Dodaj do ulubionych

************Pytania do Pani dr koala.mb*******cz2

13.03.06, 10:47
Zakładam nowy wątek w którym będzie można konsultować się w pilnych sprawach
z Panią dr.
W wątku tym obowiązuje ścisły regulamin, który zapewni jego przejrzystość i
sprawi, że merytorycznie istotne treści będą łatwo odczytywalne dla
wszystkich zainteresowanych.
Proszę go bezwzględnie przestrzegać!!!

1.W tytule postu zawsze musi być zawarte czego będzie on dotyczył,
np.: "Mięśniaki - operować czy nie?"


2.Pytanie zadajemy poprzez kliknięcie w "odpowiedz" tematu wątku
czyli: "**************Pytania do Pani dr koala.mb*************"
Każdy forumowicz pilnuje swojego postu i rozwijającej się pod nim wymiany
zdań, tzn pytania i odpowiedzi dotyczące jednej sprawy mają być zawarte w
jednej gałęzi drzewka, nie wolno zadawać pytań niezwiązanych z tematem
postu w gałęzi go dotyczącej.
W praktyce będzie to wyglądało tak:

.**************Pytania do Pani dr koala.mb*******************
_ .Pytanie1
__ .Odpowiedź1
_ .Pytanie2
__ .Odpowiedź2
___ .Kontynuacja do pytania2
____ .Ciąg dalszy odpowiedzi2
_ .Pytanie3
__ .Odpowiedź3

Dzięki temu z odpowiedzi Pani doktor będą mogły skorzystać inne forumowiczki,
które mają ten sam problem.


3. Pytania mogą dotyczyć zakresu ginekologii i położnictwa z uwzględnieniem
faktu, iż istnieje forum Poród bez stresu na którym Pani doktor jest
ekspertem, i gdzie
zadajemy pytania bezpośrednio związane z ciążą i porodem.


4. Równocześnie przypominam, że Pani doktor udziela porad wyłącznie na
zasadzie wolontariatu, z czystej sympatii do nas, nie ma możliwości robienia
tego przez 24 godziny na dobę, proszę więc o cierpliwość i wyrozumiałość.


Edytor zaawansowany
  • Gość: Kasia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 11:57
    Witam. Około 2 miesięcy temu wykryto u mnie niedoczynność tarczycyi leczona
    jestem Euthyroxem. Obecnie pojawiły się u mnie przebarwienia na sutku(dokładnie
    na brodawce)- b. ciemne rozlane plamki (tylko na jednym) i wydzielina z piesi
    podobna do mleka ale żółta. Wybieram się oczywiście do lekarz żeby to obejrzal
    ale teraaz jest na zwolnieniu i przepadł mi termin wizyty. Proszę o odpowiedz
    czy w/w zmiany mogą być wynikiem przyjmowania leku euthyrox?
  • koala.mb 13.03.06, 21:04
    Trzeba zbadać stężenie prolaktyny. Wydzielina z brodawek sutkowych może byc
    spowodowana nadmiernym stęzeniem tego hormonu.
  • maxia10 16.03.06, 16:59
    byłam dzisiaj u ginekologa i dotałam wyniki wczesniejszych badan
    mam podwyzszona prolaktyne
    badanie na poczatku wykazalo 7 a po h i podaniu tabletki 372
    moj lekarz zapisal mi duphaston
    to przez moje nieregularne miesiaczki ...
    dzisiaj mialam robione usg tarczycy i wszystko jest w normie
    zastanawia mnie jednak ten duphaston ... podobno na zbicie poziomu prolaktyny
    bierze sie jakis inny lek ..
    nie chce wywolywac niepotzrebnej paniki ale wiele pan z forum radzilo mi sie
    skonsultowac z innym lekarzem smile
    pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz
  • Gość: graza9 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 23:55
    Po dzisiejszej wizycie u ginekologa,nieco się zaniepokoiłam. Mam nadżerkę i
    wyznaczony termin na wymrażanie 25marca. Dodatkowo nie moge się pozbyć
    drożdzaków ( brałam nystatynę i gyno-femidazol dopochwowo ) bez większych
    efektów. Mocniejszych leków brać nie mogę bo karmię piersią 4 miesięcznego
    maluszka. Zaniepokoiła mnie mina lekarza jak pobierał mi cytologię iten
    pośpiech z wymrażaniem, bo do tej pory twierdził że żeby wykonać zabieg,to
    trzeba się pozbyć grzybicy.Ijeszcze jedno mam żółtą wydzielinę o takim ropnym
    zapachu a po zaplikowaniu leku zaczełam plamić. Proszę o odpowiedż jak to jest
    z tym wymrażaniem i jak to może wpłynąć na karmienie piersią( nie chcę
    przerywać)
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedż
  • koala.mb 20.03.06, 08:23
    Wymrażanie nie wpływa na karmienie piersią. Nie powinno się go wykonywać przy
    aktywnym stanie zapalnym pochwy. przed decyzja o zabiegu powinnas mieć wykonaną
    kolposkopię, a na pewno pobrany wycinek do badania hist-pat.
  • Gość: Agawa IP: *.is.net.pl 25.03.06, 09:13
    Mam dość dużą nadzerkę, jeden z lekarzy u którego byłam zaproponował
    mi "wypalanie" prądem, drugi po zrobieniu kolposkopi wymrażanie. Co jest lepsze
    i bardziej skuteczne? Czy wycinek mimo kolposkopi musi być pobrany?
    (mam 32 lata, 1 poród za sobą, ze względów zdrowotnych więcej ciąży raczej nie
    planuję)
    Bardzo dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam
    Agawa
  • koala.mb 25.03.06, 20:28
    Jesli w kolposkopii stwierdzone zostana miejsca podejrzane nalezy pobrać z nich
    celowany wycinek. Wybór metody leczenia zależy od kilku czynników, jednak jeśli
    można zrobić mrozenie a nie wypalanie na pewno jest to metoda z mniejszą
    ilością powikłań i mniej bolesna.
  • Gość: Agawa IP: *.is.net.pl 25.03.06, 20:52
    Bardzo dziękuję za odpowiedź.
    W kolposkopi na szczęście nie stwierdzono
    podejrzanych miejsc.
    Pozdrawiam,
    Agawa
  • Gość: Agawa IP: *.is.net.pl 25.03.06, 20:57
    Czy byłoby możliwe, wypunktowanie tych innych czynników od których zależy
    leczenie, o ile nie jest to zbyt skomplikowane.
    Jeszcze raz bardzo dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam,
    Agawa
  • Gość: pt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 15:39
    Ponad miesiąc temu wykryto u mnie nadżerke i pani doktor przepisała mi sterovag-
    dopochwowo. Jednak nie pomógł i zleciła mi wypalanie nadżerki. Słyszałam, że
    ta metoda jest przestarzała i wiąze się z jakimiś późniejszymi komplikacjami.
    Bardzo proszę o informacje na ten temat. I osobiste zdanie. Z góry dziękuje.
  • Gość: natalia. IP: 172.28.252.* 28.10.06, 16:15
    pani doktor już nie odpowiada
  • koala.mb 20.03.06, 08:20
    Duphaston uzupełni niedobór progesteronu wynikajacy z podwyższonego stężenia
    prolaktyny, nie obniży natomiast stężenia PRL
  • Gość: colaa1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 14:21
    Witam, mam pytanie - czy to wazne w ktorym dniu cyklu przyjelo sie postinor?
    Cykl zaczelam 1 maja, zblizenie mialo miejsce z 12 na 13 maja (prezerwatywa
    pekla), pierwsza pigulke postinoru przyjelam 10 godzin po, a druga 12 godzin
    po pierwszej tabletce. Czy szanse sa duze na "niezajscie" w ciaze?
  • koala.mb 21.05.06, 13:20
    Nie ma znaczenia. Postinor powinien zadziałać smile)
  • gosiak55 20.05.06, 17:08
    Witam! 2 tyg temu miałam zabieg usunięcia martwego płodu. Wczoraj otrzymałam
    wyniki hist-pat., czy mogłaby mi pani je zinterpretować?? Bardzo mi na tym zależy.
    "Fragmenty jaja płodowego z obrzękiem pojedyńczych kosmków. Ogniskowy rozrost
    trofoblastu, bez cech atypii. Boczesna częściowo martwicza". Bardzo prosze o
    pomoc. Pozdrawiam. Gosia
  • koala.mb 21.05.06, 13:23
    Wynik nie jest niepokojący. Po obumarciu płodu doszło do jego obrzeku oraz do
    martwicy doczesnej z powodu zmnieszenia stężenia hormonów.
  • onyx18 19.06.06, 12:52
    ja mam troche inny problem czy normalne jest to ze dziewczyna na na klatce
    piersiowej i wokol sutkow czarne dlugie wlosy czym to jest spowodowane i w jaki
    sposob sie tego pozbyc?
  • agooo 06.07.06, 16:26
    Jaka może byc przyczyna krwawienia podczas stosunku? Zdarzyło sie to juz drugi
    raz, tylko ze tym razem znacznie bardziej krwawilam, za pierwszym razem
    myslalam ze cos optarlismy pozniej minelo a teraz znow.Ale ja nic nie czuje,
    aby cos obcieralo czy mnie bolało, dzieje sie to tylko wtedy gdy jets to
    stosunek z głeboka penetracja. Wczesniej nie zdarzało mi sie to, nie biore
    zadnych hormonów, a moja pani ginekolog na ostatniej wizycie powiedziala ze
    jest wszystko ok ze mna, teraz tez ide na wizyte ale dopiero za dwa dni, a
    denerwuje sie czym moze byc spowodowane takie krwawienie.
  • Gość: kira IP: *.system / *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.06, 11:14
    Czy można zajść w ciążę kąpiąc sie z partnerem w wannie, pomimo że nie
    uprawialiśmy seksu?? Jednak jego ciało było pobrudzone spermą. Proszę o odpowiedź.
  • majka995 13.03.06, 12:37
    Ide niedługo na zabieg wycięcia tej torbieli i boję się. Czy to coś gfrożnego,
    czytałam na forum że nie ale chciałam się upewnic u lekarza. Nie boli mnie ta
    torbiel, nie mam żadnych dolegliwości z nią związanych , ale mój gin twierdzi
    ze nalezy to wyłuszczyc.Bardzo prosze o odpowiedz
  • koala.mb 13.03.06, 21:00
    To krótki zabieg wykonywany w znieczuleniu. Nic się nie bój. Rzeczywiście
    trzeba to usunąć.
  • madzia_k 13.03.06, 12:43
    Pani dr bardzo prosze o pomoc. Od wczoraj mam zapalenie(tak mi sie wydaje)
    wydzielina jest biala,jest jej wiecej niz zawsze, i czuje pieczenie,gry
    ostatnio mialam takie dolegliwosci mój lekarz przepisal mi Clotrimazolum i
    globulki robione według przepisu, a jeszcze wczesniej mialam Gynalgin. Teraz
    nie moge isc do lekarza i stosuje ten krem(Clotrimazolum) co moge jeszcze kupic
    w aptece bez recepty?
  • koala.mb 15.03.06, 08:29
    Sam krem złagodzi objawy, jednak nie wyleczy zapalenia pochwy. Jak najszybciej
    musisz iść do lekarza, bo niestety leki są na receptę.
  • Gość: annasylwia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.03.06, 13:24
    Pani Doktor,
    Mialam problemy z miesiaczka - jej brak oraz torbiel krwotoczna - i otrzymalam
    Luteine (torbiel zniknela), pozniej
    Duphaston na wyregulowanie cyklu. Ciezko nazwac moje krwawienia uregulowanymi.
    Wyglada to tak - biore tabletki 10 dni, 10 dnia dostaje juz plamienia. Plamie
    na czerwono, pozniej brunatno, pozniej krwawienie (troche mniejsze niz w
    normalnej miesiaczce), ktore staje sie skape i przechodzi w kolorystyke
    brunatno-czarna. Po czym znów boli mnie brzuch jak na okres i mam spory bol
    piersi. Co to w ogole jest? Czy tak ma wygladac okres na duphastonie?
    U lekarza bylam z miesiac temu, mialam przyjsc w sierpniu, wiec nie wiem czy
    znow mam leciec za 50 zlotych, czy czekac az sie zakonczy cale plamienie lub
    moze rozwinie w bardziej obfity okres.
    Znow mam brac Duphaston przez 10 dni od 16 do 25 dc, ale wychodzi na to, ze cykl
    mam krotszy.
    Czy takie dzialanie Duphastonu jest normalne? Czy bol piersi i brzucha juz po
    teoretycznym okresie moze byc normalny?
  • koala.mb 15.03.06, 11:10
    Skontaktuj sie z lekarzem. Nie wiem czy Twoje dolegliwości wynikają z tego, że
    źle tolerujesz Duphaston czy z jego zbyt słabego działania. Bóle piersi przy
    Duphastonie są normalne, jednak raczej w trakcie jego przyjmowania a nie po
    odstawieniu. Bólu brzucha być nie powinno.
  • Gość: annasylwia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.03.06, 08:59
    Pani Doktor, bardzo dziekuje za odpowiedz.
    Na szczescie bole zdecydowanie sie zmniejszyly. Piersi bola odrobinke, a brzuch
    juz wlasciwie wcale.
    Mam nadzieje, ze w tym wypadku wizyta nie jest juz konieczna?
    Przed braniem kolejnej dawki duphastonu chyba skonsultuje sie z moja lekarka
    telefonicznie i opowiem o swoich objawach.
    Dziekuje.

    Pozdrawiam
  • Gość: Ewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 14:01
    Witam. Zauwazylam u siebie zgrubienie w piersi (na samym dole). Poszlam na USG i
    lekarz powiedzial, ze wezly chlonne czyste, wszystko OK, a ta zmiana to kaszak w
    skorze. Moje pytanie - czy cos powinnam z nim robic? Czyms smarowac? I kiedy na
    ewentualny zabieg usunięcia? (lekarz powiedzial, ze moze rosnąć)

    Dziekuje.
  • koala.mb 15.03.06, 08:28
    Powinnaś tę zmianę usunąć. Najlepiej po miesiączce.
  • Gość: Ewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 10:47
    Bardzo dziekuje Pani dr za odpowiedz. Co prawda lekarz, ktory stwierdzil zmiane
    podczas USG powiedzial, ze nie musze jej usuwac, chyba ze urosnie i bedzie
    bolesna. Stad jeszcze jedno moje pytanie do Pani, czy taki kaszak grozi czyms?
    Czy jest jakies zagrozenie nowotworem?
  • Gość: Kacha2005 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 14:23
    Szanowna Pani Doktor,
    Mam pytanie: w jakim czasie po laparotomii (zabieg wykonany w celu usuniecia
    torbieli) mozna rozpoczac wspolzycie. Z gory dziekuje za odpowiedz.

  • Gość: Magda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 15:00
    Mam pytanie. Przy ostatnim opakowniu
    tabsow kilk dni przed przerwa zaczelam plamic. Ale krwawienie pozniej dostalam
    normalnie. Lekarz powiedzial mi ze mam dalej brac ze zobaczymy jak bedzie, ze
    pewnie te nie reguluja mi okresu. Zapytalam sie czy skoro sa za slabe to czy
    musze sie dodatkowo zabezpieczac powiedzil ze nie. Teraz w piatek bylam na
    imprezie ok 20 wypilam lampke wina i potem od 21 pilam piwo. Tabletke mialam
    wziac o 22 dlatego tez (pamietam jak dr Rafal mowil ze nie nalezy popijc
    tabletki piwem) ok 10 minut przed wzieciem tabletki przestalam je pic. Wzielam
    tabsa popilam woda i po jakis 10 minutach wrocilam do mojego piwa by je
    skonczyc. Tego wieczora kochalam sie z chlopakiem bez zabezpieczenia ale we
    mnie nie skonczyl (wiem ze stosunek przerywany nie jest forma antykoncepcji).
    I tak sie zastanawilam czy ani to ze tabletki sa za slabe ani to ze pilam w
    krotkim czasie piwo nie wplynelo na dzialanie antykoncepcyjne? Wiem ze nie
    powinno sie popijac piwem ale skoro po chwili sie do niego wrocilo to i tak i
    ono i tabletka wyladuja razem w zolandku, czyz nie????
  • koala.mb 15.03.06, 11:12
    Plamienie w trakcie przyjmowania tabletek nie świadczy op braku ich
    skuteczności antykoncepcyjnej, jednak warto się zastanowić czy nie powinnaś ich
    zmienić na inne. Myślę, że tym piwem nie masz się co martwić smile)
  • Gość: Dominika IP: *.245.81.adsl.skynet.be 13.03.06, 15:27
    Pani Doktor, prosze o porade w nastepujacej sprawie:
    od 2-3 dni obserwuje dziwna wydzieline z pochwy, nie sa to typowe uplawy, ale
    cos w rodzaju malutkich kawaleczkow "tkanki". Kolor bilay i rozowy (tak jakby
    lekko zabarwione krwia) bez zapachu. Towarzyszy temu pieczenie i swedzenie. Rok
    temu mialam operacje wyciecia duzego miesniaka, czy moze to miec jakis zwiazek?
    Od kilku miesciecy biore pigulki Harmonet. Niestety przebywam za granica i
    przez najblizsze dni nie wybiore sie do lekarza. Bardzo mnie to martwi, prosze
    o informacje. Dziekuje i pozdrawiam.
  • koala.mb 15.03.06, 11:13
    Objawy masz typowe dla grzybicy pochwy i sromu, jednak bez zbadania Cię trudno
    mi powiedzieć coś na pewno.
  • Gość: fifi IP: *.echostar.pl 13.03.06, 15:38
    Witam Panią Doktor!

    Moje cykle miesiączkowe są krótkie (obecnie 21-23 dni). Poradziła mi Pani w
    związku z tym przeprowadzić badania hormonów tarczycy, protaktyny i
    progesteronu.

    Oto oznaczenia z 6 dnia cyklu:

    1) TSH: 2,176 µIU/ml (0,49 – 4,67 µIU/ml),
    FT4: 0,99 ng/dl (0,71 – 1,85 ng/dl),
    FT3: 2,29 pg/ml (1,45 – 3,48 pg/ml),

    2) Prolaktyna: 9,37 ng/ml (1,39 – 24,20 ng/ml),

    3) Progesteron: 0,22 ng/ml (f.folik.: 0,0 – 1,1 ng/ml).


    Na wizytę u ginekologa-endokrynologa muszę poczekać jeszcze prawie 3 tygodnie.
    W związku z tym proszę Panią o opinię, czy powyższe wyniki są prawidłowe w
    kontekście krótkich cykli i czy mogą mieć negatywny wpływ na moją płodność?

    Pozdrawiam i z góry dziękuję z odpowiedź.
  • koala.mb 15.03.06, 08:31
    Hormony tarczycy są ok, podobnie prolaktyna. Wynik progesteronu z 6 dnia cyklu
    jest niemiarodajny. Trzeba wykonać w 14 i 20 dniu cyklu. Prawdopodobnie masz go
    jednak za mało.
  • Gość: lwica IP: 195.136.246.* 13.03.06, 18:07
    Czy tabletki moga usunąć nadmierną potliwość??
  • koala.mb 15.03.06, 11:14
    A może sprawdź hormony tarczycy?
  • animowa-animka 13.03.06, 18:30
    Jestem mlodą mężatką, bardzo kocham męża, podczas stosunków jestem zupelnie
    wyluzowana, nie mam żadnych barier psychicznych, a jednak nie jest tak jak być
    powinno. To co mi się zdarza, nie odbywa się każdorazowo, powiedzmy że raz boli
    a raz zupelnie nic. Mam dwa typy bólu (zazwyczaj nie idą w parze):
    1. podczas glębokiej penetracji boli mnie w środku, tak jakby pochwa byla za
    krótka, taki ból jakbym miala na końcu pochwy porządnego siniaka i ktoś by
    go "dobijal"
    2. podczas jakiejkolwiek penetracji, niekoniecznie glębokiej, miewam ból, taki
    szczypiący, u wejścia do pochwy. Tylko u wejścia. W środku już nic nie boli.
    Tak jakbym miala mechaniczne otarcia, taki typ bólu. A najgorzej jest po
    stosunku, jak pójdę siusiu: wściec się można tak szczypie!
    Jeśli to może być pożyteczna informacja, to nie mam grzybicy.

    Pani doktor, RATUNKU!
    Mowilam już to mojemu lekarzowi, co skwitowal slowami "taka już pani uroda".
    Co to ma znaczyć?? Jaka uroda??? Mam matce naturze hold zlożyć czy jak??? Chyba
    jest jakieś mądrzejsze wytlumaczenie takiego cierpienia. I do tego z ukochaną
    osobą sad

  • koala.mb 15.03.06, 11:07
    Bóle podczas głębokiej penetracji mogą występować przy tyłozgięciu macicy bądź
    być związane z endometriozą. Natomiast pieczenie w przedsionku pochwy może
    wymagać jedynie zastosowania żelu nawilżającego.
  • koala.mb 13.03.06, 21:01
    Nie.
  • vitaminka_86 13.03.06, 21:50
    Pani doktor
    Lekarz przepisal mi tabletki na wywolanie okresu: Primolut-nor. Mam
    je brac tak dlugo jak mi kazal i czekac az pojawi sie miesiaczka. W zwiazku z
    tym mam pytanie: kiedy powinnam sie jej spodzoewac? Ile dni po zazywaniu
    lekow?
    W razie nie pojawienia sie okresu mam wykupic inne tabletki ( Rigevidon). Ile
    dni do tych
    pierwszych moge zaczac je brac?


  • koala.mb 15.03.06, 11:08
    Myślę, że powinnas skonsultować się z lekarzem, który Ci te tabletki przepisał.
  • joeejo 13.03.06, 23:04
    witam , mam takie pytanie, zaczęłam brać Cilest w pierwszym dniu plamienia,
    które uznałam na okres, ale po 3 dniach zanikło i wogóle było bardzo
    skąpe...prawdopodobnie było to plamienie okołoowulacyjne, (być może ponieważ
    wczesniej musiałam zażyć postinor, wiec wszystko sie rozregulowalo)Zrobiłam
    dwukrotnie test ciążowy z wynikiem negatywnym, dodatkowo zabezpieczałam się
    prawie całe opakowanie, prawie bo 19-go dnia nie mam pewności co do
    zabezpieczenia dodatkowego(partner na chwilę wprowadził członek, do wytrysku
    nie doszło, ale jednak...)Czytałam że jeśli bierze się pierwsze opakowanie
    nie w pierwszy dzień miesiączki, to trzeba sie odatkowo zabezpieczać przez 7
    dni, 14 dni i cale opakowanie, wersje były różne w zależności od rodzaju
    pigułek, a w ulotce cilestu nie zlalazłam informacji dotyczącej przyjęcia
    pierwszej pigułki w innym dniu cyklu. Postanowiłam więc nie robić przerwy
    pomiędzy opakowaniami (żeby nie obniżyć poziomu hormonów) i mimo to wystąpiło
    krwawienie,a raczej plamienie i skrzepy, bolał mnie brzuch "okresowo",
    plamienie było skąpe ale jednak. Czy jeśli wystąpiło krwawienie powinnam robić
    test ciążowy? Dzisiaj mija szósty dzień przyjmowania cilestu z drugiego
    opakowania. Czy juz jestem zabezpieczona od tego drugiego opakowania? Bardzo
    proszę o odpowiedź, pozdrawiam!
  • koala.mb 15.03.06, 11:15
    Dla pewności zrób test, jednak wydaje mi się, że zabezpieczona już jesteś
    całkowicie
  • joeejo 16.03.06, 13:51
    Witam, serdecznie dziękuję za odpowiedźsmile dzisiaj rano wykonałam test, na
    szczescie wynik negatywnysmilew ciąży nie jestem, czy moge sie już nie obawiac? i
    kochać bez zabezpieczenia dodatkowego? Czy jest konieczna wizyta u ginekologa,
    jeśli mam nadal plamienia, czy wstrzymać się, zrobić przerwę 7 dniową i dopiero
    wtedy zobaczyć co sie bedzie działo? Pozdrawiam!
  • Gość: ania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 09:01
    Pani doktor!
    Ciągle mam kłopoty ze stanami zapalnymi pochwy i sromu. Lekarz stwierdził,że
    może być to min. przyczyna zbyt wąskiego wejścia do pochwy i stąd otarcia i
    podrażnienia. Wspomniał o możliwości operacyjnego poszerzenia wejścia. Czy jest
    to bezpieczny zabieg i czy konieczny( żaden z lekarzy nigdy nie zwrócił uwagi
    na to że to wejście do pochwy jest wąskie). Istnieje też ryzyko że po zabiegu
    wejście może byż zbyt szerokie. Co pani o tym sądzi
  • koala.mb 15.03.06, 11:16
    jesli nie masz wady narządu rodnego tego typu operacji raczej bym nie polecała.
    po pierwszym porodzie wszystko sie unormuje. Na razie możesz stosować żele
    nawilżające - powinno pomóc.
  • Gość: mniam IP: *.echostar.pl 14.03.06, 10:20
    Pani Doktor, mam 32 lata, 8 dni temu powinnam dostać okres. Tak się nie stało.
    Test ciążowy wykonany w dniu spodziewanej miesiączki wyszedł negatywny. Po
    tygodniu powtórzyłam test - wynik nadal negatywny. Czy powinnam udać się do
    ginekologa w celu wywołania miesiączki? Jakie mogą być przyczny takich
    zaburzeń? Czy może to mieć wpływ na możliwość zajścia w ciążę? Dodam, że
    wczesniej nigdy nie miałam żadnych zaburzeń cyklu. Ostatnio u ginekologa byłam
    2 miesiące temu na badaniach kontrolnych, które nie wykazały żadnych
    nieprawidłowości.
  • koala.mb 15.03.06, 11:19
    Powinien obejrzeć Cię lekarz. Trzeba także wykonać usg aby wiedzieć jakie leki
    Ci podać, bo to zależy od grubości endometrium, któego nie da się zmierzyć
    badaniem ginekologicznym. Przyczyn Twojego stanu moiże być kilka. Najbardziej
    prawdopodobne wydaje się przetrwanie pęcherzyka jajnikowego.
  • misia801 16.06.06, 14:27
    Witam. Ja też mam podobny problem. Czy mogłaby Pani Doktor napisać czym jest
    przetrwanie pęcherzyka jajnikowego i co się z tym robi? Pozdrawiam.
  • Gość: Ewa IP: *.wil.waw.pl 14.03.06, 10:56
    Witam Panią doktor.Mam taki problem. Dnia 21 lutego dostałam miesiączkę.Nie
    byłoby w tym nic dziwnego, ze zaniepokoiłam się jej długością. W 10 dniu
    trwania okresu, poszłam do lekarza. Zrobił mi usg, powiedział że nic
    niepokojącego nie widać, ze to rozchwianie hormonalne. Dziwne to dla mnie,
    poniewaz nie choruję, nie biore żadnych tabletek.Cykle do tej pory wzrocowe co
    do dnia. Mimo tak długiego jej trwania w sumie nie była obfita ale była. Lekarz
    poza tym przepisał mi Rovamycine i Cyclonamine do tego Gravistat do 20 marca.
    Jakoś dziwnie się czuję, mam bóle podbrzusza, bolą piersi,ale tak po bokach.Nie
    wiem już co się dzieje.Nastepną wizytę mam 20 marca. Ciekawa jestem Pani
    opinii.Pozdrawiam.
  • koala.mb 15.03.06, 11:22
    Nie badałam Cię, wiec nie wiem czy to stan normalny czy nie. Nie umiem także
    ustosunkować się do sposobu leczenia. Albo rozchwianie hormonalne albo
    antybiotyk... Bóle piersi mogą byc efektem ubocznym przyjmowania Gravistatu.
  • gosiek755 14.03.06, 14:34
    Re: enterococcus faecalis?
    Autor: gosiek755 ☺
    Data: 23.02.06, 23:17 + dodaj do ulubionych wątków

    skasujcie post

    + odpowiedz cytując + odpowiedz

    koala.mb napisała:

    > Proponowałabym wykonac badanie w kierunku BV ( bakteryjna vaginoza). Jeśli
    masz
    >
    > nieprzyjemne upławy, to trzeba wykonać antybiogram i zobaczyc na co ta
    bakteria
    >
    > jest wrażliwa, a później przeleczyc to w sposób celowany. Mąż może poćwiczyc
    > troszke wstrzemięźliwość przynajmniej do momentu zakończenia przez Ciebie
    > leczenia, leczyc sie nie musi.

    mój ginekolog przepisał jednak i mi i męzowi(nie wiem czy słusznie) Duomox,ja
    mam robione w aptece globulki i masć.
    Co to za badanie w kierunku BV?czy to nie badanie posiewu z szyjki macicy które
    miałam robione wraz z antybiogramem?czy coś innego?

    dziękuję i pozdrawiam doktor



  • koala.mb 15.03.06, 11:24
    To prosty test z wodorotlenkiem potasu, co innego niż posiew. Jeśli lekarz
    uważa, że trzeba przeleczyć męża, to go nie żałuj smile))
  • jukka5 14.03.06, 14:36
    Pani doktor.
    Jestem po poronieniu czy taki wynik badania histp. może mieć wpływ na kolejną
    ciążę?
    CZy mam robić jakieś badania?
    Dziękuję za odpowiedź.
  • koala.mb 15.03.06, 11:24
    Nie ma. To prawidłowy wynik.
  • lineczka77 14.03.06, 18:52
    smile

    Ja ccialam zaytać o nastepujacą sprawe, pozwole sobie opsiać moją
    sytuacje ,
    otóż w zeszł czwartek pomyliłam sie z tabletką - myslalam że nie wziełam
    i mieszcząć sie w 12 godzianch zazyłam drugą (do 12 g .było blisko)czyli w
    ciągu 24 godzin wziełam dwie te pierwsza o 22 w czwartek a drugą o 9 w piątek
    w piątek jedną o stałej porze
    w sobote - współżyłam chwile (tzn. nie do końca) bez zabezpieczenia
    dodatkowego
    również w tę sobote - wybiłam kilka dinków -ale nie było wymiotów ani -
    tablekę o stałej porze ...
    czy istnie większe ryzyko - ciazy ? prosze mi wybaczy ,ale czasmi
    strach jest tak duży, zę szukamy pomocy sad
  • koala.mb 15.03.06, 11:25
    Nie ma, jednak następne opakowanie powinnas wziąć po przerwie 6-cio a nie 7-mio
    dniowej.
  • Gość: lineczka77 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.06, 14:22


    dlaczego?
  • koala.mb 16.03.06, 08:14
    Ponieważ przerwy nie wolno przedłużać poza 7 dni - może dojść do owulacji. A
    jak dobrze zrozumiałam skończysz obecne opakowanie o dzień wcześniej. Zatem
    następne musisz zacząć po 7 dniach od ostatniej tabletki, a nie po 7 od dnia w
    którym powinnas ostatnią tabletkę przyjąć.
  • marianna_m1 14.03.06, 19:33
    Zorientowalam sie, ze pod koniec cyklu zapomnialam jednej pigulki. zaczelam
    miec plamienie pod koniec cyklu, biorac jeszcze listek.

    czy to plamienie moze byc efektem opuszczenia jednej pigulki?
  • koala.mb 15.03.06, 11:25
    Zależy któej tabletki nie wzięłas.
  • ancyk.62 14.03.06, 21:29
    Przez 2 miesiące bralam Cilest /torbiel/.Po pierwszym miesiącu bez hormonu
    dostałam dziwny okres:skąpy,ze skrzepami, i z bardzo przedłużającymi się
    minimalnymi plamieniami /do 12 dnia cyklu/. Lekarz profilatycznie każe się
    zaszczepić p.żółtaczce.
    Czy to jest b.niepokojace???..czy też takie objawy dość często występują?
  • koala.mb 15.03.06, 11:27
    Moim zdaniem tak może byc, jednak może Twój lekarz ma powody przypuszczać że
    jest inaczej. To on Cię bada nie ja i na pewno więcej o Tobie wie.
  • Gość: Beata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 23:21
    Czy obecność bliznowców na skórze - w miejscu blizn po drobnych zabiegach,
    oznacza że w macicy, po zabiegu łyżeczkowania, również takie bliznowce mogły
    powstać i utrudniają zajście w ciążę? Bardzo proszę o odpowiedż i pozdrawiam
  • koala.mb 15.03.06, 11:29
    Zrosty wewnątrzmaciczne mogą być następstwem zabiegu łyżeczkowania, jednak
    raczej z tworzeniem się bliznowców wiele wspólnego nie maja.
  • anik0679 15.03.06, 10:46
    Witam Pani Doktor,
    Jestem w 12 tygodniu ciąży i odebrałam dziś wynik z toxoplazmozy IgM.
    Poprzednie badania robiłam 4.11.05 wtedy wynik był taki
    IgG = 0,5 [ norma lab. Ujemny < 6.0 ]

    IgM = 0,088 [norma lab. Ujemny < 0,9 , dodatni >1,1 ]


    a dziś IgM = 0,091 wiem ze to nie jest wielki wzrost ale czy może o czymś
    świadczyć?

    Boję się o moje dziecko. Proszę o radę.

    Pozdrowienia
    Ania
  • koala.mb 15.03.06, 11:30
    O błedzie metody najcześciej smile))

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka