• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

************Pytania do Pani dr koala.mb*******cz2 Dodaj do ulubionych

    • 11.06.06, 00:55
      witam, ostatnimi czasy nasłuchałam się i naczytałam m.in tu na forum o wielkich
      zaletach i przerażających wadach antykoncepcji hormonalnej. zalety znam
      ponieważ ją stosuję, jestem pod stałą kontrolą lekarza, regularnie robię
      badania (ukł. krzepnięcia, próba wątrobowa, cytologia, morfologia), wyniki
      mam "w normie". chciałabym jednak znać prawdę o pigułce (nie ufam ginekologom,
      nie słucham Radia Maryja), czy stosując tą metodę antykoncepcji mogę mieć
      problemy z zajściem w ciążę? z urodzeniem zdrowego dziecka? poważne kłopoty
      zdrowotne, o których nie wspomina się w ulotkach? może moje pytania wywołają
      smiech, ale zdaję sobie sprawę z tego jak wielkie straty poniosłyby firmy
      farmaceutyczne, gdyby się okazało jak naparwdę może działać pigułka, że nie
      dbają za bardzo o zdrowie ludzi tylko o pieniądze, przecież odpowiedzialność za
      raka szyjki macicy można zwalić na złe geny a nie pigułkę, chory płód na
      obecność kota w domu i takie tam inne dziwne wymysły. proszę więc Panią o
      obiektywną odpowiedz, co mi naprawdę zagraża przy stosowaniu tabletek i na co
      powinnam zwracać uwagę by uniknąć zagrożenia, a może je po prostu odstawić.
      Liczę na szczerość i z góry dziękuję.

      --
      www.mypixelstory.blogspot.com

      "Samouwielbienie jest oznaką słabości rozumu"
    • Gość: aga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.06, 23:10
      szanowna Pani,
      stwierdzono u mnie nadżerkę,
      mam 24 lata, nie rodziłam- nie planuję też ciązy ( moze za 3-4 lata)
      nadżerka jest wielkości monety 10 gr. cytologia II stopień,ph pochwy 4,0; mało
      jest bakterii korzystnych-( czy moge zacząc brac lactowaginal?)
      mój lekarz podejmował sie leczenia- gałkami z antybiotykiem 10 dni, potem
      preperatem Palin 10 dni;
      po ostatnim posiewie okazało sie ze ciągle są bakterie Enterococ. faecalis;
      teraz czekam na kolejną wizyte;
      lekarz podejmując sie leczenia poinforomwał mnie ze w razie gdy nie bedzie
      postepow zrobi zabieg wymrazania nadzerki;
      czy musze ją usuwac?
      czytałam na tym forum ze nie zawsze to jest konieczne,wiele kobiet czuje sie
      oszukanych i skrzywdzonych
      boje sie tego zabiegu, konsekwencji i poprostu nie chce sie nań decydowac, nie
      wiem na ile to jest rozsądne
      czytałam o mozliwosci badania nadzerki przez specjalny mikroskop,
      ze mozna usuwac nadzerke przez preparat kupowany w aptece?
      czy moze winne sa bakterie?
      (nie mam chlamydii)
      bede bardzo wdzieczna za poradę
      pozdrawiam

      • 12.06.06, 09:32
        Po pierwsze kłopot jest w nazewnictwie. To co u Ciebie stwierdzono to zmiana na
        szyjce, która może ale wcale nie musi być nadżerką. O tym decyduje kolposkopia
        czyli badanie szyjki macicy pod powiększeniem mikroskopowym. Po drugie pochwa
        nie jest środowiskiem jałowym i bytowanie w niej różnych organizmów jest
        całkiem normalne a wręcz wskazane. Lactovaginal możesz przyjmować jak
        najbardziej, inne leki jedynie doprowadzą do niepotrzebnego wyjałowienia pochwy
        i warunków sprzyjających rozwojowi bakterii patogennych. pH 4,0 jest jak
        najbardziej prawidłowe.
    • 12.06.06, 00:06


      P. doktor ja zgłaszam sie z prosba o skomętowanie mojej syuacji

      otóz, zjadlam najepewniej cos po czym towarzyszylo mi cos jakddyby skurcz
      jeli ,tak ihmm..krecenie w brzuchu, gazy ...ale chodziłam do lazienki i nic...

      zazyłam tabletke ok .22 po czym te doelgliwosci - odrobine sie jeszcze
      pojawiały ale biegunki nie było...
      czy te dolegliwosci mogly wpłynąc na wchloniecie sie tabletki ?
      • 12.06.06, 09:34
        Nie wpływają.
    • Gość: nuno IP: *.echostar.pl 12.06.06, 07:15
      Pani doktor, jak często u kobiety 32-letniej mogą występować cykle
      bezowulacyjne?
      • 12.06.06, 09:33
        Fizjologicznie kilka razy w roku.
    • 12.06.06, 13:49
      pani Doktor, czy moje wyniki są prawidłowe?

      PT 14,8 sec result: 87,2% (range: 80,0-120,0)
      APPT 34,1 sec result 34,1 (range 25,0-40 sec)

      z góry dziękuję za odpowiedź
      --
    • 12.06.06, 13:51
      Dzień dobry! Mam problem, nie wiem gdzie się najpierw wybrać, tzn. do jakiego
      lekarza, gdyż mam problemy z okresem, gdyż jest on strasznie nieregularny..
      poza tym mam tez problem ze skórą na plecach , trądzik , którego nie moge się
      pozbyć, mysle, że to problemy hormonalne..ale nie wiem gdzie się najpierw
      udać..do ginekologa? na badania hormonalne (ale jakie?), czy do endokrynologa? :
      ( proszę o ponoc..sad
    • Gość: kee IP: 62.121.132.* 12.06.06, 14:04
      Skonczylam brak 1 opakowanie pigulek, czekam na krwawienie. Przez ten miesiac
      wspolzylam bez dodatkowego zabezpieczenia. Tabletki bralam regularnie i od 1
      dnia cyklu, nie wymiotowalam, nie mialam biegunki, nie stosowalam innych
      lekow.
      Jakie jest niebezpieczenstwo zwiazane z ich zlym dobraniem przez lekarza?
      Zaznaczam, ze biore logest. Czy np. dawka hormonow mogla byc za mala? etc?
      Bardzo prosze o opinie!

      Pozdrawiam!
    • Gość: maral IP: *.atol.com.pl 12.06.06, 14:22
      Witam, kiedyś radziłam się Pani Doktor czy isc na operacje plastyczną pochwy
      (wypadanie pochwy), teraz już jestem miesiac po zabiegu a szwy rozpuszczalne
      jak zostały założone tak tkwią do teraz. w szpitalu tydzień temu (leżałam na
      oddz, septycznym bo mialam stan zapalny) powiedzieli że jak nie wypadną to mam
      przyjsć to mi je sciągną. Mam duze obawy o to sciagnięcie bo juz wiem czym to
      pachnie- dużym bólem, a ja juz sie dosć nacierpiałam przez ostatni miesiac (non
      stop byłam na silnych środkach p/bólowych zanim lekarze odkryli stan zaplany).
      Bardzo proszę o odpowiedź czy to zdejmowanie tych szwów jest konieczne, czy
      skoro one i tak juz sie wrosły w blizne to mogą tam zostać bez żadnych
      konsekwencji zdrowotnych?
      Pozdrawiam i z góry dziekuję za odp.
    • 12.06.06, 15:52
      Witam,

      Przez pomykle zaczelam brac kolejne opakowanie pigulek (Novynette) o dzien za
      wczesnie (normalnie zaczynam w piatek, tym razem zaczelam w czwartek). Co teraz
      robic? Tzn przyjmowac dalej do konca opakowania, czy jakos inaczej?
      Bede wdzieczna za odpowiedz,
      pozdrawiam
      • Gość: nelly-wow IP: *.131.102-84.rev.gaoland.net 13.06.06, 23:01
        Raczej nic w tym groznego.Mozna tak tez robic jak np,chce sie przesunac okres
        troche wczesniej.Bierz tabletki normalnie do konca opakowania,ale nastepne
        opakowanie musisz znow zaczac we czwartek (nie wydluzaj 7 dnowej przerwy).
    • 12.06.06, 18:06
      Witam , chciałam zapytać o lek do stymulacji - FOSTIMOU.
      Nie znalazłam nigdzie o nim informacji.
      Nie odpowiadam na gonal,menopur,puregon.
      dziękuję - marion
    • 12.06.06, 19:52
      Kiedy można po trzeciej dawce szczepionki WZW B starać się o dziecko?czy trzeba
      odczekać jakis minimalny okres?
      dziękuję za odpowiedź
      --
    • Gość: paulina.25 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.06, 07:39
      moze rozjaśnie moj problem

      otóz - w niediele zazyłam 19 tabletke z listka - w tym dniu udczuwałam
      troche doelgliwosci takich jak ból brzucha

      po ok. 1 - 1,5 h po zazyciu byłam w laziecie i i prepraszam za opis ale
      razem z gazami zdaje mi sie ze wyleciało osrobine zawartosci jelit ,choc prawie
      śladowe ilosci - nie była to biewgunka ale mam wrazenie ze konsystencja troche
      luźniejsza

      po ok 10, 5 - 11 h zdecydowalam sie zazyc 2 tabletke ,bo obawiałam sie ze
      tamten incydent w łaziecie moze osłabic jej dzialanie

      czy postapiłam prawidłowo i antykoncepcja jest zachowana ?
      a co jeśli tamta pierwsza tabletka sie wchłoneła a ja zazyłam drugą ?
      sytuacja dotyczy 19 tabletki

      prosze o pomoc
      • Gość: paulina.25 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.06, 09:12


        pytanie jako uzupełnienie - czy jeśli teraz bede zachowywała
        wstrzemięźliwośc np .ok 2 tygodnie w wspoźycie podejme dopiero po zazyciu 3 -
        4 tabletki z nowgo listka to czywowczas będzie juz bezpiecznie ?

    • Gość: aga IP: *.interpc.pl 13.06.06, 08:12
      Dzien dobry.
      W jakim czasie po zabiegu łyżeczkowania powinnam dostac okres?? U mnie mija 5
      tydz i okresu jeszcze nie mam.sad
      Dziekuje.
    • Gość: bubu26 IP: *.wstih.pl 13.06.06, 13:54
      Wczoraj wzielam pierwszą tabletkę luteiny, przepisaną mi przez lekarza, wlaśnie
      po to by ustąpiły plamienia w drugiej fazie cyklu. Mam brać jedną tabletkę od
      16 do 25 dnia cyklu. Miesiączki mam w bardzo regularnych odstępach, tzn. co
      ok.28 dni. Dziś pojawiło się niewielkie plamienie. Znowu się martwię, bo
      staramy się o dzidzię a myślałam, że dzięki luteinie zarodek spokojnie
      zagnieździ się w macicy. Dlaczego to plamienie? I czy teraz mimo wszystko mam
      większe szanse by zajść w upragnioną ciążę?
      Pozdrawiam!

    • 13.06.06, 16:45
      Trzeci raz zamieszczam ten post, ale zostaje on pomijany, bardzo proszę o
      odpowiedz. "witam, ostatnimi czasy nasłuchałam się i naczytałam m.in tu na
      forum o wielkich
      zaletach i przerażających wadach antykoncepcji hormonalnej. zalety znam
      ponieważ ją stosuję, jestem pod stałą kontrolą lekarza, regularnie robię
      badania (ukł. krzepnięcia, próba wątrobowa, cytologia, morfologia), wyniki
      mam "w normie". chciałabym jednak znać prawdę o pigułce (nie ufam ginekologom,
      nie słucham Radia Maryja), czy stosując tą metodę antykoncepcji mogę mieć
      problemy z zajściem w ciążę? z urodzeniem zdrowego dziecka? poważne kłopoty
      zdrowotne, o których nie wspomina się w ulotkach? może moje pytania wywołają
      smiech, ale zdaję sobie sprawę z tego jak wielkie straty poniosłyby firmy
      farmaceutyczne, gdyby się okazało jak naparwdę może działać pigułka, że nie
      dbają za bardzo o zdrowie ludzi tylko o pieniądze, przecież odpowiedzialność za
      raka szyjki macicy można zwalić na złe geny a nie pigułkę, chory płód na
      obecność kota w domu i takie tam inne dziwne wymysły. proszę więc Panią o
      obiektywną odpowiedz, co mi naprawdę zagraża przy stosowaniu tabletek i na co
      powinnam zwracać uwagę by uniknąć zagrożenia, a może je po prostu odstawić.
      Liczę na szczerość i z góry dziękuję."

      --
      mypixelstory.blogspot.com/

      "Samouwielbienie jest oznaką słabości rozumu"
    • Gość: jjgfjgfjfjf IP: *.ozarow.net / *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.06, 17:23
      Bardzo pilnie prosze o pomoc, mama odebrałą dzisiaj wyniki cytologi IV stopień,
      stan zapalny, i HSIL z cechami podejrzanymi o inwazję, Mam pytanie czy to rak
      złśliwy, czy łatwy do wyleczenie, prosze i odpowieź.
      • 14.06.06, 11:59
        Przede wszystkim natychmiast trzeba wdrożyć dalszą diagnostykę. To wszystko
        wyjaśni.
        • Gość: danonka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 15:23
          Witam serdecznie.Od września ubiegłego roku używałam plastry EVRA wszystko bylo
          w porządku do marca, miałam normalny okres.Od kwietnia przez cały miesiąc
          występowały plamienia a miałam naklejony 2 plaster w cyklu. Postanowiłam nie
          robić 7 dniowej przerwy i nakleiłam kolejny z następnego opakowania.Plamienie
          było przez cały miesiąc a pod koniec wystąpił okres z dużymi skrzepami.Od 29
          kwietnia (wystapienia okresu) do tej pory nie wystąpiło krwawienie.Plastry
          odstawiłam i miesiąc nie stosuję zabezpieczenia, testy ciążowe
          negatywne.Lekarka przepisała mi Luteinę która też nie pomogła.Mam wykupione
          tabletki CELEST (na które gin. zamieniła plastry)POwiedziała że mam je zazywać
          je jak nie wystapi spodziewany okres i że takie przerwy się zdarzaja podczas
          brania hormonów.W związku z czym mam pytanie do Pani Doktor czy stosując
          tabletki (wczoraj zazyłam pierwszą z opakowania)będę w pełni zabezpieczona i od
          kiedy , czy po 7 dniowej przerwie mogę być całkowicie pewna działania tabletki
          czy jakieś dodatkowe zabezpieczenie jest potrzebne i czy może wystąpić
          spzniony okres podczas brania pigułek...Z góry dziekuję za odpowiedż.Pozdrawiam
        • Gość: jojoj IP: *.ozarow.net / *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.06, 17:06
          Pani doktor, mam jest dzisaj po zabiegu, taz pod narkozą miała pobierane
          komórki z tego iejsca, na wynik ma czekać 2-3 tygodnie, lekarz powiedział tylko
          tyle że on widział tylko w jednym miejscu zmiany na szyjce macicy. Czy to jest
          dobrze, czy to znaczy że nie ma raka złośliwego? Czy łatwe będzie leczenie.Poza
          tym miała robione inne badania, min krew.
    • 13.06.06, 18:52
      • 13.06.06, 18:55
        Przepraszam za powyzszego pustego posta, za szybko wcisnelam enter.
        Mam 23 lata i z mezem chcielibysmy miec dziecko. Robilam test prolaktynowy,
        ktory wyszedl natepujaco: PRL-26,5ng/ml, N-5-35ng/ml, poziom prolaktyny po
        obciazeniu meteolopramidum po 1h-461,64ng/ml
        Poniewaz cos wyczulam na piersi mialam robione usg piersi i wynik jest taki:
        Sutek lewy o budowie gruczolowej z wyraznym poszerzeniem przewodow mlekowych do
        3,5mm. Na godz.2-4 od brodawki zaburzenia struktury z nieostrym obszarem o
        obnizonej echogenicznosci o sr.5x8mm. Ognisk podejrzanych nie stwierdzono.
        Sutek prawy o budowie gruczolowej. Na pograniczu kwadrantow zewnterznych
        torbielowate poszerzenie przewodow mlekowych do 5mm. W kwadtratach dolnych
        poszerzenie przewodow mlekowych do 3,5mm. Doly pachowe wolne.
        Z gory dziekuje za odpowiedz!
    • Gość: Aga 32 IP: *.master / *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.06, 20:48
      Jestem po zabiegu, obsoleta.
      Dzisiaj otrzymalam wyniki Residua placentae recentis necroticantis et suppurantis
      Prosze o przetlumaczenie i interpretacje
      Z gory dziekuje
      • Gość: Kobieta 25 lat IP: 91.237.161.* 16.11.15, 18:10
        Witam! proszę o interpretację wyniku histopatologicznego. Rozpoznanie kliniczne: OBSOLETA
        Badanie makroskopowe materiał łącznie śr 5 cm
        Badanie mikroskopowe Residua deciduae necroticantis et suppurantis.
    • 14.06.06, 11:53
      Mam do Pani Dr pytanie - czy "lekki stan zapalny" może zaburzyć wyglad śluzu?
      Nie obserwuję u siebie żadnych jego zmian takich zgodnie z cyklem płodności. Mam
      od początku do końca taki sam sluz mleczny, metny. Bardzo proszę o odpowiedź.
      Planuję dziecko i się martwię.
    • 14.06.06, 12:38
      Witam! wczoraj tj.13.06 byłam na pierwszym usg,podczas badania okazało się że
      nie widać zarodka. Ostatnią miesiączkę miałam 22.04, natomiast przypuszczalny
      przezemnie termin zapłodnienia to około 9.05. Cykle mam 30,31,32dni. Na usg
      stwierdzono "pojedynczy pęcherz ciążowy, GS 7mm co odpowiada 4 tyg i 5dniom
      ciąży. bez cech zarodka". Według lekarza od daty OM to 7 tc i zarodek powinien
      być widoczny. Czy jest jeszcze szansa że pojawi się dzidziuś? kiedy wykonać
      kolejne badanie aby wynik był rozstrzygający? Dodam że w lutym poroniłam
      samoistnie bardzo wczesną ciążę, przyczyna nie jest znana.
      • 14.06.06, 13:37
        Pani doktor odebrałam wynik 18,7 przy czym norma jest od o,o-21,0. Ja wiem że
        mieszce się w normie lekarz uspokaja mam cysty na jajniku ale czy ten wynik jest
        napewno dobry?
        Dostalam tabletki antykoncepcyjne na 3 miesiace Novynette mają podobno
        zmniejszyć cysty. Czy to zaproponowane leczenie jest dobre? Czy może udać
        sięjescze do innego lekarza, jak Pani doktor sądzi.
        I jescze jedno pytanie w obrębie prawego jajnika torbiel o wejrzeniu
        torbieli wypełnionej gęstą treścią płynną o wym. 49x51 w obrębie przydatków
        lewych podobna zmiana o wym. 48x57. Czy takich rozmiarów cysty można usunąć
        laparaskopowo? Czy tylko operacyjnie?
        W zatoce Douglasa ślad płynu. Zapomnialm zapytać lekarza o ten płyn co to moze być?
    • Gość: kasandra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.06, 18:12
      droga pani doktor po ciąży pojawiły mi się plamienia są one zarówno po okresie
      jak i na kilka dni przed miesiączką byłam już u trzech lekarzy żaden nie zlecił
      mi badań hormonalnych poza tym usg wykazuje że wszystko jest w normie nie mam
      endometriozy mięśniaków polipów żadnej nadżerki miałam ambulatoryjnie pobierany
      wycinek z macicy też wszystko w porządku a plamienia jak były tak są dziwne
      jest dla mnie też to że dość często podczas oddawania stolca pojawia się lub
      nasila plamienie z pochwy na obrazie z kamery w gabinecie sama widziałam co
      lekarz potwierdził że są to plamienia z jamy macicy czy to świadczy o
      zaburzeniach hormonalnych dlaczego plamienia pojawiają się lub nasilają po
      wypróżnieniu dodam ,że napewno nie jest to krew z odbytu cytologia IIgrupa
      gdzie szukać przyczyny jakie badania zrobić martwi mnie to bardzo czy nie
      dzieje się coś złego
    • 14.06.06, 18:59
      Pani doktor. Jestem bardzo zaniepokojona ynikami mojej cytologii. Otóz zawsze
      miałam II i robiłam cyt. raz lub dwa razy w roku. Ostatnio poszłam z
      dolegliwościami pęcherzowymi (miałam e.coli w moczu) i doktor zrobił mi
      cytologię. Wynik wyszedł - tarcza szyjki - grupa I, kanał - grupa III. Dostała
      Biseptol, Sterovag, Uro-vaxom i Klotrimalol (bo i z grzybicami miewałam
      kłopoty). Niedługo idę na kontrolę. Zastanawia mnie tylko, czy ta III grupa
      jest związana z e.coli i czy jest szansa, ze skoro wyleczyłam je z pęcherza
      (zrobiłam powtórny posiew - ok) to i grupa w szyjce bedzie lepsza. Oczywiście
      idę na badanie kontrolne, niemniej jeszcze został mi tydzień, a ja b. się
      denerwuję.
      I jeszcze jedno - niedługo wyjeżdżam na 3 miesiące. Mój ginekolog powiedział mi
      przez tel, ze jeśli wynik cyt. suię utrzyma to zrobimy 3 miesięczną ostrą
      kurację przeciwzpalną. Czy w tym czasie nie rozwinie się ta III grupa w jakiś
      stan rakowy? Mam 24 lata i biorę Cilest - tak dla uzupełnienia obrazu. Z góry
      dziękuje za odpowedź.
    • 14.06.06, 22:14
      Czy po usunięciu tarczycy zjadę w ciążę i urodzę zdrowe dziecko? Z góry
      dziekuję za odpowiedz
    • 15.06.06, 11:55
      Wynik jest taki:

      Różyczka IgG ilościowo
      wynik w surowicy 73.6 IU/ml
      wynik ujemny -
      wynik dodatni -

      Różyczka IgM
      wynik w surowicy ujemny

      Powiedziano mi, że nie muszę się szczepić.
      Ale badanie to było robione 2,5 roku temu - czy poziom przeciwciał, a zatem
      odporność, mógł się zmienić? Chcę teraz zajść w ciążę i nie wiem czy powtórzyć
      to badanie czy nie ma takiej potrzeby. Nie byłam nigdy szczepiona, może
      chorowałam w dzieciństwie a może nie.
      Będę bardzo wdzieczna Pani Doktor za odpowiedź.


    • 15.06.06, 22:53
      krew miesiaczkowa podobno nie krzepnie a mi krzepnie... mam 21 lat i
      zastanawiam sie czy to normalne.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka