************Pytania do Pani dr koala.mb*********** Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
    • Mam 24 lata. Od 17 roku życia biorę tabletki anty. (przez pierwsze 2,5 roku
      Mercilon, później pół roku przerwy i od tego momentu nieprzerwanie Logest).
      Ostatnio (na przestrzeni 2 tygodni pojawiło się u mnie plamienie.Nigdy dotąd
      nie plamiłam, więc pobiegłam do ginekologa. Powiedział że dawka hormonu może
      być za mała w związku z tym że tak długo biorę tabletki. Jako że skarżyłam się
      jeszcze na upławy, dal mi globulki, które stosuję od 3 dni. Jednak dziś
      zauważyłam że znowu plamię (to nie jest stałe plamienie - tylko taka
      niespodzianka raz na kilka dni). W związku z tym mam pytnie: Czy za mała dawka
      hormonów może obniżyć skuteczność tabletek? Krótko mówiąc: czy mogę zajść w
      ciążę, bo mój organizm się "przyzwyczaił"? I druga sprawa: czy przy tak długim
      braniu tabletek jest medyczne zalecenie aby zrobić przerwę? Wiem że wielu
      ginekologów i osób na tym forum jest zdania że "warto zrobić przerwę", ale ja
      chcę wiedzieć czy rzeczywiście jest taki wymóg z medycznego punktu widzenia.
      Naprawdę nie mogę sobie pozwolić na dzidziusia, więc przerwę zrobiłabym gdyby
      było to naprawdę konieczne. I ostatnia sprawa: czy należy zmienić tabletki i
      jeśli tak to na jakie?
      • Twój ginekolog ma całkowitą rację. Trzeba zmienić tabletki na takie z
        zawartością 0,03 etynyloestradiolu. Na jakie o tym musi zdecydować twój lekarz.
        Plamienie w trakcie przyjmowania tabletek nie swiadczy o tym, ze przestały być
        one skuteczne. Z medycznego punktu widzenia nie ma wskazań do robienia przerw w
        przyjmowaniu tabletek. tym bardziej jeśli juz taka przerwę robiłaś i Twoje
        cykle bez tabletek były regularne (?)
    • Od roku lecze e.coli.Bly antybiotyki,globulki robione z
      antybiotykami,autoszczepionka ale i ta nie pomogla.Teraz postawilam na
      kefir,jogurt,2% kwas mlekowy,tabletki zurawinowe,tran i trilac.Czy moze mi pani
      poradzic jak pozbyc sie bakteri?Jestem po laparo w trakcie leczenia endo
      danazolem.Staramy sie o dziecko ale nasienie meza nie najlepsze.Na ivf sie nie
      zdecydujemy ze wzgledow finansowych.Maz ma posiew jalowy i jest pod opieka
      androloga wojskowego.Moze by nam sie udalo jak wylecze bakterie tylko czym je
      leczyc?Dziekuje
      • Rozumiem, ze te bakterie masz w pochwie. Czy robiłaś po prostu rozmaz
        mikrobiologiczny, a nie posiew? Jesli tak, to jaki jest wynik? Nie wiem pod
        jakim względem nasienie Twojego męża nie jest najlepsze, ale czasem sprawę
        załatwia inseminacja, a niekoniecznie IVF. A to jest znacznie mniej kosztowne.
    • Gość: JOANNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 18:43
      Witam, mam 24 lata i od prawie 6 lat biorę Logest. Nigdy żadnych skutków
      ubocznych nie odczuwałam - wszystko jest w porządku. Ostatnio lekarka porządnie
      mnie nastraszyła, że pigułki nie są absolutnie dla mnie, powinnam natychmiast
      je odstawić i wybrać spirale. To była reakcja na informację, że moja babcia (od
      strony mamy) zmarła na raka piersi... Dodam, że poprzednie 4 lekarki nie
      widziały takich przeciwskazań dlatego jestem trochę zdezorientowana.
      Proszę o Pani zdanie na ten temet. A jeśli powinnam zdecydować się spiralkę to
      jaką powinnam wybrać??? (nie rodziłam i w najbliższych kilku latach nie
      planuje)
      z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
      Joanna
      • Po pierwsze fakt, że Twoja babcia chorowała na raka sutka nie przesądza o tym,
        ze jest to rak genetycznie cię obciązający. Obecnie istnieje możliwość
        sprawdzenia czy posiadasz niebezpieczną mutację genu czy nie. I myśle, że warto
        to zrobic. Ponadto jeśli stosować antykoncepcję hormonalna to wyłącznie
        niskodawkową w przypadku takim jak Twój, a właśnie Logest takim lekiem jest.
        Spirala jest możliwa u Ciebie, natomiast to lekarz prowadzący musi zdecydować o
        tym czy Ci ją założyć oraz jaka ewentualnie powinna być.
    • Gość: olga IP: *.stk.net.pl 20.02.06, 20:32
      Dzień dobry Pani Doktor widziałam,że odpowiadała Pani na podobne pytanie,ale w
      moim przypadku jest inaczej.Jako pierwsze dostałam tabletki diane35 na
      uregulowanie okresu,po których miałam miesięczne krwawienie i bardzo obfity
      okres.Po trzech opakowaniach zrezygnowałam z tabletek na rok.Okres pozostał
      obfity chociaż plamienia pomiędzy zniknęły.Teraz przyjmuję Marvelon od 4
      miesięcy i nadal okres pozostaje obfity.Czy może to mieć związek z pęcherzykami
      wokół jajnika,które wykazało USG?
    • Gość: fifi IP: *.echostar.pl 20.02.06, 22:05
      Witam Panią Doktor!

      Mam 32 lata. Przed urodzeniem dziecka moje miesiączki były długie (ok. 7 dni) i
      bardzo obfite. Obecnie menstruacja trwa tylko 4-5 dni, z czego dwa pierwsze są
      dość obfite, a potem są tylko plamienia. Moje cykle są regularne, ale
      jednocześnie bardzo krótkie (21-22 dni). Nie stosuję doustnych środków
      antykoncepcyjnych.
      Dodam, że podczas ostatniej wizyty u ginakologa (miesiąc temu) wykonano mi USG,
      które nie wykazało żadnych zmian, cytologia: II.

      Czy moje miesiączki przebiegają prawidłowo? Czy nie są zbyt skąpe i za krótkie?
      Czy istnieje dolna granica długości menstruacji?


      Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
      • Miesiączki z tego co opisałaś masz jak najbardziej prawidłowe, po ciązy często
        się sposób miesiączkowania zmienia. natomiast cykle rzeczywiście są troszkę
        krótkie, jednak żeby cokolwiek powiedzieć trzeba wykonać kilka choć oznaczeń
        hormonalnych ( prolaktyna, hormony tarczycy, ew. progesteron)
    • Witam,
      mam pytanie, czy jest sens robić test ciążowy po 10 dniach od stosunku, tzn,
      czy on już wtedy coś wykryje?
      pozdrawiam
    • pani doktor, bardzo dziekuje za inf na temat luteiny, pms i staran o dziecko...
      jednak ta luteina mi zlikwidowala zupelnie obiawy pms. no chyba ze to
      autosugestia. 2 dni po odstawieniu od razu zaczelam miec bardzo drazliwe sutki
      i bylam ogolnie rozbita, tak jak w poprzednich cyklach.
      jak widac kazda kobieta reaguje zupelnie indywidualnie. mnie trzeba bylo
      wlasnie tej luteiny...
    • Gość: Andzia IP: *.atman.pl / *.atman.pl 21.02.06, 19:45
      Witam Pani Doktor,
      Szukam pomocy na formu bo dotychczasowe konsultacjie z lekarzami nie przynosza
      odpowiedzi na moje pytanie:od kilkinastu miesięcy mam problem w postaci
      ciemnobrunatnyc, bardziej gęstych lub mniej upławów, czasem przybierają kolor
      szary. Trzykrotnie robiłam badanie cytologiczne w odstępach kilkunastu miesięcy
      i raz wyszłedł wynik II potem I i teraz znowu II. Od 3 lat mam stałego
      partnera, który jest moim zarazem pierwszym partnerem. Dbam o higienę osobistą.
      jestem przerażona, bo coraz cześciej pojawia się w tych upławach krew,
      praktycznie juz codziennie.
      Ponadto, kilka razy miałam sytuacje, że po okresie po upływie 7-10 dni znowu
      miałam intensywne krwawienie.
      Bardzo proszę o pomoc, tym bardzoiej że już nie wiem gdzie mam się
      udać,chętni "przywiążę się" do jednbego lekarza-specjalisty, lae nie mogę
      dobrego znaleźć.

      • Chyba problem jest w stanie zapalnym, może w hormonach. Wykonywanie cytologii
        nie leczy i mało jak widac wnosi do sprawy. Nie wiem z jakiego miasta jesteś,
        ale jest coś takiego jak Biała lista dobry ginekolog, może tam poszukaj kogoś,
        kto mógłby Ci pomóc. Link znajdziesz w Pomocnych linkach. Ja przez internet
        niewiele mogę sad( Trzeba wykonac kilka badań, zbadać Cię.
    • Gość: ania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 21:44
      Pani Doktor
      Czy słyszała Pani o żelu Lactal, na stany zapalne pochwy. Podobno bardzo
      skutecznie przywraca fizjologiczną florę bakteryjną w pochwie.
      • Odnowienie prawidłowej flory bakteryjnej w pochwie jest bardzo trudne.
        Większość preparatów wyprodukowanych w tym celu w ulotkach zawiera peany jaki
        to zbawienny wpływ maja i jakie sa znakomite. Szczerze? Naprawdę jest to trudne
        i trzeba próbowac wszelkich w tym celu specyfików. A nuż się uda?
    • Mam wielką prośbę do wszystkich forumowiczek zadających mi pytania. Piszcie
      temat postu, a nie tytułujcie go Pytania do p. dr Koali, poniewaz nie jestem w
      stanie czasem znaleźć postu ,na który zadajecie kolejne pytanie. I jeszcze
      jedno - jest coś takiego jak wyszukiwarka. Czasem warto wrzucić kilka słów
      kluczowych dotyczących sprawy, zamiast pisać kolejny post. To usprawni moje
      odpowiadanie. Po kilka-, kilkanaście razy odpowiadam róznym osobom na to samo
      pytanie. Naprawdę nic więcej nie wymyślę, a ograniczy to czas oczekiwania na
      odpowiedzi innym forumowiczkom.
      Pozdrawiam i dziekuję wszystkim za zaufanie.
      dr n. med. Maria Brzozowska - Łódź
      • Gość: znajoma z Lodzi IP: 80.227.58.* 22.02.06, 10:42
        Marysia, robisz tu dobra robote, bardzo madre i rozsadne odpowiedzi-po prostu
        SUPEROWO.
        Ja szczesliwie zdalam II w listopadzie i jestem teraz z szanownym malzonkiem i
        mlodym znow za granica.Serdecznosci dla CAAALEJ Twojej rodzinki! Agata K.
        mowila ze Twoje male sa b.fajne! Pozdrowienia Magda P.(ICZMP)
    • Gość: dora18 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 10:16
      mam taki problem: zdcydowałam sie na stosowanie tabletek. Gdy poczułam
      zbliżający się okres, wzięłam pirwszą. Po kilku godzinach pierwsze objawy okrsu
      minęły (okres zniknął) i czuję się jak ym się cofnęła w czsie kilka dni (nie
      mam nawet plamienia). Wcześniej zabezpieczałam się prezerwatywami i bardzo
      dbaliśmy z chłopakiem, żeby używać ich jak najpraidłowiej. Obawiam się
      jednak,że "czegoś" nie dopilnowaliśmy i tak się zdażyło, że zaszłam w ciążę.
      Bardzo chciała bym się dowiedzieć czy cofnięcie się miesiączki może zdażyc się
      po zażyciu pierwszej tabletki na skutek zmian stężenia hormonów. Na forum
      znalazłam post o podobnej treści ale tam jest mowa o plamieniach zamiast
      krwawienia a u mnie nie ma po prostu nic. Z góry dziękuję za pomoc.
    • Pani doktor proszę niechno pani rozwieje moje wątpliwości,bo już dostaje
      lekkiej schizy na ten temat.
      Otóż poszłam do swojego lekarza po tabletki anty i na"ładne oczy" przepisał mi
      yasmin tzn nie skierował mnie na żadne badania tylko spojrzał w moją karte i
      stwierdził że te akurat mi bedą pasować,bo mają małą dawkę homonów bodajże.
      Zaczęłam szukać wiadomości na temat tych tabl.w necie,co się naczytałam to
      głowa mała,że na zachodzie zostały wycofane z rynku,bo są smiercionośne,że nie
      wolno palić papierosów jak sie je bierze!!!,czego nie powiedział mi lekarz a
      dobrze wie ze palę.Skontaktowałam się z inną panią ginekolog i powiedziała że
      to błąd że niepowinnam ich brać bo zatrzymują wodę w organiżmie i robi sie
      zakrzepica w żyłach itp.I teraz głupia jestem bo nie wiem komu mam zawierzyć.
      Kto ma rację,co robić pani doktor zacząć brać czy nie?????

      Chciałabym brać tabl anty,bo mam nadzieję że nie tylko uchronią przez ciążą ale
      także pomogą,bo mam straszne mam bóle podczas owulacji.


      Bardzo proszę o pomoc.Dziękuję
      • palenie papierosów jest p/wskazaniem do stosowania tabletek hormonalnych w
        ogóle. Jesli sa dziewczyny, które tak robią to na własną odpowiedzialność.
        Zarówno palenie tytoniu jak i hormony zawarte w tabletkach zwiekszaja
        krzepliwosc krwi, co w połączeniu może mieć fatalne następstwa. To po pierwsze.
        Po drugie Yasmin to akurat srodek antykoncepcyjny który powoduje odwodnienie
        organizmu, a wiec jak najbardziej p/wskazany przy paleniu papierosów. Nie ma
        wcale małej dawki hormonów, a srednią - 0,03 mg etynyloestradiolu. Tabletki
        niskodawkowe zawieraja 0,015-0,02 mg tego związku.
    • Gość: kalra255 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.06, 17:28

      Witam!

      Zażywam Yasmin, żażyłam 1 tabletke pyralginum/ pyralginy czy ten
      preparat wpływa na skuteczność anty, nie moglam go dopadować do żadnej grupy
      leków wypisanych na ulotce, jestem zakatarzona i strasznie boli mnie
      głowa..dlatego ten preparat? zazyty został na 5 godzin przed tabletką ?
      jak mam dalej postępować?
      pozdrawiam
      • jesli bedziesz musiała przyjmować antybiotyk, lepiej zabezpieczaj się
        dodatkowo. Witamina C i paracetamol moga wchodzić w interakcje z tabletkami i
        trzeba je przyjmować w odstępie conajmniej 2 godzin od tabletek. Zażyta przez
        Ciebie Pyralgina nie ma znaczenia.
    • Witam pani doktor od wczoraj kłuje mnie w lewej piersi / 16 tc/ - wlasciwie to
      od paru dni rozmiar ich powiekszyl mi sie o jeden rozmiar,sa twarde duze -
      fajne.Ale ta lewa jakby bardziej obolala a co jakis czas w jednym miejscu
      kluje mnie - dodam ze w pierwszej ciazy to ta piers byla pelna mleka i zawsze
      zawsze byla wieksza.Czy to taki objaw w II trymestrze czy jest obawa ze robi
      sie jakis stan zapalny?
    • Gość: psipsi IP: *.echostar.pl 23.02.06, 09:02
      Pani Doktor!

      Cierpię na łagodne nadciśnienie tętnicze. Zażywam obecnie lek PRESTARIUM.
      Planuję drugie dziecko i lekarz-kardiolog zalecił mi, abym starając się o nie
      odstawiła PRESTARIUM i przeszła na ISOPTIN. Na ulotce tego leku napisano
      jednak, że należy on do kategorii C. Natomiast w pierwszej ciąży lekarz
      ginakolog-położnik zapisywał mi DOPEGYT. Stąd moje pytania do Pani Doktor:

      Jaki lek na nadciśnienie należy zażywać w ciąży, przede wszystkim w I
      trymestrze?

      Czy po odstawieniu PRESTARIUM muszę odczekać jakiś okres czasu, zanim zacznę
      starać się o dziecko?

      Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
      • Spróbuj Dopegyt - to lek bezpieczny w ciązy, jednak poza ciazą kiepsko dziala i
        może nie obniżac Ci ciśnienia przed zajsciem w ciazę wystarczająco. Możesz
        przyjmowac na razie Isoptin, skoro taka jest sugestia Twojego kardiologa, a po
        uzyskaniu dodatniego testu albo przejdziesz na Dopegyt, albo w ogóle na jakiś
        czas odstawisz leki. W I trymestrze ciązy cisnienie krwi ulega obnizeniu i
        czasem udaje się go przetrwać bez leków. Musisz tylko bardzo systematycznie
        mierzyć ciśnienie.
    • Jeszcze jedno pytanie
      Odkąd urodziłam(wsześniej jakoś niezauważałam)co jakiś czas w różnych miejscach
      bez przyczyny pojawiają mi się niewielkie fioletowo-siwe-żółtawe siniaki,po
      jakimś czasie same znikają.Niewiem skąd się one biorą i od czego to zależy.Coś
      z krwią? jakie badania? Druga sprawa czy można przyjmować tabl.anty o których
      wcześniej wspomniałam(yasmin).

      dziękuję i pozdrawiam
    • Gość: Zuzia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.02.06, 11:41
      Robiłam badanie prolaktyny w 9 dniu cyklu- wynik 854mlU/l przy normie 530.
      Po metoklopramidzie po godzinie wzrosła prolaktyna 3,5 raza- czyli nie jest to
      hiperprlolaktynemia czynnościowa.
      Byłam u ginekologa endokrynologa, który nie zalecił żadnego leczenia, zapewnił
      mnie ,że przy gruczolaku byłby większy poziom. I kazał zrobić badanie bez
      metoklopramidu za dwa miesiące- jak się odstresuję( ostatnio miałam różne
      zawirowania stresujące w życiu).
      Moje pytanie jest takie- skoro nie jest to czynnościowy wzrost, to dlaczego
      endokrynolog mówi o stresie? I czy nie powinnam jednak zrobić rezonansu
      przysadki?
      • Za niskie stęzenie na mikrogruczolak. Endokrynolodzy uważaja, ze
        hiperprolaktynemii można nie leczyc do stęzenia podstawowego dwukrotnie
        przewyższajacego norme. Przychylam sie do tego zdania o ile oczywiscie nie ma
        żadnych dodatkowych objawów - mlekotok, zaburzenia miesiączkowania itd.
        • Gość: Zuzia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.02.06, 22:15
          Ślicznie dziękuję za odpowiedź!!!
          Najbardziej zdenerwowało mnie to, że wynik pierwszy był wysoki a po MTC mało
          się podniosło- dlatego pomyślałam o zmianach organicznych w przysadce a
          dodatkowo dość często miewam migreny- chociaż słabo nasilone.
          A niestety zapomniałam o tych migrenach powiadomić lekarza- ze zdenerwowania.
    • Gość: fifi IP: *.echostar.pl 23.02.06, 11:57
      Pani Doktor,

      Moje cykle są stosunkowo krótkie (21-22 dni). Chciałabym zrobić badania poziomu
      hormonów tarczycy, plolaktyny i progesteronu. Czy istotne jest, w jakiej fazie
      cyklu się je wykonuje? Jeśli tak, bardzo proszę o podanie fazy, która będzie
      optymalna w kontekście wiarygodności wyników powyższych badań.

      Pozdrawiam i dziękuję
      • Wrzuc w wyszukiwarke smile)
        • Pani Doktor,

          niedawno pisalam, ze mam wysoka PRL po MTC.
          Bylam u lekarza. Mam hyperprolaktynemie czynnosciowa i biore od tygodnia
          bromergon. Zaczelam od 1/4 tabl. na noc, a od wczoraj 1/2 tabl. Od 16 dc.
          mialam brac jeszcze luteine, ale juz nastepnego dnia po wzieciu pierwszej
          tabletki, obudzilam sie w kaluzy krwi i natychmiast odstawilam.
          Teraz jest tak, ze czuje sie caly czas spiaca, (mimo, ze staram sie spac 8
          godz) i od soboty mam plamienia. Rowniez troche pobolewa mnie podbrzusze. Czy
          na poczatku brania bromergonu moge plamic, czy jest to cos niepokojacego? Czy
          mam przeczekac, az minie, czy tez powiedziec o tym lekarzowi?

          Bardzo dziekuje Pani za odpowiedz.


          --
          Przyjaciele są jak anioły, które stawiają nas na nogi, gdy nasze skrzydła
          zapomniały jak się lata
    • mam pytanie odnośnie mojej mamy, otóż już 3 raz ma miesiączkę która trwa 21 dni
      (bardzo obwitą). Była z tym u lekarza, a on stwierdził że wszystko jest dobrze,
      cytologia ok, że nic się nie dzieje. mama ma 49 lat i już jakiś czas temu
      pojawiły się u niej oznaki tzw. "przekwitania". Nie chce brać hormonów, gdyż jak
      je zaczęła brać jakiś czas temu, to bardzo źle się po nich czuła, właściwie to
      nie "kontaktowała" z otoczeniem - cos się do niej mówiło a ona jakby nie
      słyszała. Ale moje pytanie brzmi czy lekarz miał rację, że to ok taka długa
      miesiączka, czy raczej powinna udać się do jakiegoś innego lekarza???
      Agnieszka

    • --
      oprócz błękitnego nieba...
      <a href="szipszop.pl/tickers/2685.gif""
      target="_blank">szipszop.pl/tickers/2685.gif"</a>
    • Witam Pani doktor,
      jestem w 6 tygodniu ciąży i odczuwam delikatne swędzenie pieczenie w okolicy
      pochwy. nie trwa to non stop, ale pojawia się na jeden albo pół dnia i mija.
      Byłam u lekarza i stwierdził, że wydzielin ajest prawidłowa, typowo ciążowa, a
      te dolegliwości moga byc związane z przemianami hormonalnymi. czy to mozliwe??
      Pozdrawiam
      paulina
      --
      oprócz błękitnego nieba...
      <a href="szipszop.pl/tickers/2685.gif""
      target="_blank">szipszop.pl/tickers/2685.gif"</a>
      • Jesli lekarz zbadał pH Twojej wydzieliny pochwowej i jest ono prawidłowe oraz
        wygląd wydzieliny nie ma charakteru zapalnego to być może jest to uczulenie na
        coś. Natomiast jeżeli tego nie zrobił, to powinnas wykonac badanie czystości
        pochwy. Wówczas sprawa bedzie jasna.
    • Dzień dobry
      Mam pytanie do Pani Dr.
      Moja pani gin.po badaniu i cytologii stwierdziła u mnie stan zapalny w
      pochwie;przepisała mi metronidazol doustnie 2 razy dziennie po 2 tabletki przez
      7 dni , do tego Clotrimazol 0,5 do pochwy dwukrotnie i wreszcie CLotrimazol 0,1
      2 razy w tygodniu prze 3 miesiące.Właśnie skończyłam kurację metronidazolem,
      zużyłam obie duże globulki Clotrimazolu i jedną małą i tu pojawia się
      problem.Od dziś odczuwam swędzenie, któego wcześniej nie było, czy to może być
      skutkiem ubocznym metronidazolu?Czytałam w sieci, że ten lek powoduje różne
      skutki uboczne,sama odczuwałam metaliczny posmak w ustach, bóle brzucha i
      chwilami było mi niedobrze, ale czy to prawda, że metronidazol może także
      pwodować grzybicę pochwy?Aaa, mam również grzybicę w paru miejscach na skórze,
      ale nie wiem czy to ma związek, bo to zdarzało się u mnie wczesniej, a
      metronidazol brałam pierwszy raz.
      Bardzo proszę o pomoc, mojej pani Dr wprawdzie ufam bezgranicznie, ale jest na
      urlopie...Pozdrawiam
      • Metronidazol jest lekiem p/bakteryjnym więc może powodowac wtórne nadkazenia
        grzybicze. Jednak Twoja Pani Doktor poleciła Ci przyjmowac jednoczesnie lek
        p/grzybiczy ( Clotrimazol), zatem powinien on działać osłonowo. Objawy które
        odczuwasz moga byc wynikiem uczulenia na Clotrimazol badź efektem
        współistnienia grzybicy skóry z grzybica pochwy, co moze powodować, ze
        Clotrimazol nie działa, ponieważ ta grzybica wywoływana jest szczepami opornymi
        na ten lek.
    • Gość: inka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 18:18
      Bardzo proszę o poragę. Po wykananiu dwóch testów ciążowych (oba pozytywne)
      byłam u lekarza, który stwierdził 20 dniową ciążę. Na usg nie widać jednak
      zarodka w macicy!!! Jest jednak "coś" w prawym jajniku. Ginekolog stwierdził,
      że może to być ciąża pozamaciczna. Oprócz tego kazał natychmaist zgłosić się do
      szpitala w przypadku ostrego bólu (nastarszył mnie na maksa!!!)W tej chwili
      czuje się dobrze. Nawet żałuje ze tak szybko poszłam do gina. Pytanie: 1. Czy w
      trzecim tygodniu ciąży zarodek zawsze musi być już w macicy czy to zależy od
      kobiety, jej cyklu etc. 2.Ile czasu potrzebuje zarodek żeby "zejść" do macicy?
      Bardzo proszę o słowa otuchy bo od wczoraj jestem strzępkiem nerwów, nie
      potrafię cieszyć się sad( Czy iść do gina za tydzień czy za dwa? Z góry
      dziękuję za odpowiedź!
      • Nie badałam Cię, więc nie wiem czy mogę Cie pocieszać sad( Jednak uwazam, ze nie
        można pochopnie diagnozowac ciazy pozamacicznej. Oczywiscie gdyby pojawiły sie
        jakies niepokojące objawy powinnas niezwłocznie udac się do szpitala. Trzeba
        jednak wziąć pod uwage, że ciąza może byc młodsza ( później w nią zaszłaś niż
        wynika to z daty ostatniej miesiączki) i wówczas w usg nie bedzie zarodka
        widocznego w macicy ani poza nią. Zmiana na jajniku może byc torbiela ciałka
        zółtego, czymś w ciazy wewnatrzmacicznej wcale nierzadko spotykanym. Jutro jest
        jeszcze możliwośc wykonania badania bhCG we krwi. Jesli wynik bedzie powyżej
        1500, to rzeczywiście sprawa jest niejasna, poniewaz sonda dopochwową powinno
        się uwidocznic pęcherzyk ciązowy w macicy. Jesli natomiast wynik bedzie niższy,
        myślę, ze alarm jest przedwczesny.
    • Ostatnio wyczułam na górnej ścianie pochwy w odległości około 5 cm od wejścia
      do pochwy dziwna wypukłość dość duża twarda „kulka” wyczuwalna palcem .
      Podczas pewnych pozycji podczas stosunku wyczuwa ja mój partner i powoduje to u
      niego nieprzyjemne odczucia . Ja nie odczuwam bólu nie mam upławów nic
      niepokojącego się nie dzieje . Cytologia jest dobra przyjmuje tabletki
      antykoncepcyjne. Czym jest spowodowany i czy jest groźny ten „guzek”?
    • biorę regularnie tabletki anty. ale czasem zdarza mi się zapomniećsad wtedy sie
      oczywiście dodatkowow zabezpieczam. ale ni w tym problem. otóż ostatnio
      zapomniałam ostatnią tabletkę z opakowania i w sumie dostałam wcześniej
      krwawienie. stad pytanie. czy mam czekać 7 dni jak zawsze, tak jakbym nie
      zapomniała tej tabletki, czyli zapomniana powinna być w sobotę, więc w
      niedzielę następne opakowanie? czy przyjać 1 tabletkę z nowego opakowania o
      dzień wcześniej? wydaje mi się ze normalnie ale chce się upewnić. czy od 1
      tabletki nowego opakowania będę zabezpieczona?
    • Ostatnio wyczułam na górnej ścianie pochwy w odległości około 5 cm od wejścia
      do pochwy dziwna wypukłość dość duża twarda „kulka” wyczuwalna palcem .
      Podczas pewnych pozycji podczas stosunku wyczuwa ja mój partner i powoduje to u
      niego nieprzyjemne odczucia . Ja nie odczuwam bólu nie mam upławów nic
      niepokojącego się nie dzieje . Cytologia jest dobra przyjmuje tabletki
      antykoncepcyjne. Czym jest spowodowany i czy jest groźny ten „guzek”?

    • mam pytanie dotyczace zmiany godziny przyjmowania pigulek. teraz jestem w
      trakcie przerwy (przyjmuje yasmine). nowy listek powinnam zaczac w niedziele,
      zawsze zaczynam o 8 rano i tak przyjmuje codziennie. chcialabym zmienic godzine
      przyjecia pierwszej tabletki na 20 wieczorem w niedziele (gdy biore pierwsza z
      nowego listka). czy moge tak zrobic i czy nie bedzie to mialo zadnych
      konsekwencji?
      dziekuje i pozdrawiam
    • Gość: Justyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 14:11
      Witam Pani Doktor.
      Mam pytanie. Jestem w 5 miesiącu ciąży, a u mojej siostry lekarz podejrzewa
      cytomegalię ( jeszcze nie potwierdzoną - na razie są to tylko przypuszczenia)
      Poczytałam trochę na ten temat i wiem, że powinnam wykonać badanie. Pytałam o
      to mojego lekarza, lecz on twierdzi, że nie wie gdzie takie badania wykonują!!!
      Chciałabym wiedzieć, gdzie mogłabym wykonać takie badania. Nadmieniam, że
      siostra ma na razie robione badania ogólne moczu i krwi, a dopiero w
      poniedziałek lekarka zdecyduje co dalej. Bardzo proszę o odpowiedź. Dziękuję z
      góry

    • Proszę o niedopisywanie pytań w tym wątku, zalożyłam następny, zapraszam.
    • Gość: annasylwia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.03.06, 13:03
      Pani Doktor,
      Mialam problemy z miesiaczka - jej brak oraz torbiel krwotoczna - i otrzymalam
      Luteine (torbiel zniknela), pozniej
      Duphaston na wyregulowanie cyklu. Ciezko nazwac moje krwawienia uregulowanymi.
      Wyglada to tak - biore tabletki 10 dni, 10 dnia dostaje juz plamienia. Plamie
      na czerwono, pozniej brunatno, pozniej krwawienie (troche mniejsze niz w
      normalnej miesiaczce), ktore staje sie skape i przechodzi w kolorystyke
      brunatno-czarna. Po czym znów boli mnie brzuch jak na okres i mam spory bol
      piersi. Co to w ogole jest? Czy tak ma wygladac okres na duphastonie?
      U lekarza bylam z miesiac temu, mialam przyjsc w sierpniu, wiec nie wiem czy
      znow mam leciec za 50 zlotych, czy czekac az sie zakonczy cale plamienie lub
      moze rozwinie w bardziej obfity okres.
      Znow mam brac Duphaston przez 10 dni od 16 do 25 dc, ale wychodzi na to, ze cykl
      mam krotszy.
      Czy takie dzialanie Duphastonu jest normalne? Czy bol piersi i brzucha juz po
      teoretycznym okresie moze byc normalny?
    • witam , mam takie pytanie, zaczęłam brać Cilest w pierwszym dniu plamienia,
      które uznałam na okres, ale po 3 dniach zanikło i wogóle było bardzo
      skąpe...prawdopodobnie było to plamienie okołoowulacyjne, (być może ponieważ
      wczesniej musiałam zażyć postinor, wiec wszystko sie rozregulowalo)Zrobiłam
      dwukrotnie test ciążowy z wynikiem negatywnym, dodatkowo zabezpieczałam się
      prawie całe opakowanie, prawie bo 19-go dnia nie mam pewności co do
      zabezpieczenia dodatkowego(partner na chwilę wprowadził członek, do wytrysku
      nie doszło, ale jednak...)Czytałam że jeśli bierze się pierwsze opakowanie
      nie w pierwszy dzień miesiączki, to trzeba sie odatkowo zabezpieczać przez 7
      dni, 14 dni i cale opakowanie, wersje były różne w zależności od rodzaju
      pigułek, a w ulotce cilestu nie zlalazłam informacji dotyczącej przyjęcia
      pierwszej pigułki w innym dniu cyklu. Postanowiłam więc nie robić przerwy
      pomiędzy opakowaniami (żeby nie obniżyć poziomu hormonów) i mimo to wystąpiło
      krwawienie,a raczej plamienie i skrzepy, bolał mnie brzuch "okresowo",
      plamienie było skąpe ale jednak. Czy jeśli wystąpiło krwawienie powinnam robić
      test ciążowy? Dzisiaj mija szósty dzień przyjmowania cilestu z drugiego
      opakowania. Czy juz jestem zabezpieczona od tego drugiego opakowania?
    • Witam! Niedawno w badaniu wycinka ze sromu wykryto u mnie liszaj twardzinowy i
      zanikowy. Moja ginekolog powiedziala ze to przypadlosc kobiet po menopauzie i
      ze piwrwszy raz sie z tym spotyka u mlodej dziewczyny (mam 22 lata).
      Powiedziala ze tego sie nie leczy. Przypisala mi masc hormonalna OEKOLP i
      kazala przyjsc za miesiac. Jak narazie leczenie nie przynioslo zadnego efektu.
      Bardzo sie martwie, mecze sie z tym juz 4 rok. Uniemozliwia mi to prawie
      calkowicie kontakty seksualne z partnerem. Bardzo prosze o porade co powinnam w
      tej sytuacji zrobic.
      Pozdrawiam i z góry dziękuję.
      • Gość: ks IP: *.multi-play.net.pl 27.07.14, 16:07
        Nie poddawaj się, ja mam 30 l i też tą samą przypadłość od ponad roku. Byłam u wielu ekspertów i znalazłam w końcu odpowiedniego. Tą chorobę musi prowadzić ginekolog-onkolog, bo ma odpowiedni mikroskop, żeby sprawdzać stan skóry. Mi nie kazali stosować żadnych maści sterydowych !!! Po nich jest szybka poprawa ale później objawy się nasilają. Stosuję tylko naturalne mydło marsylskie z oliwy z oliwek. Ono zdziałało cuda, po miesiącu mycia wszystkie rany zniknęły i skóra się zaróżowiła. Myłam się nim po każdym sikaniu, aż mi lekarz powiedział, że za często, bo przesuszyłam skórę i kazał mi dodatkowo stosować zwykły naturalny krem nawilżający i wlać do niego kilka kropel oliwy z oliwek dobrej jakości. I po miesiącu pomogło. Choroba się cofnęła całkowicie (ale nie wiadomo na jak długo). Dodatkowo stosuję też za namową dobrego lekarza onkologa dietę dr.Ewy Dąbrowskiej, i wydaje mi się, że to nie tylko ta oliwa sprawiła cud ale też dieta pomogła.
    • Gość: Monia IP: *.ppp.onetel.net.uk 17.03.06, 16:44
      Pani doktor proszę mi pomóc.Jestem obecnie za granicą i nie mam mozliwości
      konsultacji lekarskiej.prawdobodobnie jestem w ciąży (pozytywny test ciążowy)i
      typowe objawy.Biorę 1xdziennie letrox25 oraz co drugi dzień bromergon.A ztego
      co wyczytałam w necie należałoby zrezygnować z bromergonu i zwiększyć dawkę
      Letroxu. Czy to prawda?jeśli tak to jakie dawki są zalecane? do Polski wracam 5
      kwietnia ale na razie nie wiem co robic.Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
      serdecznie.
    • Uprzejmie proszę o pomoc... Od 4 lat staramuy się z mężem o dziecko. Przyczyna
      tkwi w moim ciele...Rok temu miałam laparoskopię, leczyłam się hormonalnie i
      nic!!!! Diagnoza: moje jajniki nie pękają w związku z czym jajeczka nie
      wydostają się na zewnątrz...Czy jest szansa na to że będę jeszcze mamą? Mam 28
      lat.Pozdrawiam
    • Mam 58 lat, zaczelam menopause 2 lata temu.
      W wieku 22 lat mialam cyste teratoma;
      zostala usnieta wraz z lewym jajnikiem.


      2 2011 roku wyslana zostalam na zdjecial macicy i jajnikow.
      Oto wyniki:

      2 lewy - 2.6cc (mimo ze usuniety)
      prawy – 4.9cc


      Rok 2013 pazdziernik:
      lewy - 1.1.
      prawy: 18 “regularny’ z wygladu (stwierdzono ze mam torbiel 3.3x2.2)

      Rok 2013 grudzien
      lewy 2.2 cc x 2.1
      Prawy 13 cc hetero: nieregularny z wygladu (ale ze nie mam juz cysty)


      Czy te wyniki nie bylo normalne? Bardzo prosze o informacje

    • Bolesność piersi Jaka przyczyna ??

      Witam!
      Boląmnie piersi od tygodnia za kolejny tydzień dopiero bede miała okres dodam ze bola mnie zawsze ok 3 dni przed okresem . Bola od pachy i do około piersi mięśnie . Miałam robione usg i cytologię miesiąc temu po 3 tyg wyniki w których wyszło słabe działanie estrogenne i słaby odczyn zapalny na który dostałam tabl dopochwowe fluomizin . Co do estrogenów lekarz sie w ogóle nie odniósł . Okres ostatni miałam 6 czerwca wówczas wspolzylam w narzeczonym po 2 tyg robiłam testy ciążowe 3 wyszły negatywnie . Czemu bola piersi i czy wynik cytologi ma coś do rzeczy ?? Co oznacza słabe działanie estrogenne ??
(401-500)
przejdź do: 1-100 101-200 201-300 301-400 401-500 501-570

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

WIĘCEJ O ZDROWIU:

Drętwienie rąk i nóg

Jest się czego bać?

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka