hamującym wzrost miesniaka, ponieważ jest to guz
        hormonozależny, zarówno posiadajacy receptory progesteronowe, jak i
        estrogenowe. Duphaston jako preparat progesteronu może natomiast zmniejszyc
        dolegliwości związane z krwawieniami.
        • Gość: margo IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.05, 17:18
      • Gość: Barbara 05 IP: *.dc.dc.cox.net 06.05.05, 21:55
        Ja jestem w trakcie terapii hormonalnej majacej na celu zmiejszenie miesniaka
        przed operacji. Lek ten mozna przyjmowac tylko przez kilka miesiecy. Po
        odstawieniu tego leku, miesniaki wracaja do pierwotnych rozmiarow.
    • 05.05.05, 17:07
      napisałam na priv.pozdrawiam.
      --
      empatia.pl/
      Forum KOTY
      • Gość: Anet IP: *.n4u.krakow.pl 05.05.05, 21:37
        Czy rezonans magnetyczny jest dobrą metodą diagnostyczną mięśniaka macicy?
        • 05.05.05, 21:57
          Tak, ale zazwyczaj wystarczy normalne USG.
    • Gość: ktoś IP: *.chello.pl 06.05.05, 01:29
      Mam problem - a mianowicie przerost warg sromowych - słyszałam, że mozna
      wykonać operację - jak ona wyglada? Ile czasu potrzeba aby wszystko wróciło do
      normy?
    • Gość: ktoś IP: *.chello.pl 06.05.05, 01:31
      Mam problem - przerost warg sromowych - słyszałam, że jest możliwośc
      operacyjnego usunięcia i mam w zw. z tym pytania:
      1) jak wyglada sam zabieg
      2) jak duzo czasu trzeba spedzić w szpitalu/po jakim okresie mozna normalnie
      funkcjonować?
      • 06.05.05, 15:14
        Musisz się w tej sprawie skontaktować z lekarzem, który będzie taki zabieg
        wykonywał. Wszystko Ci wytłumaczy - mnie tak na sucho jest dość trudno. Nie
        jest to ani dlugotrwały zabieg, ani specjalnie skomplikowany. Gojenie rany trwa
        do dwóch tygodni. Ile sie lezy w szpitalu - zalezy od Ośrodka. Nie proponuje Ci
        wykonywać tego zabiegu ambulatoryjnie, bo wiaże sie on z dość znacznym
        krwawieniem - mocno unaczyniona okolica i bezpieczniej przeprowadzić go w
        szpitalu.
        • Gość: ktoś IP: *.chello.pl 07.05.05, 21:18
          dziękuję
      • 02.06.05, 13:36
        Można prosić o przetłumaczenie z języka medycznego na zwykły: Ovula Naboth (to
        wiem) ale dalej nie wiem: zmienione zapalnie komórki nabłonka wielowarstwowego,
        cytoliza, odczyn histiocytarny, ASCUS,KOLposkopia (???). Który to stopień w
        cytologii?? Nie został podany...
        Rok temu miałam zamrażane pęcherzyki Nabotha. Teraz znów są. Do ginekologa
        udałam się z powodu nietypowego dłgotrwałego krwawienia -plamienia z przerwami
        w czasie miesiąca. Kiedyś miałam wypalaną nadżerkę. Cytologia, mimo uporczywego
        wieloletniego ,częstotliwego świądu pochwy zazwyczaj była w normie. Lekarze nie
        potrafili mi pomóc, nie znali przyczyn swędzenia, były sugestie - np. uczulenie
        na latex)
        Serdecznie proszę o wyjaśnienie tych terminów medycznych. P.S. Mam 44 lata i
        śladowe (znacznie poniżej normy) ilości progesteronu tydzień po ustąpieniu
        krwawienia - plamienia ... (co to znaczy faza lutealna?). Dziękuję z góry
    • Gość: dzidzia IP: *.au.poznan.pl 06.05.05, 01:35
      Mam pytanie biore tabletki antykoncepcyjne bralam juz cilest, jeanine i logest
      po nich po jakims czasie zawsze dostaje jakis stanow depresyjnych, nie wiem
      dlaczego tak jest czasem placze bez powodu , itd... od czego to zalezy , od
      jakich dawek i jakie tabletki bylyby dobre, pozdrawiam
      • 06.05.05, 15:07
        Stany depresyjne sa wynikiem działania składowej gestagennej. We wszystkich
        tabletkach, które wymieniłaś gestagen jest odmienny. Trudno określić, jaki
        będzie dla Ciebie dobry. Możesz albo probować dalej, albo zastosować inny
        rodzaj antykoncepcji. Może plastry??
        • 06.05.05, 16:36
          witam p.doktor mam pytanie jestem w 16tc i od czerwca chciałabym iśc na L4 będe
          wtedy w 18tc proszę mi powiedzieć czy jak nawet nie ma az takich dolegliwości
          związanych z ciąża tylko strach o dziecko bo jeżdże autem i niekiedy się tak
          stresuje jazdą że aż mam zimne i gorące poty ,stres związany z praca ,sytuacją
          w pracy nerwową itd ,będe miała szanse uzyskać L4 od lekarza?
          czy muszą być koniecznie tylko przeciwskazania od strony medycznej
          dziękuję
          --
          Zaczęliśmy II trymestrsmile

          Zdjęcie mojej kruszynkiwink
          • Gość: zwatpilam IP: 81.15.254.* 06.05.05, 17:18
            Jeszcze jedno pytanie. Dlaczego lekarze tak sie przed tym badaniem wzbraniaja?
            mowia do mnie po co ci to? to robia tylko kobiety w ciazy! jak cos zagraza
            plodowi, do szpitala do poradni nie chca mnie zapisac bo mowia Pani studentka to
            do poradni studenckiej, ja na to: ale stamtad mniekieruja tu bo tam tylko
            "pierwszy kontakt" a ja sie kwalifikuje do leczenia, nie nie ja pania zapisze do
            studenckiej...... i chodze ok.miesiaca. Mery tez zastanawia sie nad tym testem z
            www.testdna.pl ale nie wiemy czy jest on wiarygodny czy to nie jest
            przereklamowana cytologia?? on kosztuje 190 a dziewczyny placa za badanie
            genetyczne po 250? czy to ten sam test?
            • 06.05.05, 19:53
              Nie umiem odpowiedzieć na to pytanie, poniewaz nie pracuje w Poradni
              państwowej. Podejrzewam, ze są jakieś ograniczenia narzucone przez NFZ. Na
              pewno badanie DNA wirusa HPV jest badaniem wiarygodnym i moim zdaniem
              potrzebnym nie tylko ciężarnym.
          • 06.05.05, 19:51
            To zalezy od lekarza. Ja uważam, ze każda ciężarna ma prawo do zwolnienia,
            ponieważ nawet jesli od strony obiektywnej potwierdzonej przez moje badanie
            wszystko jest w porządku, to jej odczucia subiektywne ( własnia takie o których
            piszesz) mogą uniemożliwiać pracę zawodową.
            • 08.05.05, 15:55
              P.Doktor dziękuję za odpowiedź w sprawie wirusa grypy w ciąży ,jeszcze mam
              jedno pytanie jakie można używać krople do nosa,bo słyszałam,że tez nie wolno
              wszytskich
              dziękuję
              --
              Zaczęliśmy II trymestrsmile

              Zdjęcie mojej kruszynkiwink
    • Gość: gośka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 09:33
      Pani doktor mam takie pytanie jestem po operacji ginekologicznej pozostała mi
      tylko szyjka czy grozi mi jeszcze rak szyjki lub nadżerka mam 50 lat z góry
      dziękuję za odpowiedz
      • 07.05.05, 10:42
        Ryzyko jest dokładnie takie samo jak gdybyś posiadała trzon macicy. Te zmiany
        sa od siebie niezależne.
    • Gość: fiska1 IP: *.chello.pl 07.05.05, 12:03
      Ponownie witam.Niedawno pisałam Pani o moim problemie tzn. o tym, że dostałam
      dobre wyniki z posiewu pochwy i badania na Candida i rzęsistka, ale nadal
      odczuwałam pieczenie i dyskomfort. No i wczoraj wieczorem kiedy aplikowałam
      sobie Lactovaginal zauważyłam bardzo dużą ilość białej grudkowatej
      wydzieliny.Według mnie to grzybica. Jak się Pani na to teraz zapatruje?
      Właśnie kupiłam sobie Povidone Jodine, który polecają forumowiczki. Pani też?
      Tak właściwie to ja nie wiem co mi jest?
      Nie mam zaufanego ginekologa, a do tego co chodzę to tylko dlatego, że nie
      znalazłam innego lepszego. Uważam,że jest nikompetentny i wszystkim przepisuje
      to samo bez zagłębienia się w problem. Nie wiem skąd Pani jest, ja z Warszawy.
      Czy tutaj jest jakaś przychodnia, która specjalizuje się w takich problemach,
      może jakiś ginekolog?
      • Gość: cytrusowa IP: *.h.pppool.de 07.05.05, 12:28
        dzien dobry, ciesze sie, że Pani Doktor już wrociła.

        swego czasu pisalam o bolach miesiaczkowych, polopirynie i ibupromie.

        ale teraz troche niespokoi mnie inna sprawa:
        otoz moje cykle od pol roku wynosza 27, 28 dni. dzis jest 32 dc i nic, zero
        miesiaczki. Test robilam, oczywiscie negatynwy.
        chyba wiec niemozliwe, ze moglabym byc w ciazy, prawda?
        czy to moga byc takie zaburzenia, zwiazane ze zmiana samopoczucia w drugiej
        czesci cyklu?
        tzn. od dwoch miesiecy, po owulacji mam mega tkliwe i bolesne piersi, zero a
        anwet minus ochoty na sex. tego wczensiej, tak przed dwoma miesiacami nie
        miaalm.
        Wiem, ze to moze sie organizm regulowac po pigulkach, ktore odstawilam w grudniu

        ale nie wiem za bardzo co robic z tym brakiem miesiaczki - profilaktycznie, by
        uniknac tych moich bardzo silnych boli brzucha, przyjmuje tak dwa, trzy dni
        przed spodziewan a @ polopiryne i ibuprom. No i teraz tez tak robie, juz od
        srody. bo okres mial przyjsc okolo czwartku.
        A tu nic.
        i gdzis mi sie tam tli, ze fajnie byloby gdbybym byla w ciazy, bo sie staramy i
        wspolzylismy teoretycznie w okolicach owu lub tuz po, bo bylam monitorowana, ale
        raczej wskazuje mi to na spoznianie sie okresu z powodu zaburzen.
        Tym bardziej, ze cala mlodosc walczylam z nieregularnymi i bolesnymi okresami -
        stad pigulki, czy ta polopiryna.

        prosze wiec o rade - czy brac dalej te polopiryne i ibuprom?
        dodam, ze piersi juz "zelzaly", ale nadal sa bolesne przy dotyku, no i pobolewa
        mnie brzuch jak na okres
        • 07.05.05, 13:30
          Przy nieregularnych miesiączkach dodatni test moze być nieco później. Bardziej
          wiarygodny jest w surowicy i odpowiedx mozesz uzyskać wcześniej. Przy objawach
          takich jak opisujesz możesz mieć niedobór progesteronu w drugiej fazie. I
          powoduje to bole piersi i wydłuzenie II fazy. Dość trudno mi cokolwiek
          wyrokować bo za mało mam o Tobie danych. Leki p/bólowe możesz brać; jesli nie
          bedzie miesiaczki jeszcze przez dwa dni to je odstaw i zrob test ponownie.
          • Gość: a IP: *.h.pppool.de 07.05.05, 14:03
            dziekuje bardzo za odp.
            poki co bede je brala, a po kilku dniach odstawie i jesli nie bedzie @, to tel
            do lekarzasad

      • 07.05.05, 13:25
        Biała grudkowata wydzielin awcale nie musi być grzybicą. moga to być złuszczone
        i zbite nabłonki. Ja osobiście nie jestem za nadmiernym leczeniem i
        wyjaławianiem pochwy, bo to przynosi wiecej szkody niż pozytku. Zdecydowanie
        tak odnawianiu flory bakteryjnej wszelkimi metodami. Jesli Cie niepokoi
        wydzielina, zrob rozmaz mikro i przekonaj sie jaki jest. Po zapaleniach pochwy
        i wyjałowieniu jej ze wszystkiego często dochodzi do uczulenia na własna
        wydzieline, stad moga pojawić sie świąd i pieczenie. Leczenie przewlekłych
        zapaleń pochwy jest trudne i meczace, zarowno dla Ciebie bo masz objawy jak i
        dla lekarza, który mimo swoich usilnych starań nie uzyskuje efektu. Nie jestem
        z Warszawy i trudno mi kogoś polecic. Zobacz forum Biała lista dobry ginekolog -
        pomocne linki. Pracuje i mieszkam w Łodzi - daleko nie masz. Jak chcesz to
        przyjedź.
    • 07.05.05, 13:10
      Mam do pani pytanie 5 lat temu usunęłam ciąże i od tego momentu nie mogę
      współżyć ponieważ odczuwam pieczenie i uczucie jak bym się paliła te
      dolegiwości wystęują w samym wejściu do pochwy. Czy jest to do wyleczenia i
      jakie tabletki bym musiała zastosować. Z góry bardzo dziękuje.
      • 07.05.05, 13:35
        Mysle, że Twoje dolegliwosci jeśli zwiazane sa z usunieciem ciąży to dotyczą
        sfery psychicznej. Takiego powikłania po zabiegu sie zwykle nie obserwuje.
        Natomiast mogą one być związane ze stanem zapalnym, ewentualnie niedoborem
        hormonów. Musisz wyjasnić to z lekarzem, który będzie miał możliwość Cię zbadać.
        • 07.05.05, 22:58
          Pani doktor jestem w 16tc i mam wirus grypy,co mogę brać bezpiecznie aby nie
          zaszkodzić mojemu dzidziątkowi?
          Mój lekarz gin.pozwolił brać rutinoscorbin i paracetamol(?) czy ten ostatni nie
          jest niebezpieczny dla płodu wzięłam już dwie pastylki
          tak się boję,zeby nie wpłyneło to źle na dzieckosad

          dziekuję
          --
          Zaczęliśmy II trymestrsmile

          Zdjęcie mojej kruszynkiwink
          • 07.05.05, 23:18
            Możesz przyjmować paracetamol. Oprócz tego wapno, wit.C nawet do 1000mg i wit E
            do 800. Nie wiem czy nie lepiej osłonowo byłoby wziać antybiotyk.
    • Gość: Anna IP: 83.238.180.* 08.05.05, 08:31
      pani doktor czy położenie macicy u kobiety która nie rodziła może się zmienić??
      Czy np. tyłozgięcie może się samo wyprostować? Mam nadzieję, że moje pytanie nie
      jest głupie...
      • 08.05.05, 10:18
        Może sie odprostować po porodzie, lub jeśli jest wynikiem zrostów, po ich
        usunięciu. Można też próbować mechanicznego odprowadzenia, jednak nie ma to
        zadnego sensu. Po prostu taka jest Twoja uroda i już.
    • Gość: anna IP: 83.238.180.* 08.05.05, 08:32
      pani doktor, czy macica u kobiety która nie rodziła może zmienić położenie?? czy
      np tyłozgięcie może się samo wyprostować? mam nadzieję, że moje pyt. nie jest
      głupie...
      • Gość: ewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 10:47
        Pani dr. bede bardzo wdzieczna za odpowiedz.1.5 roku temu bylam w szpitalu z
        powodu ropnia wezla chlonnego i dostawalam dozylnie dalacin,wczesniej
        augmentin.Pozniej -po 2 miesiacach mialam leczona duza nadzerke,ktora skonczyla
        sie wypaleniem i znowu antybiotyk.Wtym czasie mialam problemy z biegunka-
        prawdopodobnie zlapalam grzybice po antybiotykach.Moj problem jest wlasnie
        zwiazany z grzybica pochwy z ktora walcze od roku.Nie biore zadnych
        antybiotykow a ciagle nekaja mnie zapalenia i grzyby.Co ja mam zrobic?Moze
        powinnam wykonac jakies dodatkowe badania?W tej chwili biore doustnie flumycon-
        ja i partner-dostalam czopki pimafucin,gynalgin i krem takze pimafucin.Poprawy
        jeszcze nie widac,bo leczenie zaczelam wczoraj.Prosze o porade bo tak dluzej
        byc nie moze.Musze cos z tym zrobic tylko nie wiem co?Dziekuje za odpowiedz
        • 08.05.05, 10:58
          Bardzo trudno jest cokolwiek radzić w tej sprawie, bo grzybica przewlekła jest
          bardzo niewdzięczna do leczenia. jeśli masz tendencję do ropni i grzybicy, to
          moze warto sprawdzić stężenie glukozy w surowicy. Poza tym zaraz po kuracji
          p/grzybiczej musisz spróbować odnowic swoja florę bakteryjna, gdyż w przeciwnym
          razie natychmiast grzybica sie odnowi. Czyli Lactovaginal do pochwy, Trilac
          doustnie, duzo jogurtów, zurawiny, ewentualnie Citrosept. Ważne jest rownież
          żeby obecnie wymienić całą pościel, ręczniki ( wyprać i wygotować), wyrzucić
          myjki, gabki - to wspaniała pożywka dla grzybów. Przy przewlekłej grzybicy
          warto jeszcze zrobic posiew z moczu i kału w kierunku grzybów, bo może być to
          ich rezerwuar, z którego zasiedlaja pochwe.
          • Gość: ewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 11:19
            Pani dr. cukier i morfologie mam dobre.Systematycznie sie badam,gdyz mam
            podwyzszone zelazo w krwi.Zapytam jeszcze o jedno-mam brac flumycon pierwszego
            dnia 3 tabl.,za 3 dni tak samo a za 14 dni-2tabl.Wiec kiedy mam zrobic posiew
            moczu i kalu?Po ilu dniach od wybrania lekarstw i galek dopochwowych?Dziekuje
            za odpowiedz
            • 08.05.05, 12:36
              Bezposrednio po zakończeniu leczenia.
              • Gość: ewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 13:03
                Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam serdecznie
                • 08.05.05, 17:40
                  P.Doktor dziękuję za odpowiedź w sprawie wirusa grypy w ciąży ,jeszcze mam
                  jedno pytanie jakie można używać krople do nosa,bo słyszałam,że tez nie wolno
                  wszytskich
                  dziękujęsmile
                  --
                  Zaczęliśmy II trymestrsmile

                  Zdjęcie mojej kruszynkiwink
    • Gość: magda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 17:49
      Witam serdecznie. Z góry dziękuję za odp. Mam 27 lat, nie rodziłam, mam stałego
      partnera, nie stosuję ant. hormonalnej, zawsze prezerwatywę. 4 lata temu miałam
      usuniętą nadżerkę metodą krioterapii, wiem, że skłonności do powtarzających się
      infekcji pochwy są w moim przypadku naturalne. Teraz nie odczuwam żadnych
      specjalnych dolegliwości oprócz lekkich (!) podbarwionych na żółto upławów.
      Ostatnio gdy tak miałam - rok temu, lekarz przepisał mi delikatne środki
      bakteriobójcze i lactovaginal. Po leczeniu nie widziałam jakiejś drastycznej
      różnicy. Przed leczeniem wynik cytologii brzmiał: II gr., rozmaz z przewagą
      komórek nabł. warstwy pośredniej: cytoliza, liczne leukocyty. Po leczeniu
      lekarz cytologii robić już nie kazał. W tym tyg. wybieram się do mojego
      ginekologa, ale chciałam się upewnić co do słuszności jego decyzji,
      podejrzewam, że teraz syt. będzie podobna.
      Natomiast mój główny problem polega na tym, że oprócz tych lekkich żółtawych
      upławów drastycznie spadł mi poziom libido, prawie do zera, odczuwam też
      suchość pochwy, nawet w momencie podniecenia (nigdy jednak nie narzekałam na
      nadmiar wydzieliny). Nie mam żadnych innych dolegliwości. Czy może to być
      związane z infekcją jakimiś specyficznymi drobnoustrojami, czy powinnam prosić
      a jakieś szczegółowe badania np. posiew? Nigdy nie miałam robionych badań na
      Hpv czy chlamydię. A może to problem natury hormonalnej? Mięsiączkuję
      regularnie, cykl 25 - 30 dni, trwa ok.6 dni, średnia obfitość.
      • 08.05.05, 19:41
        Witam.
        Mam pytanie w zwiazku z badaniami wykonywanymi przed zajsciem w ciaze.
        Dodam ze mam 36 lat, 8 letnia corke i rok temu urodzilam coreczke ktora zmarla
        po 2 tygodniach ( HLHS)w pierwszej dobie po operacji.
        Zrobilam juz ogolne badania, cytomegalie, toxoplazmoze, prolaktyne. Wszystko
        jest dobrze. Bylam tez w poradni genetycznej lecz stwierdzono ze w zwiazku z
        tym ze wada coreczki byla wrodzona nie jest potrzebne wykonywanie badan
        genetycznych.
        Nie wiem co jeszcze moge teraz zrobic.
        W miare mozliwosci prosze o odpowiedz.
        Joanna
        • 08.05.05, 19:50
          Zrobiłas juz duzo i myślę ze dalsze badania nic nie wniosą do sprawy. Jesteś
          zdrową kobietą i smiało mozesz zachodzić w ciążę. Jeżeli ma Cie coś jeszcze
          uspokoić to wykonaj p/ciała p/rozyczkowe oraz Hbs ( chyba że byłas szczepiona,
          wówczas nie ma to najmniejszego sensu)
      • 08.05.05, 19:47
        Suchość w pochwie moze być wyrazem zarówno infekcji jak i niedoboru hormonów (
        estrogenów). Przewlekłe infekcje i ich leczenie powoduja niedobór pałeczek
        kwasu mlekowego w pochwie. Trzeba tę flore bakteryjna koniecznie odnowić i
        jesli jest potrzeba kuracje taka powtarzać co miesiąc. Wyjaławianiu pochwy
        sprzyjają także głębokie podmywania, zbyt czeste oraz irygacje. Należy
        czynności te ograniczać do niezbędnego minimum. na pewno warto żebyś zrobiła
        badania w kierunku HPV, chlamydii czy dysbakteriozy pochwy, bo sa to stany
        które sprzyjają powtarzaniu sie infekcji pochwy. jednak same z siebie raczej
        suchości nie powodują.
        • 09.05.05, 09:24
          Mam pytanko, czy jezeli wiem dokłądnie kiedy mam owulację to mam 100% pewnosć,
          ze zajdę w ciaże?? Mniej wiecej w poł cyklu przechodzę jednodniowy ból jajnika,
          ból jest nawet przy siadaniu i chodzeniu, kiedyś pytałam o to swego ginekologa i
          potwierdził, ze to owulacja. W tym roku planuję zajść w drugą ciążę i bardzo by
          mi zależało zajść w ciągu max dwóch cykli. Czy wiedza kiedy mam owu da mi
          pewnosć co do zajscia w ciąże??
          Z góry dziękuję, Magda
          --
          "Puchatek spojrzał na swe obydwie łapki. Wiedział, że jedna z nich jest prawa, i
          wiedział jeszcze, ze kiedy się już ustaliło, która z nich jest prawa, to druga
          była lewa, ale nigdy nie wiedział, jak zacząć".
          • 09.05.05, 09:52
            I tu Cie zaskocze. Nie. Po samych subiektywnych objawach nie mozna na 100%
            stwierdzić owulacji. Poza tym istnieje jeszcze kilka innych czynników
            warunkujących zajscie w ciążę, nie tylko sama owulacja. Możesz oczywiscie
            probować i nawet uzyskać sukces, czego Ci bardzo zycze, jednak 100% nie ma. Od
            razu Ci napiszę, ze nie wiem ile % jestsmile))
            • 09.05.05, 10:32
              no to qrcze szkoda.......mam wszystko tak "zaplanowane", że chciałabym aby
              dziecko urodziło się na wiosnę. A te "kilka innych czynników"?? Może jakaś
              podpowiedź?
              Proszę...
              --
              "Puchatek spojrzał na swe obydwie łapki. Wiedział, że jedna z nich jest prawa, i
              wiedział jeszcze, ze kiedy się już ustaliło, która z nich jest prawa, to druga
              była lewa, ale nigdy nie wiedział, jak zacząć".
              • Gość: katia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 11:09
                Dzień dobry, 3 miesiące temu miałam usuwaną rozległą i głęboką nadżerkę
                (krioterapia),
                W trakcie zabiegu źle się czułam, mało nie zemdlałam, a po samym zabiegu
                Było mi przez parę godzin niedobrze, jestem osoba nerwową (łatwo ulęgającą
                stresowi)
                I może to było przyczyna, po zabiegu, na wizycie kontrolnej okazało się,
                Że nadżerka tylko się zmniejszyła, ale nie została usunięta do końca,
                Leki, które miały przyśpieszyć gojenie po zabiegu podrażniły mnie,
                Dodam także, ze jestem alergikiem,
                To wszystko zebrane w całość sprawiło, że mój lekarz powiedział,
                Ze nie warto mnie męczyć, że można żyć z tą nadżerką...

                Mam jednak pytanie: czy to nie wpłynie na moje późniejsze życie,
                Chodzi mi o zachodzenie w ciąże, rodzenie dzieci
                Aktualnie mam 20 lat –czy w tej sytuacji można mi też na razie zażywać tabletki
                antykoncepcyjne? (Słyszałam, że kobiety nie powinne ich zażywać, jeśli maja
                nadżerkę,że najpierw należy ja wyleczyć)
                • 09.05.05, 11:18
                  Nie wypada mi podważać opinii Twojego lekarza, nie widziałam tez nadżerki i nie
                  wiem co było w wyniku histopatologicznym. Chociaż jeśli zdecydował sie wymrażać
                  Ci nadżerke to jakieś podstawy do tego były. nadżerka nie jest p/wsk do
                  stosowania anty hormonalnej jednak stany zapalne pochwy które moga się pojawić
                  przy stosowaniu tabletek moga jej stan pogorszyć.
              • 09.05.05, 11:15
                Jakość nasienia,zespol niepeknietego pecherzyka, 30% statystyczne poronień,
                nieprawidłowy sluz, zapalenie pochwy - czy wymianiać dalej? Chyba lepiej w
                takim przypadku zmonitorować owulacje w USG, zeby owe 100% chociaz troche
                przyblizyć.
    • 09.05.05, 11:41
      ja mam pytanie. Od kilku miesięcy walcze z grzybicą pochwy. Mimo że zmieniam
      kilka razy dziennie bieliznę, kąpie się też kilka razy dziennie (używam płynu
      do higieny intymnej) ona się ciągle pojawia. Używałam tableteek dopochwowych,
      kremów, wszystko w konsultavjii z ginekologiem.z góry dziekuje za radęsmile
      • 09.05.05, 12:10
        Pani doktor do kiedy wziac poostinor? dzis w nocy był stosunek - dni płodne.
        • 09.05.05, 14:51
          Do 72 godzin po stosunku. Dwie pierwsze tabletki, nastepne dwie po 12 godzinach
          od przyjecia pierwszej dawki.
      • 09.05.05, 14:50
        Może przesadzasz z higiena? Wyjaławiajac pochwe stwarzasz znakomite srodowisko
        dla nadkażeń bakteryjnych. Przede wszystkim trzeba odnowić i utrzymać
        prawidłowa flore bakteryjna pochwy i przewodu pokarmowego. Jeżali grzybica
        nawraca trzeba wykonać posiew z kału i moczu w kierunku grzybów bo mogą być one
        rezerwuarem nawracajacych zakażeń. Zbadaj takze glukozę.
    • Gość: Monika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 12:48
      Moje pytanie może odbiega od reszty, ale odpowiedź na nie jest dla mnie ważne.
      Chodzi mi o szczepienie p/żółtaczce.Będę miała operację ginekologiczną
      (usunięcie macicy - mięśniaki). Lekarz prowadzący twierdzi że nie ma potrzeby
      szczepić się przy tego typu operacji. Inna sprawa że czas na to już nie pozwala.
      Czy rzeczywiście tak jest. Czym się różni operacja ginekologiczna od innej?
      Na tym forum dowiedziałam się że inne kobiety też są operowane bez szczepień.
      Jaka jest Twoje zdanie na ten temat> Dziekuję za odpowiedź.
      • 09.05.05, 14:53
        Szczepienie p/wko zołtaczce nie jest warunkiem wykonania żadnej operacji.
        Natomiast w trakcie każdego nawet pobrania krwi, nie mówiąc juz o kroplowkach i
        samym zabiegu operacyjnym mozesz sie zółtaczką potencjalnie zarazić. Decyzja
        należy do Ciebie.
    • Gość: Katja IP: *.ec.pl 09.05.05, 21:03
      Mam pytanie dotyczące badań które powinno wykonać się biorąc tabletki anty.
      Tabletki biorę od 3 lat. Najpierw cilest około roku, pożniej diane35 też przez
      około rok i obecnie stediril30 też około rok. Nigdy nie miałam jakichkolwiek
      badań oprócz cytologi i raz badane piersi. Lekarza zmieniałam 4 razy każdy
      powiedział że nie potrzebuję badań bo młoda i nie palę itp. mam 24 lata. W
      chwili obecnej mogę w końcu przeznaczyć pieniądze na ten cel. Tylko że
      kompletnie nie wiem ode czego się zabrać, słyszałam o ALAT, BILI,APIT ale czy
      to wszystko??? Tabletki też były dobierane przypadkowo. Cilest mi nie służył
      palmienia itp. Diane powodowały zmiany natury emocjonalnej.
      • 09.05.05, 21:16
        Myśle ze po trzech latach przyjmowania tabletek warto skontrolować stan
        wątroby (AspAT, AlAT, bilirubina) bez wzgledu na wiek pacjentki i jej nałogi,
        morfologie + PLT , parametry układu krzepnięcia, glukoze i ciśnienie tętnicze.
        • Gość: Katja IP: *.ec.pl 09.05.05, 21:31
          • Gość: anatomia IP: 81.15.254.* 09.05.05, 22:15
            Pani doktor, mam pytanie
            wlasciwie nigdy sie nad tym nie zastanawialam bo od zawsze to mialam, ale czy
            takie biale grudki, malutkie rozsiane, poczynajac od gory(tzn. od lechtaczki) i
            ktore ida wokol warg sromowych rownym rzedem ku tylowi, sa normalne?? wykrylam
            je jak mialam jakies 16 lat, ale zaden lekarz na to nie zwracal uwagi, dodam ze
            one ani nie pieka ani nie swedza, ale nie wiem czy ta okoloica powinna byc gladka?
            • 10.05.05, 11:26
              Myślę, że predzej powiedziałby cos na ten temat lekarz badajac Cię niż ja nie
              widząc nic. Skoro jednak nikt sie nie przyczepił, to duze prawdopodobieństwo,
              że tak mna byc.
    • 10.05.05, 08:37
      Witam,
      czy mogłabym prosić o przetłumaczenie opisu usg. Dopiero jutro mam wizyte u
      ginekologa a jakos tak jestem podenerwowana.
      endometrium jednorodne II fazy o grubości 8.8 mm o g ładkim obrysie. W obrębie
      lewego jajnika widoczna okrągła hyperechogeniczna niejednorodna struktura o sr.
      14 mm mogaca odpowiadać teratoma.w obrębie prawego jajnika widoczna torbiel o r.
      48 mm z płynową zawartością z licznymi cienkimi echami wewnątrz, o regularnym
      obrysie i gładkiej torebce obraz ten może odpowiadać torbieli ciałka żółtego.
      Poza tym w obu jajnikach widoczne drobne struktury pęcherzykowe. zatoka douglasa
      bez płynu.

      I teraz chciałabym dowiedzieć sie czy można zajść w ciąze z czyms takim i biorac
      pod uwage fakt ze mam 25 lat czy moge jeszcze czekać.

      Dziękuje
      • Gość: ewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 08:45
        Pani dr.mam jeszcze jedno pytanie co do leczenia grzybicy.Wzielam flumycon 1-
        ego dni 3 tabl,za 3 dni -3 tabl. i nastepne mam wziac za 14 dni.I wlasnie tu
        mam problem za 14 dni od pierwszej dawki czy od drugiej?Czy ten lek trzeba brac
        o tych samych godzinach?Dziekuje za odpowiedz.
        • 10.05.05, 11:30
          Od drugiej. Nie musisz brać o okreslonej porze.
      • 10.05.05, 11:29
        Tłumaczę, ale o tym co masz zrobić musi zdecydowac Twoj lekarz. Teratoma to
        potworniak - guz jajnika, zazwyczaj łagodny, jednak trzeba go usunąc
        operacyjnie/zabiegowo(laparoskopia). Torbiel ciałka zółtego to nic, jednak może
        swiadczyć o jakiś zaburzeniach hormonalnych. Endometrium w porządku.
        • 10.05.05, 12:16
          Bardzo dziękuję za odpowiedz. Jeszcze tylko pytanko czy w ciąze mozna
          zachodzic(oczywiscie po ew. zaleconym leczeniu). Ja bym już chciała. Nie chce
          tego odwlekac w czasie.
          Moj mezczyzna spłyca problem. Boje sie przegapic "moment".

          • 10.05.05, 15:55
            Po leczeniu jak najbardziej. Dokładne informacje uzyskasz na pewno po zabiegu.
    • Gość: Agata IP: *.bk.tudelft.nl 10.05.05, 10:42
      Droga Pani Doktor, robilam w tym tygodniu cytologie, gr I, ale w posiewie
      zapalenie, streptococus B.
      Slyszalam, ze wlasnie to lubi wystepowac przy HPV. Czy powinnam zrobic
      badanie dna na HPV? Nie wiem jak to jest z tymi klykcinami, czy wychodza tez w
      tym badaniu? Serdecznie prosze o porade.
      • 10.05.05, 11:33
        Przy HPV wiele bakterii "lubi" występować ale nie znaczy to ze należy popadać w
        paranoje. Zapalenie pochwy trzeba wyleczyc celowanym antybiotykiem. Nie sadzę,
        żeby przy infekcji HPV cytologia mogla być I stopnia.
    • 10.05.05, 13:17
      Mam pytanie - czy Lutenyl może spowodować opóźnienie miesiączki? Brałam go od
      16 do 25 dc (plamienia, podejrzenie endometriozy, wcześniej luteina, która nie
      skutkowała). W tej chwili jestem w 36 dc. Do tej pory miałam regularne 28-
      dniowe cykle. Test (robiony 34 dc) wyszedł negatywny.
      • 10.05.05, 15:57
        Podejrzewam, że to nie jest wina Lutenylu, tylko zaburzeń które w sobie
        posiadasz. Luteina nie skutkowała? Może nie bardzo ma się co złuszczać i
        dlatego nie ma krwawienia z odstawienia?
        • 11.05.05, 13:09
          Luteinę brałam przez trzy miesiące i miałam w tym czasie regularne miesiączki,
          po około 3 dniach od ostatniej przyjętej tabletki. Nie pomogła mi tylko na
          plamienia. Dlatego właśnie lekarz przypisał mi Lutenyl.
          • 12.05.05, 12:25
            Nadal twierdzę , że może nie ma sie co złuszczać. Trzeba to wyjaśnić zanim
            podejmie sie jakiekolwiek inne działania, w tym badania hormonalne, które chyba
            powinnaś zrobić.
            • 13.05.05, 13:42
              Jednak w 38 dc miesiączka się pojawiła. Sądzę, że to jednak wynik stosowania
              Lutenylu, bo nigdy wcześniej nie miałam takich objawów, a na premenopauzę
              jestem jeszcze za młoda. Ale za to nie miałam plamień, czyli przyniósł efekt smile
    • 10.05.05, 13:45
      Dzień dobry Pani Doktor!
      Wczoraj byłam na drugim w tym cyklu USG. Pierwsze w 10 dc - pęcherzyk 17mm i
      mniejsze, wczoraj 15 dc - pęcherzyki 25mm, 18 mm. O godz. 12 podano mi pregnyl
      5000j. W jakim czasie powinien pęknąć pęcherzyk i czy to będzie odczuwalne? Mam
      iść na kolejne USG w piątek albo w niedzielę. Czy to nie będzie za późno żeby
      stwierdzić czy pęknął czy nie? Mam brać luteinę normalnie od 16-25 dc, czyli
      powinnam dzisiaj już wziąć ale nie wzięłam bo nie wiem kiedy pęknie i czy w
      ogóle pęknie a luteina przecież zachamuje ewentualną owulację. Zatem kiedy
      wziąć pierwszą tabletkę?
      Zaznaczam, że to drugi cykl stymulowany. Pierwszy tylko clo 5-9dc, luteina 16-
      25dc, teraz clo 5-9dc, pregnyl 15 dc i luteina.
      W pierwszym cyklu bez pregnylu nie było pęknięcia pęcherzyka.
      Co ja jeszcze powinnan lub mogę zrobić, może zmienić lekarza i udac się do
      jakiejś kliniki, może laparoskopia, HSG, proszę o radę i odpowiedzi na moje
      pytania.
      Z góry dzięuję. Beata
      • 10.05.05, 16:12
        Trochę zaufania i cierpliwości. Albo postepujesz tak jak zaleca Twoj lekarz
        albo leczysz sie sama. Jeśli zalecił Luteine od 16-go dnia, to przecież wie co
        robi, więc nie kombinuj. Nie koniecznie musisz odczuwac peknięcie pecherzyka.
        Kazdy z nas ma jakies swoje doświadczenia w stymulacji owulacji i nie nalezy w
        tym mieszać. Jesli Ci ten sposob postepowania nie odpowiada, to rzeczywiscie
        zmień lekarza. Jednak chyba trzeba mu dac szanse skoro juz weszlas w jego tryb
        postepowania i rozumowania. Trzymam kciuki.
        • Gość: anatomia IP: 81.15.254.* 10.05.05, 16:19
          dziekuje za odpowiedz. Bardzo dobrze ze nie wpedza nas Pani w jakies paranoje
          (wpedzamy sie w nie same...hehe) i tak jak ponizej polecila Pani zaufac
          lekarzowi, bo gdy tylko cos u siebie zauwazymy i pasuje do opisu na internecie
          to juz mamy chorobe a to przeciez nie tak hop siup, gdyby tak bylo to nie byloby
          lekarzy a ludzie po prostu leczyliby sie przez internet i sami stawiali sobie
          diagnozy. Wiec spokojnie i nie zawracać dla Pani Koali glowy tysiacami takich
          samych pytan!!!
        • 10.05.05, 16:53
          Dziękuje bardzo za odpowiedzi na moje pytania. A w kwestii wyjaśnienia to mój
          lekarz sam powiedział, że najprawdopodobniej będzie mnie musiał wysłać do
          innego lekarza bo on niestety może sobie z tym nie poradzić. A mnie chodzi
          tylko o to czy nie zrobic tego już od przyszłego cyklu? bo po co marnować czas.
          Ja mam 28 lat.
          • 10.05.05, 18:18
            Poczekaj, błagam chociaz do końca tego cyklu. Skąd wiesz ze sie nie uda. Jezeli
            bedziesz tak sie nastawiała, to nie uda sie na pewno ani u tego lekarza ani u
            innego. Tak naprawde to przesadzasz z tym wiekiem. 28 lat to jeszcze nie
            tragedia - najlepszy wiek do zachodzenia w ciążę.
      • 10.05.05, 16:31
        pytalam o to na forum,ale byc moze pani przeoczyla.bardzo prosze o porade!
        mam 21 lat,168 cm wzrostu i niestety waze jakies 72-73 kg.od miesiaca stosuje
        cerazette,ale wyczytalam na zagranicznych stronach,ze minipigulki moga byc
        mniej skuteczne u kobiet wazacych powyzej 70 kg.gdzies bylo tez napisane,ze to
        raczej nie dotyczy cerazette.ale juz sama nie wiem:moge byc spokojna?
        bede wdzieczna za odpowiedz,
        pozdrawiam
        • 10.05.05, 18:27
          Może być to prawda chociaż w przypadku Cerazette nie znalazłam takich
          doniesień. Zwiekszona ilość tkanki tłuszczowej jest dodatkowym źródłem
          estrogenów,jednak przekroczenie podanej masy o 2 kg chyba nie jest specjalnie
          istotne. Dziwi mnie natomiast fakt przyjmowania przez Ciebie cerazette jako
          antykoncepcji. Czy nie tolerujesz estrogenów lub masz p/wskazania do tabletek
          dwuskładnikowych? To nie jest raczej antykoncepcja zalecana dla kobiet w twoim
          wieku.
          • Gość: ekler IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 10.05.05, 19:27
            mam wiele wzglednych przeciwskazan do stosowania estrogenow:najpierw problemy z
            watroba na mercilonie,potem przez dlugi czas spokoj na harmonecie,a w koncu
            okazalo sie,ze dosc znacznie podniosl mi cisnienie.poza tym miewam,rzadko,bo
            rzadko,ale jednak,migreny z aura.dlatego podjelam z lekarka dezycje o
            sprobowaniu cerazette,ktore jak na razie dobrze toleruje (pierwsze
            opakowanie).no,tylko ten stres teraz doszedl.dlaczego to antykoncepcja nie
            polecana w moim wieku?
            • Gość: ekler IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 10.05.05, 19:28
              acha,ja i mimi to ta sama osoba,po prostu cos sie nie moglam zalogowac.
            • 12.05.05, 12:13
              To jest antykoncepcja polecana w każdym wieku, jesli sa p/wsk do estrogenów -
              dlatego o to pytałam. Jesli nie ma p/wsk to antykoncepcja pierwszego rzutu u
              młodych kobiet sa tabletki niskodawkowe dwuskładnikowe.
    • 10.05.05, 16:29
      pytalam o to na forum,ale byc moze pani przeoczyla.bardzo prosze o porade!
      mam 21 lat,168 cm wzrostu i niestety waze jakies 72-73 kg.od miesiaca stosuje
      cerazette,ale wyczytalam na zagranicznych stronach,ze minipigulki moga byc
      mniej skuteczne u kobiet wazacych powyzej 70 kg.gdzies bylo tez napisane,ze to
      raczej nie dotyczy cerazette.ale juz sama nie wiem:moge byc spokojna?
      bede wdzieczna za odpowiedz,
      pozdrawiam
    • 10.05.05, 16:53
      Witam serdecznie. Mam kilka problemów. Dwa lata temu przez pół roku brałam
      tabletki anty. Przed ich braniem w połowie cyklu moja wydzielina z pochwy miała
      postać kurzego białka, a więc było jej dużo i była przezroczysta. Od kiedy
      zaczęłam brać tabletki wydzielina jest skąpa przez cały cykl i początkowo miała
      biały kolor, ale teraz jest żółta, może trochę zielonkawa, w każdym razie na
      bieliźnie jest zawsze żółty kolor. Czy powinno mnie to niepokoić? Dodam, że
      cytologia zawsze była II. grupy i prawie za każdym razem wychodził stan zapalny
      (leczony za każdym razem Sterovagiem). Już na pierwszym badaniu (2 lata temu)
      stwierdzono u mnie nadżerkę, ale wtedy z moją wydzieliną wszystko było ok. czy
      może to być związane z powiększeniem się nadżerki, czy skutek przyjmowania
      tabletek?
      Drugi problem. Moje miesiączki może od ok. roku trwają 10, 11 dni (wcześniej 6,
      7 dni). Takie normalne krwawienie trwa 5, 6 dni ,a potem to jest śluz
      zabarwiony na brązowo. Pani ginekolog powiedziała mi, że może to być związane z
      nadżerką. A co Pani o tym sądzi?? Miesiączki mam w miarę regularne 28, 30 dni.
      Czy to też może jest związane z tabletkami, które brałam (Harmonet)?
      Trzeci problem. Zdarza się, że na jednej wewnętrznej wardze sromowej przy jej
      zakończeniu pojawia mi się takie zgrubienie, okrągła kulka. Nie boli ona, a po
      paru dniach sama schodzi. Pani ginekolog raz mi ją wycisnęła, i wyleciała z
      niej biała, trochę grudkowata wydzielina z krwią. Powiedziała, że to coś jakby
      kaszak i na tym się skończyło.Teraz pojawiła mi się ta kulka gdzie indziej, już
      nie na wargach, a w okolicach wejścia do pochwy, nie ruszałam jej i po 3 dniach
      znikła. Co Pani o tym sądzi? Co to może być?
      Z góry BARDZO dziękuję za odpowiedź.
    • 10.05.05, 20:29
      Pani Doktor, zauważyłam na bieliźnie razem ze śluzem (nie jest go dużo) takie
      dziwne cieniutkie niteczki?? nie wiem jak to nazwaćsad niteczki albo maleńkie
      kłębuszki, ciemne, jakby granatowe, co to może być?? Pobolewa mnie trochę
      jajnik, idę jutro do lekarza, ale jestem PRZERAŻONA, bardzo proszę o odpowiedź...
      To jest 18 dzień cyklu, okresu spodzewam się koło 23 maja, czy to ma jakieś
      znaczenie??
      • 12.05.05, 12:15
        To moze byc plamienia okołoowulacyjne, bo owulacja mogła Ci sie przesunać.
        trzeba zeby to zobaczył lekarz, ale chyba nie ma powodu do stresusmile
    • Gość: marta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 22:27
      Pani doktor, czy gdy stosuje się Lactovaginal, substancje w niej zawarte lub
      ich pozostałości w pochwie, mogą uszkadzać prezerwatywę?
      • 12.05.05, 12:16
        Chyba że bakterie zawarte w Lactovaginalu beda wredne i uzebionesmile). Nie
        słyszałam o czymś takim.
    • Gość: gość IP: *.hq.buligl.pl / *.buligl.pl 11.05.05, 10:09
      wczoraj siedząć w pracy czułam pewien dyskonfort, lekki ból w okolicy sromu. W
      domu przjrzałam się i zobaczyłam tuż przy małej wrdze sromowej takie jakby
      czerwone wystające narośla, przy drugiej tego nie było..przy ucisku trochę mnie
      pobolewało. Dzisiaj rano już mnie to nie boli ale narośla nadal są . Weszłam
      dzisiaj na forum i trochę poczytałam i estem przerażona czy to mogą być
      kłykciny????Chcę powiedzić że jeżeli chodzi o zarażenie drogą płciową to wydaje
      się mi to mało prawdopodobne..mam tylko jednego partnera od zawsze- męż, który
      na pewno nie ma żadnych zmiam, po drugie ostatnio współrzyliśmy w styczniu. Czy
      powinnam się martwić, zastanawiam się czy to tak miałam zawsze? Bardzo proszę o
      poradę?
      • 12.05.05, 12:18
        martwiłabym sie współzyciem raz na cztery miesiacesmile. Moga to być kłykciny, bo
        mogłas sie wirusem zarazić od meża ( u facetów ta infekcja przebiega na ogół
        bezobjawowo) dawno temu, a teraz zrobiła sie z tego infekcja objawowa. To nic
        strasznego, ale warto zeby zobaczył to lekarz, bo ja mogę tylko przypuszczać co
        to jest na podstawie opisu.
    • Gość: M-a-r-i-a IP: 62.134.128.* 11.05.05, 11:07
      Mam takie pytanko: Biorę drugie opakowanie Harmonetu.Pigulki znosze
      znakomicie.Nic mi nie dolega.W trakcie pierwszego opakowania rano bolaly mnie
      straszliwie lydki ale póki co ta dolegliwość minęła.
      Zauważyłam jednak, że bardziej widoczne stały się żyły na nogach i rękach...Tak
      jak by skóra zrobiła się przezroczysta.To chyba nie oznaki anemii ?
      Nie wygląda to ładnie... Czy to powód do niepokoju ? Proszę o poradę.
      • 12.05.05, 12:20
        Nie wiem, nie widze tego, ale na pewno nie jest to objaw anemii. Bole łydek
        oraz zmiany żylakowate jesli pojawiaja sie w trakcie brania tabletek, moga być
        p/wsk do ich stosowania. Skontaktuj sie ze swoim lekarzem.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka