• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

************Pytania do Pani dr koala.mb*********** Dodaj do ulubionych

    • Gość: żmija19letnia IP: 195.136.246.* 10.02.06, 23:18
      Mam problem z nadmiernym poceniem.Zamierzam iść do lekarza po tablet.anty.Czy
      przy okazji tabletki zmniejszą chociaż albo usuną całkowicie ten problem?Jakie
      pigułki najlepiej?
    • Gość: kiku IP: 62.148.88.* 11.02.06, 01:17
      Lekarz przepisał mi je spowodo problemów ze skórą jakie pojawiły się w trakcie
      zażywania stediril30.Czy uważa Pani, że powodują one znaczący przyrost wagi?Z
      góry bardzo dziękuję za Pani opinię o tym leku.
      • Gość: hania IP: *.gv.shawcable.net 11.02.06, 06:25
        Droga Pani, dopiero dzisiaj przeczytalam moj do Pani post i oniemialam-bardzo
        przepraszam! Zakonczenie mialo byc"Juz dziekuje za odpowiedz!smile)PrzepraszamsmileI
        teraz czekam na porade.
      • 12.02.06, 13:20
        Diane-35 nie powinno się stosować wyłącznie jako antykoncepcji. Nie nalezy
        stosować jej ponad 6 miesięcy. W porównaniu do Stedirilu ma więcej estrogenów -
        może spowodowac przyrost masy ciała. Po odstawieniu preparatu zwykle problemy
        wracaja.
      • 12.02.06, 15:06
        jeśli mogę coś dodać, to tyle, że u mnie Diane spowodowały przyrost 8 kg w 2
        miesiące! A potem jeszcze, tak że ostatecznie na tych pigułkach dorzuciłam 10 kg
        sad Po pół roku ich zażywania waga się unormowała. Niestety, gin. który mi je
        zalecił nie był chyba zbyt douczony, bo faszerował mnie tymi pigułkami 13
        miesięcy. Teoretycznie miały mi unormować miesiączki, praktycznie - po
        odstawieniu nic się nie zmieniło.
        --
        Anula
    • Gość: MoniSka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 10:27
      od 3 dni czekam na Pani odpowiedz, lecz chyba moje pytanie nie jest
      wystarczajaco dobre..
      Zadam je jeszcze raz..
      Od kilku dni odczuwam bezbolesne skurcze w dole brzucha, jestem kilka dni przed
      miesiaczka mam nabrzmiale piersi jak to zwykle bywa przed okresem.
      Od ewentualnego zajscia w ciaze minely juz ponad 2 miesiace i nie
      zaobserwowalam zadnych innych objawow, czy mam sie czym martwic? czy takie
      skurcze moga wystepowac przed miesiaczka?
    • 11.02.06, 14:29
      Droga pani doktor.... od ponad poltora roku w pochwy wydziela mi sie bialy,
      kleisty plyn. Czytalam ze to ponoc pojawia sie pol roku przed pojawieniem sie
      okresu. Zaczynam sie powoli denerwowac.. proszę o pomoc sad
      • 12.02.06, 13:22
        A może ile masz lat???
    • 11.02.06, 15:37
      witam! mam 32 lata, nie rodziłam, od roku mam krwawienia pomiędzy miesiączkami,
      ginekolog bez badan hormonalnych na podstawie wywiadu i badania usg
      dopochwowego stwierdził niedobór progesteronu w drugiej fazie cyklu (zalecił
      luteinę, potem zmienił na duphaston 16-25 cyklu), niestety mimo zazywania tych
      leków nadal mam krwawienia,,, misiączki mam regularne, dość obfite ze skrzepami
      (ale zawsze takie miałam), prosze o poradę,, dziękuję
      • 12.02.06, 13:23
        Czy miałas cytologię? Może to krwawienia owulacyjne?
        • 12.02.06, 18:46
          pierwsza cytologia wykazała grupy nieprawidłowych komórek gruczołowych, po
          zastosowaniu POLSEPTU , następna cytologia jakies 4 miesiące temu i wynik
          następujący "obraz cytologiczny odpowiada procesowi zapalnemu", leczenia nie
          zastosowano, mam pytanie, czy krwawienia owulacyjne mozna mieć przez prawie
          cały cykl? wydaje mi sie że nie, moje krwawienia występują prawie codziennie,
          no mogę policzyć na palcach jednej dłoni dni bez krwawienia (nie są to duże
          krwawienia ale jest to uciazliwe)
          • 12.02.06, 20:07
            Proponuje wykonanie badań w kierunku chlamydii, mycoplazmy i ureoplazmy. byc
            może plamienia te sa wynikiem procesu zapalnego toczacego się w obrębie kanału
            szyjki macicy. Na pewno przed podjęciem leczenia hormonalnego trzeba to
            wykluczyć.
    • 11.02.06, 16:53
      Pani Doktor,

      TSH=2,8 uiu/ml norma(0,47-4,67)
      ft3=2,37 pg/ml (1,45-3,48)
      ft4=0,97 ng/dl (0,71-1,85)

      sama mi Pani poradziła zbadanie tych hormonów ze wzgledu na wydłużające sie
      cykle, plamienia, brak owulacji w kontekście starania sie o dziecko. Wyszła tez
      podwyższona prolaktyna (blisko 27, ale po miesiącu brania castagnusa ładnie
      spadła - 15,5). Czy ten wynik TSH powinien mnie niepokoić? Mój lekarz skupił
      się na prolaktynie (zdaje sie, że mu sama oświadczyłam, że tarczyca ok bez
      pokazywania wyników) - po monitoringu USG mielismy podjąć decyzje o
      bromergonie.
      Spotkałam się z opinia, że niedoczynnosc tarczycy, nawet lekka może podnosić
      poziom prolaktyny i zaburzać płodnośc i optymalny poziom TSH do zaciążenia to
      poniżej 2.

      z góry dziekuje za odp.
      s.
      • 12.02.06, 12:45
        Nie mam pełnego obrazu klinicznego, ale samych wyników bym sie nie czepiała.
        Nie świadcza one o niedoczynności tarczycy, jednak jesli Cie niepokoi wynik TSH
        (?) to zasiegnij opinii endokrynologa.
    • 12.02.06, 17:58
      Chcialam prosic o przetłumaczenie rozpoznania, to bardzo wazne !
      Endometrium hypeplasticum in stadio secretionis incipientis!!

      Ad4enocarcinoma papillare partim carcinoma solidum canalis colli uteri
      Z góry bardzo dziękuję~!
      • 12.02.06, 20:04
        Niestety nie napisze nic innego niż w odpowiedziach które juz otrzymałaś.
        Endometrium hiperplastyczne w fazie początkowego wydzielania
        Rak gruczołowy brodawkowaty czesciowo lity szyjki macicy wychodzacy z kanału
        szyjki macicy
    • Gość: kobieta49 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.06, 21:12
      Czy tabletki nasenne Imovane obniżaja działanie taletek antykoncepcyjnych Regulon?
      • 12.02.06, 21:45
        Nie znam dokładnie działania Imovane w zakresie metabolizmu watroby, ale biorąc
        pod uwage grupe leków do których należy sądze że może zmniejszać działanie
        leków antykoncepcyjnych.
    • 12.02.06, 22:26
      Witam serdecznie,
      2,5 tygodnia temu miałam robiony zabieg wymrożenia-krioteripie nadżerki. Moja
      pani dr powiedzila, ze moge się kochać po upływie 2tygodniu od zabiegu.Więc
      poczekałam 2 tygodnie i po tym czasie zaczęłam się kochać, lecz odczułam ból
      przy wejściu do pochwy-tzn zaraz obok cewki moczowej,lecz wewnątrz pochwy... Czy
      to skutek zabiegu?Przejdzie?Gdyż ten ból jak na razie uniemożliwia nam współżycie.
      Z góry dziękuję za odpowiedź.
      Pozdawiam.
      • 12.02.06, 22:28
        Dodam, że od 6 miesięcy biorę regulon.
        • Gość: Gość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 10:26
          Jestem w podobnej sytuacji co koleżanka miesiąc wcześniej. Biore Regulon od
          prawie roku, najpierw wykryto malą rankę na końcu pochwy, potem przerodziła się
          w nadżerkę. Mam 18 lat, niedawno zaczęłam współżycie; czuje spory dyskomfort
          związany z nadżerką. Czeka mnie zabieg krioterapi, leczenie farmakologiczne było
          nieskuteczne. Lekarz należy raczej do "dziwnych" ze wcześniejszego tematu. Na
          każde pytanie odpowiada: "nie ma czasu na odpowiedź" lub "lepiej żeby Pani nie
          wiedziała"(państwowa służba zdrowia). Czy można u mnie wykonać zabieg krioterapi
          bez obaw o przyszłe dziecko?
          Jakie skutki niesie on za sobą(zgrubienie, suchość, krawienia)?
          Czy jest to globalne zamrożenie pochwy, czy tylko(całe szczęście) punktowe?
          Czy bardzo boli, czy wogóle?
          Jestem rekordowo wstydliwa, każde badanie u ginekologa jest i dla mnie i dla
          mojego chłopaka tragedią. Jak bardzo nieprzyjemny jest zabieg krioterapii?
          Jak szybko rozwija się nadżerka, czekam na wymrażanie już 3 miesiące, czy mój
          stan mógł się pogorszyć?
          Z powodu dyskomfortu związanego z nadżerką od 2 miesięcy nie współżyję(jestem
          pewna powodu).
          • 14.02.06, 10:02
            Czy to jest zmiana na szyjce czy w obrębie śluzówki pochwy?
            • Gość: Gość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 17:27
              W obrębie śluzówki pochwy.
              • Gość: Gość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 17:35
                Sprostowanie: w szyjce macicy.
                • 15.02.06, 10:01
                  Trzeba przede wszystkim sprawdzić czy zmiana na Twojej szyjce w ogóle nadaje
                  się do leczenia. Najlepiej wykonać kolposkopię. Być może, że nie trzeba mrozić,
                  może okazać się po tym badaniu, że można to jedynie kontrolować co 6 miesięcy.
                  Zabieg wymrażania nadżerki nie jest bolesny, nie jest również niebezpieczny dla
                  młodych kobiet, jednak jeśli czegoś można nie leczyć nie ma sensu tego robić.
      • 14.02.06, 09:57
        Nie wiem czego skutkiem jest ból który odczuwasz,musiałabym Cię zbadać, jednak
        gojenie po krio trwa na pewno dłużej niż dwa tygodnie i okres wstrzemięźliwości
        powinien byc dłuższy
        • 14.02.06, 11:58
          Czy w takim razie powinnismy sie jesdzcze przez jakiś czas wstrzymać z
          seksem?Czy juz za poźno?Jeśli tak,to ile dni,tygodni?ide na wizyte kontolną za 3
          tygodnie.
          • 14.02.06, 17:03
            Ja zalecam wstrzemieźliwość po zabiegu minimum 4 tygodnie. Może jestem okrutna
            ale potrzeba przynajmniej 30-40 dni aby doszło do wygojenia.
            • 14.02.06, 21:58
              Dziekuję bardzo za to zalecenie wstrzemięźliwoścismile zastosujemy się.
              Tylko się zastanawiam,czy coś się nie stało złego skoro sie kochalismy po
              uplywie 2,5 tygodnia...Czy ten seks (okolo 4 razy) mógł w jakiś sposób wpłynąć
              na gojenie się rany?
    • Gość: Lucyna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.06, 08:54
      Pani Doktor
      Mam pytanie: w których dniach cyklu można wykonać badanie hormonalne z wymazu
      pobranego z pochwy.
      Dziękuję
      • 14.02.06, 10:37
        Moim zdaniem nie jest to badanie obecnie najbardziej wiarygodne, jednak jesli
        koniecznie przy nim się upierasz to powinnas je wykonać w 5,8,12,14,16,21 i 25
        dniu cyklu, przy cyklach 28 dniowych
        • Gość: Lucyna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.06, 11:44
          Dzięki
          Broń Boże ja nie upieram się przy tego typie badaniu, to Pani Doktor, którą
          poleciła mi szwagierka mówi, że najlepsza metoda, bo przy jednej wizycie u niej
          można zrobić cytologię, te właśnie badania hormonalne i USG.
          Dlatego zadałam Pani to pytanie, bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji o tym
          badaniu, a nie ukrywam, że koszt tego badania u tej p.doktor jest duży...
    • 13.02.06, 23:22
      Pani doktor. 3 stycznia br. bylam lyzeczkowana. Wszystko bylo ok do momentu, az
      zaczelam plamic ok 1,5 tyg. po zabiegu. Udalam sie do lekarza. Stwierdzil 2
      torbiele na lewym jajniku. Dostalam mikrogynon 21, czopki przeciwzapalne i
      antybiotyk. Powiedzial ze mam sie nie martwic plamieniem. Bralam tabletki 2
      tygodnie plamiac przy tym. Po dwóch tyg. zaczelam krwawic. Wybralam sie do
      lekarza. Stwierdzil zapalenie na trzonie macicy, kazal odstawic tabletki anty.
      OK> Po dwóch dniach dostalam miesiaczke. Nie byla bardzo obfita jak sugerowal
      doktor. W tej chwili jestem trzeci dzien po okresie. Plamie. Bylam u lekarza
      zrobil USG. Powiedzial ze wszystko jest ok. Problem powinien rozwiazac sie sam(
      co potwierdzil inny lekarz). Stwierdzil ze za 5 dni powinno przejsc, jezeli nie
      to mam przyjsc. I tu moje pytania. Czy mozliwy jest nawrot stanu zapalnego, Co
      mnie czeka jezeli plamienia nie mina, jak mam sobie radzic, czy kupic jakies
      specyfiki w aotece aby sobie pomoc, jakie? Wczesniej, przed lyzeczkowaniem
      plamilam miesiac. Nie wiedzialam ze bylam w ciazy, poniewaz przy badaniu USG
      nic nie stwierdzono(w szpitalu) wypisano mnie do domu. Odwiedzilam juz 6
      ginekologow od 9 grudnia. Mam dosc!!! Prosze o pomoc . Przeraszam ze
      przeskakuje z tematu na temat, jestem bardzo zawiedziona polska sluzba zdrowia.
      Moj stan psychiczny nie jest w dobrej formie. Prosze sobie wyobrazic ze 19
      listopada 2005r wzielam slub. Po tych wszystkich przezyciach zaczynam miec
      mysli ......
      • 14.02.06, 10:09
        Sądzę, że obecnie Twoje plamienia sa spowodowane rozregulowaniem hormonalnym po
        odstawieniu antykoncepcji. Jesli nie masz dolegliwości bólowych a badanie
        ginekologiczne i usg sa w porządku, raczej nie myślałabym o nawrocie stanu
        zapalnego.
        • Gość: soltyska11 IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.06, 10:28
          Dziekuje za odpowiedz. Te plamienia sa bardzo dziwne. Wstaje rano , jest tak
          jak ma byc, potem jak zaczne sprzatac, nosic 2 letniego synka znow zaczynam
          plamic. W tej chwili troche mniej. Ta wydzielina jest sluzowata z pasemkami
          krwi czasem brunatnej. Nie ma brzydkiego zapachu, pewnie swiadczyl by o
          zakazeniu. Jest coraz mniejsze jak narazie. Mam nastepny problem. Grzybica, mam
          w domu nastatyne. Czy mam ja uzywac, Czy lepiej isc do lekarza?
    • Gość: riveruri IP: *.ipt.aol.com 14.02.06, 03:33
      Pani ginekolog przepisala mi dopochwowy progesteron (gdyz mialam klopoty z
      jajnikami, spowodowane niedoborem progesteronu- tak twierdzi moj lekarz choc
      nigdy nie robilam fachowych badan).
      Biorac progesteron bardzo poprawil sie moj nastroj, ktory zawsze dawal mi sie
      we znaki, znany jako zespol napiecia przedmiesiaczkowego.
      Przestalam brac progesteron i znp wrocil a wraz z nim rozdraznienie,
      pasywnosc, nieprzespane noce, placze i
      przygnebienie....etc

      Chcialabym dowiedziec sie jak mozna regulowac odpowiedni poziom hormonow w
      organizmie.
      Czy jest to mozliwe poprzez stosowanie odpowiedniej diety?
      • 14.02.06, 10:14
        Nie bardzo umiem polecić odpowiednią dietę, choć możliwe jest, że taka
        istnieje. Proponuję natomiast wykonać profil hormonalny i wówczas będzie
        wiadomo czego Ci brakuje. Zespół napięcia p/miesiączkowego nie jest związany z
        niedoborem progesteronu. Kiedyś się tak uważało i dlatego wciąż niektórzy go
        lecza preparatami progesteronu.
        • Gość: ainka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 23:38
          Czy potrzebne jest skierowanie na wykonanie takiego profilu? Mam 23 lata i
          b.male piersi,czy moze to byc zwiazane z nieprawidlowa gospodarka hormonalna?
          • 19.02.06, 13:29
            Większośc badań hormonalnych wykonuje się odpłatnie i wówczas niepotrzebne jest
            skierowanie. Małe piersi moga świadczyc o zaburzeniach hormonalnych jedynie
            wówczas kiedy sa jeszcze dodatkowe objawy np. zaburzenia miesiączkowania,
            niepłodność itd. Moze tak byc, ze jest to sprawa konstytucjonalna.
    • 14.02.06, 11:17
      mam problemy z libido, od ponad 10 lat (w tzw. międzyczasie była ciąża) biorę
      minulet, nie cięgiem, dość nieregularnie, do czasu porodu było ok, ale potem
      uciekła mi ochota na zbilżenia. zminimalizowałam wpływ stresów i przyziemnych
      obciążeń, myślę, że to efekt uboczny tabletek. zamierzam je zminić, w końcu,
      choc do tej pory lekarz brak sugestii zmian tłumaczył, że skoro nie puchnę, nie
      krwawię, czyli toleruję to nie ma potrzeby zmainy, a jednak...
      mam jednak pytanie o nowy środek Femi-X, preparat ziołowy dla kobiet. czy ma
      Pani już swoje zdanie na ten temat, jest to środek dostępny w Polsce od
      niedawna, ale w innych krajach już chyba od 2 lat. w internecie nie ma na jego
      temat zbyt wielu informacji ani info nt składu. dziękuję Sylwia
      • 14.02.06, 16:58
        Nie mam zdania na temat tego preparatu sad. Obniżenie libido przy tabletkach
        jest dość czesto spotykanym objawem ubocznym. jedynym rozsądnym rozwiązaniem
        tego problemu wydaje się byc zmiana sposobu antykoncepcji. Zmiana tabletek na
        inne może poskutkowac ale niestety nie musi.
        • 16.02.06, 15:51
          dziekuję, przechodzę na yasmin, mam nadzieję, że tabletki najnowszej generacji
          będą bardziej przyjazne dla mojego libido. a femi-x poczekam. S
    • 14.02.06, 22:05
      Witam serdecznie,
      Od jakiegos czasu zastanawiam się, jakie są na prawdę negatywne skutki brania
      tabletek antykoncepcyjnych dla kobiety, a przede wszystkim, jaki one mają wplyw
      na przyszle dziecko?Bardzo chce miec dziecko, dlatego sie tym martwie, gdyż nie
      wiem czy zażywane przeze mnie tabletki-regulon od 8miesiecy,będą miały w
      przyszłosci-lub juz teraz maja-wpływ na moje nienarodzone dziecko.
      Z góry dziekuję za odpowiedź.
      Pozdrawaim.
    • 15.02.06, 00:41
      Szanowna Pani Doktor.
      Zwracam się z prośbą o opinię w sprawie zapobiegawczego usunięcia jajników
      proponowanego przez onkologa po usunięciu raka piersi.Mam 34 lata , guz był
      hormononiezależny, gen BRCA1 niezmutowany.Czy zagrożenie nowotworem jajników
      jest w tym przypadku rzeczywiście tak wysokie? Czy nie wystarczy okresowa
      kontrola poziomu markerów "jajnikowych" i USG ?
      I jeszcze jedno pytanie - czy wykonuje się coś takiego jak zapobiegawcze
      usunięcie szyjki macicy?
      Będę wdzięczna za udzielenie porady.
    • Gość: Ania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 11:31
      Piszę do Pani z zapytaniem jaka może być przyczyna opóźnienia miesiączki.
      Zawsze miałam cykle długości 31-34 dni. Raz na rok dwa lata zdarzał się jeden
      38,39 dni. 3 tyg. temu byłam u ginekologa, okazało się ze jestem zupełnie
      zdrowa, wyniki morfologii mam w porządku (badań poziomu hormonów nie robiłam).
      Ponieważ w planach mam ciążę pani doktor poleciła mi zażywanie kwasu foliowego.
      Biorę również Falvit. Ostatni miesiąc był dość stresujący dla mnie, miałam
      kilka stresujących dni. Dziś jest 40 dzień cyklu a miesiączki nadal nie ma.
      Wczoraj zrobiłam test ciążowy, ciąży nie ma. Ja zaczynam się coraz bardziej
      denerwować i tak koło się zamyka. Nie wiem ile jeszcze mogę czekać...
      • 16.02.06, 09:10
        Po pierwsze jeśli w planach masz ciążę, to nie wiem czemu denerwuje Cię brak
        miesiączki. Po drugie, przy tak długich cyklach owulacja może być przesunieta i
        do zapłodnienia może dojść później niż w 14 dniu cyklu, stąd test ciazowy może
        być jeszcze ujemny. Może poza tym warto jednak sprawdzić czy Twoje cykle sa
        owulacyjne. Tego nie wykaże morfologia, a jeśli tak jest to kwas foliowy i
        Falvit owulacji nie spowoduje smile
        • Gość: Ania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 10:07
          Bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedź. Jeżeli mogę mieć jeszcze ostatnią
          prośbę w tym temacie to proszę mi poradzić jakie badania krwi powinnam zrobić
          (np. jakie hormony) i czy ważny jet przy tym dzień cyklu aby określić czy mam
          owulację. Czy wystarczy np. test z apteki. Pozdrawiam.
          PS. W jaki sposób stres bądź inne czynniki wpływają na tak znaczne wydłużenie
          się pierwszej częśći cyklu?
          • Gość: Anoa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 10:14
            Bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedź. Jeżeli mogę mieć jeszcze ostatnią
            prośbę w tym temacie to proszę mi poradzić jakie badania krwi powinnam zrobić
            (np. jakie hormony) i czy ważny jet przy tym dzień cyklu aby określić czy mam
            owulację. Czy wystarczy np. test z apteki. Pozdrawiam.
            PS. W jaki sposób stres bądź inne czynniki wpływają na tak znaczne wydłużenie
            się pierwszej częśći cyklu?

            • 17.02.06, 11:03
              W jaki sposób stres wpływa na zaburzenia cyklu to cały wykład, więc ograniczę
              się do odpowiedzi na pierwsza czesć pytania. Aby dokonac oceny owulacji w
              pierwszej kolejności można wykonać jej monitorowanie badaniem usg, później
              ocena hormonów, gdyby cos było nie tak.
    • 15.02.06, 11:54
      Pani Doktor. Pale papierosy od kilku lat. Bylam u lekarza przepisal mi
      Mikrogynon 21. Poinformowalam go o moim nalodu. Zastanawiam sie nad inna forma
      antykoncepcji. Moze zastrzyk lub plastry. Co by mi pani doradzila? Wiem ze w/w
      formy sa drozsze ale jezeli mam miec jakas chorobe to wole doplacic. A
      najlepiej zrezygnowac z palenia. Tylko to trudne.
      • 16.02.06, 09:01
        Na pewno nie plastry, ponieważ ich skład jest podobny do tabletek. Generalnie
        antykoncepcja hormonalna nie jest przeznaczona dla kobiet palących papierosy,
        ponieważ zwiększa się u nich wielokrotnie ryzyko choroby zakrzepowo- zatorowej.
        Uważa się że bezpieczniejsze od dwuskładnikowych sa leki zawierające wyłącznie
        gestageny, jednak to tez nie jest tak całkiem bezpieczne. Może spirala albo
        metody barierowe? A może warto się jednak zastanowić nad rzuceniem palenia? To
        teraz bardzo modne smile)
    • 15.02.06, 12:18
      czy jest cos nie ze mna nie tak, skoro miesiaczka wystepuje co ok. 40 dni i trwa
      zaledwie 3, a upławy przed sa dość obfite
      • 16.02.06, 09:06
        Masz tak zwane rzadkie miesiączkowanie. Raczej wymaga to diagnostyki.
    • Gość: gosc IP: *.pools.arcor-ip.net 15.02.06, 15:27
      mam dosc dziwna miesiaczke, mianowicie we krwi sa dosc duze skrzepy!nie biore
      pigulek, bardzo dobrze sie czuje, nie mam zadnych dolegliwosci, ostatnia
      wizyta u ginekologe ok 4 miesiace temu (wszystko ok).
      czy skrzepy krwi sa narmalne podczas miesiaczki??
      co o tym sadzicie??troche sie martwiesad

      dzieki za odpowiedzsmile

    • Gość: beata224 IP: .1.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.06, 22:32
      Dzisiaj byłam u ginekologa. Mam cytologię II ze stanem zapalnym, mam małą
      nadżerkę. Mam 10 miesięczne dziecko, które karmię piersią. Ginekolog przepisała
      Metronidazol. W ulotce jasno jest napisane, że nie wolno karmić piersią
      używając leku. Należy dziecko odstawić. Czy rzeczywiście? Lekarz wiedział, że
      karmię i zapisał zakazany lek? Pytam, bo nie wiem, czy iść ponownie po właściwy
      lek, czy jednak mogę używać Metronidazol.
      • 16.02.06, 09:05
        Metronidazol przechodzi do mleka matki. Jeśli nie można zastosować innego leku
        to jest to dopuszczalne leczenie, jednak może warto spróbować czegoś innego.
    • 16.02.06, 11:28
      Od 48 dni nie mialam okresu przy cyklu 29-dn. Na usg okazalo sie ze nie pekl mi
      pecherzyk. Wyniki: jajnik prawy26x32mm z pecherzykiem 23x18, jajnik lewy27x17
      mm, eendometrium 7mm typu II fazy cyklu. Mialam wrcic z tymi wynikami do
      ginekologa i dostac progesteron. Dzis dostalam okres, a przynajmniej jakies
      krwawienie. Czy to moze byc okres? CZy cykl sam sie "naprawil"?
      • 16.02.06, 17:19
        Niepęknięty pęcherzyk świadczy o tym, ze nie odbyła się owulacja i może
        powodowac opóźnienie miesiączki, jednak okres wreszcie się pojawia nawet jeśli
        do peknięcia pecherzyka nie dochodzi. O dalszym postępowaniu musi jednak
        zdecydować Twój lekarz
    • 16.02.06, 11:51
      jak długo po duphastonie czeka się na okres?
      brałam tabletkę dziennie 16-25 dc.
      poprzednio po 3 dniach przychodziła miesiączka a teraz nic.
      • 16.02.06, 17:16
        Nie wiem dlaczego przyjmujesz Duphaston, wiec trudno mi odpowiedziec na to
        pytanie.
        • 16.02.06, 17:23
          przepisał mi go lekarz, na podniesienie poziomu progesteronu. tzn nie
          powiedział czemu mam go brać. po prostu powiedział, żebym brała od 16 dc przez
          10 dni.
          • 17.02.06, 08:28
            Nadal nie jest to dla mnie jednoznaczne. Czy badałaś stężenie progesteronu,
            prolaktyny, hormony tarczycy? Czy Twoje cykle są nieregularne?
            • 17.02.06, 08:41
              taczyca jest ok ( TSH, FT3, FT4), LH i FSH - stosunek prawidłowy. PRL w górnej
              normie, progesteron w dolnej. ale wszystko w normach.
              i tak zostało mi czekać na @ albo zrobić test.
              • 17.02.06, 08:47
                Dokładnie tak.
    • Gość: Kacha2005 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 14:00
      Szanowna Pani Doktor,

      Od okolo 2 lat zmagam sie z torbiela na jajniku. Poczatkowo byla to mala cysta
      czynnosciowa. Moj ginekolog nie zalecil mi zadnego leczenia tylko kazal ta
      torbiel obserwowac-co tez robilam. Po 1,5 roku obserwacji torbiel na jajniku
      nadal byla. Urosla odrobine do rozmiaru okolo 35mm. Lekarz widzac, ze torbiel w
      dalszym ciagu jest skierowal mnie na laparoskopie. Ja jednak przed udaniem sie
      na operacje postanowilam odwiedzic innego specjalste. Ten z kolei stwierdzil ze
      takiej wielkosci torbiel nie kwalifikuje sie do operacji. Przepisal mi 3
      miesieczna kuracje regulonem. Po 3 miesiacach USG wykazalo ze na lewym jajniku
      znajduje sie torbiel, tylko zmienila ona swoja konsystencje. Teraz jest ona
      lita. Lekarz podejrzewa endometrioze i zlecil mi wykonanie rezonansu miednicy
      malej. Wynik wykazal ze mam 3 torbiele wielkosci 35x35, 29x35 oraz 14mm. Na
      wyniku napisane jest rowniez ze ich niejednorodnosc oraz sygnaly swiadcza, ze
      mamy do czynienia z torbielami powiklanymi z przebytym krwawieniem. Moj
      ginekolog poradzil mi brac w dalszym ciagu regulon tylko bez robienia 7-dniowej
      przerwy.I teraz moje pytanie: Czy to oznacza endometrioze??? Co moze dac taka
      kuracja regulonem? Czy takie torbiele w wyniku kuracji hormonami moga sie
      wchlonac? Czy jest mozliwe pozbycie sie tej choroby? Czy lepiej zdecydowac sie
      na laparoskopie? I ostatnie najwazniejsze pytanie: Co z zajsciem w ciaze? Czy
      majac takie torbiele moge starac sie o dziecko czy najpierw trzeba sie ich
      pozbyc? Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz poniewaz szczerze mowiac jestem
      strasznie zagubiona.
    • Gość: Kacha2005 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 14:08
      Szanowna Pani Doktor,

      Od okolo 2 lat zmagam sie z torbiela na jajniku. Poczatkowo byla to mala cysta
      czynnosciowa. Moj ginekolog nie zalecil mi zadnego leczenia tylko kazal ta
      torbiel obserwowac-co tez robilam. Po 1,5 roku obserwacji torbiel na jajniku
      nadal byla. Urosla odrobine do rozmiaru okolo 35mm. Lekarz widzac, ze torbiel w
      dalszym ciagu jest skierowal mnie na laparoskopie. Ja jednak przed udaniem sie
      na operacje postanowilam odwiedzic innego specjalste. Ten z kolei stwierdzil ze
      takiej wielkosci torbiel nie kwalifikuje sie do operacji. Przepisal mi 3
      miesieczna kuracje regulonem. Po 3 miesiacach USG wykazalo ze na lewym jajniku
      znajduje sie torbiel, tylko zmienila ona swoja konsystencje. Teraz jest ona
      lita. Lekarz podejrzewa endometrioze i zlecil mi wykonanie rezonansu miednicy
      malej. Wynik wykazal ze mam 3 torbiele wielkosci 35x35, 29x35 oraz 14mm. Na
      wyniku napisane jest rowniez ze ich niejednorodnosc oraz sygnaly swiadcza, ze
      mamy do czynienia z torbielami powiklanymi z przebytym krwawieniem. Moj
      ginekolog poradzil mi brac w dalszym ciagu regulon tylko bez robienia 7-dniowej
      przerwy.I teraz moje pytanie: Czy to oznacza endometrioze??? Co moze dac taka
      kuracja regulonem? Czy takie torbiele w wyniku kuracji hormonami moga sie
      wchlonac? Czy jest mozliwe pozbycie sie tej choroby? Czy lepiej zdecydowac sie
      na laparoskopie? I ostatnie najwazniejsze pytanie: Co z zajsciem w ciaze? Czy
      majac takie torbiele moge starac sie o dziecko czy najpierw trzeba sie ich
      pozbyc? Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz poniewaz szczerze mowiac jestem
      strasznie zagubiona.
    • 16.02.06, 14:19
      Witam Pani doktor,
      kilka dni temu zadalam pani pytanie zwiazane z krwawieniem po zabiegu
      lyzeczkowania.A wiec:Zabieg lyzeczkowania mialam 24 grudnia 2005.Ciaza
      obumarla-wynik histopatologiczny -zwyrodnienie zaśniadowe.Robilam badanie
      bhcg-wynik 1,06... moj lekarz stwierdzil ze jestem zdrowa(nie mam zasniadu
      grioniastego z czego bardzo sie ciesze)
      Problem moj jednak dotyczy krwawienia i poziomu hormonow.Otoz w 43 dzien po
      zabiegu mialam b.skape plamienie, nie byla to krew a tylko same bordwe
      skrzepy(przepraszam za dosadnosc).To plamienie trwalo 3 dni, nigdy wczesniej nie
      mialam tak skapej i krotkiej miesiaczki.Tydzien pozniej plamilam ponownie,
      jednak tylko dwa dni.Oprocz tego doskwieraja mi codziennie w cigau dnia jak i
      wieczorami skurcze macicy, pozniej nawet takie dziwne mrowniene w srodku.Moj
      lekarz mnie zbadal, na jajnikach sa liczne pecherzyki , macica tkliwa ,
      endometrium grubosci 11 mm, nie zauwazyl zadnych nieprawidlowosci.
      Powiedzial mi, ze po zabiegu rozlegulowal mi sie pozim hormonow.Polecil mi
      przyjmowanie teraz przez 7 dni dwa razy dziennie po 2 tabl. luteine, a pozniej
      od krwawienia pigulki antykoncepcujne przez co najmniej 2 cykle.Wytlumaczyl mi
      to w ten sposob, ze moj organizm sie rozlegulowal po ciazy i zabiegu i ze teraz
      najlepiej wylaczyc calkowicie prace jajnikow np. na dwa cykle i ponownie po
      pigulkach zaczac starania.
      Co Pani o tym sadzi, przyznam ze jestem zaniepokojona cala ta sytuacja?
      Pozdrawiam -Magda
      • Gość: Agniecha IP: 62.233.163.* 16.02.06, 15:48
        Witam! Pani doktor, czy nie mając miesiączki 13 mies po porodzie( nadal karmię
        piersią na żądanie ) może to być przyczyną powstania torbieli na jajnikach/Tak
        mi zasugerowala lekarka, nie badając mnie, stwierdzila ze trzeba wyyołać
        miesiączkę. Czy jest to koniecznością?
        Pozdrawiam serdecznie
        • 16.02.06, 17:16
          Miesiączka powinna pojawić się samoistnie kiedy przestaniesz karmić ( a chyba
          już najwyższa pora?) Podwyższony poziom prolaktyny spowodowany karmieniem
          piersią może hamować owulacje, jednak wcale tak być nie musi. Jeśli nie pojawi
          się miesiączka po odstawieniu karmienia być może trzeba będzie ją wywołać,
          jednak na razie wstrzymałabym sie z takimi działaniami, przynajmniej zbadałabym
          Cię i ewentualnie zrobiłabym usg, aby ocenić endometrium oraz jajniki.
      • 16.02.06, 17:10
        Problem o którym piszesz jest dość złozony i wymaga komentarza wydaje mi się
        troche zbyt obszernego jak na forumowy post. Pozwolisz zatem, ze odpowiem na
        Twoje pytanie na priv. Czy mam odpowiedź posłac na adres gazetowy czy inny?
        • 16.02.06, 22:08
          Tak, bardzo prosze o odpowiedz na moejgo maila:magda20101@gazeta.pl
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka