• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

ginekolog-położnik (witam ponownie)

    • Gość: ania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 18:51
      Chciałam zapyać Pani Doktor czy cyclonamine w obfitych miesiaczkach jest
      wskazana ?Tzn.w jednym dwóch dniach ..przy większym krwawieniu?I czy mozna ją
      powtazac co miesiac?/
      • 23.11.05, 19:05
        Bardzo dobre i skuteczne lekarstwo. Warto natomiast zastanowić się dlaczego
        Twoje miesiaczki sa obfite, bo lepiej znaleźć przyczyne i ja usunąc niż leczyc
        objawy.
        • Gość: anya IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 19:11
          Co w takim razie zastosowac na to swędzenie po propolisie bo grzybica to raczej
          nie jest gdyz byłam u lekarza tydzień temu ,Bardzo prosze o rade i pomoc
          • Gość: anya IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 21:00
            Co w takim razie zastosowac na to swędzenie po propolisie bo grzybica to raczej
            nie jest gdyz byłam u lekarza tydzień temu ,Bardzo prosze o rade i pomoc
            • 23.11.05, 21:24
              tydzień to dużo i mogła sie grzybica "wykluc", tak więc zanim zaczniesz
              cokolwiek stosować trzeba ją wykluczyc. Ulżyć możesz sobie podmywaniem się
              Tantum Rosa, natomiast jesli nie ustąpi i tak będziesz musiała odwiedzić
              lekarza, bo leki są na receptę sad
      • Gość: ania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 19:36
        A czy przy małych mięsniaczkach można stosowac cyclonamine????
        • 23.11.05, 19:53
          a po co?
        • Gość: ania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 19:59
          bo dostałam od lekarza na obfite krwawienia a na ulotce pisze ze przy
          miesniakach nie można stosowac??
          • 23.11.05, 21:14
            Bo nie można, ale w poprzednich postach nie napisałaś że masz mięśniaki.
    • 23.11.05, 20:04
      Nigdy nie stosowałam antykoncepcji hormonalnej. Mam 30 lat i zastanawiam sie co
      wybrac pigułki czy plastry? Nie mam jeszcze dzieci, planuję je w niedalekiej
      przyszłości (1-2 lata). Zastanawiam się czy teraz zdecydowac się na
      antykoncepcje hormonalną czy już po urodzeniu dziecka ? Co by mi Pani doktor
      zaproponowała gdybym sie do Pani zgłosiła? Ewentualnie, jakie czynniki bierze
      sie pod uwagę przy wyborze?
      • 23.11.05, 21:19
        Przy doborze antykoncepcji trzeba uwzględnić wynik badania ginekologicznego,
        dane z wywiadu, wywiad rodzinny, cykle, ich długość, regularność, obfitość,
        istnienie lub brak objawów zespołu napięcia p/miesiączkowego, masę
        ciała,wygląd. Jesli istnieją podejrzenia co do gospodarki hormonalnej nalezy
        wykonać oznaczenia hormonalne. Bez tych wszystkich danych nie umiem
        odpowiedzieć na inne Twoje pytania sad
    • 23.11.05, 21:36
      Witam mam problem.Nie mam pojęcia co robić Więc tak w tym roku miałam 2 okresy
      pierwszy po 9 miesiącach - nie brałam żadnych prochów. Mam stwierdzony zespół
      policystycznych jajników i do tego pochrzanione hormony kiedyś hiperprolakymia
      (chyba tak to było problemy z testosteronem. Co mam robić jedna lekarka mówi mi
      że jeżeki nie chcę mieć teraz dzieci (a niechcę mam 25 lat)to ona ma dla mnie
      tylko pigułki antykon.A najlepiej żebym je sobie robiła już teraz -? kiedy mam
      dni płodne przy takim miesiączkowaniu. druga dała mi duphaston i aguferm i
      powiedziała że nie mogę brać pigułek bo będzie tylko gorzej. A i tak jest już
      bardzo źle i na dzień dzisiejszy marne szanse na dziecko. POMOCY
      • 23.11.05, 21:40
        Wejdź na forum PCOS. Tam znajdziesz dużo informacji. Nie mogę Cie leczyc przez
        internet sad(
        • 23.11.05, 21:52
          wiem ale zadziwiają mnie tak 2 różne decyzje co do leczenia na podstawie tych
          samych badań. Czy powinnam iść do trzeciego lekarza i zobaczyć co on mi powie i
          tą wersję którą potwierdzi wybrać. Proszę - nie mam pojęcia co robić i nie mam
          siły włóczyć się po lekażach i każdemu opowiadać co jest ze mną i od każdego
          słyszeć mniej więcej to samo - problem z dziećmi. Skąd to się bierze, u mnie w
          rodzinie nie było zadnych problemów wśród kobitek.
        • Gość: ganulka IP: *.zge.pl / *.pkwsa.pl 24.11.05, 12:30
          Witam Pani Doktor.
          Przez 5 lat bralam Diane 35, teraz to mój pierwszy cykl bez tabletek i od 16 dc
          (dziś 21dc) mam plamienia, albo bardzo lekkie krwawienie. Zastanawiam się, czy
          to może być związane z owulacją?
          • 24.11.05, 17:19
            Może tak byc, a moga to byc zaburzenia hormonalne. Musisz się poobserwować.
    • 23.11.05, 21:56
      wiem że nie możesz mnie leczyć na odległość. Ale jak to jest mozliwe że dwóch
      specjalistów (endokrynologów) na podstawie tych samych badań wskazuje zupełnie
      inne drogi leczenia. Nie mam pojęcia co robić. Czy mam iść do następnego po
      potwierdzenie którejkolwiek drogi leczenia. Ja mam sobie sama ją wybrać. Nie
      mam siły chodzic już po lekarzach jak na tak młody wiek już się nałaziłam i mam
      dosyć. co mam robić proszę podpowiedz.
      • 23.11.05, 22:04
        dla upewnienia sie: mam brać duphaston 2 dni po owulacji. i pytanie: czy mam
        brać cały czas do miesiączki czy po 10 dniach odstawić?
        • 23.11.05, 22:30
          Musisz przyjmowac go tak jak zalecił lekarz. Ja nie wiem dlaczego masz go
          przyjmować, więc trudno mi ustalić dawkowanie.
      • 23.11.05, 22:29
        U młodych kobiet z PCOS, które jeszcze nie rodziły istotne jest aby nie
        dopuscić do sytuacji w której negatywne skutki hiperandrogenizmu ( podwyższony
        testosteron) mogłyby zagrozic przyszłej rozrodczosci. Duphaston nie obniży
        stęzenia testosteronu, srodki antykoncepcyjne np. Diane i owszem. W twojej
        sytuacji bardziej przychylałabym się więc do tabletek. zanim jednak zaczniesz
        je przyjmować powinnaś wykonac oznaczenia hormonalne: prolaktyna, testosteron,
        LH, FSH, DHEAS oraz insulinooporność. PCOS jest zespołem mocno niejednolitym,
        dlatego tez nalezy podejmować leczenie indywidualne.
        • 23.11.05, 22:36
          brałam diane ale po niej czułam się paskudnie biust mnie cały czas bolał po
          schodach nie mogłam chodzic i moje owłosienie łonowe wygląda orzej niż u mojego
          faceta a brałam diane tylko 2 miesiące.
          • 23.11.05, 22:51
            Witam Pani Doktor

            Odkąd zaczełam starać się o maleństwo zaczęłam dość dziwnie miesiączkować
            Być może teraz zaczęłam mocniej obserwować, Podczas miesiączek juz wielokrotnie
            zauważyłam , że wraz z miesiączka pojawiaja sie strzępki jakby skórki
            Dużo czytałam i być może sa to strzepki śluzówki(ale tego nie wiem) wyglada to
            jak kawałek skorki z wklęsły,i pęcherzykami sad
            Cykle mam regularne co 31 dni , przechodze ją boleśnie pierwsze dwa dni
            W tym cyklu przyszła niespodziewanie w 25 dc objawiła sie plamieniem a później
            przez kolejnych 8 dni bardzo ciemna kwią
            Czuje się niezadobrze ciągle śpiąca zmęczona .... prosze o pomoc
            • Gość: Monika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 23:25
              Czy w czasie miesiaczki sa dni plodne? Cykle mam okolo 30-dniowe i miesiaczka
              trwa okolo 5-6 dni. Czy np w ostatnim dniu miesiaczki moze dojsc do
              zaplodnienia?
              • 24.11.05, 17:13
                teoretycznie nie może dojść do zapłodnienia w miesiączkę, jednak zdarzają się
                takie przypadki. Bardzo jednak rzadko smile
            • 25.11.05, 15:29
              Witam Pani Doktor

              Odkąd zaczełam starać się o maleństwo zaczęłam dość dziwnie miesiączkować
              Być może teraz zaczęłam mocniej obserwować, Podczas miesiączek juz wielokrotnie
              zauważyłam , że wraz z miesiączka pojawiaja sie strzępki jakby skórki
              Dużo czytałam i być może sa to strzepki śluzówki(ale tego nie wiem) wyglada to
              jak kawałek skorki z wklęsły,i pęcherzykami sad
              Cykle mam regularne co 31 dni , przechodze ją boleśnie pierwsze dwa dni
              W tym cyklu przyszła niespodziewanie w 25 dc objawiła sie plamieniem a później
              przez kolejnych 8 dni bardzo ciemna kwią
              Czuje się niezadobrze ciągle śpiąca zmęczona .... prosze o pomoc


    • 24.11.05, 07:09


      Witam smile

      Pani Doktor - pisalam w liscie do Pani w sprawie "obniżenia skutecznosci
      tabletek anyt przy zażywaniu leków :relanium,,oxsazepam, w zeszłym cyklu.
      Stosuje zalecenie, tzn. uzywam dodatkowego zabezpieczenia - prezerwatywe, ale
      prosze mi powiedzieć co w sytuaci kiedy środki te zazwodzą - tzn. prezerwatywa
      pęka ?
      Co wówczas powinam zrobić ? Zażyć Postinor ?

      Kłaniam sie i pozdrawimam
      Paulina
    • 24.11.05, 07:26


      Pani Doktor , o czym mozę świadczyć to ze śluż jest jakby bardzije
      wodnicty i troche ciągnący sie niż ten który obserwowalam kiedyś w poprzednich
      cyklach , wtedy chyba był lepki i metny sad
      martwie sie sad
      • 24.11.05, 12:11
        • Gość: lola IP: *.zge.pl / *.pkwsa.pl 24.11.05, 13:15
          jestem w trakcie 1 cyklu po rzuceniu tabletek, bralam Diane przez 5 lat. od 16
          dc mam plamienie badz lekkie krwawienie (dzis 21 dc) i sie zastanawiam, czy to
          moze byc jajeczkowanie? chcialam jeszcze dodac, ze zanim zaczelam brac tabletki
          mialam bardzo nieregularne miesiaczki nawet 2-3 miesiace pomiedzy cyklami,
          dwukrotnie tez mialam wywolywany okres.
          • 24.11.05, 15:15
            Witam
            Mam pytanie jaka jest Pani opinia o posiewach, jestem po dwóch poronieniach i
            ginekolog na moją prośbe o przeprowadzenie tego badania stwierdził że dzisiejsza
            medycyna juz od tego odchodzi bo zbyt wiele tych wyników wychodzi zfałszowanych.
            --
            Mój Dominiś 14.03.2002
            Mam dwa Aniołki...
            • 24.11.05, 17:26
              Uważam, że jest to jedno z badań które w Twojej sytuacji trzeba
              wykonać.Szczególnie warto wykonać badanie w kierunku chlamydii.
              • 26.11.05, 10:40
                dziękuje za odpowiedz mam jeszcze jedno pytanie do tej pory chlamydię bdałam na
                podstawie krwii (zalecenie ginek i tylko takie skierowanie)ale z tego co
                czytalam z krwii jest mniej wiarygodne niz posiew czy to prawda? Ostatnio
                dosłownie zmolestowałam kobiecine ginekologa i zgodziła sie zrobić mi cytologie
                z rozmazem równieź w kierunku chlamydii no i pytanie czy to wystarczy czy warto
                byloby zrobić jednak posiew osobny. Wybieram sie na badania mykoplazmy i
                ureoplazmy dlatego pytam czy dolączyc do tego chlamydię...To są jednak troche
                kosztowne badania stąd moje pytania. A mozę mi Pani doradzi co z posiewow warto
                jeszcze zrobić? Z góry serdecznie dziękuje
                --
                Mój Dominiś 14.03.2002
                Mam dwa Aniołki...(*)(*)
                • 27.11.05, 12:55
                  Wykonaj dodatkowo chlamydia.
                  • 29.11.05, 13:17
                    Bardzo Pani dziękuje ja bylam u wielu lekarzy i każdy ma co innego do
                    powiedzenia proszę tylko jeszcze o jedną odpowiedź czy chlamydia moglaby byc
                    przyczyną mojej straty (obydwie ciąże to ciąze obumarłe z zarodkiem w 8/9tc)
                    przy tak wczesnej ciązy? Serdecznie dziękuje za wszystkie odpowiedzi pozdrawiam B
                    --
                    Mój Dominiś 14.03.2002
                    Mam dwa Aniołki...(*)(*)
                    • 30.11.05, 18:00
                      i po jakim czasie po antybiotykach moge zrobić wymaz kontrolny żeby był wiarygodny?
                      Serdecznie Pani dziękuje
                      --
                      Mój Dominiś 14.03.2002
                      Mam dwa Aniołki...(*)(*)
                      • 01.12.05, 21:28
                        Po miesiączce.
          • 24.11.05, 17:20
            tym bardziej uwazam że plamienia moga byc wynikiem zaburzeń hormonalnych. Chyba
            musisz zrobić troche badań.
      • 24.11.05, 17:14
        Nie wiem, może to stan zapalny, a może wynik obnizonej skuteczności tabletek.
    • Gość: kaja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.05, 08:51
      Witam Pani Doktor!
      Bardzo Panią proszę o odpowiedz na moje moze banalne pytanie. Mam jakieś
      dziwne wrażenie że mogę być w ciąży. Otóż mam większy brzuch i jakiś większy,
      dziwny apetyt na różne rzeczy których normalnie nie jadam. Czy to możliwe że to
      ciąża?
      Robiłam test jakiś miesiąc temu i nic. Ponadto jeśli to byłaby ciąża to już
      trochę zaawansowana bo ostatnio do zapłodnienia mogło dojść 4 września!!!
      Miesiączki regularne, teraz właśnie mi się kończy - ale biorę pigułki Jeanine,
      test miesiąc temu niczego nie wykazał - więc jak?
      PO jakim czasie od momentu zapłodnienia test (z moczu) jest 100% wiarygodny?
      • 24.11.05, 09:10
        Pani doktor. Już pisałam do Pani o pęcherzyku Graffa, ale mam jeszcze jedno
        pytanie i z góry przepraszam, że tak Panią męczę. Otóż od czasu owulacji (5
        dzień) bolą mnie jajniki (teraz nawet bardziej). Dodatkowo jakieś 2 dni temu
        doszły mi jakby kłucia i lekkie skurcze. Co to może znaczyć? Przepraszam i z
        góry dziękuję za odpowiedź.
        --
        Cierpliwość jest gorzka, ale jej owoce są słodkie.
        • 24.11.05, 17:17
          Nie wiem. Nie napisałas nic o sobie. W fizjologicznym cyklu ból okoloowulacyjny
          sie czasem zdarza i może trwać kilka dni.
      • 24.11.05, 17:16
        Nie wiem czy jesteś w ciąży, nie umiem wróżyć z fusów sad Test z moczu powinien
        byc dodatni w terminie spodziewanej miesiączki.
        • Gość: kaja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 20:24
          ja nie proszę o potwerdzenie bądź zaprzeczenie mojej "ciązy", ale o
          odpowiedź na pytanie po jakim czasie od momentu zapłodnienia test z moczu
          wykaze ciąze pomimo tego iz ciągle mam okres i biorę tabl. anty.
          • 24.11.05, 21:22
            Test ciążowy z moczu powinien byc dodatni ok.14 dni po zaplodnieniu.
    • Gość: Ola IP: *.21.pl / *.21.pl 24.11.05, 15:27
      Nic juz nie wiemsad Od tego miesiąca zaczeliśmy się starać o dziecko, w okolicach
      prawdopodobnej owulacji dopadł mnie pierwszy raz w zyciu ból jajnika, wiec
      potraktowałam to jako "wskazówke" od siły wyższej ze trzeba przystapic do
      działania smile Przytulanko sie zaczeło i normanie życie płynęło. Ale potem pomimo
      upływu czasu nadal ból jajnika mi towarzyszył, ponieważ mam 38- 41 dniowe cykle
      to czekam nadal na @. Planowo powinna być ( oby nie smile) do końca listopada. Ale
      dzisiaj po wczorajszyvh bólach jajnika poszłam do gin bo wystarszyłam się ze to
      mozę coś się z jajnikiem złego dzieje, jakas torbiel czy cośsad On obejrzał mnie,
      pougniatał brzuch i stwierdził ze to nic poważnego i chyba coś od jelit a moze
      na tle nerwowym a moze coś jeszcze innego. Prawde powiedziawszy to spawiał
      wrazenie jakby sam nie wiedział. Żadnego badania nie zlecił, na usg nie dał
      skierownia, nic, tylko jakies leki rozkurczowe zapisał, których nie zamierzam
      brać. Nie wiem Pani doktor czy czekać na @ czy iśc do innego lekarza, moze
      niepotrzebnie się martwię? Ten ból nie jest stały i nie dokucza mi cały czas ale
      boli stale tylko lewy jajnik. Co robić?
      • 24.11.05, 17:30
        bhCG pojawia sie w surowicy 9-12 dni po zapłodnieniu, więc jeżeli mineło już
        tyle dni to wykonaj test we krwi. Nie umiem powiedzieć czy Twój ginekolog
        wybadałby torbiel jajnika, gdyby ona rzeczywiście była. Możesz pójść na usg
        wówczas sprawa będzie jasna. Leki rozkurczowe możesz brać ( No-Spa)
        • 24.11.05, 20:02
          witam serdecznie. mam małe pytanie. po badanaich USG okazało się, ze mam w
          jajniku torbiel potworniaka. zostałą ona usunięta. od zabiegu minęło już 1,5
          tyg. rana dobzre sie goi. mam pytanie, kiedy standardowo lekarz pozwala
          pacjencte na możliwość "prób zajścia w ciążę" (stwierdzono, ze guz był przyczyną
          niepłodnosci). mam co do tego rozbieżne informacje - jeden kazał mi odczekać 4
          miesiace. inny stwierdził, ze wystarczą dwa, gdyż skoagulowane jajniki z
          powrotem mogą się pokryć trbielami czy zrostami.
          czy mogę brać obecnie bromergon, czy lepiej odczekac jesacze kilka dni po zabiegu.
          no i skad biorą się te potworniaki???
          serdecznie dziękuję za Pani podpowiedzi.
          • 25.11.05, 08:22
            Witam serdecznie,
            Pani doktor, po odstawieniu pigułek mam okropnie obfite miesiączki. Pigułki
            brałam ok. 8 lat, ale nie pamiętam, bym wcześniej miała aż tak obfite okresy.
            Czy to możliwe, że przez pigułki mój organizm się rozregulował? Muszę po prostu
            z tym żyć, czy są jakieś "niehormonalne" sposoby na tą przypadłość? I jeszcze
            jedno - czynnie uprawiam sport, czy w trakcie miesiączki powinnam zrezygnować z
            aerobicu? Czy intensywe ćwiczenia mogą nasilić i tak już silne krwawienie?
            Bardzo proszę o radę. Pozdrawiam serdecznie!
            • 25.11.05, 10:50
              Intensywne cwiczenia jak najbardziej moga krwawienia nasilić. W sprawie
              obfitych miesiaczek musi wypowiedzieć się ginekolog po badaniu, czy w Twoim
              przypadku tak ma byc czy tez jest u Ciebie jakiś problem. Również w sprawie
              leków możesz się dowiedzieć. Oprócz hormonów czasem pomagaja leki zwiększające
              krzepliwość krwi.
    • 25.11.05, 12:16
      Witam Pani Doktor! moja P.dr (ginekolog-endokrynolog)rozpoznała u mnie dwie
      nieprawidłowości - wysoką prl (28,8 mg/dl) oraz lewy jajnik lekko powiększony i
      z otoczką "sznurem korali" - czy to może byc PCOS jesli mam testosteron <20
      mg/dl? na moje pytanie o zbadanie innych hormonów usłyszałam odpowiedź, ze
      innych hormonów sie nie robi bo nie potrzeba (!?) czy rzeczywiście?
      i drugie pytanie - moja p.dr powiedziała, że moge nawet juz teraz zajść w
      ciążę - o ile bedzie owu (ostatni cykl bezowulacyjny - mierzę temp i czekam na
      jej skok). i tak myślę, że chyba pod warunkiem że pęcherzyk dojrzeje w zdrowym
      jajniku, czyli mam szanse co drugi cykl. bo jeśli pęcherzyk dojrzewa raz w
      jednym jajniku raz w drugim to jek dojrzeje w lewym nie bedzie skoku temp i
      owu. czy dobrze rozumuję?
      • 25.11.05, 21:20
        Po pierwsze; aby rozpoznać PCOS potrzeba obecności dwóch z trzech cech:
        hiperandrogenizmu, nieprawidłowego obrazu usg, cykli bezowulacyjnych. Wynik
        testosteronu całkowitego jeszcze nie przesądza sprawy czy nie masz
        podwyzszonych androgenów. Trzeba oznaczyc albo testosteron wolny albo stosunek
        testosteronu wolnego do stęzenia białek wiązących hormony płciowe. Mysle, że
        endokrynolog wie o tym lepiej niż ja ( nie mam specjalizacji z endokrynologii,
        czasem tylko cos poczytamsmileNie do końca jest tak, że owulacja jest "na zmianę".
        Czasem kilka razy pod rząd może być z tego samego jajnika. Podwyższone stęzenie
        prolaktyny rzeczywiście może wspólistnieć z PCOS ale nie jest warunkiem
        rozpoznania tego zespołu i równiez nie jest jego stałą czescią.
        • 26.11.05, 13:19
          bardzo dziękuje Pani Doktor za odpowiedź. też myslałam że endorynolog wie
          lepiej ale na razie moja ginekolog ze specjalnością endo. stwierdziła, że
          innych badań hormonalnych poza prl i testosteronem się nie robi.
          a mam nadmierne owłosienie, przetłuszająca się skórę i włosy więc chyba jest
          prawdopodobne, że jednak mam za wysoki poziom androgenów.
          na razie mam tylko brać Bromergon na zbicie prl. boję się, że to nie wystarczy
          ale nie chce znów zmieiac lekarza 0 na razie bede brac bromek i zobacze co mi
          powie za 2 m-ce.
    • 25.11.05, 13:33
      pani doktor od tygodnia bolą mnie jajniki. co to może być?
      • 25.11.05, 21:21
        Nie wiem. Musiałabym Cię zbadać i troche więcej mieć danych.
    • 25.11.05, 13:42
      Pani doktor, mam PCO no i wiadomo co się z tym wiąże - z pęcherzykami, to
      raczej marnie. Mierzę temperaturę i czy wykres, ktory wskazuje, ze owulacja
      prawdopodobnie była mówi jednocześnie, ze pęcherzyk pękł?????? czy moze być
      tak, ze pęcherzyk rósł, ale niestety nie pękł?? Czy ten skok temperatury, to
      jest jednocześnie dowód ne pękniecie pęcherzyka? Z góry dziękuję za odpowiedź.
      • Gość: fiska1 IP: *.chello.pl 25.11.05, 14:24
        Witam. W ciągu ostatnich 3 lat miałam ciągłe problemy z grzybicami. Od sierpnia
        jest spokój, chyba dlatego ,ze jestem na diecie przeciwgrzybicznej. Miesiąc temu
        robilam badania, ponieważ mimo braku nawrotów ciągle czuję pieczenie - non stop.
        Czasami się to nasila, czasmi nie ma tego. To czasami - to są zmiany w ciągu
        dnia. Nie mialam chyba okresu aby mnie nie pieklo dłużej niż 1 dzień. Prawdę
        powiedziawszy częściowo się do tego przyzwyczaiłam ale przecież to nie jest
        normalne. Więc zrobilam badania, i oto wyniki:
        cytologia - I gr, zawiera komórki endocerwikalne.Komórki nabłonka ectocervix
        dojrzewają całkowicie.
        bakterie i grzyby w warunkach beztlenowych - brak
        czystość pochwy: ph - 4,4, nabłonki - liczne, leukocyty 3-5wpw, pał. kw.mek.
        liczne, grzyby i inne nie wykryto.
        Według mnie badania są idealne, więc skąd te dolegliwości?
        Dodam jeszcze, ze od kilku miesięcy zmieniła mi się wydzielina w pochwie. Jest
        prawie biala jednolita jak śmietanka ale nie taka jak podczas grzybicy. Nie są
        to uplawy, wydaje mi się że jej ilość jest odpowiednia.
        Dziękuje za odpowiedź.
        • 25.11.05, 15:36
          Witam Pani Doktor

          Odkąd zaczełam starać się o maleństwo zaczęłam dość dziwnie miesiączkować
          Być może teraz zaczęłam mocniej obserwować, Podczas miesiączek juz wielokrotnie
          zauważyłam , że wraz z miesiączka pojawiaja sie strzępki jakby skórki
          Dużo czytałam i być może sa to strzepki śluzówki(ale tego nie wiem) wyglada to
          jak kawałek skorki z wklęsły,i pęcherzykami sad
          Cykle mam regularne co 31 dni , przechodze ją boleśnie pierwsze dwa dni
          W tym cyklu przyszła niespodziewanie w 25 dc objawiła sie plamieniem a później
          przez kolejnych 8 dni bardzo ciemna kwią
          Czuje się niezadobrze ciągle śpiąca zmęczona .... prosze o pomoc
          • Gość: Kasia36 IP: *.cable.satra.pl 25.11.05, 16:11
            Witam pania -czy test moze nie wykryc np.3 tygodnioej ciązy?
            6 miesiecy temu odstawilam tabletki i do tej pory wszystko oki miesiaczka co 29 dni a teraz brak juz tydzien i oprocz tego bolace
            ,drazliwe obrzmiale piersi!czy moze to byc jednak ciaza - test byl negatywny- /nie byl to jednak pierwszy ranny mocz/- czy zaburzenia hormonalne po odstawieniu
            tabletek? wspolzylam w 7 dniu cyklu ,potem w 20 dniu / jezeli mial to byc moj normalny 29 dniowy cykl/.Prosze o wyjasnienie-mam juz 13 letniego syna i swoje lata / 36 skonczone /a wiec czy to moze ciazasmile
            • 25.11.05, 21:32
              Jeżeli zaszłaś w ciązę to prędzej 20 dnia cyklu niż 7, więc jeśli dobrze liczę
              to dzisiaj jest 16 dzień od ewentualnego zapłodnienia. Z moczu może ( mógł, bo
              nie wiem kiedy go robilaś) jeszcze być ujemny, bardziej dokładny jest w
              surowicy. Trudno mi powiedzieć czy jesteś w ciązy czy nie. Trzeba chyba jeszcze
              troche poczekać. A tak nawiasem mówiąc to piekny wiek na ciązę i dla Ciebie i
              dla Twojego synasmile. Własnie wczoraj uswiadomiłam sobie jak krótko się ma
              dzieci. Twój syn za 5 lat będzie dorosły ( zdajesz sobie z tego sprawę???),
              moja córka za 9 ale to i tak strasznie wydaje mi sie mało.
              • Gość: Kasia 36 IP: *.cable.satra.pl 26.11.05, 11:13
        • 25.11.05, 21:25
          A może masz alergie na coś i jest to jej wynik? Badania rzeczywiście masz bez
          zastrzeżeń. Jaka jest dieta p/grzybicza?
      • 25.11.05, 21:23
        W PCOS może dochodzić do niepękania pecherzyka mimo jego wzrostu. Cykl jest
        wówczas dwufazowy. Bardziej wiarygodnym wyznacznikiem odbytej owulacji jest
        monitorowanie usg.
    • 26.11.05, 08:37
      witam!!
      Chciałam się zapytać czy te wyniki mogą wskazywać na PCOS?
      Badania robione w 3 dc.
      FSH - 5,12 mIU/ml
      LH - 7,49 mIU/ml
      Androstendion - 2,8 ng/ml
      T4F - 1,12 ng/dl
      TSH - 1,53 uIU/ml
      E2 - 20,1 pg/ml
      TEStosteron - 56,2
      Progesteron - 0,908 ng/ml
      Dodam, ze cykle mam 31-39 dniowe, obserwuje skok temperatury,obfitość
      miesiaczki jest spora. Staram się dziecko juz 6 cykl i nic z tego nie
      wychodzi....Nie miałam robionego USG dopochwowego tylko brzuszne - nic nigdy mi
      ginekolog nie powiedział o obrazie jajników....
      Czy przy takich wynikach moge się dalej spokojnie starać o dziecko? Czy raczej
      rozpocząć leczenie?
      Z góry dziękuję za odpowiedźsmile
      • 27.11.05, 12:54
        Diagnostyka PCOS nie opiera się wyłącznie na badaniach laboratoryjnych. Myślę,
        że najważniejsze jest stwierdzenie czy masz cykle owulacyjne czy nie.Jeżeli nie
        to czy masz PCO czy nie trzeba owulację wystymulować. PCOS leczy się u kobiet
        które nie planują potomstwa w danej chwili lub w ogóle. U kobiet starających
        się o dziecko pierwszym leczeniem jest stymulacja owulacji.
    • Gość: oleandra IP: *.attu.pl 26.11.05, 18:12
      pani doktor - dostalam recepte na plasterki, bo w rodzinie sa problemy z
      watroba; ale dopiero w ulotce przeczytalam ze skutecznosc Evry jest zanizona u
      kobiec o masie rownej lub wiekszej niz 90kg, a ja waze od 88 w porywach do 91
      kg! lekarz w ogole nic na ten temat nie mowil, moze dlatego ze po mnie tych 90
      kg nie widac, jestem wysoka z dosc proporcjonalna budowa ciala; ale teraz
      zaczynam sie martwic, okres juz za pare dni, a ja nie wiem czy moge im zaufac???
      dziekuje za pomoc!
      • Gość: Monika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 22:37
        Droga Pani Doktor, uprawialismy dzisiaj seks analny, po skonczeniu niestety
        musialam zalozyc majtki (stringi) jeszcze bez podtarcia. Czy domniemajac
        plemniki po dostaniu sie na wargi sromowe (dalej nie zostaly wprowadzone
        palcami) moga dostac sie dalej i mnie zaplodnic?
        • 27.11.05, 12:58
          Musiałabyś mieć dużego pecha.
      • 27.11.05, 12:57
        Pytanie czy jesteś otyła czy nie. U kobiet z nadwagą rzeczywiście skuteczność
        może być zmniejszona. Natomiast jeśli masa ciała nie jest wynikiem nadwagi nie
        powinno być problemów.
        • Gość: oleandra IP: *.akademiki.uni.torun.pl 29.11.05, 15:05
          dziekuje pani doktor za odpowiedz! otyla raczej nie jestem, ale nadwage mam na
          pewno (jakies 7-10 kg); wiec nie wiem czy mam stosowac te plasterki czy nie,
          tzn czy beda skuteczne czy nie? zaczynam sie denerwowac, czemu lekarz mi je
          przepisal, skoro do chudzielcow nie nazele, a widzial mnie przeciez i od pasa w
          dol i w gore (przy badaniu piersi)... i czy osoby takie jak ja - z rakiem
          watroby w najblizszej rodzinie - i wycietym pecherzyku zolciowym (bo mialam
          kamienie, a mam dopiero 23 lata) - moga stosowac pigulki anty? dziekuje i
          pozdrawiam
          • 29.11.05, 17:23
            Własnie ze względu na wywiad i przebyte choroby lekarz zaproponował plastry. Ja
            Cię nie widze, nie potrafie ocenić na ile Twoja masa ciała wpłynie na
            skuteczność plastrów. Lekarz z pewnościa nie chciał Ci zaszkodzic.
          • 02.12.05, 11:50
            Hej
            Chciałam Ci tylko napisać że nie jesteś sama z takim problem ja miałam zabieg w
            wieku lat 17 (a moja babcia zmarła kilka lat wcześniej na raka którego źródło
            właśnie było w pęcherzyku). Pytałam już niejednego lekarza o hormony w tym
            przypadku i żaden nie zabronił (chociaż kazali kontrolować się częściej) z tym
            że u mnie są dość poważne problemy hormonalne więc ciężko mi się obejść bez
            żadnych leków hormonalnych - więc może to być wybór na zasadzie mniejszego
            zła uncertain

            PS. Jeśli masz ochotę pogadać to zapraszam na priv.
            --
            Pozdro Aguś smile
    • Gość: novaaa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 09:56
      Mam pytanie do Pani :miewam w środku cyklu bóle podbrzusza tak jakby w czasie
      owulacji. czy to normalne?dziekuję za odpowiedź
      • 27.11.05, 12:59
        Bóle okołoowulacyjne sa niejako fizjologią. jednak warto wyjaśnić czy na pewno
        o to chodzi.
    • Gość: Kirian IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.05, 11:08
      Witam!

      1. Pani doktor czy podwyzszona (nieznacznie w zasadzie) proleaktyna ma wplyw na
      moja plodnosc? Tzn raczej czy wplywa na bezplodnosc, dodam ze nie rodzilam, mam
      podwyzszony poziom preleaktyny i nie dostalam nań leków obniżających.
      Jak to jest?

      2. Czy istenieje metoda sprawdzenia jakich hormonow "mam " za duzo/malo tak aby
      na podstawie takich badan dobrac tabletki antykoncepcyjne? Jesli tak jakie
      badania sie robi.

      dziekuje
      • 27.11.05, 13:03
        Prolaktyna może mieć ujemny wpływ na owulację. Uważa się że dopiero wartości >
        50 kwalifikuja pacjentke do leczenia. Wielu ginekologów jednak zaleca Bromergon
        przy znacznie niższych wartościach.
        Przy podwyższonej prolaktynie nie powinnas przyjmowac tabletek. Moga one bowiem
        nasilac lub powodować hiperprolaktynemie. Zazwyczaj przed włączeniem tabletek
        nie wykonuje się oznaceń hormonalnych, chyba że zamierzamy dać je leczniczo a
        nie wyłącznie antykoncepcyjnie.
      • Gość: mena773 IP: *.elblag.dialog.net.pl 03.12.05, 00:48
        Mam pytanie czy wyniki podczas karmienia piersią próby tymolowej oraz
        cholesterolu są wiarygodne.Bo wiem,że w ciąży wyniki nie sa miarodajne.Mam
        problem z przewodem pokarmowym i chciałabym zbadac swoją wątrobę.Za odp.dziękuję
        • 05.12.05, 20:59
          W trakcie karmienia wyniki również moga nie być miarodajne, poza tym nie sa to
          badania oceniające bezpośrednio stan watroby. Może lepiej oznacz Aspat i Alat?
    • Gość: Dora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 14:17
      Witam Pani dokror serdecznie
      Chciałam zapytać dlaczego nie mozna zażywać cyclonamine przy mięśniakach???
      pozdrawiam cieplutko
      • 27.11.05, 15:17
        witam serdecznie. mam małe pytanie. po badanaich USG okazało się, ze mam w
        jajniku torbiel potworniaka. zostałą ona usunięta. od zabiegu minęło już 1,5
        tyg. rana dobzre sie goi. mam pytanie, kiedy standardowo lekarz pozwala
        pacjencte na możliwość "prób zajścia w ciążę" (stwierdzono, ze guz był przyczyną
        niepłodnosci). mam co do tego rozbieżne informacje - jeden kazał mi odczekać 4
        miesiace. inny stwierdził, ze wystarczą dwa, gdyż skoagulowane jajniki z
        powrotem mogą się pokryć trbielami czy zrostami.
        czy mogę brać obecnie bromergon, czy lepiej odczekac jesacze kilka dni po zabiegu.
        no i skad biorą się te potworniaki???
        serdecznie dziękuję za Pani podpowiedzi.
        • 28.11.05, 21:47
          Bromergon możesz przyjmowac, jeśli takie jest zalecenie lekarza. Co do ciąży
          musi wypowiedzieć się na ten temat Twój lekarz prowadzący. Nie wiem jak
          wyglądała zmiana, nie wiem jak przebiegała operacja itd.
      • 28.11.05, 21:50
        Cyclonamine nie można przyjmować w przypadku nieprawidlowych krwawień z dróg
        rodnych o niejasnej etiologii. Najpierw trzeba wyjasnic przyczyne krwawienia,
        poniewaz Cyclonamine łagodzac krwawienie może doprowadzić do zaniechania
        diagnostyki i poważnych następstw. Mięśniaki same w sobie moga prowadzic do
        obfitych krwawień jednak mogą one współistniec z patologia endometrium.
        Cyclonamine nie wyleczy przyczyny. Jest to lek działajacy wyłącznie objawowo.
    • Gość: iza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 21:51
      Witam Pani Doktor
      Planuję w najbliższym czasie dzieko ale mam skłonności do infekcji, podrażnień.
      Zdaję sobie sprawę, że każda infekcja może zaszkodzić dziecku szczególnie na
      początku, dlatego mam pyt-czy na samym początku ciąży (nawet jeśli się jeszcze
      nie wie o niej)można stosować lactovaginal i gałki propolisowe. i w jakich ew
      dawkach? a jakie jeszcze inne preparay łagodzące podraznienia i nie
      dopuszcające infekcji można wtedy stosować? będę bardzo wdzięczna za fachowe
      rady
      iza
      • 28.11.05, 21:54
        Oba te leki nie są w ciązy p/wskazane, jednak o ile lactovaginal uzupełnia
        ilośc pałeczek kwasu mlekowego o tyle propolis ma działanie p/zapalne.
        Stosowanie profilaktyczne globulek p/zapalnych moze prowadzić do wyjaławiania
        pochwy i zasiedlania jej wtórnie przez obce bakterie. Nie proponuję.
    • Gość: smakkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 22:26
      Zaszczepiłam się na WZWB miesiąc temu i w grudniu mam drugą dawkę. Kiedy po
      drugiej dawce można zajść w ciążę? jest jakiś okres kadencji? wiem,że jest
      trzecia dawka ale staram się o dziecko
      • 28.11.05, 21:45
        Dla szczepionki WZW nie ma szczególnego okresu karencji. Myślę jednak że warto
        odczekać jeden cykl.
        • 28.11.05, 22:25
          w srode powinnam wziac ostatnia tabletke z opakowania no i w niedziele
          standardowo pojawilby sie okres, ale zalezy mi zeby jednak w tym tygodniu po
          niedzieli go nie bylo wink
          mam wiec pytanie czy moge zamiast 21 pigulek wziac 28 i dopiero zrobic
          normalna 7 dniowa przerwe? i pozniej juz w nastepnym cyklu standardowo 21?
          czy to nie bedzie wymagalo dodatkowego zabezpieczenia? kiedys wzielam dwa
          opakowania bez zadnej przerwy ale wtedy czulam sie fatalnie, wiec tak mi do
          glowy przyszlo przedluzyc pigulki tylko o tydzien.


    • 28.11.05, 22:22
      Witam serdecznie!Pani doktor mam problem; tzn. chciałabym dowiedzieć się co
      Pani o tym myśłi...A mainowiecie...W 2003roku mój ginekolog stwierdził u mnie
      mlekotok polekowy po stosowaniu Logestu.Zalecił zaprzestanie stosowania i
      skierował mnie na badania poziomu PRL.Skutkiem tego było to,że dostałam
      Bromergon.Po dłuższym stosowanie zrobiłam jeszcze raz badania i poziom obniżył
      się ale dostałam kolejną porcję tabletek.Póżniej nie brałam ich jakiś miesiąc i
      zrobiłam kolejne badania; oto ich wyniki:
      PRL 61.68ng/ml PRL po obciążeniu 285.3ng/ml
      Lekarz stwierdził,że mam pogodzić się z myślą, iż raczej Bromergon będzie mi
      towarzyszył przez większą część życia, przyanjamniej narazie, i znów przepisał
      receptę...Czy to jest normalne??Co Pani o tym myśli?Czy nie powiennam wykonać
      jakichś dodatkowych badań??A może wybrać się do endokrynologa??...Sama nie wiem
      co myśleć...Czy ufać dalej lekarzowi i "faszerować" się Bromergonem??Bardzo
      proszę o opinię na ten temat-to dla mnie bardzo ważne.Dziękuję bardzo!
      • Gość: Monika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 22:34
        Mam pytanie do Pani, w najgorszym wypadku (oczywiscie odpukac) wlasnie dzisiaj
        zaszlam w ciaze (tfuu tfuuu) jaki ma sie wtedy sluz, na poczatku ciazy?
    • 29.11.05, 14:49
      Witam!
      Pani doktor mam pytanie: czym spowodowana może być tylko dwudniowa miesiączka?
      Wyniki tarczycy mam dobre, prolaktynę też. Gdzie szukać przyczyny?
    • 29.11.05, 15:26
      Mam wielki problem z nawracającymi grzybicami pochwy,upławami oraz stanami
      zapalnymi.Chciałabym sie dowiedziec o sposoby leczenia i zapobiegania tym
      stanom bez chodzenia ciagle po recepte bo naprawde to jest za
      czesto...dodatkowo z tego wszystkiego zrobiła Mi sie nadżerka..mam juz tego
      dosyc..dodam ze mam 21 lat.dziekuje z góry za odpowiedz..pozdrawiam
    • Gość: mary IP: *.23.rev.vline.pl 29.11.05, 20:23
      Witam Pani Doktor! Mam pytanie, bylam dzis u swojego lekarza, przepisał mi nowe
      tabletki Yasmin- wczesniej bralam Diane , czy zmiana na nowe moze byc gwałtowna
      czy nie powinna? Drugie pytanie to co Pani sadzi o tych tabletkach, poniewaz
      czytalam bardzo negatywne opinie na forum. Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam!
      • 02.12.05, 15:43
        zmieniasz większą dawke estrogenów na mniejszą - nie powinnas robic przerwy
        pomiędzy opakowaniami. Tabletki yasmin są ok jesli sa dobrze dla danej
        pacjentki dobrane. Skoro twój ginekolog tak postanowił widocznie uważa, ze dla
        Ciebie to korzystna zmiana.
        • Gość: mary IP: *.23.rev.vline.pl 02.12.05, 21:58
          Pani Doktor-dziekuje za odpowiedz! Przerwe juz zrobilam, poniewaz moj doktor
          powiedzial, ze mam brac z przerwa. Zamiast po 7 dniach wzielam pierwsza
          tabletke pierwszego dnia okresu. W zwiaku z tym mam pytania: czy moj lekarz zle
          mi poradzil? i drugie pytanie: czy powinnam uzywac jakiegos dodatkowego
          zabezpieczenia?
          • 05.12.05, 20:51
            Moim zdaniem powinnas się dodatkowo zabezpieczać. Jak pisałam zmieniasz większą
            dawkę na mniejszą. Zgodnie z zasadami stosowania antykoncepcji w takim
            przypadku nie robi się przerwy poniewaz teoretycznie może dojśc do owulacji.
            Jeżeli ją zrobiłas lepiej dmuchać na zimne smile
    • 29.11.05, 20:28
      IgM negatywny (-) 0,11
      IgG pozytywny (+) 40 UI/ml

      IGM negatywny<0,55 ,pozytywny>=0,85(nieczytelnie)
      IgG negatywny<4,0 , pozytywny >=8,0

      Każdy mi cos innego mówi, a poradnia toksoplazmozy nie przyjmuje juz w tym
      roku, planuje ciaze i chcialabym wiedziec co te wyniki oznaczaja.
      • Gość: sto_krotka30 IP: *.bbtec.net 30.11.05, 13:36
        Lecze sie na klykciny konczyste i kandide. W tym samym dniu po kolejnym
        wymrazaniu klykcin, w nocy dostalam boli zoladka, strasznie wymiotowalam, temp.
        doszla do 39,6 stopni; pojechalam do szpitala, zbijano mo goraczke lekami i
        okladami, podano cos na zoladek, rano lekarz od zoladka stwierdzil, ze
        widocznie wirus klykcin konczystych lub kandidy wywolal zakazenie jelita. Mam
        tez duzy spadek elektrolitow a zwlaszcza potasu. Czy naprawde to przez wirus
        kandidy lub klykcin? Czy to mozliwe?
        Dziekuje za odpowiedz.
        • 02.12.05, 15:45
          Jeżeli dojdzie do uogólnienia zakażenia wirusowego lub grzybiczego objawy moga
          byc tak burzliwe jak opisałaś, jednak zwykle nie mijaja po obniżeniu gorączki.
      • 07.12.05, 21:22
        proszę o intepretację wyników!!!!
    • 30.11.05, 15:05
      mam pytanie do pani doktor-od 10 dni stosuję DIANE 35,lekarka która mi to
      przepisała powiedziała,ze przez pierwsze 2 tygodnie trzeba sie
      zabezpieczać,znajoma farmaceutka twierdzi że tylko tydzień trzeba sie kochać z
      zabezpieczeniem,a ulotka mówi,że juz w 1 dzień jest zabezpieczenie-dalej nie
      wiem kiedy mogę pozwolić mojemu męzyźnie pójść na całość-pierwszy raz biorę
      tabletki,a nie chce sie dodatkowo zabezpieczać....Kiedy mogę pozwolić pójść mu"
      na całość"??sad
    • 30.11.05, 15:08
      i jeszcze jedno pytanie-jeśli zazywam tabletki wieczorem o 20.00,a dzis przed
      południem miałam kłopoty żołądkowe(wymiotowałam),czy osłabi to działanie anty??
      czy zdążyły sie one juz dawno wchłonąć??
      • 02.12.05, 15:46
        Zabezpieczanie jest od pierwszego dnia jesli rozpoczełas stosowanie w pierwszym
        dniu miesiączki. Wymioty moga osłabić działanie tabletek jeśli wystąpia do 3-4
        godzin po zażyciu tabletki. Później nie ma to znaczenia.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka