Dodaj do ulubionych

ginekolog-położnik (witam ponownie)

17.06.05, 14:12
Witam wszystkie forumowiczki po niejakiej przerwie smile Jeszcze raz dziękuje
za gratulacje. Piszcie do mnie , będe odpowiadać w miarę możliwości. Gdyby
coś mi umkneło, to powtarzajcie na priv. Tam zajrze na pewno ( jeśli
oczywiście moje glusie pozwoląsmile ). Serdecznie pozdrawiam
Maria Brzozowska - Łódź ( koala.mb)
Edytor zaawansowany
  • 17.06.05, 14:15
    Witamy Pani Mario-a chłopcy nie będą zazdrośni o forum?smile
    --
    ...
  • 17.06.05, 14:19
    Na szczeście "czego oczy nie widzą tego sercu nie zal". Gorzej z moją córeczka,
    ale poradzimy sobie jakośsmile
  • Gość: pelagia IP: *.sjs / *.sjs-franziskus.wh.uni-erlangen.de 17.06.05, 14:25
    a jak chlopaki maja na imie? mocno krzycza?
  • 28.06.05, 20:34
    Dzien dobry Pani doktor mam pytanie skad moze sie wziasc plamienie w 17 dniu
    cyklu? Moje cykle trwaja przecietnie 26 dni zwykle miesiaczka wystepuje 24 25
    dni.
    Zalaczam moj wykres:www.fertilityfriend.com/ttc/index.php
  • 14.07.05, 13:21
    ochana pani doktor jestem w ciąży ale nie chcę tu psać na swój temat. moja
    siostra również spodziewa się dziecka i ojciec dziecka zostawił ją po 11 latach
    nie byli małżeństwem ona bardzo martwi się swoją sytuacją finansową jej życie
    stanęło do góry nogami- pani doktor czy mogła by pani polecić jej jakieś leki ,
    siostra mówi że z tych nerwów cały czas boli ją żołądek . a może lepiej dla
    dziecka żeby obeszło się bez jakichkolwiek leków . ona jest dopierpo w 14
    tygodniu? bardzo dziękuję
  • 14.07.05, 16:12
    Niestety w ciąży niewiele można stosować leków " na nerwy". To co daje się
    ciężarnym to Neospasmina, Relanium, Melisal. Nie wiem czy to pomoze ale
    spróbować można.
  • Gość: HELIOS IP: *.bait.pl / *.225.121.1.bait.pl 26.07.05, 11:44
    Pani Doktór,piszę w imieniu żony , a mamy następujący problem :podczas
    współżycia żona odczuwa ból , który jest podobno następstwem złego szycia po
    drugim porodzie . Dotychczasowe wizyty nie dały żadnych efektów , a jeden z
    lekarzy wręcz stwierdził , że w tym wieku / 55 lat / żona powinna dać sobie
    spokój . Ale nic z tego ! Prosimy o radę .
  • 27.07.05, 15:36
    Jeśli w tym miejscu jest zgrubienie, jako następstwo złego zeszycia po porodzie
    to moze być to nerwiak i wówczas żadne leczenie zachowawcze nie przyniesie
    rezultatu. Trzeba byłoby go wyciąć.
  • Gość: klara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 20:20
    czy możliwe, abym po założeniu mireny (6 m-cy) miała bóle w podbrzuszu , złe
    samopoczucie, zeslabnięcia? Pozdrawiam
  • 21.11.05, 17:23
    może to byc reakcja na hormon wydzielany z wkładki.
  • Gość: Iza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 09:45
    Pani doktor jestem prawie trzy m-c po operacji. Mam usunięty jajnik,ponieważ
    była torbiel. Teraz przed miesiaczka odczuwam mały ból po lewej stronie tam
    gdzie był jajnik.Co to może być? Czy może tam się coś dziać złego? Na USG
    miesiąc po operacji wszystko było OK.
  • 27.07.05, 15:30
    Tam mogły wytworzyć się zrosty i teraz bolą. Trudno mi powiedzieć bez badania.
  • 14.09.05, 16:57

    --
    smilemam pytanie 2 razy zaczynałam brać pigułki antykoncepcyjne i za kazdym razem
    miałam tragiczne bóle brzucha i paskudną biegunkę przestałam eksperymentować i
    wszystko jest oki czy to możliwe że dzieje się tak przez pigułki????????????
  • 15.09.05, 10:14
    Mozliwe sad((
  • Gość: Iza IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.11.05, 20:12
    Droga Pani doktor!Mam 45 lat i ogromny problem z antykoncepcją. Moje piersi są
    bardzo tkliwe na dotyk, obrzmiałe, są liczne torbiele i mają skłonność do
    guzków, które usuwam, wobec tego czy jest to przeciwskazaniem w przyjmowaniu
    tabletek antokoncepcyjnych? Z drugiej strony boję się wkładki- mireny, ponieważ
    mam spory trądzik i jestem osobą otyłą. Bardzo proszę o poradę, jakie jest dla
    mnie najlepsze rozwiązanie?
  • 23.11.05, 21:22
    Onkolodzy w ogóle wykluczaja tabletki hormonalne przy zmianach w piersiach,
    ginekolodzy dopuszczaja stosowanie niskodawkowych pod kontrolą zmian w sutkach.
    W Twoim przypadku nie proponowałabym raczej hormonów ani tabletkowych ani w
    Mirenie. Czy nie możesz mieć założonej zwykłej spirali bez hormonów?
  • Gość: Iza IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.11.05, 10:30
    Bardzo dziękuję Pani doktor za odpowiedż. Myślę, że zwykła spirala jest dla
    mnie dobrym rozwiązaniem ale nie rozwiązuje do końca innych moich problemów
    oprócz piersi. Te problemy to długie cykle 0k.35 dni, obfite i bolesne
    miesiączki oraz na długo je poprzedzające uporczywe objawy PMS:trądzik,
    migreny,bóle podbrzusza,tkliwość piersi, obrzmienie twarzy, wahania nastrojów.
    To się pojawiło od 2 -3 lat. Cytologię mam w normie, badanie USG u gin. nie
    wykazało żadnych nieprawidłowości, podstawowe hormony w normie.Gin.doradza
    mirenę ale ja się jej obawiam ze względu na problemy z piersiami a także, że
    m.in. nasili się trądzik, natomiast zwykła spirala nie zlikwiduje problemów z
    miesiączką, które uniemożliwiają mi normalnie zawodowo funkcjonować. Będę
    wdzięczna za ponowną odpowiedż.
  • 07.10.05, 15:33
    Pani doktor. Jestem w 15 tygodniu ciąży. Od pięci lat szczepiłam się przeciwko
    grypie, czy w tym roku mogę się zaszczepić czy szczepionka dla kobiet w ciąży
    jest niewskazana, pozdrawiam
  • 08.10.05, 21:51
    szczepionka p/wko grypie jest dopuszczalna w ciąży od drugiego trymestru.
    Pierwszy właśnie skończyłaś i myślę, że nic nie stoi na przeszkodzie. Ustal to
    jednak ze swoim lekarzem.
  • 26.10.05, 13:57
    Witam Pani Doktor,
    mam pytanie, przy ostatniej wizycie u ginekologa i badaniu piersi lekarz
    stwirdziń małe zgróbienie na piersi, powiedział, że może to być powiększenie
    kanału mlekowego (karmiłam piersią do 6 miesiąca, teraz maluch ma prawie 2
    latka. Dostałam skierowanie na badanie usg. Od roku przyjmuje Regulon i lekarz
    stwierdził, że w zasadzie przy guzku w piersi nie powinno przyjmować się
    estrogenów, ale nie kazał mi przerwać przyjmowania tabletek. Teraz nie wiem co
    mam robić, usg piersi będę miała za 3 tyg., czy powinnam przerwać stosowanie
    tabletek. Bedę wdzieczna za parę słów wyjaśnienia.
  • 26.10.05, 14:05
    Tabletki hormonalne rzeczywiście sa p/wskazane przy zmianach w piersiach
    przynajmniej dopóki nie wyjaśni sie jakiego typu jest zmiana. Jeśli jest to
    torbiel powstała wskutek poszerzenia przewodu mlekowego nie ma problemu.
  • Gość: Gossia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.05, 16:01
    Witam mam pytanko czeka mnie za niedlugo wycinek z szyjki macicysad chcialabym
    sie dowiedziec jak wyglada ten zabieg czy jest bolesny? czy stosuje sie jakies
    znieczulenie? i jak po tym sie bede czula? Bardzo sie boje prosze o pomoc.
  • 26.10.05, 16:23
    Zabieg jest bardzo krótki, bardziej nieprzyjemny niż bolesny, nie wymaga
    znieczulenia. Może cię później troche pobolewać podbrzusze tj. przy miesiączce,
    możesz troszke krwawić. I nie bój sie nic smile)
  • 05.12.05, 22:01
    od dwóch lat usiłuję stwierdzić, co mi jest.. w tym czasie zmieniłam 4
    ginekologów i wzięłam tony lekarstw i objawy jak były tak są.. Okresowo
    pojawiają mi się żółte upławy o dość neutralnym zapachu i świąd pochwy,
    pieczenie a czasami przy stosunku ból.. Leczono mnie na grzybicę, choć mnie
    się wydaje, że upławy przy grzybicy są inne, czasem stwierdzali, że pochwa
    jest czysta a ja za trzy dni miałam te same objawy. Nikt nie zrobił mi wymazu
    z pochwy. Czasem dostawałam coś na bakterie i pierwotniaki. Dla mojego
    partnera też zawsze prosiłam o leki i pilnowałam, żeby brał. Czasem zdarzało
    sie, że coś go piekło. Teraz on nie ma objawów. A sytuacja i tak się powtarza..
    Jestem zniechęcona.. zwłaszcza, że staramy się o dzidziusia. Czy przy grzybicy
    mogą być ŻÓŁTE upławy? Brałam clotrimazol, orungal, nystatynę, netreomycynę(?),
    gynalgin, pimafucort i globulki robione w aptece (składu nie pamiętam).
    pozdrawiam serdecznie
  • 05.12.05, 22:13
    myslę, ze przede wszystkim masz bardzo zaburzone środowisko naturalne pochwy.
    Każdy następny lek który weźmiesz jeszcze to nasili. na pewno trzeba określić
    pH wydzieliny, następnie wykonać posiew. Z dalszym leczeniem jednak bardzo
    ostrożnie. Prawidłowa flora bakteryjna pochwy jest bardzo trudna do
    odtworzenia, a przy jej nieprawidłowym składzie nadkażenia zdarzają sie bardzo
    łatwo. i kólko się zamyka.
  • 17.06.05, 14:36
    No to ja bezlitośnie zacznę. Przede wszystkim od dołączenia do gratulacji.smile

    Rzecz nie jest niecierpiąca zwłoki (jak podejrzewam zainteresowana już jakoś
    poradziła sobie z problemem).

    Chodzi o wątek sprzed paru dni. Żeby zaoszczędzić na rozwlekłym opisie podam
    link: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=25231097&v=2&s=0

    No właśnie - jak to jest z tymi lekami stosowanymi miejscowo?
    Domyślam się, że gdyby rzeczony Batrafen był stosowany dopochwowo nie wolno by
    go było wprowadzać w czasie ciąży (poza sytuacjami bezwzględnej konieczności).
    Ale na płytkę paznokciową? Z drugiej strony ten lek przez tą płytkę przenika do
    skóry, w skórze są naczynia, więc może jednak coś trafia do krążenia? Skąd mieć
    pewność, że dany lek stosowany miejscowo nie zaszkodzi? Gdzie szukać informacji,
    bo farmindeks podaje dość skąpe (np. brak informacji, czy lek przenika przez
    łożysko).

    Z góry dziękuję za odpowiedź.

    PS Mam nadzieję, że w tamtym wątku nie popisałam bzdur.
  • 17.06.05, 14:53
    Przede wszystkim nie wiem co znaczy wczesna ciąża w tym konkretnym przypadku.
    Do 15 dni po zapłodnieniu mozna bezpiecznie stosować większość leków, z
    wyjatkiem tych które kumuluja się w organizmie. Droga miejscowa jest
    najbardziej bezpieczna, nawet między 2-8 tygodniem ciąży, gdzie podawanie
    większosci leków jest p/wskazane. Leki stosowane do pochwy to inna bajka.
    Stamtąd wchłaniaja się nawet lepiej niż z przewodu pokarmowego, dlatego też
    trzeba mocno uważac co się stosuje.
  • 19.06.05, 20:16
    Po urodzeniu dziecka mam okres co 20dni i to bardzo mocno obfity,czy to tak
    może być? czy może jest coś nie tak? Już jestem po trzech okresach i ciagle tak
    samo
    pozdrawiam,madzia
  • 20.06.05, 08:33
    Może tak być niestety. Organizm długo "odpoczywał" od miesiączek, dlatego teraz
    musi sie z powrotem unormować. Jesli nie karmisz możesz przyjmować leki
    zwiększajace krzepliwość, na pewno zacznij stosować żelazo.
  • 20.06.05, 12:18
    witam. mam okres nawet 9 dni. lekarz ginekolog nie wie dlaczego. mam równiez
    słabą krzepliwość (wyniki morfologii w normie)
  • 20.06.05, 15:36
    Już sobie odpowiedziałaś. Zaburzenia krzepnięcia moga byc jednym z powodów
    przedłużajacych się miesiaczek. Na szczęście widocznie nie tracisz zbyt dużo
    krwi stąd dobra morfologia.
  • 28.06.05, 13:50
    dziekuje!!! pozdrawiam.
  • Gość: kotek IP: *.devs.futuro.pl 17.06.05, 15:06
    Przede wszystkim gratuluje Pani Doktor.
    Mam być może błahe pytanie ale po przeczytaniu kilku postów i komentarzy na tym
    forum zaczynam sie zastanawiac czy to jest jakis problem. Mam krótkie i chyba
    dość skąpe miesiączki, które trwają 1,5-2 dni, czasem koncowka (plamienie) 3
    lub 5 dnia, przy cyklach przeważnie 30-32 dniowych (rzadko 28 dni), zdarzylo
    sie tez ze przerwa wynosila 30 lub 40 dni. Pamietam ze kiedys pare lat temu
    jako nastolatka te miesiaczki byly chyba troche dluzsze i obfitsze. Mam 30 lat,
    nie stosuje i nie stosowalam nigdy pigulek antykoncepcyjnych, nie mam jeszcze
    dzieci. Nie mam żadnych dolegliwości (znosne pobolewanie brzucha pierwszego
    dnia miesiaczki to chyba normalne)i dlatego nie wybralam sie do ginekologa. Czy
    powinnam się zgłosic do lekarza?
    I jesli mozna jeszcze jedno pytanie: Co Pani Doktor sądzi o globulkach
    antykoncepcyjnych, czy sa skuteczne, czy lepiej bez prezerwatywy ich nie
    stosować?
    Pozdrowienia dla dzieci.
  • Gość: beata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 15:18
    Pani doktor co znaczy niewielk dysplazja piersi? taki wynik usg, dodam ze mam
    torbiel w piersi
  • 17.06.05, 16:05
    Powinnaś udac się do onkologa. Oni mają najwieksze doświadczenie jeśli chodzi o
    rozpoznawanie i leczenie chorób sutka. Moim zdaniem przy takim wyniku torbiel
    powinna byc nakłuta.
  • 13.11.05, 20:16
    Usg wykazało u mnie endometrium niejednorodne 12mm ..mam obfitsze krwawienia i
    przed mies pobolewa mnie brzuch .Czy musze poddac sie wyłyżeczkowaniu?Boje sie
    tego zabiegu
  • 15.11.05, 09:21
    Nie bój się smile) To krótkotrwały zabieg, najczesciej w znieczuleniu, a wyjaśni
    skąd twoje problemy i jakie powinno być postępowanie.
  • 17.06.05, 16:03
    Krótkie i skąpe miesiączki z następowym plamieniem przy długich cyklach mogą
    ale nie musza byc wyrazem niskiego steżenia progesteronu. Wybrać do lekarza sie
    powinnas może nie ze względu na powyższe ale celem pobrania cytologii (
    przynajmniej raz w roku). Globulki antykoncepcyjne raczej powinno sie stosować
    razem z prezerwatywą, aby zwiększyć ich dzialanie antykoncepcyjne.
  • Gość: kotek IP: *.devs.futuro.pl 17.06.05, 16:14
    Dziękuje bardzo za odpowiedź. Nasuwa mi sie teraz pytanie co oznacza niskie
    stężenie progesteronu i jakie ma znaczenie i konsekwencje i czy taki stan
    rzezcy jest stały czy sie zmienia i od czego zależy.
  • 17.06.05, 18:30
    Niskie steżenie progeteronu jest następstwem braku dojrzewania pecherzyka
    Graffa lub nieprawidłowości owulacji. Na pewno jest to zmienne, jednak przy
    skłonnosciach do tego typu niedoboru może dotyczyć wielu cykli miesiączkowych w
    roku. niedobór progesteronu moze być czynnikiem sprawczym problemów z zajściem
    w ciążę oraz donoszeniem ciąży. Może również pośrednio odpowiadać za rozwój
    nowotworów estrogenozależnych, poniewaz przy jego niedoborze występuje względna
    przewaga estrogenów.
  • Gość: kotek IP: *.devs.futuro.pl 17.06.05, 19:01
    no wlasnie ciąża, teraz nie planuje, ale kiedyś chce miec dziecko, a 30 lat to
    chyba trzeba by pomyslec, żeby nie bylo za późno.
  • 17.06.05, 17:14
    Szanowna Pani Doktor,a ja jako nierodząca jeszcze 32 latka mam takie
    pytanko:jakie środki anty mogę stosować przy mięśniaku ok.4cm?I czy go wogóle
    operować?Dodam tylko,że pytam z ciekawości co Pani na to,bo oczywiście
    uczęszczam do ginekologa.
  • 17.06.05, 18:33
    Co do operacji to wszystko zależy od tego jak mięśniak jest umiejscowiony,czy i
    jakie powoduje objawy i czy w związku z jego obecnością jest szansa żebyś
    zaszła w ciążę, jeśli oczywiscie jesteś tym zainteresowana. Jeśli tabletki
    hormonalne to tylko niskodawkowe, a i te pod kontrola wzrostu mięsniaka.
  • 17.06.05, 17:55
    To jeszcze raz ja Pani Doktor!Jeszcze jedno pytanko:czy można urodzić bliźniaki
    nie posiadając żadnych genetycznych uwarunkowań?Dziękuję dziękuję dziękuję z
    góry za odp. na to i powyższe pytanie.
    smile
  • 17.06.05, 18:31
    Można. Ja jestem tego najlepszym przykładem smile))
  • Gość: marzena IP: *.sycomp.pl / *.crowley.pl 17.06.05, 19:24
    Witam.
    Mam pewien problem- moje miesiączki pojawiają się bardzo rzadko,czasem co 3
    miesiące. Badanie hormonalne wykazało ze mam podwyzszony testosteron(1,55) oraz
    obniżony estradiol(10,00). Lekarz zalecił laparoskopie. I tu mam pyt- czy jest
    to konieczne??czy za taki zabieg się placi??Mam wątpliwosci poniewaz wczesniej
    chodzilam do innego lekarza (bo bardzo chcę dzidziusia) i on stwierdzil ze to
    nie jest "na hop" i że mamy z mężem dalej działacsmileo żadnych badaniach
    hormonalnych mowy nie było. Zmieniłam lekarza i zastanawiam sie który działa
    słusznie?
    Bardzo prosze o rade. Pozdrawiam.
  • 19.06.05, 11:30
    Do wyboru masz leczenie hormonalne bądź laparoskopie. Co jest lepsze sprawa
    indywidualna. NFZ refunduje laparoskopie. Na pewno nie powinnas liczyć na to,
    ze zajdziesz w ciążę bez jakiegokolwiek leczenia. To sie zdarza, jednak
    prawdopodobieństwo jest male.
  • Gość: Ksenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.05, 13:42
    Mam pytanie do P.Doktor
    Mam 43 lata okresy regularne co 30 dni. Problem z tym ,ze 7 do 10 dni
    wczesniej bola mnie krzyze, mam lekkie plamienie tak jakby organizm wysilał
    się aby w końcu doszło do miesiączki.Badania ginekologiczne mam ok.Sytuacja
    była inna (okres bez tego męczącego wstępu)gdy brałam raz dziennie 10mg
    SERONILU (lek antydepresyjny).Chciałabym sobie prywatnie zrobić poziomy
    hormonów (jakich? w jakiej fazie cyklu?).Fluoksetyna z Seronilu zmienia
    chemię mózgu ale nie można całe życie brać leków andepresyjnych. Z góry
    dzięki za odpowiedź i każdą sugestię (gdzie tkwi rozwiązanie?)
    Ksenia
    P.S Czekając na okres jestem rozbita, spada mi odporność itp.
    Są jakieś badanie na temat wpływu depresji na cykl???? Pozdrawiam młodą mamę
    mama trójki dzieci (ale urodzonych z trzech ciąż).
  • Gość: martta IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 17.06.05, 19:31
    witam serdecznie
    miałam robiony wymaz na czystość, stopień czystości wyszedł mi VI
    leukocyty +++
    nabłonki +++
    flora bakteryjna ++++
    drożdzyca +++
    dwoinki neissera, rzęsistek, posiew go i pałeczki kwasu mlekowego - ujemne
    dostalam od lekarza macmiror 500 complex i flumycon i musze przyznac ze
    przerwalam bo nie widziałam poprawy, potem zaczełam stosować vagical (musze
    przyznac ze juz jest lepiej) teraz chciałabym stosowac gałki propolisowe, a po
    nich znowu macmiror, vagical, propolis + na koniec lactovaginal - czy taka
    seria gałek wykurzy drożdze i bakterie?

    a moje drugie pytanie to czy nutrilac, nutriplant i lacidofil to sa
    odpowiedniki lactovaginalu? i czy równiez mozna je zakładac dopochwowo??

    serdecznie dziekuje za odpowiedz i gratulacje z powodu bliźniątsmile
  • 17.06.05, 20:01
    Witam serdecznie,
    Wczoraj miałam robione badania poziomu glukozy na czczo.Badanie zostało zlecone
    jako badanie podstawowe przez lekarza ginekologa poniewaz jestem w 6 tygodniu
    ciazy.Dzisiaj odebrałam wyniki i wynik jest ponad norme i wynosi 108.Podany
    zakres normy jest od 65-100mg/dl.Mam wiec w zwiazku z tym pytanie czy jest to
    jakis powod do niepokoju.Tak naprawde jest to moje pierwszetego typu badanie
    wiec nie wiem jaki był wczesniej poziom glukozy we krwi.Z góry dziekuje za
    odpowiedz.
  • 19.06.05, 11:34
    Nie jedz przez trzy dni słodyczy i powtórz badanie za tydzień. jesli nadal
    będzie podwyższone steżenie glukozy trzeba wykonać test obciązenia z 75g
    glukozy.
  • 19.06.05, 11:33
    Najprościej byłoby wykonać antybiogram i sprawdzic na jakie leki drobnoustroje
    sa wrażliwe. Inaczej nie wiadomo jak podziałaja leki. Do stosowania
    dopochwowego zarejestrowany jest Lactovaginal. Reszta wymienionych leków to
    również pałeczki kwasu mlekowego jednak jak beda działać u Ciebie podane do
    pochwy - nie wiem.
  • Gość: chora IP: *.devs.futuro.pl 17.06.05, 20:04
    jak leczy się nadżerkę?
  • Gość: jacpi IP: *.devs.futuro.pl 17.06.05, 20:31
    Pani doktor bardzo proszę o odpowiedź, czy takie leki jak:Cholestil i Lipancrea
    8000 nie mają szkodliwego wpływu na ciążę i czy mozna je w ciązy stosować.
    Staramy się z mężem o dziecko i boję się, że biorąc te leki jeszcze zanim
    dowiem się, że zaszłam w ciązę mogę zaszkodzić dziecku. Dodam , że są to leki
    na wzmocnienie trzustki, która jest w złym stanie po kamicy pęcherzykowej i
    wycięciu woreczka żółciowego. Bardzo proszę o odpowiedź, bo bardzo sie martwię,
    tym bardziej, że dwa miesiące temu poroniłam swoją pierwszą ciążę (martwy
    zarodek w 8 tygodniu ciąży), nie brałam wówczas tych leków, o które pytam.
    Pozdrawiam panią doktor serdecznie.
  • Gość: joanna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.05, 21:24
    Ja również dołączam się do gratulacji!!! Mam przepukline rozworu przełykowego i
    w związku z tym gastrolog przepisuje mi albo controloc albo polprazol.Staramy
    się jednak o dziecko i mam pytanie czy stosowanie tych leków może zaszkodzić
    ewentualnej ciąży?Słyszałam ,że nie powinnan ich stosować, a jedynie leki
    działające miejscowo(nawet nie wiem które do nich należą). Bardzo proszę o
    odpowiedź.Pozdrawiam.Joanna
  • 19.06.05, 11:47
    Controloc w ciąży, szczególnie w I trymestrze nie powinien być stosowany.
    Pytanie brzmi czy w ogóle jakieś inne leki oprócz w/w na Ciebie działają. Bo
    jesli nie bedziesz musiała brać Controloc i koniec. Leki zobojetniajace kwaśna
    treść zoładkową dopuszczalne w ciąży to min. Maalox, Rennie, Alugastrin. W I
    trymestrze ciąży Twoje dolegliwości nie powinny sie nasilić. Później moze być
    gorzej ze wzgledu na powiększającą się macice i przemieszczanie żołądka ku
    górze.
  • 19.06.05, 14:24
    Lipancrea 8000 jest w ciąży p/wskazana, cholestil można stosować jesli istnieją
    ku temu bezwzględne wskazania. Są natomiast leki wspomagajace działanie
    trzustki bezpieczne w ciąży. Może można zmienić Twoje leczenie? Spytaj swojego
    doktora od trzustki.
  • 19.06.05, 11:35
    Wrzuć w wyszukiwarke, bo zdania są podzielone.
  • 17.06.05, 21:59
    Mam pytanie bo chcę poradzić koleżance a sama mam akurat inne doświadczenie w
    tej kwesti.Otóż dziewczyna ma iść pierwszy raz na wizytę do lekarza i ma obawy
    jak będzie badana bo jest dziewicą a podobno w tym przypadku to inaczej
    wygląda.Poradziłam jej żeby nie mówiła o tym fakcie lekarzowi to będzie badał
    ją "normalnie" ale nie wiem czy to dobry pomysł.Z góry Pani dziękuję.
  • Gość: maga785 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 23:52
    Witam serdecznie,
    Mam takie pytanie do pani doktor czy opryszczka wargowa jest niebezpieczna w
    pierwszym trymestrze ciazy,a dokładnie w 6 tygodniu.Jakie srodki mozna wtedy
    stosowac aby złagodzic jej objawy.Z góry pani dziekuje.
  • Gość: usuniecie nadzerki IP: 81.15.254.* 19.06.05, 11:29
    Pani doktor,ma pytanie odnosnie szczepionki przeciwko zoltaczce. Mialam miec
    zabieg usuniecia nadzerki ale z powodu braku szczepienia musialam to odlozyc.W
    przychodni pierwsza dawke mialam 14.06, druga bedzie 15.07 i powiedziano mi tam
    ze po 2 tygodniach od tej dawki bede mogla zrobic juz zabieg (tylko ze ja nie
    powiedzialam jaki zabieg) czy rzeczywiscie po 2 tyg.od drugiej dawki w szpitalu
    zrobia juz mi ten zabieg?? czy znowu odesla mnie z kwitkiem? pytam bo zabieg
    wykonuje nie w swoim rodzinnym miescie i dojazd do niego wiaze sie z niemala
    wyprawa. Dziekuje i pozdrawiam
  • 19.06.05, 11:40
    2 tygodnie po 2 dawce pojawiaja się p/ciała, wiec zabieg można wykonać. czy go
    wykonaja nie wiem, ale z medycznego punktu widzenia nie powinno byc problemu.
  • 19.06.05, 11:49
    Pojawienie się opryszczki na czerwieni wargowej jest jedynie objawem obecności
    wirusa w Twoim organizmie. Może mieć wpływ na płód, ale nie musi. Jesli juz się
    zmiana na ustach wybudowała nie pozostaje Ci nic innego jak ją przysuszyć np.
    mascią cynkową. leki p/wirusowe sa po pierwsze w małej ciąży p/wskazane, po
    drugie już zmiany nie zlikwiduja, a o to przecież chodzi.
  • 19.06.05, 11:38
    Zależy ile koleżanka ma lat i jaka ma błone dziewiczą. Przy w miare elastycznej
    badanie przez pochwe jest możliwe, jednak jeśli jest drobna, młodziutka i błona
    nie jest elastyczna badanie przeprowadza się przez odbyt. Nic nie musi mówić. W
    miare rozgarnięty ginekolog sam zapyta lub zobaczy smile
  • Gość: Mineralna IP: *.btsnet.pl 19.06.05, 13:26
    Pani Doktor, mam takie pytanie: pierwsze dziecko urodziłam prawie 10 lat temu,
    miałam wtedy cesarcie cięcie ("zielone" wody płodowe), teraz chciałabym miec
    drugie, ale panicznie boje się porodu. Jakie mam szanse na ponowne cesarskie?
  • 19.06.05, 14:21
    Nie wiem. O tym zdecyduje Twój lekarz prowadzący. Przebyte cięcie cesarskie ze
    wskazań niepowtarzających się w nastepnej ciąży samo w sobie nie jest
    wskazaniem do rozwiazania operacyjnego.
  • Gość: dori IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 14:56
    Dzień dobry!

    Zawsze zastanawiała mnie ta kwestia,otóż jak to jest mozliwe,ze znajoma miała
    zawsze miesiączki regularne,co 28-29dni,poszła do ginekologa na badania
    kontrolne...(po prostu) a on stwierdził u niej 3 miesiąc ciązy.Jak to jest
    mozliwe ze kobieta jest juz w 3 miesiącu ciąży a przez te 3 miesiące i
    oczywiście wczesniej miała okres?!Dlaczego zdarzeaja się takie przypadki,czym
    jest to spowodowane?Czy są to przypadki częste?Proszę o odpowiedz!
  • Gość: ewcia IP: *.jmdi.pl 19.06.05, 18:10
    Pani dr. mam problem.1.5 miesiaca temu mialam zabieg-zalozenie miedzianej
    spirali.Od tego czasu mam plamienia kazdego dnia i strasznie mnie to
    niepokoi.Czy to jest normalne? Na wizycie kontrolnej stwierdzono,ze polozenie
    spirali jest prawidlowe i gin.kazala czekac nie udzielajac mi odpowiedzi
    dlaczego tak jest.Bardzo prosze o odpowiedz bo troche mnie to martwi.
    Dziekuje.Ewa.
  • Gość: mimi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.05, 18:33
    Pani doktor, czy będę zabezpieczona kiedy zrobię 7-dniową przerwę w przypadku
    zmiany migrogynonu na diane 35?Już za póżno by przyjąć nowe opakowanie bez
    przerwy. Z góry dziękuję.
  • 19.06.05, 18:43
    Tak, ponieważ zmieniasz mniejszą dawke etynyloestradiolu na większą.
  • 19.06.05, 18:42
    Może tak być niestety, ale coś za coś. Czasem trwa taki stan dość długo. Miedź
    miejscowo powoduje zaburzenia krzepniecia, co jest najczestszą przyczyna
    plamień u posiadaczek spirali. Pozostaje mieć nadzieja, ze przejdzie. Plamienia
    nie zmniejszaja skuteczności spirali. Po prostu sa objawem ubocznym jej
    posiadania.
  • 19.06.05, 18:40
    Są to przypadki w miare czeste, choć jaka jest statystyka nie umiem powiedzieć.
    Dzieje sie tak dlatego, ze w terminie okołomiesiączkowym w ciązy czasem
    dochodzi do chwilowego spadku hormonów czego efektem jest krwawienie mogace
    przypominać miesiaczke, szczególnie wowczas gdy jeszcze jajo płodowe nie
    wypełnia całej jamy macicy i zuszcza sie doczesna będąca wolna od kontaktu z
    jajem płodowym.
  • Gość: mycha24 IP: *.pppoe.mtu-net.ru 19.06.05, 20:14
    Witam serdecznie.Mam kilka pytan do Pani i bede wdzieczna za wszelkie
    informacje. Jestem w 7 tygodniu ciazy, a poza tym znajduje sie w tej chwili za
    granica i dlatego chcialabym sie dodatkowo skonsultowac. Pojawiaja sie u mnie
    brazawawe plamienia (i to mnie martwi, choc lekarz mnie uspokoil, ze to
    normalne). Poza tym wyszedl mi podwyzszony poziom testosteronu i moja pani
    doktor dala mi lekarstwo na obnizenie tegoz hormonu (deksametazon) rowniez
    poziom gonadropiny byl troche obnizony i zlecila mi zastrzyki 2 razy w tygodniu
    z tymze hormonem. Jestem w innym kraju i dlatego chcialabym sie upewnic czy
    dobrze mnie lecza. Pozdrawiam.
  • 20.06.05, 08:32
    Leki które otrzymałaś nie są podawane rutynowo w ciąży, dlatego cięzko mi się
    wypowiadać na ten temat. Rzeczywiście brązowawe plamienia w terminie w którym
    miała pojawić się miesiączka zdarzają sie i nie jest to nic strasznego. trzeba
    jedynie wyjaśnić skąd się biorą. W tym celu wykonuje sie badanie usg celem
    stwierdzenia czy nie ma krwiaka pozakosmówkowego oraz czy płód jest żywy i
    znajduje sie w jamie macicy. Określa się także stęzenie progesteronu aby
    sprawdzić czy nie jest zbyt niskie. Nie wiem o jaka gonadotropine chodzi czy
    hCG czy FSH, jednak w Polsce nie stosuje się tego typu leczenia w ciązy, co nie
    znaczy, ze leczenie takie jest niewłaściwe.
  • 19.06.05, 20:20
    Witam.P.Doktor z pewnoscia zle sformulowane pytanie jak przystalo na laika
    chcialam zwrocic nim uwagesmile Bardzo prosze o odpowiedz w imieniu pytajacej tu
    sa szczegoly problemu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=25364274
    --
    kiss
  • 20.06.05, 08:40
    Nie bardzo wiem o co chodzi z tym zaawansowanym stanem przedrakowym. Trochę za
    dużo paniki w tym poście. Lekarz onkolog brzmi rzeczywiście niemiło, ale to
    taka sama specjalizacja jak każda inna i niekoniecznie zawsze związana z
    nowotworami. Jesli ginekolog sobie nie radzi chwała mu za to, ze gdzieś
    kieruje, nawet jesli ma to być onkolog. Wracając do tematu. Nic nie ma w poście
    o diagnostyce, a dosyc istotna wiadomością jest , czy jest w obrebie szyjki
    dysplazja i którego stopnia oraz jaki jest onkotyp wirusa. Z załozenia nie
    leczy się zmian na szyjce wielokrotnie tą sama metodą. Jeśli podjęte leczenie
    jest nieskuteczne czy nadżerka nawraca potrzeba rozszerzyć diagnostyke, stąd
    być może konieczność pobrania nawet stożka szyjki. Nie ma się co na zapas
    martwić o ciążę, najpierw trzeba wyleczyć szyjkę. Głowa do góry. Kobiety po
    całkowitej amputacji szyjki macicy w ciążę zachodzą i rodza zdrowe dzieci.
  • 19.06.05, 20:46
    W wyniku histpat popłodu 34tc stwierdzono zawał łożyska.Dziecko urodziło się
    niedotlenione, czego skutkiem jest dziecięce porażenie mózgowe. Jakie są
    przyczyny zawału łożyska i jak temu zapobiec w następnej ciąży? Czy w takim
    przypadku jesr wskazane zrobienie badań w kierunku zespołu antyfosfolipidowego?
    Czy badanie USG przepływów pozwala na monitoring, że coś zlego dzieje się z
    łożyskiem? Zaznaczam, że ciąża przebiegała bez powikłań i w 34 tc odeszły wody
    płodowe? Czy wytwarzanie łożyska jest sprawą indywidualną i kobiecie, której
    coś takiego się przytrafiło, może zdarzyć się kolejny raz taki zawal? Dziekuje
    za odpowiedz
  • 20.06.05, 08:47
    zawał łożyska powstaje wskutek niedotlenienia tej czesci łożyska. Najczesciej
    nie ma uchwytnej przyczyny, chociaż stan taki mogą powodować choroby matki,
    wady macicy czy nawet palenie papierosów. W zespole antyfosfolipidowym również
    może dojść do niedotlenienia łożyska, zatem badania w tym kierunku jak
    najbardziej są wskazane. W badaniu usg można określic przepływy naczyniowe w
    obrębie jednostki płodowo-łozyskowej, macicy i u płodu, jednak wyłączenie
    fragmentu łozyska objętego zawałem z wymiany gazowej nie zawsze musi
    manifestować się patologią w ich obrębie. Często jednak tak, szczególnie jeśli
    nieczynny obszar łożysa jest duży. Wydaje mi sie że oprócz diagnostyki przed
    ciążą powinnaś w następnej być objęta bardzo skrupulatną opieka,z seryjnymi
    badaniami usg + przepływów od początku ciąży, a pomiędzy 32 a 36 tygodniem
    ciąży nawet można rozważyć hospitalizacje celem nadzoru płodu.
  • 19.06.05, 23:18
    WITAM serdecznie!!!!
    Bardzo prosze o odpowiedz!!!
    Leczylam sie jodem w tabletkach na tarczyce{jak sie okazalo pozniej zupelnie
    niepotrzebnie}i ten jod wyindukowal mi chorobe Hashimoto{lagodny przebieg},ale
    oprocz tego ten jod zaburzyl mi takze prace TYLNEGO Plata przysadki
    mozgowej.Przez to mam wysoki poziom wazopresyny i malo sikam,rano prawie
    wcale.Nie mam juz na to sily !!.Czy pani doktor wie moze jak to sie leczy i czy
    ciaza moglaby na to pomoc i jaki wplyw ma wysoki poziom wazopresyny na plod!!!..
    Bardzo chcialabym zajsc w ciaze,ale sie bardzo boje!!!!
  • Gość: beatka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 08:59
    pani doktor miałam robiony wymaz z pochwy, wynik jest ujemny czy to oznacza ze
    nie mam chlamydii (bo podejrzewam u siebie) czy na chlamydie robi sie specjalne
    inne badanie?
  • 20.06.05, 09:35
    przedewszystkim ogromne gratulacjewink))
    No i pytanko: 1.po cc ( brak postępu akci porodowej) miałam paskudne zrosty i
    bliznowiec,po prawej stronie gdzie było wiązanie mam w środu wuczuwalne i
    widoczne za zewnątrz twarde uwypuklenie, teraz już nie boli jak ucisnę mocno(9
    miesiecy po), ale gdzieś do 4 miesiąca jeszce bolało.jak byłam u kontroli u
    gina (on robił cc)w 8 tyg po cc mówiłam o tym, stwierdził że to nic takiego i
    tyle, że to się z biegiem czasu rozejdzie. Czy to może być zrost? Dodam że
    miałam strasznie duży brzuch i obciążał on dodatkowo ranę, a i mała miła kolki
    wiec dużo ją nosiłam. Teraz rana wyglądna znacznie lepiej bliznowiec o dziwo
    sam zanika, i szew robi się nawet ładny. Ale dlaczego to tak długo trwa, i skąd
    to zgrubienie? Acha dodma jeszcze że na pierwszym badaniu jak byłam w ciązy gin
    stwierdził malutkiego mięśnika, coraz dalej ww ciązy już go nie było widać, a
    po badaniu 8 tyg po cc stwierdził że go nie widzi, czy to możliwe?Bardzo proszę
    o poradę.pozdrawiam
  • 20.06.05, 15:31
    Szwy po operacji wchłaniają sie czasem bardzo długo, nawet do kilku lat.
    Prawdopodobnie to zgrubienie powstało w miejscu węzła. Wszystko zależy od
    organizmu. Z blizna po cięciu nic nie rób, z biegiem czasu "wyładnieje". Jeśli
    masz skłonność do bliznowców, to po prostu taka Twoja uroda. Przy następnym
    c.c., jeśli będzie można blizne wyciąć. Mały mięśniak w ciąży może przesunąć
    sie wraz ze wzrastajaca macicą tak, że moze stać sie niemożliwy do
    uwidocznienia.
  • 20.06.05, 10:18
    W zeszłym tygodniu na basenie nabawiłam się infekcji pochwy. Lekarz mi przepisał
    globulki-6 szt. Problem w tym, ze po trzech dniach dostałam okres i zgodnie z
    poleceniem na ulotce zaprzestałam kuracji. I tu pytanie co dalej? Czy po okresie
    założyć, ze jetsem wyleczona i już nie brać pozostałych trzech globulek, czy je
    wziac? Czy jezeli wezme te trzy to nie będzie za mało, czy powinnam całą kurację
    przeprowadzić od początku? Dodam, ze nie mam juz zadnych objawów choroby. Z góry
    dzikuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam, Magda
    --
    "Puchatek spojrzał na swe obydwie łapki. Wiedział, że jedna z nich jest prawa, i
    wiedział jeszcze, ze kiedy się już ustaliło, która z nich jest prawa, to druga
    była lewa, ale nigdy nie wiedział, jak zacząć".
  • 20.06.05, 15:32
    Po miesiączce weź pozostałe globulki, później Lactovaginal. To, że nie masz
    objawów nie świadczy jeszcze o tym, ze jesteś wyleczona.
  • 21.06.05, 08:23
    Bardzo Pani dziekuję za odpowiedź. Jak tam dzieciaczki, dają pożyc ?? smile)
    --
    "Puchatek spojrzał na swe obydwie łapki. Wiedział, że jedna z nich jest prawa, i
    wiedział jeszcze, ze kiedy się już ustaliło, która z nich jest prawa, to druga
    była lewa, ale nigdy nie wiedział, jak zacząć".
  • Gość: Kasia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 11:10
    mam pytanko - czy jeżeli cytologia pobrana jest w okresie miesiączki może to
    zmienić obraz wyniku - wyszła III / ide w środe na badanie histopatologiczne /
    czy może to być ewentualnie nawrót nadżerki 12 lat temu wypalana i na tym
    miejscu są jakieś zmiany .Dziekuje za odpowiedz.
  • 20.06.05, 15:34
    Cytologie pobiera sie po miesiaczce, do 12-14 dnia cyklu. W miesiączke to w
    ogóle bez sensu. Nie umiem powiedzieć na ile wymierny jest taki wynik, bo nie
    pobieram w trakcie krwawienia. Koniecznie natomiast trzeba pobrać wycinek z
    miejsc zmienionych, bo od tego zależy dalsze leczenie.
  • Gość: kasia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 15:50
    Dziękuje za odpowiedz. Cytologie mój lekarz pobrał miw okresie bo zakładał
    akurat mi wkładke miedzianą , Jeszcze jedno jeżeli moge , czy będą musieli mi
    wyciągnąć tę wkładke przy pobraniu wycinka , zmiana ta podobno jest na początku
    szyjki
  • 20.06.05, 17:19
    Zmiany na szyjce sa p/wskazaniem do założenia wkładki. Najpierw powinno się je
    wyleczyć. Jesli lekarz założył Ci wkładkę przy zmianach on musi podjąc decyzje
    co dalej.
  • Gość: Kasia IP: *.cable.satra.pl 20.06.05, 22:20
    dziekuje za odpowiedzi , poczekam do środy aż pobrane bedą wycinki , moj lekarz stwierdzil ze poczekamy na wyniki i wtedy zobaczymyco zrobić z wkladką. Z Pani wypowiedzi to rozumiem ze wcale nie powinien zakladac wkladki jezeli mu sie coś nie podobalo no ale coz teraz musze czekac.Prosze powiedziec tylko czy to nie bedzie przeszkadzac w pobraniu wycinkow,.Pozdrawiam - Kasia
  • 21.06.05, 16:03
    Nie powinno.
  • Gość: Kasia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 13:40
    to znowu ja - jestem już po pobraniu wycinków , wkładke mi wyjęto - teraz
    czekam 14 dni na wyniki, proszę powiedzieć jak długo się plami po wycinkach i
    czy teraz okres pojawi się w terminie czyli u mnie za 5 dni czy może być
    opózniony/ pobolewa mnie co jakiś czas dół brzucha / Czy to prawda że teraz nie
    można przez 4 tygodnie współżyć ?
    Dziekuje za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam. Dobrze mieć kogoś z kim można
    pogadać o problemachsmile
  • Gość: Anna IP: 212.244.37.* 20.06.05, 12:26
    Czy na USG narzadow rodnych (kontrolne i przed planowana ciaza) nalezy udac sie
    w konkretnych dniach cyklu,czy jest tu dowolnosc?
  • 20.06.05, 15:36
    Po miesiączce.
  • Gość: anecik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 12:55
    Witam serdecznie pani Doktor,mam pytanie dotyczące moich skąpych mmiesiączek...
    od 4 lat(z przerwami) zażywam tabletki ( najpierw Diana 35, potem
    Minulet teraz Mercilon) i zawsze mój okres to było max 3 dni skąpego
    krwawienia, teraz natomiast z biedą jest to jeden dzień ( zużywam 2-3
    tampony). Samam nie wiem czy to normalne, zaczynam sie martwić.zastanawiam się
    jak takie anomalia mogą wpłynąc na moje zajście w ciąże.

    dziękuję za poradę, pozdrawiam
  • Gość: jola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 13:08
    Pani doktor, brałam cilest na torbiel na jajniku jednak zle sie czułam i
    odstawiłam pigułki w połowie cyklku noi dostałam miesiaczke wczesniej o 8 dni
    czyli po 20 dniach, nastepny cykl tez był 20 dniowy. Lekarz zastosował lutenyl
    ale teraz juz jest 32 dzien i nie mam miesiaczki. Ciaza wykluczona jest, wiec
    co sie dzieje? lutenyl podobno miał mi wyregulowac okres? co mam robic?
  • 20.06.05, 15:39
    Prawdopodobnie Lutenyl nie miał czego złuszczyć i stąd brak miesiaczki. Błona
    śluzowa musi mieć czas żeby sie zregenerować. Podawanie leków nie zawsze
    okazuje sie skuteczne.
  • 20.06.05, 15:37
    Nie wiem, chyba trzeba żebyś wykonała oznaczenia hormonalne, bo przyczyn
    takiego stanu rzeczy jest kilka.
  • Gość: aneck IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 16:09
    kiedyś lekarka powiedziała mi, że czasami tabletki doprowadzają do zupełnego
    zatrzymania miesiączki i wtedy zmienia się je na inne, ale coś mi to dziwnie
    zabrzmiało i zastanawiam się teraz jak jest naprawdę. Czy powinnam się pilnie
    wybrać do lekarza? Czy te moje skąpe miesiączki mogą mieć negatywny wpływ na
    zajście w ciążę?? Przepraszam że tak marudzę ale zaczynam się martwić.
  • 20.06.05, 17:34
    tabletki rzeczywiscie moga w takim stopniu zablokować przysadkę, że miesiączki
    po ich odstawieniu nie pojawiaja się przez czas jakiś. U Ciebie nie bardzo
    wiadomo, czy skąpe miesiączki sa wynikiem działania tabletek czy zaburzeń
    hormonalnych jakie w Tobie sa . jedyna możliwością aby to sprawdzić jest
    odstawienie tabletek na conajmniej 3 miesiące, obserwacja miesiączek oraz
    ewentualnie oznaczenia hormonów.
  • Gość: jola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 16:23
    a czy ten Lutenyl ma działanie na torbiel?
  • 20.06.05, 17:38
    Powinien.
  • Gość: matisssss IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 12:55
    pani doktor, lekarz zapisał mi diane35. dlaczego? trądzik, tłusta skóra,
    nadmierne owłosienie na całym ciele, no i w przyszłości jako antykoncepcja.
    martwi mnie to,że zrobił to bez żadnych badań,żadnych. nawet nie miałam okazji
    usiąść na fotel ginekologiczny....
    narazie dostałam spironol, w sumie nie wim po co mam go brać,ale biorę drugi
    dzień.
    proszę mi powiedzieć, czy tabletki można przepisać bez odpowiednich badań?
    na moje nieśmiałe pytanie o to lekarz powiedział,że gołym okiem widać,że mam
    podwyższony testosteron i żadne badania nic nowego nie wykażą, nie wiem co
    wogóle o tym myśleć, liczę na pani fachową pomoc i porade
  • 08.10.05, 22:06
    Odpisałam na priv.
  • 22.11.05, 13:49
    Witam Pani Doktor

    Odkąd zaczełam starać się o maleństwo zaczęłam dość dziwnie miesiączkować
    Być może teraz zaczęłam mocniej obserwować, Podczas miesiączek juz wielokrotnie
    zauważyłam , że wraz z miesiączka pojawiaja sie strzępki jakby skórki
    Dużo czytałam i być może sa to strzepki śluzówki(ale tego nie wiem) wyglada to
    jak kawałek skorki z wklęsły,i pęcherzykami sad
    Cykle mam regularne co 31 dni , przechodze ją boleśnie pierwsze dwa dni
    W tym cyklu przyszła niespodziewanie w 25 dc objawiła sie plamieniem a później
    przez kolejnych 8 dni bardzo ciemna kwią
    Czuje się niezadobrze ciągle śpiąca zmęczona .... prosze o pomoc
  • 23.11.05, 13:52
    Nie mam całego obrazu Twojej osoby, nie wiem nic oprócz tego co napisałaś, nie
    badałam Cię... Troche mało zeby cokolwiek powiedzieć.
  • 23.11.05, 16:22
    Pani Doktor,

    Jestem 7 tygodni po CC i na badaniu tresci pochwowej otrzymalam wynik:
    Tres pochwowa: sluzowa, zoltawa, mierna
    ph =- obojetny
    Leukocyty-luzem pobr cala pola widz+liczne skup
    erytrocyty - 0
    nablonki: wluk 8-10-15 tys
    okragle 13-21-26 tys
    palczeki Doderleina i dwoinki GNC - 0
    inne drobnoustroje: flora bakteryjna obfita,
    G+ pol G-

    Chcialabym dodac ze martwia mnie male uplawy - odchody poporodowe byy do 2
    tygodni, zmienily sie do zoltawych i teraz sa wlasnie takie od czasu do czasu-
    male zolte plamienia. Nie mialam jeszcze czegos takiego...
    Bardzo prosze o zinterpretowanie wyniku.

    Pozdr.
  • 23.11.05, 16:37
    mam zalecenie brać duphaston 2 dni po owulacji. ale ponieważ nie byłam na USG,
    nie wiem dokładnie, kiedy była. załóżmy, że pęcherzyk pękl. czy za owulacje
    można uznać intensywny ból jajnika? (tak mialam w poprzednim cyklu - owu
    potwierdzona USG) i ponieważ ból minął mogę uznać, że już po owulacji? bo nie
    wiem, kiedy zacząć z tym duphastonem i czy dzień w tą czy w tamtą ma jakieś
    znaczenie
    dziękuje za odpowiedź
  • 23.11.05, 18:59
    ból jajnika nie jest 100% objawem przebytej owulacji, jednak czegoś trzeba się
    trzymac jeśli owulacja nie była monitorowana. Myslę, że możesz zacząc
    przyjmować Duphaston
  • Gość: lokizielone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 13:57
    Przede wsystkim GRATULACJE!!
    A teraz krótkie pytanie.Pani gin do której chodzę, z powodu "braków rynkowych"
    (przez jakiś czas nie było Minuletu w aptekach) zmienila mi tabletki z Minuletu
    na Harmonet.(dodam,że bez ŻADNYCH badań!, tak po prostu...) Powiedziała, że po
    tej zwykłej 7mio dniowej przerwie mam zacząć brać Harmonet. W ulotce
    przeczytałam jednak, że w przypadku zmiany tabletek nie należy robić przerwy
    tylko po skończeniu opakowania tabletek "odstawianych" przejść od razu na te
    nowe..
    No i teraz nie wiem już co robić uncertain
    Jak to jest z tymi zmianami, odczekać te 7 dni czy przyjmować "ciurkiem" wink

    Dziękuję z góry za odpowiedź i serdecznie pozdrawiam!!!
  • 20.06.05, 17:11
    Przy zmianie z tabletek o wyższej dawce hormonów (Minulet) na tabletki o
    niższej dawce (Harmonet) nie powinno się robić przerwy ze względu na mozliwość
    wystąpienia owulacji.
  • 20.06.05, 14:28
    Dzień dobry!
    Czy to prawda, że nadżerkę leczy się dopiero po wyleczeniu zapaleń,infekcji?
    (chodzi mi przede wszystkim o grzybicę). Ale czasem zapalenia są po części
    spowodowane właśnie nadżerką, więc chyba to nierealne by wszystko było ok?

    Monika
  • 20.06.05, 17:14
    Przed leczeniem nadżerki rzeczywiście należy maksymalnie wyjałowić pochwę. Przy
    trudno leczących sie zapaleniach można przed zabiegiem zastosować irygacje.
  • Gość: miska IP: *.adsl.inetia.pl 31.10.05, 20:41
    Witam!Mam 22lata,a o tym,że mam polipa szyjki macicy wiem od ok.5lat.Chciałabym
    się dowiedzieć jakie są przyczyny powstawania choroby.Mój lekarz zalecił mi
    zabieg w szpitalu,jednak od kilku lat z tym zwlekam-po prostu chyba się go
    boję.Jednak w najbliższym miesiącu zapisze sie na zabieg,chciałabym wiedzieć
    czy jest on bolesny i jak długo musiałabym leżeć w szpitalu.Poza tym,jakie mogą
    być konsekwencje nieleczenia polipa,a do tego od 2lat mam nadżerkę.
    Proszę o wylewną odpowiedz,z góry dziekuję!
  • 01.11.05, 09:36
    Polipy powstają wskutek nie do końca prawidłowej równowagi hormonalnej w
    organizmie. Koniecznie trzeba usunąć polip i zbadać go histopatologicznie.
    najczęściej nie ma w nim nic złego, jednak warto to wiedzieć na pewno. Zabieg
    jest krótkotrwały, można go przeprowadzić w znieczuleniu krótkotrwałym
    dożylnym, bądź miejscowym. W szpitalu będziesz jeden lub dwa dni.Natomiast
    nadżerkę trzeba zdiagnozować i również , jesli to konieczne wyleczyć.
  • Gość: anika IP: *.qzyni / *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.05, 23:01
    Witam !
    Mam pytanie czy nadżerke należy leczyć bez względu na jej wielkość? ja mam
    ndżerke wielkosci, jak okreslil to ginekolog, 20 groszy. mam 23 lata czy jestem
    za młoda na wypalanie czy wymrazanie?
    z gory dziekuje za odpowiedz
  • 01.11.05, 09:52
    Nie ma znaczenia wielkość tylko obraz cytologiczny, kolposkopowy, ewentualnie
    histopatologiczny.
  • Gość: Perelka IP: *.dip.t-dialin.net 03.11.05, 22:48
    Szanowna Pani Doktor.Od 4m-cy lecze sie na klykciny i od tego czasu moja
    miesiaczka sie zmienila tzn.jest tylko 2 dni i koniec.Czy to jest normalne ?
  • 04.11.05, 07:45
    a czym się leczysz?
  • Gość: ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 15:41
    mam pytanie, raz juz mialam grzybice jakis 2,5 miesiaca temu i jak tylko
    oststnio zaczelo mnie cos swedziec pobieglam do lekarza. powiedzial ze to mala
    grzybica i dal doustnie cos i globulki macmiror, cale opakowanie czyli 12 mam
    zuzyc. mam wrazenie ze strasznie wysuszaja mi wszystko bo mam problem nawet z
    zaaplikowaniem globulki. powinnam je wybrac do konca czy moge na 6 naprzyklad
    zakonczyci wziasc lactovaginal albo cos takiego?
    mam jeszcze pytanie czy moglam zarazic mojego faceta bo ostatni raz kochalam
    sie z nim 2 tyg przed pierwszymi objawami, potem bylam na basenie i sie
    zastanawiam czy moze to nie od wody? partner nie ma zadnych objawow.
    z gory dziekuje i gratuluje potomstwasmile
  • 20.06.05, 17:17
    Partner moze nie mieć żadnych objawów, bo u facetów najczęsciej ich nie ma.
    Może być jedynie nosicielem i sprawca twoich problemów. W przyrodzie zazwyczaj
    płeć męska jest uprzywilejowana smile. Moim zdaniem powinnas przeleczyc sie do
    końca, jednak nie jestem pewna czy akurat Macmiror to dobra opcja. Bardzo
    wyjaławia, bo wybija wszystko w pochwie co żyje. Ale jesli lekarz tak
    zdecydował chyba nie masz wyjścia. Później koniecznie Lactovaginal.
  • Gość: ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 23:59
    dziekuje za odpowiedz i mam jeszcze jedno pytanie w zwiazku z tym
    czy moge w takim razie dac partnerowi 3 tabletki flumyconu (ja to dostalam dla
    siebie 3x3) lekarz nic nie wspomnial o leczeniu partnera a wiem ze czasem tak
    przepisuja?
    jak dlugo trwa "wykluwanie" sie grzybicy, to mozliwe ze pierwsze objawy
    wystappily po 2 tygodniach, dodam ze w miedzy czasie mialam okres?
  • 21.06.05, 16:07
    Grzybica pojawia się najczesciej przy obniżeniu odporności organizmu. Jak długo
    grzybom potrzeba, aby spowodować objawy trudno powiedzieć. Partner powinien byc
    leczony razem z Tobą. Ja preferuję Nizoral ( tylko niech nie pije szamponu!smile )
  • Gość: ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 11:33
    Pani DOktor wczoraj juz bylam troche zniecierpliwiona bo mi to strasznie
    przeszkadzalo fizycznie i psychicznie ze po tym macmirorze bylam
    strasznie "wysuszona" i zastosowalam lactovaginal. wsumie wzielam 9 globulek,
    dwie dawki flumyconu i jeszcze jedna mam wziasc we wtorek(po 14 dniach to
    bedzie). mam pytanie czy nie narobilam sobie tylko klopotu przez to moje
    zniecierpliwienie i czy to wystarczy do wyleczenia sie, bo objawy to zniknely
    po 2 dniach leczenia calkowicie. i mam jeszce pytanie jesli partner tez wzial
    lekarstwo i nic mu nie jest to kiedy mozemy sie kochac? i czy powinnismy
    najpierw z prezerwatywa czy to nie ma znaczenia?
    z gory dziekuje za odpowiedz i przepraszam za zawracanie glowysmile
  • 24.06.05, 18:17
    Odpowiedz otrzymasz gdy wykonasz po leczeniu rozmaz mikrobiologiczny i będzie
    ok. Wspólzyć możecie, równiez bez prezerwatywy.
  • Gość: alicja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 16:00
    to ja tez proszę o pomoc Pani Mario...wklejam tu sowje pytanie żeby było
    łatwiej:
    miesiąc temu lekarz kazal mi odstawic Mercilon ze wzlęgu na to, ze bolały mnie
    nogi i głowa. Od poprzedniego krwawienie mija już 31 dzień a ja nadal okresu
    nie mam. Tydzień temu bolały mnie strasznie brodawki i brałam Wit. B. W
    piatek ból ustał, żadnych objawów napięcia przedmiesiączkowego (zawsze były,
    nawet jak brałam tabletki) W miesiacu kochała się 2 razy używając
    prezerwatyw, które na pewno nie pękły i na pewno nic się nie wydostało (tak
    mi się przynajmniej wydaje ;-(). Co mam rozbić? Umieram z niepokoju....od piątku
    mam bardzo skąpe brązowe plamienia. Wlasciewie to sluz ktory zwykle ma się na
    wkłądce higienicznej jest po prostu zabawrwienie brązowego. Strasznie sie
    denerwuje. Nie wiem co robić...czy możliwe że jestem w ciąży? Aha wydaje mi
    się, że miałam owulację około 8 czerwca, bo zaobserowałam to po zmianie śluzu
    na przejrzysty i rozciągliwy.
    Prosze o pomoc, jestem naprawdę przerażona.
  • 20.06.05, 17:21
    Najprościej wykonaj test ciążowy. Po odstawieniu tabletek okres może być inny
    niż zazwyczaj i moze się opóźnić, jednak nie będziesz pewna, jeśli nie zrobisz
    testu.
  • Gość: alicja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 09:12
    Pani Doktor, zrobiłam wczoraj test ciążowy i dziś rano ponownie. Oba wyszły
    negatywnie. Ile powinnam czekać na pojawienie się okresu, i kiedy zgosić się do
    ginekologa jeśli się nie pojawi? Jeśli ostatni raz współrzyłam 5 czerwca, a
    test robiłam wczoraj i dziś to chyba wynik jest wiarygodny?
    Dziękuję za pomoc i pozdrawiam,
  • 21.06.05, 16:11
    Trzeba ocenić grubość endometrium w USG dopochwowym, żeby wiedzieć jakie leki
    powinnaś przyjąc oraz wykluczyć zmiany mogące powodowac zatrzymanie miesiączki.
    Idź na to badanie w najblizszych dniach jesli miesiączka się nie pojawi.
  • Gość: alicja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 16:45
    Dziękuje bardzo za pomoc,
    Idę w czwartek. Mam nadziję, że to nic poważnego.
    Pozdrawiam,
    Alicja
  • Gość: Alicja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 08:59
    no i na razie nie pójdę, bo dostałam dziś okres.
    Dzięki Pani Doktor, uspokoiła mnie Pani, a tak bym się schizowała wink
    Jeszcze jedno pytanko jeśli można. Przerwę w pigułkach mam daltego, że miałam
    dziwne objawy: ciążkie nogi, ból głowy, kłócie w klatce piersiowej (chociaż to
    ostatnie zdaje się, że z nerwów) lekarz zalecił przerwę by wykluczyć, że jest
    to wina tabletek anty. Ciśnienie mam w normie, robiłam również badania na
    Aspat, Alat i birbiturany - również w normie. Jakie jeszcze powinnam wykonac
    badania by wykluczyć np. chorobę zakrzepową i mieć pewność, że jeszcze mogę
    spróbować z innymi tabletkami? (Brałam Mercilon - przez rok, wcześniej
    Microgynon - przez 3 lata)
    Dziękuję i pozdrawiam,
  • 24.06.05, 17:50
    Musisz wykonac badania oceniające układ krzepnięcia.
  • 08.09.05, 09:03
    Byłam wczoraj na badaniu usg i sie dowiedziałam ze mam za male jajnki,co sie z
    tym łączy niedoczynność tego narządu- za malo wytwarzają estrogenów.Wcześniej
    robiałam sobie również badanie hormonalne,co potwierdziło ten stan.Ginekolog
    przepisał mi Diane 35.Czy jest to dobre rozwiązanie??,aby jajniki zaczęły
    prawidlowo funkcjonować i był wyższy poziom estrogenów nad testoteronem???prosze
    o pomoc
  • Gość: Pomocy! :( Aneta17 IP: *.chello.pl 08.08.05, 17:29
    Mam 17 lat skonczone.. i bardzo malutki biust sad moja mama ma miseczke c.. ale
    ja mam wrazenie ze sie w ogole nie rozwijam biust-ledwo 75cm uncertain , czy ze mna
    jest wszystko wporzadku ? czy moje piersi sie jeszcze rowina , czy juz zawsze
    bede "deska"
  • 09.08.05, 11:42
    Witam,
    od kiedy powinnam liczyc 1 dzień cyklu, jeśli okres tak nprawde rozkęcił się
    wczoraj póznym wieczorem, a wczesniej bylo lekkie plamienie tylko???
    Dodam, ze tak bardzo mnie interesuje ten temat, ponieważ stosujemy naturalne
    metody planowania dzieckasmile
    --
    Ja i Ty. Ty i Ja - jedna całosć. Na zawsze!

    Ku przestrodze tragiczna historia
    Dla poszukujących dentysty coś ciekawego
  • 01.09.05, 13:05
    Okazało się, że mam grzybicę, dostałam Clotrimazol i Flukonazol, ale na ulotce
    jest napisane, że nie powinnam ich brać, jeśli karmię piersią. Ginka wiedziala,
    ze karmie... Co mam robic?
    --
    Kocianna i Lidka

    Kiedy pierwszy raz ją przytuliłam, zdawało mi się, że trzymam w ramionach
    wszechświat.
    Lidka i futrzaki
  • 04.10.05, 13:27
    Mamoje pytanie dotyczy leczenia zapalenia pochwy. Przed porodem mój stopiń
    czystości był w porządku (II).12 tygodni temu urodziłam dziecko, już w czasie
    połogu miałam wrażenie,że coś jest nie tak. Po 8 tyg. byłam u ginekologa i
    zrobiłam badanie stopnia czystości- IV. Potem leczyłam się lekiem
    Gynofemidazol, a następnie przez 10 dni Lactovaginolem. Po 3 dniach znowu
    badanie i znowu IV. Zrobiłam więc posiew z pochwy i okazało się, że mam
    gronkowca złocistego (słaby wzrost). Dostałam od Ginekologa globulki z
    neomycyny (robione w aptece). Wzięłam już wszystkie i nadal czuję przy wejściu
    do pochwy jakby pieczenie, podrażnienie (skończyłam antybiotyk 3 dni temu).
    Cały czas karmię piersią. Czy dziecko i mąż są narażeni na zakażenie ode mnie?
    (Z mężem na razie powstrzymaliśmy się od stosunkówsad. KIedy powinnam powtórzyć
    stopień czystości po kuracji antybiotykowej? Czy tego gronkowca w ogóle można
    wyleczyć? Proszę o poradę.
  • 08.10.05, 22:58
    gronkowiec to swiństwo do leczenia. Nie należy jednak popadać w panikę,
    wyleczyc się często udaje. problem tylko czy nie masz go gdzieś jeszcze -
    rzadko występuje izolowane ognisko w pochwie. Jesli jest może warto pomysleć o
    leczeniu ogólnoustrojowym, jeśli oczywiście jest wrazliwy na antybiotyki, które
    można stosować przy karmieniu. objawy, które masz niekoniecznie muszą
    świadczyć, że masz ciągle zapalenie pochwy. Tak również objawia się czasem
    zbytnia jej jałowość. za dwa-trzy dni zrób powtórny rozmaz. Wtedy troche sprawa
    się rozjaśni.
  • Gość: be27@gazeta.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.05, 16:13
    Pani doktor ja mam pytanie odnośnie brania brobergonu w czasie ciazy
    Teraz prl mam w normie (mikrogruczolak 7mm) za 2 miesiace planuje dzidziusia
    Aktualnie biore dostinex(podobno nie wolno go brac w ciazy)wiec za miesiac
    przechodze na bromergon
    Jak długo go mozna brac w ciazy(czy nie wplynie to na płud) i czy zaraz po
    zaplodnieniu bede musiala brac leki na podtrzymanie(ostatnia ciaza zakonczona w
    9 tygodniu niepowodzeniem)
  • Gość: beatka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 16:24
    pani doktor miałam robiony wymaz z pochwy, wynik jest ujemny czy to oznacza ze
    nie mam chlamydii (bo podejrzewam u siebie) czy na chlamydie robi sie specjalne
    inne badanie?
  • 20.06.05, 17:39
    W kierunku chlamydii wykonuje się odrębne badanie.
  • Gość: mb IP: *.monki.sdi.tpnet.pl 01.07.05, 12:05
    czy sa panu znane jakies smiertelne przypadki zazywania yasmin?
  • 02.07.05, 14:27
    Nie, ale o programie słyszałam.
  • Gość: Beta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.05, 10:40
    Pani doktor! Mam 46 lat, lekarz stwierdził, że mam obniżenie tylnej ściany
    pochwy. Na razie to nie daje żadnych objawów, ale ponoć za kilka lat czeka mnie
    operacja. Proszę o odpowiedź, czy to musi postępować, czy mam jakąś szansę
    uniknięcia tej operacji, czy dojdzie do tego na pewno. I na czym taka operacja
    polega? Czy to niebezpieczne? Czy się długo i trudno goi?
  • 02.07.05, 14:17
    Niestety ma szanse postępować, ponieważ aparat mocujacy pochwy jest zależny od
    hormonów, a tych w miare upływu lat u kobiety jest coraz mniej. To nie jest
    straszna operacja, tylko niewielki zabieg plastyczny, troche podobny do szycia
    naciecia po porodzie. Zazwyczaj do siebie dochodzi się bardzo szybko.
  • Gość: Beta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.05, 09:15
    A nie ma żadnej możliwości, żeby temu przeciwdziałać? Czytałam w internecie, że
    taki zabieg na krótko przynosi poprawę, a potem historia się powtarza. Jak to
    jest, pani doktor?
  • 04.07.05, 10:21
    Trudno mi powiedzieć, ponieważ nie widze zmian u Ciebie i nie wiem jakiego sa
    stopnia. Można oczywiscie próbowac zakładać takie specjalne kulki, ćwiczyć
    mięśnie oraz przyjmować w odpowiednim momencie hormony, jednak wszystko zależy
    od tego jak to wygląda i czy ma szanse zareagować na takie postępowanie.
  • Gość: Ela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 19:03
    Witam,
    okres spóźnia mi się już 12 dni. Test ciążowy pokazał 2 kreski,a po kilku
    dniach test z krwi wynosił -5. Pomiędzy wykonaniem testu z moczu,a testu z krwi
    miałam drugą owulację. Czy to mogło zaburzyć wynik testu? Do dziś nadal nie mam
    miesiączki,a za to mam mdłości i białą wydzielinę z pochwy,która czasem jest
    jak silikon, biała i bardzo gęsta oraz lepka.
    Co to może być? Dodam,że wargi sromowe mi posiniały. A może jakieś inne
    czynniki mają wpływ na wynik testu z krwi?
  • 09.07.05, 12:36
    Wydzielina z pochwy swiadczy prawdopodobnie o zapaleniu pochwy - na początku
    ciąży bardzo czesty stan. Powtórz badanie z krwi - przy objawach jakie masz i
    wyniku testu z moczu wynik tego badania brzmi mało wiarygodnie.
  • 20.06.05, 17:38
    Czasem istnieje potrzeba stosowania bromergonu w ciąży ale raczej przy
    makrogruczolakach lub mikrogruczolakach, które bez leku zaczynają rosnąc.
    Wszystko zalezy od objawów. Wydaje mi się że ciąze powinnaś planowac z
    endokrynologiem. zazwyczaj istnieje konieczność suplementacji progesteronem we
    wczesnej ciąży dlatego że podwyższone steżenia prolaktyny może powodować jego
    obnizone stężenie.
  • Gość: dziekuje za pomoc IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.05, 18:00
    Mam jeszcze jedno pytanie czy oprocz probergonu stosuje sie w ciazy jakies iine
    leki na obnizenie prl i co podaje sie na podniesienie progesteronu
    pozdrawiam
  • 20.06.05, 18:22
    Nie stosuje się w ciąży Bromergonu celem obnizenia stężenia prl tylko
    ograniczenia wzrostu guza. Progesteron najczesciej uzupełnia sie luteiną lub
    duphastonem.
  • Gość: duphaston IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.05, 09:29
    Witam raz jeszcze
    Czy mam przez to rozumiec ze na przyklad kiedy planuje ciaze na wrzesien to juz
    od sierpnia powinnam zaczac brac duphaston tak na wszelki wypadek
    A w zwiazku z prooplemami w poprzedniej ciazy kiedy wogole powinnam zglosic sie
    do lekarza zakladajac ze jestem w ciazy
    Dodam tylko ze kompleksowe badania mialam w kwietniu i wszystko bylo ok tzn
    cytologia
    Strasznie boje sie jednak kolejnej ciazy ze wzgledu na tego mikrogruczolaka

    Pozdrawiam
  • 21.06.05, 16:14
    Na stałe powinnas przyjmować Bromergon, natomiast Duphaston po stwierdzeniu
    ciąży.Do lekarza powinnas się zgłosić przede wszystkim aby zaplanować ciążę,
    później po jej stwierdzeniu, aby ustalić leczenie.
  • Gość: Ania IP: 217.75.54.* 17.07.05, 22:07
    Pani doktor ja mam takie pytanie:mianowicie jakie badania ginekolog powiniem mi
    wykonac abym mogla dostac tabletki antykoncepcyjne i czy sa one platne u
    panstwowego lekarza.Z gory dziekuje za odpowiedzsmile
  • 18.07.05, 19:35
    Nie pracuje w przychodni więc o odpłatności za badania nie mam pojecia. Przed
    tabletkami dobrze sprawdzić stan ogolny organizmu, watroby i układ
    krzepniecia.Jednak nie jest to bezwzglednie konieczne i wielu lekarzy od tego
    odstępuje.
  • 20.06.05, 16:31
    Prosze o odpowiedz na to moja wazopresyne!!!!Opis umiescilam wyzej!!!
  • 20.06.05, 18:26
    To jest pytanie bardziej do endokrynologa. Nie mam doświadczenia w takich
    przypadkach.
  • 20.06.05, 17:22
    Pani Doktor
    Proszę o komentarz co to moze byc......., mam duza bolesnosc ze strony lewego
    jajnika w czasie miesiączki przez 2 dni + czuje ten jajnik nawet w I polowie
    cyklu (to nie jest bolesny ból ale taki tepy jaki promieniujący na pachwine) +
    z lewej strony jest powiekszenie podbrzusza (lekarz w czasie badania ogolnego
    nic nie stwierdzil - powiedzial ze to jelita ale mnie caly czas pobolewa jajnik
    jeden) + skapy okres trwajacy 2 dni czasem 3 dni co 28+/-33 dni. Czy to moze
    byc endometrioza?

    W srode ide na usg, czy mam powiedziec lekarzowi zeby zwrócił na cos uwage przy
    usg, to jest usg bez skierowania?

    bede wdzieczna za odpowiedzi
    dziekuje
    Zoska
  • Gość: akajka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.05, 12:14
    Pani Doktor

    prosze o komentarz, bede bardzo wzdzieczna
    Z

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka