• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

ginekolog-położnik (witam ponownie) Dodaj do ulubionych

    • Gość: allie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.05, 13:06
      Pani doktor, czy po wyleczeniu stanu zapalnego (infekcja grzybiczna) u siebie
      i partnera można zacząć starania o dziecko czy powinno się odczekać? A może
      konieczne są dalsze badania? Proszę o odpowiedź. Dziękuję!
    • 06.09.05, 13:16
      pani doktor,
      mam 18 lat, miesiaczkuje od 13. roku zycia; ostatnio zmienilam otoczenie(bez zmiany klimatu, po prostu przeprowadzilam sie) i moje cykle zaczely sie wydluzac(poczatkowo trwaly ok 26-28 dni, obecnie 30-34)
      moja ostatnia miesiaczka byla bardziej skapa niz wczesniejsze, ale trwala dluzej, teraz trwa 5. dzien nastepnej miesiaczki, krwawienie bylo wyjatkowo skape(z wyjatkiem 1. dnia, kiedy bylo normalne, za to z wyjatkowo duzymi fragmentami sluzowki), pms byl normalny, ustapil jak zawsze w 1-2 dniu miesiaczki, bole menstrualcyjne normalne;
      co moze byc przyczyna tak skapego krwaiwienia? czy moze byc to wieksza niz zwykle dawka lekow przeciwbolowych(biore aulin, poniewaz slabsze leki, w tym wszystkie bez recepty nie dzialaja-przetestowalam; normalnie biore 1 saszetke w 1 dniu miesiaczki, tym razem wzielam 2, co nie przekracza dozwolonej dawki dziennej)
      dziekuje za odpowiedz

      --
      ...nie szukaj mnie,
      ukryłam się,
      nie poznasz twarzy pod makijażem...
      • 06.09.05, 13:19
        za szybko wyslalam, chcialam jeszcze dodac, ze nie jestem w ciazy :]

        --
        ...nie szukaj mnie,
        ukryłam się,
        nie poznasz twarzy pod makijażem...
        • 06.09.05, 13:30
          i znow za wczesnie, zamiast napisac za 1 razem - nie biore zadnych lekow hormonalnych(regularnie zazywam tylko lekarstwa na stawy-arthrostop i piascledine, no i ten aulin 1 raz w miesiacu); nie zmienilam diety, nie odchudzam sie, za to ok tydzien przed "obecnym" okresem mialam zatrucie pokarmowe albo grype zoladkowa i przez kilka dni moj organizm byl oslabiony(no i jadlam raczej dietetycznie)

          --
          ...nie szukaj mnie,
          ukryłam się,
          nie poznasz twarzy pod makijażem...
          • Gość: Aga IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.05, 17:23
            witam W ostatnim czasie moje cykle bardzo sie wydłużyły ,więc moj gin kazał
            zrobic bad prl i prg .
            PRL - 1265 (n 72-511)
            PRL -1926 po 60 min od MTC
            prg był 1,73
            Dostałam 0,5 tabl bromergonu i łykam go na noc.Również biorę duphaston.
            Mogłaby mi pani powiedziec cos na temat moich wyników ,chodzi głównie o test po
            tabl,troche mnie martwi że zamało wzrosła prl ,czytałam wcześniej gdzieś na
            forum że powinna w warunkach prawidłowych wzrosnąć 2-5 razy ,a jeśli to
            czynnościowa to o wiele więcej .
            Czy może to byc mikrogruczolak,nie dostałam żadnego skierowania na TK lub RM ,
            troche sie martwie bo staram sie o dzidzie i mój gin każe odrazu odstawic lek
            jeśli zajdę w ciążę ,ale podobno jeśli jest mikrogruczolak to lek trzeba brac
            równiez w ciąży.Prosze o odpowiedz ,bardzo to dla mnie ważne ,moja koleżanka
            miała dużo prl i ostatnio poroniła.tarczyce mam o.k
            Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedz.
            • 13.09.05, 21:26
              Podstawowe stężenie prolaktyny masz powyżej normy, tak więc bez sensu jest
              wykonywać test, ponieważ służy on wykrywaniu hiperprolaktynemii czynnościowej,
              a więc takiej w której podstawowe stężenie jest w normie. Dla mikrogruczolaka
              natomiast wartośc jest zbyt mała. natomiast dawka Bromergonu którą otrzymałaś
              wydaje mi się zbyt niska. Jeśli zajdziesz w ciążę odstaw Bromergon, natomiast
              przynajmniej na początku zostaw Duphaston.
        • 12.09.05, 21:50
          mam pytanie moze nie bezpostrednio zwiazane ze sprawami ginekologicznymi ale
          napewno pośrednio chodzi o to ze kiedy ostatnio usowałam owłosieni9e z moich
          miejsc intymnych dostałąm dziwnych krosteczek i cały czas miałam uczucie
          swedzenia.teraz chciałabym poraz kolejny usunac owłosienie ale boje sie ze taka
          reakcja moze sie powtorzyć jezeli tak to czy istnieja srodki którw wowczas moga
          załagodzić swedzenie i zmniejszyc te krostki???oczywiscie jezeli ta reakcja sie
          powtorzy zaniecham depilacji pilnie czekam na odpowiedz!!
    • Gość: nastka IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.05, 15:20
      dzień dobry pani doktor
      zawsze kiedy przemarznę lub mni przewieje boli mnie podbrzusze ,czasami nerki
      i gdzieś tam z tyłu kręgosłupa czasami coś łamie.Nawet wczoraj wieczorem ,a
      jeszcze nie jest aż tak zimno ,dziś mam straszny ból i biore ibuprom, i zawsze
      tak jest kiedy przemarznę.
      czy to może mieć jakis związek z tym że kiedyś przechodziłam zapalenie
      przydatków.
      Może przez to jestem teraz taka wrażliwa.
      Może pani doktor mi poradzi , czasami czuję jakby też to były sprawy
      reumatyczne ,więzadła.
      za każdym razem boje sięże zaczyna sie jakis stan zapalny ,ale ze 3 dni wezme
      ibuprom i przechodzi.Ale martwi mnie to .Pozdrawaim
    • 06.09.05, 16:13
      Pisze do Pani znowu, bo otrzymalam wyniki badan.Przeciwciala antykardiolipidowe
      IgM 0,33,IgG 0,15. Wczesniejsze moje badania to bialko C 90% i bialko S
      70%.wszystkie te badanie sa robione by wykluczyc lub potweirdzic istnienie
      zespolu antyfosfolipidowego( moje pierwsze dziecko urodzilo sie niedotlenione w
      34tc, wynik histpat zawal lozysko, drugie poronienie 22tc histpat pozalozyskowe
      zakazenie wod plodowych0. Czy sadzi Pani, ze trzeba robic dalsze badabia w
      wyniku tego zespolu czy szukac innej przyczyny. czy wskazanie dawek aspiryny i
      heparyny przed zajsciem wciaze bedzie wskazane? Pozdrawiam.

      • 09.09.05, 22:45
        Każde laboratorium ma własne normy dla danego oznaczenia. Trudno mi się
        wypowiadać nie znając ich.
    • 06.09.05, 16:16
      Witam serdecznie,
      W 7 tyg ciązy wystapiło u mnie nieduże krwawienie, lekarz stwierdził odklejenie
      się "kawałka jaja płodowego" (cytuję). Zalecił leżenie. Od początku ciązy
      przyjmuje Duphaston, 3-krotni dostałam także Kaprogest. Proszę o informację,
      skąd bierze się takie "odklejanie" jaja płodowego? Jakie to może mieć skutki
      dla dalszego przebiegu ciąży? Czy rzeczywiście leżenie plackiem jest skuteczne
      dla zregenerowania się tej kosmówki? (bo to chyba właśnie odwarstwiona
      kosmówka?)Po 2 tyg byłam na wizycie kontrolnej - lekarz powiedział, że wszytsko
      się "ładnie przykleiło", ale jeszcze z jednej strony jest mały krwiaczek.
      Dostałam miesiąc zwolnienia. Nie mam żadnych plamień, bóli, itp. Czy
      rzeczywiście leżenie plackiem jest konieczne? Czy mogę np. wyjśc na spacer?
      Staram się prawie cały czas leżeć, ale sama nie wiem, czy to rzeczywiście ma
      takie znaczenie? Bardzo proszę o informację, głównie o to, czy takie odklejanie
      kosmówki grozi czymś w kolejnych etapach ciąży.
      Pozdrawiam serdecznie,
      • Gość: kozica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 16:41
        Pani doktor, mam takie pytanie. Czy krwawienie podczas pierwszego razu świadczy o przebiciu błony??
        Kilka dni temu po raz pierwszy zdecydowałam się na współżycie, jednak ból w pewnym momencie był tak duży że przerwaliśmy stosunek. Zauważyłam też że z pochwy sączy mi się krew. Stąd moje pytanie. Czy mogę mieć pewność że błona została przebita czy też powinnam się obawiać że następnym razem będzie równiez tak mocno bolało?
        • 06.09.05, 17:40
          jestem mama 13 latki.
          pierwsza miesiaczka u córki w wieku 12 lat i 10 mieisecy trwala 7 dni i była
          obfita (bezbolesna).
          druga po 21 dniach trwala 7 dni i była obfita(bezbolesna).
          trzecia po 14 dnich trwala 7 dni i rowniez byla obfita(bezbolesna).
          Czy konieczni isc do lekarza czy odczekac jeszcze jakis czas ( 2, 3 miesiace?)
          proze o odpowiedz.
          • Gość: Vanessa IP: *.crowley.pl 07.09.05, 07:30
            Pani Doktor, czy może mi Pani polecić jakieś naturalne środki na PMS? Kłopot
            mam przede wszystkim z zatrzymywaniem wody w organiźmie - mój brzuch przypomina
            wielki balon sad(( Brałam kapsułki z wiesiołka, ale efekt mizerny. Z góry
            dziękuję.
            • 07.09.05, 10:16
              Pani doktor mam pytanie odnośnie bakterii e.coli. W posiewie z kanału szyjki macicy wyszły mi te bakterie. Czy mogę nie przerywać starań o dzidzię. Dostałam na bakterie antybiotyk keflex.
    • Gość: temperatura IP: *.man.koszalin.pl / *.man.koszalin.pl 07.09.05, 10:57
      Witam Pani Doktor moje pytanie dotyczy temperatury.moje cykle po odstawieniu
      tabletek antykoncepcyjnych trwają ok.31 dni.W tym cyklu zaczełam mierzyć
      temperaturkę i co..? Otóż wykres jest bardzo dziwny,a kształtuje się
      następująco:
      3 d.c. -36,45
      4 d.c. -36,5
      5 d.c. -36,55
      6 d.c. -36,3
      7 d.c. -36,6
      8 d.c. -36,6
      9 d.c. -36,65
      10 d.c. -36,45
      11 d.c. -36,6
      12 d.c. -36,4
      13-15d.c.-36,6
      16 d.c. -36,65
      17-19d.c.-36,35
      I moje pytanie dotyczy jajeczkowania.Nie jestem pewna czy dobrze rozumuję,ale
      w/g mnie owulacja nastąpiła 17-go d.c.Zbliżenie miało miejsce 15-go i 17-
      go.Jakie więc są szanse na ciążę? Marzymy o dziecku,jednak nie wiem,czy dobrze
      to wyliczyłamsmile Bardzo proszę o odpowiedź na moje pytanie i rozwianie
      wątpliwości.Z góry dziękujęsmile!
    • 07.09.05, 15:39
      Dzien dobry, mam prośbę, czy mogłaby Pani doktor napisać jaka jest róznica
      między dopochwową a podjęzykową luteiną?(poza ceną i sposobem aplikacjiwink)czy
      można je brać zamiennie? Lekarz przepisał mi tę podjęzykową (16. - 25. d.c.,
      pózniej w 7.-8. d.c. kontrola testosteronu i SDHEA) Słyszałam, że może
      powodować zaparcia i inne podobne dolegliwości, czy jesli o działania uboczne
      chodzi nie byłaby łagodniejsza ta dopochwowa wersja? Pozdrawiam i dziękuję z
      góry.
      • 08.09.05, 21:50
        jest to dokładnie to samo, rózni sie drogą podania. Podjęzykową mozna stosować
        dopochwowo, odwrotnie raczej nie ze względu na podłoże. Droga podania
        dopochwowa jest lepsza właśnie ze względu na mniej odczuwalne objawy uboczne.
        • Gość: krowa26@gazeta.pl IP: *.lubin.dialog.net.pl 09.09.05, 16:51
          witam panią!chciałabym zapytać co mam ze soba zrobić... od około 1,5 roku nie
          biorę pigułek antykoncepcyjnych z uwagi na to że miałam plamienia
          międzymiesiaczkowe, niezależnie od tego które z rzędu opakowanie brałam(brałam
          je przez okres 4,5 roku, ostatnio tri minulet). do tego okazało sie też że mam
          nadcisnienie tętnicze(biore prestarium). niestety od około roku znowu mam
          plamienia miedzy miesiaczkami. dochodzi do tego, ze w sumie mam je przez cały
          miesiac...brałam juz primolut nor, a ostatnio też bromergon, lecz niestety
          znowu mam plamienia( juz pod koniec brania bromergonu one wystapiły).miałam
          badanie usg i zgodnie z nim, jest u mnie wszystko w porzadku...chyba wybiore
          sie do endokrynologa...czy moze mi pani coś poradzić?k.
          • 09.09.05, 22:25
            Nie wiem na jakiej podstawie dano Ci primolut i Bromergon. Takie plamienia moga
            byc spowodowane różnymi zaburzeniami hormonalnymi, ale także zmianami na szyjce
            macicy. Tzreba wykonac cytologię oraz badania hormonalne. leczenie w ciemno nie
            jest moją mocną stroną sad
    • 07.09.05, 16:00
      Jeszcze jedno, tutaj jeszcze bardziej zależy mi na Pani opinii, czy mogłaby mi
      Pani pomoc w interpretacji wyników? (po 17 dniach od daty pobrania krwi
      pojawiła się pierwsza od siedmiu miesięcy miesiączka, przed badaniem nie brałam
      zadnych lekow)- Progesteron, wynik w surowicy 0,21 ng/ml
      - Prolaktyna - wydzielanie podstawowe, wynik w surowicy 10,7 ng/ml
      - Prolaktyna - 1 godz. po Metoclopramidum, wynik w surowicy 58,5 ng/ml
      - Estradiol, wynik w surowicy <20 pg/ml
      - FSH, wynik w surowicy 12,3 mlU/ml
      - LH, wynik w surowicy 4,6 mlU/ml
      Jeden lekarz kazał brac estrofem forte, drugi przepisał wlasnie wspomnianą
      luteinę i kazał sprawdzić testosteron i SDHEA
    • 07.09.05, 19:00
      Witam. Brałam pigułki przez 2 miesiące i przerwałam ze względu iż nie byly
      przydatne - mój partner wyjechał na miesiąc. Jestem ciekawa czy następne
      opakowanie moge rozpocząć po miesięcznej przerwie? czy to nie zaburzy zbytnio
      mojej gospodarki hormonalnej? czy wpłynie negatywnie na cykle? A moze lepiej
      poczekać - zrobić dłuższą przerwę? Dodam że pigułki które bralam nie miały
      skutków ubocznych < poza plamieniem przy pierwszym opakowaniu>. Dziękuję
      • 08.09.05, 21:45
        Nie powinnaś była przerywać. takie zmiany nie są dla organizmu korzystne.
        Jednak jeśli tak sie już stało to następne opakowanie możesz rozpocząć, tylko
        pamietaj ze znowu zaczynasz od pierwszego dnia cyklu.
    • 07.09.05, 19:00
      Witam...

      Mam małe pytanko...

      Wpadka w 10-11 dniu cyklu, postinor duo wzięty jakąś godzinkę, dwie po fakcie,
      druga tabletka po 12 godzinach, dziś jest 16 dzien cyklu a ja mam krwawienie.
      Nie przypomina to barwą krwi miesiączkowej [konsystencją tak], jest koloru
      brązowego, ból brzucha wcześniej był ze dwa dni.
      Czy to jest okres czy krwawienie po postinorze?


      Czy już jestem bezpieczna i sama, czy mam podstawy nadal do bycia w ciąży?
      Jeśli nie jestem i jest wszystko OK - mogę dziś nakleić plaster Evry ?

      Dziękuję za odpowiedzi.
      • 08.09.05, 21:42
        krwawienie po Postinorze może wystąpić wcześniej. nie jest to miesiączka na
        pewno. Raczej nie proponowałabym teraz rozpoczynać Evry, a dopiero po
        miesiączce, w przyszłym miesiącu. w ciąży raczej nie jesteś.
    • 07.09.05, 20:19
      Dzień dobry Pani doktor...mam obawy dot. tego czy nie jestem przypadkiem w
      ciąży..kochałam się z partnerem msc temu-to był stounek przerywany, ale
      dostałam okres z którego bardzo się cieszyłam chociaż kosztowało mnie to dużo
      stresu!!Dodam ze nie doszło do wytrysku.Ale dzisiaj strasznie się czuje mój
      brzuch wyglada jak by się powiększył i miałam dzisiaj mdłości.Czy to mozliwe że
      jestem w ciąży???
      • 08.09.05, 21:39
        Nie wróżę z fusów. U kobiety w wieku produkcyjnym, po stosunku bez
        zabezpieczenia ciąża zawsze jest możliwa, bez względu na to jaki ten stosunek
        był i nawet jeśli później wystąpiło krwawienie. Bardziej wiarygodny od gdybania
        będzie test ciążowy.
    • Gość: kika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.05, 20:45
      Witam!!
      Dostalam skierowanie na badanie USG piersi. Lekarz wykryl zmiany mastopatyczne
      w lewej piersi. Jednak ja takich zgrubien mam sporo w obu piersiach. Dzisiaj
      bylam na badaniu i nie wykazalo ono zmian patologicznych. Lekarz radiolog
      stwierdzil, ze najwyrazniej moje gruczoly tluszczowe sa bardzo zbite i dlatego
      wyczowa sie je jako guzki. Czy to mozliwe??
      • 08.09.05, 21:37
        Tak
    • 08.09.05, 08:50
      Byłam wczoraj na badaniu usg i sie dowiedziałam ze mam za male jajnki,co sie z
      tym łączy niedoczynność tego narządu- za malo wytwarzają estrogenów.Wcześniej
      robiałam sobie również badanie hormonalne,co potwierdziło ten stan.Ginekolog
      przepisał mi Diane 35.Czy jest to dobre rozwiązanie??,aby jajniki zaczęły
      prawidlowo funkcjonować i był wyższy poziom estrogenów nad testoteronem???
      proszę o pomoc..pozdrawiam
      • 08.09.05, 19:50
        napisz mi coś o sobie więcej na priv. Nie jestem w stanie ustosunkować się do
        tego pytania nic o Tobie nie wiedząc.
    • Gość: joooooooooooooooo IP: *.ozarow.net / *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.05, 14:09
      Witam Pani doktorwink) Mam takie pytanie a raczej prośbę ze względu na to że mój
      gin jest na urlopie aż do końca września a państwowo są kolejki, a Pani zawsze
      dobrze radziwink)) otóz ostatnio mam zaczerwienienie u wejścia do
      pochwy,szczypie od czasu do czasu i swędzi troszkę, taki troszkę jakby optarty
      naskórek, czym mogę sobie pomóc? zaaplikowałam sobie lactovaginal, a wczoraj
      kupiłąm sobie krem clotrimazolum.help
    • 08.09.05, 14:56
      Nie mam okresu juz 4 miesiace. Na Usg wyszlo, ze mam nie pekniete pecherzyki w
      lewym jajniku. Moja lekarka zapisala mi Luteine, ale ona okresu nie wywolala.
      Kazala mi czekac do konca wrzesnia, jesli nie dostane to przyjsc po inne
      lekarstwo.
      Moje pytanie kiedy wykonac poziom hormonow i w jakich dniach cyklu??? Prosze o
      doklada odpowiedz. Niestet moja lekarka wyraznie ten temat bagatelizuje Nie
      moge sie od niej nic dowiedziec. Chetnie sobie wykonam wszystkie tylko nie
      wiem, w ktorych dniach cyklu.
      Bardzo mi na tym zalezy staramy sie o drugie dziecko od roku i nic nam z tego
      nie wychodzi. A ja nadal nie wiem co jest tego przyczyna...
      Bardzo dziekuje
    • Gość: poziomka IP: *.lodz.msk.pl 08.09.05, 15:03
      Pani Doktor,
      czytając forum zauwazyłam kilka wypowiedzi dotyczących skrzepów w krwi
      miesiączkowej. Nie wiem jak one wyglądaja, ale u mnie zawsze podczas miesiączki
      wystepuja takie jakby skrzepy, ktos na forum okreslił, że przypominają "kawałki
      surowej wątróbki", nie jest ich bardzo duzo i tylko na początku krwawienia,
      miesiączki mam raczej skape i krótkie (1-2 dni potem czasem plamienie), cykle
      srednio 30 dniowe, mam 30 lat , nigdy nie rodziłam i nie mam zadnych
      dolegliwości. co jest tego przyczyną? Czy jest powód do niepokoju?
      • 08.09.05, 21:25
        Być może masz zwiększoną krzepliwość krwi. jeśli Cię to niepokoi wykonaj
        badania układu krzepnięcia. krew miesiączkowa generalnie ujmując krzepnąć nie
        powinna.
    • Gość: Kasia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.09.05, 15:29
      Pani doktor, ja chciałam zapytać jakie są szanse na utrzymanie ciąży przy
      odwarstwieniu kosmówki? 1 września byłam na usg. Stwierdzono odwarstwienie 8 mm
      na 3 mm. Teraz leżę i diorę Duphaston trzy razy dziennie. Jestem na
      dwutygodniowym zwolnieniu lekarskim. Dzisiaj mija 7 tyg. i 4 dzień ciąży. Nie
      mam żadnych plamień. Czy mam jakieś szanse? Czy ta kosmówka długo się
      zasklepia?sad
      • 08.09.05, 17:21
        Witam serdecznie! Pani doktor, ja się tylko tak nieśmiało przypominam z tą
        nieszczęsną embolizacją. Cały czas czekam na odpowiedź w tej sprawie. Pozdrawiam!smile
        • 08.09.05, 21:34
          Nie zapomniałam, nie zapomniałam. mam po prostu ostatnio bardzo duże problemy z
          internetem. czasem udaje mi się wysłać kilka maili, czasem nic nie wchodzi.
          Oprócz tego co napisałam, o powikłaniach embolizacji jakie mogą się zdarzyć
          nieiwele wiecej mogę powiedzieć : zespół poembolizacyjny, martwica sciany
          macicy, przedwczesne wygasanie czynności jajników ( to a propos zaburzeń
          hormonalnych o które pytałaś). Ponadto nie wszystkie mięśniaki się do tego typu
          zabiegu nadają. Duże mogą ulec martwicy i wówczas zabieg operacyjny jest i tak
          nieunikniony, uszypułowanych nie wolno leczyć w ten sposób. podsumowując:
          istnieje wiele metod leczenia mięśniaków, jednak nadal najbardziej pewna jest
          myomectomia lub amputacja trzonu macicy ( zaleznie od wieku pacjentki). napisz
          może dokładniej o jakie mięśniaki chodzi, to spróbuje sie do tego konkretnego
          przypadku ustosunkować.
      • 08.09.05, 21:27
        Twój krwiak jest bardzo niewielki. jeśli nie będzie sie powiększał, to szanse
        sa duże. Jak długo bedzie się wchłaniał tego nie wiem, bo to zależy od
        organizmu. Nie martw się na zapas.
        • Gość: Kasia IP: *.aster.pl 08.09.05, 21:44
          Pani doktor mam takie pytanie...zaczęłam brać pigułki stediril 30.Kiedys brałam
          juz pigułki anty ale innej firmy (Logest).Po pierwszym opakowaniu zaczęłam brać
          następne bez 7dniowej przerwy,chciałam uniknąć miesiączki ponieważ miałam
          "wielkie wyjście".Dziś powinnam wziąć trzynastą pigułkę z tego opakowania ale
          troche się boje,ponieważ dziś wystąpiły bóle w klatce piersiowej a dokładnie
          jest to chyba w mostku.W dzień około 17ej i teraz wieczorem znów.Jest to takie
          jakby kłucie i cięzkość oddychania.Trwa to kilka minut.
          w ulotce wyczytałam,że jeśli wystapią takie objawy to należy natychmiast
          odstawić pigułki ale to spowodowałoby,brak zabezpieczenia.
          Co mam zrobić?
          I jeszcze jedno pytanie: jeśli dziś odstawię pigułki czyli nieskończę opakowania
          tzn że mogę zajść w ciążę jesli wczoraj miałam stosunek? gdzieś tak
          wyczytałam,że to działa wstecz.

          Bardzo proszę o odpowiedź.Bo właśnie powinnam zażyć pigułkę i nie wiem co zrobić.
    • 09.09.05, 19:47
      Mam bardzo poważny kłopot,otóż okazało się że w pochwie mam bardzo obfity
      wzrost proteusa lekoopornego. Na większość antybiotyków jest średniowrażliwy
      min. na cyprofloksacynę,kwas nalidyksowy norfloksacynę. Próbuję ciągle podnosić
      swoją odporność ale efekt mierny. Czym to leczyć, jak z tego problemu wybrnąć.
      Jestem załamana tym bardziej że staram się o dziecko. Proszę o radę do kogo mam
      się z tym zwrócić.
      • 09.09.05, 22:28
        Myślęze trzeba to przeleczyć którymś z antybiotyków na który jest
        średniowrażliwy, ale i miejscowo i ogólnie. później wykonac rozmaz i sprawdzić
        czy wytłukło. Innej drogi obawiam się że nie ma.
    • 09.09.05, 20:03
      Dobry wieczór!
      Mam pytanie dotyczące owulacji.Napiszę po krótce o co chodzi.Przed urodzeniem
      dziecka miałam bardzo bolesne okresy,w momencie owulacji nie miałam żadnych
      bóli ani plamień,po porodzie jednak wszystko się zmieniło,ból który
      odczuwałam podczas okresu zniknąłsmile))(mam nadzieję ,że na zawsze)
      natomiast kiedy nadchodzi dzień owulacji niemogę usiedzieć z
      bólu,dosłownie,to jest coś okropnego,nie plamię,tylko ten
      ból.Dlaczego to mam,czym to jest spowodowane???Co powinnam zrobić
      żeby zniknął,a może sam zniknie po jakimś czasie??? Może powinnam
      zaczać brać tabletki hormonalne???


      Bardzo proszę o odpowiedż na nurtujące mnie pytanie
      Z góry dziekuję i pozdrawiam
      • 09.09.05, 22:31
        Ból okołoowulacyjny jest niestety czasem wliczony w koszta posiadania owulacji.
        Trudno mi powiedzieć więcej bez zbadania Cię. Tabletki antykoncepcyjne
        zmniejszą dolegliwości na pewno, więc jeśli na razie nie planujesz ciązy może
        rzeczywiście jest to wyjście z sytuacji.
    • 09.09.05, 20:05
      Witam.
      Ja z takim pytaniem. Biorę obecnie doxycyclinę 2 x 1 przez 10 dni. Dzisiaj jest
      czwarty dzień. Oprócz tego zrobiłam badania wstępne i wyszła mi słaba
      morfologia: hemoglobina 9,3; hematokryt 30,7. Oprócz tego OB 25. To chyba tez
      bardzo źle. Ale do czego zmierzam. Lekarz rodzinny przepisał mi ferrum w
      zastrzykach na krew co 2 dzień - 5 zastrzyków. Zapomniałam mu powiedzieć, że
      biorę doxycycline, a w ulotce przeczytałam: doksycyk\liny nie należy podawać ze
      związkami wapnia, glinu, magnezu, żelaza, a także z węglem aktywowanym lub
      cholestynaminą, gdyż zmniejsza się jej wchłanianie z przewodu pokarmowego. Czy
      to oznacza, że nie mogę stosować tego jednocześnie? Co mam zrobić? Nadmieniam,
      że 26 września mam mieć robioną laparoskopię.
      Proszę o poradę
      • 09.09.05, 22:35
        Owszem zmniejsza się wchłanianie doxycycliny jeśli stosujesz ją jednocześnie z
        wymienionymi preparatami doustnie. jednak jeśli Ferrum stosujesz domięśniowo
        jest ok.
        • 10.09.05, 09:22
          Dziękuje. Czyli nie muszę prosic lekarza o zmiane ferrum na coś innego?
          • 12.09.05, 14:20
            Raczej nie.
    • 09.09.05, 20:12
      Mam pytanie dotyczące
      owulacji.Napiszę po krótce o co chodzi.Przed urodzeniem dziecka
      miałam bardzo bolesne okresy,w momencie owulacji nie miałam żadnych
      bóli ani plamień,po porodzie jednak wszystko się zmieniło,ból który
      odczuwałam podczas okresu zniknąłsmile))(mam nadzieję ,że na zawsze)
      natomiast kiedy nadchodzi dzień owulacji niemogę usiedzieć z
      bólu,dosłownie,to jest coś okropnego,nie plamię,tylko ten
      ból.Dlaczego to mam,czym to jest spowodowane???Co powinnam zrobić
      żeby zniknął,a może sam zniknie po jakimś czasie??? Może powinnam
      zaczać brać tabletki hormonalne???


      Bardzo proszę o odpowiedż na nurtujące mnie pytanie
      Z góry dziekuję i pozdrawiam
    • 09.09.05, 20:27
      witam serdecznie. mam 3 letniego syna. bardzo paegne drugiego dziecka,ale boje
      sie bo mam spora nadwage( 165 cm i 85 kg) w pierwszej ciazy mialam cukrzyce.
      Czy taka duza nadwaga moze wplynac negatywnie na rozwoj dziecka? czy to prawda
      ze karmiac, trzymajac diete( rozsadnie) i cwiczac mozna szybciej schudnąc?
      • 09.09.05, 22:37
        Nadwaga sama w sobie nie powoduje nic złego dla płodu. natomiast w połączeniu z
        cukrzycą i owszem. Co do drugiego pytania - prawda.
    • 09.09.05, 20:34
      witam, mam nadzieję że znajdzie pani dla mnie czas mimo natłoku postów.

      miesiąc temu zgłosiłam sie do lekarza ze stanem zapalnym (zaczerwienienie,
      pieczenie, białe upławy) ja i moj chłopak dostaliśmy ketokonazo, a ja dodatkowo
      natamycyne.
      Wysztko było ok, a teraz od 3 dni mam podobne objawy - moze troche słabsze.
      czy mogę teraz wziąc reszte natamycyny - w op. jest 20 sztuk, a miałam zalecone
      5? i co dale z tym zrobic?
      z gory dziękuję
      • 09.09.05, 22:39
        Wziąć możesz, nie zaszko9dzi, ale gwarancji że pomoże tez nie ma. Najlepiej
        wykonać posiew z antybiogramem i przeleczyc sie w sposób celowany. Zwłaszcza,
        że sytuacja się powtarza.
    • Gość: medianka81 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.05, 21:35


      Dzień dobry smile


      pytanie dotyczy tabletek antykoncepcyjnych a dokładnie ich interakcji z
      innymi lekami i preparatami, w jaki sposób mam postępować - boje się ze zażycie
      czegos dodaktowego oslabi ich działanie ..szczególnie nurtuje mnie czy mogę bez
      obaw pic herbatkę z kopru wloskiego i brać preparat Duspatalin (zapropnowany
      przez lekarza na wzdecia )??

      smile
      • 09.09.05, 22:42
        Możesz. Tabletki antykoncepcyjne wchodzą w interakcje z preparatami
        osłabiającymi ich wchłanianie w przewodzie pokarmowym oraz przyspieswzajacymi
        ich metabolizm watrobowy. To głównie niektóre antybiotyki i leki uspokajajace.
    • 09.09.05, 22:27
      Witam,
      od jakiegoś czasu odczuwam niezbyt mocne i niezbyt uciążliwe bóle podbrzusza
      ("ciągnący" ból, kilka razy w ciągu dnia, czasem występuje po np. długim
      spacerze). Podczas badania ginekologicznego, ucisk na okolice jajników
      (szczególnie prawego) powodował bardzo dużą bolesność. Lekarz stwierdził
      zapalenie przydatków. Po kuracji antybiotykowej kilka dni było ok, jednak
      uczucie dyskomfortu nie zniknęło (ból odczuwam także przy stosunkach). Kolejna
      wizyta u ginekologa przyniosła podejrzenie endometriozy. Po badaniu usg (przez
      pochwę)lekarz stwierdził, że właściwie nic nie widzi, że jeśli są zrosty to małe
      i nienadające się do jakiegokolwiek zabiegu. Zwrócił jednak uwagę na brak
      pęcherzyków jajnikowych i zalecił kontrolę owulacji (stwierdzając, że w moim
      wieku - 33lata - spada już płodność). Jestem bardzo zaniepokojona - marzymy o
      drugim dziecku, czy ów brak owulacji może mieć coś wspólnego z moimi
      niezidentyfikowanymi bólami podbrzusza albo np. z przebytym leczeniem
      antybiotykiem (rozpoczętym mniej więcej 4 tyg. przed badaniem)? Co może być
      przyczyna bólu podbrzusza?
      Dodam jeszcze, że miesiączkuję regularnie, miesiączki są dłuższe niż przed ciążą
      (do 7dni), niebolesne (oprócz 1.dnia).
      Bardzo proszę o odpowiedź.
      Pozdrawiam serdecznie,
      Joanna
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka