ginekolog-położnik (witam ponownie) Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Gość: hejjkum IP: *.c3-0.bth-ubr2.lnh-bth.md.cable.rcn.com 23.09.05, 20:27
    ehhhhh z Wami lekarzami to tak zawsze - ciezko cos wyciagnac smile Chcialabym
    wiedziec poprostu co moze lub co sie dzieje z tym moim cialem i czy ono da rade
    pociagnac i mnie i Fasolke smile i czego mam pilnowac i o co domagac sie lub
    prosic tutaj lekarzy( bo Oni sami z siebie zalecaja tylko zeby nie chodzic na
    silownie, to tyle z rad na temat badan i postepowania pacjenta ). To niech Pani
    chociaz powie czy tym Duphastonem mozna to hcg nadgonic? smile (W kazdym razie
    krwawienie jest na tym samym poziomie. Nie jest to plamienie, ale tez nie
    ciezkie krwawienia - poprostu sam poczatek miesiaczki - cos takiego).
    Tak powaznie, to jest Pani niesamowita. Tempo reakcji i Pani zaangazowanie jest
    niezwykle. Pani tez ma swoje dziecko i rodzine i tez musi im Pani posiecic czas
    plus praca zawodowa i jeszcze Forum, ktore tez "kradnie" czas. Bardzo Pani
    dziekuje za trzymanie kciukow i szybka odpowiedz. Calusy dla Pani i zycze
    zdrowia dlacalej Pani rodzinki.
  • Witam serdecznie i bardzo dziękuję za odpowiedź dotyczącą tego czy robić
    badania IgG w przerwie leczenia antybiotykiem Rovamycine. Oczywiście wykonam to
    badanie smile Moja gina powiedziała, że jeżeli będą dobre wyniki to po całkowitym
    leczeniu tzn. II turze Rova nie będę musiała wykonywać ponownie IgG. No i
    dopiero po przyjściu do domu uświadomiłam sobie, ze może mogłabym rozpocząć
    prędzej starania o bobo. Jednak jest małe "ale" przez 2 miesiace brałam pigułki
    anty - Harmonet. (przed leczeniem pigułek nie brałam przez 8 m-cy) Czy w
    związku z tym będę musiała po odstawieniu tabletek przeczekać jeden cykl, czy
    mogłabym już rozpocząć starania w pierwszym cyklu po odstawieniu tabletek.
    Przed leczeniem badałam swoje cykle i były ok. Tempka tak jak trzeba i śluz też
    więc...może. Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie
  • Gość: Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 08:11
    Witam.Mam kilka pytan odnosnie tabl.antykoncepcyjnych. Biore diane od stycznia
    zaczelam ja brac z powodu problemow zwiazanych z cera i przetluszczajacymi sie
    wlosami.Poniewaz ginekolog powiedzial ze diane to takze tabl.anty tutaj moje
    pytania
    1. jak dziala tak tabletka ze zapobiega zajsciu w ciaze.
    2.Czytalam ze wzskaznik Perla dla tabl.Anty to 0,1-0,5 wiec jakie moga byc
    przyczyny zajscia w ciaze przy braniu tabletek.
    I jeszcze ostatnie moje pytanie. Zmieniam diane na Hormonet i czy bede juz w I
    opakowaniu zabezpieczona?
    I jeszcze jedno pytanie: czy bez obaw mozna wspolzyc bez dodatkowego
    zabezpieczenia biorac diane lub inne tabl.anty wraz z wytryskiem w srodku
    pochwy.
    Duzo tych pytan ale bede bardzo wdzieczna za odpowiedzi
  • Gość: antosia IP: 62.233.185.* 24.09.05, 08:34
    Droga Pani Doktor, 4 miesiące temu urodziłam dziecko - rodziłam siłami natury,
    na koniec pękłam w 3 miejscach. Po 6 tyg poszłam na wizytę kontrolną i okazało
    się, że Pani Ginekolog zaszyła mi wejście do pochwy - oczywiście nie całe, ale
    zrobiła sobie taką ósemkę. Po znieczuleniu, mój ginekolog mi to przeciął - po 3
    dniach wszystko sie ładnie zagoiło. Jednak ze współżyciem czekaliśmy jeszcze 2
    tyg - wtedy okazało się, ze stosunek z moim mężem jest prawie niemożliwy.
    Początkowo myśleliśmy, że to wina tego, że byłam na nowo cięta i wstrzymaliśmy
    się jeszcze 1,5 miesiąca. I po kolejnej próbie okazało się, że nadal mnie
    wewnątrz boli. Poszłam do ginekologa i powiedziął mi, że jestem za wąsko zszyta
    i nic się już nie da zrobić. Teraz moje pytanie do Pani: czy rzeczywiście nic
    się już nie da zrobić, czy każda próba współżycia będzie tak bolała? czy może
    można przeprowadzić drobny zabieg hirurgiczny? chyba, że Pani radzi próbować i
    z czasem to sie unormuje?
    pozdrawiam Panią serdecznie
  • Pani doktor mam prośbę o poradę, wczoraj powinnam wziąść pierwsza tabletkę z
    nowego opakowania (już 6) Novonette, niestety z powodu natychmiastowego wyjazdu
    nie wzielam ze sobą tabletek i niestety nie przyjme tabletki również dziś i
    jutro. Dlatego nie wiem jak mam teraz postapić czy zrobić miesięczną przerwę w
    braniu tabletek i zacząć wszystko od poczatku tzn. pierwsza wziąść w pierwszy
    dzień miesiączki, czy pominąc te trzy tabletki i zacząć brać od poniedziałku od
    18. Bardzo dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie
  • Pani doktor mam prośbę o poradę, wczoraj powinnam wziąść pierwsza tabletkę z
    nowego opakowania (już 6) Novonette, niestety z powodu natychmiastowego wyjazdu
    nie wzielam ze sobą tabletek i niestety nie przyjme tabletki również dziś i
    jutro. Dlatego nie wiem jak mam teraz postapić czy zrobić miesięczną przerwę w
    braniu tabletek i zacząć wszystko od poczatku tzn. pierwsza wziąść w pierwszy
    dzień miesiączki, czy pominąc te trzy tabletki i zacząć brać od poniedziałku od
    18. Bardzo dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie
  • Pani doktor mam prośbę o poradę, wczoraj powinnam wziąść pierwszą tabletkę z
    nowego opankowania Novenette (jest to 6 opakowanie) ale niestety z powodu
    wyjazdu zapomnialam wziąść ze soba tabletek, których nie moge również przyjąć
    dziś i jutro. Bardzo prosze mi poradzić co mam w tej sutyacji zrobić: czy
    miesiąc przerwy czy w poniedziałek wziąść tabletkę i skończyc na 18? Bardzo
    dziękuje za odpowiedź.Pozdrawiam serdecznie
  • Gość: ELIZA IP: *.chello.pl 24.09.05, 14:44
    Witam Pania Doktor!

    Mam pytanie, podejrzewam u siebie objawy grzybicy (mialam kilka razy grzybice
    pochwy) teraz zauwazylam u siebie cos zupelnie innego, odczuwam ogromne
    swedzenie w okolicach odbytu i w miejscu pomiedzy odbytem a wejsciem do pochwy,
    zaobserwowalam bialawa wydzieline a teraz rowniez uplawy z pochwy. Pytanie do
    kogo sie zglosic? Czy do ginekologa, czy ginekolog pomoze rowniez na takie
    dolegliwosci. Jak sie leczy taka dziwna grzybice i co sie stalo ze zaczela sie
    ona wlasnie w takim miejscu. Dodam ze nie bralam zadnych antybiotyków,
    poprzednia grzybice pochwy mialam wyleczona do konca. Pozdrawiam
    Eliza
  • Gość: Justyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 08:29
    Jestem w 32tc. Od jakiegoś czasu czuję jakby moje dziecko drżało. Nie trwa to
    długo parę sekund ale zaczynam się martwić. Czy to coś niepokojącego, czy
    dziecko może wykonywać takie ruchy?
  • Przy dużym tyłozgięciu macicy ból przy stosunku może pojawić się i dotyczy to
    głębokiej penetracji, najczęsciej w określonych pozycjach. natomiast nie ma
    czegoś takiego jak ból spowodowany nadżerka - ona nie powoduje dolegliwości
    bólowych. Obecnośc nadżerki natomiast może sprzyjać stanom zapalnym pochwy, a
    te pozbawieniu pochwy naturalnej flory bakteryjnej. Takie środowisko pochwy
    może sprzyjac zmianom powodujący dyskomfort w trakcie współżycia. jest to
    jednak inny rodzaj bólu niż spowodowany tyłozgięciem macicy i tych dwóch
    powodów nie należy rozpatrywać wspólnie.
  • Dzięki za słowa uznania, jednak myslę, że są one trochę na wyrost. Ja lubię to
    co robię i tyle. Żadnego czasu mi forum nie kradnie, bo jestem tutaj tylko
    wówczas kiedy moje dzieci ( mam ich trzy sztuki) i reszta rodziny mnie nie
    potrzebują. Ale o to mniejsza.
    Duphaston "nie nadgoni" bhCG ponieważ jest to gestagen czyli pochodna
    progesteronu. Rolą bhCG jest utrzymanie funkcji ciałka żółtego czyli narzadu
    wytwarzającego w ciązy progesteron. Jeśli hCG jest niskie to progesteronu
    wytwarzane jest mniej i trzeba go uzupełniać. Takie jest załozenie podawania w
    ciąży gestagenów. Nie wiem dlaczego krwawisz, jednak na pewno jest to objaw
    mocno niepokojący. Nic więcej nie potrafię Ci powiedzieć, bo nie mam możliwości
    zbadania Cię ani obejrzenia obrazu usg, co w takim przypadku jak Twój mogłoby
    mi nieco rozjaśnić w głowie. W kazdym razie powodzenia.
  • Teoretycznie po odstawieniu tabletek zaleca się przynajmniej 2-3 miesiące bez
    starań, jednak jeśli uda Ci się zajść w ciążę, to pewnie nic się nie stanie.
  • Troche sie dziwię, że biorąc tyle miesięcy Diane nie zainteresowałaś się tym
    wcześniej i nie wypytałaś o to wszystko swojego lekarza. Są to podstawowe
    pytania dotyczące działania tabletek antykoncepcyjnych. Weź do ręki każdą jedną
    broszurke o antykoncepcji a wszystko tam znajdziesz.
  • Witam
    od jakiegos czau odczuwalam klucie w prawym jajniku i bol po prawej stronie
    plecow w okolicy krzyza(miesiaczki mialam regularne choc niestety bolesne sasad((
    bylam u ginekologa 2 tygodnie temu i stwierdzil zapalenie prawego jajnika(oraz
    infekcje pochwy) bralam juz dwa antybiotyki, tabletki dopochwowe i nadal czuje
    klucie w prawym jajnkiku oraz bol plecow po prawej stronie,czy to mozliwe ze
    jednak to nie jest zapalenie jajnika?? czy to moze cos innego??czy mozliwe tez
    ze nie przeszlo mi po 10 dnowej kuracji antybiotykami, jestem juz straszniue
    zmeczona psychicznie i fizycznie tym wszystkim...przeszkadza mi to w codziennym
    funkcjonowaniu... do ginekologa na kontrole ide 4.10 wiec dopiwro za tydzien i
    nie wiem co robic z tym wszytskim czy kiedys mi to przejdzie i czy mozliwe zeby
    jajnik tak dlugo bolalsad(((((((Z gory dziekuje za dopowiedz
  • Gość: Gosc IP: 83.238.172.* 25.09.05, 18:17
    Czy to prawda ze tylko cytologia wykonana metoda szczoteczkowa jest wiarygodna?
  • mam pytanie do pani a minowicie.JakiS czas temu na otoczce sutka pojawły misię
    malusieńkie dziureczki z których wydobywa się biła bardzo gęsta wydzielina są
    to takie bardzo białe w cudzysłowiu glistki jest to 5 dziureczek w jednym
    miejscu .Teraz zauważyłam jedną na drugiej piersi proszę o jakąkolwiek odp na
    łamach forum z góry serdecznie dziękuje.
  • pardą....
  • Moje wyniki to IgM ujemne ale IgG 790.Czy takie wysokie przeciwciała są
    groźne???Staramy się z mężem o dziecko.Pierwsza moja ciąża zakończyła się w
    40tyg porodem wywoływanym bo dziecko nie żyło.Druga ciążę poroniłam w 5
    tyg.Teraz znów poróbujemy ale zastanawiam się czy to mogło mieć wplyw na tamte
    ciąże i czy może na następną.
    A i jeszcze jedno pytanko.Dziś jest 7 dc a jutro mam wizytę u dentysty
    (usunięcie dwóch ósemek).Czy znieczulenie zniknie z mojego organizmu przed
    owulacją?Usuwam je bo w ciąży jest mi niedobrze pzry myciu zębów.Chciałam
    wcześniej ale przełożyli i teraz nie jestem pewna czy mogę.Czy to nie za
    późno?? Czy nie zaszkodzi ciąży w którą mam nadzieję zajść już w tym cyklu??

    Karina
  • Zapomniałam napisać,że awidność cytom wyszła 89%.
    Karina
  • Zapomniałm dodać,że awidność wyszła 89%.

    Karina
  • Na poczatku dziękuję za poradę w sprawie paciorkowca. Skończyliśmy antybiotyk
    doustny i dopochwowy. Ale wczoraj rano córka( 8 lat, bo jej dotyczy problem)
    znowu plamiła krwią! Jaka jest tego przyczyna? Co się dzieje? Leczymy się od
    kilku tygodni. Badania wykazały tylko tego paciorkowca, choć były wykonane po
    podaniu Macmiroru i Pimafukortu. Córka miała straszne, ropne upławy i
    plamienie. Teraz jednak jest bez upławów tylko wczoraj rano krew. Mój ginekolog
    dziecięcy jest na urlopie. Jutro idę do pediatry, ale może Pani Doktor coś
    zasugeruje.
  • mam pytanie chciała bym zrobić sobie test ciązowy tylko nie wiem po jakim
    czasie od stosunku moge go zrobic
    jestem w depresji pomozcie mi bo mam 14 lat sadsadsad
  • Mam pytanie do Pani doktorsmile Czy dzieczynie w wieku 20 lat ginekolog podałby
    leki hormonalne na wywolanie miesiaczki po 40 dniach opoznienia? I czy takie
    leki bierze sie 3 razy po jednej tabletce? Prosze o odpowiedz to dla mnie
    bardzo wazne.
    --
    Shame on You if You fool me once, shame on me if You fool me twice...
  • Czy dzieczynie w wieku 20 lat ginekolog podałby
    leki hormonalne na wywolanie miesiaczki po 40 dniach opoznienia? I czy takie
    leki bierze sie 3 razy po jednej tabletce? Prosze o odpowiedz to dla mnie
    bardzo wazne.

    --
    Shame on You if You fool me once, shame on me if You fool me twice...
  • Witam
    Mam pytanie: byłam w piątek na USG piersi i lekarz powiedział, że mam niewielką
    torbiel w lewej piersi i do tegopowiększony węzeł chłonny z prawej strony,
    napisął węzel podejrzliwy? włóknisty? Zalecił kontrole internistyczną. Prosze
    napisac, czy to coś złego, czy torbiele moga byc niezlośliwe, i co z tym
    węzłem? Jakie badania moż ezlecic internsit ai w jaki sposób moż esprawdzić czy
    to coś złego?
    Prosze o poradę
  • Gość: marzena IP: 62.134.128.* 26.09.05, 11:30
    Pani Doktor,
    3 lata temu wymrozilam nadzerkę i od tamtej pory uplawy ustaly-super ale
    nastąpila straszna suchosć pochwy... Bez kremow nie moge sie obejsc.To jest
    straszne, gdy kocham sie z mezem, podniecam sie, jest czuly i kochany ale NIC
    ze mnei nie idzie wysicnąć. Jak mozna mi pomoć? Jest cos na taką dolegliwość ?
  • Witam, już wcześniej pytałam o męża i zastrzyki gentomycyny, ale za nim zadam
    nurtujące mnie pytanie muszę opisać trochę sutuację. Staram się o drugie
    dziecko, w pierwszą ciążę zaszłam bez problemu i urodziłam normalnie, bez
    problemu. W drugą też zaszłam tak jak sobie planowaliśmy, tylko że na początku
    8 tygodnia poroniłam. Ponieważ wizyta u lekarza prowadzącego miała być w
    czwartek, a poroniłam w środę, to niezdąrzył jej potwierdzić i trudno było
    ustalić przyczyny poronienia. Zmieniłam lekarza (nie wiem do końca czemu), a
    nowy kazał zrobić badania surowicy na obecność autoprzeciwciał przeciwko
    kardiolipinom-elisa (IgG i IgM) - wyszły ok i miałam z mężem dalej się starać.
    Nic nie wychodziło, więc znowu zmieniłam lekarza, który zlecił zrobienie badań
    hormonalnych i pobrał do badania posiew szyjki macicy. Badania hormanalne
    wyszły ok, za to posiew nie. I tak miałam robione już trzy posiewy, przyjmuję
    antybiotyki i nadal utrzymuje się "ureaplasma urealyticum". Proszę mi
    powiedzieć co mam robić, czym to się leczy, bo sił mi już brak. Brałam już
    doksycyklinę, gentomycynę, bo w drugim posiewie pojawiła się "pseudomonas", a w
    trzecim posiewie mam nadal ureaplasmę. I jeszcze następne pytanie: skąd to
    mogłam złapać i czy ta bakteria mogła tak długo się utrzymywać i być
    odpowiedzialna za poronienie, (to już prawie rok minął jak poroniłam).
    Lekarz odkąd miałam robione posiewy (lipec tego roku) - nakazał żeby
    niewspółżyć - i tak też robiłam, ale ile można .... czy możemy kochać się z
    prezerwatywą,.... bo niedługo mi się małżeństwo rozpadnie ;-((( Bardzo proszę o
    odpowiedzi. Pozdrawiam Agnieszka
  • Dzień dobry, nie miesiączkowałam 7 miesięcy(dieta, spadek masy ciała),
    wcześniej też miałam nieregularne miesiączki. Po 7 miesiacach dostałam okres,
    skąpy bardzo, pozniej brałam Luteine 16. - 25. d.c. na wywołanie, okres nie
    pojawił się pomimo Luteiny, o czym to może świadczyć?
  • z dentystą i znieczuleniem nie ma problemu. Wątpliwości związane z cytomegalia
    najlepiej jak najszybciej skonsultuj ze specjalistą chorób zakaźnych.
  • Za mało mam danych i nie wiem o co chodzi w Twoim pytaniu. Na wywołanie
    miesiaczki podaje sie rozne leki w róznych postaciach i dawkach. napisz o jaki
    lek chodzi. Po 40 dniach od początku cyklu miesiączke można wywoływać przy
    ujemnym teście ciążowym oraz badaniu usg z ocena endometrium, która umożliwia
    najlepsze dobranie leku.
  • W trakcie wymrażania może niekiedy dojść do uszkodzenia gruczołów
    wytwarzających śluz. Niewiele z tym da się później zrobic niestety sad(
  • Niestety nic Ci nie powiem. Musisz o tym porozmawiać ze swoim lekarzem. Nie
    możesz postępować wg zdania różnych lekarzy, a trzymaj się jednego, to może cos
    z tego będzie.
  • o niedomodze podwzgórza i/lub przysadki.
  • najlepiej w terminie spodziewanej miesiączki.
  • A jakie inne metody masz na myśli? Metoda szczoteczkowa na pewno jest
    wiarygodna. Ale czy tylko?
  • Proponuje wizyte u onkologa. jesli powie, że to nic możesz byc spokojna.
  • musiałabym to zobaczyć. Kiepska mam wyobraźnię sad(
  • Gość: hejjkum IP: *.c3-0.bth-ubr2.lnh-bth.md.cable.rcn.com 26.09.05, 13:57
    dziekuje jeszcze raz za rozjasnienie mi w glowie.
    od najblizszego czwartku bede miala pomoc do mojej coreczki wiec poleze sobie.
    Krwawienie sie zmniejszylo przy Duphastonie 4x1 i oszczednym trybie zycia, mam
    tylko plamienia. pozdrawiam Pania serdecznie i bardzo sie ciesze, ze robi Pani
    to co lubi. Malo jest ludzi ktorzy chca poswiecac swoj czas dla innych zupelnie
    wolontaryjnie. Bardzo Pani za to dziekuje.
  • Dziękuję za odp. Mam w związku z tym jeszcze jedno pytanie - czy takie
    niedomoagania leczy się jakimiś hormonami, czy można to zostawić, tak jak jest?
  • Gość: gosc IP: 83.238.172.* 26.09.05, 14:25
    patyczek z wata i jeszcze jedna ale umknela mi nazwa.Czy takimi metodami
    cytologia jest niewiarygodna i nie ma co brac jej pod uwage?Pozdrawiam
  • moj ginekolog wykryl u mnie nadzerke ( mam 19 lat) zaproponowal wymrarzanie w
    swoim prywatnym gabinecie za 250 zl. zgodzic sie? slyszalam, ze potem pojawiaja
    sie problemy z ciaza...
  • Gość: A IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 17:07
    Witam.Czy to prawda że tabletki anty można zacząć brać w dowolnym dniu cyklu,
    np w 5?Czy wtedy biorę np. 5 tabletkę 5 dnia, czy 1?Dziekuje z góry za odpowiedź

  • Gość: A IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 17:10
    Witam.Czy to prawda że tabletki antykoncepcyjne można zacząć brać w dowolnym
    dniu cyklu,
    np w 5?Czy wtedy biorę np. 5 tabletkę 5 dnia, czy 1?Dziekuje z góry za odpowiedź

  • --------------------------------------------------------------------------------
    Na początku dziękuję za poradę w sprawie paciorkowca. Skończyliśmy antybiotyk
    doustny i dopochwowy. Ale wczoraj rano córka( 8 lat, bo jej dotyczy problem)
    znowu plamiła krwią! Jaka jest tego przyczyna? Co się dzieje? Leczymy się od
    kilku tygodni. Badania wykazały tylko tego paciorkowca, choć były wykonane po
    podaniu Macmiroru i Pimafukortu. Córka miała straszne, ropne upławy i
    plamienie. Teraz jednak jest bez upławów tylko wczoraj rano krew. Mój ginekolog
    dziecięcy jest na urlopie. Jutro idę do pediatry, ale może Pani Doktor coś
    zasugeruje. Dodam, że dzisiaj nic nie plamiła! Czy to plamienie może być od
    pałeczek dopochwowych z antybiotykiem? Jednak podczas 10 dniowej kuracji
    plamiła bardzo malutko. teraz 2 dni po skończeniu leku, było to spore
    plamienie, ale jednorazowe. Czy mam się czego obawiać? Czy jest może ok?
  • mam anginę i niestety muszę brać antybiotyk, mówiłam lekarzowi że staram się
    zajść w ciążę więc dał mi odpowiedni lek-nazywa się on ospamoks 1000 mg-2 razy
    po jednej tabletce. Moje pytanie czy oby napewno nie zaszkodzi?
    --
    ________
    wrzucam na luzzzzzzz!
  • Przede wszystkim trzeba doprowadzić się do prawidłowej ( należnej ) masy ciała,
    nastepnie oznaczyć poziomy hormonów i leczyc zależnie co chce sie uzyskać (
    regularne cykle, antykoncepcję, ciążę )
  • W porównaniu z "patyczkiem z wata" na pewno metoda szczoteczkowa jest bardziej
    wiarygodna.
  • Wymrażanie to zabiegowa metoda z wyboru dla kobiet które nie rodziły. Pytanie
    tylko czy rzeczywiscie Twoja nadżerka kwalifikuje sie do leczenia zabiegowego.
  • Plamienie czy tez lekkie krwawienie może byc spowodowane podrażnieniem błony
    śluzowej pochwy przez antybiotyk. jednak bez badania nie potrafię powiedzieć
    nic na pewno. Córkę powinien zobaczyć ginekolog. Czy przed rozpoczeciem kuracji
    córka była badana? Czasem takie dolegliwości spowodowane sa na przykład ciałem
    obcym w pochwie (ropne upławy, krwawienia)
  • Nie zaszkodzi.
  • Gość: Anka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 19:39
    Pani doktor mam pytanko.Przez ponad rok nie miałam miesiączki. Lekarz
    powiedział mi, że nie mam się czym przejmować, bo jak będzie trzeba to okres
    sam wróci. Poszłam do innego, który dał mi proverę i estrofem. Teraz mam brać
    Cilast przez 10 dni cyklu. Co Pani o tym sądzi? Cilast nie będzie miał chyba
    działania antykoncepcyjnego jeśli będę go brać tylko przez 10 dni. z góry
    dziękuję i pozdrawiam!
  • Działanie antykoncepcyjne zapewnia przyjącie co najmniej 16 kolejnych tabletek.
    Po 10 dniach takiego działania nie ma. Wydaje mi sie jednak że przed właczeniem
    terapii powinnas wykonac badania hormonalne.
  • Gość: Anka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 19:54
    Robiłam testy na poziom hormonów: tes- 0,53; prl- 10.18; fsh- 4,42; lh- 1.02.
    USG też nie wykazało żadnych zmian.
  • Pani doktor, jak radzić sobie ze stanami zapalnymi pochwy po kuracji antybiotykowej?
    Zamieszczam link do posta, w którym przedstawiłam mój problem:
    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=29564895&a=29564895
    Dziękuję i pozdrawiam oraz gratulacje!
    Vatna
  • Gość: ELZA303 IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.05, 00:00
    PANI DOKTOR MAM 30 LAT CHCIELIBYŚMY MIEĆ JUŻ DZIDZIUSIA ALE....ZGŁOSIŁAM SIĘ DO
    LEKARZA Z CYTOLOGIĄ 3 CIN 1 OKAZAŁO SIĘ ŻE JEST RÓWNIEŻ HPV <<BARDZO
    WYSOKIEGO RYZYKA>> BYŁ ZABIEG ŁYŻECZKOWANIA<ABRAZJA> POTEM 42 GLOBULKI HEVIRANU
    I JEST CYTOLOGIA 2 ALE NADAL STAN ZAPALNY BIORĘ TERAZ ALBOTYL A POTEM
    LACTOVAGINAL .CZY MAJĄC CYTOLOGIĘ 2 , HPV MOGĘ STARAĆ SIĘ O DZIECKO?JAK
    WYLECZYĆ STAN ZAPALNY?W PIERWSZEJ WERSJI LEKARZ CHCIAŁ ROBIĆ KONIZACJĘ ALE
    CYTOLOGIA ULEGŁA POPRAWIE<TROCHĘ>MOŻE WYMRAŻANIE?CO Z TYM HPV ,CZY TO GROŹNE
    DLA MNIE LUB DZIECKA ?A MĘŻA NIE LECZY SIĘ Z TEGO?JAK PANI SĄDZI CZY PO
    ZAKOŃCZENIU KURACJI MOGĘ PRÓBOWAĆ ZAJŚĆ W CIĄŻĘ?
    MOŻE TO TROCHĘ CHAOTYCZNE W RAZIE POTRZEBY PROSZĘ PYTAĆ.POZDRAWIAM.E
  • Tak, była badana przez ginekologa. Nic nie stwierdziła ta pani. Oprócz
    infekcji. Szkoda jednak, że nie zrobiła od razu wymazu, tylko dopiero po
    antybiotyku, gdy wróciły wszystkie objawy + wysypka. Zresztą badanie i wymaz
    pobrała pediatra. Teraz jest już kilka dni po skończeniu leczenia i upławy nie
    wróciły, tylko to jednorazowe lekkie krwawienie. Może nie ma się czym martwić?
    Oczywiście pójdę do ginekologa z nią, ale jest teraz na urlopie.
    Bardzo dziękuję za pomoc!
    Ewa
  • Proszę mi powiedzięc, mam napisane, że węzeł chłonny ze zgrubieniem warstwy
    korowej o wym. ok 5x3 mm - wskazana kontrola usg za ok 1 miesiac, do rozważenia
    BACC. Cot o jest tne BACC?
  • niestety nie otrzymałam odpowiedzi więc ponawiam pytanie.
    Obecnie jestem w 32tc, od jakiegos czasu czuję dziwne ruchy dziecka tak jakby
    się trześło, drżało trwa to parę sekund- sama nie wiem jak to określić.
    Oczywiście odczuwam również normalne ruchy, po tym dreszczyku dziecko porusza
    się dalej normalnie.
    Pytałam swojego lekarza ale nie potrafił mi odpowiedzieć co to jest - rzucil
    jedynie zdawkowo że może to być związane z niedojrzałością układu nerwowego.
    Czy jest to coś niepokojącego, czy jeszcze na tym etapie ciąży może się to
    ustabilizowac - tzn takie ruchy zanikną.Przyznam szczerze ze jestem przerażona!
    samyo wyrażenie - niedojrzałość układu nerwowego- budzi niepokój i już mam
    czarne myślisad.

    --
    Kruszynka w drodzesmile
  • Teraz juz rzeczywiście za późno na profilaktyke. Na przyszłośc wraz z
    antybiotykami musisz przyjmować leki p/grzybicze. Objawy, które opisałas
    występują najcześciej przy grzybicy pochwy. Bez recepty dostaniesz jedynie
    clotrimazol w masci, a to może byc za mało. Nie wiem czy bez wizyty u
    ginekologa się obedzie. Objawy owszem moga ustąpić, ale niedoleczona grzybica
    przejść może w stan przewlekły i przy kazdym spadku odporności będzie wracać.
  • jeżeli masz nadżerke wymrażanie jak najbardziej, jeśli jej nie ma to raczej
    nie. Wykonaj ponownie badanie w kierunku wirusa HPV. Jesli go nie ma problem
    jest wyjaśniony, jesli nadal jest również możesz rozpocząć starania o dziecko.
    stany zapalne trzeba wówczas będzie leczyc w trakcie ciąży.
  • BACC - biopsja aspiracyjna cienkoigłowa
  • Niedojrzałość układu nerwowego u 32 tygodniowego płodu jest norma i nie ma co
    się przerażać. podobnie niedojrzała jest reszta narządów i układów. ciąża
    przecież z jakiegoś powodu trwa u człowieka 40 tygodni a nie 32. kazda kobieta
    w inny sposób opisuje ruchy dziecka, wiec trudno się dziwić , że nie zawsze
    lekarz jest w stanie określić czy jest to norma czy nie ( tez nie wiemsad ).
    jeżeli nic, co można obiektywnie stwierdzić nie budzi zastrzeżeń lekarza, myslę
    że nie masz się czym martwic.
  • można. jest to tzw. metoda quick start. Przyjmujesz w dowolnym dniu cyklu 1
    tabletke z opakowania.
  • A prosze mi powiedziec jeszcze, jakie badania internista może zlecic? Czego on
    właściwie może szukac, jaka choroba może być zwiazana internistycznie? I skąd
    powiększania węzłów chłonnych?
  • Węzły chłonne moga ulegać powiększeniu odczynowo , towarzycząc chorobom
    infekcyjnym i układowym. Internista moze zlecić badania w zależności od wywiadu
    oraz wyniku badania internistycznego
  • PAni doktor w styczniu byłam u lekarza dermatologa i dostałam diagnozę świąd
    krocza.Dostałam leki i ok pomogło.NIestety teraz od około dwoch tygodni znowu
    pojawiło się wielkie swędzenie.Wiem,że musze sie wybrać do ginekologa ,ale
    chciałam jeszcze chwilke poczekać bo staramy sie o dziecko.Czy jest cos czym
    mogę łagodzić objawy,bez szkody dla ewentualnej wczesnej ciązy?
  • Najbardziej istotną sprawą jest wyleczenie przyczyn świądu sromu. Czy lekarz na
    ten temat coś Ci powiedział? Z jakiego powodu jest ten świąd?
  • Gość: A IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 19:02
    Jeszcze małe pytanie:biorę wtedy całe opakowanie 21 tabletek i potem normalnie
    7 dni przerwy?

  • nie .Nie miałam zleconych badań.TYlko krem ,masc i tabletki doustne na 2
    tygodnie.Pani doktor powiedziala,ze jak ktos ma raz to juz bedzie sie
    powtarzalo do konca zyciasad
  • mam takie szybkie pytanie moja mama dostała te tabletki, w ulotce jest napisane
    żeby brać bez przerwy i lekarz też coś o tym wspominał ale pytanie jest takie
    czy wtedy będzie występowała miesiączka? a jeśli tak to w jakim okresie? Mama
    ma 50 lat i chyba wchodzi w okres przekwitania ma kłopoty z miesiączkami tzn.
    nie ma ich miesiącami i wywołuje luteiną. Ma kłopty z sercem, nerkami i ma
    powiększoną wątrobę - czy jest to dobry lek dla niej?
    --
    Pozdro smile
    calineczka
  • Pani dr, czy mozliwe jest ze przeziebienie wydluzylo faze lutealna cyklu,
    trwajaca zawsze max 14 dni. Dzis juz 16 dzien. Czy tak sie poprostu zdarza?
  • Gość: Ania IP: 212.244.37.* 28.09.05, 10:17
    Prosze o interpretacje wyniku badan przeciwcial CMV: IgG 200, IgM ujemne. I o
    zwiazek z planami ciazowymi.

    Dziekuje
  • Tak, jeśli to pierwsza faza cyklu, ponieważ jesli rozpoczniesz opakowanie przed
    miesiączką mogą pojawić się plamienia. Proponuje jednak abyś te watpliwości
    rozstrzygnęła ze swoim lekarzem, który zaproponował taki sposób rozpoczynania
    tabletek.
  • no to chociaż napisz jakie leki przyjmowałaś, bo tak nic nie jestem w stanie
    wymyślić.
  • Jeśli nie masz nic na sumieniu smile to mozna tak przyjąć, jeśli masz zrób test.
  • Miałaś kontakt z wirusem, nie jesteś chora. W ciąży należysz do grupy
    zmniejszonego ryzyka zachorowalności, jednak zachorować mozesz, ponieważ moze
    dojść do reinfekcji. Zdarza się ona jednak rzadziej niż infekcja pierwotna i ma
    słabszy wpływ na dziecko.
  • To jest preparat dla kobiet miesiączkujących i powinno sie go rozpocząć w
    pierwszym dniu cyklu naturalnego lub wywołanego na przykład Luteina. Wówczas
    miesiączki powinny być regularne, choć zdarzać się mogą plamienia
    międzymiesiączkowe. Jeżeli mama choruje na serce, nerki i watrobe - nie wiem co
    to za choroby, jednak wydaje mi sie że może trzeba rozważyć plastry.
  • Gość: Justek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 15:01
    Witam.
    Chciałam się dowiedzieć w którym tygodniu ciąży powinien być wykonany posiew z
    kanału szyjki macicy?
    Słyszałam ze coś pod koniec ciaży, ale czy posiadanie nadżerki nie jest
    wskazaniem do zrobienia wcześniejszego posiewu?
    Dziękuję
  • Gość: anna_deszczowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 18:33
    Pani Doktor...
    bylam dzis u gina i stwierdzil powiekszony lewy jajnik, podejrzewa
    endometrioze, ale ciezko to stwierdzic bo biore pigulki dwuskladnikowe, mowil
    tez cos o torbieli czekoladowej... powiedzial ze mam przyjsc za dwa miesiace i
    wtedy zobaczymy. poza tym nic mnie nie boli, nie mam zadnych innych objawow.
    mam 21 lat, pigulki biore od trzech, wczesniej miewalam bolesne miesiaczki ale
    nikt nigdy nie podejrzewal endomertiozy. co mam o tym myslec? i co robic?
  • Gość: jasia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.05, 20:29
    w czasie miesiączki w krwi pojawiają się duże skrzepy krwi, niektóre z nich mają
    ciemną barwę, czy powinnam się tym niepokoić? do ginekologa chodzę dość
    regularnie ,cytologię mam dobrą, ale o tych skrzepach zapomniałam wspomnieć
    mojemu lekarzowi.
    pozdrawiam
    joanna
  • Gość: ewula IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.05, 20:35
    już ponad rok temu odstawiłam moją córeczkę od piersi, a do tej pory pokarm nie
    zanikł i zastanawiam się czy tak powinno być i czy to ewentualnie nie wpływa na
    owulację, bo od pół roku staramy się o drugie dziecko i na razie się nie udaje
    pozdrawiam
    ewa
  • dzień dobry. Mam taki mały problem. Przez 2,5 roku brałam pigułki
    antykoncepcyjne Microgynon21. Bardzo dobrze się po nich czulam. Do
    czasu. Przez ostatnie pół roku miałam straszne, migrenowe bóle
    głowy, w tych dniach byłam nie do życia. Poszłam do swojego
    ginekologa, ale nic specjalnego mi nie powiedział, tylko, że to
    może być od ciśnienia. Ale mierzyłam ciśnienie w tych dniach i
    było w normie. Wybrałam się wieć do innego ginekologa. Lekarz tez
    jak się dowiedziała, że biorę te pigułki, złapała się za głowe.
    Powiedziała, że jest to dawka dla słonia, a nie dla takiej młodej
    (20 l.) szczupłej osoby jak ja, zwłaszcza, że jeszcze nie
    rodziłam. Od razu kazała mi je odstwić (akurat miałam przyjąc
    ostatnią tabletke), zrobić 2 m-ce przerwy i wtedy przepisze mi
    inne. Czy rzeczywiście Microgynon są silne i czy bóle głowy mogły
    pojawic się po tak długom czasie brania ich? Bardzo się zmartwiłam
    tym, zwłaszcza, że moja babcia (mama taty) zmarła na raka piersi i
    wiem, że ja też mogę być narażona, tym bardziej, że przyjmję
    pigułki. A druga sprawa to to, że bardzo pragnę mieć dziecko,
    oczywiście nie teraz i boję się czy te tabletki nie wpłynęły na
    moją płodność? proszę mi coś poradzić, pomóc. Z góry dziękuję i
    życze miłego dnia. Martyna
  • Curam-tabletki dopochwowe 14 dni,virlix,betnovate c -krem,i jakas masc z
    ateki.W razie nawrotu mialam smarowac betnovate.Teraz moze jestem w 1 miesiacu
    ciazy i nie wiem czy mozan sie tym smarowac.
  • Witaj.Przeczytałam twój list i mnie zainteresował bo miałam taka sama
    sytuację.Na 100% stwierdza Ci endometrioze zaglądając ci do środka.Ja miałam
    wykonana laparoskopię i usuwana torbiel czekoladową no i przy okazji okazało sie
    że mam endometriozę(bardzo duzo informacji na ten temat jest w
    internecie).Usunieto mi częśc zrostów wokół jajników i miałam zalecona kuracje
    przez pół roku lekiem DANAZOL.>Świństwo okropne ale mi pomogło.Po pół roku
    wykonano kolejna laparoskopie i było troche lepiej.Mój lekarz stwierdził ze
    najlepsza terapia dla mnie będzie zajście w ciążę.Miałam wtedy 29 lat i 1
    dziecko.Posłuchałam go i faktycznie.Teraz mam spokój.Ale wiem że musze sie
    regularnie zjawiac u gińcia Pozdrawiam i wierze że będzie wszystko ok.
  • Staram się o dziecko i nie wiem czy można stosować płyny do płukania po myciu
    zębów.Nie wiem czy nie zawierają czegoś szkodliwego dla ciąży.Na opakowaniu nic
    nie piszą na ten temat.

    Karina
  • Pani Doktor
    Jestem bardzo zrozpaczona bo od trzech miesięcy walczę z nawracającą grzybicą
    pochwy. W lipcu (będąc w 1 miesiącu ciąży i o tym jeszcze nie wiedząc) lekarka
    przepisała mi czopki Gyno- femidazol-nie pomogły. Po dwóch tygodniach jak
    dowiedziałam się, że jestem w ciąży - lakarka przepisałan nystatynę i nic.
    Poroniłam w 9tc, ciąża obumarła (sierpień), nie wiem dlaczego.W szpitalu po
    zabiegu lekarze przepisali mi antybiotyk doustnie na grzybicę (miałam go brać
    1,7 i 14 dnia, nie pamiętam nzawy, brałam też do niego osłonkę)Po tym jeszcze
    zrobiło się gorzej. Poszłam do lekarza prywatnie- przepisał Macmiror complex
    twierdząc, że oprócz grzyba mam też infekcję bakteryjną. Nie pomogło. Poszłam
    do innego lekarza (mojego ginekologa państwowo). Stwierdziła, że Macmiror nie
    pomoże, bo mam drożdzycę.Przepisała Pimafucin. I nadal nie ma efektów. Kolejna
    próba to czopki dopochwowe propolisowe. Sama je kupiłam, bo miałam już dosyć
    maratonu leków na receptę, które nie pomagały.Przemywałam też zmienione
    chorobowo miejsca wodą z czosnkiem. Nie pomogło. Poszłam na następną wizytę.
    Lekarka przepisała Gynoxin i nadal walczę. Już nie mam sił, nie wiem czemu nic
    nie pomaga. Między czopkami biorę lactovaginal, przemywałam też miejsca
    kefirem, robiłam nasiadówki z Vagosanu. Mąż dostał dwa razy Orungal, nie
    współżyjemy jeszcze po zabiegu z powodu tej grzybicy.
    Bardzo prosze o radę co mam już robić.
    Z góry dziękuję
    kowali
    kowali@gazeta.pl
  • Gość: as IP: *.mikolow.net 29.09.05, 18:18
    Witamsmile) jestem w ciąży i mam okropne mdłości i często wymiotuję co mi bardzo
    utrudnia dojazd do pracy i samą pracę. Słyszałąm , ze wiele kobiet stosuje w
    tym czasie Diphergan i torecan. Czy są one dozwolone w ciąży? Z góry dziękuję
    za odpowiedźsmile
  • Witam
    mam pytanie , za 3 tyg zaczynamy z mężęm starac sie o dzidzię ,a teraz tak
    głośno o szczepieniu na grype ,czy można zaszczepioć się przed ciążą i czy
    trzeba odczekać jakiś czas.Ja już nie pracuję ,nie mam dużego kontaktu z
    ludzmi tak więc nie wiem czy jest sens się szczepić ,ale mój mąż ma bardzo duży
    kontakt z ludzmi w pracy i boję się że on może sie zarazić .Czy ta szczepionka
    nie wpłynie żle na nasienie mojego męża i na przyszłą dzidzię .pozdrawiam .
  • Witam serdecznie Pani doktor. Jestem w ciązy, ropocząl się 4 miesiąc i mam
    problem z toksoplazmozą. Zrobiłam już wiele badań i mam dwie rózne opinie. Moje
    wyniki w skrócie : Igg 62,2 IU/ml IgM 0,19 S/co (negatywny <= 0,9), następnie
    wykonałam awidnośc i wyszło : poziom przeciwciał IgG 38UL/ml i wynik awidność
    0,285 ( 0,200 - 0,300 graniczna awidność, >=0,300 wysoka), następnie robiłam
    badanie PCR które wykazało obecnośc DNA pochądzącego z Toxoplasma gondii w
    mojej krwi, i w odstepie 4 tygodni od ostatnich przeciwciał wykonałam jeszcze
    raz IgG 60,30 Iu/ml i IgM 0,33 S/Co. Ginekolog juz mi przepisała rovamycyne do
    końca ciazy co 8 godzin i skierowała na amniopunkcje płynu owodniowego (czym
    jestem przerażona), zaś wiem od lekarza od chorób zakaźnych iż choroba jest
    świeża ale nastąpiła przed ciążą i sa wytworzone przeciwciała. To że jest
    obecnośc genów toxo - to ma na to wpływ tzw. pamiec immunologiczna organizmu i
    że on wstrzymał by sie z lekami i wykonał za 3 tygodnie jeszcze raz
    przeciwciała, gdyz jedyne co go trochę zmartwiło to że IgM nieznacznie wzrosło -
    ale mogło to być spowodowane niedawnym przeziębieniem jakie przeszłam. Prosze
    o Pani opinie - bo nie wiem co robić, czy brac te leki czy może warto poczekac
    na kolejne wyniki. Czy kolejne 3 tygodnie (bez leku) nie wpłyną jakoś
    negatywnie na płód ?
  • Gość: eliza IP: 87.207.235.* 02.10.05, 18:49
    Witam Pania Doktor!

    Mam pytanie, podejrzewam u siebie objawy grzybicy (mialam kilka razy grzybice
    pochwy) teraz zauwazylam u siebie cos zupelnie innego, odczuwam ogromne
    swedzenie w okolicach odbytu i w miejscu pomiedzy odbytem a wejsciem do pochwy,
    zaobserwowalam bialawa wydzieline a teraz rowniez uplawy z pochwy. Pytanie do
    kogo sie zglosic? Czy do ginekologa, czy ginekolog pomoze rowniez na takie
    dolegliwosci. Jak sie leczy taka dziwna grzybice i co sie stalo ze zaczela sie
    ona wlasnie w takim miejscu. Dodam ze nie bralam zadnych antybiotyków,
    poprzednia grzybice pochwy mialam wyleczona do konca. Pozdrawiam
    Eliza
  • Pani doktor,
    Mam taki problem: między okresami mam 5-dniowe krwawienia. występują one od
    od ok. 13ego dnia cyklu. Cykle mam bardzo nieregularne. Byłam u lekarza,
    dostalam receptę, a z wrażenia nie zapytałam
    ginekologa, co mi właściwie dolega. Lekarz zapisał mi lek o
    nazwie cyklo-progynova,w domu w ulotce przeczytałam, że jest on na menopauzę.
    Mam dopiero 31 lat. Nie rodziłam. Co to może być?

  • Szanowna pani doktor.

    Nurtuje mnie problem czy wystarczy 1 tabletka postinoru jeśli zażyje się go
    natychmiast po nieszczęśliwym stosunku? Bo czytałam różne opinie, a mój
    ginekolog nie odpowiedział jednoznacznie.

    No i czy zażycie tylko tej jednej tabletki osłabia jej działanie (i o ile jeśli
    tak jest)?

    Z góry dziękuję i pozdrawiam.
  • Gość: again IP: *.radom.pilicka.pl 02.10.05, 20:36
    Pani doktor, czesto mam zestaw taki afty, grzybica pochwy i czasem opryszczka.
    Fatalna odpornosc. Pytanie jest takie, czy moge zastosowac clotrimazolum w
    globulkach, w trakcie miesiaczki, bo jeszcze to sie nalozylo. Wstrzymanie do
    zakonczenia okresu bedzie bbb trudne. Co robic? pozdrawiam
  • Gość: smutna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 21:51
    dzień dobry , mam 18 lat i moje pytanie dotyczy antykoncepcji, tzn biorę
    tabletki (microgynon 21) 2 opakowanie, jednak podczas zarzywania 2 opakowania
    zachorowałam, nie brałam antybiotyku ze wzgledu na tabletki antykoncepcyjne,
    zarzywałam jednak gripex i aspiryne- czy ona takze mogły osłabic działanie
    microgynonu?? boje sie bo akurat wtedy współzyłam, jakie leki maja wpływ
    negatywny na tabletki antyk, ajakie moge brac bez obaw ze skolidyja z
    zantykoncepcja??
  • Gość: Iza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.05, 10:44
    Pani doktor co ja mam zrobić ? Mam depresję od miesiaca i wogóle nie chce mi
    sie współżyć. Nie mam na to ochoty. Mąz sie denerwuje. Leczę ta depresję ale
    rezultat jest słaby. Boję sie że mnie zostawi bo kiedyś to zrobił juz z tego
    powodu . Prosze o pomoc. Może coś z moimi hormonami jest nie tak. Dziś biorę 15
    tabletk JEANINY i od 4 dni plamie na brazowo- bardzo mało tego jest , ale jest
    a nie powinno. Co ja mam zrobić?
  • Witam Panią doktor.
    Mam małe pytanko.Robiłam badania na wysokość progesteronu.Obecnie po
    odstawieniu (już 7 miesięcy) tabletek antykoncepcyjnych (logest) mam cykle w
    miare regularne (28,29,30 dni).Wczesniej przed tabletkami moje cykle dochodziły
    nawet do 40 dni.Tabletki brałam przez 1,5 roku.
    Teraz w 23 dniu cyklu miałam robione badania na prog. Wynik 0,932ng/ml.Bardzo
    proszę o interpretacje.Jakie jest prawdopodobienstwo że jestem w ciąży (teraz)
    przy takiej wielkości tego hormonu.
    Z góry dziękuje za odpowiedź.Niestety lekarz do którego chodzę nic nie mówi a
    jak zadaje dużo pytań to się irytuje.
    Pozdrawiam Joanna.
  • Witam
    |jestem po konsultacji i badaniach internisttycznych, które nic nie wykaząły -
    żadnej infekcji. Czy w związku z tym powinnam licyzc się z biopsją? Czy
    powinnam udac się do tego samego lekarza co ostatnio czy może do innego, by
    potwierdzić poprzedni wynik?
  • Gość: Kobieta53 IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 03.10.05, 14:11
    Proszę o odpowiedż,czy szwy po operacji macicy(wycięcie) mogą boleć przez pół
    roku?Czasami mam dziwne uczucie szczypania i pieczenia.Czy to jest normalne?Na
    brzuchu nie widać aby się coś działo.Martwię się,że coś jest nie tak.
  • Gość: beta hcg IP: *.c3-0.bth-ubr2.lnh-bth.md.cable.rcn.com 03.10.05, 22:30
    Witam Pani Doktor,
    widze, ze dlugo Pani nie ma na formu. Mam nadzije, ze nie jest Pani chora, albo
    chlopcy.
    Pisze po raz kolejny. Dla przypomnienia jestem po laparo - PCO, mam dziecko 21
    msc, w kwietniu br poronilam, teraz 9tc1d- biore nadal Duphaston 4x1 tabl jak
    Pani przykazala. Niestety plamie dalej. Czasem sa to krwawienia tak jak na
    poczatku 6tc (rzadko), ale teraz to przewaznie plamienia brazowe, ciemno
    czerwone lub zywo czerwone. Zazwyczaj plamienia zaczynaja sie ok godz 12 -
    12.30. Najwiecej przy oddawaniu moczu, wtedy dzuo czerwonego sluzu. OM 28 lipca.
    Dzisiaj dostalam kolejne wyniki mojej bety. Bardzo prosze o interpretacje.
    Podam jak beta rosla (wyniki i daty) jak rowniez tabele labu w ktorym robiono
    badania (wszystkie ktore zalacam).
    Beta 23.08 - 103, 29.08 - 814, 15.09 - 6.086, 19.09 - 6.795, 27.09 - 9.530.
    A normy wg tabeli lab sa takie
    beta hcg mIU/mL
    1d - 1w 5 - 50
    1 - 2w 50 - 500
    2 - 3w 100 - 5000
    3 - 4w 500 - 10000
    5 - 6w 1000 - 50000
    6 - 8w 15000 - 200000
    2-3 ms 10000 - 100000
    Bayer Centaur /ASC methodology

    moj progesteron 19.09 wynosil 8.5 ng/mL(to byl 7tc1d) a norma dla 1 trymestru
    to 11.2 - 90.0 , dla drugiego trymestru 25.5 - 89.4.
    Teraz tez powinnam miec wyniki progesteronu, ale zapomnieli pobrac krew na
    progesteron. Myslalam, ze sie dzisiaj zalamie, ale coz... nie mam tych wynikow
    w zwiazku z zaniedbaniem pielegniarki.

    Czy dalej mam brac Duphaston 4X1? teraz jestem 9tc1d. Na USG ide 7.10.
    Czekam na odpowiedz - iterpretacje wynikow bety i podpowiedz co z tym
    Duphastonem - dalej taka dawka czy zmniejszac?
    pozdrawiam serdecznie
  • Witam wszystkich smile
    mam takie moze niedyskretne pytanie ale musze je zadac.
    Od piatku biore antybiotyk, Ospamox <amoxicillum>. Od wczoraj po przerwie 7
    dniowej znowu wzielam 1 tabl Logestu. Wczoraj tez kochalam sie z
    narzeczonym , ale nie do konca, wytrysk byl juz poza mna. Biore Logest ponad
    2 lata. Czy ten antybiotyk wplynal na ta tabl?? Czy moge zajsc w ciaze ??
    Czy ktoras Mamusia tak wlasnie miala i teraz ma dzidzie ??
    --
    Nie wiem co jest prawdą na krawędzi snu ,
    Nie wiem co jest snem na krawędzi prawdy...

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka