Dodaj do ulubionych

ginekolog-położnik

  • 11.05.05, 12:14
    Jestem w dziwnej sytuacji.
    Dziś jestem w 18 dniu cyklu (regularne 28 dniowe, skok temp. w 17 dniu).
    Ostatnia miesiączka była jak zawsze 5 dniowa, ale tylko 1 dzień był obfity
    (zwykle są ze 3).
    Mierzę regularnie temp.
    Zawsze owulacja, śluz itp jak najbardziej książkowe.
    A teraz: po miesiączce:
    6-12 dnia cyklu - 36,7
    13-17 dnia cyklu - 36,8
    18 dzień (dziś) - 36,9

    (Zazwyczaj w pierwszej fazie tempki do 36,7, a w drugiej od 36,8 w górę)

    Dodatkowo bolą mnie piersi.
    Ludzie w okół mówią, że jak była miesiączka, to nie jest to ciąża.
    Jeśli nie, to co mi może być?
    Coś z hormonami?
    I gdzie mój skok temp.?

    Martwię się ...
    Magda
  • 12.05.05, 12:23
    Owulacja mogła sie przesunać. Bardziej pewny od tego co ludzie mówia jest test
    ciążowysmile
  • 11.05.05, 19:33
    Porniłam,po zabiegu dostałam doxycyklinę,brałam przez dwa tyg.bo
    gorączkowałam,teraz miałam zrobić test na chlamydię z szyjki macicy i boję się
    że ten antybiotyk zniszczył bakterie nawet jeśli one były przyczyną
    poronienia,zastanawiam się czy nie zbadać męża?tylko nie z krwi a w inny,lepszy
    sposób.Proszę mi napisać czy mam rację i gdzie mąż ma się udać żeby go
    zbadano,jak to badanie się nazywa.Czy jest wogóle sens żebym za jakiś czas ja
    jednak zrobiła ten wymaz na chlamydię i kiedy?skoro będziemy teraz współżyć w
    prezerwatywie to czy wogóle ma sens badanie mnie,skoro dodatkowo jestem po
    antybiotyku?
    I na jakie badanie nasienia męża wysłaś-uak się nazywa,na co zwrócić uwagę w
    laboratoium-bo wiem że nie wszystkie są dokładne,nie wszystko badają to samo...
    pozdrawiam
  • Gość: ap77 IP: *.idea.pl 11.05.05, 22:09
    Pani Doktor!
    W posiewie wyszla mi "tylko" klebsiella pneum. (obfita), co powoduje ta
    baktria, czy jest bardzo niebezpieczna. Staramy sie o dzicko i nie wiem czy ja
    leczyc czy zbgatelizowac (objawow nie mam, ale mam "zaleczona" endometrioze,
    dlatego liczy sie dla mnie kazdy miesiac). Obecnie dostalam doustnie Unidox,
    czy to dobry antybiotyk? Moze lepszy dopochwowy? Co Pani o tym sadzi? Moja
    odpornosc ostatnio kuleje (w trakcie sztucznej menopauzy troche chorowalam i
    dwa razy bralam Augmentin, potem przeszlam inwazje opryszczek na buzi i grzybow
    na migdalakachsad(( Dlatego sceptycznie podchodze do kolejnego antybiotyku. Co
    robic w tej sytuacji?


    Ania
  • Gość: ap77 IP: *.idea.pl 11.05.05, 22:15
    To jeszcze raz ja
    Na tej stronie
    www.infekcje.com.pl/linkowanie.php?gdzie=pato16
    nie znalazlam nic o stosowniu Unidoxie (czyli doxycyliny) na klebsielle nie
    chce kolejnego chybionego antybiotyku. Moze Pani cos poradzi?
    Acha jakies 3 mies. temu bralam robione globulki (Bactrim,metranidazol) na
    fecalisa (no i teraz go nie ma, ale jest klebsiella, skad?)
    Ania
  • 12.05.05, 12:32
    Nadmierne wyjaławianie pochwy bez nastepczej odnowy flory bakteryjnej jest
    najlepszym źrodłem nadkażeń bakteryjnych i innych. Stąd pewnie teraz namnożenie
    w pochwie Klebsielli.
  • 12.05.05, 12:31
    Na pewno leczenie dopochwowe celowane byłoby dobrym wyjściem. Bakterii tej
    powinnas sie pozbyć przed ciążą. Nie wiem czy Unidox jest dobry, bo nie znam
    antybiogramu. Jeżeli masz obniżona odporność to moze weź jakiś preparat ja
    wzmacniajacy - zapytaj lekarza, jest kilka, nawet bez recepty.
  • 12.05.05, 12:28
    Jesli antybiotyk zniszczył chlamydia to chwała mu za to i nie jest to chyba
    powód do zmartwienia. U męża można zbadać nasienie na obecność chlamydii lub
    można takie badanie wykonać w surowicy. Nie wiem jeszcze w jakim celu miałoby
    być badane nasienie.
  • Gość: ala 1 IP: 193.59.91.* 12.05.05, 10:10
    W 6 tyg. ciąży, miałam robione usg W jaju ( 5 mm)nie było zarodka. Czy jest o.k
    czy nie
  • 12.05.05, 12:34
    Jeśli pecherzyk ciązowy miał 5 mm, to nic dziwnego ze nie było zarodka - za
    wczesnie. Moze ciąza jest poźniejsza?
  • 12.05.05, 13:04
    dzien dobry, moj okres trwal 3 dni, byl bardzo skapy i nietypowy. czy jest
    mozliwa w takiej sytuacji ciaza? czuje sie niezbyt dobrze, mam mdlosci- czy to
    moze byc wynik torbieli? dawno nie bylam u ginekologa, chociaz kiedys
    monitorowalam kazdy cykl. dziekuje za odpowiedz.
  • 12.05.05, 14:11
    W kwestii ciazy watpliwości rozwieje test, w sprawie torbieli musi wypowiedzieć
    sie ktoś kto Cię zbada.
  • 12.05.05, 13:18
    Witam,
    w poprzednim cyklu poroniłam ciążę biochemiczną (poronienie w ok. 2-3 t.c.).
    Przed zajściem w ciażę miałam wysoki poziom prolaktyny, progesteron w normie,
    jednak wcześniej jego poziom był za niski w II fazie cyklu.
    Bardzo chciałabym zajść i donosić kolejną ciążę i mam następujące wątpliwości:
    - mój lekarz (prywatny gabinet) nie zalecił mi żadnych badań. Stwierdził, że
    prolaktyna to hormon stresu i nie ma potrzeby go obniżać(?). Zasatnawiam sie
    jednak, czy wykonanie odp. badań nie jest konieczne po proronieniu? Boję się,
    że gdy zajdę w kolejną ciążę, znowu ją stracę. Nie wiem co było przyczyną
    poronienia...czy rzeczywiście badania w tym wypadku są zbędne?

    Ogólnie lekarz ma dobrą opinię i jest ordynatorem w szpitalu położniczym.

    Bardzo prosze o odpowiedź.

    Monika

  • 12.05.05, 14:52
    Mam problem długoletni. Tak naprawde to juz nie mam nadziei, że sie wylecze.
    Zaczęło sie od grzybicy pochwy, wyleczyłam, bo nie miałam uplawów, wyniki na
    czystośc pochwy mialam dobre ale pieczenie swędzenie pozostało i tak jest do
    dziś.Przez może pieć lat chodzilam do róznych ginekologów , leczyli mnie na
    grzybice i nic. No , niestety dopiero po przeprowadzce poszłam do ginekologa,
    który wysłał mnie na posiew, no i wyszlo mi ze mam gronkowca, E. coli. Leczone
    było wg antybiogramu. Potem zjawiały sie inne bakterie, po moze 5 razie lekarz
    wysłał mnie na badanie na chlamydie, no i okazało sie że jest. Leczone bylo
    wysoka dawką doxycykliny przez 2 tyg z męzem. Po wszystkich tych leczeniach
    nie miałam chwili spokoju. Ciagle te same dolegliwości, po 2 mies od leczenia
    znowu zrobilam badanie na chlamydie i znowu był wynik pozytywny. Niestety
    lekarz bardzo sie zdziwil i powiedział , że to moze uczulenie. dal mi maśc na
    uczulenie, sama postanowilam brać jeszcze zyrtec ale nic. Teraz juz nigdzie nie
    chodze tylko cierpie. Moze teraz zrobie sobię ten wymaz na chlamydie bo ponoc
    wtedy mógł byc jeszcze obraz immunologiczny chlamydii. Bralam chyba juz
    wszystkie mozliwe lekarstwa (flumycon, metronidazol, biseptol aumentin itp) No
    i wynik jest tylko taki, że te bakterie są juz prawie na wszystko odporne.
    Ostatnio mialam jakies bakterie kalowe. Czy waro jescze leczyc sie na
    chlamydię. Za kazdym razem leczył się ze mną mąż. Teraz to juz nie chcę chodzic
    do ginekologów, bo tylko straciłam pieniądze i zdrowie. Chcialabym miec dzieci
    ale ze względu na ta moja dolegliwość , chyba nie mogę o tym myśleć. Raz pani
    ginekolog na mnie nakrzyczala, ze nie mam cierpliwości, ale kto by mial po tylu
    latach leczenia. Ja juz nie mam.
  • 12.05.05, 14:57
    A czy po tych wszystkich lekach kiedykolwiek odnawiałas flore bakteryjna pochwy
    i organizmu w ogóle?? Czy brałaś jakieś środki wzmacniajace odporność ?( nie
    mówie o psychicznej, bo w Twoim przypadku jedynym byłoby skuteczne wyleczenie
    Ciesmile))
  • Gość: beata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 07:18
    Pani doktor
    Miałam potworniaka i operację. Miesiąc po operacji zrobiła mi sie torbiel na
    drugim jajniku dodam ze bardzo bolesna , ból promieniował na cała nogę. Była to
    typowa zwykła surowicza bo wchłonęła sie po 2 miesiacach kuracji Mercilonem.
    Jednak musiałam juz odstawic tabletki bo bardzo zle sie czułam głownie
    strasznie bolały mnie nogi. Teraz jest miesiac od odstawienia tych tabletek a
    ja znowu odczuwam ból i czuję ze ta torbiel znowu sie odnowiła. Prosze mi
    powiedziec bo juz nie mam siły , nie chce brac juz hormonów bo one bardzo zle
    wpływaja na mój organizm bardzo zle sie czuję czy sa inne metody i jakie oprócz
    operacji i hormonów zlikwidowania tej torbieli? Czy jzezeli poddałabym sie
    kolejnej operacji wyłuszczenia tej torbieli to czy ona tez sie moze odnowic? Co
    by Pani doktor radziła?

    P.S. To wspaniałe ze pomaga Pani nam tu.
  • 13.05.05, 09:08
    Trzeba wyjasnic z jakiego powodu odnawiaja Ci sie torbiele. Jesli są to
    torbiele proste, to prawdopodobnie nie masz owulacji. Trzeba sie toba zajac
    całosciowo. Podejrzewam, że nie obejdzie się bez hormonow, ale naprawde można
    dobrac takie, które bedziesz lepiej tolerowała. Teraz powinnas wykonać USG i
    sprawdzić czy jest ta torbiel i jak wygląda.
  • Gość: beata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 09:40
    dziekuje za odpoweidz ac o naczy zajac sie mna całosciowo? dodam ze cierpie na
    hirsutyzm mam znacznie podyzszony poziom androstendionu i dheas -prawidłowy
    test hamowania DXm. nie wwiem co toz znaczy ale 3 lata temu miaąłm badania i
    wyszytałam to w opisie.
  • 13.05.05, 10:32
    Całosciowo tzn całym człowiekiem z problemami hormonalnymi, prokreacją itd a
    nie tylko sama torbielą. Wyciać prosto tylko co dalej? Sama widzisz, ze gdybym
    nie spytała nie napisałabyś o hirsutyzmie i badaniach jakie miałaś. Człowiek
    nie składa sie z jednej izolowanej dolegliwosci. Czasem pryszcz na nosie może
    być wyrazem jakiejś ogólnoustrojowej choroby i przysypanie go pudrem nie
    załatwi problemu.
  • Gość: beata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 10:50
    co by Pani doktor proponowała w takim przypadku? Sama juz nie wiem gdzie mam
    sie udac i od czego zaczac, a lekarzowi nie wypada podpowiadac co ma robic.
  • 13.05.05, 13:37
    jeżeli masz zaufanie do lekarza, do którego chodzisz, to pozwol mu działać.
    Jeśli nie to go zmień. Wejdź na białą liste dobry ginekolog, poszukaj swojego
    miasta i zobacz co dziewczyny pisza o ginekologach.
  • Gość: wonalim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 08:30
    tak, odnawialam, jadłam jogurty, laktowaginal, nic nie pomogło. Próbowałam
    citroseptu, no może za krótko bo tylko 2 tyg 2 x dziennie, ale nie czułam
    poprawy. A może medycyna jest bezradna? Dodam jeszcze że brałam takie tabletki
    na odpornośc z jeżówki i Iskal z chrzastki rekina. Ogółnie nie mam większych
    problemów ze zdrowiem. Może dermatologiczne, tzn czasem nie wiadomo dlaczego
    mam krostki na dekoldzie, ale teraz juz po leczeniu doksycykliną sa tylko
    pojedyńcze, moze to chlamydia? Teraz mialm jakby liszaje, ale znikaly same bez
    smarowania. Zjawiały się przypadkowo na tłowiu , rękach nogach pojedyńczo.
    Troszke to dziwne. Tak szczerze to lecze sie teraz homeopatycznie, bo medycyna
    konwencjonalna jak narazie nie poprawiła mojej sytuacji, no moze w dziedzinie
    kurzajek na stopach jest lepiej(bo tez je mam). No jednak tam to bez zmian. Czy
    jest coś na takie uparte schorzenia? Ja myślę że poprostu mam jakąś
    niezdiagnozowaną przyczynę moich dolegliwoości. Cytologie mam 2kę.No to stan
    zapalny jest. Kilku lekarzy mówilo, że nic nie widać. A jedna połozna mówiła że
    mam kłykciny (przy pobieraniu próby) ale ginekolog nie stwierdzila, no to ja
    nie wiem. Czuję po prawej stronie miedzy wargami takie małe zgrubienie, to
    chyba to.
  • 13.05.05, 09:06
    Jeszcze mozesz wykonać kolposkopie w kierunku HPV. Trudno mi doradzać na
    odleglość, nie mając pełnego rozeznania. Możesz rownież wykonać testy
    alergiczne. Być może to uczulenie. Gdybanie nic nie da. Przy Akademiach
    Medycznych Zakłady Mikrobiologii. Może tam sprobuj poszukac porady?
  • 13.05.05, 09:28
    Napisalam do Ciebie na priv.Sprawdz poczte.
  • Gość: Maria IP: 83.238.180.* 13.05.05, 08:47
    Witam! Czy "czysta" w ocenie lekarza szyjka macicy oznacza, że wyniki cytologii
    powinny być OK?? I co można wykryć USG dopochwowym, a czego lekarz może nie
    zobaczyć?
    Dziękuję i pozdrawiam
  • 13.05.05, 09:11
    "Czysta" oznacza, ze nie ma zmian widocznych gołym okiem, co niestety nie musi
    oznaczać że wszystko jest w porządku. Dlatego badaniem przesiewowym w kierunku
    raka szyjki macicy jest cytologia a nie ogladanie szyjki gołym okiem. Z tym USG
    to nie bardzo rozumiem. Ze zmian na szyjce czy w ogole?
  • Gość: Maria IP: 83.238.180.* 13.05.05, 09:31
    faktycznie, nie do końca się jasno wyraziłam, chodzi mi o wykrywanie schorzeń w
    ogóle
  • 13.05.05, 09:40
    USG jest badaniem dodatkowym. Wykonuje sie je jeśli sa jakieś podejrzenia, żeby
    je zweryfikować. Badaniem ginekologicznym można wykryc bardzo dużo. Wszystko
    zależy od doświadczenia lekarza.
  • 13.05.05, 09:00
    witam,mam pytanie i proszę o odpowiedź.
    Byłam ostatnio u ginekologa - mam nieregularne miesiączki, trochę
    niepożądanego winkowłosienia i jeszcze usg wykazało małą torbiel.
    Dostałam tabletki Cilest. Czy daje sie je przy tego typu dolegliwościach??
    Dziękuję za odpowiedź.
  • 13.05.05, 09:12
    Pewnie sie daje skoro dostałaś. Jesli nie masz zaufania do lekarza, który to
    zlecił to go zmień. Ja Cie nie badałam, za mało mam danych, wiec raczej jestem
    jeszcze mniej wiarygodna.
  • 13.05.05, 09:30
    znów mnie dopadła grzybica, nie mam możliwości dziś dostać się do ginekologa a
    przede mną weekend, co mogę kupić bez recepty?
  • 13.05.05, 09:38
    Clotrimazolum krem, ale to pewnie nie wystarczy tylko załagodzi objawy.
  • 13.05.05, 09:51
    a calendulin coś pomoże?
  • 13.05.05, 10:05
    a może lekarz rodzinny mógłby mi coś przepisać?
  • 13.05.05, 10:33
    Na pewno mogłby, tylko pytanie czy zechce. Jeśli jesteś pewna, że to grzybica
    to oprocz kremu Clotrimazolum sa jeszcze tabletki dopochwowe. Może na początek
    spróbuj tego .
  • 13.05.05, 11:10
    Pani doktor,jestem ponad 2 tyg po łyżeczkowaniu macicy po poronieniu,chciałabym
    zapytać kiedy mogę zrobić badania hormonalne?nie wiem czy czekać do pierwszej
    miesiączki czy teraz jak zrobię to wyniki będą adekwatne?
    pozdrawiam i dziękuję
  • 13.05.05, 15:12
    Dzien dobry p. Doktor.Jestem 4 m-ce po porodzie.Urodzilam blizniaki w 23 tyg.W
    ciazy lezalam w szpitalu z krwiakiem ktory sie wchlonal a potem wykryli u mni
    Ureaoplasme.Wzielam tabletki, bakteria zniknela ale przyplatalo sie
    wielowodzie,pekl pecherz,zaczely odchodizc wody i dzieci uodziely sie niestety
    za wczesnie.Potem mialam stan zapalny,za stanem zapalny.Pierwszy 2 tygodnie po
    porodzie.Potem po 2-3 tygodniach kolejny.Bralam Dopochwowo tabletki a potem
    zrobiono mi cytologie i wyszla III a zawsze mialam II.W miedzyczasie moj lekarz
    wykryl u mnie cytste ktora po miesiacze zamienila sie w pecherzyki (bralam
    LUTEINE).Na ten stan zapalny brala kolejne tabletki dopochwowo a w miedzyczasie
    jeszcze te Luteine.Po 17 tabletkach i 25 na cyste juz mnie tak wszytsko w
    srodku pieklo ze musialam przestac.Czy to od takiej ilosci teabletek.Teraz mam
    isc zrobic kolejna cyotologie.Czy od tabletek moze sie ten stopien cytologii
    zmniejszyc?Czy bede mogla zajsc w ciaze.Chcialabym za 2 miesiace bo wtedy minie
    pol roku a boje sie ze to cos powaznego.Czy to moga byc komplikacje po porodzie?
    prosze o opinie.Z gory dziekuje...
  • 13.05.05, 22:25
    Cytologia III mogła być zwiazana ze stanem zapalnym i po leczeniu moze zmienić
    sie jej stopień na nizszy. Nic nie piszesz o nadżerce, więc mysle że jej nie
    masz. Jeśli jest to najlepiej byłoby ja wyleczyc przed ciążą. sam stan zapalny
    równiez trzeba wyleczyć, bo moze on zajscie w ciązę utrudniac.
  • 17.05.05, 10:40
    czy prawdą jest ze cytologię obecnie robi się raz na trzy lata.Zaznaczam,że mam
    60 lat?
  • 17.05.05, 15:44
    W okresie menopauzy co najmniej raz na dwa lata, jeśli nie raz w roku.
  • Gość: staphylococcus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 20:29
    Urodziłam w 23 tc. Straciłam to dziecko. Urodziło się martwe, miało zapalenie
    płuc, jakieś drobne wyley chyba koło wątroby. Nastąpiło ropne zakażenie
    wewnątrzmaciczne, co wywołało poród. Lekarz zalecił cytologię i badanie krwi na
    wypadek gdyby coś się jeszcze tliło w organizmie. Cytologia jest II. Badanie
    krwi ok. Posiewu nie kazał robić, twierdził że zobaczymy co pokaże cytologia.

    Zrobilam posiew za Pani radą. Wynik: Staphylococcus aureus. Mam antybiogram.

    Czy globulki dopochwowe wystarczą? Jakie?
    Gdzie może dojść do tego typu zakażeń? Szpital?
    Do szpitala trafiłam z powodu malego skrzepu krwi z dróg rodnych na 3 tygodnie
    przed porodem. Czy ten krwiak mógł być spowodowany gronkowcem? Jak szybko może
    dojść do porodu w wyniku zakażenia gronkowcem?

    Dziękuję
  • 13.05.05, 22:32
    Nosicielstwo gronkowca złocistego w populacji jest dość czeste i mogłas sie tym
    zakazić tak naprawde niekoniecznie w szpitalu. Poza tym fakt, ze w chwili
    obecnej wyszedł Ci on w posiewie nie przesądza, ze była to przyczyna porodu
    przedwczesnego. Na pewno krwiaka nie powoduje infekcja, natomiast krwiak moze
    stać sie pożywka dla bakterii ktore kolonizuja pochwe i na drodze wstepujacej
    moga doprowadzic do przedwczesnej czynnosci skurczowej. jak szybko moze dojsć
    do porodu w wyniku zakażenia - nie wiem, to zalezy min od zjadliwosci bakterii,
    odpornosci matki i innych czynnikow. Wydaje mi sie że dobrze byłoby przeleczyć
    gronkowca nie tylko w pochwie ale tez ogólnie, poniewaz może on bytowac jeszcze
    gdzieindziej - np. w gardle, a posiewów ze wszystkich otworow naturalnych nie
    bedziesz przecież robic.
  • Gość: coccus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 10:21
    Jakieś dwa tygodnie temu przez 5 dni stosowalam kurację Zinnatem doustnie. Czy
    toby wystarczyło na gronkowca?
    Oprocz tego coś dopochwowo oczywiście (Gynalgin, Tantum Rosa).

    Dziękuję
  • 14.05.05, 14:12
    Nie wiem. trzeba wykonac rozmaz mikrobiologiczny. Jeżeli bedzie I lub II to
    znaczy że gronkowca nie ma lub jest w ilości nie znaczacej i wówczas trzeba
    odnowic flore bakteryjna Lactovaginalem i Trilaciem. jeżeli jest III konieczny
    jest ponowny posiew.
  • 13.05.05, 22:14
    Bardzo prosze o wyjasnienie. W lutym moj wynik cytologii gr III (CIN I). Lekarz
    zastosowal Gynoxin-krem, nastepnie Gynalgin. Dzis odebralam wynik powtornego
    badania cytologicznegicznego i... GR I. Bardzo sie ciesze smile. Mam jednak pewien
    niedosyt informacyjny (nie ma teraz mojego lekarza bo wyjechal) czy mozliwe
    jest tak szybkie "przeskoczenie" z III na I? Moja watpliwosc pojawila sie w
    momencie, kiedy przeczytalam , ze kolejne badania powinno sie wykonywac w tem
    samym labolatorium, a ja robilam w innym. Moze troche przesadzam i sobie cos
    wmawiam, ale chce miec niedlugo dzidzi i stad moje przewrazliwienie.
    Bardzo dziekuje i pozdrawiam
  • 13.05.05, 22:34
    podejrzewam, ze którys z tych wyników jest niewiarygodny. Mam nadzieję że ten
    pierwszy.
  • Gość: Ania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 22:41
    Pani Doktor, ostatnia miesiaczke mialam mniej wiecej 29-30 marca. W polowie
    kwietnia bylam u ginekologa, przepisał mi fluconazole (bralam 1 tabletke
    kazdego dnia). W tym czasie pojechalam do szpitala, poniewaz z nieznanych mi
    przyczyn zobaczylam krew w moczu, oddawałam mocz bardzo czesto, bolesny
    zreszta, z krwia. Lekarz przepisal mi tabletki: Bactrim forte i Ginjal. Nadal
    je biore. Ale nie mam krwawienia. Co moze byc przyczyna braku krwawienia?
    Pozdrawiam serdecznie. Ania.

    P.S. podczas stosunku chłopak nie mał wytrysku, wiec odrzucam ciaze. Co zatem
    moze byc przyczyna?
  • 13.05.05, 22:44
    Nie wiem. Trzeba zrobic test ciążowy, usg i ewentualnie w razie potrzeby
    badania hormonalne. To wniesie wiecej do sprawy niż gdybanie.
  • Gość: :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 23:30
    Ja bardzo dlugo meczylam sie z tradzikiem sad bralam diane ok 10 miesiecy i
    twarz sliczna ani jednego pryszcza ale bardzo duzo przybralam na wadze i
    przestalam brac...na poczatku bylo dobrze ale teraz podwojny wysyp az sie
    ryczec chce sad i do tego zaczelam sie pocic jak facet co wczesniej mi sie nie
    zdazalosad zastanawiam sie nad powrotem do diany ale boje sie znowu przytyc.
    Zaczelam rowniez palic a podobno nie mozna wtedy przyjmowac pigulek...

    w ulotce jest napisane ze nalezy zaprzestac palenia szczegolnie w wieku powyzej
    35 lat tzn ze bedac mlodszym nie trzeba sie az tak bardzo obawiac zakrzepicy??
    jak to jest??
  • 13.05.05, 23:45
    Zarówno wiek jak i palenie tytoniu sa niezależnymi czynnikami ryzyka choroby
    zakrzepowo - zatorowej. Dokładając do tego przyjmowanie antykoncepcji, ryzyko
    zwieksza się . Zawarte w Diane etynyloestradiol w dawce 0,035 mikrogramów i
    octan cyproteronu wplywaja negatywnie zarówno na gospodarke lipidową jak
    rownież na stan sródbłonkow naczyniowych. biorac to wszystko pod uwagę przy
    paleniu papierosów jesli w ogóle antykoncepcja hormonalna to jedynie
    niskodawkowa. a ta z kolei nie wpływa dobrze na skórę. Ponadto, pewnie o tym
    wiesz, ale przypomne: palenie tytoniu moze nasilać zmiany skórne. Nie wiem czy
    nie lepiej przestać palic, ale o tym musisz zdecydować sama.
  • Gość: m@rt@ IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.05.05, 10:40
    Witam,

    W skrocie moja sytuacja wyglada tak: bardzo dlugo bralam karbamazepine w dawce
    leczniczej, ale w ciagu ostatniego roku byla ona stopniowo odstawiana i w
    chwili obecnej przyjmuje tylko 75mg/dobe. O ile wczesniesze wieksze dawki
    uniemozliwialy mi np stosowanie plastrow Evra (Evra sobie, a moj cykl sobie), o
    tyle teraz, nie mam juz z tym problemow. Teoretycznie. Tzn. cykl jest dokladnie
    taki, jak powinien byc przy stosowaniu plastrow, jednak mam obawy, czy w pelni
    moge polegac na tej metodzie antykoncepcji. Zeby sie upewnic, ze karbamazepina
    nie oslabia dzialania hormonow, chcialabym okreslic ich poziom w organizmie.

    I tu moje pytanie - jakie hormony mam oznaczyc i w ktorym dniu cyklu? I jaki
    powinien byc ich poziom?

    I czy wogole dobrze mysle, ze w ten sposob bede miala pewnosc co do
    skutecznosci plastrow w moim przypadku?

    Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz.
    Pozdrawiam serdecznie,
    marta
  • 14.05.05, 14:18
    W przypadku przyjmowania leków p/padaczkowych antykoncepcja hormonalna zalecana
    to tabletki o zawartości etynyloestradiolu 50 mikrogramów. Plastry uwalniaja 20
    mikrogramów na dobe czyli ponad dwukrotnie mniej. Leki p/padaczkowe obniżaja
    stęzenie hormonów w surowicy, ponieważ przyspieszaja ich rozkład. Oczywiście
    podane doustnie hormony podlegaja większemu wpływowi jednak dawka zawarta w
    plastrach moim zdaniem jest dla Ciebie zbyt niska, bez wzgledu na to jaka dawke
    karbamazepiny stosujesz. może zatem dojść do owulacji czyli nieskutecznego
    działania plastrów. Skonsultuj to ze swoim lekarzem, ale uważam, ze powinnas
    zmienić srodek antykoncepcyjny.
  • Gość: Joanna IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 14.05.05, 15:46
    Witam Panią Doktor smile
    Mojemu mężczyźnie wyszły z posiewu (wymaz spod napletka) 2 bakterie:
    enterococcus faecalis i staphylococcus koagulazoujemny. I mamy problem z
    doborem leków, gdyż o ile na enterokoka jest antybiogram (wrażliwy na:
    amoksycyklinę, ampicylinę, fosfomycynę i gentamycynę), to w przypadku gronkowca
    napisali tylko: metycylinowrażliwy. Czy w związku z tym mój pratner będzie
    musiał brać dwa odrębne antybiotyki, czy może da się jednak dobrać jeden na te
    dwie bakterie (jaki)? I druga częśc mego pytania: z pewnością także mam te dwie
    bakterie (zwłaszcza, że to już kolejny raz się pojawiły sad ale jeszcze nie
    zrobiłam posiewu - czy mogę brać te same antybiotyki co partner, czy jednak
    poczekać na wynik posiewu (bo może moje bakterie są wrażliwe/oporne na inne
    leki)?
    Będę bardzo zobowiązana za odpowiedź smile Pozdrawiam serdecznie i dziękuję smile
  • 14.05.05, 16:20
    Nie wiem dlaczego nie został wykonany antybiogram dla Staphylococcus. Tak czy
    inaczej zarówno fosfomycyna jak i gentamycyna działa zarówno na Enterococcus (
    co wynika z antybiogramu), jak i na Staphylococcus. Pozostałe dwa na
    Staphylococcus działaja słabiej i czesciej bakterie te wytwarzaja oporność.
    Zatem podanie Gentamycyny ( Monural czyli Fosfamycyna jest troche drogi)
    powinno załatwic sprawę. Jeśli chodzi o Ciebie, to jednak poczekałabym na
    wyniki posiewu i antybiogram, szczególnie, że powinnas byc przeleczona zarowno
    miejscowo jak i ogolnoustrojowo.
  • Gość: magda28 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.05.05, 17:07
    pojawil sie u mnie dzis bardzo silny bol w podbrzuszu, bylo mi az
    slabo.Poczym nastapilo silne krwawienie miesiaczka.Jednak jakies 2 godz
    pozniej przy podcieraniu na papierze zostal bardzo duzy chyba skrzep. Podobne
    do bialka kurzego z krwia.Pierwszy raz mam takie cos czy top mozliwe ze to az
    tak wielki plat zluszczonej skory?Teraz wystepuje dosc spore krwawienie i
    lekko pobolewa brzuch.-Czy powinnam sie martwic.
    Dodam ze wczesniej Chcialm aby moj okres nieco sie opoznil i udalam sie do
    lekarza po tabletki. Normalnie ok 28.04 powinnam dostac miesiaczke a dwa dni
    wczesniej zarzylam tabletki anty. Od niedziele 1 maja pojawilo sie male
    plamienie i tak jest do dzis tylko ze wczoraj odstawilam te tabletki. W
    sobote 7 maja wspolzylismy czy jest mozliwe by tabletki nie zadzialaly?
    Slyszalam ze biorac pierwsze opakowanie nie ma takiej pewnosci.Zakladajac
    oczywisic eze ten okres przyszedl by po 24 25 dniach jak zawsze toi w sobote
    zaczely sie dni plode.
  • 14.05.05, 17:48
    Podejrzewam, ze doszło do zluszczenia endometrium, co przez tych kilka dni
    hamowane było hormonami. Dziwie sie ze lekarz nie uprzedził Cie , ze jesli sie
    ingeruje w gospodarke hormonalna porganizmu mozna sie później spodziewać
    różnych jego reakcji.
  • Gość: magda28 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.05.05, 21:21
    bralam juz kiedys tabletki ale to zdarzylo sie pierwszy raz dlatego bylam
    przerazona.Balam sie najpierw ze moglam zajsc w ciaze po sobotnim wspolzyciu no
    i dzis ta wydzielina. Nie mam sie wiec czego obawiac to jest normalna
    miesiaczka? Zeszlego roku mialam przepisana diane niestety skutki byly takie ze
    przez 2 tygonie mialam silne bole jajnikow i lekkie krwawienia czy to znaczy ze
    nie moge przyjmowac tabletek, jesli moge to kiedy teraz przyjadz nastepna
    tabletke i czy bedzie skuteczna?
  • Gość: Joanna IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 14.05.05, 18:04
    dziękuję za odpowiedź smile ale jeszcze pewna sprawa: jeśli najlepsza byłaby
    gentamycyna, to jest pewien problem, gdyż z tego, co wiem, nie występuje ona w
    formie dosutnej (są maści, koraliki itp), a taka byłaby jednak chyba
    najlepsza...Poza tym czy 'metycylinowrażliwy' w przypadku gronkowca nie
    wskazuje na jakąś konkretną grupę leków (ja osobiście nie znam żadnych z grupy
    metacylin, to chyba leki starszej generacji...)? Będę wdzięczna, jeżeli i na te
    moje wątpliwości zechce Pani odpowiedzieć smile Pozdrawiam serdecznie
  • 14.05.05, 19:54
    Ja tam bym chłopa nie załowała tak bardzo, niech bierze zastrzyki, a co, rodzić
    nie będzie to niech sie pomeczy chociaż taksmile)))
    A tak poważnie rzeczywiście gentamycyny w formie doustnej nie ma. Monural za to
    ( sprawdziłam) nie jest jednak tak strasznie drogi i jest jedynie w formie
    doustnej. Gdyby u Ciebie stwierdzono te samą wrażliwość z niego da sie zrobić
    gałki ( z gentamycyny nie.)
    Nie ma czegos takiego jak antybiotyki-metycyliny. Metycylinaza to enzym który
    zawieraja niektóre bakterie, słuzacy do rozkładu antybiotyków właśnie.
    Metycylinowrażliwy drobnoustrój to taki, który tego enzymu szczęsliwie nie ma,
    a więc mozna go zniszczyć wiekszą ilościa antybiotyków.
  • 14.05.05, 17:15
    Dzisiaj kończę 12tc a wczoraj na ustach wyskoczyła mi ogromna opryszczka. Już
    dawno nie miałam, ale teraz się martwie czy może stwarzać jakieś zagrożenie dla
    mojego dziecka.
    Jakie specyfiki mogę stosować by się jej pozbyć?
    Dziękuję.
    --
    Kruszynka w drodzesmile
  • 14.05.05, 17:50
    Masc cynkowa, witamina B6. Możesz też Zovirax jednak on działa głównie zanim
    opryszczka sie pojawi, więc może lepiej podziałać mniej agresywnie. Dla
    człowieczka juz nie powinno byc niebezpieczne.
  • Gość: Gabi:) IP: *.chello.pl 14.05.05, 18:04
    Jestem 26 tc mam za sobą 2 ciąże ,przy drugiej pojawiły mi się na wardze srowej
    żylaki teraz bardzo sie boje aby się nie pojawiły ponownie.Bardzo się
    oszczędzam i starm się za wiele nie stać.Co mam zrobić i jak im zapobiec aby
    się nie pojawiły???
  • 14.05.05, 19:02
    Możesz zapobiegawczo wziąć leki, jednak nie ma gwarancji, ze sytuacja sie nie
    powtórzy. W obrębie miednicy mniejszej wskutek ucisku macicy wytwarza sie
    zastój zylny, którego wyrazem moga byc własnie zylaki kończyn dolnych , sromu,
    pochwy, hemoroidy. Można starać sie to zminimalizować, jednak czesto nasze
    starania niewiele wnosza do sprawy. Porozmawiaj z lekarzem o takich lekach.
    Dodatkowo mozesz nosic rajstopy p/zylakowe. Poprawiaja one krążenie w obrębie
    kończyn dolnych, wiec moga takze pośrednio zapobiegać pojawianiu sie żylaków w
    innych miejscach.
  • 14.05.05, 18:31
    Dzień dobry Pani Doktor.Mam problem. mam 27 lat , 5 maja miałam dostać
    miesiączkę, do dzisiaj jej nie ma. mam pewne objawy ciąży choć nie wiem czy nie
    urojone,(parcie na pęcherz, boli mnie brzuch odczasu do czasu, piersi mnie
    kłują,kwaśność w ustach, bół w okolicy lędźwiowej kręgosłupa, z pochwy trochę
    białej wydzieliny), bo bardzo się tym przejmuję nie planowałam więcej dzieci (
    mam dwoje dorosłych 17 i 19 lat).od 17 lat uprawiam seks , stosunki przerywane.
    wykonałam już 3 testy ciążowe, różne 11, 12 maja po południu i dziś rano Quik
    viu- wynik ujemny. Czy to może być ciąża, czy może jakieś zaburzenia
    hormonalne. dodam że 2 miesiące temu dostałam okres na 16 dzień , następny
    przedłużył mi się o 3 dni( na 28 dzień ponieważ moje cykle wynoszą 25 dni). Czy
    to mogą być objawy przekwitania.
  • 14.05.05, 19:43
    A jak to zrobiłaś z tymi dziećmi i seksem od 10 roku zycia??? Przepraszam, to
    nie moja sprawa, jednak rzadko sie zdarzaja takie przypadki... Podobnie rzadko
    kobiety przekwitaja w wieku 27 lat... Nie bardzo wiem co o tym myśleć.
  • 14.05.05, 20:32
    JASNE MASZ RACJĘ TO PO PROSTU POMYŁKA, JA MAM 37 A WŁŚCIWIE TO NIEDŁUGO SKOŃCZĘ
    38 LAT
  • 14.05.05, 20:57
    Uff, to znacznie lepiej brzmi jednak. Szczerze mówiąc najmlodsza rodzaca jaka
    widziałam miała niespełna 14 lat, ale 10 lekko mnie przygniotłosmile)
    Oczywiście, że możesz mieć zespół przedwczesnego wygasania czynności jajników,
    jednak to rzadkie i niesądze. Do menopauzy masz jeszcze lekko liczac 10 lat,
    więc chyba sa to po prostu przejsciowe zaburzenia hormonalne, którym jednak
    warto sie przyjrzeć. Proponuje żebyś zrobiła bhCG w surowicy ( bardziej
    dokładne niż test z moczu) oraz jeśli wyjdzie ujemny usg z oceną endometrium,
    żeby nie dawać Ci leków na wywołanie miesiączki w slepo. Z wynikami idź do
    ginekologa.
  • Gość: gosia IP: *.chello.pl 14.05.05, 19:36
    dzien dobry, mam pytanie,
    z różnych względów postanowiłam odstawić pigułki antykoncepcyjne, czy musze to
    zrobic po skończonym opakowaniu czy moge w trakcie opakowania (naprawde zle sie
    czuje)?
    jakie mogą być negatywne konsekwencje tego drugiego?
    bede bardzo wdzieczna za odpowiedz!!
  • 14.05.05, 19:47
    Jesli chcesz zachować efekt antykoncepcyjny 7 dni po odstawieniu musisz wziąc
    conajmniej 16 tabletek. Jeśli Ci na tym nie zależy możesz przerwać w każdej
    chwili. Po 16 tabletkach krwawienie powinno wystapic po 3-4 dniach od
    odstawienia. Jeżeli przyjmiesz mniej, Twój cykl moze ulec zaburzeniu
  • Gość: gosia IP: *.chello.pl 14.05.05, 19:56
    serdecznie dziekuje!
    czy te zaburzenia mogą wplynac na dalsze cykle i w konsekwencji na moje zdrowie,
    czy bedzie to tylko jednorazowe?
    i jeszcze jedno pytanie - ile dni powinno uplynac od ostatniego stosunku aby nie
    bylo nebezpieczenstwa zajscia w ciaze?
  • 14.05.05, 20:51
    Zaburzenia powinny być przejsciowe, chociaż nie wiem jak dlugo przyjmowałaś
    leki i czemu chcesz je odstawić. Nie rozumiem drugiego pytania.
  • Gość: magda28 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.05.05, 21:32
    bralam juz kiedys tabletki ale to zdarzylo sie pierwszy raz dlatego bylam
    przerazona.Balam sie najpierw ze moglam zajsc w ciaze po sobotnim wspolzyciu no
    i dzis ta wydzielina. Nie mam sie wiec czego obawiac to jest normalna
    miesiaczka? Zeszlego roku mialam przepisana diane niestety skutki byly takie ze
    przez 2 tygonie mialam silne bole jajnikow i lekkie krwawienia czy to znaczy ze
    nie moge przyjmowac tabletek, jesli moge to kiedy teraz przyjadz nastepna
    tabletke i czy bedzie skuteczna?


  • 14.05.05, 21:58
    Szczerze mówiąc nie wiem. Poczekałabym na Twoim miejscu do nastepnej normalnej
    miesiaczki i wówczas w pierwszym jej dniu przyjeła tabletke anty.
  • Gość: magda28 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.05.05, 22:47
    w takim razie ok poczekam i dziekuje bardzo.
  • Gość: ap77 IP: *.idea.pl 15.05.05, 10:48
    Pani Doktor!

    Czy w tarkcie przyjmowania Groprinosinu i globulek z Bactrimem, powinnam
    zaprzestac staran o dziecko? (zalezy mi b.na kazdym cyklu-endometrioza).
    Bactrim biore na pozbycie sie Klebsielli pneum. (dosc obfita). Na ulotce
    Groprinosinujest napisane, ze nie byly prowadzone badania w tym kierunku.
    Dziekuje

    Ania
  • 15.05.05, 15:57
    Przestań je brać, jeśli test wykaże ciążę. to nie są leki które sie kumuluja w
    organizmie, więc nic złego zarodkowi nie zrobią. Możesz je stosować do 15 dnia
    po zapłodnieniu.
  • 15.05.05, 12:38
    Proszę o diagnozę: w 17 dc. pojawiła się u mnie wydzielina koloru beżowego,nic
    mnie nie piecze ani nie swędzi. Czy ma to zwiazek z niedoborem progesteronu? 3
    tygodnie temu miałam laproskopię (jesli ma to znaczenie) i jest to pierwszy
    cykl po laparo.

    Dziękuję z góry za odpowiedź.
  • 15.05.05, 15:58
    Nie stawiam diagnozy wirtualnie. musiałabym to zobaczyć.
  • Gość: marta IP: *.sinus.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.05, 16:58
    Musze sobie przesunac okres chociaz zeby dostac dzien wczesniej. Czy jak wezme 20 tabletek i potem zrobie 7 dniowa przerwe np. w
    czw wezme ostatnia i kolejna zaczne brac w pt, to czy to bedzie mialo jakis wplyw na antykoncepcje? Czy moze lepiej jednak wziazc
    dwa opakowania pod rzad i wtedy zrobic przerwe? Jesli tak to czy nie bede miala po tym jakis problemow ?Czy okres mi sie nie
    rozreguluje przez takie kombinacje?
  • 15.05.05, 19:23
    Bardzo to komplikujesz. Weż dwa opakowania bez przerwy, chyba ze bierzesz
    tabletki trojfazowe - wtedy jest problem.
  • Gość: monika1977 IP: *.stepnica.sdi.tpnet.pl 15.05.05, 17:17
    Witam serdecznie,
    mam dość skomplikowany problem,a właściwie ma go moja mama.Jest po
    mastektomii,przeprowadzonej prawie 3 lata temu,bierze Novadex i podczas
    ostatniego badania okazało się,że ma endometriozę.Lekarz zasugerował prosty
    zabieg-łyżeczkowanie,jednakże z zastrzeżeniem,że endometrioza będzie się
    odnawiać i ten zabieg tez trzeba będzie powtarzac co jakiś czas.Mama poszła też
    do drugiego lekarza po inną opinię i usłyszała,że skoro i tak nie
    miesiączkuje,dzieci mieć już nie bedzie,to lepiej położyć się do szpitala na
    kilka dni i poddać sie operacji wycięcia całej macicy.To dwie,dość skrajne
    opinie o leczeniu i mama jest lekko skołowana.Może pani coś może poradzić,lub
    opowiedziec się za którymś sposobem leczenia?Bardzo proszę o odpowiedź,
    Pozdrowienia,
    Monika z mamą
  • 15.05.05, 19:26
    Nie badałam Mamy, więc trudno mi coś powiedzieć na temat wyższosci leczenia
    zachowawczego nad operacyjnym w jej przypadku. Nie bardzo tylko rozumiem
    diagnoze. Endometriozy nie leczy sie ani nie diagnozuje po przez zabieg
    łyzeczkowania, wiec nie bardzo wiem o co chodzi.
    Dla Mamy na pewno bezpieczniej byłoby macicy nie mieć, ale to nie z powodu
    nawracania endometriozy
  • Gość: ap77 IP: *.idea.pl 15.05.05, 20:16
    Pani Doktor-Nasza skarbnico wiedzysmile

    Mam pytanie odnosnie prolaktyny i plodnosci. Moj ostatni wynik to 25 (przy
    normie do 25 ), przeczytalam gdzies ze to postac lagodnej hiperprolaktynemi
    (zwl. ze po tescie mam 15 razy przekroczony wynik). Dodam, ze nie mam zadnych
    objawow hiperprolaktynemii, miesiaczkuje normalnie, moze jestem ciut za
    nerwowa. Czy wg. Pani powinnam to leczyc? Czytalam, ze leczyc powinno sie
    chorobe a nie wynik, ale z drugiej strony kobietki na forum "nieplodnosc"
    pisza, ze nawet z malo zawyzona prl. nie da rady zajsc w ciaze. Co robic? Moze
    zaczac przyjmowac Castagnus? Jakie jast Pani zdanie na temat tego ziolowego
    leku?

    Ania
  • 16.05.05, 13:20
    Po trzeba potraktowac całościowo, a nie wyrywkowo. po pierwsze po co chcesz
    leczyć hyperprolaktynemię ( zakładając że jest to jej postać czynnościowa)?.
    Czy w chwili obecnej starasz sie o dziecko? Czy masz cykle owulacyjne? Jaki
    jest poziom progesteronu w II fazie cyklu?
  • Gość: ap77 IP: *.idea.pl 16.05.05, 17:06
    Tak, staram sie o dziecko, cykle mam regulare, ale czy owuluje nie wiem?
    Dopiero w czwartek pierwszy raz ide na usg (monitoring). Progestren odobno w
    porzadku. Czyli objawow zadnych nie mam.
  • 16.05.05, 19:02
    Więc trzeba sprawdzić jak wygląda owulacja, czy pekaja pecherzyki. Co nagle to
    po diable, tak mówia. Poczekaj chwilę i zaufaj swojemu lekarzowi. On Cie
    prowadzi i jesli bedzie taka konieczność na pewno włączy odpowiednie leczenie
    względem obnizenia poziomu prolaktyny.
  • Gość: monika1977 IP: *.stepnica.sdi.tpnet.pl 16.05.05, 09:45
    Bardzo dziękuję za odpowiedź,chcę też wyjasnić,że endometriozę stwierdzono u
    mamy w badaniu USG,które ma przeprowadzane dość często w związku z tym,że
    jest "nosicielką" zmutowanego genu CHK2 i potrzebne są częste profilkatyczne
    badania USG,nie tylko narządów rodnych i drugiej piersi.Endometrioza,wg
    ostatniego badania ma 16 mm grubości,pani onkolog stwierdziła,że może to
    reakcja organizmu na Novadex i zmiany menopauzalne.
    Mam dwa pytania:jakie są sposoby leczenia endometriozy?i dlaczego,Pani
    zdaniem,bezpieczniej dla mamy byłoby usunąć macicę?
    A jeśli chodzi o łyżeczkowanie,to może mama coś źle zrozumiała i chodzi tu o
    inny zabieg,do niego podobny.
    Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź,
    miłego dnia,
    Monika z coraz bardziej zdenerwowaną mamą.
  • 16.05.05, 13:24
    Nadal twierdzę, ze Mama nie ma zdiagnozowanej endometriozy. Może mieć zmiany w
    endometrium zwiazane z przyjmowaniem Nolvadexu - to i owszem, ale nie maja
    takie zmiany nic wspólnego z endometriozą. Jak juz dojdziemy do porozumienia w
    tej sprawie to wówczas moge napisać co z leczeniem.
  • Gość: monika1977 IP: *.stepnica.sdi.tpnet.pl 17.05.05, 20:00
    Witam,
    dziękuję za odzew na moje posty.Poprosiłam mamę,żeby pokazała mi ostatnie
    wyniki z badania USG,jest na nim wyraźnie napisane "Hypertrophia endometrii",a
    dalej "endometrium 19 mm z przestrzenią płynową do 11 mm".Wśród dokumentów jest
    tez wypis ze szpitala z lipca 2004 r.z rozpoznaniem "hypertophia endometrii" i
    leczeniem "abrasio cavi uteri"(łyżeczkowanie?).Więc to ostatnie badanie USG
    oznacza chyba endometriozę.Więc jakie leczenie jest "lepsze" w przypadku
    kobiety po mastektomii?I dlaczego twierdzi Pani,że w przypadku mojej
    mamy,lepiej jest macicy nie mieć,ze względu na możliwe przerzuty? Z góry
    dziękuję za odpowiedź i serdecznie pozdrawiam.
  • 17.05.05, 22:11
    To jest własnie to o czym mówiłam. Nie wiem skad twierdzenie, ze mama ma
    endometriozę, ale zostawmy już ten temat. W wyniku hist-pat jest
    napisane "przerost endometrium" - brak zwiazku z endometrioza jakiegokolwiek.
    Przerost endometrium jest patologia na podłożu której moze rozwinac sie rak .
    Ponieważ leki które Mama musi brac na stałe sprzyjają tego typu patologii
    lepiej byłoby gdyby poddała sie zabiegowi usunięcia narządu rodnego. Musi to
    przedyskutować ze swoim lekarzem. Wielokrotne lyzeczkowania jamy macicy nie sa
    sposobem leczenia tego typu zmian.
  • Gość: monika1977 IP: *.stepnica.sdi.tpnet.pl 18.05.05, 09:12
    Bardzo dziękuję za pomoc,choć perspektywa kolejnej operacji i usunięcia
    kolejnego organu to dla mamy bardzo przykre przeżycie.Na pewno jeszcze będzie o
    tym rozmawiać z lekarzem,który ją prowadzi,ale chyba nie ma co odwlekać tego,
    co raczej nieuniknione.Jeszcze raz dziękuję w imieniu mamy i własnym.
  • Gość: magda IP: *.e-net.pl 15.05.05, 20:15
    Pani Doktor!

    jestem młodą kobietą, mam lat 21,nie rodziłam. Moja Pani ginekolog stwierdziła
    u mnie jakieś pół roku temu niewielką- jak określiła, nadżerkę. przypisała mi
    globulki, po których przyszłam na kontrolę, gdzie okazało się, że nadżerka
    zmniejszyła się tylko nieznacznie.Na kolejnych wizytach zostały mi przypisane
    kolejne globulki,które dały taki rezultat jak poprzednie. W sumie "zużyłam" 3
    opakowania różnych. Na ostatniej wizycie pani ginekolog zaproponowała usunięcie
    tej nadżerki- jak poleca, raz i będzie spokój. Miałabym ją usunąć laserem.
    Teraz,kiedy jestem tuż przed zabiegiem zaczynam się wahać, czy w moim
    przypadku to naprawdę lepsze wyjście. Oczywiście chciałabym mieć spokój z
    upławami i 'stanem zapalnym', lecz nie wiem czy naprawdę warto,czy ograniczyć
    się jednak lepiej do kolejnych globulek.
    Jeśli chodzi o cytologię, mam 2gą grupę.
    bardzo proszę o radę, będę bardzo wdzięczna.
  • 16.05.05, 13:17
    Ja nie jestem zwolenniczka zachowawczego leczenia nadżerek ( globulkami).
    Laseroterapia jest najmniej inwazyjna metoda leczenia u nieródek, więc jak
    najbardziej korzystna dla Ciebie.
  • 16.05.05, 06:19
    w wymazie z pochwy wyszedł mi staphylococcus epidermidis i candida spp.Jak
    leczyć candida spp czy wystarczą zwykłe środki p\grzybicze, teraz stoduję gyno-
    femidazol.Chciałabym się tego pozbyć ponieważ za niedługi czas planuję
    inseminację i obawiam się że grzyby mogłyby stanowiś przeszkodę Bardzo proszę o
    odpowiedź i pozdrawiam z samego rana.
  • 16.05.05, 13:21
    Wystarczą. Po leczeniu przyjmuj Lactovaginal, a później wykonaj zwykły rozmaz
    mikroboilogiczny - bez posiewu. Jeśli będzie ok (I lub II) to daj sobie spokój
    z dalszym leczeniem i diagnostyką.
  • Gość: kundka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 19:38
    dziękuję za odpowiedź i proszę bardzo mi jeszcze odpowiedzieć na pytanie czy
    mogę stosować gyno-femidazol w czasie miesiączkia jeśli nie to jaki inny lek p-
    grzybiczy mogę stosować podczas @
  • 16.05.05, 19:40
    Raczej takie leczenie będzie mało skuteczne. Jeśli jest konieczność leczenia
    grzybicy w trakcie miesiączki to z reguły stosuje sie leki doustne.
  • Gość: kundka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 21:10
    więc jakie leczenie doustne zaproponowałaby mi Pani, zakładając że będę
    przygotowywana do iui,
    mam jeszcze jedno pytanie odnośnie candida spp.: czy są groźniejsze od
    albicans?
  • 16.05.05, 21:52
    candida spp określa również Candida albicans. Ja wirtualnie nie moge proponować
    leków bo za mało mam o Tobie danych i nie wiem który byłby dla Ciebie
    najlepszy. Spytaj swojego lekarza.
  • Gość: kundka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 22:30
    ok. bardzo dziękuję za odpowiedzi
  • Gość: kundka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 11:35
    Mam kolejny problem: tuż przt wejściu do pochwy i na kroczu zrobiły mi się małe
    nadżerki( bardzo piekące zwłaszcza w czasie sikania)
    czy to może być wynik infekcji grzybiczej czy jakie inne licho, boję się żeby
    to nie była jakaś opryszczka, chociaż nie wiem skąd.
  • 17.05.05, 15:45
    Niestety najbardziej wyglada to na opryszczke. Pokaz to lekarzowi koniecznie.
  • 16.05.05, 09:59
    A ja mam pytanie takie jeśli można.
    NalepiŁam sobie w sobotę trzeci plaster Evra, a od poniedziałku czyli jakiś
    trzeci dzień po przyklejeniu drugiego krwawię. Nie jest to takie slabiutkie
    krwawienie tylko prawie jak okres. No może 4-ty dzień okresu (miesiączki mam
    obfite, trwające 7 dni czasem nawet 8). Rozumie że można podkrwawiac ale czy
    tak będzie w każdym cyklu? Mam w nosie nosic podpaski caly miesiąc a na męża
    wieczorem patrzeć jak na wilka. I jeszcze drugie pytanie: czy wkladka
    hormonalna dziala na takiej samej zasadzie jak tabletki hormonalne czy wlaśnie
    plaster. Chodzi mi o to czy będa takie same objawy "uboczne" czyli np. wilczy
    apetyt, podkrwawianie, brak zupełny ochoty na seks? lekarz namawia mnie na
    Mirene ale ja nie chce mieć takich objawów. Mialam już wkladkę miedzianą czulam
    się super tylko niestety po roku czasu mi sie wysunęŁa. Po jakim czasie można
    zaŁożyć następną. Jeśli można prosze o odpowiedź na forum lub na apja@gazeta.pl
    Dziękuje serdecznie.
  • Gość: Ewa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 16:38


    czasmi za banalnymi pytaniami stoi mnóstwo obaw i zaciekawienia, totez
    prosze o odpowiedź mimo ze bytania mogą wydawac sie śmieszne, ale na tak
    sformułowane nie znajduej odpoweidzi w lit. Zatem :
    od zaistniałego stosunku do momentu zapołodnienia - jaki czas upływa?
    czy zagnieżdzenie mozę objawiać sie plamieniami (jakimi) a
    przedwszystkim kied nalezałó by sie tego spodziewać ?
    B.prosze o dopwiedź
  • 16.05.05, 18:59
    Czas jaki upływa od stosunku do zapłodnienia mozna podac jedynie w
    przybliżeniu, ponieważ nie wiadomo kiedy dochodzi do owulacji. Zagnieżdzenie
    może objawiać sie jednodniowym plamieniem, czasem nawet z towarzyszącymi bólami
    w podbrzuszu. Zaplodniona komórka jajowa zagnieżdza sie ok. 6 dni po owulacji
    czyli w cyklu 28 dniowym, gdzie owulacja jest 14 dnia około 20 dnia.
  • Gość: Viki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 19:40
    Pani Doktor. Lekarz stwierdził u mnie niewielką nadżerkę i przepisał Gynalgin.
    Nie zdążyłam zastosować leczenia (miesiączka) jak musiałam iść do ginekologa
    ponownie, tym razem trafiłam do innego. Drugi lekarz stwierdził że mam grzybicę
    (to niestety częsta u mnie przypadłość), o nadżerce nie wspominał, przepisał
    Mycosyst doustnie i Nystatynę. Czy mogę brać te wszystkie leki jednocześnie?
    Gymalgin jest chyba lekiem przeciwbakteryjnym (?), a reszta to leki
    przeciwgrzybicze. Czy te leki przeciwgrzybicze nie pogorszą ewentualnej
    nadżerki (jeżeli faktycznie ją mam)
  • 16.05.05, 21:05
    Mozesz brać Gynalgin i Nystatynę dopochwowo, a Mycosyst doustnie. Później
    koniecznie Lactovaginal i Trilac.Nadżerka sie pewnie nie zaleczy, ale nic jej
    to leczenie nie zaszkodzi.
  • Gość: Viki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 21:19
    Dziękuję bardzo. Mam jeszcze jedno pytanie, jeśli można. Czy pojawienie się
    nadżerki może byc spowodowane nawracającymi infekcjami grzybiczymi?
  • 16.05.05, 21:53
    Nie, ale może im sprzyjać. Natomiast na powstanie nadżerki moga wpływac
    infekcje bakteryjne i wirusowe np. HPV

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka