Dodaj do ulubionych

A.S.P.A.R.T.A.M co zamiast?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 11:25
Naczytalam sie, ze aspartam jest bardzo rakotworczy, jednak nie potrafie
przestac pic slodzonych herbat. Cukier odpada.
Jaki wiec slodzik nie zawiera aspartamu? I czy jest inny slodzik (tez
przeciez sztuczny) bezpieczny dla organizmu?
Edytor zaawansowany
  • to_jaaa 01.03.07, 11:25
    miód
  • Gość: izz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 11:38
    Miod? A co z kalorycznoscia miodu?

    Czy jest slodzik nierakotworczy??
  • Gość: izz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 11:39
    Poza tym miod jest obrzydliwy, kompletnie zmienia smak napoju.
  • agatka_to_ja 01.03.07, 14:05

    Gość portalu: izz napisał(a):

    > Poza tym miod jest obrzydliwy, kompletnie zmienia smak napoju.

    Kwestia gustu.. dla mnie miod jest dobry, a smak aspartamu - obrzydliwy...
    sztuczny jak cholera..
    --
    Podstawa Internetu... wink
  • Gość: gosc IP: 172.25.252.* 05.03.07, 08:22
    miód jest obrzydliwy????????????
  • Gość: izz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 11:45
    Wiadomo od lat, że biały cukier nie odżywia, tylko tuczy i sprzyja rozwojowi
    cukrzycy. Niestety, niektórzy nie potrafią się przyzwyczaić do gorzkiej herbaty
    czy kawy. Unikając cukru, używają w zamian słodzików. Ale one też są szkodliwe!
    To substancje chemiczne, 200-400 razy słodsze od cukru, mogą więc być stosowane
    w bardzo małych ilościach, nie podnosząc kaloryczności pożywienia. Należą do
    nich acesulfam K (E 950), neohesperydyna DC (E 959), taumatyna (E 957), a także
    sacharyna (E 954), która została wycofana jako rakotwórcza, podobnie jak
    cyklamat (E 952). Obecnie najpopularniejszym słodzikiem jest aspartam (E 951),
    znany też pod nazwą Nutrasweet. Z pozoru jest niewinny, bezpieczny, jednak
    substancje wchodzące w jego skład - kwas asparaginowy, fenyloalanina i alkohol
    metylowy - niewinne nie są.

    W mózgu osób, które zbyt często spożywają aspartam, zwłaszcza razem z
    węglowodanami, wzrasta nadmiernie poziom fenyloalaniny. W dodatku może ona być
    kumulowana, co jest szczególnie niebezpieczne dla płodu. Aspartamu nie powinny
    więc używać kobiety w ciąży. Zbytnie jej stężenie może prowadzić do zaburzeń
    emocjonalnych, m.in. depresji i schizofrenii.
    Wprowadzony do krwi kwas asparaginowy wyzwala dużą ilość wolnych rodników,
    które uszkadzają komórki nerwowe. Nadmierne spożywanie asparaginianu (podobnie
    jak glutaminianu sodu) prowadzi do chorób neurologicznych, wywołuje bóle
    brzucha i głowy, migreny, nudności, zmęczenie, problemy ze snem, napady
    niepokoju, depresję, ataki astmy.
    Największe ryzyko wiąże się z działaniem asparaginianu (i glutaminianu) na
    noworodki, dzieci, kobiety ciężarne i osoby starsze. Może pogorszyć stan osób
    cierpiących na choroby przewlekłe, w tym psychiczne i neurologiczne (guzy,
    uszkodzenia mózgu, stwardnienie rozsiane, choroby Alzheimera i Parkinsona,
    demencję). U chorych na cukrzycę może spowodować intensyfikację hipoglikemii,
    drgawki i inne powikłania.
    Metanol to trucizna powodująca bóle i zawroty głowy, nudności, osłabienie,
    dreszcze, drętwienie i kłujące bóle rąk i nóg, zaburzenia zachowania, a także
    problemy ze słyszeniem i widzeniem (nawet ślepotę). W organizmie metanol
    rozkłada się na kwas mrówkowy i rakotwórczy formaldehyd. Uwaga: litr napoju
    słodzonego aspartamem zawiera ok. 56 mg metanolu. A dopuszczalna ilość to 7,8
    mg na dzień.
    Lekarze i naukowcy stwierdzili, że stałe spożywanie aspartamu przyczynia się do
    utraty pamięci i słuchu, drętwienia rąk i nóg, skurczów mięśni, przybierania na
    wadze, wysypki, drażliwości, częstoskurczu serca, bezsenności, utraty smaku,
    utraty słuchu, szumu w uszach, trudności z oddychaniem, ataków niepokoju,
    niewyraźnej mowy, bólu stawów, a także napadów epilepsji, zaburzeń hormonalnych
    oraz w funkcjonowaniu układu krążenia i wydzielaniu insuliny.

    “Dietetyczny” aspartam. Wyraźne zastrzeżenie, by żywności zawierającej aspartam
    nie jadły kobiety w ciąży, to najlepszy dowód, że nie jest bezpieczny. Ale
    ponieważ aspartam rzadko wywołuje ostre reakcje, nie wiążemy swoich
    dolegliwości z jedzeniem produktów nim dosładzanych. A jemy je stale, bo
    aspartamu wszędzie pełno: w napojach gazowanych, gumach do żucia bez cukru,
    płatkach śniadaniowych, miętowych pastylkach odświeżających oddech, napojach
    kakaowych i kawowych, deserach mlecznych, przetworach owocowych, w tym dżemach
    niskocukrowych, galaretkach bez cukru, kisielach i budyniach, koktajlach,
    jogurtach, wyrobach cukierniczych (czekoladkach, cukierkach i drobnych
    ciastkach), pastach do zębów, a także farmaceutykach typu multiwitaminy.
    Wszystkie te pokarmy i napoje tylko z powodu dodatku aspartamu nazywają
    się “dietetycznymi”.

  • jeanne72 01.03.07, 14:13
    Co za bzdury, szok! Fenyloalanina oraz kwas asparaginowy to najzwyklejsze
    AMINOKWASY niezbędne naszemu organizmowi, aminokwasy, które budują tkanki
    naszego organizmu! Nie sa szkodliwe! Chyba, że ktoś cierpi na fenyloketonurię -
    to JEDYNY przypadek, gdy spożywanie tych aminokwasów jest zabronione. Autora
    poprzedniego postu zachęcam do nauki biochemii, a nie wertowania jakichś
    bzdurnych stron internetowych. Dzienna dozwolona dawka aspartamu to ok. 70
    tabletek i raczej trudno ją przekroczyć.
  • Gość: izz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 17:29
    A ja Tobie radze poszukac sobie w googlach na temat aspartamu to wlos Ci sie
    zjezy na glowie.
    Niezbedne do zycia aminokwasy? Z chemii? Fuj.
    I chamuj sie troche, zamiast pyska drzec, ze bzdury i napadac jakbys z dziczy
    uciekła.
    To badziewie rozklada sie nawet na kwas mrowkowy, to tez jest niezbedne do
    zycia?? Doksztalc sie kobieto, bo ibaczej dlugo jedzac aspartam nie pozyjesz.


    W mózgu osób, które zbyt często spożywają aspartam, zwłaszcza razem z
    węglowodanami, wzrasta nadmiernie poziom fenyloalaniny. W dodatku może ona być
    kumulowana, co jest szczególnie niebezpieczne dla płodu. Aspartamu nie powinny
    więc używać kobiety w ciąży. Zbytnie jej stężenie może prowadzić do zaburzeń
    emocjonalnych, m.in. depresji i schizofrenii.
    Wprowadzony do krwi kwas asparaginowy wyzwala dużą ilość wolnych rodników,
    które uszkadzają komórki nerwowe. Nadmierne spożywanie asparaginianu (podobnie
    jak glutaminianu sodu) prowadzi do chorób neurologicznych, wywołuje bóle
    brzucha i głowy, migreny, nudności, zmęczenie, problemy ze snem, napady
    niepokoju, depresję, ataki astmy.
    Największe ryzyko wiąże się z działaniem asparaginianu (i glutaminianu) na
    noworodki, dzieci, kobiety ciężarne i osoby starsze. Może pogorszyć stan osób
    cierpiących na choroby przewlekłe, w tym psychiczne i neurologiczne (guzy,
    uszkodzenia mózgu, stwardnienie rozsiane, choroby Alzheimera i Parkinsona,
    demencję). U chorych na cukrzycę może spowodować intensyfikację hipoglikemii,
    drgawki i inne powikłania.
    Metanol to trucizna powodująca bóle i zawroty głowy, nudności, osłabienie,
    dreszcze, drętwienie i kłujące bóle rąk i nóg, zaburzenia zachowania, a także
    problemy ze słyszeniem i widzeniem (nawet ślepotę). W organizmie metanol
    rozkłada się na kwas mrówkowy i rakotwórczy formaldehyd. Uwaga: litr napoju
    słodzonego aspartamem zawiera ok. 56 mg metanolu. A dopuszczalna ilość to 7,8
    mg na dzień.
    Lekarze i naukowcy stwierdzili, że stałe spożywanie aspartamu przyczynia się do
    utraty pamięci i słuchu, drętwienia rąk i nóg, skurczów mięśni, przybierania na
    wadze, wysypki, drażliwości, częstoskurczu serca, bezsenności, utraty smaku,
    utraty słuchu, szumu w uszach, trudności z oddychaniem, ataków niepokoju,
    niewyraźnej mowy, bólu stawów, a także napadów epilepsji, zaburzeń hormonalnych
    oraz w funkcjonowaniu układu krążenia i wydzielaniu insuliny.

    “Dietetyczny” aspartam. Wyraźne zastrzeżenie, by żywności zawierającej aspartam
    nie jadły kobiety w ciąży, to najlepszy dowód, że nie jest bezpieczny. Ale
    ponieważ aspartam rzadko wywołuje ostre reakcje, nie wiążemy swoich
    dolegliwości z jedzeniem produktów nim dosładzanych. A jemy je stale, bo
    aspartamu wszędzie pełno: w napojach gazowanych, gumach do żucia bez cukru,
    płatkach śniadaniowych, miętowych pastylkach odświeżających oddech, napojach
    kakaowych i kawowych, deserach mlecznych, przetworach owocowych, w tym dżemach
    niskocukrowych, galaretkach bez cukru, kisielach i budyniach, koktajlach,
    jogurtach, wyrobach cukierniczych (czekoladkach, cukierkach i drobnych
    ciastkach), pastach do zębów, a także farmaceutykach typu multiwitaminy.
    Wszystkie te pokarmy i napoje tylko z powodu dodatku aspartamu nazywają
    się “dietetycznymi”.

  • Gość: izz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 17:32
    A twoje przyklady 70 sztuk aspartamu sa smieszne, szczegolnie, ze jest on
    praktycznie we wszystkim: napoje, slodycze, witaminy, zywnosc...itd.
    Poczytaj sobie sklad czasem, zanim kupisz.
    Wszystko razem do kupy powoduje ww skutki uboczne.
  • Gość: ann IP: *.chello.pl 02.03.07, 17:35
    to jest zamiennik cukru - zdrowy!
    informacje na stronie wwww. ksylitol.com
  • Gość: J IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 17:39
    To ty się dokształć. Fenyloalanina i asparaginian to aminokwasy wchodzące w
    skład białek, które budują tkanki ludzkiego organizmu. Możesz mnie obrażać ile
    wlezie - to jest FAKT. A podręczników do biochemii nie brakuje, więc zajrzyj do
    któregokolwiek z nich, zamiast karmić się "wiedzą" z onetu.
  • Gość: J IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 17:56
    Fenyloalanina i asparaginian to 2 z dwudziestu aminokwasów niezbędnych
    ludzkiemu organizmowi. Dodam do tego, że są potrzebne nie tylko do produkcji
    białek naszego organizmu. Fenyloalanina ulega hydroksylacji przez hydroksylazę
    fenyloalaninową do tyrozyny, a tyrozyna jest niezbędna do produkcji hormonów:
    melaniny, adrenaliny, noradrenaliny, tyroksyny i trójjodotyroniny. Każdy zdrowy
    człowiek posiada enzym hydroksylazę fenyloalaninową, która przekształca
    fenyloalaninę do tyrozyny. Tylko przy braku tego enzymu, czyli w
    fenyloketonurii, fenyloalanina jest metabolizowana do kwasu fenylopirogronowego
    i fenylooctowego. I wtedy jest szkodliwa dla mózgu. Po to są właśnie
    przeprowadzane badania u wszystkich noworodków w kierunku fenyloketonurii. Bo
    fenyloalanina znajduje się nie tylko w aspartamie, ale przede wszystkim w
    mięsie, produktach mlecznych, rybach. Po prostu w pełnowartościowym białku,
    którego jest budulcem. Nie muszę chyba dodawać, że "sztuczna" fenyloalanina
    jest metabolizowana w organizmie tak samo. Po wszystkich przemianach albo
    zasila glukoneogenezę ( jako aminokwas glukogenny), albo tworzy acetooctan (
    jako aminokwas ketogenny). Glukoza do czego służ chyba nie muszę pisać,
    acetooctan stanowi materiał energetyczny np. dla mięśnia sercowego.
    Izz, nie pisz o rzeczach, o których nie masz zielonego pojęcia. Wszystko wymaga
    wiedzy medycznej. Nauczenie się nawet na pamięć paru zdań z portalu to trochę
    za mało, by się wypowiadać na jakiś temat. I nie rób nikomu wody z mózgu.
  • wisteria_lane 04.03.07, 12:06
    aspartam został z dużymi bólami dopuszczony do użytku w USA, ale jak
    przekroczył magiczną barierę (powiększono grono "dopuszczających) to poleciało
    i jest go wszędzie pełno nie dlatego, że jest zdrowy tylko dlatego że jest
    tani. To, ze fenyloalanina występuje w białkach nie znaczy, że aspartam jest
    zdrowy. Drogi metaboliczne zmieniają się przecież w zależności od ilości
    i "współpracy" różnych substancji. Niektóre badania wskazują, że aspartam
    powoduje cukrzycę, ale jest to pisane niejako małym drukiem, bo przecież
    w "cukrzycy chodzi o cukier" wink
    Wiarygodnych badań nie doczekamy się, bo ktoś musi za badania zapłacić itd
    pozdrawiam alicja
  • Gość: J IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.07, 13:12
    Ja nie twierdzę, że aspartam jest zdrowy i niezbędny do życia, tylko na pewno
    nie jest on trucizną, jak to przedstawiła Izz. A już zwłaszcza fenyloalanina i
    asparaginian truciznami nie są. Więc nich ona nie wypisuje rzeczy, o których
    nie ma pojęcia. Żaden konserwant, żaden sztuczny środek spożywczy nie jest w
    100 procentach zdrowy. I każdy o tym doskonale wie. Tyle że akurat w przypadku
    aspartamu na pewno nie chodzi tu o fenyloalaninę i kwas asparaginowy, a o nich
    właśnie Izz pisała. I choćby wkleiła tu 100 stron internetowych, które o tym
    mówią, niczego to nie zmieni. Trochę nauki biochemii nikomu nie zaszkodzi.
  • no1teresa 02.03.07, 23:04
    jest inny "slodzik", na dodatek naturalny i odzywiajacy trzustke - stevia
    "badania wykazaly, ze stevia miedzy innymi poprawia funkcjonowanie trzustki,
    pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi, jest czesto pomocna w wyrownaniu
    cisnienia krwi, poprawia zdolnosc organizmu do spalania tluszczow
  • Gość: anna IP: *.dialog.net.pl 03.03.07, 06:49
    kup FRUKTOZE TO NATURALNY CUKIER OWOCOWY, NIE PODNOSI TAK SZYBKO ig W E KRWI I
    TYLEK NIE ROSNIE ale tez z umiarem.............
  • wimx 03.03.07, 09:17
    Gość portalu: izz napisał(a):
    > nie potrafie
    > przestac pic slodzonych herbat

    To kwestia przyzwyczajenia. Zacznij stopniowo pic gorzka herbate, po jakims
    czasie sie przyzwyczaisz..To gwarantowane!!
  • Gość: Aga IP: *.172.103-84.rev.gaoland.net 05.03.07, 05:45
    Miód, fruktoza... a co na ich fermentację powiedzą moje zęby? Pijam (pomyłka,
    sączę, bo robię w 1/2 l kubkach) jakieś 1 - 1,5 litra herbatek dziennie (+woda)
    i np rumianku bez słodkości nie potrafię wypić. I co wtedy? po każdym łyku biec
    myć "szczęki"?
  • venus22 05.03.07, 08:03
    to jest tylko i wylacznie kwestia przyzwyczajenia. po miesiacu dwoch picia bez
    cukru powinno byc dobrze.


    rumianek slodzony??? bleeee.

    Venus
  • Gość: Aga IP: *.172.103-84.rev.gaoland.net 05.03.07, 18:27
    No właśnie nie ble smile Za to ble jest np. kawa słodzona czymkolwiek. Albo zielona
    herbata. I wiem, że to niby kwestia przyzwyczajenia, bo na niesłodzoną herbatę i
    inne ziółka przestawiłam się bez problemu, a akurat z rumiankiem nie da rady (i
    np. z herbatką z dzikiej róży) sad Kwestia smaku wink
  • paolo30 06.03.07, 09:17
    zdrowy, smaczny.
  • venus22 06.03.07, 10:29
    Aga patrz i czytaj

    www.f-lohmueller.de/pov/hypno12.jpg
    rumianek i roza z cukrem jest bleee rumianek i roza z cukrem jest bleee
    rumianek i roza z cukrem jest bleee rumianek i roza z cukrem jest bleee
    rumianek i roza z cukrem jest bleee rumianek i roza z cukrem jest bleee
    rumianek i roza z cukrem jest bleee rumianek i roza z cukrem jest bleee
    rumianek i roza z cukrem jest bleee rumianek i roza z cukrem jest bleee
    rumianek i roza z cukrem jest bleee rumianek i roza z cukrem jest bleee
    rumianek i roza z cukrem jest bleee rumianek i roza z cukrem jest bleee
    rumianek i roza z cukrem jest bleee rumianek i roza z cukrem jest bleee


    zawsze do uslug

    Venus
  • jopowa 06.03.07, 14:06
    venus22 napisała:

    > Aga patrz i czytaj
    >
    > www.f-lohmueller.de/pov/hypno12.jpg
    > rumianek i roza z cukrem jest bleee rumianek i roza z cukrem jest bleee
    tak?
    > rumianek i roza z cukrem jest bleee rumianek i roza z cukrem jest bleee
    tak?
    > rumianek i roza z cukrem jest bleee rumianek i roza z cukrem jest bleee
    tak?
    > rumianek i roza z cukrem jest bleee rumianek i roza z cukrem jest bleee
    tak?
    > rumianek i roza z cukrem jest bleee rumianek i roza z cukrem jest bleee
    tak?
    > rumianek i roza z cukrem jest bleee rumianek i roza z cukrem jest bleee
    tak?
    > rumianek i roza z cukrem jest bleee rumianek i roza z cukrem jest bleee
    tak?
    > rumianek i roza z cukrem jest bleee rumianek i roza z cukrem jest bleee
    tak?

    > rumianek i roza z cukrem jest bleee rumianek i roza z cukrem jest bleee
    tak?
    > rumianek i roza z cukrem jest bleee rumianek i roza z cukrem jest bleee
    tak?
    > rumianek i roza z cukrem jest bleee rumianek i roza z cukrem jest bleee
    tak?
    > rumianek i roza z cukrem jest bleee rumianek i roza z cukrem jest bleee
    tak?
    > rumianek i roza z cukrem jest bleee rumianek i roza z cukrem jest bleee
    tak?
    > rumianek i roza z cukrem jest bleee rumianek i roza z cukrem jest bleee
    tak?
    > rumianek i roza z cukrem jest bleee rumianek i roza z cukrem jest bleee
    tak?
    > rumianek i roza z cukrem jest bleee rumianek i roza z cukrem jest bleee
    tak?
    > >
    > zawsze do uslug
    >
    > Venus

    --
    wesolych swiat!
  • Gość: Aga IP: *.172.103-84.rev.gaoland.net 06.03.07, 20:18
    Dzięki za poprawienie humoru smilesmilesmile

    Hmm.. moze podziała ;D
  • jopowa 06.03.07, 21:07
    zamiast aspartam mozna slodzic cukrem
    --
    wesolych swiat!
  • Gość: ja IP: *.zgora.dialog.net.pl 07.03.07, 09:51
    mialam kiedys podobny problem ze slodzeniem, miodu nie lubie i na sam zapach
    miodu robi mi się niedobrze i mam odruch wymiotny, moze to dla większości
    dziwne, bo uważają miód za smaczny ale ja nie cierpię jego smaki i zapachu.
    najpierw przestalam słodzić herbaty owocowe, na początku wydawały mi się bez
    smaku, ale teraz jak przypadkiem ktos mi poslodzi, to nie wypije, tak mnie
    skręca od tego cukru. potem herbatę zwykłą przestałam słodzić i jest ok jak jest
    cytryna, sama herb czarna jest dla mnie za gorzka, więc piję z cytrynką smile
    zielona rzeczywiście nie jest bez cukru najlepsza, ale robię tak, że pierwsze
    zalanie(piję liściastą) minimalnie słodzę, ok pół łyżeczki, a drugie jest ok,
    drugie zalanie zawsze jest mniej gorzkie, i gdzieś słyszałam że jest najzdrowsze
    i najsmaczniejsze, to ostatnie potwierdzam smile no ale zostaje kawa...gorzkiej nie
    wypiję, jakoś nie mogę. ale słodzę coraz mniej, kiedyś były 2 łyżeczki, potem
    dwie mniejsze, potem jedna, dziś jest jedna bardzo płaska, ba nawet wklęsła smile
    to była moja metoda odzwyczajenia się od słodzenia, i dzialala

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.